Ivana19. 9. 2018

Dobrý den, potřebovala bych poradit jestli by byly vhodné MD kolagenové injekce v mém případě a jaké jsou zkušenosti s jejich použitím. Prosím o odpověď a případnou konzultaci u pana primáře. MR a denzitometrii mám. Moc děkuji Ivana

Dobrý den, můžete se samozřejmě objednat na vyšetření, objednejte se na lince 14500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
kajka19. 9. 2018

Dobrý den, někdy během března tohoto roku jsem byla na vyšetření EKG, Holter i na jízdě na kole. Bylo mi sděleno, že je vše v pořádku. Nyní cca 2měsíce se mi vrací píchání na levé straně směrem k srdci a při větší zátěži (cvičení) pálení na levéstraně na hrudníku. Je pravda, že jsem začala více kouřit (což se momentálně, vzhledem k příznakům, snažím opět přestat). Hůře se mi dýchá apod. Je možné,…

Dobrý den, pokud jste absolvovala uvedená vyšetření s normálním nálezem, je vážné srdeční onemocnění málo pravděpodobné, srdeční vadu odhalí nejlépe ultrazvuk srdce ( ECHO vyšetření), pokud máte zájem můžete se objednat na toto vyšetření i do naší nemocnice. Objednejte se telefonicky přes recepci, na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Zdrnca18. 9. 2018

Dobrý den , včera večer jsem si aplikovala nitrožilně pervitin, ale naskytl se mi problém. Ruka mi ihned otekla a udělal se mi pupen s dirkou uprostřed z kterého nejprve vytékala krev s vodou a tak jsem to zkusila trochu povymačknout. Otekla mi celá ruka a pupen se mi zvýšil a udělala se mi červená mapa kolem. Ruka mi už po chlazení splaskla ale v jednu chvíli mne napadlo zda nemůžu mít…

Dobrý den, uvědomte si především, že jste si aplikovala tvrdou drogu, po které můžete v krajním případě i zemřít. Nikdo předem neodhadne její účinky, neboť nezná přesné složení, koncentraci či přídatné látky. Otok ruky může být spojen s aplikací látky mimo žílu, kdy se látka dostane do podkoží, kde způsobí otok a bolestivost, který časem ustoupí spontánně a chlazení postačí. Také může jít o…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Charles17. 9. 2018

Dobrý den,chtěl bych se zeptat .Nedávno mi paní doktorka předepsala Pamycon na zánět středního ucha.Ucho nebylo propochnuté a po každém použití pamyconu bolest v uchu víc sílí,mel bych se spíše rovnou zastavit na ORL nebo dále kapat ? Ucho je čím dál zalehlejší,slyším na něj opravdu jen minimum a mam v něm neskutečný tlak. Nejsem si tedy jist jestli dále používat pamycon. Děkuji za odpověď. …

Dobrý den, určitě navštivte ORL lékaře, návštěvu neodkládejte. S podravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Nikol17. 9. 2018

Dobrý den, chtěla bych se dotázat na problém, který má partner. Za ušima se mu dělají bílé hrbolky (některé menší, některé až 0,3 mm), které, když se zmáčknou, tak se postupně vymáčkne tuk - bílé barvy. Některé zmáčknout nejdou nebo spíš hrbůlek ujíždí. Je možné nějak tento stav zlepšit či se toho zcela zbavit, protože partnerovi je nepříjemné mačkání a také se znovu po pár dnech tuk nahromadí.…

Dobrý den, bude se jednat asi o mazové žlázy, partner by měl navštívit kožního lékaře, který mu poradí, čím bulky mazat a jak se jich zbavit definitivně. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Aleš13. 9. 2018

Dobrý den, chci se zeptat jak můžeme pomoc nově otevřenému oddělení DIOP? Děkuji

Dobrý den, pokud máte zájem o pomoc tomuto oddělení kontaktujte jeho vrchní sestru paní Lacinou, možno přes email lacinova@nemocnice-horovice.cz. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Markéta12. 9. 2018

Dobrý den, už tak 5 týdnů mám bulku velikosti dejme tomu 2 fazolí, bolelo to při fyzické námaze, zašla jsem za obvodní lékařkou ta řekla že je to jen namožené, po nějaké době kdy jsem hodně chodila to bolelo zase, a taky jsem si nahmatala i na druhé straně zduřelé uzliny(jsem hubená už od mala,četla jsem že to jde více nahmatat když je člověk hubený), zašla jsem na gynekologii kde mi udělali…

Dobrý den, nepíšete, kde jste uzliny nahmatala, pokud v tříslech, je důležité vyšetření gynekologem k vyloučení event. infektu v této lokalizaci. Obecně , pokud si nahmatáte zvětšené uzliny, oboustranně, popřípadě bolestivé, bylo by vhodné celkové vyšetření, základní laboratorní odběry krve, které může provést i praktický lékař a může ihned odhalit závažnou patologii. Pokud by jste nahmatala…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Nikola10. 9. 2018

Dobrý den, měla bych dotaz po těle se mi vyskytují modřiny velké jakoby mě někdo pořádně praštil ale nic takového se nestalo ani jsem se nebouchla nic dělají se samovolně a některé jsou malé a jiné obrovské... Trpím chudokrevnosti ale tohle jsem nikdy neměla. Upozornili mě na to blízcí a lidi z práce... Tak se chci zeptat co by to mohlo být?....popřípadě kam stím jít na vyšetření? Děkuji

Dobrý den, nadměrný samovolný výskyt modřin společně s chudokrevností není určitě normální jev. Na vyšetření určitě jděte, nejprve cestou praktického lékaře, který vás pošle na odběry krve a zhodnotí klinicky i váš celkový stav. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Rina9. 9. 2018

Dobrý den,navštívila jsem vaši nemocnici,která je krásná,moderní,čistá.Personál přívětivý a milý.Jediná výtka,ošetřovatel,nebo zdravotní bratr se ptal na potíže jednotlivých pacientů na chodbě pohotovosti,takže celé osazenstvo čekárny bylo informováno o problémech jednotlivých lidí.Má to prosím nějaký smysl? To tak urychlí práci v ambulanci?

Dobrý den, centrální příjem, který slouží zároveň i jako pohotovost, navštíví během jeho nepřetržitého provozu desítky lidí. Personál musí být schopen během rychlé doby se orientovat a alespoň rámcově určit závažnost a charakter jejich obtíží. Na základě těchto informací směruje ošetření na jednotlivé ambulance a lékař určuje pořadí ošetření. Charakter pohotovosti většinou neumožňuje vést…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
A7. 9. 2018

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli je možné ve firemních jeslích/školce, přijmout dítě zaměstnance RNB, případně zda-li uvažujete o zřízení stejného zařízení v RNB? Děkuji Vám a přeji hezký den.

