Martin12. 10. 2021

Pekný dobrý deň prajem, Rád by som sa opýtal jednu otázku ohľadom očkovania. Po druhej dávke (16.augusta) som si o pár dní na to nameral zvýšený krvný tlak, ktorého hodnoty pri niektorých meraniach išli pri systolickom tlaku až ku 150. Po dvoch týždňoch tieto príznaky odzneli a myslel som, že už to mám za sebou. Asi pred týždňom (cca začiatkom řijna) mi opäť tlak vyskočil z normálnych hodnôt,…

Dobrý den, nedá se zcela vyloučit, že se může jednat o reakci na očkování. Neznám vaši anamnesu, včetně rodinné anamnesy, nedá se proto také vyloučit, že se jedná o onemocnění spojené s vysokým tlakem , i když by to bylo ve vašem věku spíše vzácné. Zatím nijak nezoufejte, pokud máte k dispozici tlakoměr, zkuste si cca 3x denně změřit krevní tlak po několik dnů. Pokud budete mít tlak do 140/90 je…

Taťána Pilařová8. 10. 2021

Dobrý den jsem již měsíc a půl po 2.dávce pfitzeru a v březnu jsem prodělala covid. Tak 14 dni po druhém očkování me začaly bolet klouby a svaly na nohách, ztěžka se zvedam ze sedu a pri chůzi mě bolí nohy,je možné že tyto priznaky jsou po očkování. Nikdy jsem takové bolesti neměla a stále přetrvávají, citim se jak kdybych byla po nějakém namáhavém výstupu na horách. U lékaře jsem zatim nebyla.…

Dobrý den, je to poměrně dlouhá doba od očkování, navíc jste Covid měla, můžete porovnat příznaky, které se u vás projevily a vaše současné obtíže. Je možné, že se může jednat o začátek nějakého onemocnění. Bylo by vhodné vyhledat praktického lékaře, k základnímu vyšetření, na jehož základě by vám poté třeba doporučil vyšetření u odborníka - neurologa, revmatologa ... S pozdravem MUDr. J. Ziková

Šárka8. 10. 2021

Dobrý den, sháním informace o příčině úmrtí mého předka, který u Vás v nemocnici zemřel v roce 1969. Tímto bych Vás ráda požádala o kontaktní osobu v archivu, s níž bych mohla řešit konkrétní dotaz. Moc díky a hezký den, Šárka

Dobrý den, obraťte se prosím na paní Bártovou, která má v naší nemocnici tyto věci na starosti, můžete jí kontaktovat na emailu bartova@nemocnice-horovice.cz S pozdravem MUDr. J. Ziková

Roman7. 10. 2021

Dobry den, prosim Vas ma v leve casti podbrisku v oblasti tlusteho streva tvrdy “objekt” a mám už ho delší dobu (měsíce cca). Před 2 měsíci jsem byl dat stolici k rozboru, poněvadž me trápili časté nutkání na velkou(hlavně ráno i několikrát), hustota stolice byla kasovita a občas i průjem. Byla mi diagnostikována bacterie pyroli. Nicméně jsem si pro svůj klid koupil specializovaný test, který…

Dobrý den, nevím jakou radu ode mne očekáváte, resistence v oblasti břicha se musí vyšetřit, nejlépe cestou chirurgické či gastroenterologické ambulance. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Markéta5. 10. 2021

Dobrý den, už je to víc jak měsíc po očkování proti covid-19 a stále mě dost silně bolí ruka, do které jsem dostala vakcínu. Stačí ruku zvednout a cítím silnou bolest. Je to běžné nebo to mám nějak řešit? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano, to se může stát, mělo by to časem spontánně ustoupit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Karolína4. 10. 2021

Dobrý den, před 3 dny jsem byla na druhé dávce očkování vakcínou Pfizer. Další den přišla nevolnost a také zvracení, potom už mi bylo lépe, ale poslední dva dny zazivam křeče v oblasti žaludku. Chvilema je to uz k nevydrzeni. Jedna se o vedlejší účinek, který po pár dnech sám odezní nebo bych měla navštívit lékaře?

Dobrý den, je to přesně tak, pokud se jedná o vedlejší účinek, tak by měl odeznít spontánně, i když to není typický vedlejší účinek. Pokud to neodezní do 2 dnů, kontaktujet raději svého praktického lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jáchym29. 9. 2021

Dobrý den, od soboty mám rýmu a kašlu a v pátek mám dostat 2 dávku očkování, mám se přeobjednat nebo se mohu jít normálně naočkovat? Díky za odpověď.

Dobrý den, uvidíte, jak se budete cítit, pokud budete mít zvýšenou teplotu a budete se cítít celkově unaveně, očkování odložte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lolo28. 9. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je normální, když mě bolí ruka, po očkování, ale na očko. Jsem byla asi cca před 2 měsíci a dneska mě začla strašně bolet, jako bych byla i dnes Prosím o radu Děkuji

Dobrý den, ano, stává se to. Časem to ustoupí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Aneta28. 9. 2021

Dobrý den. Měla bych jít v tomto týdnu na druhou dávku očkování proti covidu-19 (Pfizer), ale pociťuji lehké nachlazení. Bolí mě v krku, sem tam přes den cítím vyšší teplotu, jinak si připadám ok. Antigen před pár dny negativní (testuji se pravidelně každý týden). Mohu tento týden očkování absolvovat, nebo ho raději odložit na příští týden? Moc děkuji, AN

Dobrý den, pokud můžete, očkování po týdnu odložte, to už bude jasné, zdali je jedná pouze o lehké nachlazení, které by mu jinak nebránilo. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Damián Polidar28. 9. 2021

Dobrý den, chci se zeptat zda se dá léčit křivost prstů na rukou (konkrétně ukazováčky na obou rukách). Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, váš dotaz neumím bez klinického vyšetření zodpovědět. Pokud se budete objednávat na vyšetření k nám na lince 14500 se objednejte na ambulanci dr.Gulač. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Veronika27. 9. 2021

Dobrý den, Před dvěma tydny jsem byla na prvním očkování vakcínou Pfizer. Od té doby pociťují nadměrnou únavu, malátnost, náhodné pobolivani kloubů a slabost svalů. Před čtyřmi dny mě začalo pobolivat na hrudi a cítím těžkosti dechu. Je tato reakce normální? Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, příznaky které popisujete jsou běžné. Pobolívání na hrudi může být také nespecifický příznak, který odezní spontánně, pouze v případě zhoršování bolesti, zejména při nádechu či při pocitu dušnosti při námaze ( chůze do kopce, rychlejší pohyb) raději navštivte svého praktického lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vendula Kučerová26. 9. 2021

Dobrý den, je mi 12 let a každý den asi 3x denně mě třeba na 5 sekund zabolí hlava vzadu na levé straně, nevíte co by to mohlo být?? Trvá to už tak 2 týdny

Dobrý den, určitě bych Vám doporučila navštívit Vašeho praktického lékaře, který kromě toho, že Vás vyšetří, hlavně doplní anamnézu (druh bolesti :tupá/bodavá, trvalá/nárazová, vyskytuje se při nějaké konkrétní činnosti, (ne)přítomnost teplot či probíhajícího/proběhlého infektu, zvracení, poruchy vidění apod.), případně může indikovat odběry. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Monika25. 9. 2021

Dobrý den je mi 49 a před 12 dni jsem byla na první dávce očkování pfizer celou dobu mám nepříjemné příznaky pokrytí loktu a svalů na pravé ruce a opuchlinu pod loktem a nad patou u lítka prave nohy do ruky cítím chladivi pocit a po nohách se mi dělají i zarudle pupence na dotek bolestivé a teď se mi vliva bolest i do levého kolene dost se toho bojím jestli to není životu ohrožující a kdy tyto…

Dobrý den, po očkování / i obecně / bývá nejčastěji bolestivost, někdy i zarudnutí či modřina v místě očkované končetiny, která může přetrvávat v řádu dnů. Lokální otoky v oblasti kloubů dolních končetin či v neočkované horní končetině do těchto příznaků nepatří. Nedá se ale vyloučit celková reakce organismu v podobě bolestí kloubů, svalů, či prchavého exantému, tyto příznaky by měly spontánně…

Ilona Svatonova24. 9. 2021

Dobrý den,dnes je to dva měsíce po očkování proti covid19 a na místě vpichu se mi objevila boulicka která bolí jako když jsem byla po očkování je to normální?Děkuji za odpověď

Dobrý den, úplně normální to není, bouličku můžete ukázat chirurgovi. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Darja Cáblová24. 9. 2021

Dobrý den, promiňte, že Vás zase obtěžuji. Po prodělaném kovidu jsem dokončila v červenci 2. dávku očkování. Myslíte, že je vhodné nechat se očkovat proti chřipce? Moc děkuji a přeji krásné podzimní dny. Darja Cáblová

Dobrý den, je určitě vhodné očkovat se proti chřipce. Proběhlý Covid a očkování v 7/2021 není v žádném případě důvodem neočkovat. Naopak, pokud by vaše tělo opět onemocnělo další potenciálně závažnou virosou, jakou chřipka je, nikdo neví, jaké máte po Covidu následky a jak se budete s další případnou virosou vyrovnávat. Jinak obecně platí, že stačí 14denní odstup mezi očkováním proti Covidu a…

Zdeněk Kůželka23. 9. 2021

Dobrý den, zítra mám jít na očkování proti Covid-19 a chci se zeptat jestli je bezpečné se očkovat po prodělání chřipky.. Nebude imunita příliš oslabená ??

Dobrý den, chřipka v tomto období ještě není, naopak v tomto období začíná očkování proti chřipce. Pokud máte tedy na mysli virosu s vysokými teplotami a postižením horního dýchacího systému, doporučila bych očkovat s odstupem, minimálně 2 týdny. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ilona V.23. 9. 2021

Dobrý den, chtěla bych vás požádat o radu. Chci se nechat očkovat proti COVID - 19. Včera jsem byla očkována troj vakcínou DTaP. Po jaké době se mohu nechat naočkovat vakcínou COVID-19? Případně lze doporučit očkování i v době kojení? Má gynekoložka mi nedokázala poradit. Děkuji za odpověď

Dobrý den, doporučuje se 14 denní odstup od očkování vakcínou proti Covid. Kojení není kontraindikací očkování proti Covid 19. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Mil22. 9. 2021

Dobrý den.když bych se nechala očkovat. chtela bych si zvolit sval hýžďový. Je to možné?

Dobrý den, očkuje se výhradně do deltového svalu ( sval v oblasti pod ramenem), mimo jiné i proto, aby se aktivní složka látky dostala i do podpažních uzlin a vytvořila se co nejvíce silná imunitní odpověď. Navíc aplikace do hýžďového svalu by mohla být dost problematická i z dalšího důvodu, častého vedlejšího příznaku - lokání bolestivosti po aplikaci, která může přetrvávat v řádu několika dnů.…

Lucie Čintalanová22. 9. 2021

Dobrý den, dcera těsně před druhou dávkou měla rýmu. Antigen den před byl negativní, v den rýmy pozitivní antigen, ale tentýž den PCR negativní provedený cca 2 hodiny po antigenu. Druhý den další antigen ze slin a negativní. Kdy jít tedy na druhou dávku? Byla to rýma a zkreslila výsledek jesnoho testu ze čtyř, z něhož by měl být brán PCR jako rozhodující, nebo prodělala covid? Nic jiného jí…

Dobrý den, může se jednat o falešnou pozitivitu antigenního testu, závazný je výsledek PCR testu. Druhou dávku bych jí doporučila absolvovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lada Grigová21. 9. 2021

Dobrý den, zítra mám jít na očkováni proti covid 19 a dnes jsem dostala rýmu, jinak mi nic není, mužů i přesto na očkováni jít nebo mám termín odložit? Děkuji za odpověď

Dobrý den, lehké nachlazení není kontraindikací očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hana21. 9. 2021

Dobrý den,jsem po 1vakcíně a mam jít na2,mam vyvřezlou ploténku a ktomu bolesti zad,je vhodné jít na druhou?nezhorší se mi bolesti?děkuji

Dobrý den, vakcína nemá vliv na vaše chronické onemocnění zad. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Libuše21. 9. 2021

Dobrý den, čekám na termín skiaskopie, zároveň se chci nechat očkovat. Můžu se zaregistrovat? Popřípadě pokud by to bylo nějak po sobě, zda to nevadí? Děkuji za odpověď

Dobrý den, nevím proč podstupujete skiaskopii, očkování by bylo nebylo vhodné jen v případě, pokud proděláváte nějaké zánětlivé onemocnění, jinak samotný výkon a očkování nejsou problémem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tomáš Kovalíček21. 9. 2021

Dobrý den, jsem den po očkování druhou dávkou pfizer, včera večer jsem si vzal kapky proti kašli s lichořeřišnicí velkou, protože mam trochu kašel, ve 4h rano jsem dostal silnou zimnici a teď mam teplotu, bolí mě ruka v místě vpichu. Co mam dělat? Nemůže se mi něco stát?

Dobrý den, máte typické příznaky, které mohou vzniknout po očkování, je to reakce vašeho imunitního systému na očkování, není to nic závažného, je to známka, že vaše imunita pracuje. Na zvýšenou teplotu si vezměte Paralen, můžete ho vzít opakovaně, max. po 6 hodinách, do poklesu teplot. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Denisa20. 9. 2021

Dobry den, chtela jsem se zeptat, lecim se s spasmofilni tetanii, po ockovani tetanusu jsem do minuty dostala silny tres telá trvajici asi hodinu, vysoky tlak 200, mohlo se jednat o alergickou reakci ci nervova soustava zareagovala? Myslite, ze je pro me vhodne ockovani na covid, ci kde je mozne toto zkonzultovat? Memu obvodnimu lekari je to jedno a ani zachvat u nej v ordinaci neresil. Dekuji za…

Dobrý den, mohlo se jednat o reakci na očkování, ale určitě to není důvod, aby jste se bála očkování proti Covidu. Nemusíte mít reakci vůbec žádnou, můžete mít den, dva, zvýšenou teplotu. Nicméně chvilková nepohoda není důvodem, aby jste se vzdala očkování proti nemoci, která vám může ublížit nějakým zcela nepředvídatelným způsobem, a to jak krátkodobě, což bych se ve vašem věku tolik nebála,…

Lenka19. 9. 2021

Dobry den, jsem 14 dní po druhé dávce Pfizer, pátý den mě bolí hodně lýtka, hlavně pravé a na nohách mi přes noc vyskocilo 7 modřin..prosím mám,,plašit,,? Děkuji

Dobrý den, neurčité bolesti nohou či lýtek, objevení modřin, se může v souvislosti s očkováním objevit a mělo by se spontánně upravit. Pozornost byste měla věnovat přetrvávající bolesti lýtka, zejména jednostranné, či vzniku otoku končetiny, v tomto případě bych lékaře navštívila. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Denisa Sanna18. 9. 2021

Dobry den,25.8 jsem byla na 1 davce ockovani Pfizer,tyden po ockovani mne zacala nesnesitelna bolest hlavy, bolesti za ocima a mravenceni v nohou a rukou.dodnes to nepreslo.nikdy jsem na bolesti hlavy zvlast netrpela.prosim co s tim? Dekuji

Dobrý den, pokud je to reakce na očkování, pak bych doporučila běžná analgetika, zkusit vitaminy skupiny B, obtíže by měly spontánně odeznít, bohužel u každého to je velmi individuální. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Natálie18. 9. 2021

Dobrý den, v červnu 2021 jsem prodělala onemocnění Covid -19 pouze s lehkým průběhem. Už asi přes 14 dní mám průjem, druhý den mě bolí v krku a začínám mít rýmu. Chtěla bych vědět jestli se jedná o normální nachlazení anebo jsem mohla dostat Covid -19 podruhé. Byla bych vám opravdu vděčná, kdybyste mi pomohli. Moc vám předem děkuji.

Dobrý den, není nic snazšího než jít na PCR test, i když recidiva tohoto onemocnění jepo 3 měsících málo pravděpodobná. Existuje i mnoho dalších viroz, určitě byste měla být doma, dodržovat pitný režim a jíst dietní stravu, vitaminy. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eliška16. 9. 2021

Dobrý den, můj dotaz je asi na kožního lékaře, ale v kolonce kožař chybí, takže... Byl mi diagnostikován Lichen planus a moje kožařka mi předepsala kortikoidovou mast Elocom, kterou se mám mazat a ještě balit do potravinářské folie. Jenže v mém případě se jedná bezmála o celé tělo. Takto to mám praktikovat cca měsíc, do další kontroly. Jenže mně přijde, že je to masivní nálož hormonů. Prozatím to…

Dobrý den, to je opravdu dotaz pro kožního lékaře, pokud si nejste jistá, nemusíte čekat do další kontroly, zkuste se něj obrátit telefonicky. JInak váš plán vypadá docela přijatelně. S pozdravem MUDr. J. ZIková

Ilona16. 9. 2021

Dobrý den,mám autoimunitní onemocnění a Sakroiliitis a Osteitis , každých 14 dnů si aplikuji injekci na imunitu,doporučil(a) by jste mi očkování proti covidu,a jak mé tělo na to bude reagovat? Děkuji velmi za odpověď.

Dobrý den, ano, očkování vám určitě doporučuji, v přítomnosti autoimunitního onemocnění a oslabené imunity by pro vás případná infekce Covidem mohla mít velmi těžké následky. Po očkování můžete mít nějakou krátkodobou reakci, která je přítomna i u lidí zcela zdravých, ale také ji mít nemusíte a není důvodem neočkovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Míša H.14. 9. 2021

Dobry den, mam rymu v oblasti nosu i opar. Za tri dny musim podstoupit PCR test na covid - muze nachlazeni nebo opar ovlivnit vysledek? Prip. poradite ucinny pripravek na lecbu oparu? Dekuju

Dobrý den, přítomnost jiných virových onemocnění, jako je například herpes simplex či rhinovirus neovlivňuje výsledek PCR vyšetření na Covid. Rýmou mohou být někdy zkreslené výsledky antigenních testů. S pozdravem MUD. J. Ziková

Pavla14. 9. 2021

Dobrý den, mohu se nechat naočkovat proti covidu při užívání atb Aknemycin? Děkuji za odpověď, P.K.

Dobrý den, léčba lokálními antibiotiky ( masti či krémy, či roztoky) není překážkou očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hana14. 9. 2021

Po prvej dávke Pfizer som mala okamžite vysoký tlak, po hodine normálny, inak mám tlak v poriadku. Bolo to spôsobené vakcínou alebo stresom? Ďakujem.

Dobrý den, obě dvě varianty jsou možné, ať už samostatně či v kombinaci. U malého procenta lidí jsme zaznamenali těsně po aplikaci očkování přechodně zvýšený krevní tlak. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra12. 9. 2021

Dobrý den, byla mi diagnostikovat tromboflebitis VSM 1.dx., dostala jsem léky na ředění krve, ale nikdo mi nic nevysvětlil, ani neřekl, pouze, že je to ucpane. Jediná odpověď. Mohu normálně chodit nebo musím pouze ležet. Jak se to léčí? Děkuji za odpověď

Dobrý den, součástí léčby povrchové tromboflebitidy jsou léky na ředění krve, v úvodu léčby i ve formě podkožních injekcí. Patří sem také bandáž končetiny, elastické punčochy, které nosíte ve dne, na noc je odkládáte, lze použít i elast. obinadla, ale je to časově náročné. Poukaz na punčochu by vám měl napsat lékař, který flebitidu léčí nebo praktik, po půl roce máte nárok ev. na další. Vhodná…

Jana11. 9. 2021

Mám vyměnit medrol 8 mg/denně za Prednison 10 mg denně. Mám nejprve vynulovat postupně Medrol a pak teprve užít prvně Prednison nebo mohu užít jeden den Medrol jak jsem byla zvyklá a další den již Prednison?

Dobrý den, stačí druhý den vyměnit lék. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Rosana11. 9. 2021

Dobry den chci se zeptat když jsem nemocná na ledviny už od 5 let chodím po operacích pořád se mi delaj ledvinové kameny teď už mám nefukcni ledvinu je vakova a pořád mám bolesti a kolíky už dlouhodobě mi píšou silné léky nebo nic jiného mi nezabyralo ale neupozornily me že jsou navikove beru to už 10let takže jsem už závislá beru tramabene píšou mi ho i na záda mám skoliozu dokud jsem měla…

Dobrý den, Tramal je opravdu silný lék a není indikován k léčbě ledvinových kamenů. Pokud vám tento lék předepisuje neurolog musí také vědět z jakého důvodu, pokud máte diagnosu, která vyžaduje léky proti bolesti, může vás také doporučit do centra léčby bolesti. Pokud je problém zejména s tím, že jste na těchto lécích závislá, je to problém, který jistě nevyřeší to, že si je budete kupovat sama,…

Milos Novak11. 9. 2021

Jsem 4 roky po totalce kolene. 27.5.21 jsem dostal druhou davku vakciny Pfizer. Asi po 3 tydnech jsem zacal v operovanem koleni citit zatuhlost a otok. Od teto doby se tohoto otoku nemohu zbavit. Covid jsem neprodelal. Muze to mit spojitost s vakcinaci? Dekuji

Dobrý den, doporučila bych návštěvu ortopeda, spojitost s vakcínou vidím minimální. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka10. 9. 2021

Dobrý den, prosila bych poradit. Dcera má jít zítra na očkování (16let) na Covid 19, jenže má rýmu a trošku pokašlává bez teplot. Cítí se docela dobře. Má se tedy nechat naočkovat? Neublíží ji to? Předem Vám moc děkuji za odpověď. Lenka

Dobrý den, příznaky lehkého nachlazení nejsou kontraindikací očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jitka9. 9. 2021

Dobry den, minuly rok v srpnu jsem mela trombozu v noze a brala jsem xarelto a na pocatku clexane injekce 6000 IU (60 mg) / 0,6 ML. Od unora 2021 tromboza pryc a leky dobrany. Nasledne v kvetnu vysetrena na hematologii a nevysly zadne mutace zadne geneticke predispozice srazlivosti krve. pry se mi tromboza asi udelala kvuli zakroku (uzavreni laserem krec.zily od trisla po kotnik) + antikoncepce…

Dobrý den, neznám rozsah vaší prodělané trombosy, ale z informací, které jste uvedla, nepatříte do vysoce rizikové skupiny stran pravděpodobnosti vzniku další trombosy. V případě očkování neexistují jednotná doporučení, ale pokud budete po očkování aplikovat 2-3 dny Clexane 1x denně v preventivní dávce, nic nepokazíte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jarka8. 9. 2021

Dobrý den , mám jít na první dávku očkování covid 19, tři dny před tím jsem byla na obstriku tenisového lokte mezokainem - kortikoidy , můžu se nechat naočkovat ?

Dobrý den, aplikace lokálních kortikoidů není překážkou očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Diana7. 9. 2021

Dobrý den, prosím, probíhají u vás opět kurzy První pomoci pro miminka ? Děkuji

Dobrý den, ano probíhají. Kurz bude 23.9., prosím objednejte se na lince 311 514 007. MUDr. Milena Dokoupilová primář novorozeneckého oddělení nemocnice Hořovice předsedkyně nadačního fondu Žirafka

Vasyl4. 9. 2021

Dobrý den.mam teplotou 37.8 den po očkování značky Johnson l,mám brat nějaké léky

Dobrý den, můžete si vzít Paralen. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jirka2. 9. 2021

Dobrý den. Měl bych dotaz ohledně azbestu, Opravují u nás střechu, a tak vyvěsili oznámení že budou 2 dny pracovat s azbestem, tak nemáme otevírat okna, abychom zamezili jeho vdechnutí. Já trouba na to ovšem zapoměl, a cca 7 hodin jsem měl otevřené okno na ventilaci a seděl vedle toho. A tak mám otázky: 1- je 7 hodin, menší expozice, hodně nebo málo? 2- je to pro mě nějak nebezpečné? (žádné…

Dobrý den, zdravotní obtíže spojené s inhalací azbestu jsou zejména u lidí, kteří jsou této látce vystaveni dlouhodobě, nejčastěji profesionálně. Jsou to nejčastěji malignity nebo postižení plicního paremchymu. 2 hodinová expozice pro vás není významná. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Daniel Kovač2. 9. 2021

Dobrý den, už více jak týden mám pocit, že moje ruce jsou těžké a unavené. Pravděpodobně to mám ze cvičení které už víc jak týden vynechávám kvůli problému s rukami. Ruce normálně fungují, akorát se po chvilce používání unavý a nedá se s nimi skoro už ani hýbat. Boreliózu podle testů nemám.

Dobrý den, pokud jste celkově zdráv a při vašem věku, se dá předpokládat, že to může být ze cvičení či z posilování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Adel1. 9. 2021

Dobrý den ,můj tatínek prodělal infarkt, jeden den byl vzhůru ,ale potom ho museli dát do umělého spánku ,že nemůže dýchat sám,dnes je to už pět dní ,co je v umělém spánku a dozvěděli jsme se ,že má zápal plic. Tatínkovi je 60 let. Jaka pravděpodobnost je,že se vyléčí?

Dobrý den, zápal plic je častá komplikace různých onemocnění. O vašeho tatínka je komplexně pečováno, šanci na vyléčení má určitě velkou. Aktuální situaci vám jistě rádi sdělí ošetřující lékaři. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vend I.31. 8. 2021

Dobry den, 21.7. jsem byla na druhe davce ockovani pfizer. Cca 2 tydny pote se u me objevila dusnost, suchy kasel, zimnice a pocit unavy. Do te doby jsem byla zdrava, zadne potize a krevni obraz jeste v cervnu v poradku. Nyni rtg plic a srdce ok, avsak na echo srdce systolicky tlak plicnice 36. Je mozne, ze je to reakce na ockovani? Kardiolog rikal, ze to vypada na prodelani lehke plicni embolie …

Dobrý den, mohou to být vedlejší příznaky po očkování, nicméně jsou i popsané mimořádné případy plicní embolizace a doba 14 dní od vakcinace může být reálná. Podezření na plicní embolii však musí být vyšetřujícím lékařem buď potvrzeno či zcela vyloučeno, neboť se od toho odvíjí další postup v léčbě. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela Jelínková31. 8. 2021

Dobrý den. 18.8.jsem byla na 2 dávce očkování Covid. Byla jsem ten den malinko unavená, pobolivala hlava. Od té doby mám ale takovou divnou pachuť v ústech, a zda se mi, že se mi zhoršilo vidění, a poboliva mě hlava. Nic hrozného, ale příjemné to není. Je možné, že to má souvislost s očkováním ještě i po 14dnech? Před tím jsem takové potíže neměla. Mám se obrátit na praktika? Dekuji

Dobrý den, souvislost s očkováním se nedá vyloučit, trvání příznaků je zcela individuální. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jiřina31. 8. 2021

Dobrý den, beru pravidelně Trombex, Fenofix a Famosan. Dnes mi lékař předepsal Zodac. Mám dotaz -můžu tyto léky bez problémů užívat? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano Zodac můžete užívat i s těmito léky. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra Němečková31. 8. 2021

Dobrý den, je prosím možné v nemocnici Hořovice řešit chirurgicky "Syndrom karpalního tunelu" ?Děkuji S pozdravem P.N.

Dobrý den, ano, syndrom karpálního tunelu se v nemocnici Hořovice operuje, objednejte se do chirurgické ambulance. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Filip31. 8. 2021

Dobrý den, delší dobu mě trápí ,,přeskakování'' čelistního kloubu. Dnes mi přeskočil úplně a nemůžu moc otevřít pusu. Cítím velký tlak. Kloubu jsem zkoušel rozhýbat, přiložit horký kapesník, ale nic nepomohlo. Mohu navštívit pohotovost, aby mi kloub odblokovali? Problém potřebuji řešit co nejdříve (zítra jdu do školy a chci být v pořádku). Předem děkuji. Filip

Dobrý den, ano, určitě navštivte pohotovost. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Silvie30. 8. 2021

Dobrý den, může se mi něco stát, když jsem omylem vypila pití s živými octomilkami? Děkuji

Dobrý den, nic závažného by se vám stát nemělo, žaludeční šťáva jim nedovolí přežít. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jarmila30. 8. 2021

Dobrý den, pokud by se dcera nechala jeden den tetovat, muže se hned druhy den nechat naockovat druhou dávkou vakcíny Pfeizer? Dekuji za odpoved

Dobrý den, ano je to možné. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Elisa30. 8. 2021

Dobrý den. Před dvěma týdny jsem byla na očkování vakcínou Pfizer. Vcera v noci jsem se praštila do místa vpichu a v noci mě ta bolest budila. I teď, na druhý den, ruku cítím. Je to nebezpecne takhle 2 tydny po ockovani?

Dobrý den, nebezpečné to není. Nemusíte se ničeho bát. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alena29. 8. 2021

Dobrý den ,po druhé dávce Pfizeru,třetí den bolesti hlavy v zadu jako od krční páteře,Bolest až k očím .Mohu třetí den po očkování vzít Ibalgin? Paralen nezabírá. Děkuji Alena

Dobrý den, Ibalgin si samozřejmě vzít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Karel Duka28. 8. 2021

Dobrý den, mam dotaz ohledně očkovaní na covid-19. Prvni davku jsem dostal vakcinu Pfizer, nyni mi jako druhá davka byla podana vakcina Moderna? je to normální, vsude pisou ze druha davka by mela byt stejna jako ta prvni?!!! Diky

Dobrý den, neznám důvod podání jiné vakcíny. Dodržet značku vakcíny je standartní postup, nicméně v obou případech se jedná o typ vakcíny se stejným účinkem, jedná se o tzv. mRNA vakcíny, takže výsledný účinek by měl být na imunitu nezměněn. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Katerina28. 8. 2021

Dobrý den, před pár měsíci jsem byla na očkovani a stále mě bolí ruka na které mě očkovali. Bolest někdy zmizí a pak se znovu objeví, někdy se to nedá moc vydržet. Je to po tak dlouhé době normální?

Dobrý den, to je spíše vyjímečné, ale pokud to souvisí s očkováním, obtíží se zbavíte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka27. 8. 2021

Dobrý den, Mám 4 den po očkování.Mám oteklé rameno zarudlé a uprostřed světle po vpichu.Občas to svědí.Co mám dělat? Děkuji předem za pomoc Lenka

Dobrý den, zarudnutí a otok v místě vpichu je poměrně častým vedlejším účinkem očkování, pokud je rameno zarudlé, zkuste namazat mastí s protizánětlivým účinkem ( Ibalgin gel, Ketonal, Diclofenac ..) S pozdravem MUDr. J. Ziková

Andrea27. 8. 2021

Dobrý den, jsem 5 den po očkování Pfizer, hned odpoledne jsem dostála strašnou vodnatou rýmu, která přetrvává. Od včerejška se k tomu dostavil kašel, pálení na hrudí. Po celou dobu cítím únavu a mám pocit teploty. Sice jsem žádnou nenaměřila, v puse vnímám horkost. V nocí se neustále budím a i se stanete, že se spotim. Mam dovolenou, pořád ležím, odpočívám . Poradíte mi to s tím, kdy se budu…

Dobrý den, zkuste vzít symptomatické léky, Ibalgin, Paralen, dostatek tekutin. Pokud budou obtíže trvat další týden, zkontaktujte praktického lékaře. Pokud to byla první dávka očkování, nelze ani vyloučit souběh virozy nebo i onemocnění Covid, protože zatím ještě nemáte ochrannou hladinu protilátek. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Julie26. 8. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli můžu na druhou dávku pfaizer když ráno podstoupím zákrok u zubaře, pravděpodobně s umrtvením? Děkuji za odpověď

Dobrý den, to by neměl být problém, na očkování jít můžete.S pozdravem MUDr. J. Ziková

Katka26. 8. 2021

V lednu mi začal takový zvláštní stav, jako bych měla třeba nízký tlak, taková malátnost a mělo to dopad i na zrak (ten byl dle očního v pořádku). Přirovnala bych to k mírné opilosti. Nikdy mě ale nic nebolelo. Dr. mi vzal krev a vše v pořádku (jen vyšší cholesterol), na neurologii mě poslali na MRI mozku a taky vše v pořádku (potřebovali vyloučit RS), dále nic neřešili. Na ORL jsem taky dopadla…

Dobrý den, vzhledem k tomu, že jste absolvovala poměrně komplexní dovyšetření a pomáhá rehabilitace, tak bych se neobávala nějakého vážného problému. Ztuhlé svalstvo by třes ale způsobovat nemělo. Také nevím, kolik vám je let, ale pokud by se měl zrak opravdu zhoršovat a měla jste viditelný třes - třeba hlavy, bude dobré ještě s odstupem kontrolní neurologické vyšetření. S pozdravem MUDr. J.…

Martina Frenclová25. 8. 2021

Dobrý den,mám jít v pátekna druhou dávku očkování proti Covid-19 ale trápí mě kašel.Kašel se už zlepšuje myslíte,že se mohu nechat očkovat?

Dobrý den, příznaky lehké virosy nejsou překážkou očkování na Covid. S pozdravem MUDr. J. Ziková

František25. 8. 2021

Dobrý den , beru Leky na ředění krve jeden ráno jeden večer , ale tet si nejsem jistý jestli jsem si tabletku na ředění krve vzal ráno , tak se chci zeptat jestli si ji mám vzít nebo pokračovat až večer jak mám . Děkuji

Dobrý den, nevím z jaké indikace tyto léky máte, pokud si nejste jistý, že jste již tabletku vzal, raději si vemte až ten večerní lék. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Štěpán Vaníček25. 8. 2021

Dobrý den, 10.8.21 jsem byl na druhé dávce očkování proti Covidu. Od té doby cítím celkovou únavu, hlavně svalů a kloubů. Je možné, aby se tělo s tou vakcinaci, ještě po takové době nesrovnalo? Na pcr testu jsem byl minulý týden negativní. Děkuji za odpověď

Dobrý den, není to vyloučené. Reakce imunitního systému na vakcinaci je velmi individuální. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petr25. 8. 2021

Dobrý den, po cvičení mě bolel sval (triceps až po loket) a druhý den byl nateklý a nemůžu si dlaní dosáhnout na rameno, při této snaze cítím ve svalu tahání a bolest, jakoby se mělo něco natrhnout

Dobrý den, ruptura svalu ať úplná či částečná se skutečně nedá vyloučit, raději navštivte chirurga v místě vašeho bydliště, bude nutné klinické či ultrazvukové vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veselá24. 8. 2021

Dobry den, mam dle vysetreni krve boreliozu, jeste jsem nezacala brat antibiotika. Mohu jit zitra na 2.ockovani proti covidu pfizerem. Nebo mam zacit brat antibiotika a az po dobrani jit na ockovani. Dekuji

Dobrý den, raději bych přeléčila boreliosu, poté absolvujte vakcinaci, optimálně s odstupem 14 dní od přeléčení ATB. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jarmila T.24. 8. 2021

Dobrý den, dcera věk 42 let. Ve středu 25.8. dobere po 7 dnech užívání antibiotika MEDOXIN 500 mg. V pátek 27.8. má stanoven druhý termín očkování vakcínou na Covid 19. Tento druhý termín byl stanoven po 42 dnech. Má očkování druhou dávkou i přesto absolvovat nebo musí dodržet min. 14 dní od konce užívání antibiotik? Dcera trpí více chronickými nemocemi a zdravotními potížemi. Děkuji za Vaši…

Dobrý den, pokud se dcera cítí již dobře, očkování může absolvovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Markéta24. 8. 2021

Dobrý den, dne 5.6.21 jsem byla na očkování Covid vakcínou Pfizer. Od té doby mám řadu nežádoucích účinků. Mám pocit že mi to rozvrátilo celý organismus - začala jsem hubnout (i když hodně jím), je mi špatně od žaludku, neurologické problémy (bolest v oblasti kotníku, slabost v nohou), nespavost, pískání v uších. Předtím jsem nikdy žádné takové problémy neměla, jsem z toho naprosto zoufalá. Tyto…

Dobrý den, zdali jsou vaše problémy způsobeny pouze očkováním, se může vyjádřit jen lékař, který zná vaši anamnesu, klinický stav a má k dispozici závěr vašich vyšetření. Nedá se vyloučit, že nějaké z těchto obtíží mohou souviset s očkováním, ale nezdá se mi pravděpodobné, že by to souviselo se všemi vašimi příznaky. Ve vašem případě bych zvolila ještě pohovor s psychologem či psychiatrem,…

Lenka23. 8. 2021

Dobrý den, mám zjištěnou Leidenskou mutaci - homozygot. Mohu se nechat očkovat proti COVID-19? Děkuji.

Dobrý den, očkovat se proti Covidu se samozřejmě můžete. K zajištění event. protisrážlivými léky by se měl vyjádřit hematolog, který vás pro tuto mutaci dispenzarizuje a zná vaši anamnesu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie23. 8. 2021

Dobrý den, Jsem 1,5 měsíce po operaci TEP kyčle, mohu se nechat očkovat na Covid 19? Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, očkovat se samozřejmě můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana Buriánková20. 8. 2021

Dobrý den, provádíte operaci horních víček? Děkuji

Dobrý den, ano, na našem pracovišti provádíme plastickou operaci horních víček, v případě zájmu nás kontaktuje na telef. čísle: 311559842. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Katerina20. 8. 2021

Dobry den, vcera jsem dostala druhou vakcinu covid (biontech/pfizer). Po prvni vakcine jsem mela mravenceni ve spodni casti nohou, od kotniku dolu, ktere trvalo ca 8 dni. Po druhe vakcine se pridalo i mravenceni v rukou (dlane, prsty). Po obou vakcinach zacalo mravenceni priblizne hodinu po podani vakciny. Jedna se o bezny vedlejsi priznak? a pokud ano, da se proti tomu neco delat? Jeste upresnim…

Dobrý den, ano tento příznak může vzniknout v souvislosti s očkováním, měl by spontánně odeznít, ale můžete zkusit užít vitaminy skupiny B ( B komplex). S pozdravem MUDr. J. Ziková

lukas20. 8. 2021

Dobrý den ,mám dotaz ohledně jednoho článku co máte uvedeno na těchto stránkách a to je píštěli .Mám od roku 2017 problém anální abses nebo-li píštěl ,když se mi to objevilo nevěděl jsem co to je až pak jsem šel do nemocnice a zažívá mě to řezali bez nějakých prášku na bolest nebo umrtveni ,3 dny mě vyměnili drenaž a pak mi řekli že je to na operaci ,což si nemohu dovolit z finančních důvodů…

Vážený Lukáši, neuvádíte, na jaký zákrok se dotazujete. Výkony pro píštěle či abscesy v okolí konečníku se na našem pracovišti vždy provádějí za hospitalizace na operačním sále, u pojištěnců placené z veřejného pojištění. V případě zájmu o léčbu na našem pracovišti doporučuji se objednat do koloproktologické ambulance. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Michaela19. 8. 2021

Dobrý den. Včera jsem byla na 2.davce očkování Covid. Dnes cítím občas výraznější bušení srdce, mam se obrátit na obvodní lékaře nebo je to reakce na očkování a samo odezní? Dekuji

Dobrý den, výraznější bušení srdce cítit po očkování můžete, pokud nejsou jiné obtíže - např. dušnost při malé námaze, nově jednostranný otok končetiny...několik dnů bych vyčkala a dodržovala spíše klidový režim. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka Rezková19. 8. 2021

Dobrý den dostala jsem termín na první očkování a za tři dny mi mají dělat obstrik tenisového lokte není to moc brzy?

Dobrý den, to by nemělo vadit. Očkování absolvovat můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

P18. 8. 2021

Dobrý deň, hodnotu zapalu v krvi som mala 75, boli mi nasadené antibiotiká Cefzil od 29.7, následne mi z kultivácie zistili ureaplasmu na ktorú som brala antibiotiká Doxyhexal od 6.8 až do 16.8. Na 22.8 mi pridelili termín na očkovanie Janssen vakcínou. Mám ho absolvovať?

Dobrý den, pokud se cítíte dobře, očkování absolvovat můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vít Jindřichovský18. 8. 2021

Dobrý den V úterý jsem chytl zánět nosohrtanu. Bolí v krku a teda odočívám a jde to bez teplot k normálu. Dotaz..V pátek mám jít na první dávku covid očkování. Je to vhodné? Případně kdy? Díky

Dobrý den, uvidíte, jak se budete cítit, lehká virosa není překážkou očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Edita17. 8. 2021

Dobrý den, před týdnem jsem byla na očkování proti Covid-19. Neboť jsem byla 4 týdny po operaci žlučníku, měla jsem vysazenou biologickou léčbu Humiru a Trexan Neo 2,5mg. 2.dávku očkování mám 30.8. Vím, že biologickou lléčbu musím mít vysazenou 3týdny před očkováním a můžu si ji vzít opět 3týdny po očkování. Jak je to u Trexanu Neo? Můžu ho opět začít užívat, jako před operací? Nemá to vliv na…

Dobrý den, v tomto případě se obraťte na vašeho ošetřujícího revmatologa, který léky předepisuje a umí nejlépe posoudí benefit či riziko vyplývající z vysazení imunosupresiva ( Trexanu). S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva Baštová16. 8. 2021

Dobrý den, jsem 4 měsíce po druhé dávce vakcíny Phiser. Cítím se v posledních týdnech čím dál slabší, únava, bolest hlavy, zad, nohou, závrať, mohla bych prolezet celé dny. Můžou být tyto problémy z očkování? Děkuji Eva

Dobrý den, to je spíše nepravděpodobné. Navštivte lékaře, který vás vyšetří klinicky a laboratorně. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hana16. 8. 2021

Dobrý den, byla mi zjištěna borelioza v časné fázi po přisátí klíštěte a nasazena atb Doxyhexal. Ve středu mám plánovanou operaci - extrakce kovu po tříštivé zlomenině ruky. Je možné bez obav operaci absolvovat, nebo je to pro tělo nadměrná zátěž a je vhodnější operaci odložit. Pokud odložit, jaký by měl být odstup od dobrání atb. Děkuji za Váš odborný názor. S pozdravem,

Dobrý den, operace by měla být odložena cca o 2-3 týdny po užití antibiotik. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zlatuše Lněničkova16. 8. 2021

Dobrý den ,14.8. jsem měla úraz,po něm mám naražené žebro a modřiny podlitiny na levém lokti,18.8. mám jít na druhou dávku na covid Je možné ji absolvovat? Děkuji

Dobrý den, očkování odkládat nemusíte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Monika Jiraskova16. 8. 2021

Dobrý den, jdu se synem 11let do nemocnice k vám na ortopedii a chtěla jsem se zeptat jestli musí být syn testován a jestli stačí samotest doma a podepsané čestné prohlášení. Děkuji

Dobrý den, pokud jdete na vyšetření ambulantně a ne k hospitalizaci, tak test nutný není. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Filip Řechtáček16. 8. 2021

Dobry den v sobotu mne neco kouslo a natekl mi celi kotnik i s prsty na noze a jeste jsem se dotoho uhodil o kamen ve vode kam si ztim mam dojit id soboty to leduji a nelepsi se to

Dobrý den, nejspíše se bude jednat o alergickou reakci, kromě ledování či obkladu např. s octem bude dobré zkusit léky proti alergii ( Zyrtec, Analergin, Xyzal), pokud je nemáte doma, raději nohu ukažte jakémukoliv lékaři. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie16. 8. 2021

Dobrý den, v prosinci jsem prodělala covid, a od té doby mi není vůbec dobře, jak psychicky, tak fyzicky. Cítím se uplne na nic, nemám žádnou radost, nebo chuť něco dělat. Připadá mi, jako by byl svět černobílý... navíc mám panicke stavy , které jsem dřív nemivala. Je to hrozny strach a bezmoc. K tomu všemu se přidají Extrasystoly, které mě psychicky zdimaji. U kardiologa jsem s tím byla ,…

Dobrý den, bušení srdce (palpitace) či vnímání občasného vynechání či nepravidelnosti srdeční činnosti jsou velmi častým příznakem úzkostných stavů. Pokud jste byla již vyšetřena kardiologem a ten nic neshledal, je to ve vašem případě skoro jistota. Když k tomu přidáme nechuť do života a stavy smutku, můžete se jednat o počínající depresivní syndrom, který může být spuštěn i po Covidu. Zkuste…

Mari13. 8. 2021

Hezký den, ráda bych se na Vás obrátila s dotazem. V lednu jsem se poprvé setkala s panickou úzkosti, průjmy, polívání horka, nechuť k jídlu, čemukoliv, pan doktor mi napsal ZOLOFT 50 dle jeho slov slabši antidepresivum. Od února už vše díky psychoterapiim a lekům bylo doted v poradku. Minuly týden jsem asi tři dny po sobě měla 2-3 dc vína. A bohužel přišel poprvé od té doby propad, nevolnost,…

Dobrý den, ano, interakce alkoholu a léků tohoto typu se dá předpokládat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva13. 8. 2021

Dobrý den, v pondělí jdu na vyšetření na gynekologickou ambulanci a chci se zeptat zda potřebuji mít test na covid? Děkuji za odpověď

Dobrý den, do ambulance test na covid mít nemusíte. S pozdravem MUDr. T. Ježková

MUDr. Tereza Ježková
Zobrazit celý dotaz
Eva13. 8. 2021

Dobrý den, v pondělí jdu na vyšetření na gynekologickou ambulanci a chci se zeptat zda potřebuji mít test na covid? Děkuji za odpověď

Dobrý den, do ambulance test na covid mít nemusíte. S pozdravem MUDr. T. Ježková

MUDr. Tereza Ježková
Zobrazit celý dotaz
Slávka13. 8. 2021

Dobrý deň, na 5.deň po očkovaní vakcínou Janssen sa mi zväčšili lymfatické uzliny v oblasti krku a na 6. to začalo byť veľmi bolestivé - aj na dotyk, ale obzvlášť pri prehĺtaní, spozorovala som aj zväčšenie mandiel. Tiež som v noci skoro nespala kvôli tej bolesti a navyše som zažívala návaly tepla..môže to byť príznak po očkovaní a ako ho zmierniť? Ďakujem

Dobrý den, ano, to může být vaše reakce na očkování, zkuste lokálně masti s protizánětlivými účinky - Ketonal, Ibalgin gel. Pokud vás bude bolet v krku i nadále a otok v oblasti uzlin bude stále stejný, raději navštivte ORL lékaře, který zhodnotí váš nález klinicky. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tomáš12. 8. 2021

Dobrý den. Nedávno jsem byl u doktora na preventivní prohlídce. Chtěl bych se zeptat... Kdybych měl rakovinu poznal by to můj doktor z odběru krve a moči? Děkuji

Dobrý den, z krevního odběru se určují tzv. onkomarkery - působky, které mohou upozornit na onkologická onemocnění. Záleží na vašem lékaři, zdali vám tyto odběry udělal, nepatří mezi základní vyšetření. Nicméně - tyto markery nejsou specifické, mohou být zvýšené i z jiného důvodu, a zároveň mohou být negativní i při onkologickým onemocněních... Tyto odběry mají smysl zejména v případě podezření…

Dana12. 8. 2021

Dobrý den. 6.8. jsem byla na druhé dávce vakcíny Pfizer, tentýž den jsem dostala menstruaci. 8.8. mě začalo bolet mezi lopatkami, hrudní kost a paže ze zadu, které byly také dost chladné, neprokrvené. Lehce jsem měla zimnici, drobný otok v místě vpichu, tamtéž zarudnutí a svědění. 9.8. Jsem byla u lékařky, poslech, tlak a EKG v pořádku, ale z krve vyšly vyšší (500 - nevím) hodnoty D-dimerů. Stále…

Dobrý den, vaše subjektivní obtíže s očkováním nejspíše v souvisely. D-Dimer je jeden z parametrů v krvi , z něhož orientačně posuzujeme aktuální stav srážlivosti, ale tento parametr je velmi nespecifický, mění se v čase a je třeba ho posuzovat pouze v kontextu s klinikou a dalšími případnými vyšetřeními. Pokud jste již bez obtíží, stačí třeba jen zkontrolovat tuto hladinu. Pokud by vaše obtíže…

Petr11. 8. 2021

Dobrý den, syn (20 let) byl před dvěma dny na očkování Covid, vakcínou Pfizer. Pociťuje docela bolest pravé klíční kosti (očkován byl vlevo) a třese se mu ruka. Může to souviset s očkováním?

Dobrý den, to nedokážu posoudit, pro klid raději zajděte na neurologické vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

klara11. 8. 2021

Dobry den, v sobotu se setkala moje ruka ze zdi. Dala jsem do ni celkem tvrdou ranu pesti. Od nedele necitim ukazovacek na ruce, kdyz pres nej prejedu tak misty brni a necitim ho. Je nutnost zajit k lekari? Predem dekuji za odpoved :)

Dobrý den, pokud prst necítíte, k lékaři raději zajděte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kristýna10. 8. 2021

Dobry den, chtela bych co nejdrive jit na ockovani proti covidu, nicmene jsem vcera po 4 tydnech dobrala Flukonazol a nejsem si jista, jestli by se nemel dodrzet nejaky odstup po dobrani. Muzu poprosit o radu? Diky moc

Dobrý den, na očkování se přihlašte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Péťa10. 8. 2021

Dobrý den, jsem 12. den po první dávce. Dodržoval jsem tři dny po očkování klidový režim (dovolená a ležení u televize). Na začátku jsem měl celkovou únavu, bolest kloubů a svalů. Pak až doteď mám střídavě zánět v loktu, zánět kolem ucha a čelisti, tak že nejsem schopný v noci usnout. Mám po většinu doby tlak na hrudi, klidový tep mám kolem 50 (neustálé monitorování pomocí hodinek). Při větší…

Dobrý den, reakce imunitního systému je velmi individuální, ale ani tato není důvodem znovu neočkovat a nedokončit započatý proces. Pokud se jedná o reakci na očkování, do pár dnů odezní. Pomalejší srdeční akci bych do ní nepočítala. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alžběta10. 8. 2021

Dobrý den! Dnes je to týden, co mě očkovali 2.davkou Pfizer proti Covidu. Stále mě bolí ruka, do ktere mě ockovali. Je to možné? Děkuji

Dobrý den, ano to je celkem běžné, samo to odezní. .S pozdravem MUDr .J. Ziková

Jitka9. 8. 2021

Dobrý den, po očkování 1 dávkou vakcínou Pfizer zhruba po týdnu mi začaly brnět prsty u nohou, pnutí v lýtku a bolest v oblasti nad patou při došlápnutí, trvá to už týden, nikdy jsem takové problémy neměla, byla mi odebrána krev, zda se nejedná o trombozu, výsledek byl negativní, jiné vyšetření neproběhlo, stále nevím, co to způsobuje, myslíte že je to reakce po vakcíně a brzy to odezní, nebo se…

Dobrý den, pokud budou vaše obtíže přetrvávat dále, bude vhodné ještě doplnit ultrazvukové vyšetření, které případnou trombosu vyloučí s jistotou. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ebrahimi8. 8. 2021

Dobrý den, Pět týdnu po druhém očkování na Covid (pfizer) mě stále bolí očkované levé rameno. Nelepší se to vůbec a dokonce mě bolest budí v noci ve spánku. Co mám dělat nebo na koho se mám obrátit? Děkuji

Dobrý den, obraťte se na svého praktického lékaře, až vám napíše nějaká analgetika ( léky proti bolesti ) , v lékárně si můžete koupit protizántlivé a analgetické krémy či masti. S pozdravem MUDr .J. Ziková

Jana7. 8. 2021

Dobrý den, 12.8. jsem byla na první dávce vakcíny Pfizer, hned druhý den jsem začala kašlat, kašel se postupně den ode dne zhoršuje. Teď je to třetí týden co mám suchý intenzivní kašel, který je velmi vyčerpávající. Teď o víkendu se ke kašli přidala vysoká horečka (39 stupnů), schvácenost, bolesti celého těla, horečka postupně následně další den ustoupila, vyskytuje se jen večer plus mám bolesti…

Dobrý den, příznaky které popisujete spíše připomínají souběh očkování a vzniku virosy. V tomto případě bych doporučila doplnit PCR test na Covid. Kašel, který trvá 3 týdny je i důvodem vyšetření plicním lékařem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kateřina7. 8. 2021

Hezký dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, jestli se po první dávce očkování Pfizer může druhý den dostavit kašel, včetně celkového zahlenění a lehkého škrábání v krku? Pravděpodobně jsem měla i teplotu, jelikož jsem se v noci probudila propocená a ráno vykašlala žlutý hlen. Jsou to takové ty virové příznaky/nastydnutí. PCR test jsem si dělala před vakcinací s negativním výsledkem. Děkuji a…

Dobrý den, po očkování se můžou vyskytnou příznaky, které vypadají jako virové onemocnění horních cest dýchacích, pokud jsou reakcí na očkování, měly by do několika dnů ustoupit spontánně, stačí vzít např. Paralen. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka7. 8. 2021

Dobrý den, mám trochu choulostivější dotaz ohledně očkování proti covidu. Vím, že je po očkování doporučen dvoudenní klidový režim. Chtěla bych se však zeptat jak je to s pohlavním stykem. Pokud se přeci jen budu na to cítit a bude mě bolet třeba jen ta ruka, mohu mít večer po první dávce očkování pohlavní styk nebo i to je silně nedoporučované?? Děkuji předem za odpověď. Lenka

Dobrý den, pokud se nebude jednat o fyzicky mimořádně náročnou aktivitu pohlavní styk mít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina6. 8. 2021

Dobrý den, od jara mám diagnostikovanou sníženou fci ŠŽ. Část symptomů se mi zlepšila, poslední rok však trpím na akné, především v oblasti brady, se kterým jsem neměla problémy ani v pubertě. Dále se mi více mastí vlasy, pociťuji velkou spavost, často trpím na migrény a navíc asi 2 roky pozoruji zvýšený růst ochlupení, a to hlavně na stehnech a na prsou, přijde mi, že se to zhoršuje a začíná to…

Dobrý den, pokud máte hormony štítné žlázy v normě, bylo by vhodné také dovyšetření pohlavních hormonů, můžete se domluvit s vaším ošetřujícím gynekologem. S pozdravem MUDr. J.Ziková

Lenka Tabarková5. 8. 2021

Dobrý den dnes mi osetrili zánět zubů a zítra mám jít na druhou dávku vakcíny Moderna nebude to problém po 1. Dávce jsem měla 2 dny zvýšenou teplotu a celkovou únavu Děkuji Lenka

Dobrý den, v tomto případě bych 2. dávku očkování neodkládala. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavel4. 8. 2021

Dobrý den paní doktorko (pane doktore) , žena ve věku 45 let užívá medikamenty na léčbu slinivky břišní . Odmítá očkování vakcinou proti Covid-19 protože má obavu o zhoršení svého zdravotního stavu .Jde zde o možnost oslabení imunitního systému a následné možné kompikace ? Jsou její obavy oprávněné ? Který lékař (specializace) jí může poradit , kam se obrátit s dotazem ?Děkuji .

Dobrý den, obavy oprávněné nejsou. Očkování proti Covidu podstupují lidé s chronickými nemocemi, onkologičtí pacienti, pacienti po transplantaci orgánů, to jsou například ti, kteří mají navozený imunosupresivní stav ( mají málo odolnou imunitu) a zatím jsme nezaznamenali nějaké vážné komplikace. Naopak stále platí, že tito lidé by očkováni být měli, protože případná infekce Covidem by měla u…

Eliška4. 8. 2021

Dobrý den mám 20 dní po očkování na covid zítra jdi na druhou dávku a od prvního očkování mě brní noha někdě i ruka je možnost že by to mohlo být od toho?

Dobrý den, nedá se to vyloučit. Mělo by to spontánně ustoupit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika4. 8. 2021

Dobrý den, dne 27.7. Jsem byla na první dávce očkování proti covid19,byla mi podaná vakcína pfizer, v den očkování me bolelo rameno v místě pichu ale po týdnu me začala bolet hlava a cítím takové ,,tlaky'' v hlave. Je tato reakce normalni ? Muze se tato reakce objevovat casteji ?Bojim se jít na druhou dávku aby to nebylo jeste horsi. Dekuji za odpoved

Dobrý den, ano, toto je normální reakce na očkování, druhé očkování většinou horší nebývá. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Radek4. 8. 2021

Dobrý den, je nutná nějaká žádanka od praktického lékaře k odběru krve na stanovení hladiny protilátek proti Covidu? Nebo mohu přijít bez žádanky, případně kde se platí za tento odběr? Děkuji

Dobrý den, na stanovení protilátek proti Covidu je nutno žádanku vystavit lékařem , na podrobnostech se domluvte s indikujícím lékařem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

***4. 8. 2021

Dobrý den, chci se zeptat, jak se řeší samoizolace v práci, jestliže mám jít na test nejdříve 5. den po příjezdu ze zahraničí. Lékař vystaví neschopenku? nebo jak se to řeší, děkuji

Dobrý den, informujte se u svého praktického lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

maria sipkova4. 8. 2021

Dobrý deň.chcela bych se zeptat.mam 55 let lecim se na hematologii zrazanlivost krvi a žilový zápal.je pro mne nebezpeční se očkovať vakcínou jonsonh? Dekuji

Dobrý den, přechodné obtíže v souvislosti s očkováním jsou pro vás mnohem méně nebezpečné než onemocnění Covidem, které má naprosto nepředvídatelný průběh, včetně vzniku trombos či dechové tísně. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Filip Novák4. 8. 2021

Dobrý den, 20.7 jsem měl jít na druhou dávku očkování (pfizer) bohužel ten den jsem musel podstoupit chirurgický zakrok (rozříznutí abcesu na levé noze), dnes 4.8 jsem dostal antibiotika Dalcin 300mg na cca 5 dní, jelikož se mi vytvořil další abces. 2.dávku mám přeloženou na 11.8, je to asi 2 dny po dobrání antribiotik, takže otazka zní, je dobré podstoupit druhou davku očkování po tak blízké…

Dobrý den, souvislost mezi očkováním na tvorbou abscesu spíše nevidím. Absces je lokální zánětlivé onemocnění, očkování odkládat vysloveně nemusíte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie3. 8. 2021

Dobrý den, před 9 dny jsem byla poprvé očkována vakcínou Comirnaty. Po očkování 1. den bolest očkované paže a hlavy a několik dní zvýšené teploty. Od 2. dne mi otekly klouby na očkované ruce, bolest se stupňuje a prsty jsou ztuhlé. Nezpůsobila vakcína zánět kloubů a jak se má postupovat. Před několika lety jsem prodělala boreliózu - kloubní formu. Děkuji Lucie

Dobrý den, vakcína by neměla způsobovat zánět kloubů, jedná se o projev vaší imunity, obtíže by měly spontánně ustoupit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jirina Kovarikova3. 8. 2021

Dobrý den, v roce 2004 jsem podstoupila injekční sklerotizaci dolních končetin u MUDr. Zeleného v Brně.Potřebovala bych tento zákrok zopakovat.Mám dotaz, zda je u Vás tento výkon možný a jaká je cena.Děkuji S pozdravem Jiřina K.

Dobrý den, objednejte se na vyšetření k MUDr. Valešové na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Bara2. 8. 2021

Dobrý den, 29.7.2021. jsem byla naočkovaná Johnson vakcínou a od druhého dne mě bolí lýtka, jako pocit těžkých noh ... můžete mi poradit co s tím ... děkuji

Dobrý den, tento pocit se po očkování vyskytnout může. Pokud bolí obě lýtka je málo pravděpodobné, že by v nich obou byla trombosa. Zkuste užívat magnesium. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra2. 8. 2021

Dobrý den, v pátek jedu odvézt kamaráda na Slovensko. Nebudu tam přespávat. Dnes sem byla na druhém očkování (2.8.), musím si před odjezdem zajít na antigenní test? Děkuji

Dobrý den, tyto informace si vždy ověřujte na stránkách ministerstva zdravotnictví či zahraničí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ema2. 8. 2021

Dobrý den před 3 dny jsem byla na 1. dávce očkování proti koronaviru. Nic mě nebolelo, jen se mi extrémně zhoršilo akné v obličeji a vyrážka na rukách (jsme alergicka, ale neměla bych byl alergická na léky). Je to normální a myslíte si že by to mohlo po chvilce zmizet?

Dobrý den, zkuste vyčkat cca 2 týdny, pokud bude stav stejný, navštivte kožního lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ing. Petr Sigmund2. 8. 2021

Dobrý den pane doktore. V březnu 2020 jsem podstoupil TEP kolena u Vás ve Vršovické zdravotní. Mám stále bolesti v koleni i když už je to více jak rok od operace. Prosím o odpověď , jak dlouho bolesti přetrvávají ? S díky a úctou. Petr Sigmund Most

Dobrý den, obecně se tvrdí, že se stav po TEP kolene dostane do rovnováhy 2 roky po operaci, každopádně pokud máte obtíže dorazte prosím na kontrolu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

K2. 8. 2021

Dobrý den, první vakcínu jsem dostal značku Pfizer a dnes na druhé vakcíně Moderna. Je to v pořádku?

Dobrý den, není to standartní postup, ale nemělo by to vadit, jedná se o vakcíny se stejným typem účinku, tedy RNA vakcíny. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Žaneta2. 8. 2021

Dobrý den, mohu nechat očkovat 13letou dceru na covid 19 třetí den po příjezdu ze zahraničí, nebo mám termín rezervace zrušit? Ráda bych ji nechala očkovat. Děkuji

Dobrý den, také bych očkování preferovala, záleží také na tom, odkud se vracíte a zdali se dcera cítí dobře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tomáš2. 8. 2021

Dobrý den, mám už asi 3 týdny po druhé dávce vakcínou Pfizer a nepozoroval do teď jsem žádné vedlejší účinky, ale poslední dobou pozoruji, že se mi mění některé vůně v zápach, některé věci necítím vůbec a s chutí je to obdobné. Co bych měl dělat? Žádné příznaky nemám ani nepozoruji.

Dobrý den, pokud máte tyto obtíže po očkování, měly by spontánně ustoupit. Každopádně můžete navštívit ORL lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika1. 8. 2021

Dobrý den , chtěla bych se zeptat zda-li se můžu objednat na nějaké vyšetření zda-li můžu být očkovaná na covid-19 s pozitivními výsledky na protilatky proti erytrocytum anti-M. Dekuji

Dobrý den, pokud nemáte kontraindikována ostatní očkování, není nutno nic vyšetřovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Blanka P.1. 8. 2021

Dobrý den, dne 9.7. jsem byla na 2.dávce vakcíny Pfizer,při které se u mě objevila teplota 38,4,zimnice,po léku na teplotu se mi udělalo dobře,normálně jsem fungovala.Ale zvětšila se mi uzlina v podpaží a na krku,aplikace byla do levého ramene.Otok v podpaží zmizel,ale na krku mi zůstává bolestivá bulka velikost 1 až 1,5 cm. Mám ještě počkat, zda to samo ustoupí? Co mi může lékař doporučit ke…

Dobrý den, zvětšení uzlin se opravdu je častým doprovodným příznakem po očkování, mělo by spontánně ustoupit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Nikola1. 8. 2021

Dobrý den, chci se zeptat dnes mám jít na ockovani 2. Dávky, ale včera se mi spustila rýma, nebude to ničemu vadit ? Děkuji

Dobrý den, prostá rýma není důvodem neočkovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marcel Tur31. 7. 2021

Dobrý den. Přesně nevím kam se dotazovat. PO OČKOVÁNÍ COVID DRUHÁ VAKCÍNA. v Berouně Nem.. 15.6/21. Jsem po třech hodinách skončil v posteli na 3 dny jsem se nemohl pomalu zvednout. Dnes je 31.7/21 po vyšetření na plicní a url mi nic nenašli nic žádnou poruchu zdraví. Ale po očkování následky mám nemohu pořádně mluvit. Dále nemohu pořádně dejchat takže nedojdu v kuse cca 200 metrů začnou mi…

Dobrý den, pokud máte zcela normální plicní vyšetření, pak se asi nemusíte obávat větší zátěže. Ke kompletizaci vyšetření byste mohl ještě absolvovat neurologické vyšetření. Pokud by měl plicní lékař nějaké podezření odeslal by vás ještě třeba na ECHO srdce či scintigrafii plic. Můžete event. požádat i praktika. Pokud i tato vyšetření budou negativní, bude se jednat spíše o psychosomatické…

Jakub31. 7. 2021

Dobrý den, 27.7. jsem byl na druhé dávce očkováni proti Covidu a v ten den jsem zkolaboval a vezla mě záchranka, po vyšetření jsem se cítil v pořádku. Druhy den a trvá to stále jsem ve všem nejistej, břicho mám jak na vodě, občas mám pocit na zvracení, hlava je taková těžká a občas se mi lehoulince zamotá. Obzvlášť když chci řídit, tak se po chvíli údělá hned zle a mám pocit na zvracení a takový…

Dobrý den, ano i tak se může projevovat vaše reakce na očkovací dávku, spíše zvolte klidový režim, obtíže by měly samy spontánně ustoupit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela31. 7. 2021

Dobrý den, jsem 14 dní po 2.dávce Pfizeru. Mám pálení, bolest, zvýšenou citlivost v oblasti zad a bricha. Nepravidelně přichází i zvýšená teplota+nadměrná únava.Je to možné?U lékaře jsem již byla. CRP, sono ledvin a moč v pořádku. Je možné, že už to nevymizí? Děkuji

Dobrý den, vyloučit se to nedá, u každého jsou projevy zcela individuální, jak svou formou, také i svou délkou trvání. Pokud vaše obtíže souvisí s očkováním, vymizí zcela určitě. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tomáš31. 7. 2021

Dobrý den mám se jít dnes očkovat 2. dávkou ale mám rýmu a menší kašel ale nijak mě to třeba neomezuje atd. Mám se jít očkovat nebo mi daji jiný termín ?

Dobrý den, mírné příznaky virosy nejsou kontraindikací očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hana31. 7. 2021

Dobrý deň, mám 3 týždne po druhej dávke vakcíny Pfizer a stále mám v mieste vpichu relatívne výraznú modrinu. Žiadne závažné vedľajšie účinky som nemala, iba boľavú ruku a únavu deň po vakcíne, ale modrina mi stále nechce zmiznúť. Je to normálne?

Dobrý den, ano, někdy se vyskytuje modřina, která přetrvává delší dobu . S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tereza30. 7. 2021

Dobrý den, v utery 3.8. mám jít na druhou očkovací davku a dnes, tedy v pátek pociťuji mírné nachlazení (rýma, bolest v krku), bez kašle, bez teploty. Myslíte ze je dobrý nápad jít v úterý podstoupit druhou davku a jaké rizika mi případně hrozí když na ni pujdu. Covid jsem měla, pruhem byl mírný a celkove moje imunita je dobra, jen jsem se teď nachladila ve studené vodě. Děkuji za odpověď a přeji…

Dobrý den, příznaky mírného nachlazení nejsou kontraindikací očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra30. 7. 2021

Dobrý den, před týdnem jsem byla na druhé dávce vakcíny na covid. Druhý den teplota, pak už nic. Ovšem od té doby mě trápí suchý a dráždivý kašel, při kašli občas bolest na hrudi. Nachlazená jinak nejsem. Může to spolu souviset? Díky

Dobrý den, souvislost s očkováním se nedá vyloučit, zkuste symptomatické léky ( proti suchému kašli). Uvidíte na další vývoj, pokud bude kašel přetrvávat ještě cca 1-2 týdny, popřípadě se přidají další obtíže ( dušnost, bušení na prsou), navštivte raději plicního lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Monika30. 7. 2021

Dobrý den, Ráda bych se nechala očkovat proti covidu, ale mám 3-měsíční miminko a kojim, tak jsem se chtěla zeptat, zda byste očkování doporučili nebo mám raději počkat, až bude starší, případně zda je pro mě některá vakcína lepší. Ještě by mě zajímalo, jestli by to nějakým způsobem nemohlo kolidovat s jeho očkováním (před týdnem dostal hexavakcínu a očkování proti preumokokům). Předem děkuji za…

Dobrý den, kojení není kontraindikací k očkování proti Covid-19, mnoho kojících žen již očkováno bylo. Očkování Vašeho dítěte v předchozím týdnu by s podáním vakcíny Vám nemělo způsobit žádné obtíže. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Sandra30. 7. 2021

Dobrý den, Dnes máme s přitelem termín očkování, avšak včera mel velmi silnou rýmu. Dnes již trochu slabší, ale stále ji má. Teplotu ani jiné příznaky nemá, ale včera mu opravdu nebylo dobře. Můžeme se naočkovat nebo radeji vyměnit termín? Děkuji

Dobrý den, očkování by se mělo odložit v případě akutní infekce s horečkami, rýma kontraindikace není. S pozdravem MUDr. J.Ziková

Martina29. 7. 2021

Dobrý den před 3 roky mi diagnostikovali fibromialgi ,bouzel mám ukrutně bolesti celé páteře i hrudní ,nemůžu už i na nohy cvičit nejde i chůze mi vyvolává neskutečné bolesti často mám i bolesti hlavy je mi celkově už zle nespím chodím na revmatologii mám vyskoušené snad vše jediná odpověď je naučte se z bolesti žít boužel nejsem schopná zvládat běžné činnosti do práce nechodím , protože neustále…

Dobrý den, zkuste se obrátit na centrum léčby bolesti. V naší nemocnici takovou ambulanci také máme. Můžete se objednat na lince 14500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Renata Rafaelova29. 7. 2021

Dobrý den manželovi našly útvar mezi slezinou a ledvinou 14cm doktor řekl že to může být nádor a taky nemusí moc se o něho bojím připadá mi na nádor že by to bylo moc velký může to být i něco jiného?má jít na ct ale později s ja se bojím o něho tak se ptám může to být i něco jiného ta velikost co tam je prej to tam nemá co dělat moc dekuji

Dobrý den, k tomu se bez dalších informací nedokážu vyjádřit, nezbývá než počkat na výsledky CT. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie29. 7. 2021

Dobrý den, jak dlouho obvykle trvá, než se odpoví na dotaz? Posílala jsem dotaz před měsícem (na ortopedické odd.) a stále bez odpovědi. Děkuji.

Dobrý den, toto není on-line poradna, lékaři odpovídají ve svém volném čase, pokud máte zájem položte dotaz znovu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana Rekšáková28. 7. 2021

Dobrý večer chtěla bych se zeptat 30.7.2021 mám jít na první očkování proti covid-19 jen se necítím ve své kuži špatně se mi dicha a mám pořád takové pocítí tepla mislite že bych to měla. Odložit nebo to kničemu nevadí děkuji

Dobrý den, pokud nemáte příznaky akutní virosy, s horečnatým průběhem, na očkování jít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Karolina28. 7. 2021

Dobry den, Po 2.davce vakciny Pfizer mi brni a mravenci celo. Muze to byt nezadouci ucinek a odezni sam, nebo to muze byt priznak zavazneho problemu a je treba resit? Dekuji.

Dobý den, vyloučit se to nedá, mělo by to samo odeznít během několika dnů. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka28. 7. 2021

Dobry den od úterý 27.8. me boli krk ze zadu na levé straně. Začalo to v úterý ráno kdyz jsem vstala tak mi tam ruplo a od te doby kdyz hlavu zaklonim nebo ji chci otočit do leva tak me to začne straně bolestive na te levé straně pichat. V noci jsem nejak usla ale ležela jsem a ani se nehla. I kdyz lezim a zvednu se do sedu tak me to také boli. Vlastně vždy kdyz te sval použiju tak to boli. Rada…

Dobrý den, mělo by to přejít za pár dnů, zkuste suché teplo. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavlína28. 7. 2021

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda také u vás na hematologii děláte rozbor krve na leidenskou mutaci. Jedná se mi o manžela, který byl odeslán do příbramské nemocnice a tam mu řekli, že rozbory dělají jen v Praze. Tak jsem si myslela, když se léčím já ve vaší nemocnici a jsem velice spokojená, že se optám. Bohužel zatím jsem se telefonicky nedovolala paní Dr. Klánové, tak to zkouším tímto…

Dobrý den, ano, odběry na trombofilní stavy ( včetně odběrů na Leidenskou mutaci) u nás provádíme. Samotné odběry se vyhodnocují skutečně v Praze, ale pacient se dostaví na odběry normálně v naší laboratoři. Výsledek poté přijde poštou indikujícímu lékaři. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Markéta28. 7. 2021

Dobry den, po prvni davce ockování Pfizer se mi objevilo paleni,bolest v krku, svedeni v usich. Na ORL nic nenasli. Po 3 tydnech preslo. Od soboty 2 davka, se tyto priznaky zase vratili. Je mozne ze to je z ockovani na Covid? Pokud ano, co s tím? Dekuji za odpoved Drazdikova

Dobrý den, to není vyloučeno, na místě jsou pouze symptomatické léky. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Diana27. 7. 2021

Dobrý den, dnes 27.7. mi byly nasazeny antibiotika na zánět spojivek Maxitrol na jeden týden (do 2.8.). Na 1.8. jsem objednaná na první dávku očkování covid. Jsou antibiotika v tomto případě důvodem pro přeložení očkování? Děkuji

Dobrý den, lokální antibiotika nejsou kontraindikací očkování, můžete ho v klidu absolvovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Filip27. 7. 2021

Dobrý den, včera odpoledne jsem podstoupil očkování proti covidu. Kontretně mi byla aplikovana 1. Dávka vakcíny Pfizer. Bezprostředně po očkování se u mě objevily pocity na omdlení, nával horka a mžitky před očima, asi do 10 minut odeznelo. Do hodiny po aplikaci vakcíny se u mě objevila pachuť v ústech, hořkost, která přetrvává i dnes, více než 24 hodin po očkování. Mám to nějak řešit, případně…

Dobrý den, tato bezprostřední reakce se občas u mladších lidí objeví, není to nic závažného, lékaře kontaktovat nemusíte. Při druhé aplikaci se obtíže již projevit nemusí, ale pokud se projeví, budou trvat jen chvíli. S pozdravem MUDr. J. Ziková

TerezaKucerova27. 7. 2021

Dobrý den, mohu na očkování proti Covidu, když mám 2mm aneuryzma na levé krkavici úsek C4?

Dobrý den, ano, na očkování jít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Romana27. 7. 2021

Dobrý den, mám těle celkem rozsáhlou trombozu po porodu, je pro mě očkování vhodné? Napíše příp. lékař nějaký papir, že jsem rizikovy pacient, když by očkování bylo casem povinné..

Dobrý den, v případě rozsáhlé poporodní trombosy bych očkování odložila cca o půl roku, ideálně do ultrazvukové normalizace nálezu. Záleží poté na vašem ošetřujícím lékaři, jak dlouho budete užívat léky na ředění krve, ale pokud je budete ještě užívat, ochrání vás před případnou další trombotickou komplikací, která je po očkování na Covid mnohonásobně méně pravděpodobná než trombosa spojená s…

Laura27. 7. 2021

Mamince je 52 let a přes 20 let trpí autoimunitní nemocí, vitiligem. Z tohoto důvodu se nechce očkovat na covid, četla názory, že se pro tyto lidi očkování nehodí, že není bezpečné. Ráda bych znala Váš názor. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, v tomto případě není důvod pro neočkování. Vzhledem k věku vaší maminky bych ho určitě doporučila, protože pacienti u pacientů nad 50 let jsme zaznamenali již těžké průběhy onemocněním Covid, včetně dechové tísně. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ondřej26. 7. 2021

Dobrý den dával jsem vzorek moči své praktické doktorce aby to poslala na rozbor do laboratoře když jsem si byl pro výsledky a četl jsem si je tak u U_Hlen Sediment je hodnota "676 přitomen" je to překlep nebo můžou existovat i takové množství nebo je to v normě?

Dobrý den, to není nic patologického. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavlína26. 7. 2021

Dobrý den, dcera 17 let jde 2.8. na druhou dávku očkování na Covid, jelikož 4.8. odjíždí na dovolenou, potřebuje PCR test, může týž den absolvovat obojí nebude test nějak ovlivněn očkováním. Na očkování jde hned ráno, na test až později, když mají od 11 hod. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, PCR test očkováním být ovlivněn nemůže. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michal26. 7. 2021

Dobrý den, jsem po první dávce očkování vakcínou Pfizer. Už to trvá skoro týden a stále mi není dobře. Je to normální nebo mám vyhledat doktora? Děkuji

Dobrý den, vaše obtíže jste blíže nespecifikoval, ale týden se můžete cítit nedobře, záleží také na tom, zdali jste dodržel klidový režim 48 hod po očkování, který je doporučován. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Blanka Veselá26. 7. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je pro mojí dceru vhodné očkování proti Civid -19? Ve věku 11 let proděla erythemu nodosum, příčina nebyla stanovena, nemoc už se neopakovala. Nyní je dceři 16 let. Děkuji.

Dobrý den, pokud tak vyloženě nestanovil imunolog, erythema nodosum v minulosti není kontraindikací k očkování. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Filip26. 7. 2021

Dobrý den, prodělal jsem zánět žlučníku, byl jsem v nemocnici na kapačkách(antibiotika) od 11.7. do 16.7. a poté bral antibiotika amoksiklav 1 g od 16.7. do 23.7.2021 včetně. Jsem objednaný na očkování covid Pfizer na den 3.8.2021. Ošetřující lékař v nemocnici mi řekl, že se mohu nechat naočkovat i tehdy, když budu brát antibiotika. To jsem nechtěl riskovat. Objednaný na očkování jsem dvanáctý…

Dobrý den, termín je v pořádku. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kristína26. 7. 2021

Dobrý den po první dávce očkovací látky Pfizer sem měla po 15minutach návaly horka a na omdleni a takle to pretrvavalo přes hodinu, po dobu 14 dní zvýšená teplota 37-37,5° rozhodily se mi hormony, motá se mi stále hlava a není mi celkově dobře. Byla jsem i v Motole na pohotovosti protože se mi to stávalo i v leze a tam mi napsaly neurol 0,5mg mám ho brát večer před spaním že by to mohlo být prý…

Dobrý den, bezprostřední reakci, kterou jste popsala v úvodu, jsme několikrát zaznamenali zejména u mladých lidí. Není to alergická reakce, je to reakce na vakcínu, dobrá zpráva je, že skutečně přejde do 30-60minut po aplikaci a druhá dávka dávka u nich proběhla již zcela bez obtíží, nebo s podobnými mírnějšími příznaky, které brzy odezněly. Na druhou dávku se jít nebojte, jen informujte o své…

Klára26. 7. 2021

Dobrý den, týden po dobrání antibiotik ospamox (jsem kojící matka), jsem objednaná na očkování covid19. Můžu očkování podstoupit? Antibiotika jsem užívala "jen" z důvodu silnějšího nachlazení. Dnes dobírám antibiotika a cítím se dobře. Mohu tedy týden po dobrání antibiotik se nechat očkovat? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud se cítíte dobře, naočkovat se nechte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Mirka26. 7. 2021

Dobrý den,přesně 14 dní po druhé dávce Pfizer se u mne projevila velká bolest kloubů a svalů na hrudi,zad ,ramen i ostrá bodava bolest v oblasti pod srdcem a na boku. Bolest je opravdu výrazná i pokud jsem v klidu a omezující a ani po 4 dnech neustupuje. Těsně po očkování jen 1 den mírná bolest ruky,ale jinak nic.Nikdy jsem problém se zády ani svaly neměla.Můžete prosím poradit? Děkuji!

Dobrý den, v tomto případě navštivte lékaře. Může to být shoda náhod, ale nález by měl klinicky vyhodnotit lékař. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Markéta Mlčochová25. 7. 2021

Dobrý den, mám na levé straně krku zvětšené lymfatické uzliny, konkrétně nad klíční kostí. Podstoupila jsem ultrazvuk, kde mi doporučili cytologii. Může to souviset s očkováním na covid, jsem už měsíc po druhé dávce a zvětšení zatím neustupuje. Uzliny se mi objevily právě po tomto očkování.

Dobrý den, zvětšení uzlin se někdy po očkování objevuje, ale není to jediný důvod. Určitě bude vhodné i doplnit histologické vyšetření, které vyloučí také jinou závažnější příčinu jednostranného zvětšení uzlin, zvlášť, pokud je nebolestivé. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ilona24. 7. 2021

Již přes 10 let procházím autoimunitními problémy / páteř, klouby, susp. Crohn, alergické projevy, nyní hodnoceno jako vaskulitida blíže neurčená. Nyní mě bylo onemocnění potvrzeno na imunologii laboratorním vyšetřením . 2 měsíce beru Medrol 8mg denně, nyní 6mg denně, Ascorutin 3x2. Pomfy se ojediněle ale stále objevují a většinou vyblednou dříve, než bych se na revmatologii dostala, abych je…

Dobrý den, obávám se, že vám v tomto případě neporadím. Myslím, že by jste mohla svého ošetřujícího revmatologa kontaktovat alespoň telefonicky, zná vás, vaši léčbu i anamnesu, zkuste mu tento dotaz položit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Maty B24. 7. 2021

Dobrý den měl bych jednu otázku , jestli se mám očkovat jestliže mám 2 dávku 30.7 a 1.8 odlétám do Egypta tak se bojím abych neměl teplotu , jinak bych neletěl nikam , můžete mi prosím nějak poradit jakou cestou mám jít , Děkuji .

Dobrý den, raději bych preferovala dokončení očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Snizhana Spasova24. 7. 2021

Dobrý den, byla jsem 18.7. na první dávce očkování proti Covid-19 vakcínou Pfizer. Druhý den jsem pocítila slabost a zvětšili se mi lymfatické uzliny. 3 den, mi bylo na zvracení měla průjem a bylo mi na omdlení. Už šestý den pociťuji slabost, občas pocit jako kdybych byla opilá a pocit na omdlení. Je to normální reakce na vakcínu? Kdy to přejde? Nebo bych si měla dojít k lékaři? Mockrát děkuji za…

Dobrý den, tyto reakce na vakcínu jsou poměrně časté a časové odpovídají. Do kolika dní to přejde, nevím, ale mělo by to být v horizontu týdne, maximálně 14 dní. S pozdravem MUDr. J. Ziková

LAŠTOVIČKOVÁ22. 7. 2021

Prosím,je možné v této krásné nemocnici změřit hodnotu pro- tilátek v těle,nebo musím jinam. Děkuji

Dobrý den, pokud myslíte hodnotu protilátek proti Covid 19, tak tu v naší nemocnici samozřejmě stanovujeme. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Igor David22. 7. 2021

Dobrý den ,prosím Vás,mám trochu problém,nedávno se mi stalo ,že mě odvezla sanitka s tím ,že jsem myslel že mám.infarkt ale jen jsem hyperventiloval ze strachu a z paniky a diagnoszikovali mi panickou poruchu... Celkově už je můj psychický stav lepší,ale poslední týden jsem měl trochu problém s třesem a svalovými záškuby ,tak mi doktoři napsali magnezium(není to poprvé co ho beru,jsem sportovec…

Dobrý den, stavy úzkosti jsou dnes častým problémem mnoha mladých lidí, jsou typické zvlášť pro uživatele konopných drog. Magnesium užívejte cca 3-4 dny, poté můžete vysadit. Řešení problému je komplexní, měl byste dbát na zachování rytmu v zátěži, odpočinku, stravu vyváženou, ale nemusí být úplně dietní, je určitě dobře, že jste ukončil užívání marihuany a postupně i kouření. Pokud by vás…

Ella21. 7. 2021

Dobrý den. Chtěla by jsem se zeptat, před cca 5ti lety jsem byla na odstranění štítné žlázy. Byl my nasazen euthyrox 125 6krat týdne a v neděli půlka. Vše jsem brala, tak jak sem měla a před rokem mi byla zvýšená dávka na 7 týdně celá tableta. Od té doby mi není dobře objevily se stavy úzkosti, motání hlavy, třes v těle, vynecháváni periody, nesoustredenost a bolest svalstva. Až teď mě napadlo…

Dobrý den, vyloučit se to nedá, bylo by vhodné odebrat kontrolní odběry hormonů štítné žlázy a zkonzultovat váš stav a aktuální laborarorní hodnoty s vaším ošetřujícím endokrinologem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Iva20. 7. 2021

Dobrý den,jsem přes 14.po 2. Dávce očkování Pfizer a od té doby mě bolí nohy.Obcas kyčle,ale spíš od kolen dolů.Obě nohy.Nekdy je to až unavující.Je to normální a přejde to?

Dobrý den, pokud obtíže začaly až po očkování , může se jednat o reakci vaší imunity na očkování a mělo by to spontánně odeznít. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alena Janečková20. 7. 2021

Dobrý den, včera jsem byla na druhé dávce očkování proti covid 19. Vpichnuti látky mě hrozně bolelo a vpich mám lehce natekly. Po 3 hodinách, co jsem přišla domů mi ruka začala nehorázně brnět a nemohla jsem s ní ani hnout, což trvá do teď. Od včera mám zimnici, jsem unavená, nemám hlad a bolí mě hlava. Bojím se, co přijde dal a nevím, zda se mám obrátit na svého dětského lékaře? Bolest je…

Dobrý den, určitě si na bolest můžete vzít jakékoliv analgetikum - Paralen, Ibalgin, vše, co popisujete se může po očkování stát, bolest ruky a brnění by mělo odeznít během několika dnů. Zimnice se po očkování může také vyskytnout, mohou být i zvýšené teploty, proto se doporučuje po očkování 48 hodin dodržet odpočinkový režim. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kristina20. 7. 2021

Dobrý deň dňa 17.7 som bola na ockovani proti covid. Dnes na tretí deň a už aj včera mám necitlivosť v lýtkach trpnu mi ruky a mám bolesť hlavy mám kontaktovať svojho lekára alebo je to len reakcia ktorá časom zmizne ,?dakujem za odpoved

Dobrý den, několik dní bych určitě vyčkala, vypadá to, že se jedná o reakci na očkování, která spontánně ustoupí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jiří20. 7. 2021

Dobrý den v sobotu 17.7 jsem byl na očkování proti covid 19 vakcínou pfizer v neděli jsem měl teplotu 37,9 a v pondělí se mi vytvořil otok v podpaží levé ruky(vakcína aplikovaná do levého ramene) a trochu na obličeji.Je to normální reakce nebo mám navštívit svého lékaře děkuji za odpověď

Dobrý den, může to být reakce na očkování, která by ale neměla být závažná, příznaky by měly spontánně ustoupit do několika dnů. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marketa19. 7. 2021

Dobry den, zitra mam jit na první davku ockovani, ale objevil se mi v trisle absces- pomerne dost velky, cca 4 cm a velmi bolestivy. Pokud mam v tele zanet je vhodne jit na ockovani? Predem dekuji

Dobrý den, v tomto případě bych očkování odložila. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tereza19. 7. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně očkováni na covid. Je mi 20 let a 2.8. Mam podstoupit operaci levého ramene a nevim zda se registrovat a nechat se naočkovat, je mi jasné, že do levé ruky určitě nemohu vzhledem k tomu, že bude po operaci, ale mám strach, aby při aplikaci do pravého ramene mi nemohli pak vedlejší účinky zamezit práci i s pravackou, jelikož levou nebudu moci 4-6tydnu…

Dobrý den, bolestivost končetiny po očkování se vyskytuje nejčastěji, ale nebývá tak velká, aby končetinu invalidizovala, je jako po jiné běžném očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zdenka19. 7. 2021

Dobry den. Dne 16.7. jsem absolvovala 1.davku ockovani Pfizer do leveho ramene. Hned dalsi den rano me zacala brnet/pobolivat leva noha v oblasti lytka. Noha neni napuchla ani nemeni barvu, pouze je to pocit tezkosti, jako bych ji mela prelezenou. Pocit trva i ted, 3 dny po ockovani. Musim na to porad myslet, v klidu i pri chuzi. Jinak jsem zdrava, na krecove zily netrpim. Muj dr. mi slibil do…

Dobrý den, na většinu vašich otázek vám nedám jasnou odpověď, můžu jen přidat zkušenosti z praxe. V naší nemocnici je očkovací centrum a zároveň na našem centrálním příjmu denně vyšetříme několik případů hluboké žilní trombosy, od začátku očkování jsme nezaznamenali nějakou jasnou souvislost mezi očkováním a například vznikem trombosy či plicní embolie. Naopak, stačí abyste měla nadváhu,…

Marie19. 7. 2021

Dobrý den. Mám dotaz ohledně očkování proti koronaviru. Může mezi vedlejší účinky patřit i zhoršení zraku? Jsem tři dny po první dávce a poslední dva dny pociťuji zhoršení zraku. Nevím zda to patří mezi vedlejší účinky proto se chci zeptat. Mám oční vadu a byla by velká shoda náhod kdyby si mi zrak zhoršil zrovna po očkování a tak moc. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, zhoršení zraku po očkování jsme nezaznamenali ani nejsou popsány z klinických studií. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kristýna18. 7. 2021

Dobrý den, 7.7. jsem dostala druhou dávku vakcíny Comirnaty. Hned nasledující den se objevilo tuhnuti sije, lehke, ale vytrvale pocity zavrate, nevolnost, a to zejmena pri praci na pocitaci nebo tabletu nebo pri rizeni auta. To stale trva bez zlepseni. Treti nebo ctvrty den po ockovani se mi na brise objevila vyrazka vypadajici jako lehci forma spalnickove vyrazky, nesvedi, ale nezlepsuje se a…

Dobrý den, to asi mohou být vedlejší účinky po očkování, myslím, že to děláte dobře. Po dobu exantému ( vyrážky) bych možná doporučila ještě protialergický lék, pokud je možno ho užívat při kojení. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jan Diatka18. 7. 2021

Dobrý den, chci se zeptat ohledně očkování proti covid-19. Ve čtvrtek jsem byl na očkování. Měl jsem po očkování jen reakci po injekci, tedy bolest po místě v pichu. Můžu po očkování masturbovat a ejekulovat, neovlivní mi masturbace tvorbu protilátek? Děkuji.

Dobrý den, tvorbu protilátek tyto aktivity neovlivňují. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra17. 7. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je pro mě riziko očkování se na korunavirus příliš velké ? Mám širokospektrální senzitivní alergii a jsem astmaticka silná, nemůžu žádné léky s protizánětlivým účinkem. Bohužel ani Panadol, takže na teplotu mám speciálně připravený chinin. Z léků od bolesti mohu pouze Tramal. Nejhorší je, že lék jako Acylpyrin Ibalgin mě způsobil šoky u kterých jsem…

Dobrý den, očkování určitě doporučuji. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jirka17. 7. 2021

Dobrý den, po dvou dnech po naočkování druhé dávky Pfizer, jsem měl reakci v místě vpichu. Po dalších dvou dnech, zimnice a horečka. Ta se vrací zhruba po dvou dnech..Dnes je to desátý den po očkováni a teplota opět 37,5

Dobrý den, lokální reakce na místo vpichu je u většiny lidí, je zcela normální, zvýšená teplota se zimnicí může být také projevem vašeho imunitního systému na očkování, pokud obtíže vymizí cca do 14 dnů, nemusíte nic podnikat. V případě pokračování obtíží, případně vzniku nějakých dalších příznaků, kontaktujte svého praktika. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva16. 7. 2021

Dobrý den, je mi 75 let. špatně chodím, mám silnou artrózu a silné křečové žíly. Mám obavy z očkování na covid z důvodu trombózy. Je pro mě očkování vhodné?

Dobrý den, očkování je pro vás samozřejmě vhodné. Vzhledem k vašemu věku, je pro vás nákaza Covidem mnohonásobně vyšším zdravotním rizikem než očkování, od vážného průběhu, spojeného s těžkým zápalem plic až třeba po tu trombosu, kterou dle posledních statistik prodělala jedna čtvrtina pacientů se středně těžkým průběhem Covidu a celá jedna polovina pacientů, kteří potřebovali intenzivní péči. S…

marlin15. 7. 2021

Co znamená krevní obraz LKC(B)-EOS 0,012 1(0...0,5) ?

Dobrý den, to je hodnota z tzv. diferenciálního rozpočtu leukocytů - bílých krvinek. Jedná se o stanovení hodnoty jednoho z několika typů bílých krvinek, tzv. eosinofilů. Hodnota je v normálním rozmezí. Zvýšené hodnoty často vídáme např. u pacientů s alergiemi. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michal15. 7. 2021

Dobrý den,v listopadu jsem prodělal covid se středně těžkým průběhem. V prosinci na Ct drobné granulomi. Po očkování 10.6 jsem po14 dnech byl hospitalizován s oboustranou plicní embolii a zvětšenou pravou srdeční komorou. 22.7 mam jít na 2 dávku očkování. Mám nebo nemám jít. Děkuji Kopřiva

Dobrý den, předpokládám, že užíváte léky na ředění krve, takže jste před další embolizací dostatečně chráněn. Očkování absolvovat můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika15. 7. 2021

Dobrý den, když jsme byli na první dávku v O2 areně, je možné se preobjednat na druhou do Hořovic prosím? Děkuji

Dobrý den, od 1.9. již očkování dospělých v Hořovicích končí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana M.15. 7. 2021

Dobrý den, po první dávce očkováni od Pfizer mi začaly výrazně vypadávat vlasy. Jasně vím, že vypadávání souvisí s aplikací očkování. Nyní se obávám jít na druhou dávku, je možné, že se problém druhou dávkou ještě zhorší? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, na to vám jasnou odpověď neumím dát. Je pravda, že vypadávání vlasů jsme zaznamenali u velkého procenta pacientů po Covidu. Pokud nepůjdete na druhou dávku z obavy, že že by vám vypadaly vlasy, dá se předpokládat, že pokud onemocníte Covidem, tak se tento příznak jistě vyskytne a nikdo neví, jak výrazně a jak dlouho bude trvat. Volila bych spíše plné naočkování. S pozdravem MUDr. J.…

Petra15. 7. 2021

Dobrý den, chtěla bych se, prosím, zeptat, jak dlouho po očkování proti Covidu mohou být zvětšené uzliny v podpaží. Objevily se asi týden po 2. dávce a trvá to už měsíc. Celá oblast je celkově nateklejší a citlivější. Děkuji.

Dobrý den, to je bohužel naprosto individuální. Pokud jsou zvětšené uzliny na očkované paži je velmi pravděpodobné, že se jedná jen o vaši reakci imunitního systému, která odezní, ale jejíž délku nelze předpovědět. Pokud se jedná o druhou paži, by bylo jistější vyhledat lékaře k posouzení nálezu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

aa15. 7. 2021

dobry den, jsem druhý den po očkování 2. dávkou a bolí mě na hrudi, když se nadechnu, i když nedýchalm, tak tam pociťuji nějakou menší bolest. měl bych zavolat lékaři?

Dobrý den, pokud si nejste jistý a bolest stále přetrvává, svému praktickému či dětskému lékaři zavolejte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eliška15. 7. 2021

Dobrý den, mám vyrážku po ATB Dalacin C300 na zánět dělohy, které jsem dobrala 14.7. ráno projevuje se na celém těle v různé míře. Svědí mírně. Beru 2. den Aerius 5 mg, který jsem dostala na jinou alergickou reakci, ale zatím nedošlo zatím ke zlepšení. 20.7. mám jít na 1. dávku očkování proti kovidu Pfizer. Na atb jsem se ptala ošetřujícího lékaře a řekl, že zde problém s očkováním nevidí, pokud…

Dobrý den, ani já problém v očkování nevidím. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Klára15. 7. 2021

Dobrý den, měla bych dotaz k očkování proti Covidu. Vzhledem k tomu, že kojím, mohla bych být očkována pouze vakcínami Pfizer/Moderna. Bohužel se množí případy, kdy mají lidé po těchto vakcínách dlouhodobé průjmy a zažívací potíže a já mám už přes rok problémy s bakterií Klostridie. Skrze to dělám co můžu, abych se vyhnula atb, zatím úspěšně, ale také jakýmkoliv průjmům, takže mám z vakcinace…

Dobrý den, průjmové onemocnění z důvodu onemocnění Clostridiemi je vyvoláno pouze užíváním antibiotik. V tomto smyslu z vakcinace mít obavy nemusíte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

David15. 7. 2021

Dobrý den, Již dva roky čekám na termín operace páteře ( závažná skolióza) v Motole. Při dotazu o nový termín dostávám stále stejnou odpověď a to že stále není termín. Cítím se fyzicky hůř než před dvěmi lety. Co bych měl podniknout?

Dobrý den, nemohu bohužel odpovídat za jinou nemocnici, ale jedná se o poměrně specializovaný zákrok. Zkuste o zajištění termínu v Motole či v jiné nemocnici požádat lékaře, který vás k zákroku indikoval. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra Paseková14. 7. 2021

Dobrý den ,Mám přesně 14 po druhem očkováni Corminary a je mi hrozně,migréna malátnost slabost zimnice a neustále nepřestavajici hučení v uších .Motani hlavy ,ze se musim kolikrát něčeho chytit ,abych neupadla ,když si sednu,jsem tak mimo a jakoby mám tělo nehybné.A spoustu dalších věci ,neumím to popsat ,myslela jsem ze je to tlak ,ale s nim problémy nemám .Jsem diabetička 1 ,ale myslím ze to na…

Dobrý den, po dobu obtíží bude vhodný klidový režim, kontaktujte svého praktického lékaře. Léky na bolest v tomto případě nejsou nezbytné. Dodržujte pitný režim, zkuste vzít vitaminy skupiny B. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petr14. 7. 2021

Dobrý den, po 2. dávce očkování Pfizer mě druhý den neskutečně bolely obě ramena a nyní dva dny po boji to nenaockovane. Je to normální stav? V noci nespím. Nepomáhají mi ani náplastí s ibuprofenen. Chvílemi se to nedá vydržet. Děkuji za radu.

Dobrý den, zkuste tedy jiné léky proti bolesti, obtíže by měly ustoupit do několika dnů spontánně. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Klára13. 7. 2021

Dobrý den, jsem zaregistrována na očkování proti Covid-19, ale léčím se s akné a mám antibiotickou léčbu formou mastiček Klindamycin, Duac gel a Akneroxid 10. Chtěla bych se zeptat, jestli očkování nevadí, protože bych chtěla být plně naočkována v září do školy. Děkuji.

Dobrý den, můžete se klidně nechat naočkovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jaroslava Spáčilová13. 7. 2021

Dobrý den, 15.7. mám jít na druhou dávku očkování proti COVID, ale včera jsem spala pod otevřeným oknem a trošku jsem prochladla, nejspíš nachlazený vaječník. Kromě pobolívání žádné další příznaky nemám. Rozestup od 1. dávky mám 42 dní, tak nevím, jestli lze 2. dávku ještě odložit nebo jestli můžu jít na očkování i s těmito projevy prochladnutí. Děkuji

Dobrý den, mírné projevy nachlazení nejsou kontraindikací očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hynek12. 7. 2021

Dobrý den, 1. 7. jsem byl očkován 2. dávkou vakcíny Pfizer. 9. 7. mi byla předepsána antibiotika Doxyhexal kvůli otoku a zarudnutí po štípnutí komárem. Teď nevím, jestli to není nějak kontraproduktivní vzhledem k očkování nebo zda mi to příliš nezatíží imunitu, když to je pouhý týden po očkování. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, to nebude problém. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra12. 7. 2021

Dobrý den, chci se zeptat, jakou citlivost volně prodejného testu pro odhalení skrytého krvácení do stolice bych měla zvolit, aby byl výsledek co nejspolehlivější? Je doma provedený test stejně spolehlivý jako test prováděný lékařem v ordinaci?

Dobrý den, jedná se o vyšetření orientační, v jednotlivýcz testech by neměly být větší rozdíly. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jan12. 7. 2021

23.6.jsem byl očkován 1.dávkou moderny a kvůli práci jsem musel jít na preockovani dnes 12.7.což je mezi dávkami jen 19 dni.vadí to?

Dobrý den, nevadí to, hlavní je, že jste absolvoval druhou dávku a budete mít dokončené očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela12. 7. 2021

Dobrý deň,dovoľujem si reagovať na Vašu odpoveď na môj dotaz-ohľadom bolestí nôh po očkovaní. Doporučili ste mi ultrazvukové vyšetrenie ciev - v dotaze som písala,že som na takomto cievnom vyšetrení už bola a výsledky OK. Nohy napriek tomu bolia, mravenčí v nich, beriem magnézium, Bčkové vitamíny. Už 8my týždeň to neprechádza-lekári nevedia,čo s tým. Vedeli by ste mi vy poradiť, čo mám preboha…

Dobrý den, děláte vše dobře, pokud vaše obtíže přetrvávají, měl by vás vyšetřit znovu neurolog. S pozdravem MUDr. J.Ziková

Vendula11. 7. 2021

Dobrý den, chci se zeptat, už delší dobu mám problémy s tím, že mi moc buší srdce. Kardiolog má podezření na arytmii a už jsem byla i na 24h holteru z kterého budu mít výsledky někdy na začátku srpna. Již jsem se zaregistrovala na očkování a jdu na něj příští týden, ale bohužel mě nenapadlo včas, jestli mi něco vakcína pfizer může s tím srdcem udělat a tak se chci zeptat Vás. Myslíte že se mohu…

Dobrý den, asi by bylo nejlepší telefonicky kontaktovat vašeho kardiologa, jaký má názor, a jestli by se na ten Holter nemohl podívat dříve. Vzhledem k vašemu věku byste se měla poradit s vaším dětstkým lékařem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vendula11. 7. 2021

Dobrý den, 7.7.2021 jsem byla ráno na 2.dávce očkování Pfizer. V noci jsem skoro brečela bolestí kdy jsem se nemohla ani otočit.bolest krku vzadu a do lopatky a ramene. Ještě dnes se necítím dobře a pořád mi bolí při určitém pohybu hlavně po ránu. Byla jsem taky lehce nachlazená před očkováním a bolelo mi 2 dny před v krku, bez teplot.. po první dávce mi bolela jen ruka 5 dní a celková slabost 2…

Dobrý den, tento problém bude asi spíše pohybový, měla byste se objednat na vyšetření neurologem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Barbora10. 7. 2021

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať po druhej dávke vakcíny (Pfizer) mám na tele viditeľnejšie žily. Iné prejavy okrem estetickej stránky neevidujem. Mala by som sa obávať alebo podobné vedľajšie účinky samé odoznejú? Aktuálne sú to tri týždne po druhej dávke.