Dobrý den, docházka do firemní školky Nemocnice Hořovice Nemo je možná. Záleží na aktuální kapacitě školky. Obdobné zařízení v Berouně zatím není v plánu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jarmila7. 9. 2018

Dobrý den, z důvodu mého zdravotního stavu mám nárok na vložky ortopedické-speciální (kód 16-0000971). Rehabilitační lékař, u kterého mám kartu, mně je odmítá předepsat z důvodu bydliště v jiné spádové oblasti. Dále argumentuje tím, že vložky má předepisovat ortoped. Jeho další podmínkou je, że bych přímo v jejich zařízení musela absolvovat rehabilitace. Dříve mně výše uvedené vložky…

Dobrý den, ortopedické vložky může předepisovat ortoped i rehabilitační lékař, spádovost a nutnost absolvování rehabilitace v daném rehabilitačním zařízení již není nutná. Pokud nejste spokojená s vaším rehabilitačním lékařem, můžete se obrátit na jiného, či na svého dispenzarizujícího ortopeda. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Barbora6. 9. 2018

Dobrý den, za posledního třičtvrtě roku jsem hodně zhubla. Měla jsem při výšce 163 cm 61 - 62kg, nyní mám 53 kg, hubnu průběžně dál. Nikdy jsem předtím nehubla, spíše přibírala, ani lehčí strava a víc pohybu s mou váhou dříve nic neudělaly. Celou dobu, kterou hubnu, jím normálně a úplně všechno, pohyb se nijak nezměnil. Nevím o žádném nárůstu stresu. Krevní testy na štítnou zkázu byly negativní.…

Dobrý den, pokud hubnete, aniž byste měnila jídelní či pohybové návyky, není to běžný jev. Doporučila bych udělat cestou praktického lékaře základní laboratorní vyšetření k vyloučení nějakého závažného onemocnění. Pokud bude nález normální a vy sama nemáte žádné jiné potíže, můžete navštívit nutriční ambulanci, která je i v naší nemocnici, stačí se objednat na recepci. S pozdravem MUDr. J.…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Karolína6. 9. 2018

Dobrý den, Poprosila bych o radu ohledně vyřezávání znaménka. Dnes jsem byla na chirurgickém zákroku. Jedno znaménko na tváři, druhé na hrudníku. Samotný zákrok moc nebolel, ale teď mě to bolí dost. Doktor mne nijak neinformoval, proto se chci prosím zeptat jestli je bolest normální a zda můžu chodit do práce (myslím tím, aby se mně třeba nepotrhaly stehy, občas zvedám těžké věci) Mnohokrát…

Dobrý den, bolest po zákroku se může dostavit se zpožděním, když přestane působit lokální anestetikum, nevím, jak byla znaménka veliká, ale pracovní neschopnost většinou není nutná. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Marcela6. 9. 2018

Dobrý den, už asi 5 měsíců každý den kýchám, několikrát za den a neznám příčinu. Nepamatuji si, že bych někdy měla jakoukoliv alergii. Začala jsem užívat dost často reklamovaný nosní sprej Flixonase, ten mi ovšem vůbec nepomohl. V létě se mi objevil na vnitřní straně paže flek, který nemizel. Navštívila jsem obvodní lékařku, dostala jsem mast a lék Zodac na ten flek,kvůli svědění. V souvislosti s…

Dobrý den, podle potíží jak je popisujete, je možné, , že důvodem vašeho kýchání bude alergie, objednejte se na vyšetření do jakékoliv alergologické ambulance . V naší nemocnici se můžete objednat na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Martin Bárta5. 9. 2018

Dobrý den. Poslední dobou mám časté závratě, únava, pocity na zvracení a častý průjem. Nevíte čím by se toto mohlo projevovat? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, obtíže, které popisujete jsou dosti nespecifické, pokud se stále nebudete cítit dobře, měl byste např. cestou praktického lékaře absolvovat klinické vyšetření a mít provedeny základní laboratorní odběry. Pokud by bylo v popředí trvání průjmů, bylo by vhodné kultivační vyšetření stolice a další vyšetření zaměřená na gastroenterologický trakt. S pozdravem MUDr. J. ZIková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Oldřich4. 9. 2018

Dobrý den je mi 15 let a chtěl bych se zepat co mám dělat když mi skoro pořád stojí penis třeba třikrát do 30 minut.

Dobrý den, vzhledem k Vašemu věku se nejedná většinou o velký problém. Děje se to na podkladě hormonálních změn. Problémem by bylo, kdyby erekce nastoupila a trvala by více jak půl hodiny. Poté se již jedná spíše o patologii. Kdykoliv se můžete objednat na naší urol. ambulanci (Dr. Kříž) a můžeme Váš problém lépe prokonzultovat. Hezký den MUDR. Petr Běhounek

MUDr. Petr Běhounek
Zobrazit celý dotaz
Ales31. 8. 2018

Dobry den, chtel bych se zeptat zda mohu přes den užívat před treninkem NO produkty typu citrulin 6g, aakg 5g, agmatin 1, 2g,2g ornitin mezi 16-18h. A v 20h si vzit 50-100mg sidenafil citrate(kamgra přál jelly). Je to problem ? Někde jsem četl že by se to nemělo užívat s NO produkty, jedna se i o doplňky stravy nebo jsou myšleny NO léky na srdce? Nebo pouzit sidenafil v den kdy nepřijmu žádný NO…

Dobrý den, při užívání Sildenafilu je kontraindikováno současné užívání léků uvolňujících oxid dusnatý nebo nitráty v jakékoliv formě. I když se jedná " pouze o doplňky stravy" nedoporučuji současné podávání tohoto léku a těchto produktů, minimálně 24hod. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
kiki31. 8. 2018

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně tetování přes jizvy. Mám na zápěstí jizvy po pořezání se, a nyní bych je chtěla z estetických důvodů překrýt tetováním. Chtěla bych se pouze zeptat, jestli by mohly nastat nějaké komplikace kvůli tomu, nebo by se mohl vyskytnout nějaký problém? Jizvy jsou zahojené, 4 roky staré a nejsou vystouplé. Přílohou posílám jejich fotografii. Děkuji za odpověď :)

Dobrý den, z medicínského hlediska tetování přes jizvy nevadí, je to spíše problém estetický, protože jizva má jinou strukturu tkáně než normální kůže, pružná tkáň kůže je nahrazena poměrně tvrdou kolagenní tkání a barva nedrží jak má, třeba se brzy rozpadne nebo rozpije, takže pokud máte o tetování zájem, proberte to přímo se svým tatérem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Norbert30. 8. 2018

Dobrý den Zítra si mam jít zajistit potravinářský zdravotní průkaz, ale v minulosti jsem narazil na mononukleozu,která je již 2 roky stabilizovaná. Dostanu tedy průkaz i přes tuto prodělanou nemoc ?

Dobrý den, prodělaná mononukleosa před 2 lety nebrání potvrzení potravináškého průkazu. Pro posuzujícího lékaře je závazný aktuální zdravotní stav, takže pokud jste bez obtíží, nic nebrání v jeho získání. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Kristýna K.29. 8. 2018

Dobrý den. Již přes půl roku mi vypadávaly vlasy ve velkém množství společně s častou únavou a nespavostí, někdy také bolest kloubů. Měla jsem tedy podezření, že mám něco se štítnou žlázou. Zašla jsem si na krevní testy a zjistili mi, že mám zvýšený výskyt hormonů štítné žlázy - nejspíše hypertyreóza. Za týden jdu k mému praktickému lékaři s mými výsledky krevních testů a chtěla bych se Vás…

Dobrý den, pokud máte hyperthyreosu, je nutné co nejdříve nasadit medikamentozní terapii, záleží na tom, jak moc je hypertyreosa vyjádřená, měla byste být léčena a sledovaná u endokrinologa, ten také bude indikovat další vyšetření štítné žlázy, například sonografii. Co se týká uvolnění z tělesné výchovy, na začátku léčby bych to určitě doporučila. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Michael Němec27. 8. 2018

Dobrý den, prosím, potřeboval bych poradit, již přes měsíc se trápím, přijel jsem v půlce července z dovolené, hned nato další den v práci jsem si namohl záda, dva týdny jsem neuměl na velkou, proto jsem vyhledal pomoc v nemocnici, kde mě dali klistír, ale to nepomohlo. Následně jsem byl poslán na neurologii, kde provedli neurologické vyšetření, kde nezjistili žádnou závadu a pro jistotu jsem…