Dobrý den, vedlejší účinky by měly spontánně odeznít. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lukáš10. 7. 2021

Zdravím všechny. Mám na vás takovej dotaz. 18.3 jsem měl pozitivní pcr test a po prodělání covidu mám pořád problémy.. Byl jsem na rtg plic a srdce a tam vše Ok ale teď mám zase problém s tím, že když si chci dát třeba pivo nebo tak, mám z toho vysoký tlak a je mi blbě. Další věc je ta, že mám špatný nádech a třeba běžím 20m a můj tep je 157. kdyz ležím tak cítím jak mi hodně buší srdce.. Volal…

Dobrý den, s větší tělesnou námazou asi budete muset vyčkat do kardiologického vyšetření. Mám na mysli hraní fotbalu, běhání, bavit se nebo si dát pivo můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana10. 7. 2021

Dobrý den, mám autoimunitní onemocnění, jsem po druhém očkování vakcínou Pfiser 3.6.021. Chtěla bych si ověřit, zda bylo očkování dostatečně účinné v mém případě/ autoimunita/. Mám si nechat nabrat protilátky v krvi a kolik je hodnota účinné ochrany? Děkuji

Dobrý den , v tomto případě byste si mohla protilátky nechat doplnit. Obraťte se na vašeho ošetřujícího lékaře, který s vámi výsledky probere. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavel10. 7. 2021

Dobrý den, již necelé 3 měsíce jsem po 2. dávce očkovací látky Pfizer. 2 dny po aplikaci 2. látky mě začaly bolet záda v oblasti levé lopatky a hrudní kost. Teď mě bolí jen levá lopatka a někdy pouze výjimečně hrudní hrudník. Neurolog vyloučil neurologický původ bolesti a rehabilitace mi stále nepomáhají. Děkuji.

Dobrý den, pro jistotu byste měl navštívit praktika či rovnou internistu, který vás odešle na specializovaná vyšetření srdce. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra křivská10. 7. 2021

Dobrý den, jsem druhý den po očkování Modernou. Mohu si vzít algifen na bolesti žlučníku? Děkuji za odpověď

Dobrý den, algifen si můžete normálně vzít. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zdena10. 7. 2021

Dobrý den v úterý 6.7. jsem podstoupila odstranění slepého střeva laparotomii. Dostala jsem má dva týdny Dalacin. A 16.7. Mám absolvovat první dávku očkování. Nebude to vadit? Děkuji za odpověď

Dobrý den, pokud se budete cítit dobře a pooperační průběh bude bez komplikací, vakcínu neodkládejte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tereza10. 7. 2021

Dobrý den, v pondělí mám jít na druhou dávku očkování Pfizer. V tomto týdnu jsem měla akutní zánět nosohltanu, nyní již jen rýma. Bohužel mě chytl i zub, ve kterém byl před týdnem ošetřen zánět a který se s největší pravděpodobností vrátil. Je v tomto případě lepší očkování odložit a nejprve ošetřit zánět zubu?

Dobrý den, nejprve bych vyřešila zánět zubu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Iva9. 7. 2021

Dobrý den. Dne 30.6.2021 jsem byla na první dávku očkování vakcínou Pfizer. Bolela mě ruka a měla jsem teplotu kolem 37,5. Zvýšená teplota ještě i dnes, 9.7. přetrvává, ale již se drží tak na 37,2. Jinak nemám žádné problémy a cítím se dobře. Může to být stále ještě reakce na očkování? Děkuji

Dobrý den, vyloučené to není. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela9. 7. 2021

Dobrý deň, po očkovaní pfizerom 1dávka ma začala bolieť pravá noha-lýtko. Bola som u obvodného lekára, na cievnom vyšetrení, všetky výsledky OK. Po 2dávke pfizeru začala bolieť aj druhá noha. Trvá to už 7týždňov, obvodný lekár vraví, že to prejde. Čítala som tu dotazy od viacerých ľudí, ktorí majú rovnaký problém. Viete nám prosím všetkým poradiť - ČO máme robiť s týmito bolesťami, tŕpnutím nôh,…

Dobrý den, komplikace, která v malém procentu souvisí s očkováním a je nebezpečná , je žilní trombosa. Tuto diagnosu je snadné vyloučit ultrazvukem, který většinou indikuje praktický lékař, nebo u nás stačí navštívit nemocnici a vyšetření provedeme akutně. Jen pro váš klid, žilní trombosa se vyvíjí poměrně rychle, nejprve cítíte tlak, postupně bolest, která se nedá potlačit klidem nebo naopak…

Lenka9. 7. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda v mém případě je dobré se nechat očkovat proti covidu. Trpím na silné bolesti hlavy, migrény, které se podobaly s příznaky mrtvičkám - bylo mi řečeno, že mám tiu (tranzitorní ischemickou ataku) Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, v tomto případě se poraďte se svým neurologem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Igor9. 7. 2021

Dobrý den, moc prosím o vysvětlení tohoto popisu RTG snímku. “Hrudník: Plíce jsou bez čerstvých ložiskových změn, plicní kresba je perihilosně a v dolních plicních polích zhrubělá, vpravo parakardiálně místy s naznačeným splývaním - dif. dg. peribronchitis, především v pravé bazi možná i postCOVID-19 residua (anam. covid +), hily nezvětšené. Bránice jsou ostré, c.f. úhly volné, srdce nezvětšeno,…

Dobrý den, vysvětlení by vám měl dát především lékař, který vyšetření indikoval, ale pokusím se vám něco napsat. Podle popisu máte vpravo změny, které znamenají zánět průdušek, zdali bakteriální, virový či jiný se určit nedá. Dokonce se dle popisu nedá určit, zdali jde o změny akutní či již následné ( chronické) po prodělání zánětu, a to zejména třeba po Covidu. Pokud jste Covid prodělal, bylo…

Aneta8. 7. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda není problém den po očkování covid (vakcína Pfizer) absolvovat zákrok u zubaře s podáním umrtvující injekce - nemůže to třeba snížit efektivitu očkování nebo posílit nežádoucí účinky vakcíny? Děkuji

Dobrý den, anestezie na vakcinaci vliv nemá. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Andrea8. 7. 2021

Dobrý den ve středu 30.6 jsem byla na očkování phizerem do pátku bolest hlavy ruka a únava v sobotu mě to přešlo a od neděle mě bolí na hrudi co mám dělat děkuji

Dobrý den, uvidíte, jak se budete cítit další dny. Pokud by se mělo jednat o skutečně vážné příznaky, měla by bolest stále sílit, při námaze by se dostavila dušnost nebo rychlý tep. V těchto případech se dostavte k lékaři. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dana Hájková8. 7. 2021

Dobrý den, syn je bere 2 týden antibiotika na boreliózu po klíštěti, za jak dlouho po ukončení léčby je možné očkovat proti Covidu? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ideálně doporučujeme odstup 14 dní po ATB léčbě. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kateřina8. 7. 2021

Dobrý den, v pondělí 26.7 jdeme s přítelem na druhou dávku očkování proti COVID-19 a v této souvislosti bych se chtěla zeptat. Bude vadit, když den předem tedy 25.7 jdeme na tetování nebo máme raději par dni počkat? Popřípadě jaká je ideální prodleva mezi očkovaním a tetování? Děkuji za odpověď

Dobrý den , tetování a očkování spolu nesouvisí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Gabriela8. 7. 2021

Dobrý den,dnes jsem bohužel prodělala revizi (zamlkle těhotenství) A když už to nevyšlo,rada bych využila možnosti očkování. Mohu se objednat již na tento víkend? Případně kdy nejdříve? Děkuji G.

Dobrý den, objednejte se normálně do systému a vyberte si datum dle nabídky a očkovacího místa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie8. 7. 2021

Dobrý den,mám dotaz v Březnu sem prodělala covid19.A od května mám samé zdravotní problémy.Nejdrive sem se nemohla nadechnout z hluboka tak sem byla na plicnim vše v pořádku jen trochu chycene průdušky ale na to trpím.Pak mi to nedalo tak sem šla na Internu a tam mi pan doktor nasadil prášky na to dýchání a bral mi krev vše bylo v pořádku.Po dobrani Ant.Sem volala dr že mě bolí v krku tak sem…

Dobrý den, asi jste prodělala něco jako anginu, tu mohou doprovázet i přechodně zvětšené uzliny. Bakteriální infekci může také doprovázet infekce Herpesem, která se projeví často při oslabení organismu. Jinak to vypadá, že jste celkově opravdu v pořádku. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Katka8. 7. 2021

Dobrý den, prosím o radu. 11.7.2021 mám termín druhé dávky očkování proti Covid-19. Od 7.7. večer beru antibiotika Amoksiklav 1g, tj. do středy 14.7.2021. Nejsem si jistá, co je menší zlo, zda jít na očkování nyní nebo až 28.7.2021, což by bylo 58. den od 1. dávky. Děkuji K.

Dobrý den, musím říci, že jasnou odpověď vám nedám. Odpověď by vám měl dát asi lékař, který antibiotika naordinoval, protože ví, z jakého důvodu vám je dal. Někdy není asi zcela jasné, zda pacient bude profitovat z antibiotické léčby, v těchto případech, při dobrém klinickém stavu, bych se nebála očkování absolvovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pepe8. 7. 2021

Dobrý den můžu se dát očkovat na covid 19 když mám vyšší crp cca 95.dekuji.

Dobrý den, nevím důvod zvýšení vašeho CRP. Pokud máte příznaky akutně probíhajícího onemocnění se zvýšenou teplotou, očkování raději odložte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra8. 7. 2021

Dobrý den, zvažuji očkování proti Covidu, ale v současné době ještě užívám autovakcínu e.coli na gynekologické záněty (1x týdně). Je možné se nechat při užívání této autovakcíny očkovat proti Covidu nebo raději počkat až po dobrání autovakcíny? Jaký by měl být případně časový rozestup? Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, asi bych nechala odstup, který se obecně doporučuje v případě očkování jiných vakcín - 14 dní. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka Čáslavkova8. 7. 2021

Dobrý den, nechala jsem se PRE očkovat 2 dávkou proti Covidu Pfaifer... Ale měla jsem zánět spojivek.... Od té doby ho mám stále... Může to být proto? Děkuji

Dobrý den, to je méně pravděpodobné, pokud zánět přetrvává dostavte se na oční vyšetření. S pozdravem MUDr. J.Ziková

Jolanda7. 7. 2021

Dobrý den.chci se zeptat..jestli očkování proti covid může mít nějaký jiný vedlejší účinky nebo jiný,nebo kolabující stav na lidi drogove závislých.. konkrétně na pervitinu..pokud je člověk pod vlivem pervitinu a bere léky na epilepsii..je možné že dotyčný bude mít velice špatný stav,a reakci na očkování?

Dobrý den, na zdraví a životě vás velmi reálně, s pravděpodobností rostoucí s délkou užívání, ohrožuje samozřejmě užívání Pervitinu, zvlášť v kombinaci s užíváním entiepileptické terapie. Očkování je bezpečné. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra Zeun7. 7. 2021

Hezky vecer, mam za sebou ocistu leku, ktere mi byly dodnes nechapu naordinovane, ale bylo jich tolik, ze to bylo az moc, ze jsem skoncila na psychiatrii, kde mi pomohli od vsech leku (od ibubprfenu, opipramol, opakovane imfuse na bolesti, ruzne zaludecni leky...vseho druhu az po tavor vse behem 2 mesicu)koncem dubna propustena s jednim lekem Duloxetin 60 mg rano...zacala se zhorsovat situace a…

Dobrý den, očkování se nebojte, u vás je nutné dobře vytitrovat dávku nového léku, to je úkol zejména pro vašeho psychiatra. Zdravím Dr. J. Ziková

Jitka Höslová7. 7. 2021

Dobrý večer chtěla jsem se zeptat na reakci po očkování proti koronaviru 5 hodin po 1.dávce bolest hlavy horkost zimnice únava bolesti kloubů a celé ruky brnění pálení nespavost i a po 2.dávce potíže horší otok v pichu nemám půl dne jsem špatně chodila zvýšená teplota 37.8 očkování 25.5. a druhá 6.7. beru paralen iberogast na žaludek přejde to někdy? Děkuji vám moc za odpověď.

Dobrý den, to je poměrně typická reakce na očkování, to několika dnů by měla vymizet. Doporučuji klidový režim a Paralen při teplotě nad 37,5 st. C. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marek7. 7. 2021

Dobrý den, prodělal jsem v předchozích dnech onemocnění s chřipkovými příznaky. PCR test na covid byl negativní. Nebyl jsem léčen pomocí ATB. Mohu jít hned po odeznění příznaků na očkování druhou dávkou proti koronaviru nebo je lepší nějaký odstup? Děkuji.

Dobrý den, neexistují jasná pravidla, ale dala bych odstup cca 14 dní. S pozdravem MUDr. J. Ziková

majka7. 7. 2021

Dobrý den, jsem asi 10 dní po 2.dávce Phizeru. mám ob den velké závratě , až ztrátu stability , únavu a spavost. /sobota, pondělí středa/. je to projev po očkování? a kdy asi event. vymizí. děkuji cetlová

Dobrý den, únava a spavost jsou nejčastější reakcí na očkování, i když nástup je většinou brzy po očkování. Ztráty stability a závratě nejsou časté projevy, ale úplně se to vyloučit nedá, pokud budou vaše obtíže přetrvávat ještě další dny, raději vyhledejte lékaře, aby vyloučil případnou jinou příčinou obtíží. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucas7. 7. 2021

Dobrý den, Měl jsem úraz(ne pracovní) a skončil jsem na traumatologii.Bohuzel si nepamatuji co se stalo a ani kde jsem ten den byl,do nemocnice mě dovezla RZS..Teď mě pustili po měsíci z nemocnice domů a dostal jsem pouze propouštěcí zpravů..Bohužel pojišťovna chce vědět,jestli byl alkohol,což já nevím..Volal jsem do nemocnice a velká zpráva bude do tří měsíců..Prý je hotová,jen podepsat,ale jsou…

Dobrý den, nevím jakou nemocnici máte na mysli, ale budete se muset opravdu obrátit na oddělení, kde jste byl hospitalizován, nebo tam zajít. Také pouz tam se dozvíte, zdali byla vstupně stanovena hladina alkoholu v krvi. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra Marešová7. 7. 2021

Dobrý den, neplánujete dělat covid test ze slin? Děkuji.

Dobrý den, v tuto chvíli používáme k testování v našich odběrových místech jen testy na přítomnost viru SARS-CoV-2, které detekují vir pomocí výtěru z úst a nosu. S pozdravem P. Horáková

Petra Horáková
Zobrazit celý dotaz
Lukáš7. 7. 2021

Dobrý den, v pátek mám jí na druhé očkování vakcínou pfizer. Dnes jsem byl u doktora s alergií a dostal jsem přášky Dasselta a prothazin . Mohu jít v pátek normálně na očkování ? děkuji

Dobrý den, prášky proti alergii můžete normální užít. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michal Doležal7. 7. 2021

Dobrý den jsem po úrazu levého nártu kde mi šili preseknutou šlachu od palce a po dvou a půl týdnech cejtím častý brnění a mravenceni té šlachy a palce. Předtím jsem to cítil jenom v té jizve ale teď je to silnější a je to v okolí té šlachy .Jak kdyby mi tam prolézaly mravenci žilkama. Je to normální prosím vás? Je to známka hojení? Nebo mám jít radši na přesadrovani? Sádru mám mít ještě 3a půl…

Dobrý den, kontaktujte ošetřujícího chirurga. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vladimír Novotný6. 7. 2021

Dobrý den, prosím v listopadu jsem prodělal covid v květnu jsem měsíc chodil do práce a od června mám mám horečky 37.5 C bolí mě klouby , svalů unavený a nemám sílu něco dělat můžete mě poradit. Děkuji za odpověď zdraví Novotný.

Dobrý den, měl byste absolvovat klinické a laboratorní vyšetření, nejprve praktikem, poté například revmatologem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hana6. 7. 2021

Dobrý den, chci se zeptat, v den, kdy půjdu na očkování proti Covid-19, mohu si předem (v případě bolestivé menstruace) vzít Nalgesin S? Nebo raději ne.

Dobrý den, Nalgesin si můžete vzít kdykoliv, před i po očkováním. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra6. 7. 2021

Dovry den, dnes jsem si odstranila prisate kliste, ve ctvrtek (za tri dny) mam jit na druhou davku vakciny proti Covid, mam vakcinaci radeji odlozit? moc dekuj za odpoved

Dobrý den, pokud nebudete mít do té doby reakci na kůži - ve smyslu nezvykle velkého a červeného kruhu v místě přisátí , na očkování jít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana5. 7. 2021

Pred 5timi dňami som absolvovala 2.hé očkovanie Pfizer. Cca 2 dni mám bolesti za ľavou lopatkou a na ľavej strane hrudného koša nezávisle od pohybu. Môže to súvisieť s vakcínou? Ďakujem za odpoveď.

Dobrý den, může to souviset i nemusí, uvidíte, jak se bude stav vyvíjet dál, pokud by se přidala také dušnost při námaze, raději vyhledejte lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Miloš5. 7. 2021

Dobrý den, řeším už roky tento problém a žádný lékař mi nedokázal pomoci, proto chci poprosit o radu Vás. Dlouhodobě mě pálí jazyk, většinou ve střední části po většinu času. Byl jsem vyšetřen na alergologii, dále u 2 lékařů orl, na nic nepřišli, nikdo mi neudělal stěr z jazyka. Zhoršení je když občas použiji doporučené kortikoidy na polypy v nose. Zhoršení je i při požití čaje, kávy, jídla s…

Dobrý den, zkuste probrat tento problém se svým stomatologem, popřípadě s gastroenterologem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kateřina5. 7. 2021

Dobrý den, dne 9.6.21 jsem byla očkovaná proti Covidu 19 vakcínou Pfizer. Druhý den po očkování se u mě projevila bolest mezi lopatky a brnění páteře včetně horních i dolních končetin. Po týdnu jsem od neurolozky dostala prášek na bolest Nimesil, který nezabírá. Již nejsem na tom tak špatně jako první týden ale stále to přetrvává.Moje praktická neví co se mnou. 21.7. jdu na druhou dávku a mám…

Dobrý den, druhé dávky bych se neobávala. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jaroslava5. 7. 2021

dobry den jsem 3 týden po očkování vakcínou Pfizer a dělají se mi modřiny na nohách, může to být nežádoucí účinek očkování?

Dobrý den, nedá se to vyloučit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Milada5. 7. 2021

Hezký den, Po dvou letech bolestí hlavně nohou,mě diagnostikovali myotonickou dystrofii II.typu. Bolesti se mi po lécích snížily, tak o 30%, ale stále trvají. Chodí se mi špatně, do schodů velmi špatně. Je to prý neléčitelné, pouze rušení bolestí. To je velmi omezující a depresivní, to už dlouho nepůjde vydržet. Prosím o nějaké informace, možnosti, poznatky, studie,případně se mi prosím ozvěte…

Hezký den, uvedené onemocnění je léčitelné, ale nevyléčitelné. Předpokládám vedení v nervosvalové poradně neurologické kliniky. Právě tam jsou odborníci, kteří vám poskytnou požadované informace. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
Zobrazit celý dotaz
Tom4. 7. 2021

Dobrý den,25.6 jsem byl po úraze naockovan proti tetanu,a mám na 12.7 první termín očkováni na covid 19 muzu se nechat očkovat nebo očkováni odložit?dekuji za odpověď

Dobrý den, odstup mezi očkováním na Covid a jiným očkováním by měl minimálně 14 dní. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Nela3. 7. 2021

Dobrý den, 12.6 jsem byla očkovaná vakcínou Pfizer. Po 10 dnech jsem měla zánět dutin a na to antibiotika, která jsem už dobrala. 16.7. mám jít na druhou dávku. Mohu se nechat očkovat, nebo mohou být antibiotika kontraindikaci? Děkuji moc

Dobrý den, pokud se cítíte dobře, není dokončená léčba antibiotiky kontraindikací. S pozdravem MUDr. J. Ziková

imim3. 7. 2021

Dobrý den, 11.6. jsem byla na 1. dávce očkování proti Covidu-19. Od té doby mě bolí střídavě všechny klouby včetně zubů. Je možná spojitost s očkováním? Děkuji.

Dobrý den, bolesti kloubů a zubů jsou také popisovány jako nahlášené, tedy možné vedlejší příznaky po očkování. Jasné odpovědi na tyto otázky budeme vědět až později, s tím jak bude očkování postupovat a jak budou informace průběžně vyhodnocovány. I proto je důležité případné vedlejší příznaky, zejména protrahované, nahlásit na SÚKL, buď cestou vašeho praktika nebo je můžete nahlásit i vy osobně…

Libuše3. 7. 2021

Dobrý den, syn 48 let, je týden po očkování druhou dávkou vakcíny Pfizer. Za jak dlouho může začít brát po očkování dlouhodobě ATB Doxyhexal 200 mg na léčbu boreliózy? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, syn může antibiotika již vzít. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie2. 7. 2021

Dobrý den, jsem již třetí měsíc po covidu a každý den cítím v krku jakoby narůstající knedlík, který mě nutí kašlat až zvracet. Nejhorší je to večer. Co by mohlo pomoci? Děkuji.

Dobrý den, v tomto případě bude nejlepší navštívit ORL ambulanci, aby byly vaše obtíže vyhodnoceny klinicky. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Šimon2. 7. 2021

Dobrý den, 27.6. ve 14:30 jsem byl očkován druhou dávkou proti Covid od Pfizeru. A dnes pociťuji slabost, zimnici a bolí mě záda.Je možné, aby to byl projev nežádoucích účinků po očkování po 5ti dnech po očkování? Dekuji

Dobrý den, ano to je možné. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Magdalena Růžková2. 7. 2021

Dobrý den, 2. 3. 2021 jsem dostala 1. dávku očkování proti Covid Astrazeneca, protože pak došlo ke zhoršení astmatu (dušnost...), lékařka nedoporučila 2. dávku. Ráda bych se alespoň koncem léta doočkovala, již se cítím dobře. Mé dotazy: 1. Mohu se doočkovat, když se tato látka nedoporučuje pro mladší (jsem žena, 41)? Případně kde, když "mé" očkovací centrum již Astrazeneca neodebírá? 2. má…

Dobrý den, určitě se nechte naočkovat ještě druhou dávkou, aby byl očkovací proces dokončen, ideálně vakcínou, kterou jste již dostala. V případě jiné vakcíny by bylo vhodné dodržet typ vakcíny se stejným mechanismem účinku ( v tomto případě tzv. vektorová vakcína )- např. Johnson-Johnson. S pozdravem MUDr. J. Ziková

jana2. 7. 2021

Dobrý den, jsem po léčbě plicních chlamydii zaléčeno doxyhexalem na 10dní, atb dobrány 13.6., stále se ale necítím uplně zdravě, po ránu mám takový jako knedlík v krku a citím se unavená ,v mém případě se jedná o chlamydie chronické,léčím je takhle již několik let,že se vždy čas od času jako vzbudí přeléčí atb, rada bych se nechala naočkovat proti covidu ,mohu při těchto trvajících potížích…

Dobrý den, proti Covidu se určitě naočkovat nechte, v případě onemocnění Covidem riskujete prodělání akutní formy s velmi častým postižením horních či dolních dýchacích cest a zároveň ještě případné dlouhodobé následky v této oblasti ( tzv. dlouhý Covid), ke kterým máte zřejmě sklony. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva2. 7. 2021

Krásný den, občas mě pobolívá osmička, která je pod dásní.. Paní zubařka mi předepsala Augmentin..Dnes mám jít na druhou dávku očkování.. Antibiotika jsem užívat ještě nezačala..Za jak dlouho po druhé dávce mohu začít s užíváním?? Děkuji.

Dobrý den, antibiotika užijte hned po extrakci zubu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Nikola B.1. 7. 2021

Dobry den, rada bych se zeptala ohledne ockovani covid 19 a srazenlivosti krve. Mela jsem test na trombogen, mam velmi zvysene riziko u genu F2, genotyp GA a zvysene riziko gen MTHFR genotyp CT. Zadne leky na to neuzivam. Je bezpecne se nechat ockovat, nebo radeji pred ockovanim absolvovat navstevu hematologa? Dekuji

Dobrý den, nevím z jakého důvodu jste byla testována na vrozené trombofilní mutace, zdali jste již trombosu prodělala či to bylo jen preventivně. V případě prodělané trombosy by konzultace hematologa možná byla. V případě preventivního odběru se očkovat můžete i bez konzultace. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kateřina1. 7. 2021

Dobrý den,dcera onemocněla covidem , měla velmi lehký průběh 2testy negativní až třetí se ukázal jako pozitivní ,ale to už jsem měla po vakcine ... já měla jít na druhou dávku (Pfeizer) , na kterou jsem tedy šla ... samozřejmě že jsem od dcery covid chytla tak od úterý (29.6.) kdy jsem byla očkovaná silné bolestí hlavy, ztráta čichu a kašel.. bude vakcína i tak účinná třeba na podzim?? A co mohu…

Dobrý den, na bolesti hlavy si Nimesil vzít můžete. Protilátky si vyrábíte jak proděláváním nemoci, tak očkováním, vaše ochrana by měla být určitě účinná. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Andrea1. 7. 2021

Dobrý den,jsem 14po operaci štítné žlázy, vzali mi ji celou a s ní i 3 přištítné tělíska, po propuštění jsem byla 2dny doma a třetí den mě manžel vezl zpět do nemocnice s hypokalii,byla jsem celá v křeči. Tak bych se chtěla zeptat zda se mohu nechat očkovat na covid 19,beru letrox 100,milgammu 50mg, aescin, calcii 0,5, vigantol,alpha D3,caltrate D3 a magnosolv. Předem děkuji

Dobrý den, stp. operaci štítné žlázy není důvodem neočkovat, ve vašem případě by bylo dobré jen počkat až nebudete mít akutní obtíže s udržením mineralogramu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Mirka Novakova1. 7. 2021

Dobrý den, před par dny mě začala jakoby brnet levá polovina těla. Konkrétně od pasu pod prsa a zhruba polovina břicha. Byla jsem v poslední době v menším stresu a nám šedavé zaměstnání ale hybu se i protahuji. Je to ale permanentní zvláštní pocit jaký znecitliveni a brnění . Mám to nějak řešit nebo to muže byt i od zad - ty mě bolí dost - dekuji

Dobrý den, v tomto případě bych se objednala na vyšetření na neurologické oddělení . S pozdravem MUDr. J. Ziková

Klárka1. 7. 2021

Dobrý den. Byla mi zjištěna mutace krve Homozygot C677T genotyp TT. Je vhodné očkování covid 19? Děkuji

Dobrý den, pokud máte na mysli mutaci MTHFR, není to problém, tato mutace se v nějaké formě vyskytuje u většiny populace a nepředstavuje významné riziko tromboembolické nemoci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jarda30. 6. 2021

Dobrý den, 3.6. jsem dostal 1. dávku vakcíny proti Covid (Pfizer), 24.6. mi byla zjištěna tromboza v lytku a plicni embolie, důvod není znám. Nyní beru léky eliquis, mohu na 2. dávku ockovani, které mam planovane 15.7.? Rád bych znal dalsi názor. Dekuji

Dobrý den, nemám k dispozici více informací, rozsah trombosy, embolizace... doporučuji se řídit doporučením vašeho ošetřujícího lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie30. 6. 2021

Dobrý den, Mám naplánované tetování a dva dny poté bych měla jít na druhou dávku vakcíny proti koronaviru .Není to problém ? Děkuji za odpověď

Dobrý den, to by vadit nemělo. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Mašínová30. 6. 2021

Dobrý den, při léčbě hemoroidů používáte k odstranění laser? Děkuji

Vážená paní Mašínová, laserové operace hemorhoidů na našem pracovišti neprovádíme. V případě zájmu o klasické metody se objednejte do koloproktologické ambulance. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Michaela30. 6. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli mužů jít na očkování v sobotu 3.7 když jsem nachlazená mám rýmu a kašel ale bez teploty, PCR test v práci vyšel negativně. Děkuji za odpověď

Dobrý den, na očkování při lehkých příznacích rýmy a negativním PCR testu jít můžete.S pozdravem MUDr. J.Ziková

Ivana30. 6. 2021

Dobry den, jsem 8 dní od první dávky vakcíny na covid (moderna) a porad mám otekly rameno, otok je ohraničený flekem mirne zarudlym. Je to i po te dobe normálni reakce? Děkuji za odpoved.

Dobrý den, tato reakce se u někoho vyskytuje, časem ustoupí sama. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ján30. 6. 2021

Dobrý den, Jsem 3 týdny po 1. vakcíně na Covid 19 a občas mám brnění v levé ruce tam kde mi to píchli. Když jsem v práci a dělám ve stresu tak to cítím moc. Doma když jsem v klidu tak je to v pohodě. Je to normální nebo mám zajít k lékaři?

Dobrý den, neumím odpovědět zdali to souvisí s očkováním. Bolesti očkované ruky jsou nejčastějším doprovodným příznakem po očkování, u každého mohou trvat různě dlouho. Pokud máte obtíže jen při pohybu či práci a v klidu nejsou, tak bych zatím vyčkala. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zuzana30. 6. 2021

Dobrý deň, dnes mi boli nasadené antibiotiká na 1 mesiac kvôli borelióze - erythema migrans a tiež potvrdený nástup protilátok poukazujúcich na včasné štádium boreliózy. Je vhodné očkovanie proti Covid 19 pri prebiehajúcej borelióze? Ďakujem.

Dobrý den, v tomto případě bych očkování spíše odložila, po přeléčení boreliosy. S pozdravem MUDr. J. Ziková

jan přikryl30. 6. 2021

dobrý den, chci se zeptat mám hodnotu protilátek IgG 43,6. Mohu se nechat naočkovat? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano naočkovat se určitě nechte, to není ochranná hodnota. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Miroslav30. 6. 2021

Dobrý den. Chci se zeptat, pri krvnem rozboru mi bylo zjišteny hodnoty tromocytu 444, jiné hodnoty krve jsou v pořádku. Je to mozné tím že jsem pred 2.5 měsíci uzival 20 dní antibiotika na chlamýdie? Děkuji za odpověd.

Dobrý den, to je trochu zvýšená hodnota. Může být i reakcí na prodělaný infekt, jakékoliv povahy. S odstupem by se měl udělat kontrolní odběr, domluvte se se svým praktickým lékařem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Aneta30. 6. 2021

Dobrý den, už skoro vyše měsíce mávam teplotu každý den, během dne ráno cca 36,7, odpoledne cca od 37 do 37,4 bez jiných příznaků, jenom cítim teplo na obličeji, nebyla jsem ani pozitívna na covid a cítim se v pohodě. (Moje běžná teplota byla vždy 36,6) Pozítři mám 1. dávku očkování proti covidu, chci se proto zeptat, jestli dlouhodobá zvýšená teplota vadí při očkováni a jestli mám, nebo nemám…

Dobrý den, pokud se cítíte dobře, očkování neodkládejte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Miroslava29. 6. 2021

Dobrý den, ve středu 7.7.2021 mám termín pro druhou dávku očkování proti covid 19 (vakcína Pfizer), odstup dávek je 6 týdnů. Ale onemocněla jsem a beru antibiotika Ospamox 1000mg, které doberu v neděli 4.6. Je třeba očkování odložit a o jak dlouhou dobu? Bude pak mít stejnou účinnost? Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, odstup antibiotické terapie od očkování je dostatečný. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tereza29. 6. 2021

Dobrý den, v pátek v večer jsem z měla zimnici, kterou jsem během chvíle zaspala (ještě mě tedy bolela bederní páteř). Druhý den páteř nebolela, ale hned ráno (sobota) jsem měla průjem, který trvá doteď chodím na wc cca 5krát denně a vyšplhala se mi teplota na 39,3, ta se podařila během hodiny srazit. Další den jsem byla pod paralenem bez teplot, teplotu jsem měla až v noci (z neděle na pondělí…

Dobrý den, asi máte nějakou virozu s příznaky postižení trávicího traktu, jak je vidět, příznaky už postupně ustupují. Normální teplota je pod 37 st. Celsia. Paralen doporučujeme užívat při teplotě nad 37,5 st. C. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tereza29. 6. 2021

Dobrý den jsem občasné uživatelka Pervitinu jde o to ze včera jsem užila pervitin a zitra mám jít na Vakcínu na Covid 19 Na Modernu nemůže mi to způsobit nějaké zdravotní komplikace nebo smrt? Dekuji za odpověď nevím či to mám říci doktorovi ze jsem pervitin užila třeba by mi pak tu vakcínu nechtěl dat tak se ptám či to mám rizknout a nebo mu to radši říci? Dekuji za odpověď

Dobrý den, vakcíny bych se nevzdávala, na očkování by to vliv mít nemělo. Raději se vzdejte Pervitinu, ten vám smrt v budoucnosti způsobit opravdu může. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tereza29. 6. 2021

Dobrý den, v pátek jsem byla na první dávce očkování proti covidu od Pfizer, dnes se mi v menstruační krvi objevily krevní sraženiny. Může to být následkem očkování ? Mám plašit a informovat lékaře ?

Dobrý den, to je spíš nepraděpodobné. Pokud nebudete mít nějaké jiné obtíže, lékaře kontaktovat nemusíte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Gustav29. 6. 2021

Dobrý den, mám za sebou 2 dávku vakcíny Pfizer. Dvě hodiny po podání injekce jsem si doma lehnul a usnul. Když jsem spal, můj 5 lety syn mi prstem zatlačil na místo vpichu vakcíny (tedy asi 2,5 hodiny po aplikaci vpichu vakcíny). Pravděpodobně se mi část vakcíny ze svalové tkáně vytlačila do podkožní tkáně. Může mít toto vliv na efektivitu druhé dávky vakcíny? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, to by nemělo mít vliv na výsledný efekt vakcíny. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michal28. 6. 2021

dobrý den dočetl jsem se o vaší psychologické pořádně chtěl bych se objednat bez doporučení praktika je to možné??

Dobrý den, před objednáním v ambulanci byste měl mít doporučení od praktického lékaře či specialisty. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie28. 6. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, uz tak půl roku mám časté extrasystoly. Zhoršilo se mi to během covidu, to jsem na tom byla i s psychikou dost blbě. Každopádně jsem pak šla na vyšetření ke kardiologovi, kde mi bylo uděláno EKG a holter na 24 hodin . Na holteru se mi ukázaly extrasystoly a podle kardiologa se není čeho bát. Ze mi je může způsobovat stres . A třeba i ten dlouhodobý. Jde mi o…

Dobrý den, vypadá to, že váš nález není opravdu závažný, určité procento extrasystol má skoro každý. Pokud uběhnete 7 km a ujedete 40km, tak je to důkaz, že vaše extrasystoly nemají vůbec žádný vliv na vaše zdraví. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Markéta28. 6. 2021

Dobrý den, tento pátek mě čeká očkování vakcínou Pfizer a následující týden ve čtvrtek mám předoperační vyšetření (vyšetření krve a moči). Chtěla bych se tedy zeptat, zda se i přesto mohu nechat očkovat. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, očkovat se můžete, předoperační vyšetření ničemu nevadí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michala28. 6. 2021

Dobrý den, mohu jít 30.6. na druhou dávku očkování Pf., když jsem proděla v uplynulém týdnu virózu s rýmou, zvýšenou teplotou. Teď jsem ještě trochu zahleněná, občas zakašlu, jsem bez teplot. Děkuji

Dobrý den, pokud jste již po akutní fázi onemocnění, očkování bych vám nezakazovala. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra28. 6. 2021

Dobry den, pred casem me byl zjisten chybejici imunoglobulin v krvi.Muzu jit na ockovani proti Covidu?Vakcina by byla Pfizer.

Dobrý den, to je dobrá otázka pro lékaře, který vám hladiny měřil. On ví proč vyšetření indikoval, zná jejich hodnoty a rozhodne, zdali máte hladiny imunoglobulinů, jakých ? tak nízké, že by byla například potřeba je nejprve substituovat. S pozdravem MUDr. J.Ziková

Zuzková28. 6. 2021

7.5. 2021jsem měla antibiotika Dalacin na zánět zubu. Dne 19. 5. 2021 jsem byla na očkování Pfizrer na 1 dávce. Dne 25. 6. 2021 mě zubař léčený ale bolavý zub musel vytrnonout. a nyní mě čeká 2. dávka 30.6.2021. Mohu ??

Dobrý den, na očkování jít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Iva27. 6. 2021

Dobrý den, cca.po 12 dnech po očkování pociťuji slabost a občasné brnění ve všech končetinách (popsala bych to jako když člověk dlouho leží po nemoci nebo je po dlouhé chůzí bez bolesti svalů). Nebolí to, ale je to značně nepříjemné. Mimo jiné mám i začervenání v obličeji. Bolest všech končetin najednou mám zhruba týden vkuse po oněch 12 dnech po očkování. Může se jednat o projev po očkování? Mám…

Dobrý den, nedá se vyloučit, že se jedná o projev po očkování. Obtíže by měly vymizet spontánně. Druhou dávku bych vám doporučila absolvovat, po ní třeba nebudete mít žádné vedlejší projevy, druhá dávka je důležitá, aby bylo očkování dokončeno, jinak nebudete účinně chráněna. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavel27. 6. 2021

Dobrý den, 2 dny po očkování proti COVIDU mě začaly bolet záda. Už jsem 2 měsíce po rehabilitacích a vším možným, ale záda nalevo od páteře nad lopatkou stále bolí. Někdy to bohužel střílí i do levé ruky, kde jsem právě obě dávky vakcíny dostal. Už bohužel vůbec nevím a jsem z toho zoufalý. Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, nález by měl posoudit hlavně neurolog či rehabilitační lékař. Jiná příčina obtíží je méně pravděpodobná, pokud chcete mít jistotu, ať vám praktik doplní EKG a udělá ještě základní lab. odběry. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alex27. 6. 2021

Dobrý den, Byl jsem očkován druhou dávkou vakcíny Pfizer proti nemoci covid19. Po 4 dnech jsem začal pociťovat příznaky nachlazení. Následující den u praktického lékaře jsem mel CRP 30 a dostal jsem antibiotika Amoksiklav 1g na týden a Pamycon do nosu. Do toho se mi po těle objevila vyrážka a byl jsem odeslán na kožní. Diagnostikovana bakterialni infekce a predepsana antibiotikova mast. Moje…

Dobrý den, účinnost vakcíny by neměla být významně snížena. Mimochodem exantém ( vyrážka) je často projevem alergické reakce na Amoksiklav, pokud jste tato antibiotika ještě neužíval. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marcela27. 6. 2021

Dobrý den. Mohu užívat Herpesin když jdu za 14 dní na druhou dávku vakciny Astra?

Dobrý den, Herpesin užívat můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kateřina27. 6. 2021

Dobrý den, mám den před očkováním na covid, bohužel mám migrénu smím si vzít indometacin 50 ?

Dobrý den, ano indometacin si vzít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Gabriela27. 6. 2021

Dobrý den v roce 1993 jsem měla vážnou autonehodu kde jsem upadla do dezvědomí a měla operaci mozku,poté jsem se učila znovu chodit.Operovali mě ve FN Motol.Včera jsem v tramvaji omdlela,pozvracela jsem se a povolil my zadní svěrač,pomáhal my jeden mladý pán,který se mnou vystoupil ven a posadil mě na vyšší obrubník.Cítila jsem velkou bolest dolních končetin a nemohla jsem ujít delší cestu,pouze…

Dobrý den, lékařskou pomoc jste měla vyhledat již při té příhodě. Určitě neprodleně kontaktujte lékaře, nejlépe vašeho ošetřujícího neurologa či praktika, který vás pošle na dovyšetření do nemocnice. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Blanka26. 6. 2021

Dobrý den, prosím o radu. Dnes se mi udělal váček pod mrtvým zubem. V pondělí mám jít na druhou dávku očkování Pfiser. Můžu se nechat naočkovat , nebo to mám radši odložit, až se zub vyléčí?

Dobrý den, poraďte se se svým lékařem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Sabina26. 6. 2021

Dobrý den, jsem den po první dávce očkování na Covid.. Běžně užívám jako prevenci tvorby oparů Cetebe immunity forte, mohu užívat i dál (včera a dnes jsem raději vynechala) nebo to může mít vliv na imunitní reakci? Případně, za jak dlouho mohu zase začít tablety užívat? Děkuji

Dobrý den, doplňky potravy během očkování užívat asi můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva Soukupová26. 6. 2021

Dobrý den, 10.6.2021 jsem byla na očkování proti tetanu a stále mě bolí ruka,mám ji oteklou ,objevil se mi ekzém. Hned 2den jsem měla bouli cca 12cm, stále mě bolí i podpaží. Můžu něčím urychlit vymizení těchto problémů?děkuji za odpověď

Dobrý den, pokud máte stále projev ekzému, vyhledejte kožního lékaře, průběh reakce asi neurychlíte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva26. 6. 2021

Dobrý den, mám plánovanou operaci kýly a zamýšlím očkování na Covid-19(prodělala jsem ho v lednu). Mohu se zeptat, kdy byste doporučovali očkovat - před operací nebo až po ní … a v jak dlouhém odstupu. Děkuji.

Dobrý den, doporučuje se cca týdenní odstup od operace, je jedno zdali očkování podstoupíte před ní nebo ní, jen počítejte, že po očkování můžete mít některé povakcinační příznaky, které trvají maximálně několik dnů. Jinak by to neměl být problém. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Adéla26. 6. 2021

dobrý den…chtěla bych se zeptat..je mi 13 let a 22.července jdu na očkování děložního čípku…a chtěla bych jít i na očkování na covid-19…kolik dní mám počkat mezi očkováním???…předem dekuji za odpověď❤️

Dobrý den, doporučuje se 14 denní odstup od očkování na Covid a další vakcinou. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petr Horák26. 6. 2021

Dobrý den chtěl bych se zeptat trpím panickou atakou ale stala se mi takva věc že se mi zle dýchalo ,rychle mi bilo srdce ,červenalo mi čelo a oční bělmo mi žloutlo k tomu jsem měl tlak na prostředku hlavy děkuji.

Dobrý den, kromě žloutnutí bělma se panická ataka takto projevuje. Po zklidnění obtíže samy ustoupí, nemusíte mít strach. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jitka26. 6. 2021

Dobrý den, jsem druhy tyden po 2.he davce očkování na Covid a stále me boli vyrazne rameno očkované ruky, v nekterych pohybech me stale lumituje. Je to stale jeste normalni reakce na ockovani. Dekuji za odpoved.

Dobrý den, to se stává velmi často, obtíže by měly časem ustoupit spontánně. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hana25. 6. 2021

Dobrý den, jsem týden po operaci. Na 26 6.mam druhou dávku očkování covid 19.Mohu se nechat očkovat?

Dobrý den, pokud je váš průběh bez komplikací, můžete se nechat naočkovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Linda25. 6. 2021

Dobrý den, z ničeho nic se mi zvětšila uzlina na krku a bolí mě. Nic mi ale není a jsem naprosto zdravá. Mohu se s tímto nechat očkovat proti Covid-19? Děkuji

Dobrý den, asi byste měla zajít na ORL ambulanci. Pokud se cítíte dobře, na očkování jít můžete, pokud se stav nezhorší. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jaroslava Bezděková25. 6. 2021

dobrý den jsem po očkování a nejdříve jsem měla mdloby až jsem omdlela a zvracela jsem a pak jsem byla unavená a teď už druhý den mě bolí práva noha a práva ruka očkovaná jsem byla do levé a bolí hlava je to prosím normální reakce předem dekuji za odpověď

Dobrý den, i toto může být jedna z forem reakce na očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Nikola25. 6. 2021

Dobrý den, ve středu jsem podstoupila první dávku očkování vakcínou Pfizer. Včera se u mě rozvinuly běžné vedlejší účinky - bolest ruky, zvýšená teplota, únava, bolest svalů/kloubů a občasná bolest na hrudi/ mezi lopatkami. Dnes se již cítím lépe, ačkoliv tyto příznaky ještě zcela neodezněly. Chtěla jsem se zeptat, jelikož mě poněkud znepokojila informace možné souvislosti zánětu srdce a…

Dobrý den, takové statistiky bohužel dostupné nejsou, jedná se nejspíše o zcela ojedinélé případy. Když se nebudete cítit dobře několik dnů po očkování, bude to v normě. Pokud by se mělo jednat o patologický vývoj, tak by se vaše obtíže s časem stupňovaly. Zánět u srdce je vůbec velmi těžko diagnstikovatelné onemocnění. V rozvinutém stadiu se projevuje zejména výraznou únavou při běžné zátěži či…

David Vyhnálek25. 6. 2021

Dobrý den, Dnes v 13:00 mám jít na druhou dávku očkování Pfizer. Právě teď mi udělali vyter a mám streptokoka a dostal jsem antibiotika, cítím se ale zcela zdrav. Můžu na očkování nebo je třeba ho odložit? Děkuji. Vyhnálek

Dobrý den, asi je už pozdě, v případě obtíží a léčení antibiotiky očkování spíše odkládáme, ale také záleží na vašem celkovém stavu,okolnosti výtěru neznám. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alena24. 6. 2021

Dobrý den, již přes půl roku mám zánět v dutině ve tváři od čepu implantátu zubu, který zasahoval do dutiny. Zub mám od března vytržený. Měla jsem už od té doby dvakrát antibiotika, která ale nepomohla. Zánět v dutině ve tváři stále přetrvává. Můžu se nechat naočkovat proti Covidu 19? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud je to chronická záležitost, na očkování jít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Roman24. 6. 2021

Dobrý den, v pondělí mám jít na druhou dávku očkování vakcínou Pfizer, nevadí, že užívám Helicid 20, Děkuji.

Dobrý den, to vadit vůbec nebude. S pozdravem MUDr. J. Ziková

janík24. 6. 2021

Dobrý den, mám v ortéze nohu po urazu 10.dní -hlezna. Mám mít očkování covid 2 dávku za týden.Co udělat když je noha v klidu , hrozí přeci větší riziko trombozy.....Děkuji

Dobrý den, v tomto případě platí pravidla prevence tromboembolie jako při imobilizaci končetiny, o případném zajistění nízkomolekulárním Clexanem se domluvte s ošetřujícím ortopedem či traumatologem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Citronovavodka24. 6. 2021

Dobrý den, za pár dní mam jít na očkování proti covid-19, bude to vakcína Pfizer, ovšem jsem pravidelná uživatelka pervitinu (nitrožilně, v podstatě každý den), může to mít na vakcínu nějaký vliv nebo mě ohrozit na životě?

Dobrý den, pravděpodobnost, že vás vakcína proti Covidu ohrozí na životě, je mnohonásobně menší, než to, že vás bezprostředně na životě ohrožuje pravidelné užívání Pervitinu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petr. U.24. 6. 2021

Dobrý den. Pokud onemocním Angínu, má si smysl dělat Antigeni test na Covid 19? (Při nástupu nemoci než začnu užívat antibiotika. A nebo v průběhu nemoci při užívání antibiotik). Nebo je rozumnější jít rovnou na PRC test? A nebo raději až po ukončení léčby? (Jestli u Antigeni ho testu není možnost při začátku a nebo probíhající Angině falešná pozitivita Antigeniho testu).

Dobrý den, pokud nejste očkovaný a bude vás bolet v krku zkuste jít rovnou na PCR test, aby jste měl jasno, že nemáte Covid. V tomto případě to cenu má, jinak ne. Léčbu vašich symptomů by měl nasadit váš praktik či ORL specialista. S pozdravem MUDr. J. Ziková

L.24. 6. 2021

Dobrý den, od 23.6 mám zánět průdušek. 12.7 mám jít na druhé ockovani. Myslite že je to dostatečný odstup od nemoci? Samozřejmě nedokáži říct jak dlouho budu nemocná. Počítám třeba 7-10 dni. Spíše dotaz kolik dní od vyléčení s pruduskami bych mohla absolvovat. Nechci ockovani odložit ale na druhou stranu mám strach, že tělo bude oslabene. . Atb zatím nemám. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, bez klinického vyšetření to neumím posoudit, poraďte se se svým ošetřujícím lékařem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tom23. 6. 2021

Dobrý den,chci se nechat očkovat proti covid 19 před měsicem jsem byl nejdřive na protilatkach na covid bylo mi zjištěna hodnota 563,2(vubec jsem nevěděl že jsem covid prodělal ),byl jsem u obvodni lekařky zda se nechat očkovat bylo mi řečeno že mam dost protilatek at zajdu za mesic znovu na protilatky.Po měsici jsem byl znova a bylo mi naměřeno 450,1.Chtěl bych znat nazor nekoho jineho zda se…

Dobrý den, nechte se naočkovat, hladina protilátek se vůbec dělat nemusí a není určující pro očkování: Po prodělaném Covidu nemusí být tato hladina stabilní, dokladem jsou už zaznamenané reinfekce Covidem, zvlášť v dnešní době, kdy se šíří po světě i u nás, nové velmi nakažlivé mutace, je nutné se naočkovat co nejrychleji. V současnsti už dokonce neplatí ani podmínka vyčkat 90 dnů po klinicky…

Ivana23. 6. 2021

Dobry den, bude Vase ockovaci centrum poskytovat take ockovani proti covid-19 pro deti starsi 12ti let? Dekuji za odpoved.

Dobrý den, očkovací centrum v nemocnici v Hořovicích bude poskytovat očkování i dětem nad 12 let. Od 2.7.2021 , děti budou mít samostatné termíny očkování, nejbližší termín bude to 7. 7. a 9. 7. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Katka23. 6. 2021

Dobrý den, včera jsem byla na očkování proti Covid-19 vakcínou Pfizer. Mohu dnes použít na bolest zad Nalgesin? Děkuji.

Dobrý den, ano Nalgesin si určitě vzít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Olinka23. 6. 2021

Dobrý den, mohu při vyšetření magnetickou rezonancí bederní páteře mít zavedený menstruační tampon nebo raději vložku? Děkuji moc.

Dobrý den, pokud tampon neobsahuje kov, můžete ho mít. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lara23. 6. 2021

Dobrý den, třetí den po první dávce Pfizeru se mi objevily bolesti hlavy, které v různé intenzitě přetrvávají už několik týdnů. Praktická lékařka mi zatím předepsala Aulin. Na začátku července mě čeká druhá dávka vakcíny, nevím, zda ji mám absolvovat, aby se mé potíže ještě nezhoršily.

Dobrý den, pokud máte vleklé bolesti hlavy, tak byste měla absolvovat neurologické vyšetření. Dlouhodobé bolesti hlavy nejsou po očkování typické. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jan23. 6. 2021

Dobrý den, jsem asi 3 týdny od naočkování vakcínou Pfeizer a od té doby se mi zhoršila kvalita spánku. Mám problém s usínáním, budím se po pár hodinách spánku a už neusnu, jsem pořád jakoby ve stresu, nervózní, uzkostný. Časem se to bohužel nelepší, spíše naopak. Můžete mi prosím poradit jak to řešit? Mám strach jít na druhou dávku. Děkuji, Honza.

Dobrý den, pokud to souvisí s vakcinou, mělo by to být přechodné, myslím, že kvůli nespavosti byste neměl očkování přerušit a bylo by dobré ho dokončit, protože potom by jste zůstal někde v půlce cesty... S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marie Sempeková23. 6. 2021

Dobrý den, 17.6. jsem byla na první dávce vakcíny BioNtech Pfizer, vše proběhlo bez problémů ale druhy den jsem dostala herpes simplex (trpím na ně) a dnes ráno jsem měla červenou stolici a na toaletním papíru byla jasně čeevená krev. Chtěla bych se zeptat zda to muže byt jeden ze side effect vakcíny BiiNtech Pfizzer. Hemoroidy nemám. Děkuji předem za odpověď, Sempeková.