Dobrý den, možná, že vaše obtíže byly přechodné a odezní samy, uvidíte dle dalšího vývoje a výsledků kolonoskopie. Pokud vaše problémy přetrvávají, mohl by je řešit specialista -proktolog, v naší nemocnici je tato ambulance, můžete se tam objednat na lince 14500. Co se týká vašich dotazů, myslím, že hmatatelné tukové buňky spíše nesouvisí s vašimi obtížemi a co se týká magnetické resonance,…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Honza26. 8. 2018

Dobrý den mám takový problém po záchodě je hodně cítit moč byl jsem v neurologie tam mi řekly že to je normální ale to mi hodně vadí vůně je nepříjemné když mi bylo 6-9 let měl jsem problémy močového měchýře (kamny léčba byla čaje a prášky tak vše jsem vycural) teď mam zase problém vedle penisu mám růžové rány (byl jsem v kožní lékaře jde o infekce dostal jsem krémy léčil jsem měsíc žádný efekt)…

Dobrý den, vzhledem k obtížím se objednejte na urol. ambulanci naší nemocnice. Rádi Vám s vaším problémem poradíme, ale je nutné Vás osobně vyšetřit. Přeji hezký den MUDr.Petr Běhounek

MUDr. Petr Běhounek
Zobrazit celý dotaz
libor24. 8. 2018

Dobrý den, již cca 2 roky se u mě vyskytuje problém s polykáním. Byl jsem u své doktorky ta mě poslala na krční, kde se mi doktorka dívala do krku nějakým zrcátkem a říkala že je vše OK kromě toho, že mám zvětšené krční mandle. Svůj problém bych popsal jako, že cítím kdybych měl upnutý svetr kolem krku ikdyž ho nemám. Dále mě svědí kolem mandlí a zjistil jsem třeba když jedu na výlet na kole…

Dobrý den, foto příloha potvrzuje, že jste skutečně po angíně, ale obtíže které popisujete vypadají spíše jako funkční, pokud jsou chvíle, kdy s polykáním obtíže nemáte, nemusíte se bát nějaké překážky, například v jícnu. Při pocitu knedlíku v krku by jste mohl ještě absolvovat ultrazvuk štítné žlázy a event. posouzení endokrinologem, někdy se takto může projevovat zvětšená štítná žláza.…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Petr23. 8. 2018

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na látku testofen. Jestli skutečně zabírá, tak jak se o ní v reklamě píše. A taky na přípravek Maxulen a Macatron. Jestli to není jen chytka na lidi, nebo jestli to skutečně funguje, tak jak píšou. Nebo jestli to nejsou zbytečně předražené doplňky stravy, které by se daly sehnat i o mnoho levněji v jiné formě. Děkuji. S pozdravem Petr

Dobrý den, bohužel nemám zpětnou vazbu od pacientů, jedná se o doplněk stravy, jehož účinky nejsou ověřeny standartními metodami. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jan21. 8. 2018

Dobrý den , pracuji v Německu jako pendler.Momentálně marodím s výronem kotníku , přišli mi papíry od Německé pojišťovny AOK.Můj lékař je na dovolené a náhradní doktor mi je odmítá vyplnit se slovy že to dělat nebude ať si počkám na svojí doktorku.Dokumenty jsou v němčině a chtějí lékařskou zprávu od doktora přeložit do němčiny.Má doktor možnost odmítnout vypsat lékařský posudek ? Popřípadě jak…

Dobrý den, neznám podrobnosti vašeho případu, ale pro pojišťovnu je závazná zpráva od lékaře, který vás ošetřil a vede léčbu vašeho úrazu. Lékař nemá povinnost překládat zprávu do němčiny, překlad si musíte zajistit sám. Případné dotazy směrujte na vaší pojišťovnu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Klára21. 8. 2018

Dobrý den,dnes jsem byla na vyšetření kolen a když mi pan doktor oznámil operaci,tak jsem se tak lekla,ze jsem už nevnímala dál a na nic se nezeptal. Můžete mi,prosim,dle těch zkratek říct,co me to vůbec čeká. Moc děkuju

Dobrý den, bohužel nemáme k dispozici přílohu

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Michal21. 8. 2018

Dobrý den asi před rokem po prodělané angíně se mi na pravé straně zhruba v půlka v půlce ohryzku objevila při polknutí bulka vždy jakoby vylezla a zpět po kontrole a vyšetření sono mi bylo sděleno že se jedná o zvětšenou uzlinu že se to nedá léčit a při potížích přetrvávajících by se musela vyndat zhruba půl roku jsem měl úplný klid a ani jsem o tom nevěděl nyní se opět objevila a cítím jí víc…

Dobrý den, vzhledem k popisu na ultrazvuku a tomu, že se bulka opět objevila, bych rozhodně doporučila její vyndání, bude tak možný histologický rozbor, takže se bude jasně vědět, co to vlastně je za útvar a v případě, že je nález zánětlivý, je také jisté, že se vyléčí. S pozdravem MUDr. J. ZIková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Zuzana Niemynarzová19. 8. 2018

Dobrý den, už asi 3-4 měsíce mě trápí tato bulka pod jazykem (viz přiložené foto). Nevadí mi při mluvení ani při jídle. Pouze občas pociťuji tlak. Tlak trvá někdy 3 dny, někdy týden a pak zase nějakou dobu nic. Byla jsem s tím u zubního lékaře a ten mi řekl, že mi bulka mohla vzniknout z okusování vnitřní strany tváří, protože jsem si tento zlozvyk, když jsem byla nervózní. Nic víc jsem se ale od…

Dobrý den, bulka pod jazykem s cystami v nosních dutinách nesouvisí, pokud nezmizí a bude vás obtěžovat, jděte na vyšetření k jinému stomatologovi. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Karolína18. 8. 2018

Dobrý den, Mám takový problém s tím, kdyz jdu na velkou, tak když exkrement prochazí pres ritni otvor, tak mě to hrozně bolí a myslím, že to vzdycky nejak praskne a pak je v zachodě krev i na toaletním papíre. Krev je "čerstvá". Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, nejspíše se jedná o hemorhoidy, tento problém můžete vyřešit cestou praktického lékaře nebo proktologa, v naší nemocnici je proktologická ambulance ( MUDr. Cajthaml) , při větších ztrátách krve provedou ambulantně malý zákrok a zbaví vás obtíží, objednejte se přes recepci na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Marcela16. 8. 2018

Zdravim Vas. Mame v rodine problem bratr 25lety zije v Kanade zjistili mu zapal tlusteho streva leci se 3měs prasky mu nezabiraji. Ma bolesti, ted zacina oslabovat nemuze poradne chodit, v stoli ma krev, hubne,prujem,horecky.Bolest tlumi algifenem. Lekari v Kanade dali mu antibiotika a kontrola za mesic ale vubec antibiotika nepomahaji stav se jen zhorsuje.Je to važne oneocneni? Bratr premysli o…

Dobrý den, nemůžu přesně určit jaké má bratr onemocnění, ale vypadá to, že má onemocnění střev, které je spíše chronického původu, a musí se léčit celoživotně, ale také to může být ještě jiná příčina, proto si zaslouží podrobné vyšetření a dispezarizaci u specialistů - gastroenterologů. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Janko13. 8. 2018

Dobrý deň chci se zeptat na konečníku se mi objevili nejake virustky občas to svedi chtěl bych se zeptat oco se jedná Děkuji za odpověď

Dobrý den, navštivte kožního lékaře nebo proktologa. S podzravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Lukáš Pítek13. 8. 2018

Dobrý den Měl jsem orální styk s ženou z rizikové skupiny, která mě uspokojovala přes kondom, byl nasazený téměř po celou dobu, až ke konci asi cca 1-2 minuty kdy došlo k vyvrcholení do úst, jaká je pravděpodobnost nákazy pohlavní chorobou at už Hiv, Sifilis , Kapavka, Chlamydie, Hepatitida B, C ? Omlouvám se za nevhodný dotaz ale jsem z toho docela špatný. Předem děkuji za odpověd.

Dobrý den, pohlavní nemoci, které jste vyjmenoval, ale i pohlavně přenosné choroby jako hepatitis či HIV se přenáší přímým kontaktem sekretu a sliznic, které jsou branou vstupu infekce (vaginální, ústní i anální). Jestli chcete mít jistotu, vyhledejte raději dermatovenerologa. S pozdrave MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Ilona10. 8. 2018

Dobry den.... Byla jsem darovat krev pred menstruaci ale do ted jsem ji jeste nedostala mela jsem ji mit 26-27... Tri testy ukazali ze nejsem tehotna... myslite ze ma na tom zasluhu zrovna to darovani krve?

Dobrý den, darování krve nemá vliv na menstruční cyklus. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Anonym10. 8. 2018

Dobrý den, můžete mi poradit, jak se zbavím těchto vřídků? Dělá se mi to už od ZŠ, moc se za to stydím a proto nepřipadá v úvahu návštěva lékaře(důvod proč to vkládám anonymně. Zkusila jsem všelijaké babské rady, levnější i drahé masti, už nevím co zkusit. Obézní nejsem, jsem kuřák, HA jsem vysadila, ale ani při braní se to nijak nelepšilo. Hygienou to také není, zkoušela jsem hodně časté mytí,…

Dobrý den, nález vypadá jako akné, zkusila jste sama již mnoho věcí bez úspěchu, opravdu bude asi nejlepší vyhledat specialistu, kožní lékařku, jistě najdete takovou, která je empatická a poradí vám, dnes jsou k dispozici zvlášť u amb. specialistů reference od ostatních pacientů, stačí když ukážete pupínky jen v horní partii, určitě to udělejte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Filip9. 8. 2018

Dobrý den , mám cca 5 dní po operaci obřízky , ale praskl mě cca 3 den po operaci spodní steh a ranka se otevřela . Rána nebolí ,necuká v ní , jen vypadá nevzhledně . a má uvnitř bílí povlak . Penis mažu 3x denně mastí Framykoin a 1-2x denně koupu v heřmánku cca 10 minut a pak vysuším fénem . Chtěl bych vědět jestli to nebude mět problém s funkcí , a jestli je to normální že se steh uvolní tak…

Dobrý den, riziko bych v tom neviděl, vstřebatelný steh doopravdy někdy vypadne již brzy po operaci. Na funkci by to vliv mít nemělo. Pokud budete mít jakékoliv problémy s hojením, můžete se objednat přes recepci na naší urologickou ambulanci. PS: Prosím nepoužívejte na sušení fén po koupeli v heřmánku a nechte oš. oblast bez dalšího osušování. Po zhojení rány v jizvu již nemá smysl…

MUDr. Petr Běhounek
Zobrazit celý dotaz
Jaroslav9. 8. 2018

Dobrý den mám problém s genitaliemi pod žaludem mám jakési kousky kůže přirostlé nevím oč jde poradí mi někdo celkem se bojím

Dobrý den, vzhledem k vašim obtížím, by bylo dobré se objednat přes recepci na naší urologickou ambulanci a domluvit se osobně. Z vašeho popisu bohužel jasně nestanovíme, jaký druh nálezu máte. Děkuji , MUDr. P. Běhounek

MUDr. Petr Běhounek
Zobrazit celý dotaz
Štěpánka9. 8. 2018

Dobrý den, všechno začalo tím že jsem před pár dny večer vypila energetický nápoj (ale ne poprvé, do té doby jsem pila jeden energetický nápoj tak 2x až 3x do týdne, občas odpoledne i kávu). Chvíli na to mi začalo být nevolno. Začala jsem se potit a zrychlil se mi tep. Přečetla jsem si co by to mohlo být na internetu a pak se můj stav ještě zhoršil protože jsem začala mít morbidní myšlenky, bála…

Dobrý den, příznaky které popisujete mohou být skutečně podpořeny konzumací energetických nápojů. Určitě bych vám doporučila je nekonzumovat, vaší kondici ani duševnímu klidu neprospívají. Jste hodně mladá, nevím, čím zabýváte a jaké máte záliby, ale aby se člověk cítil lépe, stačí si zasportovat, věnovat se muzice, malování, pobývat s vrstevníky... Věřím, že něco si jistě vyberete a zapomenete…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Tana8. 8. 2018

Dobrý den, chci se vás zeptat , přítel (21) trpí na průjem už přes půl roku, není to vždy uplnw vodnaté ale normální stolici nemel už pěkně dlouho, v jediné chvíli kdy měl trávení v normálu bylo když si dával lék imodium, ale jakmile jo dobral netrvalo dlouho a byl zase ve starých kolejích, teploty nemá, bolesti taky ,jen někdy večer ho něco tlačí ve střevech a tak si to břicho masíruje, nezvraci…

Dobrý den, přítel by měl určitě podstoupit vyšetření, může začít cestou praktického lékaře, k vyloučení infekční příčiny obtíží, ale také bude asi nutné vyšetření gastroenterologem, který provede specializované odběry a nejspíše provede kolonoskopické vyšetření , kde může posoudit stav sliznice střev a může odebrat vzorky na histologické vyšetření, které je základem pro diagnostiku specifických…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Marcela8. 8. 2018

Dobrý den před ani ne týdnem jsem spadla z kola a nic mi není myslíte že je to v pohodě nebo bych měla zajít na vyšetření?

Dobrý den, při pádu z kola se nemusí stát vůbec nic, nebo se v krajním případě člověk může i zabít, záleží na tom, v jaké rychlosti spadnete, kam se uhodíte. Pokud po pádu u vás přetrvává v místě zranění někde bolest, otok či porucha funkce některé z končetin, určitě lékaře vyhledejte, praktika či chirurga. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Veronika7. 8. 2018

Dobry den, jiz druhy tyden me poboliva v zadech v krizi a k tomu me zacali bolet nohy, obe dve. Nejsou natekle ani na dotek teple, ani na dotek bolestive. Nejhorsi je bolest, kdyz sedim. Vecer kdyz si lehnu do postele a chystam se spat, tak bolest nohou do 15 minut zmizi. Prosim k jakemu lekari se mam objednat? Dekuji

Dobrý den, objednejte se na neurologické vyšetření. S podzravem MUDr. J Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Anna Jiráková7. 8. 2018

Dobrý den, včera 6.8. jsem byla ošetřena s bolestí žaludku v chirurgické ambulanci r. Víznerovou, dostala jsem vyjádření a měla bych velkou prosbu : pí r. napsala, že se mám objednat na GFS cestou PL, ale zapomněla jsem se zeptat co to znamená, prosím proto o informaci. Děkuji a mám ještě jednu prosbu : bylo mi provedeno laboratorní vyšetření krve a výsleky nemám písemně, v pátek ju na kardio a…

Dobrý den, PL je zkratka pro praktického lékaře, to znamená, že vám má gastroskopii objednat praktický lékař, buď přes recepci 14 500 nebo na přímou linku 311 55 2214. Pokud jdete na kardiologii v naší nemocnici stačí oznámit, že jste měla odběry krve a lékařka si je může najít v počítači a také třeba i vytisknout. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jitka7. 8. 2018

Dobry den, mela jsem auto nehodu. Spadla jsem na hlavu to zpusobilo kratkodobe bezvedomi a zlomeninu nohy. Jak se stala nehoda si nemohu vzpomenout, je mozne ze si muzu jeste vzpomenout jak se to stalo ? Dekuji