Dobrý den, herpes se objeví vždy při celkovém oslabení organismu. K jasně červené krvi na stolici se vyjádřit neumím, třeba hemorohoidy máte, ale dosud je ještě neobjevila. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Darina22. 6. 2021

Dobrý den, jsem pátý týden po 1. covid vakcíně a stále mě silně bolí rameno. 10 dní jsem to léčila ibuprofenem a ibuprofenou mastí, ale nepomohlo. Měla bych se obávat nebo je vše v pořádku a bolest časem odezní? Děkuji za odpověď. D.

Dobrý den, bolest by měla odeznít. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Nikola22. 6. 2021

Dobrý den přeji. Již 2 měsíce mě trápí boule na trisle byla menší a trosku se zvětšila a je “tuha.” A ovalna(?) Mám ji přímo kde se cca pojí stydké pysky a stehenní kost. Tak jakoby u kosti. Nevím kam s tím zajít popr co by jste doporučily. Nic více jsem jen trosku unavena, a občas ne trislo boli. Je to na levé straně. Moc dekuji

Dobrý den, může to být cokoliv, třeba zvětšená uzlina, měla byste s tím jít na vyšetření ke gynekologovi. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kateřina22. 6. 2021

Dobrý den, měla bych odložit zítřejší druhou dávku očkování když mám v ústech bolestivé afty? Děkuji

Dobrý den, asi bych očkování neodkládala. S pozdravem MUDr. J. Ziková

René P22. 6. 2021

Dobrý den. Měl bych dotaz na vytažení velkého dlouhého hřebu ze stehenní kosti se třemi šrouby (2 v koleni a 1 u kyčle). Před 11 lety jsem měl velkou nehodu. Měl jsem polytrauma. Jde ještě po takové době vytáhnout kovový materiál ze stehenní kosti? Nebudou s tím nějaké velké problémy? Vše jsem oddaloval kvůli práci. Děkuji Vám za Vaší odpověď

Dobrý den, výkony extrakce kovu mají vždy svá rizika a úskalí, pokud se jedná o výkon 11 let po implantaci, je riziko extrakce vyšší,,nelze soudit bez detailního posouzeni rtg, je nutná klinická kontrola. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Nikola22. 6. 2021

Hezký den, dnes mám jít na očkování proti Covid 19. Před pár lety mi byl zjištěn Laidenský syndrom mutace krve. Antikoncepci neužívám. Je v pořádku se nechat očkovat? Bylo by v pořádku před očkováním si vzít aspirin? Děkuji.

Dobrý den, na očkování určitě jděte. Pokud jste neprodělala trombosu, nepatříte mezi významně rizikové jedince, Aspirin si vzít můžete, ale není nikde doloženo, že by měl v tomto případě nějaké větší ochranné účinky. Obecně platí, že v prevenci žilní trombosy je Acylpirin spíše nevýznamný. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika22. 6. 2021

dobrý den. může být nějak 5. den po 2.dávce COVID očkování ovliněn výsledek PCR testu ? děkuji

Dobrý den, očkování na výsledek PCR testu nemá vliv. Je to genetická metoda, která má prokázat přítomnost viru na vašich sliznicích. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jaroslava22. 6. 2021

Dobrý den, zajímá mě , zda můžu jít na očkování proti covid19, když jsem trochu nachlazená z klimatizace, pociťuji lehčí bolest v krku.Dělala jsem si doma antigenní test- výsledek negativní.Děkuji

Dobrý den, pokud nemáte jiné obtíže, na očkování jít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina Zdeňková21. 6. 2021

Dobrý den, Prosím o radu. Před měsícem jsem absolvovala očkování na Covid. Od té doby mě pořád pobolívá ruka nebo ji mám ztuhlou. Někdy mě bolí i v oblasti vpichu. Co s tím mám dělat? Bojím se jít na druhou dávku. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, obtíže časem vymizí spontánně, na druhou dávku se jít nebojte, určitě to není důvod jí neabsolvovat. Můžete nabídnou třeba druhou ruku. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina21. 6. 2021

Dobrý den, mám tři týdny po operaci nohy. Návrat k plné chůzi se očekává nejdříve za měsíc/měsíc a půl. Beru Flexiparine. Mohu se očkovat proti Covid-19?

Dobrý den, ano, očkovat se můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tereza Kov.21. 6. 2021

Dobrý den, zítra to bude 14 dní, co mi byla aplikována první dávka vakcíny Pfizer, a dnes jsem začala pociťovat nepříjemný tlak a škubání na zadní straně nohy, pod kolenem na lýtku. Samozřejmě jsem slyšela o možných sraženinách, myslíte, že by to mohlo souviset? Nerada bych zbytečně obtěžovala lékaře, zároveň nechci nic podcenit. Děkuji, Tereza

Dobrý den, pokud máte cítíte nepříjemný tlak na lýtku, bez jasné příčiny, určitě lékaře navštivte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marek Patka21. 6. 2021

Dobrý den, mám také uzlinu u klicni kosti cca 5mm. Dívám se, že je tady v diskuzi stejných případů. Dnes je to presne 14 dni po ockovani Pfizerem, 1. davka. Za jak dlouho prosim by mela uzlina zmizet? Děkuji.

Dobrý den, to vám nepovím, reakce po očkování jsou zcela individuální. S pozdravem MUDr. Ziková

Jana21. 6. 2021

Dobrý den. Dnes jsem byla na prvním očkování. Za jak dlouho můžu jít na sluníčko? A jaké jsou případné rizika. Děkuju za odpověď

Dobrý den, po očkování se doporučuje cca 48 hod klidový režim, a to včetně slunění. Stran pobytu na slunci nejsou jasná doporučení, ale obecně se předpokládá mírně tlumivý vliv na tvorbu protilátek při pobytu na slunci, to by mělo platit pro všechna očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina21. 6. 2021

Dobrý den, cca 10 let beru Euthyrox a pan Dr. mi dávku postupně zvýšil z 25 na 75. Pan dr. mi při návštěvě nevysvětlí žádné informace, proč mi množství zvyšuje, i když se zeptám. Výsledky bohužel žádné nemám, chodí panu Dr. napřímo. Mám pouze zápis z návštěvy, kde je uveden tlak a tep. Nyní jsem zjistila, že jsem těhotná a po předání této informace mi pan Dr. dávku zvýšil na 125 a řekl, že budu…

Dobrý den, základem vztahu pacient - lékař je komunikace a důvěra, pokud nejste spokojena se svým ošetřujícím lékařem, přeregistrujte se. V Hořovicích se můžete objednat k MUDr. M. Chrástové.

Alena20. 6. 2021

Dobry den, 21.5. jsem byla i s manzelem na prvni davce ockovani proti covidu..pred cca 14 dny jsme oba s manzelem prodelali nejakou divnou virozu..bolest tela, kasel, ryma.unava ..ted 2.7. mame jit na druhou vakcinaci...doma jsme si delali oba testy ze slin negativni..otazka: co by se stalo, kdyby treba clovek prodelal Covid a sel na ockovani, aniz by to tusil? Mame si nekde zajit na protilatky?…

Dobrý den, po očkování už nějaké protilátky mít budete, pokud se cítíte dobře, druhé očkování v klidu absolvujte. Odstup 90 dní od prodělání infekce je už nyní také oficiálně zrušen. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana20. 6. 2021

Dobrý den, jsem po první dávce očkování Modernou, 3dny jsem měla otok, únavu, návaly, pak to odeznělo, po týdnu se objevilo vše znovu, horký oteklý flek tentokrát pres celou paži, v místě vpichu osypaný, bolest a ztvrdlina ve svalu, únava... Bylo by lepší dostat druhou dávku Pfaiz? Místo Moderny? Měla bych začít před druhou dávkou užívat něco proti alergii? Děkuji za odpověď. Jana

Dobrý den, druhá dávka by měla být provedena stejným typem vakcíny. Lék proti alergii si vzít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva19. 6. 2021

dobry den, chci se zeptat. v rannich hodinach jdu na ockovani proti covidu a vecer mam naplanovane tetovani, vadi to necemu?

Dobrý den, očkování a tetování spolu nijak nesouvisí. Jen po očkování byste měla mít cca 2 dny spíše klidový režim. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva19. 6. 2021

dobry den, chci se zeptat. v rannich hodinach jdu na ockovani proti covidu a vecer mam naplanovane tetovani, vadi to necemu?

Dobrý den, vadí to v tom, že byst měla mít po očkování cca 48 hodin spíše klidový režim. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jarmila19. 6. 2021

Dobry den jsem týden po očkovaní 1. davkou moderna, bolest za dva dny odeznela ale nyní pozoruji stale otekle misto aplikace a cerveny flek 10x10 cm. Je to normalní dekuji

Dobrý den, ano, i tato reakce po očkování na popisována. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Patrik19. 6. 2021

Dobrý den, jsem po zákroku slepého střeva, kdy se musel provést řez a nešlo to laparoskopicky. Mám již vytažené stehy a jsem cca měsíc od operace. Je možné se již koupat v moři? Děkuji

Vážený Patriku, obecně povolujeme koupání dva až tři dny po vytažení stehů u dobře se hojících ran. Pokud je tedy jizva klidná, okolí bez zarudnutí, není potřeba se stran koupání nijak omezovat. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Markéta19. 6. 2021

Dobrý den, mám dnes třetí den po první dávce očkování na covid. Druhý den po očkování mě ruka bolela, ale jinak bez teplot. Teď už nebolí, ale místo kolem vpichu oteklé. Je to v pořádku? Děkuji

Dobrý den, ano, to je úplně normální reakce na očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Helena19. 6. 2021

Dobrý den, partner má od včera velké bolesti žaludku, hodně odříhává, má zvýšenou teplotu, v noci i zvracel. Je možné, že jde o úpal? Kvůli těm bolestem téměř v noci nespal. Je mu 40. Momentálně spí. Co byste doporučil/a? Máme se dnes raději dostavit na pohotovost kvůli vyšetření? Děkuji.

Dobrý den, tato poradna není obohužel on-line, příznaky, které jste popsala, mohou znamenat cokoliv, pokud by se stav přítele stále zhoršoval, ať raději navštíví pohotovost. S pozdravem MUDr. J. Ziková

JANA18. 6. 2021

Dobry deň prosím vás pred 18 rokmi som v tehotenstve prekonala hellp syndróm _bola mi zistená trombocytopenicka purpura.. Následne mi odstránili o mesiac slezinu splenektomia.. Prosim vás môžem sa dat zaočkovať vakcínou a ak áno ktorou prosím vás Pfizer? Alebo moderná? Ďakujem moc

Dobrý den, očkovat se můžete, kromě neregistrovaných vakcín se můžete očkovat jakoukoliv vakcínou , tedy i genetickými vakcínami, které jste zmínila. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tomáš18. 6. 2021

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat zda je pravda že koncem měsíce června končí očkovací centrum na covid 19 v Hořovicke nemocnici.Dekuji za odpověď

Dobrý den, očkovací centrum v Hořovicích bude přes prázdniny normálně fungovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Anna Propperová18. 6. 2021

Dobrý den mám dotaz, na magnetické rezonanci bylo vše v pořádku ale ale nález zní takto což tomu nerozumím.Drobné změny kortiko-subkortikálně v pravo v gyrus praecentralis,nejspíše bez většího významu,cysty v maxillárních sinech.Chtěla bych se vás zeptat co to znamená?Děkuji moc za odpověd.

Dobrý den, první v popisu je popsána mozková kůra s nespecifikovanými drobnými změnami, ostatní slova jsou popisem lokalizace, druhý popis jsou cysty ( drobné dutiny vyplněné tekutinou) v oblasti čelistních dutin, také bez většího významu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dana18. 6. 2021

V mládí jsem měla anafylaxi po štípnutí vosou a alergii na penicilin. Nyní jsem 3 týdny po totální endoprotéze kýčelního kloubu, beru léky na ředění krve Prodaxu , čekají mě lázně. Ráda bych se dala očkovat proti Covidu 19, ale nevím kterou očkovací látkou. Ve 12/2020 jsem prodělala Covid 19 s chřipkovými příznaky, léčila jsem se doma. Děkuji za radu.

Dobrý den, nevím, zdali máte možnost vybrat si očkovací látku, mezi dostupnými vakcínami v České republice by neměl být větší rozdíl, ani v účinnosti ani v případných reakcích po vakcinaci. Dobrá zpráva je, že jsme nezaznamenali žádnou významnou alergickou reakci u pacientů na vakcinaci, a to i u pacientů se známými alergiemi např. na penicilin či jiná antibiotika nebo i pacientů s tzv.…

Vladimír18. 6. 2021

Dobrý den, před mesicem jsem byl na očkování J&J. Od té doby mám problém s ejakulatem, velmi malé množství (i po 3 denní abstinenci), navíc ejakulat má divně hustou konzistenci. Myslíte že to může být jen dočasný problém? Prvních 14 dní jsem to prisuzoval že se tělo s vakcínou vyrovnává ale začíná mě to znervoznovat. Děkuji za odpověď

Dobrý den, k tomuto se nedovedu vyjádřit, s očkováním to ale spíše nesouvisí. Spíš kontaktujte urologa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michal17. 6. 2021

Dobrý den, 20.6 mám naplánovanou první dávku očkování proti Covidu 19. Bohužel už zhruba třetí den mám rýmu, bez jiných přîznaků nachlazení nebo jiného onemocnění. Chtěl bych se zeptat, zda očkování mohu podstoupit v případě, že se stav nějak nezhorší? Předem moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, v tomto případě bych očkování neodkládala. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra17. 6. 2021

Dobrý den, jsem již 7 dní po 2.dávce očkování na covid a stále mám reakci - zvětšenou uzlinu nad klíční kostí. Je to normální reakce a kdy to zmizí? Děkuji

Dobrý den, ano, tato reakce se po očkování občas vyskytuje, je to projev vaší imunity, měla by odeznít během několika dnů, jen výjimečně déle, i v tomto případě se nedoporučuje nic jiného než čekat. S pozdravem MUDr J. Ziková

Zuzana17. 6. 2021

Dobrý den. Přemýšlím o očkování covid. Jsem kuřačka a užívám antikoncepci Lindynette 20. Byla mi zjištěna mutace krve Homozygot C677T. Genotyp TT. Je očkování vhodné? Docela mám obavy. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud vám nikdo v souvislosti s vaší mutací nezakázal kouření a hormonální antikoncepci, pak se nemusíte bát ani očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika17. 6. 2021

Dobry den, je vhodne podniknout nejake kroky pred ockovanim ci po ockovani Covid 19, kdyz mam homozygotni mutaci MTHFR 1298. Dekuji

Dobrý den, žádné kroky podnikat nemusíte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hana17. 6. 2021

Dobrý den, je bezpečné očkování vakcínou proti covidu od firmy Johnson při alergických reakcích na léky proti bolesti (Brufen,Acylpyrin, analgetika?

Dobrý den, zatím nebyla prokázána souvislost mezi pacienty s alergickými polékovými alergickými reakcemi a podáním vakcín proti Covidu. Očkování absolvovat můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petr17. 6. 2021

Dobrý den, již cca 2 dny cítím, že mám trochu ztuhlý/ochablý levý lícní sval. Cítím, že pohyblivost není úplně na 100%. Před 10 dny jsem byl na očkování proti covidu, může to být následkem očkování? Mám si radši zajít na nějaké vyšetření, aby se vyloučil případně jiný důvod? Děkuji Petr

Dobrý den, není vyloučené, že to může být vzácná reakce na očkování, v tomto případě by měla spontánně ustoupit do několika dnů. Pokud se vaše obtíže budou horšit, může se jednat např. o obrnu lícního nervu z jiného důvodu, v tomto případě by bylo lepší navštívit neurologa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tereza17. 6. 2021

Dobrý den, jsem 3 dny po očkování proti covidu (pfizer), kojím pulrocniho syna a dnes se mi objevil lokalní zánět prsu. Myslíte, že to s očkováním souvisí? Mám si kromě ledových obkladů vzít raději i Paralen? Dekuji za odpověď a přeji pěkný den.

Dobrý den, Paralen si vzít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucia17. 6. 2021

Dobry den. Mam dostat 2.davku AstraZeneca. Trpnu mi ruky z chrbtice. Je mozne dostat ju do sedacieho svalu? Dakujem.

Dobrý den, vakcína se dá ve vyjímečných případech aplikovat i jinam než do svalu na horní paži, domluvte se na očkovacím centru. S pozdravem MUDr J. Ziková

Kristyna16. 6. 2021

Dobrý den , prosinec / leden sem prodělala covid - za doprovodu kašle a bolesti na hrudi( bez teplot atd )doma. Po zotavení mi byli už dobre a zhruba od poloviny března mě doprovázejí neustupujici bolesti na hrudniku , celkove neurčité bolesti k tomu. Někdy levá jiná od kolene dolu , někdy necitim palec u nohy, teď mě zas týden cukaji komické svaly v obliceji sami i několikrát denne bez příčiny.…

Dobrý den, ve vašem případě není vyloučený tzv. pozdní postcovidový syndrom. Pokud byla vyloučena závažná onemocnění, bude to chtít od vás trpělivost a postupné zvykání na zátěž. V souvislosti s Covidem začínají vznikat ambulance, které se zabývají pacienty po Covidu, zjistěte si, zdali taková ambulance ve vašem okolí je. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Carlie16. 6. 2021

Dobrý den, když mne bolí zub, mohu jít na očkování proti Covidu? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, na očkování jít spíše můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie Vlažná16. 6. 2021

Dobrý den dne 4.6.jsem byla na 1 dávce očkování Pfizer a dnes jsem 12dni a mám zimnici, bolest hlavy a kloubů a teplotu. Může to souviset i po delší očkování? Po 1 dávce mi nic nebylo první dny. Děkuji za odpověď

Dobrý den, nástup příznaků jako reakce na očkování je s tak velkým odstupem od očkování, málo pravděpodobný. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela16. 6. 2021

Dobrý den, od neděle 13.6. jsem nasadila týdenní antibiotika z důvodu angíny. V pondělí 21. mám první termín očkování. Mohu se nechat očkovat pokud se už cítím dobře a beru probiotika? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano už se můžete nechat očkovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

VĚRA16. 6. 2021

Dobrý den, jsem cca čtyři týdny po první dávce očkování vakcinou Pfizer. Bohužel mi kvůli fleku na ruce po klíštěti byla předepsána antibiotika. Termín jsem zrušila a posunula na 14 dní po dobrání antibiotik. Tedy budu očkována až po 8 týdnech. Co mne však trápí víc je otázka, zda mohu být vůbec očkována, když nebude jasné, zda případná Borelioza bude zcela vyléčena. Testy z krve se budou…

Dobrý den, pokud byla případná boreliosa řádně přeléčena ATB terapií, tak se nemusíte obávat ničeho. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela16. 6. 2021

Dobrý den, v sobotu mám očkováni ale byla jsem u lékaře a předepsal mi aulin a dorsiflex. Mohu na ockovani jit?

Dobrý den, ano na očkování jít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela16. 6. 2021

Dobrý deň, týždeň po očkovaní ma stále bolí paža na ruke, kde mi bola podaná vakcína Pfizer a cítim v nej slabšie napätie. Ako dlho môže tento stav trvať?

Dobrý den, lokální bolest končetiny v místě vpichu, je po očkování nejčastější vedlejší účinek, měl by brzy vymizet. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marie16. 6. 2021

Dobrý den, Před týdnem jsem byla na očkování proti covidu vakcínou Comirnaty, dva dny mě hodně bolela hlava, od třetího již nikoli, ale klesl mi tlak z mých cca 110/70 se nyní každý den pohybuje kolem 90/60, hlavu mám jako ve svěráku, těžkou. Jednou jsem omdlela. Praktický lékař mi dal určitá doporučení. Máte zkušenosti s tím, jak dlouho tento problém po očkování může přetrvávat? Je to dost…

Dobrý den, tyto obtíže většinou trvají v řádu dní. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hana Šmolcnopová15. 6. 2021

Dobrý den, v sobotu mám jít na 2 dávku vakcíny na covid. Leze na mě nějaká viroza prujem, horecka se střídá se zimnici a tak se chci zeptat zda jde druhá dávka vakcíny odložit a zda k tomu potřebuji neschopenku či nikoliv? Dekuji moc za radu

Dobrý den, v tomto případě očkování odložte, kontaktujte očkovací centrum. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Andrea15. 6. 2021

Dobry den, manzel (34let) je 10 dni po ockovani, ma pretrvavaci natekle uzliny, hure se mu hybe s krkem a boli ho hlava … Odezni priznaky ? Dekuji

Dobrý den, reakce uzlin je častá, pokud souvisí s očkováním, měla by spontánně odeznít. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petr15. 6. 2021

Rok 2014-2015 léčen na revmatickou polymyalgii dnes obdobné příznaky a znovu léčen Medrolem 16mg. 1/2 tabl. denně. CRP po náběru 25, mohu se nechat očkovat?

Dobrý den, ano, můžete se nechat naočkovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Natálie15. 6. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možné jít na očkování proti covidu po čerstvém tetování nebo musím počkat nějakou dobu. Děkuji mnohokrát.

Dobrý den, očkování a tetování spolu nijak nesouvisí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marta15. 6. 2021

Dobrý den, chtěla bych se nechat očkovat proti Covid 19, ale trpím již od dvaceti let na mnohočetné cysty v prsou. Je v tomto případě očkování bezpečné nebo může dojít časem ke zhoršení stavu z očkování? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, žádný zákaz očkování v tomto případě neexistuje . S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie Rádlová15. 6. 2021

Dobrý den, před týdnem jsem byla na Covid očkování. Druhý den bolest celé ruky, třetí a čtvrtý den bolesti hlavy. Pátý den pobolívání v krku, nevolnost a velká únava, šestý den nic, a dnes přesně po týdnu opět velká únava, divně v krku a nevolnost. Před očkováním jsem nic takového nezažívala. Je to normální tyhle stavy? Také už nechci druhou dávku, protože musím pracovat, nemám záskok, a tyhle…

Dobrý den, to co popisujete je poměrně normální reakce na očkování. Není jisté, zdali vaše obtíže, které se objevily po týdnu, ještě souvisely s očkováním. Pokud se nedostavíte na druhou dávku, očkování nebude dokončeno, takže vaše první dávka byla, co se týká tvorby protilátek, zvlášť nyní, v době dalších mutací, úplně k ničemu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Andrea15. 6. 2021

Dobrý den, pozítří 17.6. mám jít na první dávku očkováni, přítel je od včerejška nastydly (rýma, bolesti kloubu, zvýšena teplota), mě poboliva hlava a jsem trochu unavená. Test na covid jsem měla kvůli práci včera byl negativní, přítel minuly týden taktéž negativní. Mohu přesto jít na očkováni?

Dobrý den, uvidíte, jak se budete cítit dále, pokud máte jen mírné příznaky nachlazení, na očkování jít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Anna15. 6. 2021

Dobrý den, mám diakgnostikovanou boreliozu, mužů na ockovani covid 19? Děkuji

Dobrý den, pokud máte diagnostikovanou boreliosu a předpokládám, že užíváte ATB terapii, očkování odložte , ideálně 14 dnů po ukončení léčby. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zuzana14. 6. 2021

Dobrý den. Přemýšlím o očkování covid. Byla mi zjištěna mutace krve Homozygot. Jsem kuřačka a užívám antikoncepci. Je očkování vhodné? Děkuji

Dobrý den, nepíšete, jako mutaci máte zjištěnou, jsou různé typy mutací, některé z nich jsou z hledisa vzniku trombosy málo významné. Obecně jste jako kuřačka, užívající antikocepci oproti běžné populaci více ohrožena vznikem trombosy, ale není to důvod k tomu, aby jste nemohla absolvovat očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Josef14. 6. 2021

Dobrý den, je typ antigenních testů na SARS-CoV-2, které se používá v nemocnici Hořovice uznávaný v rámci členských států EU? Dá se certifikát použít pro vycestování? Děkuji

Dobrý den, certifikát o výsledku testu je uznávaný v rámci členských států EU. S pozdravem P. Horáková

Petra Horáková
Zobrazit celý dotaz
Kamila14. 6. 2021

Dobrý den chci se zeptat,je možné že záchranná služba přijede pro nakaženého s covidem bez ochranného obleku?Nejsem si jistá jestli ten člověk byl nakažený, ale měla kyslíkovou masku záchranná služba ale neměli žádný plášť nebo-li oblek.

Dobrý den, situaci neznám, tak se k ní nedokážu ani vyjádřit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vena14. 6. 2021

Dobrý den, včera jsem podstoupila očkování proti covidu, večer mě příšerně brněla noha. nyní mě noha stále trochu brní a táhne mě pravé lýtko a je jedno jestli sedím,ležím nebo chodím. Jsou mi i více vidět žíly, ty jsem tak viditelné neměla. Může to být z toho očkování? Nerada bych něco podcenila. Děkuji

Dobrý den, pokud máte jednostranné obtíže, " táhnutí lýtka", které třeba neustoupí do druhého dne, pak byste raději měla navštívit lékaře. Ideálně aby vás odeslal na UZ vyšetření k vyloučení event. trombosy. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Natalie14. 6. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Od 11.6. do 21.6. beru antibiotika (mám angínu) a 26.6. jsem registrovaná na očkování proti Covidu. Chtěla jsem se zeptat jestli můžu na očkování jít i když jsem týden před tím brala antibiotika? Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, doporučujeme 14 denní odstup po léčbě ATB. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jozef14. 6. 2021

Dobry den. Pred 21 dnami som bol ockovany Pfitzerom a od tej doby ma boli ruka ktora bola ockovana. Tiez ma boleli klby a lytko a pata tieto tazkosti uz presli. Chcem sa opytat ci moze takto dlho po ockovani boliet ruka a ci mozem s pretrvavjucou bolestou ist n druhu davku. Dakujem za odpoved.

Dobrý den, bolesti ruky jsou nejčastějí reakce na očkování, spontánně vymizí a rozhodně nejsou důvodem k nepodání druhé dávky. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra14. 6. 2021

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, zda je možné, že se nežádoucí ůčinky po prvním očkování proti Covid 19 objeví až cca 7 dnů po očkování? Konkrétně bolest v krku, zvýšená ůnava dále horkost a zvýšené pocení.(vakcína Pfizer) Předem moc děkuji za radu.

Dobrý den, většinou se tyto příznaky projeví záhy po očkování, je možné, že máte skutečnou virosu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Věra Procházková13. 6. 2021

Dobrý den, jsem objednaná na vyšetření v těhotenské poradně. Je potřeba mít sebou potvrzení o AG testu na covid?Děkuji

Dobrý den, v těhotenské poradně nepotřebujete mít potvrzení o provedení AG testu na covid. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Miroslava Perničková13. 6. 2021

Dobrý den.Chtela bych se zeptat.Mam dnes třetí den po první dávce očkování Pfeizer a v červenci mám jít na druhou dávku.Po přečtení jednoho článku,kde jsem zjistila to co jsem nechtěla a začala jsem nečekaně krvácet,na druhou dávku odmítám jít.Stane se něco když nepůjdu? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, nebude plně chráněna proti onemocnění Covid. Což je v současnosti, kdy očekáváme indickou mutaci, která se jeví jako velmi nakažlivá, minimálně ještě po první dávce, dost nebezpečné. Pro vás i pro vaše okolí, pokud jí budete přenášet. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marie Křížová13. 6. 2021

Dobrý den, mohu se zeptat . Manžel je po operaci žil na noze. Zhruba 3 měsíce. Noha stále natýká dole u kotníku. Necítí nohu na nártu. Má otázka je ,zda je vhodné očkování na covid.

Dobrý den, váš manžel může očkování normálně absolvovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

David Schich13. 6. 2021

V sobotu odpoledne byl můj syn očkován první vakcínou covidu, vpondelí ráno má jít na odběr krve k vůli cukrovce, může ten odběr podstoupit?

Dobrý den, na odběr krve se může normálně dostavit, očkování nemá vliv na hodnoty cukru v krvi. S pozdravem MUDr. J.Ziková

Sabina13. 6. 2021

Dobrý den, užívám každý den citátem 10mg, může to být nějaký problém pokud se nechám naočkovat na Covid? Dekuji

Dobrý den, asi myslíte Citalec, ano, očkovat se můžete a svoji medikaci normálně užívat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petr12. 6. 2021

Po očkování mě začala pobolívat hlava vzadu a občas až téměř nahoře. Bolí to párkrát za den, ale vždy jen pár sekund. Může to souviset s očkováním? Ptám se, protože mívám problémy s krční páteří, tak zda to není spíše náhoda...

Dobrý den, myslím, že se spíš jedná o váš chronický problém. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana12. 6. 2021

Dobry den jsem 12 den po očkování na Covid a boli me pozad nohy především kolem koleno a cítím se slaba bez energie,a mam pocit ze se mi zhorsile i křečových žil. Mám se nějak obavat nebo je možné že je to ještě reakce po očkování. Dekuji

Dobrý den, vaše obtíže nevypadají akutně, pokud vás bolí nohy, obě, symetricky, je málo pravděpodobné, že byste měla např. trombosu v obou končetinách, možná, že jste celkově po očkování ještě oslabená. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jaroslav12. 6. 2021

Mohu si s manželkou vyměnit den očkování proti COVID,jedná se o 1 den -ona místo 17/6 by šla 16/6 a já místo 16/6 bych šel 17/6.Díky za odpověď.

Dobrý den, to bohužel není možné, na očkování byste měli dorazit přesně v daný den i hodinu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Andrea Bittová12. 6. 2021

Dobrý den, Rada bych se zeptala, zda je pro mne bezpečné se očkovat proti Covidu, když trpím trombocytopenii? Počet krevních červených destiček se pohybuje v rozmezí 70 až 90. Děkuji předem za odpověď. S pozdravem Bittová

Dobrý den, pokud bychom se ptali, jak by pro vás bylo nebezpečné dostat onemocnění Covid se všemi jeho komplikacemi, pak určitě mnohem více než očkování. Pokud máte přesto obavy, konzultujte to se svým hematologem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina12. 6. 2021

Dobrý den, mam zlomeninu zápěstí, za dva dny mam objednany termin na ockovani covid. Mohu jej podstoupit bez obav? Dale den po ockovani bych mela podstoupit drobny chirurgicky zakrok na proktologii, je to mozne nebo mam termin radeji zrusit? Dekuji predem za odpoved.

Dobrý den, myslím, nechte se naočkovat, nic z toho není problém. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Natálie11. 6. 2021

Dobrý den, chcu se zeptat byla jsem v nemocní 6 dní byla jsem tam na pozorování protože jsme měla přivřene oko a tohle pondělí mne pustili a asi to bylo nachlazene od průvanu ale máme se objednat na to jestli nemám náhodou na něco alergii.... A chtěla bych zítra v sobotu jít do aquaparku ale nwm jestli tam můžu kontrolu mám v tohel pondělí a nic mi už nnei už jsem týden po nemoci tak se ptám jaký…

Dobrý den, do akvaparku zatím nechoďte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Gabriela11. 6. 2021

Dobrý den, 25.5. jsem byla na operaci s kyč. kloubem. Za jak dlouhou dobu se mohu nechat očkovat na Covid? Děkuji za odpověď

Dobrý den, to je složitější odpověď. Zřejmě jde o metastatický proces v játrech z nějakého nádoru trávicí soustavy. Velkou naději na dlouhodobější přežití Vám bohužel nedávám. prim. MUDr. Šmakal Martin

Jarmila T.11. 6. 2021

Dobrý den, prosím o radu. 5.6. jsem dobrala 10denní dávku antibiotik na angínu. 24.6. bych měla jít na první dávku očkování vakcínou Pfizer a druhá pak 5.8. Po ukončení antibiotické léčby mám ještě částečně rýmu, pokašlávám a začaly se mi tvořit na rtech opary. Beru kromě jiného lék Godasal. Mohu očkování absolvovat bez obav nebo mám termín posunout. Děkuji

Dobrý den, doporučuje se 14 dní odstup podání vakcíny po léčbě antibiotiky, Godasal není kontraindikací očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jitka11. 6. 2021

Dobrý den, dne 26. 5. jsem byla očkovaná první dávkou vakcíny Comirnaty. V den očkování a následující den bolest levého ramene, poté občasné bolesti v levém podpaží, asi týden po očkování jsem si nahmatala asi 1 cm nad klíční kostí boulicku cca 5 mm, zřejmě zvětšená uzlina. Boulicku nebolí, je pohyblivá, ale již je to více jak 14 dní po očkování a je tam stále. Může se stále jednat o reakci? A…

Dobrý den, zvětšené uzliny po očkování má poměrně velké procento lidí. Je to projev vaší imunity, pokud se jedná o souvislost s očkováním, uzlina by se měla spontánně zmenšit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Olina11. 6. 2021

Dobrý den, říká se, že když má člověk hodně protilátek po prodělaném covidu, neměl by se nechat očkovat. Nikde se už ale nepíše od jakého číslo to je? Já mám například protilátky 34 AU/ml. Mohu se nechat očkovat? Děkuji za odpověď

Dobrý den, hodnota protilátek se před očkováním nestanovuje, ani po prodělaném Covidu. Předpokládá se, že prodělání nemoci nezajišťuje stabilní ochranu, proto se očkování doporučuje. MImochodem hodnota vašich protilátek již není v ochranném pásmu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Barbora11. 6. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zaptat je mi 33 let a mam dvě děti chtěla bych se nechat na očkovat proti covid 19 ale v dětství jsem měla trombozu (nasledkem špatně udělané sádry) jedla jsem i varfarin poté jsem ho postupně vysadila. Chtěla jsem ae zeptat na nazor zda mohu se očkovat bez obav nebo raději ne. Dekuji

Dobrý den, anamnéza trombosy není kontraindikací očkování. S pozdravem MUDr. J.Ziková

Lucie Titěrová11. 6. 2021

Dobrý den. Prosim jen o info zda se můžu nechat očkovat proti Covid 19 , když jsem v 5letech prodělala trombocytopenii děkuji

Dobrý den, ano očkovat se můžete. S pozdravem MUDr. J.Ziková

Jaroslav Šíma11. 6. 2021

Očkuje se proti COVID v sobotu a v neděli?Mám jít na očkování 16.6,manželka 17.6.,je možné si "prohodit" ?

Dobrý den, v Hořovicích se o víkendu očkuje. Zdali se dá termín prohodit se domluvte přímo na očkovacím centru, spojovatelka vám přepojí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jakub11. 6. 2021

Dobrý den , chci se zeptat, můžu na tetování, když mám boreliózu? Děkuji za odpověď

Dobrý den, pokud se cítíte tak dobře, že můžete někam chodit, tak jí můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva10. 6. 2021

Dobrý den, 12.6. Mám jít na očkování na covid. Od pondělí mě lehce škrábe v krku. Mám raději termín posunout? Dekuji

Dobrý den, při lehké virose není očkování zakázáno, záleží na dalším vývoji vašeho stavu, pokud se přidají další příznaky nebo budete mít horečky, očkování raději odložte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana10. 6. 2021

Dobrý den dneska mě začalo bolet v krku a na hruďi zítra mám jít na první dávku očkování proti covidu 19. Mám očkování odložit ? Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, kdyby byl čas, očkování bych spíše odložila, protože není jasné, co z toho bude dál. Ale obecně platí, že při mírných obtížích se očkovat můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Markéta10. 6. 2021

Dobrý den, mám dotaz zda v nemocnici funguje nějaká poradna pro děti s obezitou, syn 13 let. pokud ano musím mít doporučení, nebo se stačí objednat. Děkuji

Dobrý den, můžete se se synem objednat k nám do ambulance dětské obezitologie (tel 14500). Objednání je možné i bez doporučení praktického lékaře, ale následně k lékaři je vždy lepší se již s doporučením dostavit. A to hlavně z toho důvodu, že praktický lékař by v doporučující zprávě měl zmínit ideálně anamnézu a již proběhlá vyšetření včetně výsledků. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Adéla10. 6. 2021

Dobrý den, už tři týdny se mi vstřebává velká modřina na lýtku vzniklá po pádu a uprostřed jsem si nahmatala bouli. Za týden mám první dávku očkování proti kovidu, nám ji zrušit? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, stran modřiny na lýtku byste se měla nechat vyšetřit nejlépe ultrazvukem, zdali se tam nedělá opouzdřený zánět v rámci hematomu, který se někdy musí odstranit i chirurgicky. Na očkování jít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ivana Michnová10. 6. 2021

Dobrý den, mám 16 let po úplném odstranění štítné žlázy a beru 150 eutyrox každý den. Po operaci jsem měla hornerův syndrom, chtěla bych se zeptat, zda je vhodné se očkovat proti covidu? Děkuji za odpověď Michnová

Dobrý den, ano, očkovat se můžete nechat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie10. 6. 2021

Dobrý den, mám časté extrasystoly, v prosinci jsem prodělala covid, při kterém byly extrasystoly každý den, několikrát, skoro pořád...po covidu jsem byla na EKG a měla jsem holtera, kardiolog mi pak řekl, že se nemám čeho bát, že si myslí, že ty četné extrasystoly mám že stresu. Ted mam jít na ockovani covid, ale bojím se, že se mi třeba zas tak hodně rozbusi srdce a přijdou ty četné…

Dobrý den, toho se nebojte, na očkování určitě jděte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tomáš10. 6. 2021

Hezký den, už jsem se ptal 2x, ale nenacházím odpověď. Pan Aleš se ptá na odběr krve před očkováním a mě zajímá dárcovství krve po očkování.

Dobrý den, darovat krev můžete měsíc po očkování. Pokud se chcete dozvědět více informací o očkování , vyhledejte je na našich stránkách v kolonce Novinky - s názvem " Nejčastější dotazy k očkování proti Covidu 19 ". S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jiřka10. 6. 2021

Dobrý den, zajímalo by mě, zda je před kolonoskopickým vyšetřením pro vyprázdnění nutné stále pít litry tekutiny? Slyšela jsem, že existuje moderní přípravek u kterého to nutné není. Chci se zeptat, jak se tento přípravek jmenuje, případně jaký je za něj doplatek. Děkuji.

Dobrý den, v případě přípravy na totální kolonoskopii se používají nejčastěji látky typu Fortrans či Picoprep, u kterých je opravdu nutné pití tekutin. Prioritou vyšetření je důkladné vyčištění střev, jinak byste toto poměrně náročné vyšetření podstoupila zbytečně a opakovaně. Příprava Yalem se používá spíše jen při vyšetření kratšího úseku střeva. S pozdravem MUDr. J. Ziková

David10. 6. 2021

Dobrý den,7.6.jsem byl na očkování vakcínou pfizer.Chci začít s detoxikaci za pomoci přípravkem https://www.cistamedicina.cz/eunike-silver-60-tobolek-chlorella-a-sisak-bajkalsky-pro-ocistu-organismu?gclid=Cj0KCQjw8IaGBhCHARIsAGIRRYo_Ge78ywHbCmXvUDPVxUWWULJWXiozXXH-idMvDsm1MG-RSgJuffgaAuPPEALw_wcB Je to v tento okamžik vhodné,troch use bojím aby to nenarušuje vstřebání vakcíny

Dobrý den, také bych počkala, minim. 2 - 4týdny, účinky těchto přípravků jsou nepředvídatelné. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Markéta Adamusová9. 6. 2021

Dobrý večer prosím Vás dopoledne jdu na CT s kontrastní látkou a v poledne mám mít první vakcínu na covid mohu to podstoupit děkuji za info

Dobrý den, to by neměl být problém. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra Matoušová9. 6. 2021

Dobrý den, přesně týden po očkováni na covid se dostavila horečka, únava, bolest kloubů a kašel? Je to obvyklé? Nebo mám raději navštívit lékaře. Děkuji

Dobrý den, to už spíš nevypadá na reakci po očkování, může se jednat o nějakou virozu, samozřejmě se nedá vyloučit ani Covid, protože nemáte ještě vytvořené protilátky. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Milan9. 6. 2021

Dobrý den, po 13dnech po vakcinaci proti covid se u mně objevila pityriasis.Může to mít souvislost s podanou vakcínou?A mám jít na druhou dávku? Děkuji

Dobrý den, je to méně pravděpodobné. Druhou dávku bych vám doporučila podstoupit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Beata9. 6. 2021

Dobrý den, lze kombinovat léky Betaloc ZOK s kapslemi Vilcacora? Děkuji.

Dobrý den, doplňkové přípravky mohou mít obecně různé interakce. To, jaký vliv mají na náš organismus či jak ovlivňují naší chronickou léčbu - nevíme, nejsou z tohoto hlediska nijak testovány, jsou volně dostupné. Nicméně bych vám nebránila tyto přípravky užívat současně. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka Mikešová9. 6. 2021

Dobrý den, jsem po 1. dávce Astra zeneca. Po 2 dnech mi začalo poškubávat v lýtkách, mravenčení a záchvěvy od lýtka nahoru, palpitace a napětí v žilách postupující od nohou do hlavy. Ztížené dýchání, které mě i budilo. Nejhorší v klidu. Při zvyšujícím se napětí v žilách mám zvýšené šumění v uších s rezonací tlukotu srdce, které zrychluje a nepravidelně pulzuje, se záškuby okolních žil. Pocity…

Dobrý den, obtíže jsou polymorfní, tedy od všeho trochu, působí to na mne spíše jako panická ataka. Na druhou dávku bych se jít nebála. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina9. 6. 2021

Dobrý den, 4.6. jsem byla na očkování proti Covid a od 6.6. mám přetrvávající bolesti v oblasti bederní páteře, levé části hýždí, lýtku a necitlivost vnější strany chodidla a prstů levé nohy. Dodržování klidového i pitného režimu. 7.6. jsem byla na pohotovosti (neurologická ambulance) na injekci proti bolesti a dostala jsem Sirdalud 2mg 1 tabletu večer s tím že je to nejspíš skříplý nerv a…

Dobrý den, na tyto otázky by vám měl odpovědět především lékař, který vás vyšetřil a indikoval další vyšetření. Pokud obtíže nepoleví minim. do týdne, měla byste se objevit na pohotovostní ambulanci znovu. Spojitost s očkováním je méně pravděpodobná. S pozdravem MUDr. J. Ziková

ivana9. 6. 2021

Dobrý den, 12.6. mám jít na druhé očkování proti covidu,ale bolí mě zub a kýve se.. Mám jej nechat vytrhnout před nebo až po očkování? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, asi je to jedno, jen počítejte s tím, že cca 2 dny po očkování budete více unavená a měla byste dodržet klidový režim. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Andrea Tyrolova9. 6. 2021

Vaše otázka: Dobrý den, 8/6 se mi udělal opar a zduříla se mi uzlina pod čelistí. 10/6 mám první dávku očkování moderna. Můžu podstoupit očkovaní? děkuji

Dobrý den, v tomto případě bych počkala. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela Balastikova9. 6. 2021

Minuly tyden jsem vybrala 3 denni antibiotika Teplotu nemam jen lehkou vodovou rynu bez teploty Mohu jit na 2 davku Astry 11.6 ? Dekuji

Dobrý den, doporučujeme 14 denní odstup od užití antibiotik. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Věra8. 6. 2021

Dobrý den, mám bolesti páteře, nohou, mám jít na 2. dávku vakcíny proti covidu. Mohu absolvovat vakcínu a brát předem léky na bolest, konkrétně Algifen? Děkuji.

Dobrý den, léky na bolest si můžete normálně vzít. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vera8. 6. 2021

Dobry den , pred 10 dny mi byly odstraněny krční mandle . Ted po 14 dnech jsem registrovaná na prvni dávku ockovani na Covid . Prosim o Vas nazor , zda se mam ted nechat očkovat , nebo jeste počkat , dekuji

Dobrý den, většinou doporučujeme očkování jako bezpečné, týden po operaci s nekoplikovaným průběhem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Johana8. 6. 2021

Dobrý den, zajímalo by mne, zda je třeba se znepokojovat měkkou "bulkou" na vnitřní straně paže, která se v některé pozici objeví (většinou, když zvednu ruku nebo zatnu svaly), jindy bych ji hledala jen těžko. Záleží hodně na pozici, v jaké ruku držím. Myslím, že ji tam mám už nějakou dobu, ale dřív jsem ji nekladla tolik pozornosti. Jsem štíhlá a žíly na rukou mám vcelku lehce viditelné. V…

Dobrý den, bulku bych řešila, pokud by se zvětšovala či změnila charakter - na pohmat, nebo třeba začala bolet. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Borivoj Los8. 6. 2021

Dobrý den můžu mít za 14 dní po očkování proti covidu od pfizeru paraprotein igg 400?

Dobrý den, na tento dotaz nelze odpovědět, protože to nikdo nezkoumal. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Karolina8. 6. 2021

Dobry den, dne 12/06 jsem objednana na prvni davku vakciny (Pfizer/Moderna), nasledne mam jit na hematologii dne 21/06, kde mi s nejvetsi pravdepodobnosti budou odebirat krev a koukat na hodnoty ohledne srazlivosti (primarne protilatky anti-cardiolipin IgG). Vadi vakcinace 9 dni pred odberem, a tudiz bych mela termin prvni vakcinace zkusit presunout, nebo by ockovani nemelo odberum nijak vadit a…

Dobrý den, na tento dotaz vám nedá nikdo jasnou odpověď, ale myslím, že by to vadit nemělo. Dotaz spíše směrujte na svého hematologa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Gabriela8. 6. 2021

Dobrý den, 28.5 jsem měla jít na druhou vakcínu Pfizer po 42 dnech, ale ráno jsem musela k lékaři s močovým měchýřem a dostala jsem ATB Furolin. ATB jsem dobrala 5.6. Za jak dlouho se můžu nechat přeočkovat, v očkovacím centru mi jen řekli, ať si zavolám, až budu zdravá. A není problém když se nedodrží schémat 42 dní mezi očkováním s bude to třeba víc než 60 dní. Děkuji za odpověď a přeji hezký…

Dobrý den, dobré je dodržet 14 denní odstup od ukončení terapie antibiotiky. Ćasový interval mezi aplikacemi vakcín asi nehraje zásadní roli, byl už stejně několikrát upraven, důležité je, aby jste proces očkování dokončila. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Aleš8. 6. 2021

Hezky den chci se zeptat jestli mohu po extrakci zubů na očkování proti covidu 19 mám aji vyklavost zubů a někdy bolest zubů děkuji Aleš

Dobrý den, ano, na očkování jít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Nikola8. 6. 2021

Dobry den, zitra jdu na Covid očkováni a patřím do skupiny, která je zaregistrována na základě věku, ale trpí chronickým onemocněním konkrétně zánětem štítné žlázy, hypofunkci a anémií. Ani jedna z těchto nemoci není brána mzcr jako výjimka, rozumím tedy správně, ze staci se lékaři při očkováni pouze zmínit, nemusím nosit lékařskou zprávu? ( už se k ni bohuzel nemam šanci dostat). V této…

Dobrý den, nyní už stačí jen registrace dle věku, lékařské zprávy nosit nemusíte. Chronicky užívané léky nevysazujte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavla8. 6. 2021

budu teď očkována 2 vakcínou proti covidu, kdy se mohu zase přihlásit na darování krve

Dobrý den, měsíc po očkování se můžete dostavit na odběr krve jako dárce. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Blanka8. 6. 2021

Dobrý den, po očkování 1. dávky Pfizerem mám stále problém s dolní levou končetinou. Začalo to bolesti lýtka, křeče v kotníku, mravenčení v končetině, bolest kyčelního kloubu. Bolest lýtka a křeče ustoupily, ale stále mi noha mravenčí a kyčelní kloub bolí. Bolí při chůzi a výstupu do schodů. Mám těžkou skoliózu, praktik si spojuje problémy s páteří. Já jsem přesvědčena o tom, že tyto problémy…

Dobrý den, tyto obtíže nejsou typické po vakcinaci, vypadá to spíše na zhoršení vašich chronických, nejspíše degenerativních obtíží páteře či kyčle, vzhledem k délce trvání, byste měla být vyšetřena ortopedem a neurologem, kteří posoudí vaše problémy odborně. Očkovací proces by měl být dokončen, já bych radila druhou vakcínu určitě absolvovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dominik K.8. 6. 2021

Dobrý den, příští týden mě čeká očkování a mám to do nemocnice na kole 6,5km po rovině. Nejedná se fyzickou námahu, která by mohla způsobit komplikace po očkování?

Dobrý den, po očkování je doporučen klidový režim cca 48 hodin, proto bych vám doporučila odvoz jiným způsobem než na kole . S pozdravem Dr. Ziková

Tereza Karvai8. 6. 2021

Dobrý den, jsem registrovaná na ockovani proti covidu a kojím sedmi měsíčního syna. Je to vhodné, neměla bych počkat? Mohu si v tomto případě vybrat vakcínu Pfiser ( je údajně vhodnější pro těhotné a kojící ženy)?

Dobrý den, vakcínu již dostat můžete. Doposud se vakcína vybrat nedala, ale je možné se informovat dopředu v očkovacím centru, kam se chcete registrovat, jakou vakcínou budou očkovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Iva8. 6. 2021

Dobrý den, chci se zeptat, zda je hloupost jít na očkování na covid, když mě škrábe už 3 den v krku? Děkuji

Dobrý den, vzhledem k tomu, že nikdo neví jak se bude stav vyvíjet, bude lepší očkování odložit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jaroslava8. 6. 2021

Dobrý den, prosím, mám dotaz. Jsem po druhém očkování vakcínou Pfizer 12. dubna 2021. Nemám pocit nachlazení, žádnou teplotu, ale již delší dobu - nejdříve chrapot a někdy se mi dobře odkašle. Nikdy jsem neměla s průdušky problém, a nyní mi ten chrapot trvá již třetí týden. Nemůže to být nějaká reakce na očkování? Děkuji a přeji hezký den. Jaroslva Rejhonová

Dobrý den, to si netroufnu odhadnout, může se jednat o nějakou virosu, navštivte ORL lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra7. 6. 2021

Dobry den, mam jit na 2. davku vakciny Astra Zeneca, ale mam velike obavy, protoze mam Leidenskou i protrombinovou mutaci heterozygotni a jeste jsem kuracka. :( Mam pouzivat clexane 0,4 pred a po ockovani? Nebo mam radeji ockovani uplne vynechat? Bojim se hlavne krevnich srazenin. Dekuji za odpoved. Petra

Dobrý den, pokud máte 2 mutace, bude možná lepší ( pro váš klid) užít preventivní dávku Clexanu. Domluvte se se svým ošetřujícím lékařem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina7. 6. 2021

Dobrý den, byla jsem dnes na očkování vakcínou johnson@johnson.Mohu si vzít dnes večer léky na spaní jak jsem zvyklá? Beru dvě třetiny trittica. Děkuji za odpověď

Dobrý den, vaše chronické léky můžete po očkování normálně užívat, včetně léků na spaní. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva7. 6. 2021

Dobrý den. Jsem 7 měsíců po těžkém covidu a mám 3400 protilátek. Mám se už očkovat, nebo nějaký čas počkat?

Dobrý den, protilátek máte hodně, ale protože nikdo neví, jak dlouho budou po onemocnění přetrvávat, je doporučeno se očkovat a podmínkou očkování není hladina protilátek. Myslím, že registrovat se můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vladimír Grešo7. 6. 2021

Zdravím,mužu absolvovat v rozmezí pár dní vyšetření na CT a očkování druhé dávky vakcíny na Covid ?

Dobrý den, absolvovat CT vyšetření můžete kdykoliv, jen mějte na paměti, že jeden či dva dny po očkování můžete být unavený nebo se může dostavit zvýšená teplota, tyto dny by jste měl být spíše v klidovém režimu.

Marie Vysusilova7. 6. 2021

Dobrý den, mám doporučení na výměnu levého kolene. Vzhledem k problémům s Covidem, jsem již 3x měla operaci odloženou. Lékař mi nyní doporučil, zkusit se zeptat v jiné nemocnici. Prosím, zda je možné objednani u Vás. Děkuji. Vysusilova

Dobrý den, v naší nemocnici se objednat na operaci můžete, objednejte se na nejprve na vyšetření ortopedickou ambulanci na lince 14 500. V současné době je čekací doba na TEP 1- 1,5 roku v závislosti na vytíženosti jednotlivých operatérů. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tom7. 6. 2021

Za týden jdu na druhou dávku očkování proti Covid. Je nějaké omezení v souvislosti s dárcovstvím krve?

Dobrý den, darovat krev můžete po uplynutí 1 měsíce po očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Matie7. 6. 2021

Dobrý den, Mám homozygotní mutaci PAI/1 a heterozygotni mutaci MTHFR A1298C. Na hematologii sledovaná nejsem, byla jsem pouze v těhotenstvích. Chtěla bych se zeptat, zda bych se měla obávat očkování proti Covid (mám na mysli zejména vakcinu Astra zeneca). Děkuji, Marie

Dobrý den, mutace MTHFR je v populaci prakticky u každého a je z hlediska rizika trombosy zcela nepodstatná, mutace PAI je významná většinou jen v rámci těhotenství. Očkování se obávat nemusíte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra7. 6. 2021

Prosím o informaci zda je možné nechat si v Hořovické nemocnici otestovat protilátky na Covid 19 IgA, IgG a IgM, kompletní test. Děkuji

Dobrý den, ano, v naší nemocnici lze udělat odběry protilátek proti Covid. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Igor6. 6. 2021

Dobrý den,7.6 mám jít na očkování první dávkou vakcíny Pfizer.Trpím nemocí Dnou a Brániční kýlou.Beru léky jako Milurit,Pantaprazol a Kinito.Byla mi zjištěna i Astma Bronchitida na kterou jsem bral inhalátor Ventolin a Combair.Po poslední návštěvě plicního oddělení jsem měl výsledky v pořádku.Momentalně mám asi půl roků nateklé koleno z nemoci dna(bezbolestné-voda v koleni).A z brániční kyli mám…

Dobrý den, ano, očkování podstoupit můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Daniela Koubová6. 6. 2021

Dobrý den, mám dotaz ohledně očkování proti Covid-19. Dle nového vyjádření MZV (https://koronavirus.mzcr.cz/tehotne-a-kojici-zeny-se-mohou-bezpecne-ockovat-proti-onemocneni-covid-19/) by mělo být bezpečné i pro kojící ženy. Ja však dnes byla odmítnuta s tím, že bez potvrzení od gynekologa očkovaná být nemohu. Prosím o vyjádření. Předem děkuji, Koubová

Dobrý den, každé očkovací středisko má jiná pravidla. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra6. 6. 2021

Dobrý den, je v pořádku se nechat naočkovat (Pfizer) proti covidu cca 100 dní od prodělaného covidu. Systém mou registraci přijal, i když nám teď vláda oficiálně prodloužila imunitu. Je tedy v pořádku a správné jít na očkování? (Ano, očkovat se chci nechat). S díky

Dobrý den, očkovat se můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martin Boček5. 6. 2021

Dobrý den, mám na vás následující dotaz. Včera jsem si zaezervoval termín na vakcinaci proti Covidu 19. Dnes jsem začal pociťovat mírné pobolívání v krku a občas pokašlávám, krom toho se jinak cítím dobře, teploty nemám. Mohu absolvovat vakcinaci, nebo mám raději počkat? Může být očkování v případě příznaků nachlazení život ohrožující. Děkuju za odpověď.

Dobrý den, v případě virosy s lehkým až středním průběhem očkování nemusíte odkládat, v případě akutního průběhu se zvýšenými teplotami a alterací celkového stavu je lepší očkování odložit, ale rozhodně se nemusíte bát, že by i v tomto případě bylo očkování život ohrožující. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petr Bervic5. 6. 2021

Dobrý den. Trápí mě na penisu ( na žaludu) dvě bílé tečky. Mám je tam již delší dobu. Cca 5-6 let. Nejsou bolestivé. Nevíte, o co by se mohlo jednat? Děkuji.

Dobrý den, může se jednat o ztrátu pigmentu či počínající lichen sclerosus. Takto je těžké určit, o co by se mohlo jednat. Při obtížích bych doporučil návštěvu urologa. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
Zobrazit celý dotaz
Aleš5. 6. 2021

Hezky den mohu po odběru krve na očkování proti covidu 19 děkuji Aleš

Dobrý den, to můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jitka5. 6. 2021

Dobrý den 17 2. mi byl PCR testem diagnostikován covid. Bylo mi řečeno, že se po třech měsících mohu dát očkovat. Po prodělání nemoci mi lékařka udělala náběry , mimo jiné anti CoV-2-IgG II - hodnota 4211,1, očkovat se prý nechat mohu. 3.6. jsem byla naočkovaná, ten den mi nic nebylo, druhý den odpoledne horečka přes 38 st. a únava. V sobotu zatím horečka už nebyla Na další injekci mám jít 1.7…

Dobrý den, obavy z dalšího očkování mít nemusíte, ale není vyloučeno, že budete reagovat podobným způsobem, což samozřejmě neznamená, že by bylo něco v nepořádku. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MARIA KREMENOVA5. 6. 2021

Dobry den.Dva roky cekam na endoprotezu kolenniho kloubu,mam silne bolesti a ted vzhledem situaci ktera nastala,,covid,, mi to prodlouzila opet o 1-2 roky.prosim jaka jr u vas cekaci doba na tuhle opr,jsem z Prahy.Moc dekuji za odpoved.M.Kremenova

Dobrý den, čekací doba na TEP je v naší nemocnici, vzhledem k pocovidové situaci nyní 1 - 1,5 roku, dle vytíženosti operatéra. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika Poláková5. 6. 2021

Dobry den, v pondeli mam jit na ockovani proti covid 19. Dnes zacala bolest v krku po ranu jak pri angine. Pres den je to lepsi,horecky nemam. Mam ockovani zrusit,nebo pokud nebudou teploty tak na ockovani jit? Dekuji za radu.

Dobrý, pokud můžete, raději termín odložte, když není zatím jasné, jak se bude stav dále vyvíjet. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka5. 6. 2021

Dobrý den. Přítel je dva dny po první dávce očkování Pfizerem. Nyní se mu spustila rýma, je možné, že se jedná o následek očkování? Děkuji.

Dobrý den, to není typický následek po očkování .S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie5. 6. 2021

Dobrý den, 2.6 jsem byla na druhé dávce pfizeru. Během dne se mi na paži vytvořila modřina a červený bolestivý otok, tu noc jsem nemohla na ruce ani ležet. Následující den mě bolelo cele tělo, každý pohyb a dotyk byl pro me dost vycerpavajici, intenzita bolesti ruky ještě stoupla a k večeru mi velmi bolestive oteklo podpaží. Teď bych řekla, ze už otok v podpaží docela opadl, ale bolest stále…

Dobrý den, tyto obtíže by měly ustoupit do několika dní, cca do týdne, ale průběh po očkování je u každého jiný. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kateřina4. 6. 2021

Dobrý den, otevřeli očkování pro moji věkovou kategorii, ráda bych se nechala naočkovat, ale nejsem si jistá jestli s léky, které beru, můžu. Beru Betaloc ZOK 50mg na bušení srdce, HAK a při mentaruaci Ascorutin. Mohu s těmito léky na očkování? Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, vaše medikace nebrání očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kristýna4. 6. 2021

Hezký den, mám dotaz ohledně očkování. Je mi 33 let, cca. ve 13 letech jsem prodělala anafylaktický šok po bodnutí včelou a několik dní jsem byla v komatu, jedná se o kontraindikaci pro očkování či nikoliv?! Děkuji moc!

Dobrý den, to není kontraindikace očkování. Dobrá zpráva je, že v souvislosti s očkováním proti Covidu jsme zatím nezaznamenali u pacientů se známými, poměrně významnými alergiemi typicky alergické reakce, ve smyslu anafylaxe. Pokud budete mít velké obavy, je možno provést očkování třeba i formou krátkodobé hospitalizace s monitorací na lůžku a zajištěním antialergiky. S pozdravem MUDr. J. Ziková

J Shanil4. 6. 2021

Dobry den, byl jsem nemocny( zrejme zanet dutin 37.5C) ve stredu dobiram ATB Fromilid uno 500 a v patek mam jit na 1. Davku Pfizer. Nevadi, ze budu dva dny po atb? Dekuji

Dobrý den, doporučujeme odstup 14 dní od léčby antibiotiky. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Matěj4. 6. 2021

Dobrý den. Registroval jsem se na očkování proti COVID-19, ale v současnosti se mi připravuje autovakcína proti stafylokokovi z důvodu častých kožních zánětů - furunklů. Počítám, že autovakcínu poté budu brát 6 týdnů perorálně. Je možné, že by se obě vakcíny mohly nějak kontraindikovat? Děkuji, MK.

Dobrý den, byl by vhodný odstup od očkování a podání vakcíny nejméně 14 dní. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavlína4. 6. 2021

Dobrý den, mohu absolvovat 1. dávku očkování proti covidu s lehkým zánětem zvukovodu (předepsány kapky Ciloxan) nebo lépe termín přesunout? Děkuji, P.

Dobrý den, pokud se budete cítit dobře a nebudete mít celkové projevy zánětu, například zvýšenou teplotu, očkování absolvovat můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana3. 6. 2021

Dobry den, je problem kombinace tetovani a ockovani proti Covidu-19? Jak velký odstup mám případně s ockovanim zvolit (1. Dávka)? Moc dekuji.

Dobrý den, tetování a očkování proti Covidu spolu nijak nesouvisí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Gabina3. 6. 2021

Dobrý den chtěla bych se zeptat jsem již úplně nešťastná 3. 5 my zacala bolest kostrc a za koleny nart někdy i svaly zvysena teplota. Navsitivila jsme praktickeho lékaře ten mi nabral crp to bylo v pořádku test na covid negativní rtg plic v pořádku, že viroza . Po týdnu se mi to vrátilo tak pohotovost ekg zas test na covid negativní krevní rozbor zvýšený crp že to vypadá na zánět kloubů nasazený…

Dobrý den, asi proděláváte nějakou virosu, absolvovala jste poměrně rozsáhlé dovyšetření s negativními výsledky, tak nyní nemusíte mít strach, že se jedná o něco vážného. Pokud se stále necítíte dobře, můžete mít ještě PN. Pokud by se obtíže opakovaly, měla byste být znovu dovyšetřena či dlouhodobě sledována revmatologem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jaroslava3. 6. 2021

Dobrý den. 25.5. jsem byla na laparoskopické operaci žlučníku. 8.6. mám být očkována 1.dávkou Moderny proti Covidu (7.7. druhou dávkou). Je možné takto absolvovat? Je to vzhledem k předchozí operaci zátěž pro organismus? Velmi děkuji za odpověď.

Dobrý den, očkování můžete absolvovat, pokud nemáte nějaké komplikace po operaci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Monika3. 6. 2021

Dobrý den, v sobotu mám jít na očkování Covid a od pondělí mám drobný opar na rtu, který se již hojí a je to již spíše drobný stroupek. Mám očkování odložit. děkuji za reakci M.

Dobrý den, v případě drobného oparu bych asi očkování neodkládala. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana3. 6. 2021

Hezký den, po týdnu po druhé očkovací dávce ( 22.5.) mě začala nepravidelně brnět levá dolní končetina. Jaký by měl být další postup pro event. zjištění problému, pokud časem nepřejde. Není to bolestivé, jen nepříjemné. Nemám problémy žilního charakteru. Děkuji

Dobrý den, pokud obtíže budou přetrvávat, objednejte se k neurologovi. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra3. 6. 2021

Za kolik dnů po očkování na koronavirus můžu sportovat a jít na sluníčko? Děkuji!

Dobrý den, jednoznačné doporučení nemáme, minimálně 48hod po očkování by měl být dodržen spíše klidový režim. Pokud se budete cítit dobře, můžete sportovat jako obvykle. Co se týká pobytu na slunci, nebyly zatím potvrzené teorie zda např. sluneční záření mírně tlumí imunitu, ale v tomto případě bych také dodržela 48 hod. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Katka3. 6. 2021

Dobrý den, 7.6 mám termín na 2.davku očkování Pfizer (1.davka 30.4). Od 31.5. mám silnější rýmu a vlhký kašel, bez teplot, bolestí, antigenni test covid - negativni. Prosim o informaci, zda mám podstoupit očkování i s výše uvedenymi zdrav.problemy. Děkuju za odpověd.

Dobrý den, onemocnění s lehkým průběhem by nemělo bránit v očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Naďa3. 6. 2021

Dobrý den, dnes mám být očkovaná 2.dávkou Covid a vyrazil se mi opar na rtu. Mohu jít na očkování? děkuji

Dobrý den, v případě oparu na rtu, bych asi druhou dávku raději neodkládala. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MartiN2. 6. 2021

Dobry den registroval jsem se pred nedavnem na očkovani proti covid ale vubec mi nepřišel pin termin ted jsem to kontroloval a bylo tam napsano registrace neplatna tak jsme si dla novou registraci tamtu zrušil ale stale čekam přitom ostatni maj termin hned tak to nechapu otviraji se dalši a dlaši skupiny ale ja nema termin ani na 1 dávku dekuji Martin Nájemnik

Dobrý den, budete se muset informovat na lince 1221. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jolana2. 6. 2021

Dobrý den, jsem dva měsíce po porodu . Někojím a už jsem dostala menstruaci . Trvá už 11 dní. Zítra mám jít na první dávku vakcíny Pfeiser. Myslíte, ze to ze tak dlouho krvacim muže býtpo očkováni problém. Jsem celkově unavená jinak se cítím dobře . Děkuji za odpověď

Dobrý den, rozhodně bych vzhledem ke krvácení navštívila vašeho registrujícího gynekologa, nechala si zjistit z krevního obrazu hladinu krevního barviva / hemoglobinu/. Myslím, že byste očkování pro krvácení neměla odkládat a nepředpokládám, že by krvácení zesílilo či se prodloužilo díky aplikaci vakcíny Pfizer. Rozhodně doporučuji řešit krvácení s gynekologem. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Jana2. 6. 2021

Dobrý den.Mám křečové žíly na pravé noze.Můžu se nechat očkovat na Covid?Děkuji

Dobrý den, ano, očkovat se můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Nina2. 6. 2021

Dobrý den, jaká doba musí uplynout po operaci strabismu na očním oddělení, aby mohl být syn očkovaný proti onemocnění covid-19? Předem děkuji.

Dobrý den, většinou doporučujeme odstup nejméně týden od operace s nekomplikovaným průběhem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Entova2. 6. 2021

Mám druhý den pásový opar pod kolenem dnes mám dostat 2 dávku očkování proti covidu kdy múžu na 2 dávku

Dobrý den, nechala bych větší časový odstup, cca měsíc. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petrus2. 6. 2021

Dobrý den, mám dotaz týkající se zjištění hladin kortizolu, testosteronu a estrogenu. Existuje jednoduchý test, kterým zjistit hladiny všech třech zmiňovaných hormonů ? Rád bych poprosil svého praktika o žádanku, jen nevím jak se případný test jmenuje. Jsem muž ve věku 24 let a myslím si že mám nedostatek testosteronu. Mám příznaky projevující se. nižší hloubkou hlasu a chováním podobným…

Dobrý den, v tomto případě by bylo vhodné dovyšetření endokrinologem, na vyšetření se můžete objednat i v naší nemocnici na lince 14 500, k MUDr. Kasíkovi, ideálně s doporučením praktika. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Aleš2. 6. 2021

Hezky den chci se zeptat byl jsem covid pozitivní 23.12.2020 lehká forma od té doby 10 kg dole a problémy se zuby objednal jsem se na očkování ale musel jsem to zrušit z důvodu antibiotik na zánět po dobrani antibiotik a 14 denni lhůtě po dobrani antibiotik opět extrakce dalšího zubů lehčí zánět ale bez antibiotik jsem 1 den po extrakci a zatím vše v pořádku chi se zeptat jestli mohu po 3 dnech…

Dobrý den, ano, zkuste to. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petr1. 6. 2021

Dobry den, rad bych se zeptal co se semnou deje kdyz me jednou ci dvakrat do tydne boli cele telo a jsem unaveny a kdyz jdu k doktorovi tak mi nic nenajde. Pred rokem jsem protrpel boreliozu.

Dobrý den, v rámci internetové poradny nejsem schopna vám poradit na takto obecný dotaz. Váš zatím ještě dětský lékař vás zná nejlépe a je třeba situaci probrat s ním. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana1. 6. 2021

Dobrý den, doporučujete po druhé dávce očkování Covid posunout snahu o otěhotnění? Jakou dobu? U ženy a u muže? Děkuji za odpověď. S pozdravem Jana J.

Dobrý den, už se normálně očkují i těhotné ženy, takže bych to neřešila. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alena Martínková1. 6. 2021

Dobrý den, prodělala jsem né úplně lehký covid před 3 měsíci, mám chopn, střednětěžké astma a nějaké alergie(ořechy, roztoči, tráva, krevety). Chtěla bych jít na očkování, ale bojím se, bolí mě totiž pravé lýtko a když bylo teplo mě i ztvrdlo a nateklo jinak ne, požádala jsem doktorku o D dimery, mám 0,55, praktická i na cévním, kde mě před 2 měsíci při sonu nic nenašli, řekli, že je to v pořádku…

Dobrý den, pokud nebyla vám nebyla prokázána trombosa po Covidu, tak bych se nebála trombotických komplikací po očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina1. 6. 2021

Dobrý den, chci se zeptat, v polovině dubna jsem měla akutní zánět slinivky. Mám striktní dietu, na podzim operace žlučníku. Nyní chodím do práce. Před 14 dny zvýšené jaterní testy. Mohu se nechat očkovat proti covidu?

Dobrý den, poraďte se se svým gastroenterologem či lékařem, který jaterní testy prováděl. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jarmila Šrámková1. 6. 2021

Dobrý den, chci se zeptat zda po očkování mají lidé problém s bolestí nohou, paty, kolen atd. Po týdnu očkování mne začala bolet noha, již jsem byla 2x na pohotovosti u Vás a na rentgenu nic není vidět. A dnes jsem zjistila, že dva kolegové mají podobný problém. Děkuju

Dobrý den, po očkování se mohou vyskytnout příznaky někdy podobné jako při onemocnění, tj. mohou to být i bolesti kloubů, svalů, ale měly by být jen přechodné. Pozor je třeba dát na jednostrannou bolest např. v lýtku, která se stupňuje, popř. něco jako pocit tlaku či vznik jednostranného otoku, v tomto případě by se měla vyloučit případná trombosa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vendula1. 6. 2021

Dobrý den. V prosinci můj přítel (28 let) prodělal covid s tím, že jeden den ho hrozně bolelo na hrudi. Ale potom už ne. Nyní se chce registrovat k očkování. Chtěla bych se zeptat, zda by mohlo být očkování nějak nebezpečné po tom, co ho předtím bolelo na hrudi? Moc Vám děkuji.

Dobrý den, očkování pro něj určitě nebude víc nebezpečné než prodělání samotné infekce S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika1. 6. 2021

Dobrý den, ráda bych se zeptala, mám čerstvé tetování a otevřeli očkování pro mou skupinu, což jsem nečekala, že bude tak rychle. Jak dlouho bych měla raději vyčkat než se půjdu nechat očkovat? Moc děkuji za odpověď

Dobrý den, myslím, že tetování a očkování si nepřekáží. Jen po očkování se doporučuje klidový režim cca 48 hod. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie Kovaříková31. 5. 2021

Dobrý den, v těhotenství mi byla zjištěna Leidenská mutace. Píchala jsem si Clexane celé těhotenství. Teď nic neužívám a zítra mám podstoupit očkování Covid19. Je nebezpečí trombózy? Jiných než.účinků očkování? Děkuji

Dobrý den, pokud se jedná Leidenskou mutaci v heterozygotní konstituci, tak velké riziko tromboembolické nemoci nehrozí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela31. 5. 2021

Dobry den, zitra mam jit na prvni davku ockovani proti covidu Pfizer,ale jsem tyden po laserove operaci oci a kapu si antibiotika, je to problem?

Dobrý den, to by neměl být problém. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Karel31. 5. 2021

Dobrý den. Je to třetí den po očkování pfajzrem. Den po očkování mi nebylo nic. Večer přišla zimnice a horečka. Druhý den zase přes den nic a večer opět horečka s tim že zhruba v půlce klíční kosti 1-2 cm nad se mi udělala boulička. Jo a den po očkování bolest u vpichu jako by mě tam kopl kůň a den na to vystoupala bolest od ramene ke krku. Ve shrnutí boulička je a lehká bolest v jejím okolí taky…

Dobrý den, ve vašem případě se jedná o pyretickou reakci ( horečku) po očkování, což je jeden z nejčastějších příznaků a boulička v oblasti klíční kosti bude nejspíše zvětšená uzlinka, je to způsob, jak vaše imunita reaguje na očkovací látku, aby mohla vyrobit protilátky. Příznaky by měly do několika dnů spontánně ustoupit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zuzana Stará31. 5. 2021

Dobrý den,prodělala jsem na podzim covid,po 5ti měsících jsem byla očkována 1.dávkou AstraZeneca,sílná reakce,zimnice jak hrom. Teď mám jít na druhou dávku,nechala jsem si změřit IGg,mám hodnotu vyšší než 400. Obávám se,že reakce bude zase silná. Bylo by lepší s druhou dávkou posečkat?

Dobrý den, očkovací proces již dokončete, jen tak budete mít zajištěnou plnou ochranu před reinfekcí Covidu. Aplikace vakcíny se provádí bez ohledu na hladinu protilátek, navíc vaše hodnota není zase tak vysoká. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Karolína31. 5. 2021

Dobrý den, mám otázku. Vadí když budu mít čerstvé tetování a půjdu na očkování proti covid-19? Předem děkuji za odpověď :)

Dobrý den, tetování a očkování spolu nesouvisí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Romana31. 5. 2021

Dobrý den, dnes jsem byla na tetování a rovnou mi přišla zpráva, že mám jít na očkování na covid. Nebude s tím nějaký problém? Děkuji

Dobrý den, myslím, že ne. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alena31. 5. 2021

Dobrý den,zánět v těle,revmatoidni artritida RF240, mám se obávat očkování,děkuji

Dobrý den, co se týká očkování je rozdíl zdali máte chronické zánětlivé onemocnění nebo akutní zánětlivé onemocnění, v tomto případě se očkování doporučuje odložit. Pokud máte chronické systémové onemocnění, patříte mezi velmi rizikové pacienty ( ověřeno v praxi) při případném onemocnění Covidem, takže očkování plně doporučuji. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Anna31. 5. 2021

Dobrý den, min týden jsem byla na odběrech kvůli nadměrnému padání vlasů. Odběry potvrdily, že mám sníženémnožství železa a leukocytů. Vzhledem k příznakům je možné, že jsem na přelomu ledna/února prodělala Covid - ale ani aniteg a PCR testy toto nepotvrdily. Jsem objednaná v pátek na očkování proti covidu. Dle mé lékařky bych měla očkování vzhledem ke sníženému počtu leukocitů odložit. Chtěla…

Dobrý den, neznám vaší hodnotu leukocytů, předpokládám, že kdyby byla kritická, řešila by to vaše lékařka dalšími vyšetřeními a dala bym vám jasná doporučení. Pokud nemáte septické projevy ( zvýšené teploty či horečky, průjem, kašel, bolesti břicha, bolesti břicha při močení), moc bych se na hodnotu leukocytů neohlížela. Krevní odběry nejsou podmínkou pro očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Václava31. 5. 2021

Dobrý den, před týdnem mě po neopatrném pohybu začala bolet bederní oblast páteře (tento problém se u mě nevyskytl poprvé), tentokrát bolest vystřeluje až do levé hýždě. Po týdnu klidového režimu stále nevydržím sedět, ani chodit. Zítra mám termín očkování proti Covid-19. Nemůže být takovýto můj stav pro očkování kontraindikací? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, bolesti páteře, které jsou dány degenerativním procesem, nejsou kontraindikací očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie30. 5. 2021

Dobrý den.Pred 11 dny jsem byla na očkování proti covidu.Hned od druhého dne mi začalo být na zvracení a trvá to doteď.plus mívám návaly horka.Je to normální?Děkuji za odpověď

Dobrý den, nausea - pocit na zvracení se může po očkování u menšího procenta lidí vyskytnout, návaly horka méně, zde spojitos s očkováním nemohu potvrdit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alena Lainová30. 5. 2021

Dobrý den, 29.4. jsem podstoupila očkování 3. dávkou proti klíšťové encefalitidě, žádné očkování mi nezpůsobilo zatím žádné zdravotní potíže, mohu 7/6 jít k Vám na 2. očkovací dávku proti Coronaviru? v opačném případě prosím o radu, jak mám postupovat Děkuji A. Lacinová

Dobrý den, odstup mezi očkováním jinou vakcínou a vakcínou proti Covidu je dle doporučení minimálně 14 dní. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jolanka30. 5. 2021

Po první dávce vakcíny Pfajzer mám zřejmě uskřípnuty nerv v blízkosti lopatky,mohu jít na druhou dávku?

Dobrý den, na druhou dávku jít můžete, zdali máte " uskříplý " nerv, zjistíte třeba po konsultaci s neurologem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alena Baláková30. 5. 2021

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám po covidu a mám protilátky IgG 636,3 AU/ml. Je jejich hodnota dostatečná na ochranu?

Dobrý den, tato hodnota je v ochranném pásmu, ale nikdo neví, jak dlouhou ochranné látky vydrží pouze po prodělání infekce. Stabilní hodnoty protilátek zaručuje očkování, které můžete obsolvovat více než po 90dnech od prodělání infekce Covidem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jiří30. 5. 2021

Dobrý den, mám diagnostikovanou Leidenskou mutaci (G1691A) s velmi zvýšeným rizikem. Chci se nechat očkovat vakcínou Pfitzer proti COVID-19. Představuje toto očkování pro mne zvýšené riziko, a mám se případně podrobit nějakému vyšetření? Předem děkuji za odpověď, Jiří Čermák.

Dobrý den, pokud máte Leidenskou mutaci v homozygotní konstituci, tj. s vysokým rizikem vzniku trombosy, určitě se poraďte o očkování a případném zajištění nízkomolekulárním heparinem se svým hematologem nebo s lékařem, který indikoval vyšetřování vaší trombofilie. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Romana30. 5. 2021

Dobrý den, 26.5. jsme byla na očkování COVID 19 -druhá dávka Pfizer, 27.5 měla teplotu 38 rovných, byla unavená, ruká bolí dodnes-tj 30.5.to jsem měla i u první dávky,ale třetí den tj.29.5. mě začal bolet krk na pohmat dole nad klíční kosti na levé straně a nahmatala jsem si tam uzlinku asi 4-5 milimetrů velkou, volně pohyblivou.Je to na levé straně-tedy kousek od vpichu po očkování , myslíte,…

Dobrý den, ano tyto všechny příznaky s očkováním s očkováním souviset, bolesti ruky v místě vpichu a pyretická reakce je jedna z nejčastějších, bolestivé a zvětšené uzliny mohou být také. Vše by se mělo spontánně upravit, při horečce nad 38 st. C. si vezměte Paralen. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Mirek30. 5. 2021

Dobrý den prosím vás je mi od bolesti hlavy na zvracení dneska neděli dopoledne 30.5.2021 vetram okny malým pokojíčku ležím postelí chodím pořád na velkou mam to od toho myslím si že jsem zamilovani do všech žen a holek říká mi to srdce jaký lék mám koupit nebo jaký vitamíny tablet nebo tobolkach mam koupit nebo objednat jsem z Děčína je mi 34 let jsem muž nebo jaky lék mám koupit aby jste…

Dobrý den, pokud máte akutní obtíže, například průjmové onemocnění, měl byste si pořídit v lékárně léky na desinfekci střev, popř. živočišné uhlí a očkování v tomto stadiu raději neabsolvoval. Přeobjednejte se na jiný termín. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavel30. 5. 2021

Dobrý den, je mi 53let a před 8měsíci se mi v 1 hodinu ráno udělalo špatně (bolest na hrudi, třes celého těla, dušnost) toto se opakuje zhruba jednou za měsíc, většinou v klidu. Na pohotovosti v nemocnici mi udělali základní vyšetření včetně EKG, RTG plic a krevních odběru - verdikt zní pokaždé stejně - jste zdraví jen nemůžete dýchat. Dokázal by jste mi někdo pomoci. Děkuji

Dobrý den, pokud jsou akutní vyšetření v pořádku, objednejte se do interní ambulance, ať vám naplánují i další vyšetření, která se většinou neindikují akutně ( ECHO srdce, zátěžovou ergometrii), aby byla skutečně vyloučena kardiální ( srdeční příčina obtíží). Pokud budou tato vyšetření negativní, budete se muset asi zaměřit svou psychiku. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra30. 5. 2021

Dobrý den, beru detralex na hemeroidy, itoprid na reflux. Natrzeny sval na ruce. Jdu na kolonoskopii. Mám psychické problémy v souvislosti s rozchodem manžela. Čeká mě očkování na Covid, vše v průběhu měsíce. Nejsou léky a kolo vyšetření kontraindikace k ockovani? Mohou se mi psychické problémy zhoršit?

Dobrý den, vaše léky, ani kolonoskopie nejsou kontraindikací očkování. Až budete mít dokončené očkování, budete mít dobrý pocit z toho, že neonemocníte Covidem a budete se moci svobodně pohybovat, s tím, že nebudete ohrožovat sebe ani svoje okolí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana Kokrdova29. 5. 2021

Prodělala jsem sepsi a 6 operací .Žlučník a jsem těžký migrenik .Mohu se vůbec očkovat ??

Dobrý den, ano, samozřejmě. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kaya29. 5. 2021

Dobrý den. Už několik let mívám stavy kdy se objeví závratě, pocity na omdlení, dušnosti, silné pocity strachu. V nemocnici dali jen kapačku kvůli závratím, byl rentgen páteře, EKG, renthen mozku.. a po pár dnech poslali domů s tím že vše je od páteře a rehabilitace zakázali že můj stav zhorší. Mám výrůstky a skoliózu. Už pár dní mám opět závratě, jak déle stojím tak mě strašně bolí nohy …

Dobrý den, obtíže, které popisujete vypadají na úzkostné stavy, které se mohou určitě zhoršit po prožitém stresu, ale i v souvislosti s dlouhodobým mírným stresem, který může být dán i dlouhodobou péčí o blízkou nemocnou osobu... Zkuste svoje obtíže probrat s psychologem či psychiatrem, nemusíte mít strach, takové obtíže má velké množství lidí, zvlášť nyní v době po Covidu. V naší nemocnici se…

Liběna Zdeníková29. 5. 2021

Dobrý den, může mě očkovaná osoba nakazit koronavirem? Jsem těhotná a mám strach se stýkat s rodiči. Vyčítají mi to, ale na internetu jsem se dočetla, že nákaza je možná, děkuji. Ještě se zeptám, otec, 73 let, byl očkován Astrou Zenecou, v poslední době čtu, že není tak kvalitní jak ostatní vakciny, je to pravda. Jsem z toho ve stresu a mám o něj strach.

Dobrý den, cílem očkování je zamezit vzniku a šíření choroby Covid 19, to, že vás očkovaná osoba nakazí, je velmi málo pravděpodobné. Účinnost ochrany po vakcinace není 100%, je to nad 90% u Astry jen o něco méně, nicméně pokud by se člověk nakazil, měl by velmi mírný průběh a navíc by neměl být infekční pro ostatní, minimálně protože by měl jen velmi malo virovou nálož. S pozdravem MUDr. J.…

Terezie29. 5. 2021

Dobrý den, 27.5.jsem byla trhat 4 zuby. Mám to stále oteklé. 1.6. mám jít na druhou vakcínu. Můžu jít nebo to mám raději odložit.? Dekuji

Dobrý den, pokud se necítí dobře, tak dávku raději odložte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Aranka29. 5. 2021

Dobrý den, je mi 32 let a léčím se s vysokým krevním tlakem (beru Concor a Zorem). Poslední dobou trpím na opary na rtech. Mám termín očkování na covid tři dny po tom, co mi budou vyndavat nervy v zubu a zároveň tři dny po očkování bych měla jít na přípravu zubního implantátu (jiný zub). Je bezpečné se nechat mezi těmito výkony očkovat nebo mám radši zkusit přehodit termíny? Předem děkuji za…

Dobrý den, očkovat se můžete, jen počítejte s tím, že někdy bývají po očkování reakce ve smyslu zvýšené teploty a chřipkových příznaků, které , pokud se dostaví ( což je zcela individuální), je lépe vyležet. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina28. 5. 2021

Dobrý den, 6.6. Mám jít na první dávku vakcini. 7.6. jsem objednaná na vrtání zubního kazu, kdy mi bude zub umrtven. Mohu jít k zubaři? Děkuji za odpověď

Dobrý den, po očkování je spíše vhodný 48hod rekonvalescenční režim , ale ošetření zubního kazu by celkově vadit nemělo. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Amálka28. 5. 2021

Dobry den pani doktorko. Obracim se na vas s dotazem ptz nevim k jakemu lekari se objednat. Na vnitrni strane úst, na dolni celisti se me na vnitrni strane tvare dela takova mala boulicka velikosti hrasku. Kdyz ji zubama zkousnu vyteka z ni lehce slana tekutina. Po te boulicka zmizi a za cas se znovu naplni. Nevim zda to resit chirurgicky ptz muj zubar to nechce resit. Dekuji za odpoved Amalka

Dobrý den, pokud to nechce řešit zubař, můžete to ukázat ORL lékaři či chirurgovi. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alena28. 5. 2021

Dobrý den, mohu se nechat očkovat (Covid 1. dávka) pokud beru antibiotika Amoksiklav, které mi předepsala zubařka ( po kultivaci na bakterie). Děkuji za odpověď

Dobrý den, doporučujeme ponechat odstup 14 dní od užití antibiotik a očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michael Dvořák28. 5. 2021

Dobrý den, Chci se zeptat, jestli vakcinace proti koronaviru může po podání způsobit pozitivní výsledky antigeních a pcr testů. Děkuji.

Dobrý den, po očkování budete mít s odstupem pouze pozitivní protilátky v krvi. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jarča28. 5. 2021

Dobrý den, kdy nejdříve po 1.dávce očkování proti Covidu můžu navštívit zubního lékaře,když mě rozbolel zub a zřejmě mi bude podána umrtvovací injekce. Má toto umrtvení nějaký vliv na účinnost vakcíny?Jak dlouho od podání očkování musím počkat? Děkuji

Dobrý den, vakcina nemá vliv na lokální anestezii. Obecně se doporučuje dodržet klidový režim po očkování cca 48 hodin. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Monika28. 5. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat cca před třičtvrtě rokem jsem si z rozbité skleničky nechtěně zapíchla kousek střepu do prstu. Myslela jsem, že jsem ho vytáhla celý nicméně kousek mi tam musel zůstat. Ze začátku jsem ho cítila minimálně nicméně ho začínám cítit čím dál tím víc a nevím kam s tím jít a popřípadě jak by se to řešilo tedy pokud by se to řešilo? A ještě by mě zajímalo zda to může v…

Dobrý den, nepíšete jak o sobě prst dává vědět, pokud bolí, je tam otok či zarudnutí, navštivte chirurgickou ambulanci. Celkovou únavu bych ale tomuto problému nepřičítala. Zdali jste ho prodělala, by se dalo zjistit odběrem protilátek. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kristýna27. 5. 2021

Dobrý den, už to budou 3 týdny co mám sádru na noze (pod koleno) mám přetržený vaz v kotníku, ale potřebovala bych se nechat očkovat na covid. Ptala jsem se dvou doktorů a každý říká něco jiného. Můžu se nechat očkovat tedy? Mám strach skrz trombozu, beru i clexane. Sádru bych měla mít nejspíš ještě další 3 týdny. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, na tuto otázku vám asi nedá nikdo jednoznačnou odpověď. Jisté je, že při fixované imobilizované končetině máte riziko tromboembolické nemoci vysoké, v tomto případě bych aplikaci očkovací látky posunula do mobility končetiny. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ota Adler26. 5. 2021

Dobrý den jsem druhej den po očkování na covid a spustila se mi silna rýma a mám teplotu je tato reakce normální

Dobrý den, zvýšená teplota po očkování se vyskytuje často, měla by po několika dnech ustoupit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Adel26. 5. 2021

Dobrý den, v neděli jsem si odřela prst v garáži o matičku v motoru auta. Mám poměrně velký strach z tetanu. Odřenina je skutečně malá, jsou to takové 2 malé tečky. Během 10 minut jsem si poranění umyla a vydesinfikovala dettanolem. Každopádně trpím na panička úzkosti a v pondělí jsem dostala velmi silnou úzkost a celé úterý mi bylo slabo, častější stolice, bolest nohou- celková slabost.…

Vážená Adélo, pravděpodobnost nákazy tetanem je dle mého mínění při tomto typu úrazu téměř nulová, tím spíš, když jste řádně očkována. Přeočkování, vzhledem k Vašemu stavu, je samozřejmě v pořádku, reakce na tento typ vakcíny jsou hlavně v místě vpichu, jinak je očkování dobře snášeno a o jeho "přijetí" se není třeba obávat. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Iva26. 5. 2021

Dobrý den, mam dotaz asi spíše na hematologa. Manžel (věk 46) má heterozygotni mutace f.V.Leiden a f.II protrombin. Prodělal opakovane trombozu a jednou embolii, momentálně posledni 4 roky leky na ředění krve neužívá. Logicky se obava očkováni na covid. Doporučili byste ockovani a pokud ano jakou vakcínu? Lze nejak předejít riziku vzniku trombozy napr dočasným užíváním nějakého léku? Predem dekuji

Dobrý den, ano, to je spíše dotaz na hematologa, váš manžel má nesporně několikrát vyšší pravděpodobnost - obecně, že dostane tromboembolickou nemoc v porovnání s ostatní populací. Na druhou stranu to není překážka očkování proti Covidu. Překrytí například Clexanem, bych považovala za optimální, minimálně po dobu cca 14 dní po očkování, v plné dávce. Může to ještě konsultovat se svým…

Helena26. 5. 2021

Dobrý den 27.4 jsem byla na prvním očkování vakcínou faizr,cca po 12 dnech začali bolesti bederní páteře a bolesti stehen,je možné že tato reakce je po očkování,bojím se abych neměla nějakou trombózu,léčím se s chronickou mieloidni leukémií.Druhá dávka mě čeká 8.6 děkuji za odpověď

Dobrý den, bolesti v bederní páteři a bolesti stehen vypadají spíše jako celková odpověď na očkovací látku. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie26. 5. 2021

Dobrý den, včera jsme si nechala udělat v nemocnici antigenní test. Zajeli mi docela hluboko, ještě teď cítím nepříjemný pocit v nose, chtěla jsem se zeptat, jestli mi tam nemohli něco poškodit, nevím, jestli to může souviset, ale citím i něco trochu jinak s okem i slzení. A druhá věc zítra mám jít na očkování na Covid a od včerejška pociťuji trochu bolest na hrudi, měla bych jít raději ještě k…

Dobrý den, na očkování jít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hana Brejchová26. 5. 2021

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat: mám 19 syna na vozíku, 23. 5. byl očkován vakcínou Pfizer, 2 dny ho trochu bolelo rameno, potom se zdálo vše v pořádku, minulý týden ho začalo rameno dost bolet a bolí dosud, je bez otoku. Nijak se nezranil. Může to mít souvislost s očkováním? Příští týden má dostat druhou dávku. Děkuji

Dobrý den, nelze vyloučit, že je to v souvislosti s očkováním, v tomto případě by měla bolest spontánně ustoupit. Druhou dávku může event. dostat do druhého ramene. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Josef26. 5. 2021

Dobrý den.Dostal jsem injeci do kolene Depo-medrol 1ml. Za jak dlouho po injekci je možné podstoupit očkování proti Covid 19? Děkuji

Dobrý den, lokální aplikace kortikoidu není na překážku očkování. S pozdravem MUDr . J. Ziková

Markus26. 5. 2021

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na testy IgG, jsem si nechal udělat (než se prihlasim na ockovaní mě je 33) a vysledek mi příšel 12,5 hladina. Přitom jsem během roku neprodělal běžný covid, ale po celou dobu jsem casto na prodejně mezi lidmi a v kontaktu, tak že jsem se musel mockrat setkat z pozitivními a i malé davky určitě na mě šly celý rok. Tak dotaz po očkování je běžné jaká dávka…

Dobrý den, hladiny protilátek, které uvádíte, jsou z hlediska ochrany pro Covidu zcela neúčinné. Očkovat se určitě nechte, budete chráněn proti infekci sám a nenakazíte ani svoje okolí. Navíc z epidemiologického hlediska je důležité, aby bylo proočkováno co nejvíce lidí, aby epidemie neměla šanci zase znovu vzplanout. V dnešní době nejvíce hrozí, že by v případě dalších vln, získaly postupně…

Iva26. 5. 2021

Dobrý den, otekla mi tvář od zánětu zubního kanálku. Jenže jsem v nařízené izolaci kvůli pozitivnímu testu PCR na Covid. Potřebovala bych poradit, jak teď postupovat, aby mě na zubní pohotovosti ošetřili. Děkuji

Dobrý den, to se budete muset domluvit přímo na zubní pohotovosti, měly by být k dispozici zubní pohotovosti, které jsou uzpůsobené i pro pacienty s Covid pozitivní. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marcela25. 5. 2021

dobrý den, dnes mi přišly výsledky krve na štítnou žlázu. Mám trombocyty na hodnotě 488. Nevím jestli je tato hodnota vysoká. Mohla bych mit nějaký problém, když mě čeká příští týden očkování na covid? děkuji za odpověď

Dobrý den, ano, tato hodnota je zvýšená, je to nález, který je jistě ke kontrole, ale není důvodem odkladu očkování, zvlášť, pokud se cítíte dobře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jitka25. 5. 2021

Dobrý den,syn má 25 let a 30.5. jde na tetování na ruku.Rad by se naočkoval na covid.Za jak dlouho je bezpečná doba,kdy by se mohl naockovat.dekuji

Dobrý den, mezi tetováním a očkováním nevidím žádnou zvláštní souvislost. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jolana25. 5. 2021

Dobrý den, za tři dny mám jít na 2. dávku Astry Zenecy. Mám mutaci MTHFR 677 homozygot. Docela se bojím. Jsou mé obavy liché? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, tato mutace nepatří mezi významné trombofilní stavy, obavy mít nemusíte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Sylvie25. 5. 2021

Dobrý den, mohu se nechat očkovat na Covid 19 i před plánovanou operací ? (extrakce kovu po zlomenině nohy) Nebude to mít nějaké účinky spolu s anestezií ? Zatím není rozhodnuto, zda budu v celkové či lokální. Popřípadě kolik dní nejpozději před operací ? (na operaci jdu 1.6.) Děkuji za odpověď.

Dobrý den, doporučujeme odstup od očkování a operace nejméně týden, pokud se cítíte dobře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dana25. 5. 2021

Dobrý den, Nyní se léčí se zánětem zvukovodu.je možné jít na očkování proti koronaviru,nebo jak dlouho je nutné s očkováním počkat. Děkuji

Dobrý den, doporučujeme cca 14 dní odstup od léčby antibiotiky a očkování. S pozdravem MUDr. J.Ziková

Nikola25. 5. 2021

Dobrý den, jsem 14 dní po tetování, a z ničeho nic mi před pár dny začal průjem a příšerné křeče do bricha, už 2 den bolest hlavy a zimnice, myslíte, že by se mohlo jednat o otravu z tetování ? (někde jsem o tom četla). Dekuju za odpověď

Dobrý den, nejsem odborník přes tetování, ale je třeba připomenout, že tento výkon má svoje rizika. Nejčastěji je to přenos infekce přes kůži - infekce jako hepatitis B nebo C, HIV - mimochodem i v dnešní době velmi těžko léčitelná onemocnění s dlouhodobými zdravotními následky, ale také infekce bakteriální - nejčastěji se jedná o zlatého stafylokoka, při nedodržení dostatečné hygieny při výkonu…

Eva Four25. 5. 2021

Dobrý deň! Dcéra má 21 rokov, Heterozygot MTFR C677T a homozygot PAI 14G/4G. Môže byť zaočkovaná vakcínou Comirnaty od Pfizer? V r. 2016 prekonala trombózu po výbere krčných mandlí. Ďakujem

Dobrý den, ano, očkovaná být může. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dana25. 5. 2021

Dobrý den Ve čtvrtek mám jít na očkování první dávkou proti Covid a chytla jsem od dcery rýmu,nemám horečku jen mě bolí v krku a mám rýmu...můžu se stále očkovat?

Dobrý den, očkování se nedoporučuje u těžkých a středně těžkých akutně probíhajících onemocnění, jaký průběh bude mít vaše onemocnění nevím, pokud se budete celkově cítit špatně nebo mít horečku, očkování odložte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marketa25. 5. 2021

Dobrý den, chtela bych se zeptat, jestli hodinu po lokální anestezii (zubar) mohu na 1. ockovani proti covidu19? Ma to nejaky vliv na ockovani? Dekuji Vam za odpověď!

Dobrý den, to by vliv na očkování nemělo. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka24. 5. 2021

Dobrý den, dne 9. 4. jsem si nechala dělat tetování a 12.5. byla provedena jeho drobná korekce. Mám v plánu jít 26.5. na očkování proti Covidu, je to vhodné s ohledem na dvoutýdenní odstup po korekci tetování? Děkuji.

Dobrý den, tetování a očkování spolu nesouvisí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavlína24. 5. 2021

Dobrý den, můžu se nechat očkovat proti covidu když mám produktivní kašel? Děkuji za odpověď

Dobrý den, pokud máte produktivní kašel a cítíte se celkově špatně, očkování raději odložte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hana Kořénková24. 5. 2021

Dobrý den, mám dotaz- syn se naočkoval první dávkou Pfizeru (40 let, je chronický pacient-astma) a ten den bylo dítě ze společné domácnosti pozitivní na covid. 3 dny po očkování měl také příznaky, test měl pozitivní. Měl naštěstí jen lehkou formu nemoci. A jak teď s druhým očkováním, mělo by být 4. 6. Odhlásit se a jak? A jak se pak zase dostat do systému jen na 2. dávku? Děkuji za odpověď H.…

Dobrý den, na všechny tyto dotazy se dozvíte odpověď na stránkách nemocnice Hořovice v rubrice Nejčastější dotazy k očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Klára24. 5. 2021

dobrý den, po očkování proti klíšťové encefalitídě se mi v místě v pichu objevila modřina. Je to normální? Děkuji za odpověď

Dobrý den, to se někdy může stát. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Simon24. 5. 2021

Zdravím, rád bych pochopil význam několika pojmů, které mi napsali ke snímku srdce a plic: Vyšší postavení bránice bilat se zanořeným srdcem. Bohatější hily s perihilosně zmnoženou kresbou. Jinak normální nález na nitrohrudních orgánech. Měl jsem zánět průdušnic, po několika měsících stále kašlu. Paní doktorka mě poslala na kardiologii a v žádance stojí "RTG plic jen bohatší hily". Snažil jsem…

Dobrý den, jedná se o popis mírně zvětšeného prokrvení v oblasti centrální části plic a bohatší prokrvení v oblasti průdušek. Tento nález není vážný a může opravdu souviset s vaším stavem po dlouhotrvající bronchitidě. Bát se nemusíte, nález by se měl časem znormalizovat, při kontrolním snímku dbejte také, aby byl proveden v nádechu, s tím může souviset vyšší či nižší postavení bránic. S…

Marina24. 5. 2021

Dobrý den,když jdu na tetování,musím počkat nějakou dobu,než půjdu na očkování proti covidu,nebo to spolu nijak nesouvisí?Děkuji

Dobrý den, očkování a tetování by mělo být bez zvláštní souvislosti. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zdeňka N24. 5. 2021

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda se mohu nechat očkovat proti covidu, pokud kojím a mám trombofilii (protrombin G20210A, heterozygot)?

Dobrý den, ano, očkovat se nechat můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lozi24. 5. 2021

Dobrý den, prodělala jsem bezpříznakový průběh COVID-19 (02/2021). Stále se mi nevrací chuť ani čich. Jsem registrována k naočkování. Mohu se i v tomto případě ztráty těchto smyslů naočkovat? Děkuji, Lozi

Dobrý den, naočkovat se můžete nechat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ivana24. 5. 2021

Dobrý deň, mám nové tetovánie cca 14 dní staré. Možem sa registrovat na očkovanie covid? Má to na očkovanie nějaký vplyv alebo je to jedno? Ďakujem za odpoveď.

Dobrý den, ano, klidně se můžete nechat zaregistrovat. S pozdravem MUDr. J.Ziková

Mária24. 5. 2021

Dobrý deň. V 8deň po očkovaní Modernou, mi opuchlo rameno a vytvoril sa asi 20cm červený fľak, Miesto je bolestivé, tvrdé a horúce. Je potrebné ísť s tým k lekárovi? Ďakujem za odpoveď

Dobrý den, ještě bych několik dní vyčkala, pokud bude problém přetrvávat víc jak týden, navštívila bych lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Radka23. 5. 2021

Dobrý den, před 4 dny jsem dostala vakcínu proti covidu od firmy Pfizer a měla jsem závratě, bolesti hlavy, teplotu, zimnici. Vše již odeznělo, ale poslední dva dny se mi stupňují křeče v nohou. Neléčím se s žádnou nemocí, neberu žádné léky. Mám tento problém řešit s lékařem nebo mám čekat, zda tyto vedlejší účinky vakcíny také odezní. Mám obavu z případné trombózy.

Dobrý den, trombosa bývá většinou jednostranná a neprojevuje se jako křeče v nohách. Zkuste si koupit magnesium a chvíli počkat. Pokud by nějaká noha bolela, nebo byste cítila tlak, například v lýtku, nebou byste zaznamenala otok, tak určitě navštivte lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana23. 5. 2021

Dobrý den. Dnes je to 8 dní po prvním očkování látkou Pfizer. Včera silná bolest v krku, která dnes přetrvává. Nemůžu polykat, piju čaje. Beru Paralen. Myslíte si, že to může být po tom očkování? Nebojím se, jen hledám odpověď. Kdybych teď šla na testy můžu být pozitivní?