Dobrý den, myslím, že je to spíše méně pravděpodobné. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
1234. 8. 2018

Dobry den. Chci se zeptat. Včera jsem zjistila že mam hnedy povlak na jazyku a nevim co s tim a z ceho to muzu mit? Dekuji

Dobrý den, povlak na jazyku může být přechodná záležitost, související nejčastěji s vašimi návyky, jako je kouření, konzumace kávy, či aktuálně může být ovliněno nízkým příjmem tekutin. Pokud bude povlak přetrvávat, navštivte stomatologa. S pozdravem Dr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Radka4. 8. 2018

Dobrý den,mám se dostavit na odběr krve .Prosím od - do se musím dostavit.Jsem od ROKYCAN.Děkuji

Dobrý den, odběry krve se v naší nemocnici provádí od 6: 00 do 14: 10 v odběrové místnosti, je to menší samostatná budova, od hlavního vchodu směrem napravo. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Hana3. 8. 2018

Dobrý den, mám problém nejen se zavodněnim(beru Forfemina slim), ale také časté návaly pocení (jsem cca3roky v přechodu). Mým velkým problémem je to, že po vypití až cca 5litru vody nemám potřebu na záchod. Více se potím a mám za to, co vypiji to se vypocuje. Prosim o radu. Děkuji Hana

Dobrý den, zvýšené pocení v přechodu je častým doprovodným projevem, pokud máte pocit, že zadržujete vodu extrémně, měla byste absolovovat celkové vyšetření ( praktickým lékaře či internistou) , včetně základních laboratorních odběrů, k vyloučení nějaké interní patologie, proberte svoje obtíže také s registrujícím gynekologem, který zváží event. nějakou hormonální substituci. S pozdravem MUDr.…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Barbora Palová2. 8. 2018

Dobrý den. Je mi 28 let a již čtvrtým rokem se léčím na tachykardii, denně beru ráno Betaloc ZOK 25mg 1/2 prášku. Už druhé léto se trápím. Jakmile přijdou horké letní dny, objeví se u mě motání hlavy, nevolnost, pocit na zvracení, mžitky před očima,špatně se mi dýchá. Doktor mi na to řekl, že je to vzhledem k mému zdravotnímu stavu normální a že se s tím nedá nic dělat. Akorát mi předepíše…

Dobrý den, dávka vašeho léku na tachykardii je velmi malá a určitě nemá souvislost s vašimi obtížemi, zvlášť když jsou vázané na horké dny, pokud váš lékař nenašel žádnou patologii při klinickém vyšetření či v základních laboratorních odběrech, patříte mezi lidi, kteří hůře snáší horko, pak musíte dbát zejména na obecná opatření - především dostatečný pitný režim, aby jste předešla dehydrataci,…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Petr1. 8. 2018

Dobrý den, Měl bych dotaz k žilám na nohou. Někdy hlavně po námaze vyběhnou více občas se vyskytne boule která je teplá a objevují se někdy i bolesti nohy. Je potřeba to řešit a kam přesně je možné se objednat. Děkuji

Dobrý den, po fyzické námaze se žilní řečiště více plní, je rozdíl, zdali se jedná o žíly, které jsou jen více patrné, či žíly které jsou patologicky rozšířené, takzvané křečové žíly ( varixy), navštivte nejprve praktického lékaře, ten provede klinické vyšetření a dle nálezu vás event. odešle na angiologickou ambulanci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Michaela Vašáková1. 8. 2018

Dobrý den je mi 21 let. Má takový dotaz ohledně očkování. Před 14 dny (17.5.)) jsem byla na očkování proti klíštovce (přeočkování po 5 letech). Mezitím jsem se píchla jehlu a dnes 1.8( asi po 14 dnech) jsem musela kutně na přeočkovní proti hepatitidě B (měla jsme hraniční protilátky) a vůbec jsme si neuvědomila,že jsem byla nedávno na očkování. A sestřička se mě nezeptala.Chtěla jsem se zeptat…

Dobrý den, minimální rozestup mezi očkovacími neživými vakcínami je 14 dní, takže pokud jste byla očkována po této době bude vše v pořádku. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
nikola25. 7. 2018

Dobrý deň. Liečim sa na trombofilnú poruchu zrážania krvi - syndróm lepivých doštičiek II.typu už niekoľko rokov. Mám aj malú aneurizmu, roky iba v sledovaní. Mala som v minulosti pravdepodobne krvnú zrazeninu (mávam niekedy migrény s výpadkom zorného poľa) no vtedy som mala problém s rozprávaním a tŕpnutie tváre a jazyka. bola som v nemocnici v čase užívania horm.antikoncepcie v tabletovej forme…

Dobrý den, zavedení nitroděložního tělíska nemá vliv na vaši celkovou krevní srážlivost a je to dobrá volba oproti hormonálním tabletám, které jsou významným rizikovým faktorem pro vznik trombosy a toto riziko se ještě násobí s dalšími rizik. faktory- jako je u vás vrozená forma trombofilního stavu či třeba kouření nebo obezita, částečná imobilita ( po úraze, operaci.. atd.). Lokální účinky…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Nina20. 7. 2018

Dobrý den, Přítel zapomněl vlastně i já, že má na ráno objednané odběry krve a dopustil se těchto chyb. Chtěla bych se zeptat jak dalece a o kolik mohou být zkresleny výsledky krve (konkrétně tuky v krvi) při nedodžení správného chování před odběrem krve. Přítel byl na odběrech krve a jeho hladina triacylglycerolu byla 10 mmol/l, doktorka mu ihned předepsala léky a doporučila přísnou dietu,jinak…

Dobrý den, před plánovaným ranním odběrem krve se skutečně doporučuje vynechat příliš tučná jídla i večer, protože mohou být zkreslené právě výsledky tuků v krvi a zejména hladina triacylglycerolů. Přítel by měl jít na nové odběry, na druhou stranu je vidět, že nedodržuje základní pravidla, která se doporučují při zvýšené hladině tuků ( nejíst mastná a smažená jídla, ale i nepít alkohol) a…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Helena Veselá19. 7. 2018

Dobrý den. Prosím provádíte operaci prevyslych horních vicek a popr. kolik to stoji ?Děkuji H.

Dobrý den, plastické operace víček jsou v naší nemocnici v plánu, projekt bude zahájen zhruba od podzimu tohoto roku, přibližná cena je cca 11 000 Kč. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Horáček15. 7. 2018

Dobrý den, mám 84 letého otce a má inkontinenci. Za jakých podmínek může předepsat pleny praktický lékař, aby nám je hradila pojišťovna? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, praktický lékař může předepsat tyto pomůcky, když budete mít indikaci od urologa, či od gynekologa. S podzravem MUDr. J. ZIková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jiří12. 7. 2018

složky Koš na základě ručního smazání. Dobrý den vážená paní doktorko , Vaše pracoviště mi byly doporučeny k mému dotazu. vím že je Váš čas drahý, prosím pěkně o přečtení nevyžádaného emailu za který se omlouván, jsem z věci zoufalý . Mám dotaz, syn měl úraz kdy padl nazad na dlažbu na temeno hlavy a ztratil vědomí . Jedná se o velkého chlapa tedy padal z výšky. Jak dlouho byl v…

Dobrý den, tento dotaz již byl zodpovězen panu Jiřímu dne 12.7. naším neurologem, k vašim dotazům, zdali se může hematom zvětšovat po úrazu i několik hodin, či zdali se mohou s odstupem času vyskytnout nějaké komplikace, zvláště při nedodržení klidového režimu, se dá obecně říci, že ano, jak už bylo zmíněno v předchozí odpovědi. Pokud potřebujete znát přesné odpovědi, ať už například pro vyřízení…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Katka10. 7. 2018

Dobrý den, prosím o radu - jsem na dovolené a včera mi začala bolest v krku a rýma a teplota 38. Dnes již teplota ustoupila, spouští se mi rýma a kašel. Zajímalo by mě, zda by to mohlo být koupanim ve studeném moři a zároveň foukal vítr. Jinak studenou vodu nepiju, nikdo není nemocný od koho bych se nakazila a klimatizaci nemáme. Mockrát Vám děkuji. Katka

Dobrý den, prochladnutí může napomoci tomu, aby u vás propukla nějaká virosa či bakteriální infekce, kterou byste třeba jinak imunitně zvládla. Užijte léky na snížení teploty a do studeného moře raději nechoďte, minimálně po dobu, pokud budete mít zvýšenou teplotu, dbejte na dostatečný příjem tekutin a odpočinek. V případě přetrvávání vysokých teplot a zhoršování příznaků vyhledejte raději…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Dagmar8. 7. 2018

Dobrý den, od 23.4 jsem v pracovní neschopnosti(Byla jsem s tím víckrát ulékařky a léčila mě na chřipku) s dráždivým kašlem, léčena na plícním ,, RTG zastínění v pravo paramediastinálně..dif.dg jen sumace. Už po třětí co mám neschopnost beru antibiotika a další 4 léky avůbec se to nelepší.Mám obavy ze špatné diagnostiky(děti 6.12)začly kašlat taky .Děkuji

Dobrý den, bez klinického a laboratorního rozboru nemohu nález hodnotit, ale popis rentgenu nemusí znamenat vážný nález, sumace znamená jen překrytí více vrstev na RTG, třeba stín žebra, který může vypadat jako patologický nález.... Pokud by váš plicní lékař měl nějaké vážné podezření, doplnil by jistě třeba další zobrazovací metody a nebo laboratorní vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Simona3. 7. 2018

Dobrý den.Delam prodavačku v botechObuv jsem střídala až potom ne a byla jsem 12 h. v kožených.Zacaly me v nich tlačit prsty a maličký i když mi nejsou malé a já je přesto nosila dal.Pak už jsem nemohla ani v nich chodit a když jsem je zula měla jsem otlacene palce a maličký a úplně rudé.Nohy mi zrudly a hrozně palily pak to po pár dnech začlo i na rukách z cervenaly a že vnitr me hrozne hořely…

Dobrý den, obtíže , které popisujete v souvislosti s použitím pevné kožené obuvi velmi pravděpodobně souvisí s postižením dolních končetin, ale myslím, že nesouvisí s postižením rukou. Jedině, že by třeba šlo o nějakou kontaktní alergickou reakci, která by rozvinula při kontaktu s materiálem bot. Boty raději již nenoste a zajděte na kontrolu na kožní či alergologickou ambulanci. S pozdravem MUDr…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Lenka1. 7. 2018

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli je dostatečná léčba deoxymykoinem v dávce 200 mg/den. Na webu borelioza.cz se uvádí,že je třeba 4000 mg a dokládají to německými studiemi. Mohla bych poprosit o názor na dávkování? děkuji Lenka

Dobrý den, dávka 200mg/den je v terapii boreliózy dostatečná, nutno je dodržet délku léčby, která je delší než léčba klasických bakteriálních onemocnění. S pozdravem MUDr. Ziková Jana

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Sona30. 6. 2018

Dobrý den, žena 59 let, nyní onemocněla pásovým oparem, jinak sledována pro MGUS (monoklonální gamapatii neurčeného významu), dále má autoimunitní thyroiditidu (aTPO). Má význam pátrat po malignitě, tak jako je to běžné např. u výskytu hluboké žilní trombózy bez známého provokujícího faktoru? Díky za váš názor.

Dobrý den, je pravda, že onemocnění pásovým oparem často propukne ve chvíli oslabené imunity, zdali krátkodobé či chronické, nelze rozlišit. Diagnosa MGUS se obecně bere jako tzv. prekanceróza, tedy určitý předstupeň hematologické malignity, takže by i tato diagnosa mohla souviset s tímto onemocněním. Údajů mám málo, věk pacientky je již bohužel rizikový, takže je na místě probrat tyto otázky s…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Barbora28. 6. 2018

Dobrý den, mám dotaz ohledně darování krve. Mohu darovat, když používám antibiotika proti akné? Díky za odpověď.

Pokud to jsou lokální antibiotika, není problém. S pozdravem Dr. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Michaela Rebelová27. 6. 2018

prosim vas o názor , uz druhy tyden mam bolesti zlucnika . byla jsem na usg a zlučnik je lehce zvetšeny 10x6cm , stena zesílena az na 15mm , v lumine ojedinele konkrement či shlik dr kolem 15mm . V krčku podezreni ka konkrement 11mm. D . hepatocholedochus je zachytitelný jen ve velmi krátkem úseku se šíri 10 mm. Byle jsem na pohotovosti v rokycanech a dali mi na to leky entizol 2-0-2 a ciplox…

Dobrý den, stav je vážný, kámen v krčku žlučovodu může způsobit zablokování žlučovodu a následně těžký akutní stav, dostavte se co nejdříve na chirurgickou pohotovost , třeba i k nám do Hořovic. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Andrea25. 6. 2018

Dobrý den, dotaz se netýká přímo mě, ale mého blízkého, který s problémem nechce jít k lékaři, ale souhlasí se zasláním dotazu. Jde o muže, je mu 60 let, celoživotní nekuřák, abstinent. Již nějakou dobu má odstraněný žlučník, kvůli hnisavému zánětu. Již několik let má břišní kýlu. Ve čtvrtek můj blízký spadnul z žebříku, má odřeniny a hematomy na ruce a nohách, ale nic zlomeného. Možná spadnul i…

Dobrý den, moje odpověď bude spekulativní, protože, jak jste sama napsala, bylo by nejlépe navštívit lékaře, ale pokusím se odpovědět, průjem, který se u známého objevil, by mohl být nejpravděpodobněji infekční etiologie - virový či bakteriální zánět střeva ( což by bylo nejlépe odlišit výtěrem z konečníku a odesláním na kultivaci). Bakteriální průjmy, které jsou často důsledkem dietní chyby, …

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Petra25. 6. 2018

Dobrý den, v prosinci 2017 jsem si vzadu na krku (na týlu) nahmatala bouličku, šla jsem na chirurgii, kde mi bylo řečeno, že je to zvětšená uzlina 0,4 cm. Uzlina se vždycky zvětší a poté zase zmenší, že skoro není hmatelná a toto se děje třeba i několikrát za den. Poté jsem šla k praktickému lékaři, kde mi bylo řečeno, že to může být z prodělané mononukleozy (prosinec 2016). Dále jsem v únoru…

Dobrý den, rakovina uzlin je bohužel onemocnění, které se nevyhýbá ani mladším lidem, nicméně podezřelá uzlina, pokud je již hmatná, se nezmenšuje, spíš se stále mírně zvětšuje, často nebolí. Pokud vaše uzliny reagují na infekční podněty , je to spíše dobré znamení, že váš imunitní systém pracuje dobře. Pokud by se uzlina na krku měla jen zvětšovat, být tvrdá či hrbolatá na pohmat, vyhledejte…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Kamila20. 6. 2018

Dobry den dnes jsem byla na vysetreni krcnich tepen, byla mi dana zprava bez blizsiho vysvetleni. Mam se neceho obavat nebo mohu nejak pomoci k zlepseni? Posilam zpravu v priloze dekuji kamila valentova