Dobrý den, je několik možností, obtíže máte při virose, jiné než je Covid, obtíže máte, protože máte Covid, protože ještě nemáte ochrannou hodnotu protilátek a nejspíš jste se nakazila před vakcinací. Nejméně pravděpodobná jsou tyto obtíže jako reakce na očkování, protože přicházejí s poměrně velkou latencí, po očkování se vyskytují chřipkové příznaky většinou zcela bezprostředně či do několika…

Marketa23. 5. 2021

Dobry den, Ve stredu mam jit na druhou davku vakciny na covid 19 a jsem od minuleho tydne nachlazena. Mam pouze rymu, ktera jit ustupuje, horecku ani zvysenou teplotu jsem nemela. Je mozne si nechat aplikovat druhou davku? Dekuji

Dobrý den, pokud máte lehké příznaky a neužíváte antibiotika na očkování jít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Natalie23. 5. 2021

Dobrý den, jsem po operaci stitne zlazy ,kterou mi celou vyndali včetně uzlu s Beth III. Mohu jít za týden na očkování Covid první dávkou? Děkuji za odpověď:)

Dobrý den, pokud se cítíte dobře a nemáte žádné komplikace po operaci, jít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jaja23. 5. 2021

Dobrý den prosím vás mám dotaz,po první dávce pfaizra mi 10 denv bercovym vředu praskl varix a dost to krvácelo museli mi to na chirurgii sešit.mam jít na druhou dávku a mám strach.muzu znát váš názor zda jít nebo ne?v roce 1997 jsem prodělala trombózu.ted mi nasadili Detralex a Vessel.dekuji za odpověď Jaja

Dobrý den, myslím, že váš problém s očkováním vůbec nesouvisí, na druhou dávku jít určitě můžete. S pozdravem MUDr. J.Ziková

Pavla 7923. 5. 2021

Dobrý den. Po dvou letech se mi ozval žlučník. Nepřetržitá bolest v podbřišku. Mám zluč. kameny, o tom vím, operaci odkladám. Byla jsem na odběr krve, mírně zvýšené CRP 13,9. Moč a játra ok. Na sonu byl zánět vyloučen, avšak bolest neustupuje. Není velká, ale nepřetržitá, což je hodně unavující. Pomůže Algifen, ale bolest se vrátí, když si ho nedám. Moje otázka: 29.05.2121 jsem objednaná na…

Dobrý den, nemohu samozřejmě odhadnout, jak se budete cítit za několik dnů, očkování byste neměla podstupovat při akutním onemocnění doprovázeném horečkami, odstup od operace by měl být minimálně týden. Hodnota CRP je jen lehce nad normální rozmezí, na UZ zánět není, pokud je žlučník jen podrážděn, tak byste na očkování jít mohla. Určitě v tomto stadiu dodržujte dietu - nemastná, nesmažená jídla…

Nada23. 5. 2021

Dobry den, po prvni vakcine Pfizer mam kazdy den silny zachvat paleni zahy. Prvni zachvat byl za 24 hodin po aplikaci. Bolest nezmirni ani Nolpaza kterou jinak beru uz 4r. na refluxni esofagitidu. Pravda je ze jsem byla 4 roky uplne bez potizi a ted je ze me zoufalec! Vubec nevim na koho se obratit pro pomoc. Bojim se poleptani jicnu kyselymi stavami ze zaludku. Na druhou vakcinu mam jit 20.6. a…

Dobrý den, pálení žáhy po vakcinaci jsem zatím u svých pacientů nezaznamenala, je možné, že se vaše obtíže vrátily i bez souvislosti s vakcinací. Pokud máte akutní obtíže, užívejte Nolpazu 2x denně, mimochodem Algifen není lék, který je určen pro léčbu pálivé žáhy.... Určitě bych vám poradila, abyste navštívila specialistu - gastroenterologa, který vaše obtíže posoudí a event. dovyšetří, v naší…

Mária22. 5. 2021

Dobrý deň mám točí sa mi hlava hlavne keď sa predklonim zaklonim môžem sa očkovať proti koviduDakujem

Dobrý den, nevím co je příčinou vašeho vertiga, takže se nemůžu s úplností vyjádřit. Očkování by se mělo odložit v případě akutně probíhajícího infekčního onemocnění, nebo po onemocnění po terapii s antibiotiky. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Naďa22. 5. 2021

Dobrý den, jak dlouho po operaci (vyndání žlučníku) se mohu nechat očkovat proti Covidu-19? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, po nekomplikovaném průběhu můžete jít na očkování s odstupem cca týden. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zuzana22. 5. 2021

Dobry den. 2 brezna jsem byla ockocana AstraZenecou, mela jsem zimnici a bolest hlavy. Ted me ceka druha davka a nejsem si jista, zda mam podstoupit i druhou davku, bojim se. Vsude ve svete vakcinu stahuji, pripadne ockuji jenom starsi rocniky. Dekuji za odpoved, zda mam ockovani dokoncit pripadne jaky by byl dalsi postup, pokud na druhou davku nepujdu.

Dobrý den, zimnice a bolest hlavy patří mezi časté nežádoucí účinky očkování, jsou to příznaky přechodné a jsou spíše projevem toho, že vaše tělo reaguje na očkovací látku a začíná vyrábět protilátky. Očkování druhou dávkou kvůli těmto příznakům neoddalujte nebo dokonce neukončujte, je důležité, aby očkování proběhlo v obou dávkách, protože plná imunitní odpověď je zaručena u tohoto přípravku…

Petra22. 5. 2021

Dobrý den, 31.5.2021 jdu na 1.dávku očkování proti Covidu. Je možné předem zjistit, kterou vakcínou budu očkována (výrobce). Předem děkuji za info

Dobrý den, to by neměl být problém, v naší nemocnici je tento údaj veřejně dostupný na stránkách nemocnice. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Majka22. 5. 2021

Dobrý den, jsem 12 dní po 1 . dávce očkování proti Covidu 19 vakcínou Pfizer. Mám stále bolesti rukou, nohou a kloubů. Jsem stále unavená. Může to být ještě reakce na očkování. Před očkováním jsem takové bolesti neměla. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano může to být ještě reakce po očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra Karlová22. 5. 2021

Dobrý den, ve středu jsem byla očkovaná 1. dávkou Pfizer. V patek v podvečer mi natekly uzliny v podpaždí, mam oteklý prsní sval podpaždí a jde mi to na lopatku, je to bolestivé. Moje lékařka ma zrovna dovolenou, tak to nemohu konzultovat. Co s tím? Mám to chladit, nějaké léky proti otokům? Připravuji se na sportovní soutěž a nevím, kdy se mohu opět vrátit k tréninkům, kdy to opadne. Mám to…

Dobrý den, po dobu zduření uzlin buďte v klidu, pokud je to v souvislosti s očkováním, mělo by to ustoupit spontánně. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana22. 5. 2021

Dobrý den, jsem dva dny po 1. dávce vakcínou Pfizer a začal mě trápit močový měchýř. Trpím na tyto záněty, léčené antibiotiky. Vadí v tomto případě (po očkování) nasazení ATB léčby? Děkuji.

Dobrý den, pokud je nutné nasazení antibiotické léčby, tak se nechte přeléčit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra22. 5. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. 29.4. jsem měla 1. aplikaci Pfizer. Vím, že modřina se udělat může, ale měla jsem ji 19 dní (průměr 4cm) a stále 3 týdny po očkování cítím namoženou ruku a jakoby táhnutí svalu. Už je to dlouho. Nevím, kam se obrátit a jestli je třeba to řešit. Kontaktovala jsem OL, bylo mi sděleno telef., že si mám koupit mast. Jinak jsem vůbec žádné vedlejší účinky neměla.…

Dobrý den, někdy se to stává, ale obtíže by měly spontánně postupně zmizet. Na druhou dávku se jít nebojte, je důležité, aby byl očkovací proces dokončen. Můžete se nechat očkovat třeba do druhé ruky. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Břetislav21. 5. 2021

Dobrý den,již cca před měsícem jsem se nechával přeockovavat proti klíšťatům za jak dlouho můžu se nechat očkovat na covid?je měsíc dostatečně dlouhá doba?dekuji

Dobrý den, ano měsíc je dostatečně dlouhá doba. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva21. 5. 2021

Dobrý den! Mám bolest v krku vlevo a občas ucho ale jen při polykání. Bez horečky a dalších příznaků. K tomu mám batole které ještě kojím, ale jen ráno a na noc. Mohu se v příštím týdnu nechat očkovat proti covidu? Děkuji za odpověď

Dobrý den, kojení již není kontraindikací vakcinace, co se týká vašich obtíží, uvidíte, jak se váš stav bude vyvíjet, projevy mírné virosy nevadí, středně těžký průběh, provázený zvýšenou teplotou či jinými obtížemi, či s nutností nasazení antibiotik by byl důvodem očkování spíše odložit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina Nezvalova21. 5. 2021

Dobrý den ,mám 3 týden po první dávce očkování faizreim a až teprve teď je mi docela zle , bolesti celé páteře a levé ruky cítím se jak kdybych měla kovit , jsem negativní ,je možné po takové době mít příznaky po očkování děkuji Nezvalová

Dobrý den, je dobře, že jste byla na testu, protože bych se spíše přikláněla k infekci než k pozdním příznakům vakcíny, protože 1. dávka zvlášť během prvních dvou týdnů nezajišťuje plnou ochranu. Není vyloučeno, že máte nějakou jinou virosu, ale také se nedá vyloučit, že se jedná o takto opožděné příznaky po očkování.

Karla21. 5. 2021

Dobrý den, asi 2 měsíce beru dexametazon v dávce 4mg denně. Mohu být očkovaná proti covidu 19? Pokud ne, kdy by to případně bylo možné?

Dobrý den, není mi známo z jaké indikace dexametazon užíváte, ale obecně by to neměla být překážka očkování. S pozdravem MUDr. J.Ziková

Martina21. 5. 2021

Dobrý den, mám zánět spojivek. Kapu přes den vividrin, na noc masticku Víta Pos. Mohu se nechat očkovat proti Covidu, děkuji

Dobrý den, lokální zánět není překážkou očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika21. 5. 2021

Dobrý den, začátkem června jdu na oční operaci - fakická čočka. Mohu během rekonvalescence na očkování proti covid19? Děkuji

Dobrý den, to by neměl být problém. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ilona21. 5. 2021

Dobrý den. Je v hořovické nemocnici možnost docházet k nutriční/obezitologie poradenství? Nikde na stránkách nemocnice jsem tuto informaci/ ambulanci nenašla. Děkuji

Dobrý den, v nemocnici Hořovice je pro pacienty dostupná Ambulance výživového poradenství, kam se můžete objednat přes recepci na lince 14 500. Každé pondělí od 8 do 14hod. Bližší údaje jsou na stránkách nemocnice pod názvem Nutriční poradna. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jitka Juříková21. 5. 2021

Dobrý den, v úterý byl přítel na injekční doplnění testosteronu a v sobotu jde na první dávku očkování Covid. Není toto překážkou? Po vpichu testosteronu má lehké podráždění na kůži. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, to není překážkou. Přítel může očkování absolvovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Karel21. 5. 2021

Dobrý den, prodělal jsem v minulosti 2x trombózu, nyní jsem půl roku po operaci zlomené nohy. Mohu se nechat očkovat na covid? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, očkování vám doporučuji, už vzhledem k věku a anamnese tromboembolické nemoci. Bylo prokázáno, že asi 1/4 pacientů s Covidem má zároveň trombosu či plicní embolii, takže, kdyby jste toto onemocnění dostal, je pravděpodobné, že kromě plicního postižení, by vám s větší pravděpodobností hrozila například plicní embolie. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vit Pokorný20. 5. 2021

dobrý den, před týdnem zvysena teplota,únava,trochu bolest kloubů. 2x negativní covid antigenni test.je možné,že to byl covid a test to neodhalil a mam jit na PCR test ?

Dobrý den, ano, je to možné, PCR test by jste měl podstoupit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Irena20. 5. 2021

Dobry den, jsem po covidu (4.5. PCR pozitivni). Pretrvava mi dusnost a obcas me pichne na prsou a v zadech. Mohu pozadovat po prakticke lekarce, aby me poslala na rtg? Neni moc ochotna, ani na test me neposlala, i kdyz jsem se necitila dobre a byla v kontaktu s nakazenym kolegou. Nakonec jsem na nej sla jako samoplatce. Jelikoz zitra mam lekarce volat, tak se radeji ptam. Dekuji

Dobrý den, pokud máte obtíže, určitě máte nárok na vyšetření, pokud by vaše praktická lékařka nebyla ochotná, objednejte se rovnou na interní či plicní ambulanci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Helena20. 5. 2021

Bude mať negativny vliv ked dostanem ockovaciu vakcinu,ked som pred tým dostala obstrek do kolena?

Dobrý den, tyto dvě věci na sebe vliv nemají. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zuzana20. 5. 2021

Dobrý den, 13.6. mám jít na operaci. Mohu se očkovat proti covidu? Je potřeba dodržet nějakou dobu před operací a očkováním? Děkuji Zuzana

Dobrý den, většinou se doporučuje alespoň jeden týden odstup před a po operaci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana Pospíšilová20. 5. 2021

Dobrý den, můžu se prosím zeptat. Jsem týden po očkování 1 dávka pfizer. Není mi pořád dobře, bolest svalů, křeče v rukách, bolest hlavy a přidali se mi křeče v podbřišku. Jsem pacient s lymfocytární kolitidou. Může to mít spojitost s očkováním? Děkuji za odpověď

Dobrý den, obtíže, které popisuje mohou souviset s imunitní reakcí na očkování. ¨Jak je ovlivněno vaše chronické onemocnění to nevím a neví to asi nikdo. Vzhledem k tomu, že očkování je určeno především pro chronicky nemocné lidi, včetně onemocnění imunitního systému, a u kterých jsme zatím nezaznamenali žádné následky, nemusíte se obávat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marie20. 5. 2021

Dobrý den, mám třetím dnem pásový opar, který léčím Herpesinem v tabletách. Zároveň mě velmi nepříjemně až bodavě téměř neustále bolí hlava už druhým dnem v kuse. Může se jednat o příznak, nebo jde o jinou zdravotní komplikaci? Děkuji.

Dobrý den, pásový opar se objevuje většinou, když je pacient oslabený. Může tedy často doprovázet ještě jiná onemocnění, bakteriálního či jiného původu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Leona20. 5. 2021

Dobrý den, dělala jsem si dnes antigenní test na Covid (ze slin). V době, kdy se má výsledek odečítat, mi vyšel negativně, když jsem se na test podívala cca po dvou hodinách, byla tam slabá druhá čárka. Pro jistotu jsem si udělala druhý test s totožným výsledkem. Mohlo by to znamenat, že jsem Covid v nedávné době prodělala? Popřípadě by to mohlo poukazovat na nějaké jiné virové onemocnění? (Dva…

Dobrý den, pokud chcete mít jistotu, nechte si udělat PCR test či protilátky proti Covidu. Vaše obtíže mohou mít také opravdu jiný virový původ, pokud jsou obtíže vleklé, doporučila bych ještě navštívit ORL ambulanci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jirka Šmíd20. 5. 2021

Dobrý den, odstranovali jsme zhruba před rokem azbest že střechy (stresni krytina) na jedné chate, práce zhruba 1-2h, já jsem jen nosil kusy do auta + odvoz do sberneho dvora a vylozeni do kontejneru. Bohužel jsme neměli ochranu dychacich úst. V zimě jsem prodělal covid a nyní na jaře jsem měl kontrolní spiro a rtg prý bez nálezu s velmi dobrema hodnotama spiro. Mám se nějak zneklidňovat ohledně…

Dobrý den, pokud jste pracovali venku, tak se nemusíte tak zneklidňovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana20. 5. 2021

Dobrý den zítra mám jít na první očkování Covid. Dlouhodobě mě trápí kvasinková infekce, měla bych začít brát další dávku přípravkem Candivac. Candivac je vlastně přípraven na základu imunizace, stejně, nebo podobně jako očkování a v příbalovém letáku je kontraindikace s imunizací. Jak dlouho mám počkat po očkování, abych si tento přípravek moha vzít? Děkuji

Dobrý den, počkejte cca 14 dní. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana20. 5. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, v prosinci mi bude 40, můžu se už teď obejdnat na očkování proti covid 19? Děkuji a přei hezký den

Dobrý den, brzy se otevře rezervace i pro pacienty mladší 40 let. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie20. 5. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na názor ohledně očkování proti Covidu. Je vhodné se nechat očkovat, když plánujeme první miminko? V několika příspěvcích jsem se dočetla, že se ženy po očkování potýkají s poruchami menstruace. Předem mockrát děkuji za odpověď.

Dobrý den, těhotné ženy mají proti netěhotným ženám stejného věku zvýšené riziko závažného průběhu onemocnění covid-19. Covid-19 může zvyšovat riziko předčasného porodu. Takže bych vám spíše doporučila se očkovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eliška20. 5. 2021

Dobrý den, jsem seniorka /1946/. 22 22.2.2021mi byl PSR testem diagnostikován covid.Léčbu jsem zvládla za úmorného kašle doma. Vzhledem k tomu, že uplynuly 3 měsíce, chci se dát naočkovat. Léčím se na kožním oddělení už delší dobu- Dg: Eczema microbiale cruris lutr. Ložiska mám na pravé noze. Nepatří tento ekzém mezi kontraindikace? Kožní lékař mi řekl, že se klidně mohu dát očkovat. Chtěla bych…

Dobrý den, váš lékař měl pravdu, kožní exantém není kontraindikací očkování. S pozdravem MUDr. J.Ziková

Markéta Kolková19. 5. 2021

Dobrý den, mám být po druhé očkovaná na covid 19 Astra zenecou 21.5 v 11:15, ale bohužel jsem na neschopenece s virozou a nemohu se na druhou dávku dostavit. Zajímalo by mě kde získám nový termín pro druhou dávku? Děkuji za odpověď Kolková

Dobrý den, pokud požadujete změnu termínu 2. dávky, napište svoji žádost i s odůvodněním na e-mailovou adresu ocm@nemocnice. horovice.cz. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva D.19. 5. 2021

Dobrý den, mám po první dávce vakcíny Pfizer, šestý den po očkování mi byla lehce zima, slabá rýma a trochu bolest v krku, následně mě chytly zuby. Projistotu jsem si uděla antigenní test, který vyšel pozitivně. Je možné, že by silná bolest zubů mohla ovlivnit výsledky testů nebo jsem chytla coronavirus? , a co druhá dávka vakcíny, mám ji absolvovat? Děkuji

Dobrý den, je dost pravděpodobné, že jste se nakazila Coronavirem, ještě před očkováním, potvrzení této diagnosy by mělo proběhnout PCR testem. Kontaktujte svého praktického lékaře. V případě prokázané pozitivity na druhou dávku již nechoďte, dodržte předepsanou karanténu. Případné očkování budete muset odložit minimálně o tři měsíce. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Markéta19. 5. 2021

Dobrý den, v pondělí 17.5. se mi objevil Herpes na hýždi, který léčím Herpesinem. Zítra 20.5. mám jít na očkování Kovid je to v pořádku nebo mám zvolit jiný termín? Děkuji Markéta

Dobrý den, v případě probíhajícího pásového herpetického onemocnění bych očkování odložila, minimálně do doby ukončené léčby Herpesinem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Anonym19. 5. 2021

Dobry den jiz dlouhodobe mam pravidelne bolesti zad plic a okoli srdce taky se mi hrozne tresou prsti a mam caste migreny a nespavosť mohli by ste mi poradit?

Dobrý den, vaše obtíže jsou tzv. nespecifické, předpokládám, že ve vašem věku by to nemělo být nic vážného. Když budete své obtíže chtít řešit, začněte vaším praktickým lékařem, který s vámi vaše obtíže probere, může udělat základní laboratorní vyšetření a popřípadě vás nasměrovat na nějakého odborníka, ať už se bude jednat o klasickou či psychosomatickou medicinu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Renata19. 5. 2021

Dobrý den, dva dny před předoperačním vyšetřením mám jít na aplikaci druhé dávky vakcíny od firmy Pfizer. Může to nějak ovlivnit výsledky? Děkuji.

Dobrý den, výsledky předoperačního vyšetření to neovlivní. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Světlana Blažková19. 5. 2021

Dobrý den, 1.6. Mám podstoupit artroskopii kolene. Mohu se nechat očkovat proti covidu i pár dní před nebo počkat až po zákroku? Děkuji

Dobrý den, doporučuje se počkat s očkováním cca týden po nekomplikovaném průběhu operace. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hana18. 5. 2021

Dobrý den,je pravda,že před a po očkování proti Covidu je dobré vzít si Acylpyrin ?Moc děkuji za odpověď

Dobrý den, toto není doporučený postup. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dana18. 5. 2021

Dobrý den, dovoluji si vás požádat o radu, zda se mohu nechat očkovat proti Covidu 19. Mám již termín na první očkování a nevím, jestli ho nemám zrušit, momentálně užívám DeflaGyn, po nejasném cervikálním stěru, opětovná kontrola v září 2021. Dále beru Helicid na problémy se žaludkem, a mám před sebou také tento týdenvyšetření na gastroskopii. Celkově se ale cítím dobře. Moc děkuji za radu :) Dana

Dobrý den, očkování bych absolvovala. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ivana18. 5. 2021

Dobrý den,mám dotaz. Je čas očkování proti covidu ,ale já má hodně bílých krvinek 17 tisíc ,tak nevím jestli je pro mě očkování vhodné. Mám to dlouhodobě.Děkuji

Dobrý den, pokud máte tento nález dlouhodobě a jste klinicky v pořádku, očkování byste podstoupit mohla. Hladina vašich krvinek by se měla samozřejmě dlouhodobě kontrolovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Linda H.18. 5. 2021

Dobrý den, 25.5. mám první termín na očkování proti Covidu. 30.5. bych měla odlétat (dvouhodinový let). Mám očkování odložit, kvůli možné reakci? Nebo je 5 dní dostatečný odstup. Děkuji.

Dobrý den, odstup 5 dnů je již dostatečný. Zvýšená teplota, která někdy stav po očkování doprovází, by neměla trvat déle než 5 dnů. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tomáš Slaný18. 5. 2021

Dobry den, jeste bych chtel doplnit predchozi dotaz ohledne zvyseni bilych krvinek. Jeste pred nastupem do nemocnice a celou dobu v nemocnici mi davali injekcne kortikoidy. Tak jestli to, ze se mi leukocyty nesnizovaly, nemuze byt zpusobeno temi kortikoidy? Dekuji za odpoved

Dobrý den, ano, hladina leukocytů se může po kortikoidech zvýšit, ale je to dočasné. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana18. 5. 2021

Dobrý den,mam autoimunitní onem.stitne žlázy,vysoký tlak a prolaps chlopně...poslední týdny je mi nějak divně v oblasti srdce...nyní mám jít na ockovani...mam se nechat nejdříve poradne vyšetřit nebo můžu absolvovat ockovani dekuji

Dobrý den, očkování absolvujte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tomáš Slaný18. 5. 2021

Dobry den, jsem po tezkem Covidu, uz jsem doma. Ale kdyz se divam na zpravu z nemocnice, tak me vydesily zvysene bile krvinky. Vim, ze to je pri zanetu, ale nevim proc mi leukocyty neklesaly, kdyz mi v nemocnici brali krev 4x. CRP mi kleslo z 200 na 6. Ale leukocyty se porad pohybovaly kolem 14, 16. Dekuji za odpoved

Dobrý den, zvýšený počet bílých krvinek bývá nejen ve spojitosti se zánětem, ale i například v rámci terapie léky - tzv. kortikoidy, které jsou často součástí léčby těžkého průběhu onemocnění Covidem. Nemusíte mít strach, počet leukocytů se časem opět bude normalizovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Katerina18. 5. 2021

Dobrý den, nejsem si jistá Přítel má mžitky před očima a ve vlnách problém s odhadem vzdálenosti. Kam by bylo vhodné se obrátit? Děkuji za odpověď

Dobrý den, přítel by měl navštívit nejprve praktického lékaře, který poté rozhodne, k jakému specialistovi ho odešle, pokud bude třeba. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka18. 5. 2021

Dobrý den, jsem migrenik a váhám s očkováním. Mohu se očkovat i tak? Trápí mě především,zda si mohu vzít léky po očkování a případně zda např volně prodejné či mohu triptan. A pokud bude migréna v den aplikace, je to kontraindikace? Děkuji Lenka

Dobrý den, migrena není důvodem neočkovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Monika18. 5. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám jít v pátek na tetování a další týden na to v úterý na očkování proti covidu. Mohou nastat nějaké komplikace ? Děkuji vám předem za odpověď. Monika.

Dobrý den, mezi očkováním a tetováním nevidím zvláštní souvislost. S pozdravem MUDr. J.Ziková

Lenka Červená17. 5. 2021

Dobrý den, prosím o Váš názor. V lednu jsem prodělala covid, v únoru jsem měla protilátky (laboratoř AeskuLab) S_CoV2 IgG(SP)Li 185 AU/ml, nyní v květnu 171. Mám termín teď na konec května na očkování, mám raději očkování posunou třeba na červenec vzhledem k protilátkám? Děkuji Vám.

Dobrý den, termín můžete ponechat jak je stanoven. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Monika Přibylová17. 5. 2021

Mám 7den pásový opar, mám jít na očkování proti covid,mohu ho absolvovat. Děkuji

Dobrý den, v tomto případě bych očkování odložila. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jitka17. 5. 2021

Dobrý den, prosím pokud mám před měsícem ukončené očkování a přišla jsem do kontaktu s Covid pozitivní osobou, jsou pro mě nějaká karanténní opatření? děkuji za zodpovězení dotazu.

Dobrý den, pokud jste měsíc po očkování, tak by karanténní opatření pro vás již platit neměla. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina17. 5. 2021

Dobrý den, mohu prosím po očkování proti covid-19 následně za 3 dny absolvovat rentgenové vyšetření?

Dobrý den, po očkování byste měla dodržet alespoň 2dny klidový režim. Takže, pokud se budete cítit dobře, RTG vyšetření byste absolvovat mohla. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Katka17. 5. 2021

Dobrý den, 1.3.2021 mi byl diagnostikovat absces v prsů dne 22.4. V prsů byl stále lehký zánět leukocyty wbc 12,1 dne 13.5. Byly leukocyty wbc 16,3, můžu se očkovat proti covidu, je mi 40 let. Děkuji

Dobrý den, domluvte se se svým ošetřujícím lékařem, neznám detaily vašeho problému, poslední hodnota leukocytů je zvýšená a značí nejspíš pokračující zánětlivý proces. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Bubnikova17. 5. 2021

Dobrý den, byla jsem odmítnuta na podání vakcíny proti covidu ( neměla jsem ukončenou 90 denní imunitu po covidu)neměla jsem ani SMS na zrušení tohoto termínu..... A čekám na druhý PIN 2 pro rezervaci termínu. Když jse koukám do detailu registrace tak tam mám kolonku UVOLNENO PRO MOŽNOST REZERVACE- ANO. Ale žádnou druhou SMS s PIN 2 jsem ještě nedostala, tím pádem si rezervovat Nový termín nemůžu…

Dobrý den, v tomto případě bude nejlepší, když se obrátíte na telefonní operátory na lince 1221. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie17. 5. 2021

Dobrý den chtěla bych se zeptat manžel má nemocnou slinivku rostou mu tam ložiska a žaludek a ktomu má špatnou imunitu může se nechat naockovat proti covidu nebo radši ne. Děkuji za odpověď

Dobrý den, ano, měl by nechat naočkovat, případná infekce Covidem by pro něj mohla mít fatální následky. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie17. 5. 2021

Dobrý den chtěla bych se zeptat manžel má nemocnou slinivku rostou mu tam ložiska a žaludek a ktomu má špatnou imunitu může se nechat naockovat proti covidu nebo radši ne. Děkuji za odpověď

Dobrý den, očkování je doporučeno zejména lidem , kteří mají závažná chronická onemocnění, protože případná infekce tímto virem by pro ně znamenala velmi rizikový a nepředvídaltelný průběh. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Žaneta17. 5. 2021

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat , zda se mohu nechat očkovat proti Covidu19 když kojím. Beru léky na vysoký tlak. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, při kojení si můžete nechat vakcínu aplikovat. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Dana16. 5. 2021

Dobrý den. 11.3.2021 jsem měla negativní test PCR. Příznaky jsem předtím měla (teplota, bolesti zad). Pravděpodobně již bylo po nákaze. Nechala jsem si dělat test na protilátky - 16.3.2021 jsem měla pozitivní IgM 13,72; IgG 34,23. Kdy se mohu nechat naočkovat? Děkuji za odpověď

Dobrý den, naočkujte se po třech měsících po nákaze. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Milena16. 5. 2021

Dobrý den, byla jsem na testu na protilátky covid IGG, výsledek je pozitivní, hodnota 97,3 chtěla bych se nechat naočkovat, nebo mám s takovou hodnotou protilátek raději s očkováním ještě počkat? Děkuji.

Dobrý den, vaše hodnota je již v ochranném pásmu, ale není příliš vysoká, někteří lidé mají i tisícové hodnoty, raději bych doporučila se naočkovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jitka16. 5. 2021

Jsem 6 týdnů po očkování na covid.před 14 dny zvýšená teplota silné bolesti zad a kloubů,test negativní ,nyní opět bolesti kloubů únava-test na protilátky IgM 7,0 IgG 25,8 jsou tyto hodnoty vpořádku?děkuji za odpověď

Dobrý den, nevím, zdali jste už po dokončeném očkování a jaké hodnoty jsou limitní pro laboratoř, kde byly protilátky odebrány, běžně je ochranná hodnota IgG nad 50. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petr16. 5. 2021

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, když dostávám pravidelně každé 3 měsíce léky, je nějaká možnost receptu, abych nemusel každé 3 měsíce volat lékaři a žádat o další? Děkuji.

Dobrý den, je možnost napsat opakovací recept. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marek Borč15. 5. 2021

Dobrý den, moje matka (věk 50) byla očkována 1. dávkou Pfizer 29.4. Od té doby ji stále v ruce trápí bolest, snížená mobilita a stále má kolem vpichu znatelnou modřinu (jinak bez vedlejších účinků). Mohlo by se jednat o Zranění ramene spojené s administrací vakcíny (SIRVA)? Děkuji

Dobrý den, určitá bolestivost ve svalu může nějakou dobu přetrvávat, ale o zranění ramene bych neuvažovala, vakcína se aplikuje níž, než je samotný ramenní kloub. Každopádně není od věci, aby nález klinicky posoudil nějaký lékař, praktik nebo rovnou ortoped. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vladimír15. 5. 2021

Dobrý den, jsem týden po operaci žlučníku, mohu se nechat očkovat proti covidu ?

Dobrý den, pokud se cítíte dobře, na očkování jít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka15. 5. 2021

Zdravim chtela,bych se zeptat jestli muzu po tetovani hned druhy den na ockovani na covid.Dekuji

Dobrý den, určitě bych vám to nedoporučovala naopak. Jinak to asi záleží na vás. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie Válková15. 5. 2021

Dobrý den, nevím, kam mám svůj dotaz přesně směřovat, ale zkusím se zeptat tady. V únoru 2021 jsem prodělala Covid, měla jsem lehký průběh - pouze ztráta čichu a chuti. Teď 5. 5. 2021 jsem byla na 1.vakcíně proti Covidu (očkovaná jsem Modernou), zhruba 14. 5. 2021 jsem začala pociťovat nechuť k cibuli a kávě (smrdí mi a nemohu je pozřít). Zajímalo by mě, zda je to následek Covidu, či to mohlo…

Dobrý den, ztráta chuti k různým potravinám je poměrně specifický příznak, pokud jste ho měla již v průběhu vašeho onemocnění Covidem, tak se dá předpokládat, že to s touto nemocí souvisí, možná přechodně i v souvislosti s očkováním. Také by bylo vhodné vyloučit například těhotenství. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kateřina15. 5. 2021

Dobrý den, 4.5. jsem byla očkovaná proti covid. Od 12.5. jsem zjistila dvě uzliny u klíční kosti a začal mě bolet ramenní kloub a trapéz. Vše na straně kde mě očkovali. Je možné že po takové době je to reakce na očkování? Děkuji

Dobrý den, ano tato reakce na očkování je možná, obtíže by měly vymizet do několika dnů spontánně. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika15. 5. 2021

Dobry den.prosim vás,Mám v posl.dobe opravdu divné zdráv.problemy. cca 3 týdny dusnost,ale To bych vůbec neřešila teď spíš jde o to že když se rozčílím nebo při nějaké námaze mě začne Píchat v oblasti srdce.není to úplně ostrá bolest spíš tupá ale jde to jakoby ze spodní strany z více mist a jde to směrem k srdci nevím jak to vysvětlit. nedávno mě tak vytocil muj 6ti lety syn,ze už dostal na…

Dobrý den, objednejte se na interní ambulanci, kde vám naplánují základní vyšetření ( ECHO, EKG Holter), aby se mohla vyloučit kardiální příčina obtíží. V naší nemocnici se můžete objednat na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie14. 5. 2021

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat... 27.5. jdu na tetování a 30.5. mam mít první dávku vakciny proti Covid 19 (pfizer). Může být v tomto případě nastat nějaký problém, díky cerstvemu tetování( tetování není v místě aplikace). Děkuji

Dobrý den, tetování bych spíše odložila. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alena14. 5. 2021

Dobrý den musím mít test na covid,když jdu k Vám na operaci a budu mít druhou dávku vakcíny.

Dobrý den, testování na Covid antigen je součástí procesu přijetí na operaci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavlina Hausova14. 5. 2021

dobry den, Trpim na herpes viry nejcasteji na pohlavnim ustroji. V soucasne dobe uzivam dlouhodobe Valacyklovir. Po jeho vysazeni, ze mi okamzite herpesy zacinaji delat. Muzu se nechat ockovat, nebo ti nen v me situacu vhodne, vzhledem k uzivani antivirotik? Dekuji

Dobrý den, očkovat se nechte, ideálně vynechejte přechodně cyklus podání antivirotik. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jakub F.14. 5. 2021

Dobrý den, je mi 20 let a chtěl bych se zeptat, zda je možné se jako náhradník (v případě, že by někdo zaregistrovaný nepřišel) přihlásit u Vás v nemocnici k očkování proti Covid-19. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, náhradníky pro první očkování zatím v Hořovicích nebereme, pouze náhradníky v rámci 2. dávky, když musela být odložena pro nějaký akutní problém. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kateřina14. 5. 2021

Dobrý den, v lednu 2021 jsem prodělala onemocnění Covid s mírným průběhem (rýma, silné bolesti kloubů a svalů, třes svalů nebo svalové chvění, bez teplot). Bohužel svalové chvění zejména v noci, kdy mě probudí zlý sen anebo jeden z mých synů se stále objevuje a navíc se v poslední době přidává brnění nebo mravenčení horních či dolních končetin. Mám pocit, že to také souvisí se stresem. Řeším, zda…

Dobrý den, obávám se, že jednoznačnou odpověď vám nedá nikdo, pokud vaše obtíže souvisí s se zvýšeným stresem, což je velmi pravděpodobné, očkování by nemělo znamenat žádný problém. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Radu13. 5. 2021

Dobrý den, mám zánět v ústech, mohu se nechat i přesto naočkovat proti covidu? Antibiotika neberu. Děkuji.

Dobrý den, nevím v jakém rozsahu zánět máte, pokud nemáte zároveň vysoké teploty a necítíte se celkově nemocná, naočkovat se můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kateřina13. 5. 2021

Dobrý den už od porodu 8.1.2021 mám neustále bolesti podzebri práva i levá strana někdy i uprostřed bodava až silná bolest stále cestuje přestane někdy až po půl hodine ve škrcene poloze do toho úbytek na váze za 4 měsíce 12kg teď za týden další 3kg...byla jsem na Sono břicha žlučníku, gastroskopii rezonanci mozku a krční páteře vše v pořádku... Za poslední týden se mi dělá často špatně a pálí…

Dobrý den, vaše obtíže bych popsala jako polymorfní, nevím, co vás trápí nejvíce. Pokud jsou to nespecifické bolesti v oblasti hrudníku, které se zvýrazňují polohou vsedě, myslím, že je dost pravděpodobná vertebrogenní etiologie ( bolesti od páteře či nervů), které mohou být dány nevhodnými pohybovými stereotypy. Jak vidím, již jste absolvovala dost specializovaných vyšetření, s negativní…

Daniela13. 5. 2021

Dobrý den, jsem po prodělání lehčího průběhu Covidu, pozitivní test 13.4., včera jsem dobrala ATB , kdy mohu jít na očkování, mám dodržet 3-měsíční dobu nebo dříve? Děkuji za odpověď

Dobrý den, termín očkování po prodělaném Covidu pro všechny pacienty platí stejně, nejdříve po 90 dnech od prodělání infekce. S pozdravem MUDr. J.Ziková

Petr12. 5. 2021

Dobrý den, v posledním měsíci jsem začal nalézat krev ve své stolici. Z počátku jsem předpokládal, že se jedná o nějaké škrábnutí v oblasti konečníku, jelikož mě samotné vyprazdňování bolelo, nicméně po měsíci tato bolest přešla, ale krev se stále objevuje. Někdy se také po vyprazdnění přidá pichlavá bolest v podbříšku, která časem odezní. Krev samotná se většinou nachází na různých částech…

Dobrý den, s největší pravděpodobností se může jednat o hemorhoidy, v tomto případě je občas ve stolici jasná červená krev. Objednejte se na vyšetření na proktologickou ambulanci, v Nemocnici Hořovice je tato ambulance dostupná, objednejte se přes recepci na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavel12. 5. 2021

Dobrý den mám již po třetí píštěl a nechci jít znovu na bolestivé vyndavani hnisu tím se chci zeptat zda je nějaká možnost jak se toho zbavit nadobro a nejlépe v anestezii děkuji za odpověď

Dobrý den, v tomto případě se musíte domluvit s vaším ošetřujícím chirurgem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

martina brejchová12. 5. 2021

Dobrý den. Mám diagnostikovanu:LEIDEN MUTACIU-kombinovaná porucha fv.LEIDEN homozygot a MTHFR heterozygot.V zprave od hematologa:vrodená trombofilia,fv.LEIDEN homozygot,MTHFR heterozygot bez hyperhomocystenemie,t.č-kludove štadium,potencionálne vysoké riziko tromboembolických komplikácií....Rada bych se nechala zaočkovat proti COVID 19....nejsem sledovaná v žadnem hematologickém centre....myslíte…

Dobrý den, očkování bych se nevzdávala. Otázka je, zdali by ve vašem případě byla vhodná profylaxe např. nízkomolekulárním heparinem. Myslím, že tuto odpověď vám dá nejlépe hematolog, navíc si myslím, že s tímto silným trombofilním stavem, byste v trombotickém centru být dispenzarizovaná měla. Poradit se s praktickým lékařem samozřejmě můžete. Já osobně bych očkování doporučila a zajistila cca…

Vondračková Ladislava12. 5. 2021

Dobrý den, ráda bych se optala, zda je možné, jsem týden po 1. aplikaci na covid a asi tak po 5 dnech mě v noci začaly bolet nohy/kolena, kotniky, operovaná kyčel/a nedá mi to spát.Předtím jsem to neměla. Je pravda, že mam arthrozu kolen, jsem po operaci kyčle a po artroze kloubu sub talo.Nemohu to mít rozbouřené po aplikaci vakcíny na covid.? Jsem z toho zoufalà.Děkuji za odpověđ a Vaši pomoc a…

Dobrý den, to se asi vyloučit nedá, pokud by to byla odezva na očkování, měly by obtíže za nějakou dobu ustoupit. Do té doby užívejte samozřejmě analgetika. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Věra Radochová12. 5. 2021

Dobrý den, jsem týden po operaci křečové žíly na levé DK. Chtěla bych se zeptat, kdy se mohu nechat očkovat proti Covid -19. Děkuji za odpověď

Dobrý den, můžete se již klidně zaregistrovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jára12. 5. 2021

Zdravím, jsem po 1. očkování Astra Zenecou, po necelým měsíci jsem byl pozitivní na Covid-nyní po cca měsíci po uzdravení jsem si zlomil zapěstí ( sádra),a zde je můj dotaz: je v tuto chvíli vhodné se zlomeninou se nechat očkovat 2 .dávkou vakciny ?Předem díky za odpověď.

Dobrý den, očkování bych neodkládala, zvlášť, když se jedná o zlomeninu horní končetiny. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vladimír Jan12. 5. 2021

Dobrý den, mám hladinu IgG 4.20, covid jsem měl koncem prosince 2020. Obvodní lékař mi očkování nedoporučuje, jaký je Váš názor? Děkuji moc

Dobrý den, já bych vám očkování doporučila. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva Krásna11. 5. 2021

Dobrý den, 1.3 jsem dostala 1.dávku Astrazenecy, měla jsem nežádoucí účinky: horečky (38,6),zimnice, třesavku, bolesti kloubů a zad, a silnou bolest ruky při pohybu i v klidu, zejména v noci. Potíže ustoupily, bolest ruky-ramene trvá ale dodnes, na ortopedii usoudili na zánět v rameni po očkováni. Absolvuji stále rehabilitacni terapii, rameno je hodně ztuhlé. Druhou dávku očkováni mám 24.5. Je…

Dobrý den, zánět v rameni po očkování mi připadá málo pravděpodobný, někdy vídáme záněty ramen po obstřiku, které jsou spojeny spíše s nedostatečnou desinfekcí. Očkování se provádí vždy stejným typem vakcíny. Vaše reakce by neměla souviset s autoimunitním onem. št. žlázy. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lili11. 5. 2021

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat zda se maminka ve věku 59let může očkovat. Ma mírné astma, problém s vysokým tlakem a pokročilou artrozu. Ma i zánětlivá onemocnění. Pořád přemýšlím zda ji můžeme nechat očkovat. Na druhou stranu vím, že kdyby onemocněla Covidem snášela by to opravdu těžce. Děkuji

Dobrý den, právě chronická onemocnění jsou důvodem časného očkování proti Covidu. Co se týká věku, v její věkové kategorii jsme měli na našem infekčním oddělení velký počet pacientů s vážným průběhem onemocnění. Takže bych jí očkování určitě doporučila. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Milena11. 5. 2021

Dobry den, chci se zeptat mam polyneuropatii mohu se nechat naockovat.

Dobrý den, ano, naočkovat se můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Darja Cáblová11. 5. 2021

Dobrý den, moc se omlouvám, že Vás obtěžuji, ale ráda bych věděla, jestli výsledek odběru krve na protilátky IgG + IgM 215, 90 je dobrý nebo naopak. Mám jít po prodělaném kovidu na očkování, tak se trochu rozvažuji. Ještě jednou se omlouvám, moc děkuji a přeji krásné dny. Darja Cáblová

Dobrý den, protilátky máte ještě v ochranném pásmu, ale blíže ke spodní hranici. Vzhledem k vašemu věku a riziku onemocnění dalšími mutacemi bych vám očkování doporučila. Jedinou podmínkou je odstup od prodělané nemoci Covidem 90 dnů. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika11. 5. 2021

Dobrý den, chtěla jsem se informovat, zda právě probíhající menstruace není překážkou pro očkování proti Covidu. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, to není překážka. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eliška Vejdělková10. 5. 2021

Dobrý den, má prví vakcínu za sebou a na druhou jdu 18.6. Ale 22.6. Mám operaci je možné druhou vakcínu aplikovat Nebo raději počkatdekuji

Dobrý den, nevím, na jak závažnou operaci jdete ,ale očkování by v zásadě nemělo vadit. S pozdravem MUDr. J .Ziková

Jana Rychtaříková10. 5. 2021

Dobrý den, můj otec 77 let má ucpávání cév v dolních končetinách, průchodnost 30% a operovanou krkavici. Má se nechat očkovat na Covid? Děkuji

Dobrý den, váš otec je jako senior a pacient s pokročilou aterosklerosou velmi rizikový pacient, v případě, že onemocní Covidem, očkování proto neodkládejte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra9. 5. 2021

Dobrý den,jdu na operaci kotníku po frakture.10 dni aplikují Clexane 0,4.Nyní jsem dostala menses o 12 dni dříve,mohl to clexane způsobit?Dekuji Petra

Dobrý den, spuštění mestruace dříve by Clexane vyvolat neměl, maximálně by byla v řádném termínu o něco silnější. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Bohumila Voříšková9. 5. 2021

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jsem po prodělaném covidu ( mírný průběh), ale už pár dní mě trápí křeče v pravé noze. Od hýždí až po chodidla, nejvíc večer a dopoledne. Nohu nemám oteklou ani mě na došlap nebolí, hořčík doplňuji. Poradíte mi, zda mám třeba cvičit nebo jinak protahovat nohu? Děkuji.

Dobrý den, nemusí se jednat o nic vážného, ale možná by bylo dobré vyloučit onemocnění bederní páteře, které se projevuje i bolestmi či křečemi do celé dolní končetiny. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Iveta Hrnčířová8. 5. 2021

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na vedlejší účinky očkovací látky Moderna. Mám obě dávky vakcíny(brezen a duben). Jednou za čas mě začne strašně bolet kyčle a druhý den mám oči zarudlé, jak kdybych měla zánět spojivek. Může to být po očkování? Nikdy před tím jsem nic takového neměla. Už to mám asi po třetí. Děkuji za odpověď. Hrnčířová Iveta

Dobrý den, je to spíše nepravděpodobné. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Sára7. 5. 2021

Dobrý den, Koupila sem si nové boty a udělaly se mi puchýře,jeden se vylecil ale ten druhý trva uz měsíc nejdriv to byla otevřená rána,potom to prestalo bolet a teď to mam nateklé, tvrdé a celé červené okolo. Celi kotnik bolí, nemůžu ani chodit. Nevíte prosím co to může být? Nebe co s tím?

Dobrý den, navštivte chirurgickou ambulanci, objednejte se na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Nikola7. 5. 2021

Dobrý den, mám za sebou 1.dávku Astryzenecy. Trpím Leidenskou mutací faktor V .mám velký strach z aplikace 2 dávky kvůli riziku vzniku trombozy. Když jsem po první dávce krevní sraženinu neměla nehrozí mi už ani po 2 dávce?A nemám se radši chránit nizkomolekularnim heparinem? Mám z toho velký strach Děkuji za odpověď Nikola

Dobrý den, aplikace nízkomolekulárního heparinu se rutinně nedoporučuje, nevím ale jaký typ mutace máte, pokud je heterozygotní, prevenci nepotřebujete, pokud jste homozygot, měla byste se poradit s lékařem v trombocentru, u kterého jste dispenzarizovaná. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marie7. 5. 2021

Dobrý den. Jakou látkou v současné době očkujete proti Covid1 9 ? Děkuji.

Dobrý den, nejčastěji očkujeme látkou Pfizer. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana7. 5. 2021

Dobrý den, ráda bych se informovala, zda je kontraindikací k očkování proti covid19 alergie na codein. Děkuji

Dobrý den, alergie na Codein není kontraindikací očkování proti Covid 19. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Natka7. 5. 2021

Dobry den, mam vitiligo/ objavuju sa biele skvrny, potom miznu.../ Je vhodne ockovanie proti Covidu vakcinou Comirnaty?

Dobrý den, žádné chronické onemocnění , včetně onemocnění kůže, není kontraindikací očkování proti Covidu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

PETR HORÁK6. 5. 2021

Dobrý den, v neděli 9.5 doberu antibiotika na angínu. 14.5 jsem objednán na očkování proti covidu, můžu ho absolvovat ? Děkuji

Dobrý den, je doporučen 14 denní odstup od doužití antibiotik a očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Sima6. 5. 2021

Dobrý den, zítra absolvuji obstrik bederní páteře, zároveň se chci nechat naockovat proti covidu, mám prosím dodržet nějaký časový odstup? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, asi to není nutné. Záleží to na vašem uvážení, jak moc velké obtíže máte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Emil6. 5. 2021

Dobrý den. Chci zaregistrovat dědu (ročník 1938) na očkování covid. Bohužel jeho chůze je značně omezená. Bude mi umožněno přivézt ho autem až před očkovací místo? Děkuji.

Dobrý den, jak to bude jen možné, tak ano. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ivana6. 5. 2021

Dobrý den rada bych se zeptala muj tatínek 66 let...muže jit na očkování proti covid19 ma Lupus nevim jakou formu

Dobrý den, pokud má tatínek systémové onemocnění jako je například Lupus, je v případě infekce Covidem ohrožen vážnějším průběhem než má běžná populace. Očkování by určitě absolvovat měl. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Olga Shcherbachuk6. 5. 2021

Dobrý den. Jsem nova obyvatelka Hořovice. Potřebuji podepsat novou dohodu s praktickým lékařem. Mohu to udělat ve vaší nemocnici? Na koho se obrátit?

Dobrý den, v naší nemocnici praktický lékař již nové pacienty neregistruje. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavel5. 5. 2021

Dobrý den, na konci minulého roku, jsem prodělal onemocnění covid bez vážnějších obtížích. Dva dny bolest hlavy, zvýšená teplota a tlak v pravém stehně. (něco jako křeč, bez otoku, která nešla rozhýbat) Po dvou dnech jsem si vzal prášek na bolest (ibalgin) a během pár hodin jsem byl bez teploty a bolesti. Je možné, že mohlo jít o trombózu a mám se bát očkování? Děkuji.

Dobrý den, pokud by šlo o trombosu, tak by nedošlo ke spontánní úpravě. Očkování se bát nemusíte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana5. 5. 2021

Dobrý den. Před třemi dny jsem dobrala lék cotrimoxazol AL forte 800 mg/160mg tablety na zánět v moči. Břicho mě stále bolí,dnes jsem dovezla moč k doktorce,která půjde do laboratoře na vyšetření. V pondělí mají být výsledky a případně zahájena léčba, ale už teď v pátek jdu na očkování covidu.Můžu se nechat očkovat, i když ještě nevím výsledky?

Dobrý den, u očkování doporučujeme ponechat 14 denní pausu po užití antibiotik . S pozdravem MUDr J. Ziková

Kateřina4. 5. 2021

Dobrý den, měla jsem pozitivní test na Covid tj. 27.4., příznaky jen velmi mírné (ztráta čichu, rýma). Po sedmi dnech má pozitivní test i zbytek rodiny, příznaky (zvýšená teplota, ztráta čichu). Jim se podle hygieny karanténa tedy prodlužuje od jejich pozitivního testu, mně prý ne. Pokud tedy budu v pořádku a karanténa mi skončí tj. 11.5. nemohu někoho nakazit nebo přenést nákazu na někoho jiného…

Dobrý den, styk s ostatními lidmi bych raději omezila až na 21. den od vaší pozitivity, to je jasně daný termín, kdy by jste již neměla být nakažlivá. S pozdravem MUDr. J. Ziková

J.4. 5. 2021

Očkování Moderna: dobrý den, po 1. dávce jsem se cítila dobře, ale 4 hod. po očko mě začaly pálit celé obě paže a krk, docela dost a pár hodin. Bez vyrážky, bez teploty, bylo mi jinak dobře. Před očko jsem si brala Zodac. Jsem alergik na pyl, diabetik s hypertenzí. Mohu prosím druhou dávku, nebo to byla alergická reakce? Můj lékař se nevyjádřil. Velice děkuji.