Dobrý den, nález je bez významných patologických změn, ve vašem věku bych jen nečekala popis i drobných aterosklerotických plátů, v závěru není popsaná velikost, takže se těžko vyjádřit jak je stěna cévy rozšířena, ale dá se předpokládat, že jen velmi málo. Jako AS pláty se popisuje jakékoliv rozšíření stěny tepny, i velmi malé. Obecně lze předcházet ateroskleróze zejména režimovými opatřeními,…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Tomas K.18. 6. 2018

Dobrý deň. Mám 28 rokov a diagnózu mikropenis. V detstve to nikto neriešil a výsledok je, že teraz mám pri svojej výške 185 cm a váhe 95 kg, penis nie väčší ako 2 cm. Endokrinologicke vyšetrenie som neabsolvoval. Pomoc som hľadal aj na zahraničných klinikách, žiaľ neúspešne. Chcel by som získať nejaké informácie ohľadom liečby mikropenisu. Bolo by možné absolvovať liečbu vo vašej nemocnici? Za…

Dobrý den, operace tohoto typu se bohužel v naší nemocnici neprovádí, obraťte se spíše na plastickou chirurgii. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
MAREK18. 6. 2018

Dobry den chci se Vas zeptat prestehoval jsem se narychlo do Prahy z Frydku Mistku ale mam tam lekarku mam narok na to kdyz pozadam o zaslani postou zdravotni dokumentaci abych nemusel jezdit zpet?jde to treba na dobirku poslat nebo jak to funguje? Moc dekuji Svoboda Marek

Dobrý den, pokud měníte praktického lékaře, stačí nahlásit novému lékaři jméno a adresu předchozího lékaře a ten už si i sám může vyžádat odeslání výpisu z dokumentace. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Honza K17. 6. 2018

Zajimalo by mě jestli to může být vážné, nebo co by to mohlo být. Jednou za čas se mi objeví skvrny na jazyku. Trošku To někdy pálí a pak zmizí... Třeba na týden a pak zmizí a pak zase přijdou na jiném místě. Léčil jsem to vitamíny B,C a nic. Dentalní hygienu dodržuji a používám i ústní vodu.

Dobrý den, navštivte stomatologa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Martin15. 6. 2018

Dobrý den, moje přítelkyně byla diagnostikována s herpes genitalia a mě by zajímalo kam se může člověk objednat na vyšetření. Přítelkyně je od února v zahraničí a to je také naposledy, co jsme měli pohlavní styk (vždy chráněný). Já žádné příznaky nemám, ale co jsem četl na internetu, tak dlouho člověk ani mít žádné nemusí. Zároveň by mě zajímalo, jestli se přenáší herpes genitalia i jinak než…

Dobrý den, herpes genitalis je sexuálně přenosné onemocnění, které se přenáší hlavně nechráněným stykem, ale je také možný přenos orálně , či kontaminovanými prsty nebo předměty. Přenos infekce může proběhnout i v asymptomatickém období. Příznaky onemocnění se projeví za několik dnů po styku s nakaženou osobou, spojené s bolestivostí, zarudnutím a vznikem puchýřků, v tomto případě je nutné…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jana Jiřičková12. 6. 2018

Dobrý den,jak prosím probíhá vyšetření rentgen polykacího traktu ve vaší nemocnici a jaká kontrasní látka se používá a jak velké je riziko vzniku alergické reakce na kontrastní látku děkuji

Dobrý den, toto vyšetření se u nás v nemocnici provádí. Pacient postupně vypije kašovitý roztok s baryem, naši rentgenologové zatím nezaznamenali vážnější alergické reakce po této přípravě. Celé vyšetření probíhá rychle, trvá cca 5 až 10 minut. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Radek12. 6. 2018

Dobry den mel bych dotaz vcera se mi na sourku z venku obevilo zacervenale misto a dnes uz je na miste takova boulicka pri zmacknuti trochu boli. S varletem ale neni vubec spojena proto jsem se chtel zeptat jestli jste se uz s timto nesetkali. Dekuji vam za odpoved.

Dobrý den, budete muset navštívit nejspíše kožního lékaře, bez klinického vyšetření se nelze vyjádřit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Monika11. 6. 2018

Dobrý den, měla bych na Vás dva dotazy. Nevím jestli spolu nějak souvisejí nebo ne a jestli je to něco závažnějšího. 1) Už několik měsíců mám na jazyku bílý, žlutý, hnědý povlak. Někdy i zešedivý. Každých pár dní se mi změní. Pila jsem málo vody (max do 1 litru denně) a proto jsem začala pít 2 - 3 litry za den. Zuby si čistím pravidelně a používám i dentální vodu. Povlak nejde vydrbat ani zuním…

Dobrý den, povlak na jazyku, zvláště ve vašem věku bude nejspíše souviset s vašimi návyky - zejména kouřením. Co se týká nočních křečí, je možné, že při vašem pracovním zařazení, kdy většinu dne stojíte, jsou dolní končetiny opravdu přetížené a můžou takto reagovat. Pokud by mělo jít o trombosu, byly by obtíže většinou jednostranné, mohla byste vidět otok končetiny a bolest by se bez léčby …

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jana Novakova7. 6. 2018

Dobry den. Prosim mam dotaz. Uz 5 ty den mam bolest leveho boku.. kolikrat chodim zohla a ani vstat nemuzu a o dejchani ani nemluvim.. trapi me to pres den i v noci.. boli me cely levy bok a jak kdyby levy bricho. Myslite si, ze to muzou byt natazeny svaly nebo neco?nemuzu ani lezet na prave strane pak me strasne rozboli ta leva.. zada jsou v pohode jen dvakrat me bolelo uprosted patere.. teploty…

Dobrý den, obtíže jsou velmi nespecifické, doporučila bych vám určitě návštěvu lékaře, nejprve praktického, který udělá laboratorní odběry a na základě svého vyšetření vás odešle dále. Neurologická příčina obtíží se zdá méně pravděpodobná, nejprve je nutno vyloučit patologii v oblasti břicha či hrudní dutiny, k tomu pomůže také ultrazvuk břicha a rentgen plic. Neodkládejte návštěvu lékaře. S…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jiří4. 6. 2018

Dobrý den, asi před týdnem jsem vám posílal dotaz ohledně histologii atd...Výsledky z histologie jsou dobré, jak řekl doktor, ale poslal mě na odsátí tekutiny ze středouší, a následné aplikování trubiček do bubínku. Dnes mě pustili se zprávou ve které se píše kontrola za týden a konzilium s onkologii, mohl bych se zeptat co to v tomto případě znamená, děkuji Spálenka.

Dobrý den, nemám potřebné informace k posouzení vašeho případu, pokud půjdete na ambulanci či konzultaci na onkologii, jděte třeba i s rodiči a žádejte jasné informace. Více vám bohužel neporadím, přeji vám mnoho štěstí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Sabina4. 6. 2018

Dobrý den, už minimálně 2-3 roky mě trápí pupínky na nohou - nejvíce v létě. Jsou červené a někdy vypadají skoro jak akne ale nejdou vymacknout a nekdy hrozne pali. Kamarádka říká, že to jsou nejspíš potničky.. Co myslíte vy? Popr. Čím mazat,jak se jich zbavit? Přikládám foto a děkuji za odpověď

Dobrý den, tento nález nejlépe posoudí klinicky dermatolog. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Dominika2. 6. 2018

Dobrý deň, pri písaní záverečnej práce som natrafila na problém s ktorým si neviem rady preto by som sa chcela spýtať aký je vzťah medzi CRP a troponínmi pri vyšetrení nestabilnej angíny pectoris. Za Vašu odpoveď a pomoc ďakujem ?