Dobrý den, druhou dávku určitě absolvujte, nikde není psáno, že se obtíže budou opakovat. Před aplikací si můžete preventivně vzít opět antialergikum. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Miloš4. 5. 2021

Dobrý den,jsem týden po operaci šedého zákalu,je možné jít na očkování proti Covidu? Popřípadě za jak dlouho je možné očkování? Děkuji

Dobrý den, očkování můžete podstoupit kdykoliv po operaci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Šárka Dibďáková3. 5. 2021

Dobrý den, mohla bych se zeptat jestli hodnota protilátek IgG 145 je dostatečná. Děkuji

Dobrý den, tato hodnota je již v pásmu ochranném, i když více směrem ke spodní hranici. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vlasta2. 5. 2021

Dobrý den tatínek onemocněl růží zároveň je objednán na covid očkování.Bude potřeba ho odložit nebo ho mohou oočkovat ? Děkuji Janíčková

Dobrý den, nevím jak akutní toto onemocnění má, při horečnatém průběhu bych očkování odložila. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zuzana2. 5. 2021

Dobrý den. Maminka byla před 14 dny na očkování (Pfizer), od té doby má určité psychické problémy. Zmatenost, plete si dny a datum, dále má vidiny, halucinace ( vidí mě i mé děti u ni). Nevím na koho se obrátit a zda to může být reakce na očkovací látku. Nebere žádné léky na spaní ani psychiku, jen na štítnou žlázu a cholesterol. Před rokem ovdověla. Moc děkuji za radu. Zuzana

Dobrý den, tuto reakci jsme po očkování ještě nezaznamenali, těžko říci, zda odstartovala poruchu chování. Každopádně objednejte maminku na vyšetření - na psychiatrickou a raději i neurologickou ambulanci. Oboje vyšetření můžete objednat v nemocnici Hořovice přes linku 14500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina2. 5. 2021

Dobry den. Uz nekolik mesicu trpim neprijemnim suchem v krku v noci.Po vypiti vody se mi zacne uvolnovat ryma a dost smrkam.Take jsem zacala chrapat.Zacinana to byt neprijemne.

Dobrý den, navštivte ORL lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marcela1. 5. 2021

Dobrý den , mám křečové žily jakou vakcínu na covid by jste mi doporučili dekuji

Dobrý den, typ vakcíny si pacient určit nemůže, u pacientů s varixy nevídáme jiné reakce než u pacientů bez křečových žil, bez ohledu na to jakou vakcínou byli očkováni. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zdeňka Berková1. 5. 2021

Dobrý den, chci se zeptat jestli mohu být očkovaná proti Covid 19 když zítra 2.5.2021 dobírám ATB na zánět průdušek a dutin. Registrovala jsem se před léčbou ATB. Cítím se už v pořádku. Děkuji.

Dobrý den, očkování je doporučeno odložit v případě akutních problémů, jako je akutně probíhající horečnaté onemocnění či akutní onemocnění spojené například s průjmy či zvracením. Jinak by to neměl být problém. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alex Kellner1. 5. 2021

Zdravím, poslední dobou mívám neustále zalehlé uši, převáżně po ránu neslyším třeba 2-3hodiny a nebo když se koupu ve vaně a namočím si uši tak neslyším, začínám z toho být zoufalí a nevím co mám dělat a potřeboval bych poradit

Dobrý den, doporučuji Vám se dostavit na ORL vyšetření, k posouzení nálezu v uších. Může se jednat o ušní maz, který se dá bez problémů odstranit. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Petr Pilát30. 4. 2021

Dobrý den. Měl bych dotaz týkající se ,,totální" přecitlivělosti průdušek na jakýkoliv podnět, který není ,,sterilní" vzduch bytu, a nebo při rychlejším nádechu. Ať nadechnu opravdu cokoliv (chlad, teplo, páru, pach jídla, pach ohně, kouře, chemikálií, alkoholu, deodorantu, pracího prášku, pach, i např. léků jako Rennie atd.) ihned se mi začne hůře dýchat,začne silně škrábání za sternem (výraz…

Dobrý den, to je opravdu těžké, předpokládám, že jste při svém věku celkově zdravý a nemáte žádné chronické onemocnění. Pokud by to byl problém s průduškami s jejich hyperreaktivitou, tak by pomohly inhalátory, navíc, to že vás dráždí i jiné podněty, jako je třeba pach jídla, to už nevypadá na plicní či alergický podklad obtíží. Zamyslete se jak dlouho tyto obtíže máte, jestli vznikly náhle či…

TU30. 4. 2021

Jak to je s darování krve během očkování proti covidu?

Dobrý den, darování krve je možné měsíc po onemocnění Covidem, po měsíci po očkování ( zejména u vektorových vakcín - Astra Zeneca, Jonhson-Jonhson), na naší transfuzní stanici je možné darovat krev po týdnu po aplikaci mRNA vakcín ( Pfizer, Moderna ). Dárci nemusí absolvovat antigenní testy. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hana30. 4. 2021

Dobrý den, prosím dá se zjistit jakou vakcínou budeme s manželem očkováni na COVID-19 ? máme termín 1.5.2021. Rádi bychom Pfizer, ale víme, že to nejde vybrat. Děkuji

Dobrý den, v očkovacím centru v Nemocnici v Hořovicích se očkuje převážně vakcinou Pfizer. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Saša29. 4. 2021

Dobrý večer,mám bolesti na pravé straně břicha,před 21 lety jsem byl v IKEMu ,akutní zánět slinivky břišní,celé břicho rozříznuté,po 21 letech mám další nemoci,ale lékaři se starají a pečují výborně.Před měsícem jsem měl bolesti na pravé straně břicha a obvodní lékařka mně poslala na odběry krve,byly v mezích mozností dobré a tak následovalo sono břicha ,kde mni řekli,že se mi obnovují uvnitř …

Dobrý den, pokud máte tak velké obtíže, i s křečemi v břiše, které nepolevují, měl byste se obrátit na chirurga, třeba i akutně, možná, že bude potřebavětší pátrání, včetně CT břicha. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vladislav Malenovsky29. 4. 2021

Dobrý den, dá se zjistit jakou vakcínou očkujete na COVID-19? Rád bych šel na Pfizer, ale vím, že to nejde vybrat. Jde mi jen o to, jestli z větší části dáváte Pfizer/Modernu či Astru

Dobrý den, v nemocnici v Hořovicích očkujeme převážně vakcínou Pfizer či Modernou. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Iveta29. 4. 2021

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jsem 3 týden po očkování astra zeneca a hučí mi v uších a točí se mi hlava je možné že to je po očkování

Dobrý den, na reakci po očkování je to již dlouhá doba, spíš bych to očkování nepřičítala. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zdeňka Charamzová29. 4. 2021

Dobrý den, nevím, zda jsem na správné adrese, ale: 7. května v odpoledních hodinách mám jít do hořovické nemocnice na druhé očkování covid. Vyskytly se problémy, takže se nemůžu odpoledne dostavit. Je možné přijet na očkování již dopoledne? Jsme dvě, já a dcera. Děkuji.

Dobrý den, důležité je, aby jste se dostavily v již určený den, personál vám jistě vyjde vstříc. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Romana29. 4. 2021

Dobrý den, včera jsem byla darovat plazmu a dnes jsem zjistila že mám leokocyty 10.23 co by mohlo být špatně. a jak je to vážné. děkuji a přeji hezký den, Romana Krištofová

Dobrý den, pokud se cítíte dobře, nemusí být špatně vůbec nic. Hodnota vašich bílých krvinek je těsně nad horní hranicí normy. V transfuzní stanici jsou jasně dané hodnoty a pokud někdo překročí i o desetinu hranici normy, tak je vyřazen. Bílé krvinky často reagují na mnoho podnětů v těle a tato hodnota se často mění, nemusíte se ničeho obávat. Vhodná by byla třeba kontrola s odstupem , buď…

Jana28. 4. 2021

Dobrý den ,nově zjištěno na nefro chronický zánět ledvin a před týdnem krev ve stolici bolesti žaludku.3.5 jdu na vyšetření kolonoskopie.Mohu se nechat před vyšetřením očkovat proti covid (30.4)nebo bude lepší očkování odložit a počkat na výsledky.

Dobrý den, po očkování se člověk může cítit několik dnů více unavený, nebo může mít i zvýšenou teplotu, ale je to zcela individuální, záleží to na vašem uvážení, zda zvládnete přípravu na kolonoskopii v tomto stavu. Jinak výsledky těchto vyšetření nejsou důležité stran indikace očkování, z tohoto důvodu bych očkování neodkládala. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Míla28. 4. 2021

Dobrý den, jeden den jdu na 1. dávku očkování a 2. den jdu na antigenní testy, protože potřebuji potvrzení na návštěvu domova seniorů za matkou. Může se mi projevit antigenní test po očkování jako pozitivní, přestože jsem zdravá? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ne, nemusíte mít obavy. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana28. 4. 2021

Dobry deň som 6 týždňov po prvej vakcine astra a z krvi mi vyšli protilatky na covid 19 IgG 65 čo to znamená je to malo?

Dobrý den, účinná hladina protilátek je zajištěna až po druhé aplikaci vakciny. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dana28. 4. 2021

Dobrý den, je mi 46 let, cca od svých 19 let mám zjištěnou esenciální trombocytémii - dosud bez komplikací a bez trombóz. Aktuálně bez léčby (hodnoty trombocytů stabilně cca 450-500 tisíc), cca před 18 lety (ve věku 27 let) jsem hodnoty trombocytů měla přes milion - tehdy léčba Ibustrinem, následně jen Anopyrinem, po porodech se počet trombocytů ustálil kolem těch 500 tisíc. Dlouhodobě nemám…

Dobrý den, očkování bych vám doporučila. Můžete se také samozřejmě zeptat svého hematologa, zejména co se týká event. posílení antitrombotické terapie. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alena Riedlová28. 4. 2021

Mám chronovu chorobu,chtěla bych vědět jestli se můžu nechat očkovat na covid19

Dobrý den, ano, očkovat se určitě nechejte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana Studničková27. 4. 2021

Dobrý den, 5.června máme v rodině svatbu.Lze se objednat na test přímo na určitý den,v tomto případě na 4.6.?

Dobrý den, ano, objednejte se přes recepci na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Věra27. 4. 2021

Dobrý den paní doktorko, děkuji za odpověď na můj dotaz ohledně pásového oparu jako následku očkování proti covidu. Zrovna dnes jsem si přečetla, že v Izraeli také zaregistrovali několik případů pásového oparu po očkování, takže nějaká možnost, že by to mohlo být po tomto očkování, tam asi je :)))). Děkuji a přeji krásný den V.J.

Dobrý den, možné je vše, díky za zpětnou vazbu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Iveta27. 4. 2021

Dobrý den Před 3dny se mi objevily vystouple drsné červené fleky ktere palí,svědí,boli uzlina v trisle-muže to být pásový opar? Puchýřky mam minimum. Múzu si vzit DESLORADIN?

Dobrý den, to by skutečně pásový opar mohl být, v tomto případě kontaktujte lékaře, aby nález viděl a mohl vám předepsat léky, které jsou k tomu určené. Léky proti alergii účinné nejsou. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina Nezvalova26. 4. 2021

Dobrý den,mám jít v pátek 30.4.2021 na první vakcínu proti covit 19 Ale covit jsem měla před měsícem a půl a půjdu o měsíc a půl dříve pan doktor mi řekl že to nevadí celkem se bojím že je to brzo jsem plicní pacient dekuji

Dobrý den, dle doporučení by měl pacient absolvovat očkování po více než 90 dnech od prodělání onemocnění Covid 19. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka26. 4. 2021

Dobrý den, chci se zeptat chci si nechat vytrhat celý hořejšek zubů pod narkózou , dělají to v nemocnici v Hořovicích? Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, zubní výkony v narkose se v naší nemocnici bohužel neprovádějí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Anna25. 4. 2021

Dobrý den, před 2 měsíci jsem začala brát Euthyrox 50 na léčbu snížené funkce štítné žlázy a již druhý týden v kuse mám bolest v levém podbříšku. Není to nesnesitelná bolest, ale spíše tlak a divný pocit na tomto místě, který není příjemný. Beru do toho HA Diecyclen a nikdy dřív jsem problémy neměla. Myslíte si, že problémem jsou léky na štítnou žlázu? Uvažovala jsem v poslední době také o…

Dobrý den, bolesti v levém podbřišku určitě nesouvisí s léky na štítnou žlázu. Stran bolestí podbřišku a případného vysazení antikoncepce se poraďte se svým gynekologem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Nerglova Ludmila25. 4. 2021

Dobrý den, mám bolesti žaludku.Prodělala jsem gastroskopie.Na výsledky čekám. Mohu se v nejbližší době nechat očkovat proti covidu?

Dobrý den, pokud nemáte akutní obtíže, spojené např. se silnými průjmy či zvracením a horečkami, na očkování se dostavit můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Sara25. 4. 2021

Dobrý den, dnes jsem si odstranila klíště, za tři dny mám termín na očkování proti covidu. Nemám termín na očkování posunout? Děkuji!

Dobrý den, na tento dotaz vám dopředu asi nikdo 100% neodpoví. Pokud nebudete mít abnormální reakci na kůži nebo nebudete mít "chřipkové " příznaky, vakcínu byste rušit nemusela. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Věra24. 4. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat mám bodavou bolest v místě právě klíčni kosti mám to natekle troch a bolesti krční páteře. Po dnešní autonehodě. Nic nebolelo až po pár hodinách jsem začala pociťovat bolest. V ruce mám slabost a při zvednutí a hybnuti do stran to bolí. Jak poznám narazeninu od nastipnuti. Byla jsem na místě ridice a naráz byl do me strany řidiče a tím tlakem přepadl…

Dobrý den, asi to už není aktuální, ale pokud máte po autonehodě jakékoliv obtíže, je vždy rozumné lékaře vyhledat. Nikdy nevíte, jaký rozsah vaše zranění může mít. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela Klášterková24. 4. 2021

Dobrý den, před půl rokem jsem prodělala covid-19 a od té doby mi strašně bolí chodidla. Otékají mi kotníky. Mám propadlou nožní klenbu, nosím ortopedické vložky. Bolest mám každý den, někdy sotva chodím. Prosím o radu, jestli mám navštívit lékaře. Děkuju

Dobrý den, pokud máte obtíže s klenbou nohou, navštivte nejprve ortopeda. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dana24. 4. 2021

Dobrý den, překonala jsem covid, hospitalizována jsem nebyla. Průběh byl zpočátku pouze jednodenní teplota 37,3 bolesti hlavy, kašel, bolesti na hrudi, od sedmého dne 38,5 4 dny, zvýraznění bolesti na hrudi, dušnost, po námaze lapání po dechu. Saturace občas klesla na 88% hlavně na vrcholu horečky, v současnosti je již v normě 96%. Přetrvává suchý kašel, únava, bolesti hlavy, občas obtížné…

Dobrý den, na základě vašich informací jste prodělala Covid se středním průběhem, laterální zastínění plic vlevo může znamenat změny ve smyslu virového zápalu plic, ale menšího rozsahu. V rámci tohoto onemocnění jsou velmi časté změny i na plicích, které se později reparují spontánně, ale úprava je pozvolná, lékaři jim pomáhají zejména léky typu kortikoidů, které jste užívala i vy. Termín RTG…

Helena24. 4. 2021

Dobrý den. 14.4. jsem byla poprvé očkovaná proti Covidu očkovací látkou Pfizer. Za týden po očkování se v místě vpichu objevil tvrdý otok a zarudnutí velikosti dlaně. Je tato reakce přiměřená? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano, i tato reakce se občas vyskytuje. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra24. 4. 2021

Dobrý den,jsem covid pozitivní.Vadi ,když kouřím cigarety s nahrivanym tabákem? děkuji

Dobrý den, na to opravdu studie neexistují. Pokud máte při tomto onemocnění dýchací obtíže, tak vadí kouření v jakémkoliv smyslu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Andrea23. 4. 2021

Dobrý den, potřebovala bych radu, protože už sama nevim kudy kam.. Pozitivní test 13.3 karanténa do 27. 3. Celý můj průběh byl motanice,závratě,silná bolest hlavy,únava, zvracení, nechutenství,porucha soustředění. Už je konec dubna a potíže nepřestali naopak,cítím se ještě hůř. Můj lékař mi napsal léky na nízký tlak, který ale nezabírají.. Moje každodenní otázka zní, zda se někdy budu moct…

Dobrý den, obávám se, že jediným řešením je trpělivost, průběh a další symptomy doprovázející stp. Covidu jsou velmi individuální. Pitný režim, vitaminy, pracovní neschopnost, dokud se nebudete cítít lépe. Jste mladá, jistě se stav brzy spontánně upraví, ale kdy to bude vám nedokáže odpovědět nikdo. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jindřiška23. 4. 2021

Dobrý den, 3.5.2021 jdu na operaci úpravu očních víček. Jak dlouho po tomto zákroku mohu podstoupit očkování na COVID 19? Děkuji.

Dobrý den, očkování proti Covidu můžete podstoupit kdykoliv po operaci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marcela Horynová23. 4. 2021

Mám týden po druhém očkování na koronavir, závratě a tuhnutí šíje. Po prvním očkování závratě jen ráno a teď stále. Jak dlouho to může trvat a co mám dělat?

Dobrý den, týden po očkování se ještě mohou projevovat různé nespecifické obtíže. Ještě bych pár dní počkala, pokud budete mít závrate dále, měla byste navštívit např. praktického lékaře, který vám zkontroluje krevní tlak a popřípadě doporučí vyšetření specialistou. Je také možné, že tyto obtíže s očkováním nesouvisí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jarča23. 4. 2021

V září 2018 jsem byla na operaci varixů v pravém stehnu.Od té doby mám v tom místě někdy bolesti i dost velké někdy menší bolesti.Pomáhá mi,když pár dní nosím zdravotní punčochy.To mi pak bolesti na nějakou dobu zmizí,nebo se zmírní.Praktický lékař mě objednal na ultrazvuk.Dle věku se už dnes můžu zaregistrovat na očkování proti covidu.Mám se zaregistrovat,nebo raději počkat až po výsledcích…

Dobrý den, na vakcínu se raději zaregistrujte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marclea22. 4. 2021

Dobrý den, můžu se prosím zeptat po prodělání covidu jak dlouho může test vyjít pozitivní? Děkuji

Dobrý den, u někoho může pozitivita PCR testu trvat velmi dlouho, proto se po prodělání nemoci kontrolní PCR testy nedělají. Pokud by pacient po prodělaném Covidu chtěl něco absolvovat ( operaci, návštěvu nějaké akce ) stačí antigenní test, který je pozitivní při akutní infekci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina22. 4. 2021

Dobrý den. 12.3.jsem byla covid pozitivní. Nejprve jsem měla horečky, bolesti svalů, kloubů, hlavy. Po pár dnech ztráta čichu. Po několika dnech bez horeček. Po více jak týdnu se mi vrátila zvýšená teplota, která přetrvávala 14 dní, pak asi 5 dní bez teplot. Nyní opět zvýšená teplota. A k tomu se mi objevila hořkost v ústech. Čich stále nemám, jen minimálně něco cítím. Je možné, že ta hořkost v…

Dobrý den, to, co popisujete, jsou příznaky časného postcovidového syndromu, po delší době se mohou vrátit zvýšené teploty, ztráta čichu i na několik týdnů, také se může objevit ztráta chuti, takže hořkost v ústech bych považovala ještě za obtíže tohoto typu. Po 6 týdnech můžete mít stále pozitivní PCR test, ale již nejste infekční pro svoje okolí. Přeju co nejrychlejší návrat do normy. S…

Petra Kokotkova22. 4. 2021

Dobrý den chtěla sem se zeptat v květnu to bude rok co jsem na nemocenské. A chtěla bych vědět jestli mám nárok na invaliditu s prstem pravé ruky už mám za sebou třetí operaci.Prst má zkráceně šlachy i tkáně a chybí poutko v druhém článků prstů.Jsem strihacka a švadlenka.Dekuji za odpověď

Dobrý den, toto stanovisko by měl učinit lékař té odbornosti, který vám indikuje operace a dispenzarizuje vás. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana22. 4. 2021

Dobrý deň, pri testovaní na COVID- antigenní test, som si nevedomky strčila paličku najprv do pufru a potom do nosa. Cítim sa veľmi hlúpo a zároveň sa bojím či pufor v týchto testoch neobsahuje niečo čo by mi poškodilo sliznicu alebo horšie. Vedeli by ste mi poradiť či mám navštíviť lekára, alebo radšej počkať? V tejto korona situácii totiž nikoho nechcem zbytočne zaťažovať.

Dobrý den, vyčkala bych, zvlášť pokud nemáte žádné obtíže. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka22. 4. 2021

Dobrý den. Dlouhodobě užívám Asentru 50mg 1x denně. Chci se zeptat,zda mohu bezproblemu podstoupit očkování na covid-19,vakcínou Pfizer biontech? Děkuji,přeji hezký zbytek dne

Dobrý den, tato medikace není překážkou očkování vakcínou proti Covid 19. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ondřej21. 4. 2021

Dobrý den, mám problém s testování výtěru z nosu. Bolí mě nos, krev, stropy,hnis. Dnes jsem si dojel koupený test ze slin schválený ministerstvem zdravotnictví LONGSEE, syn ho používá ve škole, zaměstnavatel mi neumožní dělat test tímto způsobem. Může mi obvodní lékař dát nějaký papír. Opravdu to bolí a budu rád to dělat ze slin. Děkuji

Dobrý den, to opravdu záleží jen na domluvě mezi vámi a zaměstnavatelem, praktický lékař by vás třeba podpořit mohl, ale není to jeho povinnost. Popřípadě by jste mohl požádat pomoc od ORL lékaře, pokud máte opakovaně ve výtěrech krev a hnis, který stejně validitu vyšetření zhoršuje. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tereza21. 4. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat bolí mě hlava na čele, mám nateklé oči, ucpaný nos a jsem velmi unavená. Toto trvá přibližně 2-3 dny. Dělala jsem si domácí antigenní test ze slin, byl negativní. Mohl by to být covid-19? Jak dlouho, po prodělání či od prvního dne infikování covid-19, je PCR-test pozitivní? Děkuji za odpověď, hezký zbytek dne.

Dobrý den, může to být jakákoliv infekce horních cest dýchacích, pokud chcete mít jistotu, budete muset absolvovat PCR test. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Andrea20. 4. 2021

Dobrý den mám 4leta jednovaj dvojčata a u A pozoruji častou únavu a zlobí s jídlem. Jdem na kratouckou prochajdu a na 3 hod pak vždy odpadne. Ráno se probouzí že slovy,, maminko já jsem unavený a jíst moc ne nechce.

Dobrý den, určitě by bylo vhodné, aby syna řádně vyšetřil lékař. A to nejen klinicky, ale též je nutné dostatečně doplnit anamnézu ( jak dlouho obtíže trvají, jestli má i jiné obtíže, zda dítě prospívá). Také bych provedla základní odběry (vč. hladiny železa). Dle výsledků bych postupovala dále. Předně doporučuji tyto obtíže konzultovat s praktickým lékařem, který má o dítěti vedenou kompletní…

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Dana20. 4. 2021

Dobrý den.21.4. mám dostat 1. vakcínu proti covidu,3.6. druhou. Zároveň musím dokončit očkování proti klíšťové encefalitidě 3.dávkou nejpozději do 26.6.Mohli byste mně, prosím, poradit,kdy by bylo nejlépe očkovat 3. dávkou? Děkuji.

Dobrý den, při očkování jinými vakcínami je doporučeno udržet minim. odstup od aplikace 14 dní před a 14 po aplikaci vakcíny proti Covid ( to je doporučení od výrobce vakciny Pfizer). S pozdravem MUDr. J. Ziková

Renata20. 4. 2021

Dobrý den mám dusnost na vyšetření srdce a plic jsem byla jsem astmatik a ta dusnost ne přechází z čeho to může být?? Děkuji

Dobrý den, mám příliš málo informací, abych vám mohla dát uspokojivou odpověď, pokud máte vyšetření srdce a plic v pořádku, nabízí se dušnost z jiného důvodu, včetně psychogenního. Více musí pátrat váš lékař, který má o vás informace. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Šárka20. 4. 2021

Dobrý den. Šla jsem na očkováni covid 19 s lehkou bolesti krku. Vadí to něčemu? Předem Děkuji za odpověď

Dobrý den, pokud jste neměla akutní horečnaté onemocnění, nemělo by to vadit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Věra20. 4. 2021

Dobrý den, manžel byl očkován proti covidu jako zdravotník. Asi po měsíci dostal pásový opar s velmi bolestivým průběhem ze kterého se ještě úplně nevzpamatoval. Může to spolu souviset ? Moc děkuji a přeji krásný den.

Dobrý den, pásový opat se často vyskytuje při oslabení imunity, doprovází třeba některé bakteriální infekce. Očkování spíše imunitu stimuluje, spíše bych to do souvislosti nedávala. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jiří19. 4. 2021

Dobrý den, před více než měsícem jsem měl pozitivní PCR test na Covid. I po této době u mě přetrvává vysoký puls (kolem 100 za minutu, míval jsem 72), pocit tlaku na hrudníku, který se stěhuje (něco na způsob nadýmání), nespavost, poruchy soustředění, úzkostné pocity. Zaplatil jsem si test na protilátky, výsledek: CoV-2 IgG 15,42, jednotky IP, tedy mnohonásobné zvýšení. Co bych měl dělat pro…

Dobrý den, ve vašem případě se jedná o příznaky tzv. postakutního covidového syndromu. Dle dostupných informací se drtivá většina pacientů během 2-3 měsíců dostane spontánně do svého normálního stavu, podpořit rekonvalescenci vitaminy určitě můžete, fyzickou zátěž bych volila střední, při vzestupu srdeční frekvence, bych se to nesnažila překonat a spíše bych ubrala. Pokud by jste chtěl jednotlivé…

Natalie17. 4. 2021

Dobrý den chtěla bych se zeptat včera večer me zniceho nic začaly bolet zadá tak jsem si zapla prášek trochu to přešlo ale dnes ráno jsem šla vyvencit psa a přišla jsem domu a kruplo my vzadech nemohla jsem se any postavit tak do teď lezim nevím co stym ?

Dobrý den, pokud máte akutní obtíže, je vždy rozumné navštívit lékaře. Pokud je problém s pohyblivostí, je možno zavolat i RZP. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michala17. 4. 2021

Dobry den, 1.4.2021 jsem byla na druhe davce ockovani proti Covid 19. Mam na nateklou uzlinu na krku a u klicni kosti. Mirne bolestive u urciteho pohybu hlavou. Je mozne, ze je to jeste reakce na ockovani nebo vyhledat lekare?

Dobrý den, je možné, že se jedná o reakci na očkování. Vyčkala bych cca týden, pokud se stav nezlepší, budou bolesti v krku, zvýšená teplota vyhledejte lékaře, praktika či ORL specialistu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Renata16. 4. 2021

Dobrý den, v prosinci jsem prodělala onemocnění Covid , v březnu jsem byla očkovaná první dávkou Astra Zeneca. Vzhledem k věku 45 let a vzhledem ke komplikacím , které se u této vakcíny objevily, mám velký strach jít na druhou dávku . Myslíte , že prodělání nemoci a jedna dávka vakcíny by mohlo stačit k ochraně před další nákazou ? Děkuji za odpověď . Renata

Dobrý den, jedna dávka vakciny k plné ochraně nestačí, doporučila bych vám podstoupit i druhou dávku vakcíny. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana16. 4. 2021

Dobrý den.Mám otázku ohledně očkování na covid.Mám onemocnění crohnova choroba, astma, revma,štítná žláza,polyneuropatie, a ředím krev clexanem vysoký faktor VIII.Trvale užívám kortikoidy na crohnovu chorobu.Zajímalo by mě zda mohu dostat očkování s Astrou Zenecou.Obvodní lékařka říkala ,že se u nás očkuje hlavně s Astrou Zenecou. Ptám se ,že ředím krev na faktor VIII a mé hodnoty jsou někdy…

Dobrý den, pokud užíváte Clexane, tak nemusíte mít obavy o vznik sraženiny. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Oldřich16. 4. 2021

Dobrý den jsem pozitivní na Covid od minule neděle ale nepřišel mi na email certifikát pouze sms. Je možné ho někde získat? Potřebuji dodat do zaměstnání. Děkuji Kopecký

Dobrý den, pokud jste byl u nás na testu PCR, obdržel jste výsledek ze spolupracující laboratoře. Pokud potřebujete výsledek testu v papírové podobě, obraťte se prosím na covid@spadia.cz. Pokud jste absolvoval antigenní test, kontaktujte prosím recepci nemocnice na tel. č. 14 500. S pozdravem Petra Horáková

Petra Horáková
Zobrazit celý dotaz
Katrin Dvořáková16. 4. 2021

Dobrý den, lze podat očkovaci latku Astra Zeneca proti covid do zadku? Děkuji za odpověď. Katrin Dvorakova

Dobrý den, to standartní není, minimálně by jste se nemohli pro bolest v této oblasti několik dnů posadit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie16. 4. 2021

Dobrý den. Již víc jak tři týdny mě trápí nepříjemný pocit tlaku na pravé straně krku v místě kousek pod čelistí. Uzliny jsou trochu zvětšené pouze, nebolestivé. Na pravé straně, při polknutí, je uzlina větší, hodně hmatná (cca1,5cm). Nebolí to, je to jen hodně nepříjemné, jakoby pocit cizího tělesa, tlak, někdy až do pravého ucha. Byla jsem u PL, který prohlédl mandle, řekl že na nich nic není,…

Dobrý den, pacienti po Covidu mívají někdy občas zvětšené uzliny, jak dlouho tento stav bude trvat, není známo. Pokud chcete mít klid, můžete navštívit ještě ORL ambulanci. Uzlina v oblasti krku by neměla souviset s infekcí HPV v oblasti děložního čípku. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana15. 4. 2021

Dobrý den.V lednu jsem byla léčena 4 týdny antibiotiky na opakované plícní chlamydie.Po léčbě IgM negativní, IgA a IgG stále pozitivní.Dále již bez léčby.Můžu podstoupit očkování proti Covidu?Děkuji

Dobrý den, pokud máte již možnost nechat se naočkovat, určitě jí využijte. Stp. po prodělání chlamydiové infekce není kontraindikací. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zuzana15. 4. 2021

Dobrý den, 20.3. první příznaky covidu, nyní již cca 2 týdny bez příznaků. Průběh cca týden a půl teploty/horečky (maximum lehce přes 38), kašel a únava. V úterý 12.4. odpoledne křeč v pravém lýtku, od té doby bolest. Po dvou dnech zlepšení, bolest od středečního dopoledne již není, ale přetrvává nepříjemný pocit. Otok žádný nepozoruji. Kromě sedavého zaměstnání žádný známý rizikový faktor (ani…

Dobrý den, v tomto případě bych radila raději končetinu dovyšetřit, při trombose nemusí být vždy přítomen otok končetiny. Měla byste absolvovat ultrazvukové vyšetření končetiny k vyloučení trombosy, k vyšetření by vás měl odeslat praktický lékař. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marie Horváthová14. 4. 2021

Dobrý den chtěla bych se zeptat Mám ztuhlé záda krk šíji bolest Hlavy suchost v puse. Únava Špatné polykání jídla takový stres 1mesici jsem měla 3 atb na angínu a ještě léky na vykašlávání + erdoment mám štítnou žlázu děkuji za odpověď mohlo by se jednat o záda nebo něco jiného? Bez kašle bez horečky

Dobrý den, bez klinického a lab. vyšetření se nemůžu vyjádřit, ale může se klidně jednat jen o projev stresu, který se nejvíce přenáší do oblasti zad a zažívání. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Blanka Houserová14. 4. 2021

Dobrý den,můj problém jsou půl roku bolesti v nohou-horní stehna a boky,ale bolesti jsou pouze v noci při spaní- spím na boku-, které mě každý den budí,ale nejsou to křeče,jen silná bodavá bolest.U praktika obstřiky,u ortopeda a neurologa prášky na epilepsii a proti bolesti,nic z toho nepomáhá.Rentgen beder a kyčlí v normě.Prosím,od čeho by tyto bolesti mohly ještě .být. Děkuji.

Dobrý den, to je opravdu velmi těžké, zvlášť, když jste již vyšetřována specialisty na pohybové ústrojí. Ve vašem věku se ale nejspíše bude jednat o změny způsobené degenerativními procesy. Budete muset asi ještě podstoupit další dovyšetření ( CT, MR) po dohodě s vašimi ošetřujícími lékaři. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavla14. 4. 2021

Dobrý den,prosím o sdělení,kterou vakcinou očkujete.Děkuji.

Dobrý den, v nemocnici v Hořovicích očkujeme nejčastěji vakcinou Pfizer. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marina14. 4. 2021

Dobrý den, po uživani antibiotik Doxyhexal trpím už týden nechutenstvím,pokud něco sním,pak zvracim,poslední tři dny se mi stává,že se mi zničehonic spustí krev z nosu. S ničím se momentálně neléčím a neužívám žádné léky. Pracuji v 12-ti hodinových směnách,6 dní v týdnu. Covid jsem neprodělala. Můžete mi poradit,co by mohlo pomoci vrátit můj stav k normálu? Děkuji.

Dobrý den, užívání antibiotik typu Doxyhexalu je někdy spojeno se zažívajícími obtížemi, které ale spontánně vymizí po přerušení léčby, epistaxe ( krvácení z nosu ) ale k těmto vedlejším příznakům nepatří. Možná, že se jedná o jiný problém, raději vyhledejte praktického lékaře.

Veronika13. 4. 2021

Dobrý den. Prosím hodnota protilátek po covidu IgG 417,5 se dá požadovat za dobrou, tedy že ještě budu nějakou dobu chráněna? Sestra měla 1200 a to mi přijde veliký rozdíl. A dají se tyto hodnoty od nejnižší do nejvyšší někde dohledat? Všude se uvádějí např.1,1 a nám Laboratoř napsala tyto hodnoty a ty jsou nedohledatelné. Píše se v nich, že hraniční hodnota pozitivity je 50AU/ml Děkuji za…

Dobrý den, tato hodnota by vás měla ochránit, jak dlouho, to vám nikdo nepoví. Nevím jak dlouho jste po Covidu, jakmile bude příležitost, dejte se raději očkovat, to by mělo zajistit stabilní imunitu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika13. 4. 2021

Dobrý den. Prosím hodnota protilátek po covidu IgG 417,5 se dá požadovat za dobrou, tedy že ještě budu nějakou dobu chráněna? Sestra měla 1200 a to mi přijde veliký rozdíl. A dají se tyto hodnoty od nejnižší do nejvyšší někde dohledat? Všude se uvádějí např.1,1 a nám Laboratoř napsala tyto hodnoty a ty jsou nedohledatelné. Píše se v nich, že hraniční hodnota pozitivity je 50AU/ml Děkuji za…

Dobrý den, tato hodnota se považuje za ochrannou, jak dlouho ale vydrží, není zatím známo. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marie13. 4. 2021

Dobrý den. V březnu jsem prodělala covid. Nyní bych se měla nechat přeočkovat proti klíšťové encefalitidě. Za jak dlouho toto očkování mohu podstoupit. Děkuji.

Dobrý den, na tento dotaz neexistuje jasné doporučení, počkala bych alepoň jeden měsíc. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dagmar13. 4. 2021

Dobrý den, dva týdny po prvním očkování AstraZenecou mě začalo mravenčení a pnutí v lýtkách u obou dolních kočetin, mravenčení přechází od chodidel do lýtek a výš. Nevím, jak si pomoci, zda vše může souviset s očkováním, zda čekat, že vše časem odezní, zda absolvovat druhou dávku vakcíny. Dříve jsem takové problémy nikdy neměla, absolvovaná vyšetření (neurologie, kardiologie) a odběr krve jsou v…

Dobrý den, nedá se vyloučit, že obtíže s očkováním souvisí, ale také nemusí. Počkala bych, zdali stav sám odezní, druhou dávku vakcíny bych vám doporučila absolvovat, aby vaše ochrana proti Covidu byla plná. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jaroslava Jansova13. 4. 2021

Dobry den,ve ctvrtek mam objednano ockovani na kovid.Rada bych vedela cim budu ockovana.diky Jansova

Dobrý den, v nemocnici v Hořovicích očkujeme nejčastěji vakcínou Pfizer, pokud máte zájem o informaci na konkrétní den, zkuste se informovat v očkovacím centru. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ondřej12. 4. 2021

Dobrý den, asi dva měsíce zpátky mi vletěla špona do oka v práci.. ( dělám strojařinu ) tak jsem byl na oční a doktorka mi předepsala umělé slzy, jenže oko me pořád dráždilo a asi po měsíci jsem zjistil že mám ucpaný levý slzný kanálek, tak jsem šel zase na oční a doktorka mi předepsala oční kapky MATRIXOL (anitbiotika).. Mám obavy ze mi to předepsala uplně zbytecne a zase mi to nepomůže.. v…

Dobrý den, věřila bych vaší oční lékařce. Kortikoidy mohou způsobovat obtíže až při dlouhodobém užívání, určitě nemusíte mít strach, že vám ublíží. S pozdravem MUDr. J. Ziková

zuza12. 4. 2021

Dobrý den, jsem cca přes 3 týdny po prodělaném Covidu s lehkými příznaky. Jediná větší obtíž, kromě ztráty čichu a chuti, bylo velmi nepříjemné pálení průdušnice. Po ukončení izolace funguji zcela normálně, dlouhé procházky i jízda na kole bez zadýchání, ani nepociťuji únavu. Ale trápí mne neustálé pálení na hrudníku, je to velmi nepříjemné. Jak dlouho tento stav může trvat a mám řešit nějaké…

Dobrý den, průdušnice skutečně pálit může. Po Covidu je pálení na hrudi popisováno jako poměrně častý příznak. Pokud dobře tolerujete fyzickou námahu, včetně jízdy na kole, nemělo by se jednat o nic vážného. Pokud chcete mít klid, můžete navštívit lékaře, ke kontrole EKG , popřípadě k laboratornímu vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Irena12. 4. 2021

Dobrý den, jsem ve čtvrtek po druhém očkování vakcínou Pfizer, bolí mě zub mohu ho nechat vytrhnout?

Dobrý den, ano samozřejmě můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana Kunclová11. 4. 2021

Dobrý den. Jsem rizikový pacient. Objednávek a jsem se na očkování proti covid a nabídli mi to nejbližší misto pouze Beroun. Chtěla jsem se dát očkovat u vás, protože jsem z Hořovic. Bylo by to možné? Děkuji za odpověď Jana

Dobrý den, zkuste se přes systém znovu přihlásit a vybrat očkovací místo v Hořovicích. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tomáš11. 4. 2021

Dobrý den, již 14 dní mě trápí žaludek. Mám časté nevolnosti, občasné zvracení, nechuť k jídlu, pocit staženého krku, výrazná únava, pocit kyselosti v krku, velmi časté říhání, vyšší váhový úbytek (14 dní, 8kg), pocit rychle plného žaludku po malé porci. Jsem léčen s CN a RA biologickou léčbou. Též jsem 14 dní po očkování vakcínou AstraZeneca. Prosím, jaké vyšetření by jste mi doporučili na…

Dobrý den, vypadá to na akutní problém, něco ve smyslu akutního postižení žaludku, třeba i virové etiologie, dodržovala bych dočasně dietní stravu, pila hodně tekutin. Pokud budou obtíže stále pokračovat, poraďtte se se svým gastroenterologem, zdali doporučí třeba Cerucal a nějaké další dovyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Katka11. 4. 2021

Dobrý den, paní doktorka mi napsala Stacyl 100mg na ředění krve. Vzala jsem si asi 3 prášek a začalo mi velmi silné menstruační krvácení, až kusy. Předpokládám, že to s tím souvisí. Do té doby jsem nikdy tolik nekrvácela. Můžu léky dál brát, a co to znamená? Děkuji Katka

Dobrý den, stacyl tedy anopyrin, je lék který je protisrážlivý, tím, že blokuje krevní destičky, ale zase způsobuje menší krvácivé obtíže než například léky tzv. antikoagulační - jako je Warfarin či Eliquis nebo Xarelto, proto je méně pravděpodobné, že by vyvolat takové silné krvácení. Budete muset kontaktovat lékařku, která vám lék předepsala, ta jediná zná důvod proč vám ho napsala a ta musí…

Jakub11. 4. 2021

Dobrý den. 15 března mi skončila karanténa. Měl jsem celkem dobrý průběh. Velká únava a bolest hlavy, jinak nic víc.. Jenže po odeznění nemoci se cítím tak nějak divně. Se začátku svědilo celé tělo, pak se mi objevily bulky v krku a teď, když si lehnu, cítím tam dost velký tlak.. Dokonce i v podpaží mě někdy bolí. Krev v pořadku, rentgen plic taky, červené a bílé krvinky taky, teď půjdu na…

Dobrý den, může se jednat o zvětšené uzliny, jako reakci na onemocnění. Myslím, že se nemusíte bát něčeho vážného. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Aleš10. 4. 2021

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, měli jsme s kamarádkou celkem dlouhý průběh covidu- střední průběh. Během onemocnění se nám vyskytla malinová rýma 3 dny, to samé měl i můj otec po druhém očkování proti covidu, s čím tato reakce souvisí ? Jinak máme s kamarádkou i po měsíci po prodělání britské mutace stále výrazné zabušení srdce-aritmie, spíš po nějakém i menším výkonu, nutí až někdy k zakašlání…

Dobrý den, výrazné bušení srdce se skutečně po prodělání Covidu vyskytuje. Pokud není doprovázené také dušností při výkonu, většinou samo odezní, ale může to trvat docela dlouho, i týdny. Pokud se stav nebude zlepšovat ještě cca do měsíce, zajistěte si pro jistotu přes praktika vyšetření srdce ( ECHO vyšetření ) , popřípadě Holterovské vyšetření EKG. S pozdravem a brzkou rekonvalescenci vám…

Vláďa9. 4. 2021

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jestli je známo kolik dávek vakcín očkování na Covid dostane Vaše očkovací centrum na měsíc duben 2021. Děkuji

Informaci o počtu dodaných vakcín k očkování proti COVID-19 se dozvídáme vždy na následující týden, tudíž vám nemohu sdělit jaké budou dodávky na celý měsíc. V posledních týdnech jsou však dodávky kontinuální.S pozdravem P. Horáková

Petra Horáková
Zobrazit celý dotaz
Marie Horváthová9. 4. 2021

Dobrý den chci se zeptat mám angínu beru atb ciplox 500 Druhe atb v měsíci. Straně mě stuhla levá strana jsem ohybnuta dolů krk hruď záda stuhli jsem strašně oslabená. Mám štítnou žlázu Špatné dýchání dýchá s pusou mám velké mandle. Zarudle cepy Výsledky krve a plíce rengen v pořádku. Nevíte čím to může být? Mám takový na hrudi na levé straně jako by my tam někdo seděl a dýchá s pusou a tým…

Dobrý den, pokud máte anginu, je léčba antibiotiky vhodná, dokonce i kdyby jste měla zánět průdušek, tak by tato léčba byla vhodná, ale je otázka zdali to angina vůbec je. Pokud máte za sebou rtg plic a laboratorní vyšetření, která jsou negativní, je to dobrá zpráva, vypadá to spíše na virový původ onemocnění. Pokud máte stále obtíže, spojené s dyskomfortem v oblasti krku, měla byste se…

Sabina7. 4. 2021

Zaclo to takhlen bolest v krku pálení a zahleneni Na hrudi a v krku čepy červený bílí povlaky byla jsem u doktora poslali mě na covid test byl negativní. A na krev s prstů vše v pořádku Ale ona se to zhorsovalo tak sem volala paní, doktorce Ta my poslala recept na klacid dětský sirup který sem brala jednou za den neboť jsem nevěděla dávkování nic brala jsem celou stříkačku 1 za den. Na…

Dobrý den, pokud se stav stále nelepší, jděte na ORL ambulanci, at vás vyšetří lékař klinicky a rozhodne o další léčbě, popřípadě zdali není třeba test na Covid opakovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana H.7. 4. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ,zdali je možné absolvovat magnetickou resonanci mozku s podáním kontrastní látky (před 8 lety jsem měla diagnostikován mozkový tumor )ve stejný den jako očkování proti covid?

Dobrý den, absolvovat můžete oboje. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jirka7. 4. 2021

19let,od 1.1.britská mutacie.Nevím o chronické nemoci.1 noc dušnost,nutnost dýchat k otevřenému oknu.černý strup nad okem,mdloby.Chvíli zkolabováni.Další dny snesitelná dušnost. 16.1.uzdravení 8.3.začal cvičit-100kliků/den.dušnost.Nejhorší hodinu po cvičení.2noci nesnesitelná,ale postupně odešla.Od 11.3.OK,ale po 1hod procházce pobolívají plíce všude, ne na nějakém konkrétním místě.snesitelné…

Dobrý den, i někteří mladí lidé mívají protrahované problémy, s různými obtížemi, včetně námahové dušnosti, píchání na prsou. Pokud máte v pořádku rentgen a saturaci, nejedná se o přímé poškození plic, které ve vašem věku většinou opravdu nebývá typické. Pokud jste onemocnění již prodělal, máte protilátky a asi bych se nebála, že další případná infekce jinou mutací, by byla pro vás smrtící. …

Michaela7. 4. 2021

Dobrý den, mamka má strasne dlouhou dobu křečové zily, teď jsem si všimla ze má jednu strasne velkou na holeni, vystoupla, tlustá... mám docela strach, můžete mi poradit ? Dekuji

Dobrý den, maminka by měla nohy ukázat nejprve praktikovi, pokud má vystouplou křečovou žílu, která není zarudlá a bolestivá, jedná se spíše o estetický problém. Cest je několik, cesta konzervativní, kdy se doporučuje zejména nošení elastických punčoch. Pokud by maminka chtěla žíly odstranit, měla by se objednat na cévní ambulanci, kde by cévní chirurg posoudil, zdali je by bylo možné odstranění…

Michaela6. 4. 2021

Dobrý den. Jsem po prodělaném covidu.A mám problémy s dýcháním a bolestivý tlak na krku. Přijde mi, že na krku mám bolavé uzliny. A hodně sucho v ústech. Muže se jednat o nějaký zánět , trvá to již tři týdny a vůbec to nemizi spíše je to horší. Lecim se se se stitnou zlazou mám autoimunitni onemocnění a ani ne před rokem jsem prodělala zánět štítné žlázy. Dekuji

Dobrý den, pacienti po Covidu často mívají bolestivé, zvětšené uzliny a pocit nedostatku dechu. Nevím, jaký průběh Covidu jste měla, ale vzhledem k věku předpokládám, že jste neměla například zánět plic. Pokud máte bolestivé uzliny a bolesti v oblasti krku, objednejte se na vyšetření na ORL ambulanci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ema6. 4. 2021

Manžel má jít v jeden den na druhou dávku očkování proti Covidu a také na pátou injekci do oka,kvůli onemocnění sítnice.Chodí na ni jednou za měsíc.Je vhodné,aby absolvoval v jeden den obě ošetření,není to nebezpečné?Děkuji Ema

Dobrý den, na tuto otázku vám asi nikdo nedá jasnou odpověď, myslím, že v zásadě by to vadit nemuselo, možná, že to bude problém spíše logistický. Pokud by bylo třeba si vybrat a posunout nějaké vyšetření, vakcinu bych absolvovala v daném termínu, je již objednaná a na konkrétní den s vámi počítají. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dáša6. 4. 2021

Dobrý den,zajímalo by mne jestli pacienti s leidenskou mutací se řadí mezi pacienty s chronickym onemocnenim,tudiz maji narok na očkování proti Covidu dříve nez podle věku?

Dobrý den, v seznamu jsou uvedeni pacienti s významnou trombofilií, záleží na tom, zdali je Leidenská mutace v tzv. homozygotní variantě, která se řadí mezi významné trombofilie, heterozygotní varianta, tedy ta, která je méně rizková stran tromboembolické nemoci a je zároveň nejvíce zastoupena v populaci, je spíše ke zvážení vaším ošetřujícím lékařem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vera5. 4. 2021

Delši dobu mám pocit,ze levou nohu mám od kotníku cca po koleno silnější než pravou. Mívám výrazný otok v oblasti kotníku. Když jsem tokonzultovala s praktickém řekl ze nosím nevhodnou obuv a nám sedave zaměstnání a mám dávat nohy na vyvýšené místo. Lze absolvovat nějaké cíleně vyšetření na tento problém?

Dobrý den, ano, měla byste absolvovat ultrazvukové vyšetření, které vyloučí především trombosu hlubokých žil končetiny. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tereza5. 4. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, už asi něco málo přes týden mám bolesti levé části. Většinou to začíná pícháním u srdce a jde to až do ruky. Také se mi hůře dýchá. Většinou přes den to nějak nepociťuji, ale jakmile ležím píchání srdce je větší. Jedná se o něco vážného?

Dobrý den, vážných důvodů je ve vašem věku asi méně, pokud to bude přetrvávat dál, měli byste kontaktovat vašeho dětstkého lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tereza3. 4. 2021

Dobrý den, jako pedagog jsem byla naočkována vakcinou Comirnaty. Několik minut po očkování jsem měla silný pocit jako na omdleni (hučení v uších, černo před očima, bušení srdce), ale podařilo se mi to nějak zvládnout, přešlo to za chvíli samo. Myslíte, že to mohlo souviset přímo s očkováním? Trpím nízkým tlakem. Za pár dní mě čeká další dávka, problémy po první dávce jsem nikomu nehlásila, ale…

Dobrý den, souvislost s očkováním se asi vyloučit nedá, zdravotníky určitě před aplikací upozorněte, pokud bude možnost, mohou vás někde uložit a chvíli ohlídat takto. Měla byste se dostatečně napít, nic jiného již udělat nemůžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Renata Bauerova3. 4. 2021

Dobry den, neobdrzela jsem email se zip souborem certifikatu ockovani, heslo do sms zpravy jsem obdrzela. Na koho se mam prosim obratit? UZIS potvrdil, ze zip doubor muze poslat pouze poskytovatel ockovani. DEKUJI, Bauerova

Dobrý den, obraťte se na očkovací centrum, kde jste byla očkována, třeba byl váš mail zadán nepřesně. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Katka3. 4. 2021

Dobrý den, čeká mě 1. dávka očkování proti onemocnění Covid-19, a to vakcínou od firmy AstraZeneca. Mívám hraniční hodnoty trombocytů, někdy jsou hodnoty mírně pod hranicí. Je pro mě tato vakcína, vzhledem k novým poznatkům ze světa o vlivu vakcíny na krevní destičky, vhodná a bezpečná? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, na tuto otázku vám asi nikdo nedá stoprocentní odpověď. Jaké má vakcína přímé účinky například na hladinu trombocytů asi nikdy neví. Vzhledem k tomu, že již bylo úspěšně naočkováno mnoho lidí, kteří nebyli před vakcínou nijak testováni a naopak patří do velmi rizikových skupin, s mnoha chronickými chorobami, mnoha léky, včetně léků na ředění krve a podobně, nebála bych se. Pokud…

Zdeňka3. 4. 2021

Dobrý den. Jsem již 45 den po skončení izolace po onemocnění covid s lehčím až středním průběhem. Nyní mi otéká pravý nárt, na němž se objevila vyrážka /jakoby červené, rozeseté tečky a příšerně svědí. Ten otok může souviset s operovanou nohou po zlomenině femuru - otékala i před covid. Mám obavy, zda nejde o nějakou vyrážku, která se může rozšířit dál. Co si mám na ni mazat? Díky za odpověď.

Dobrý den, pokud vás vyrážka svědí nebo bolí, bylo by dobré ukázat to lékaři, buď praktikovi či kožnímu lékaři, není vyloučeno, že se jedná například o pásový opar, který často doprovází různá onemocnění, včetně Covidu. S pozdravem MUDr . J. Ziková

Jarmila Kadlecová2. 4. 2021

Dobrý den, manžel je covid pozitivní,po 5 dnech jsem se nechala testovat já a 2 dcery. Starší (14) a já jsme také pozitivní a mladší (9) je negativní. Mohlo by se stát, že pokud se manžel za nějakých pár dní uzdraví,mohl by se znovu nakazit ode mne nebo dcery? A nebo od mladší dcery, která by se eventuálně mohla stát pozitivní později? Je možné uvíznout v jakémsi kruhu, když jsme zavřeni v jedné…

Dobrý den, to se bát nemusíte. Možný je pouze přenos na negativní členy v rodině. Manžel si během onemocnění tvoří imunitu a tedy kontakt s dalšími nemocnými mu již nevadí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Darina2. 4. 2021

Dobrý den, po první dávce očkování proti COVID mám již 3 týdny pocity jehliček v prstech a dlani očkované ruky, někdy pocit pálení. Poslední dny se mi zdá, že podobný pocit občas cítím i v levém chodidle. Nevím, jestli absolvovat i druhou dávku, bojím se, aby se u mě nerozvinulo po očkování nějaké neurologické onemocnění. Prosím o radu, zda očkování absolvovat nebo jak postupovat. Děkuji.

Dobrý den, po očkování je někdy popisováno brnění ruky či rukou, ale dolní končetina tam již nepatří, poraďte se s neurologem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie2. 4. 2021

Dobrý den, chci se zeptat, mám již 4 dny potvrzený Koronavirus. Kromě příznaků jako je zimnice, bolest svalů, kašel, horečka atd se u mě objevilo zaléhání uší, je to velice nepříjemné a dost často se mi od toho i točí hlava. Mohu se zeptat jak si od toho pomoci? Děkuji

Dobrý den, zkuste nosní kapky, můžete i na chvíli ucpávat nos. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jakub Šisling1. 4. 2021

Dobrý den, Dnes je to druhý den co mi skončila izolace při prodělální covidu. Průběh byl celkem mírný. Jediné co mne teď trošku trápí je brnění hlavy. Pocit bych přirovnal ke stavu jako když si elektrickým zubním kartáčkem čistíte zuby. Brnění končetin ani prstů nepociťuji. Brnění se většinou zhoršuje při větší fyzické námaze až do stavu kdy mám lehce rozmazané vidění a pocit malátnosti. Před…

Dobrý den, myslím, že by jste se mohl objednat na neurologické vyšetření, stav s proděláním Covid jistě souvisí, ale vyšetření a třeba i obecné rady jak pomoci, by poskytl nejlépe specialista neurolog. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Anna1. 4. 2021

Dobrý den, v pondělí se mi objevila tupá bolest na hrudní kosti a následně hodně zesílila a začala vystřelovat i do břicha. Jeli jsme do nemocnice a krevní testy i EKG bylo v pořádku a diagnóza je prý panikulitida krku a zad, hrudní krajina. Děkuji za odpověď

Dobrý den, za prvé , nevím na co se ptáte, a protože nemám k dispozici žádné jiné informace, nemohu se k diagnose vyjádřit. Je mi líto. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana31. 3. 2021

28.3 v neděli jsem měla krvavou moč jela jsem na pohotovost a měla jsem bílkovinu+++ a krev ++++++ dostala jsem atb cifloxinal 500 mg na 5 dní.Dnes je to čtvrtý den co beru atb a stále mě to nutí na wc.Koupila jsem test Penta PHAN a ukazuje mě to stále krev v moči Chci se zeptat zda ta krev může v moči ještě být Krev pouhým okem není tedy už vidět .Na začátku onemocnění krev byla vidět hodně.Dnes…

Dobrý den, krev v moči při infekci močových cest může přetrvávat i několik dní, proto bych se neděsil. Dodržovat pitný režim je jistě správná volba, pokud se po dobrání antibiotik stále bude v moči objevovat krev, doporučil bych jistě kontrolní kultivaci moče a event. urologické vyšetření dle vývoje stavu. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
Zobrazit celý dotaz
Bedrich31. 3. 2021

Dobrý den, jsem v izolaci a a mám hodně velké bolesti zubů ani prášky na bolest už nezabírají a už to mám týden už se mi dvakrát stalo že jsem z toho nemohl usnout děkuji za radu Bedřich

Dobrý den, kontaktujte svého zubního lékaře, minimálně by vás měl informovat, kde ošetřují Covid pozitivní pacienty. Na bolest zubů bych asi nejvíc doporučila Ibalgin. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jakub31. 3. 2021

Dobrý den, před 2 týdny mi skončila karanténa na covid, ale od té doby se cítím nějak nesvůj, jednu chvíli mě svědilo nesnesitně celé tělo a poslední dobu pociťují špatný pocit v hrdle ( v krku) jak kdybych tam něco měl.. Na obou stranách krku se mi objevily takové pohyblivé bulky a na levé straně když si sáhnu na bradu, tak to i bolí, jinak na dotek ty bulky nebolí, jen cítím tlak.. Také mě…

Dobrý den, ano, tyto obtíže jsou často spojeny s proděláním Covidu. Bulky na krku jsou uzlinky, které mohou být zvětšeny a po infekci citlivé. Tlaky na hrudi a přechodná dušnost je také popisována. Tento stav může trvat ještě několik dnů nelze vyloučit ani týdny. Pokud by trvala dušnost, která by byla při malé námaze a intenzita by byla s časem spíše větší, navštivte lékaře, praktika, který vás…

Simona30. 3. 2021

Dobrý den, je vhodné očkování proti Covidu - 19 pro ženu: věk - 70 let, diabetička, před rokem podstoupila operaci kvůli nádoru střev, poté na podzim téhož roku chemoterapie do listopadu, nyní bez chemoterapie, letos na jaře ještě budou kontrolní vyšetření. Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, očkování je pro vás samozřejmě vhodné, patříte mezi pacienty s velmi rizikovým průběhem, pokud byste Covidem onemocněla. V současnosti máte nárok na přednostní očkování nejen kvůli věku, ale právě kvůli vašim chronickým onemocněním. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana30. 3. 2021

Dobrý den mám dotaz, stalo se mě že mě jde z levého prsů černé mlíčí a nevím co mám dělat jsem dost vyděšená děkuji za odpověď Tučková

Dobrý den , objednejte se co nejdříve ke svému gynekologovi. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Irena28. 3. 2021

Dobrý den,jsem pátý den po první dávce očkování proti covidu. Rozvinula se u mě trochu panika. Nechtěla bych to nechaz nějak rozjet, zatím se mi daří to prodýchnout. Dá se po očkování vzít třeba lexaurin na zklidnění nebo jiný lék. Nechtěla bych nasazovat antidepresiva jako taková. Děkuji

Dobrý den, Lexaurin si samozřejmě můžete vzít. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Anelka.27. 3. 2021

Dobrý den . Dne 6.4. mi končí karanténa (PCR pozít.), zatím s lehkým průběhem. Chci se prosím zeptat, kdy budu moci dostat vakcínu? Jsem 65+. A kam vlastně zmizí ten vir co byl v těle? Zůstane někde hajzlík schovaný a už se ho nezbavím? Děkuji za odpověď a přeji hezký den. A.

Dobrý den, vakcínu budete moci dostat nejdříve za 90dnů od prodělání Covidu. Doufáme, že schovaný v těle nezůstane, že se ho postupně zbavíte jako ostatní pacienti, kteří tuto infekci přežili. S pozdravem MUDr. J. Ziková

drahomira27. 3. 2021

DOBRÝ DEN PROSIM PŘED DEFEKACI A PO BOLEST BŘICHA PO DEFEKACI JEŠTĚ NAFOUKLÉ BŘICHO A PO CHVILI BOLEST USTANE BOLEST JE TUPÁ NĚKDY PÁLIVÁ DĚKUJI

Vážená Drahomíro, na základě Vámi udávaných potíží se neodvážím ani hádat jejich příčinu, k jejímu vypátrání je potřeba více informací a především klinické vyšetření. Objednejte se prosím do chronické chirurgické ambulance, případně do ambulance koloproktologické. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Jana Novotna26. 3. 2021

Dobry den, Zena, 38 let, OA: refluxni choroba jicnu. Dnes 14 dni dg. COVID-19, projevy zhorsujici GIT potize (nauzea, zvraceni, urputne odbrkavani, prujem) prechodna hospit, hydratace, ustup prujmu, dimise jeste s obcas. emesis, behem hosp. TK 140/100 (105) drive vzdy nizsi. doma zhors. stavu (opet prujem, vetsinou rano) zvraceni. Th. degan zmena doma na itoprin (s mensim efektem) hidrosec,…

Dobrý den, trávicí obtíže u Covidu mohou být i takto dlouhé a vleklé, včetně váhového úbytku. Pokud máte všechna popsaná vyšetření bez významné patologie a prošla jste i hospitalizací, buďte spíše trpělivá. Určitě se netrapte s myšlenkami na Crohna či rakovinu střev, souvislost vašich obtíží a probíhajího onemocnění Covid je zřejmá. Léky máte předepsané dobře, Degan a Itoprid jsou názvy téže…

Pavel26. 3. 2021

Dobrý den, je možné si jako samoplátce udělat test kultivace viru covid? Mám měsíc po prodělání nemoci, před 14ti dny ukončená neschopenka a jsem bez příznaků. PCR test mi ovšem vychází opakovaně pozitivní. Děkuji Vám za odpověď.

Dobrý den, toto se stává poměrně často, proto se již dávno nestanoví kontrolní PCR testy, pacient je považován za neinfekčního za 21 dnů od prvního pozitivního PCR testu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Andrea25. 3. 2021

Dobry den zjistili mi hypotyreozu mam na stitne zlaze dva uzliky je to nador ?mam strach nase rodina v posledni dobe prochazi nadory casto nedavno jsem ztatila blizkou osobu a bojim se

Dobrý den, na tuto otázku se nebojte zeptat především svého endokrinologa. Ve vašem věku je to velmi nepravděpodobné. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka25. 3. 2021

Dobrý den,potřebovala bych poradit,mám zjištěnou štítnou žlázu, první struma nejspíš imunitni zánět. Brala jsem nepravidelně euthyrox 25,u dcery jsem brala pravidelně v těhotenství ale měla jsem zvětšené vaječníky. Když se dcera narodila vysadila jsem je. Po celou dobu léčby štítné žlázy jsem byla více unavená a boleli mě kolena. Ale když jsem Vysadila samovolně příznaky byli stejne, za tu dobu…

Dobrý den, pokud užíváte Euthyrox, nemusíte se vůbec bát, že bude mít vliv na vaše vaječníky, ty jsou pod vlivem pohlavních hormonů, a pokud máte nějaký problém v tomto smyslu, léky na štítnou žlázu na ně nepůsobí. Vaše další obtíže by s vámi měl probrat váš endokrinolog, který vás dobře zná a zná vaše výsledky, nebojte se ho zeptat. Alopecii a řídké obočí, můžete také řešit s kožním lékařem,…

Lucka25. 3. 2021

Dobrý den, Chci se zeptat před 3 týdny sem prodělala covid a včera byla poprvé v práci na noční směně. Bohužel sem na noční směně 2 x ztrácela. Byli to takové černé hleny s jídlem co sem včera jedla. Chci se zeptat jestli to může být následek covidu? Protože teď už je mi relativně dobře a na rozdíl od večera už můžu pit vše aniž by se mi potom udělalo zle. Děkuji

Dobrý den, nevím jak se u vás Covid projevoval, ale nelze vyloučit, že to může být následek tohoto onemocnění. Lidé při něm mají někdy tendenci ke sraženinám a někdy zase naopak ke zvýšené krvácivosti. Uvidíte, jak to bude vypadat dál, pokud to bude jednorázové a nebudete mít již žádné obtíže, nedělala bych si starosti, ale určitě bych nejedla alespoň 1-2 dny žádnou dráždivou stravu, spíše něco…

Luboš25. 3. 2021

Dobry den, prodelal jsem covid cca před 14 dny. Po nemoci mi otekly uzliny na levé straně krku. Pan doktor mi nechal udělat sono a krevní obraz. Zjistil zvětšené uzliny na krku. A v krevním obrazu zánět jinak všechny vytery a testy negativní. Byla nasazena atb která zabírala dlouhočlenná zlepsenindoslo vlastně až nakonec. Míní po týdnu se mi bolest do uzlin opět vrátila a problém je ze bolí…

Dobrý den, nejspíš se s nemocí ještě vypořádáváte, možná by bylo dobré udělat ještě ORL vyšetření, ke zjištění zdroje a pokračování infektu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela24. 3. 2021

Dobrý den, prodělala jsem britskou mutaci koronaviru, nyní mi končí karanténa, nemoc bych přirovnala k těžké chřipce. Poslední dva dny už mi bylo celkem dobře, nyní mám ale pocit roztřesených nohou, bolesti svalů, kloubů a cítím se velmi unavená. Lze stále přičítat koronaviru? Zvláště slabost ve stehnech je dost citelná.

Dobrý den, vaše obtíže s velkou pravděpodobností souvisí s onemocněním Covid. Je to onemocnění bohužel velmi nepředvídatelné, jak v akutním průběhu, tak i v následných obtížích, které mohou pokračovat v určitých vlnách ještě docela dlouhou dobu / i týdny/. Z vaší strany to chce spíše trpělivost, dostatek vitaminů, pitný režim a nesnažit se to " rozchodit ". Neschopnost ukončete, až se na to…

Marie24. 3. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné mít po 2 hodinách braní antibiotik otaklou pusu právě z těch antibiotik? Mám antibiotika Penbene, tudíž s penicilinem. Mohou být nateklé rty příznakem alergiie na penicil? Nebo to také může být jen napřiklad smrkáním a tudíž jen podráždením v okolí rtů? Děkuji předem za odpověď, Staňková.

Dobrý den, úplně vyloučit se to nedá, i když alergická reakce po 2 hodinách by byla dost rychlá a pokud by nastoupila takhle rychle, asi by nezůstalo jen o otoku rtů a spíš by pokračovala dále, tak, že byste musela neodkladně vyhledat lékaře. Každopádně bych už další dávku neužila a kontaktovala lékaře, který vám ATB předepsal . S pozdravem MUDr. J. Ziková

Roman24. 3. 2021

Dobrý den jsem 3 den po první dávce ockovani astrazeneca proti covidu a již od druhého dne mám takové mravenceni dolních končetin, nepříjemný pocit, bezbolestny, jen jako by se mi něco "hybalo" v dolních končetinách. Nevíte jak s tímto naložit,popř. obávat se i možné souvislosti se srazeninami. Děkuji za odpověď.. Roman

Dobrý den, pokud máte tyto obtíže po očkování, není vyloučeno, že to s ním souvisí, pokud se neděje nic jiného, neobávala bych se. Obtíže by měly postupně zmizet spontánně. Obecně lze říci, že mravenčení končetin není příznakem event. trombosy a není pravděpodobné, že by byla postiženy obě nohy stejně. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Andrea24. 3. 2021

Dobrý den, dcera má 16 let a má mírné astma. Od včerejška se jí velmi špatně dýchá, nemůže donadechnout. Dnes poslech u doktora a zjištěný streptokok. Můžou s tím souviset dechové potíže?

Dobrý den, souviset to může. S pozdravem MUDr .J. Ziková

Bella24. 3. 2021

Dobrý den, jsem 5 měsíc po covidu a stále mám intenzivní bolesti na hrudi. Mají cca 4 podoby. Některé jsou cítit v chrupavkách a hrudní kosti, jindy to jsou silné bolesti a pálení neurčitého původu. Někdy si říkám, jestli to není jícen. Vadí mi dýchat studený vzduch. 2týden covidu jsem měla RTG plic a 5-6 týden jsem byla na ultrazvuku srdce, na který jsem měla jít před nákazou. Tato dvě vyšetření…

Dobrý den, tzv. postcovidový syndrom zahrnuje často bolesti hrudníku či nespecifický hrudní diskomfort, bohužel všichni se stále učíme, protože se jedná o úplně nové onemocnění, jehož dlouhodobé následky zatím nikdy přesně nezná. Dobrá zpráva je, že máte negativní nález na RTG plic a na ECHO vyšetření. Pokud vám vadí dýchání studeného vzduchu, mohlo by se jednat ještě o následky poškození…

Martin P.23. 3. 2021

Dobrý den, manželka byla na očkování proti COVID vakcínou AstraZeneca. Je to už více jak 4 dny a stále má na ruce v místě vpichu velké rudé kolo cca. 10 cm v průměru (uvnitř tmavší) a ruka jí hodně bolí. Přijde mi, že rudý flek je den ode dne větší. Četl jsem, že běžné je zarudnutí trvající tak jeden až dva dny. Měli bychom to nějak řešit? Předem děkuji.

Dobrý den, lokální reakce s bolestí a zarudnutím ruky po očkování je asi nejčastější. To, že se kolo spíše zvětšuje i po více než 4 dnech, je spíše neobvyklé. Pokud je flek rudý a ještě třeba teplejší na pohmat, ať raději manželka ukáže paži lékaři, aby třeba vyloučil sekundární bakteriální kontaminaci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Denisa23. 3. 2021

Dobrý den byla jsem na odběry krve kvůli štítné žlázy 3x v pořádku. Dnes výsledky 67,8 dg snížena funkce. Nemohl být výsledek ovlivněn noční směnou v práci a 22 hodinovou absenci spánku? Předposlední test v prosinci a vyšel v pořádku. Děkuji za odpověď

Dobrý den,Deniso. Nevyspání by hodnoty odběru na štítnou žlázu nemělo nějak zásadně ovlivnit. Pokud mate pochybnosti nechte si provést kontrolní odběr a vše zkonzultujte se svým lékařem,který odběry indikuje. S pozdravem, MUDr. Beščecová

MUDr. Kristýna Beščecová
Zobrazit celý dotaz
Mirka23. 3. 2021

Dobrý den, dostávám injekce B 12 a měla bych jít na očkování na COVID, chtěla jsem se zeptat, jestli na očkování jít mohu.dekuji moc za odpověď.

Dobrý den, ano, na očkování jít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Nemcova23. 3. 2021

Mám chronický zánět horních cest dýchacích. Můžu se nechat očkovat proti covidu a jakou vakcínou

Dobrý den, očkování - a je to obecné pravidlo, které platí i o očkování proti Covidu, by se mělo odložit pouze v případě akutních obtíží, jako je akutní virové nebo bakteriální onemocnění doprovázené horečkami. Chronická onemocnění, včetně onemocnění plic a průdušek, jsou právě důvodem k očkování, protože pokud byste chytila Covid, je pravděpodobné, že budete mít mnohem těžší průběh než člověk,…

Miroslav Grebeň23. 3. 2021

Dobrý den. Před dvěma měsíci jsem prodělal covid. Po skončí karantény mi byl zjištěn oboustranný zápal plic. Porodelani zápalu jsem byl dá se říci v pořádku. Teď už mě druhý den bolí uprostřed záda nepomáhá ani mazání. Mám strach aby to nebylo po tom covidu nebo je možné aby se mi zápal vracel. Nemám horečku ani kašel nic. Dříve jsem měl v této oblasti zad potíže nějaký zánět při kterém mi prý…

Dobrý den, vzhledem k vašemu věku se tento příznak nedá brát na lehkou váhu, nejen v souvislosti s Covidem. Určitě jděte k lékaři, nejprve k praktikovi, ať vás vyšetří, doplní EKG a rozhodne o dalším případném dovyšetření plicní či kardiální etiologie obtíží. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie22. 3. 2021

Dobrý den, je mi 29 let a dnes je to 27den od prvnich příznaků covid(23 od pozitiv testu) ze zčatku jen lehké bolesti všeho ryma teplota do 37c. Poté dušnost a pálení žáhy, průjmy. Karanténu mi dr. Ukončil jelikož sem neměla teploty kašel a rýmu. Jenže mi zůstalo točení hlavy, zrychlený pulz, a pocit dušnosti i v klidu(saturaci mám ale vždy v rozmezí 95-99%)sem tam mě bolí oči, přišel zase trochu…

Dobrý den, u někoho mohou obtíže různého typu přetrvávat opravdu dlouho. Důležité je, že jste poměrně dobře prošetřená, tak se nemusíte obávat vážných komplikací, odpočívejte a dopřejte uzdravení čas. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tomáš22. 3. 2021

Dobrý den Měl bych dva dotazy. 1. jde někde zjistit jakou vakcínu proti covidu dostanu když přijdu na očkovaní? 2. když jsem před 3lety prodělal plicní embolii je vhodné se očkovat? Děkuji za informace

Dobrý den, asi záleží na vakcinačním středisku, které vakciny má právě k dispozici a s jakým předstihem to ví, asi tam můžete zkusit zavolat. Očkování vám samozřejmě doporučuji, vzhledem k vašemu věku a zvlášť, pokud máte další chronické nemoci, je očkování jedinou věcí, co vás ochrání proti těžkému a zcela nepředvídatelnému průběhu Covidu. Navíc při tomto onemocnění vidíme sklon mnoha pacientů…

Michaela22. 3. 2021

Jsem seniorka / 1946 /.22. února mě byl PCR testem potvrzen Covid. Dcera se nakazila v práci a protože s ní bydlím, tak jsem se nakazila i já. Léčbu jsem zvládla doma. Lékařka mi řekla, že se mám nechat očkovat až po 3 až 6 měsících. Mám si nechat udělat test na protilátky a na základě toho určit termín, kdy vakcínu podat? Dceři dělali z krve test a má prý obraných látek hodně. Děkuji za…

Dobrý den, v doporučeních pro vakcinaci je i vakcinace pacientů, kteří Covid prodělali. Je pravděpodobné, že imunitní odpověď po aplikaci vakcíny bude silnější a dlouhodobější. Jedinou podmínkou je uplynutí 90dnů od prodělání infekce. Stanovení hladiny protilátek se nevyžaduje a ani nedoporučuje. Hladina protilátek bývá nestabilní a není jasné, jak dlouho bude tato imunita trvat. Nedá se také…

Jana Beránková22. 3. 2021

Dobrý den, provádíte operace odstranění srůstů v oblasti břicha? Zřejmě po císařském řezu a hysteroktomii. Děkuji

Vážená Jano, tento zákrok na chirurgii neprovádíme. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Marie21. 3. 2021

Lze úžívat zároveň Augementin a Isoprinosine při dechových potížích způsobených pravděpodobně covidem?

Dobrý den, pokud tuto léčbu indikuje lékař, pak je to možné. S pozdravem MUDr. J. Ziková

JIŘINA HUSZTÁ21. 3. 2021

DOBRÝ DEN VÁM PŘEJI MOHU VÁS POPROSIT O INFORMACI PŘI NÁSTUPU DO VAŠÍ NEMOCNICE NA OPERACI KOLENA MUSÍ MÝT MANŽEL TEST NA COVID DĚKUJI ZA ODPOVĚD PŘEJI HEZKÝ DEN S POZDRAVEM JIŘINA HUSZTÁ.

Dobrý den, ano před každou operací je nutný negativní antigenní test na Covid. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jindra20. 3. 2021

Dobrý den, mám potíže s dechem, špatně se nadechuji. Spát musím v polosedě. Mírná únava. Bez teplot, bez kašle. U lékaře negativní antig. test na Covid, saturace 97, DDT v pořádku, poslechově nic. Byla jsem odeslána na Spirometrii. Ventolin inhalátor nezabírá. Neměla bych absolvovat PCR test ? Co by mohlo pomoct na dušnost ?

Dobrý den, pokud nemáte chronické plicní onemocnění, které se také může samozřejmě zhoršit, a máte pocit dušnosti, například spojený s obtížným nádechem a nutností spát v polosedě, normální to rozhodně není, měla byste absolvovat další dovyšetření . RTG plic, doporučila bych i PCR stěr, stav se může samozřejmě vyvíjet. S dalším vyšetřením neváhejte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Bobina20. 3. 2021

Dobrý den,chtěla bych se zeptat co dělat když po každém testu na covid mi není dobře. Šílená bolest hlavy. Tentokrát i krev z nosu a teď mám obrovské strupy. Po prvním testu jsem mela i zimnici.Zaměstnavatel jiný test prý nemá než tento. Prý bych musela mít potvrzení od lékaře že kvůli nějakému zdravotnímu důvodu nemůžu mít ster. Dále třeba dojit na orl nebo jak to řešit. ? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, může se stát, že když je někdo hodně nešikovný, může vám způsobit i krvácení z nosu. Co je vyloučené, je to, že máte po stěru zimnici, jedná se o pouhý stěr materiálu se sliznice vašeho nosu, do média se zkumavka přidává teprve po stěru. Pokud se stěru obáváte, upozorněte na nedávnou přítomnost krvácení a zkuste se domluvit přechodně jen na stěru z hrdla. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Simona20. 3. 2021

Dobrý den, můj partner byl na první dávce očkování proti Covidu - 19. Byla mu aplikována vakcína AstraZeneca. Po naočkování se u patrnera objevily reakce jako vysoké teploty, bolest hlavy, bolest svalů a kloubů, kašel, malátnost a celková slabost. Vzhledem k výše popsaným vedlejším účinkům na očkování se partner obává absolvovat druhou dávku vakcíny, která ho teprve čeká. Je zde nějaké řešení,…

Dobrý den, druhá dávka je spíše jistící, váš manžel již nějaké protilátky mít bude, na druhou dávku očkování by jít měl již bez obav. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kateřina20. 3. 2021

Dobrý den chtěla jsem se zeptat co by měl udělat lékař když za ním dojde pacient mluvím o své mamince,že má problémy s dýcháním že nemohla popadnout dech.A bolest na hrudi.Mnela 74 let.Tak dostala léky a test na covid který byl negativní.A proč žádné vyšetřeni když má člověk tolik roků.

Dobrý den, pokud tento stav bude dále pokračovat, měla by být dovyšetřena, třeba cestou interní či kardiologické ambulance. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lída20. 3. 2021

Při curaci vylučují se mne krvavé kusi jsou aš do černá nevím co mám dělat

Dobrý den, může se jednat o starší krevní sraženiny. Jistě doporučuji urychleně navštívit svého ambulantního urologa a provést nutná vyšetření. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
Zobrazit celý dotaz
Radka19. 3. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli není problém jeden den absolvovat drobný chirurgický zákrok (odstranění névu) a hned další den podstouoit očkování na Covid? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, to by neměl být problém . S pozdravem MUDr. J. Ziková

Silvie18. 3. 2021

Dobrý den, mám dotaz prosím,před pár dny se mi udělalo náhle slabě - až na omdlení a pociťovala jsem jako by špatný dechneci na hrudi ,a od toho dne to stále cítím jakoby mě něco občas tížilo na hrudi (dost nepříjemný pocit jako strach nedokážu popsat přesně) , nebo mi přeskočilo srdce ,bušení srdce v klidu i ve spaní ,při usínání to mívám pořád když už se mi zavírají oči ,tak do toho to zacitim…

Dobrý den, je těžké posuzovat stav jen dle internetu, ale to, co popisujete, připomíná spíše úzkostný stav. Útěchou vám může být, že i kdyby jste tu nemoc (Covid) dostala, určitě byste vzhledem ke svému věku měla průběh mírný, spojený spíše s horními dých. cestami než stav spojený s těžkou virovou pneumonií. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Libuše18. 3. 2021

Dobrý den, v první polovině února jsem prodělala Covid, příznaky byly mírné, více méně ucpané dutiny s rýmou. Nyní již nemám klasickou rýmu, ale dutiny mám stále trochu ucpané a stále posmrkávám. Jeden je to lepší druhý zase horší. Předpokládám, že je pozůstatek po nemoci, ale chtěla bych jen poradit zda to mám nějak řešit nebo "trpět". Děkuji za odpověď

Dobrý den, určitě se objednejte na vyšetření k ORL lékaři, jistě vám něco poradí. . S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zděnka Duplinská18. 3. 2021

Dobrý večer. Prosím vás mám dotaz. Manžel je po onemocnění COVID-19 14.3. mu přestaly horečky. Má úplně rudý jazy a vlastně celá ústa a je mu to velice nepříjemné. Je možné s tím něco dělat? Má dostatek tekutin, bere vitamíny a obvodní lékařka se k tomuto problému dnes vyjádřila jen tím, že má dostatečně pít a to se děje celou dobu. Ústa se mu lepí, tak ho to i nutí se napít. Moc děkuji předem za…

Dobrý den, pokud je již váš manžel po ukončené karanténě, měl by vyhledat vyšetření ORL lékařem nebo stomatologem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Moulisova18. 3. 2021

Dobrý den, kdy mohu jít na očkování covid, když jsem byla 9.3.2021 na očkování proti encefalitide?

Dobrý den, doporučuje se neaplikovat jinou očkovací látku 14 dní před vakcínou proti Covid a 14 dní po podání vakciny proti Covidu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vanesa17. 3. 2021

Dobrý den, asi 2 měsíce mám pocit nepohodlí na levé straně žeber, něco jako táhnutí. Vím, že se tam nachází slezina a mám strach, aby to nebylo neco vážného. Opravdu se musí jednat pouze o slezinu? Předem dekuji za odpověď.

Dobrý den, pokud máte nepohodlí v oblasti žeber, tak to slezina nejspíš nebude. Pravděpodobné jsou obtíže tzv. vertebrogenní, třeba od zad, spojené se špatným držením těla. Vhodné by bylo klinické vyšetření lékařem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dana17. 3. 2021

Dobrý den, Už tak 3 týdny mě pálí můj vlastní pot. Nadměrné pocení máme v rodině, ale to že okamžitě pálí podlaží mi normální nepřijde. Pot je takový kyselý a lehce smradlavý. Nevíte náhodou co s tím dělat nebo k jakému lékaři zajít? Děkuji

Dobrý den, zkuste se poradit s kožním lékařem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Maria17. 3. 2021

Dobrý den, jsem rok po plicní embolii (v té době vysoká sádra z důvodu zranění kolena), brala jsem pak silné léky na srážlivost, nyní pouze Anopyrin. Nyní se mi objevil bércový vřed na vnitřním kotníku-použ. DETRALEX. Myslíte, že je v současné době pro mne vhodné očkování na COVID ?

Dobrý den, v současné době existují pouze dva důvody, proč byste neměli dostat vakcínu: u dětí mladších 16 let ( vakcína se u dětí v současné době zatím zkoumá) a máte li v anamneze závažnou reakci ( anafylaxi ) na složku vakcíny. Vyčkat s aplikací vakcíny by měli lidé, kteří mají akutní horečnaté onemocnění, prodělali Covid méně než před 90 dny a lidé, kteří jsou v karanténě. Jak tedy vidíte,…

Jana T.17. 3. 2021

Dobrý den, můj otec se léčí s covidem, dnes 12 den, vykaslava tmavě hleny, dnes dobíra poslední atb. Amoksiclav, začíná být dusny, při námaze typu kdy jde na zachod, je mu 67, lékař radí vylezet. V klidovém režimu snad ok, chtěla bych se zeptat máme doma berodual pomohl by? Jinak otec bere léky na vysoký tlak a na dnu, děkuji moc

Dobrý den, Berodual můžete samozřejmě zkusit, ale pokud je otec dušný při malé námaze, jako je chůze pár metrů po rovině, měli byste zvážit vyšetření lékařem, zavolejte klidně RZP, ať ho dopraví do nemocnice, kde mu udělají RTG plic, odběry, změří saturaci kyslíku a zhodnotí jeho stav, zdali není potřeba hospitalizace. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vojta17. 3. 2021

Dobry den, je mi 15 let a včera mám nutkání neustále polykat. Nevíte co to muže být? Děkuji.

Dobry den, je mi 15 let a včera mám nutkání neustále polykat. Nevíte co to muže být? Děkuji. S pozdravem MUDr. D. Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Natálie17. 3. 2021

Dobrý den, mám velmi vybusnyho pritela, kdyz ho rano vzbudim do prace a reknu mu vic jak 4 at se vzbudi tak pak po me strasne rve a kolikrat me uderi nekolikrat do noh a nekdy mi da facku a ja mu to nekdy vratim a s pritelem jsem 1 rok a vubec nevim jestli s nim mam byt a nemeli jsme sex 2 mesice ,protoze se mi porad vraci zanety.

Dobrý den, pokud váš přítel sahá k fyzickému násilí, není to partner pro život. Přeju vám sílu to vyřešit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra17. 3. 2021

Dobrý den,j sem 15 den po covidu,stále přetrvává pocit intenzivního sucha v ústech a pocitů tíže na prsou,během dne malátnost a celková vyčerpanost,v noci nespavost.Jsou tyto stavy normální po prodělaném onemocnění a nemám se znepokojovat?

Dobrý den, ano tyto stavy jsou popsané v souvislosti s touto nemocí, délka trvání je velmi individuální. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Simona16. 3. 2021

Dobry den, prosim o radu: Pritel jiz tyden s priznaky pro Covid 19.(kolisajici horecka,bolest zad, svalu, hlavy, zadychavani) 1x PCR test jako samoplatce, podruhe indikovan praktickou lekarkou. Oba dva testy negativni. Dnes telefonicky kontaktoval svou prakrickou Dr. a ta mu rekla ze se i presto domniva ze je to covid a at je v izolaci tot vse. Je neco takoveho mozne? Da se jeste nejak zjistit…

Dobrý den, v praxi jsme se již setkali s případy, kdy pacient měl jasné klinické známky tohoto onemocnění a vyšel PCR test negativní, i opakovaně. V tomto případě je důležitá hlavně klinika ( tedy jeho příznaky) a podle té by se mělo onemocnění a další postup posuzovat. Nemám k dispozici jiné údaje, věk, zdali je někdo v okolí také nakažen, jaká má případné další chronická onemocnění apod. Po…

Jana16. 3. 2021

Dobrý den, můj tatínek 79 let podstoupil u vás výměnu kolenniho kloubu 23.2. (Skvělá práce-Děkuji všem), nyní se vrátil z rehabilitace v Berouně, mohu ho již nechat naočkovat proti covidu, děkuji za odpověď.

Dobrý den, tatínka samozřejmě naočkovat nechat můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika16. 3. 2021

Dobrý den , mám jít na očkováni proti covid a chtěla jsem se zeptat jestli je jedno jakou vakcinou budu očkována když mám mutaci faktoru V (Leidenu ) děkuji za odpověď

Dobrý den, naočkovat se určitě dejte, očkovací vakcínu můžete mít jakoukouliv, která je aktuálně k dispozici. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Rocky16. 3. 2021

Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat. Babička má metastaze a rakovinu prsu, a o prso přišla.je možné v této nemoci se očkovat proti covidu 19 děkuji za odpověď

Dobrý den, vaše babička patří mezi rizikové skupiny pacientů, kteří by měli nejspíš těžký průběh případné infekce, takže určitě očkování doporučuji. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jirka16. 3. 2021

V lednu jsem měl covid, je mi 19, měl jsem dušnost a mdloby, bylo to extrémní, ale byl jsem jen doma. Od půlky ledna se mi jen hůř dýchá při usínání, od začátku února jsem byl úplně v poho. teď se začaly dít divné věci, týden mi je neobvykle zima ( nemám horečky, ale chlad na nohou) a pár dní mám pocit knedlíku a sucha v krku,od včera se trochu hůř dýchá a mám pocit na zvracení.Teď v noci se mi…

Dobrý den, nejspíše se bude jednat o příznaky tzv. postcovidového syndromu. Obecně se ví, že respirační ( dýchací) následky jsou u těchto pacientů časté. Neumím odhadnout, v jaké míře jsou vaše subjektivní obtíže ( dušnost, knedlík v krku) dány postižením vašeho dýchacího ¨ systému a do jaké míry je to dáno i psychikou, která se dá samozřejmě pochopit. Jste mladý, tak je velká šance, že se o nic…

Pavlína Pavelková15. 3. 2021

Dobrý den, chtěla bych se optat.. Teď končím karantenu s covidem pozitivnim, ale přítel má testy pozitivní musim nastoupit zase karantenu znovu. Děkuji za odpověď

Dobrý den, to asi otázka hlavně pro hygienu, doporučila bych kontaktovat je, nebo vašeho praktického lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petr15. 3. 2021

Dobry den, jsem po 12 dnech od pozitivniho testu na covid. Stale me hlavne po ranu boli zada v oblasti krize a praveho boku. Kdy to muze polevit? Jine obtize uz prakticky nemam.

Dobrý den, tyto obtíže mohou pokračovat ještě dlouho, onemocnění má mnoho projevů, které mizí zcela individuálně. Přeju vám co nejrychlejší uzdravení. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tereza15. 3. 2021

Dobrý den, před 2 týdny jsem měla angínu a dostala jsem antibiotika. Poté co jsem je dobrala jsem šla do práce a bolest v krku se vrátila i s bolestmi v uších. Opět jsem dostala antibiotika. Poté co jsem je dobrala dva dny na to se mi opět objevila štiplavá bolest v krku na pravé straně a pichlavá bolest v pravém uchu. Bez doprovodu teplot. Chci se zeptat zdali je možné že mám angínu nebo je to…

Dobrý den, je možné, že se jedná už spíše o virové onemocnění, zkuste kloktat šalvějí, heřmánkem, pokud se budou obtíže stále vracet, navštivte ORL lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ladislav15. 3. 2021

Dobrý den, je to teďka 3 týdny co mi skončila karanténa byl jsem covid pozitivní, celou dobu nic a až teď sem začal mít problémy s dýcháním jsem neustále zahlnění a několikrát denně mi je na zvracení. V respirátoru se asi po minutě začnu dávit a předtím mi to nevadilo. Jsem strašně unavený bolí mě asi už týden záda a kolena, ale nejhorší jsou ty nevolnosti a pocity na zvracení několikrát denně…

Dobrý den, tyto obtíže patří s největší pravděpodobností k tzv. postcovidovému syndromu. Což znamená, že se spontánně upraví, a budu vám přát, aby to bylo co nejdříve. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marie14. 3. 2021

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat dnes má dcera pocítila bolest na hrudi a špatně se jí dýchalo a při nádechu jo to bodalo v hrudi.

Dobrý den, to samozřejmě může znamenat cokoliv, může to být zcela nevýznamné, ale také tak může třeba začínat zánět pohrudnice. Pokud bude mít vaše dcera tyto obtíže stále a budou se třeba ještě stupňovat, měla by se dostavit co nejdříve na vyšetření k lékaři. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tatana14. 3. 2021

Dobrý den, 2 den po očkování Pfizer, mi natekla uzlina v podpaží na očkované paži, trvá to již týden, je to běžné? Děkuji

Dobrý den, úplně běžné to není, ale souvislost s očkováním se nedá vyloučit. Uvidíte jak se bude uzlina dál chovat, pokud se stav upraví, nemusíte nic podnikat a berte to jako reakci na očkování, pokud bude dál zvětšená a bolavá, ukažte jí lékaři, měla by se poté již vyloučit jiná příčina. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Barbora14. 3. 2021

Dobrý den, beru Betaloc Zok 25mg 2x denne po 12. hodinách. Mám silnou alergii na pyl. Chci se zeptat, jestli mohu tyto léky na vysoký tlak kombinovat s lékem Dasselta. Dekuji.

Dobrý den, ano tyto léky můžete kombinovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Terka14. 3. 2021

Dobrý den, syn (18 let) má po operaci plic. Pred dvemi lety mu odstranili jeden lalok. Nemocen od te doby nebyl. Chtela bych se zeptat zda patri do rizikove skupiny na mozne ockovani na coronavirus? Dekuji

Dobrý den, v tomto případě by byla vhodná konsultace s jeho dispenzarizujícím plicním lékařem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Věra13. 3. 2021

Dobrý den, jela jsem 5 x 12ti hodinových směn v pekárně kde jsem krátce a je to fyzicky náročné.. Bolela mě pravá ruka a jedla jsem brufeny protože jsem to chtěla vydržet a pak mi otekla pravá noha (jsem rok po operaci zil) tak, že jsem myslela že praskne a pak mě strašně stiplo v koleni a asi to je praskla žila.. nicméně ležím už doma treti den bolí me hlava noha už je dobrá ruka je lepsi, ale z…

Dobrý den, vaše obtíže jsou tak rozmanité, že asi nelze určit, co přesně vám je. Nevím jak jste na tom s onemocněním Covid, ale v současné době epidemie vrcholí a při takto nespecifických, ale zároveň nepříjemných obtížích by bylo dobré toto onemocnění vyloučit, pokud ho vyloučíte, může se jednat i o nějakou jinou virosu, která naštěstí není tak nebezpečná. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tereza13. 3. 2021

Dobrý den, mám jen dotaz, včera večer jsem omdlela v práci a pak i málem 2 tak mě poslali domů. A ráno když jsem se vzbudila tak mě furt pobolívá ze zadu hlava, kolem nosu cítím jako by krev ale žádná krev mi neteče, chvilama neskutečné hořím a je mi furt mdle a když jdu nebo stojím přibližně 5 min. tak se začínám motat. Mám radši navštívit pohotovost, nebo to není nic vážného a mužů to nechat…

Dobrý den, raději pohotovost navštivte a raději si nechte udělat test na Covid. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela12. 3. 2021

Dobrý den, jsem po operaci nosních dutin a mám spreje do nosu, které musím užívat+Framykoin. Chci se nechat testovat na Covid a můžou podávané léky ovlivnit-zkreslit výsledek testu? V případě pozitivity by léky tuto skutečnost zakryly? Jak v takovém případě postupovat, jaký test zvolit? Děkuji.

Dobrý den, před testováním spreje raději vynechte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zuzana11. 3. 2021

Dobrý den, přítel dnes ukončuje 14 denní karanténu po pozitivním testu na covid (kontakt s nakaženým se zřejmě britskou mutací, měl mírné příznaky), ale stále u něj přetrvává rýma, kýchání.. může to být stále covid? Může být nakažlivý a má proto volat lékaři, či na hygienu, aby mu karanténu prodloužili? Nerada bych, aby nakazil zbytek rodiny. Děkuji moc. S pozdravem Zuzana

Dobrý den, pokud má váš přítel stále příznaky, nesplňuje podmínky pro ukončení karantény po 14 dnech, kdy je řečeno, že má být alespoň 3 dny bez příznaků. Obecně se považuje pacient za neinfekčního po 20 dnech od prvního pozitivního PCR testu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Barbora11. 3. 2021

Dobrý den, na vašich stránkách se mi nepodařilo najít jakou formou provádíte antigenní testy. (odběr z nosu, krku, nebo nosohltanu) Děkuji za informaci

Dobrý den, antigenní testy provádíme výtěrem z krku a nosu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jarka10. 3. 2021

Dobrý den,prosím o radu ohledně dcerky necelé 4 roky.Máme jít na ošetření zoubků v analgosedaci.Vrtání a trhání zoubků.Dcerka si na zoiubky neztěžuje,kouše vše a zoubky jsou pevné.4přední zuby chce zubařka vytrhnout a ostatní 4vyvrtat.Chtěla bych se zeptat,jak je to s mléčnýma zoubkama.Je pravda,že mají malé kořeny,popř.že čím je dítě starší tím jsou kořeny menší?Bojím se,aby dcerka ošetření…

Dobrý den, je mi líto, ale nejsem k této odpovědi kompetentní osobou. Vzhledem k tomu, že zubní lékařství je zcela oddělený obor, doporučuji Vám obrátit se ke konzultaci na jiného zubního lékaře. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Irena Bílá10. 3. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jsem těhotná 6 měsíců a před 4 měsíci jsem prodělala covid 19 s příznaky ztráta chutě a čichu trvalo mi to měsíc, a teď jsem znova nemocná ale nevím jestli bych se mohla znova nakazit, škrabe mě v krku a cítím se unavené bez teplot, bojím se o mimčo, děkuji za odpověď

Dobrý den, vyloučit se to úplně nedá, i když pravděpodobnost je malá, pro jistotu si nechte udělat antigenní či PCR test. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana10. 3. 2021

PRODELALA JSEM PASOVY OPAR NA LEVEM BOKU 15 CM. ZAHOJEN PODAVANY ANTIBIOTIKA.JE TO JIZ PUL ROKU.NEUSTALE ME TAM SKUBE DLOUBE OBCAS PALI A BOLEST JDE AZ DO NOHOU.JE TO MOZNE??? SOUVISI TO S TIM OPAREM?DEKUJI.

Dobrý den, ano, to je možné, pásový opar je bolestivé onemocnění a následky mohou trvat i delší dobu. Pokud máte ale bolest v obou nohou, měl by vás vyšetřit neurolog, protože to by již s pásovým oparem souviset nemělo. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana Nová9. 3. 2021

Dobrý den, mám se dostavit k očkování covid a začalo mě bolet mírně v krku, mírně otekly uzliny na jedné straně a bolí okolí čelistního kloubu. Bez teploty. Je možné absolvovat očkování a jaké je nebezpečí a případně riziko, pokud by to byla infekce? Děkuji

Dobrý den, očkování se nedoporučuje v případě akutně probíhajícího horečnatého onemocnění. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra7. 3. 2021

Dobrý den, již přes týden mám problém s nadechnutím. Ve čtvrtek jsem skončila v nemocnici na CT plic , kde mi doktor oznámil, že mám na plicích bílé skvrny, prý se to spojuje s covidem, ale testy mi nikdo neudělal, takže mě poslali zpět domů, za celý den se nadechnu, tak třikrát, strašně mě to unavuje už, prosím o radu, Děkuji

Dobrý den, pokud jste absolvovala CT plic, musí být jasno, že například neembolizujete a zdali je nález na CT plic postižením virového charakteru, který je v současné době samozřejmě velmi podezřelý na onemocnění Covid. Jak je nález rozsáhlý, by vás měl informovat zejména lékař, který vyšetření indikoval. Problém s nádechem a dráždění k suchému kašli je u tohoto onemocnění častý. Svůj zdravotní…

Jana6. 3. 2021

Dobrý večer. Prosím po jaké době se projevuje dušnost? Manžel má 4 dny zvýšenou teplotu-odpoledne, bolest hlavy, kyčlí, nechutenství...s nakaženým byl před 7 dny...už by se projevil kašel atd...? A druhý dotaz ohledně me.pred 3dny jsem nela zimnici, zvýšenou teplotu, bolest hlavy, svalů a kloubů-jeden den, od té doby nic...jsme spolu izolovani od deti v jedné místnosti...už by se mi projevily…

Dobrý den, je to opravdu zcela individuální, dechové obtíže přichází většinou se zpožděním , často doprovázené dráždivým kašlem, nejprve při námaze, cca po týdnu ad začátku příznaků, ale také se nemusí dostavit vůbec. Někdo má kašel již od začátku, ale zápal plic a dechové obtíže nemá. Uvidíte, jak bude nemoc pokračovat, pokud budete mít pochyby, kontaktujte svého praktického lékaře, v případě…

Ani5. 3. 2021

Dobrý den, jsem 14 dní od pozitivního testu na Covid. Od prvních příznaků je to již 18 dní.Prubeh onemocnění probíhal mírně . 10-14 den od prvních příznaků jsem se cítila velmi dobře bez jakýchkoli příznaků.Poslední dva dny začínám být večer více zahlenena což v uplynulých dnech nebylo. Je to taková zvláštní rýma. Je možné, že je to stále průběh onemocnění ? Měla bych podstoupit ještě jednou ?…

Dobrý den, je pravděpodobné, že tyto obtíže ještě souvisí s Covid onemocněním. Pokud by se nejednalo o nic jiného, chvíli bych vyčkala. Dle doporučení byste již neměla být pro okolí infekční po 21 dnech od prvního pozitivního PCR testu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Sylva5. 3. 2021

Dobrý den, mela bych dotaz ohledne bolesti trisel.Jiz 5 den jsem doma s Covidem,zacalo to únavou,svedenim těla,bolesti hlavy,ale od zacatku se nemohu zbavit bolesti v krizi a pri zdvyhnuti z postele,ci predklonu najednou silny tlak v trislech,kdy nejspi po srovnani tlaku,se bolesti zmirni.Vyzařuje to i do zadních stehen. Dekuji moc za odpověď a hezky zbytek dne.

Dobrý den, bolesti opravdu nejspíše souvisí s aktuálními vertebrogenními obtížemi ( bolesti v kříži) , které máte při Covid onemocnění, zkuste léky proti bolesti, pokud nezabírá Paralen či Ibuprofen, např. Korylan, Zaldiar, jsou na recept. Útěchou vám může být, že s odezníváním nemoci se zmírní i tyto obtíže. Pokud budou dále přetrvávat je možno vyhledat neurologa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina Uhrová5. 3. 2021

Dobrý den, již druhý týden jsem pozitivni na Covid. Průběh mírný, bez teplot, občasný kašel. Poslední dva mě bolí za hrudní kostí, horečku ani velký kašel nemám. Z čeho by to mohlo být? Děkuji.

Dobrý den, mohou to být jen obtíže spojené s tímto onemocněním, ale raději bych vám doporučila navštívit lékaře, třeba i v nemocnici. Někdy se v souvislosti s Covidem setkáváme s vyšším výskytem embolizací, lékař by měl posoudit, zdali to není tato komplikace. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Monika5. 3. 2021

Dobrý den, měla bych prosím dotaz ohledně očkování na Covid 19. Jako pedagogický pracovník se můžu registrovat k očkování. A teď má otázka. V tuto dobu jsem Covid pozitivní, tak by mně zajímalo zda se můžu k očkování zaregistrovat už nyní, nebo až po 90 dnech od prodělání COVIDU 19. Děkuji za odpověď M.

Dobrý den, čekací doby se velmi liší dle regionů, někdy je to měsíc, někdy je to do druhého dne, takže se asi nelze přesně připravit, nyní bych asi dala prostor kolegům, kteří ještě infekci neprodělali a zkusila bych se zaregistrovat cca 14 dní před uplynutím doporučeného intervalu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marcela5. 3. 2021

Dobrý den, jsem zdravá, neberu žádné léky, neřeším žádné zdravotní problémy, přesto bych se chtěla zeptat. V poslední době, když sklonim hlavu dolů, do předklonu, projede mi levou nosní dírkou až za oko taková paliva bolest. Když se narovnam, je vše ok. Nevíte o co by mohlo jít? ORL? Děkuji.

Dobrý den, jednoznačná diagnosa mě nenapadá, ale také bych doporučila ORL vyšetření . S pozdravem MUDr. J. Ziková

Nada Zichová5. 3. 2021

Dobrý den. Chci se prosím zeptat zda vadí používání kortikoidu do nosu. Používám každý den, mám problémy s dutinama.budeme chodit každý týden na testy na covid. Zda to neskresli výsledek děkuji zichova

Dobrý den, to by výsledky zkreslit nemělo. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Robert Šimák5. 3. 2021

Dobrý den již 6 dní a 5 noci mám zimnici. Bolest svalů kloubů a tělo v jednom ohni. Teplotu nemám a test na Covid negativní. Moc prosím o radu. Beru ibalgin a Paralen grip po 4 hodinách ale vůbec to nezabere. Děkuji.

Dobrý den, podle příznaků, které jste popsal, to vypadá, že máte nějakou virozu, nelze vyloučit, že další test na Covid by byl pozitivní. Chtělo by to nejlépe osobní konzultaci s vaším praktickým lékařem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alexandra4. 3. 2021

Dobrý den, můj tatínek byl vyzván k očkování proti Covid-19. Jako jediný volný termín se mu zobrazuje sobota 6.3. (patří do skupiny 70+, je 3 měs. po bypassu srdce, mimo to je po tumoru moč.měchýře a užívá léky na DM). Může se v nabízeném termínu nechat naočkovat i v případě, že v pondělí 8.3. má u vás plánované CT vyšetření s podáním kontrastní látky, nebo by bylo vhodné počkat na další termín?…

Dobrý den, očkování a případně vyšetření nějakou zobrazovací metodou se zkombinovat dá. S pozdravem MUDr. J. Ziková