Nestabilní angina pectoris či akutní infarkt myokardu jsou často prvním projevem aterosklerózy, tato komplikace vzniká náhle, proto je dobré znát rizikové faktory a prediktory tohoto procesu. Aterosklerosa má mnoho příčin, avšak zánětlivé postižení stěn arterií, hraje důležitou úlohu v patogenezi tohoto onemocnění a jeho aterotrombotických komplikací. CRP je v této souvislosti citlivým…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Danka28. 5. 2018

Dobry deb, prosim.o radu, od minuleho tydne pozoruji problemy s pravym palcem u nohy, nemohu s nim hybat smerem nahoru, neboli vsak. Pri uvolneni jakoby visi dolu. Smerem dolu hybat mohu. Pred cca 2 mesici jsem spatne touto nohou doslapla, pochroumala jsem si nart, ale nikde jsem u lekare nebyla, po dvou tydnech bolest presla, pak bylo vse dobre az doted, kdy se objevil problem s tim palcem.

Dobrý den, určitě jděte na chirurgickou či ortopedickou ambulanci, nutno udělat rtg a klinicky vyšetřit. S pozdravem MUDr. Ziková Jana

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jiří24. 5. 2018

Dobrý den, už nějaký pátek mám problém s nedoslýchavostí, na ORL mě poslali do Prahy s cílem operovat Mandle. Po operaci mi řekli, že mandle jsou v pořádku, ale že je tam navíc nějaké tělísko, u kterého vzali vzorek a poslali na Histologii. Denně mám ucpaný nos hustými hleny, také vykašlávám hleny, myslíte si, že mají podezření na nádorové onemocnění, nebo o co se může jednat, díky Jiří.

Dobrý den, pokud byl odeslán nějaký vzorek na histologické vyšetření, budete mít k dispozici jednoznačný nález, tělísko může být jakékoliv povahy, ve vašem věku bude pravděpodobně jiná příčina než nádorová. Vyčkejte výsledků histologie. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Aila23. 5. 2018

Dobry den , je mi 35 let, chtela bych se zeptat dnes mi rekly ze mam trombozu v leve noze hodne mi otekla a skoro nemohu chodit hodne To boli. Dostala jsem nejake prasky . Ale zajimalo by me co mohu delat a co ne . Mohu chodit do schodu , nosit Na rukach svou 8 mesicu starou dceru , mit sex proste normalne fungovat. Bojim se aby nejaka namaha nezapricinila uvolneni srazeniny. V rodine to nemame ,…

Dobrý den, neznám rozsah vaší trombosy, ale obecně platí, že pohyb je doporučen, napomáhá společně s elastickou punčochou lepšímu průtoku krve v žilách. Ve stadiu velkého otoku bych doporučila běžné denní činnosti, určitě nesportovat či dělat nějakou náročnou činnost, když bude potřeba zvednout dítě, tak to můžete. Ve chvílích klidu se snažte mít končetinu spíše zvednutou, nejméně žádoucí je…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Alena21. 5. 2018

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na názor Praktického lékaře,jestli u antibiotik Ofloxin 200 potahové tablety na 10 dnů (20tbl.co 12hod.)po dobrání se dělá sedimentace? Děkuji Alena

Dobrý den, kontrola sedimentace již v současnosti nepatří k rutinnímu postupu v kontrole léčby zánětlivých onemocnění, praktický lékař může spíše zkontrolovat takzvané CRP, je to odběr z prstu a dobře informuje o tom, zdali je či není akutní zánět přítomen. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
L. Pavelková17. 5. 2018

Dobrý den, je mi 21 let a již asi 3 roky držím bezlepkovou dietu kvůli dřívějším dlouhodobým problémům se zažíváním. Alergie ani intolerance se před 3 roky neprokázaly, přesto tato dieta po zkoušení všeho možného zabrala 100% a trávení i vše kolem jsou již bez problému. Občasně jsem snědla i něco s lepkem, a v poslední době vidím, že už mi nijak problémy nedělá (tedy jenom mírné zahlenění když…

Dobrý den, zkuste se vrátit k normální stravě, pokud někde alergie není prokázána, nevyvine se jen proto, že zařadíme předpokládaný alergen do stravy. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Iveta15. 5. 2018

Dobrý den. Lze u vás odebrat nosní mandle u 5leteho dítěte ? Pokud ano prosim, kde bych získala více informací. Děkuji

Dobrý den, objednejte se k MUDr. Olšavové přes recepci na lince 14500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jana10. 5. 2018

Dobrý den.Chci se zeptat co je M.Pagetova nemoc.Můj osteolog mě dělal odběry krve a denzinometrii a mám silnou osteoporozu a tři zlomené obratle.Taky nějaké výrustky mám málo vitamínu D.Posílá mě na nuklearní vyšetření podezření osteomalacie a nebo M.Paget.Zajímalo by mě jak je to onemocnění vážné,zda se s tím dá žít normální život a nebo zda je to onemocnění které může člověka i upoutat na…

Dobrý den, Pagetova choroba je metabolické onemocnění kosti, kdy se kostní hmota rychle odbourává a nahrazuje jí podobně urychlená novotvorba, která není úplně kvalitní a kost se může snadněji třeba i zlomit. Pokud trvale užíváte kortikoidy, je důvodem vaší osteoporózy jistě i tato léčba, která je v praxi mnohem častějším důvodem rychlého odbourávání kosti, než například tato choroba. Počkejte si…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Marcela8. 5. 2018

Prosím o pomoc, už jsem z mé situace zoufalá. Problém se zažívání řeším od září min. roku. Je mi 33 let. od září jsem měla epizody řídké stolice (1x denně). Vždy se to tak na 14 dní uklidnilo.Nyní řídká stolice nebo stolice trhaná ( kdy nemá zpevněné okraje) (1-2x denně) je už stále. Někdy je i nažloutlá,i s nestrávenými zbytky. K tomu mám častou unavu a mám problém si udržet váhu.od září jsem…

Dobrý den, mastocytosa představuje skupinu onemocnění, u kterých dochází k patologické akumulaci mastocytů ve tkáních. Jde o kožní formu nebo extrakutánní ( systémovou mastocytóza ). Proces stanovení diagnózy se provádí na základě symptomatologie a laboratorních nálezů. Vzhledem k histol. nálezu z kolonoskopie / kde potvrzena přítomnost mastocytů CD 117 + / je suspektní systémová mastocytóza a…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Rydrychová7. 5. 2018

Potřebuji udělat následující vyšetření:sedimentace, KO+diferenciál, vápník, ioniz.vápník, ztráty Ca v moči, SAC sérový angiont.konvertující enzym, je nemocniční laboratoři možné udělat vše? Děkuji

Dobrý den, všechny tyto ukazatele lze u nás odebrat. S pozdravem MUDr. Ziková Jana

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Michaela27. 4. 2018

Dobrý den, od února jsem pravidelný dárce plasmy. Mám alergii na pyl. Letos se mi rozjela alergie mnohokrát více než tomu bylo v minulých letech. Je možné, že to je tím dárcovstvím? Je možné, že mám oslabenou imunitu? Případně čím jí zesílit. Děkuji a jsem s pozdravem Michaela

Dobrý den, souvislost mezi dárcovstvím krve a zhoršením alergie na nepravděpodobná. Na vzniku alergie se nepodílí oslabená imunita, jde naopak spíše o neadekvátně zvýšenou reakci organismu na některé podněty - alergeny, svoje obtíže konzultujte s alergologem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Eva18. 4. 2018

Dobrý den, můžete mi prosím poradit, co se může za potraviny a nápoje v případě neakutní fáze mononukleozy (+ zvětšená játra)? Nebylo mi to jasně u dr.řečeno..Děkuji za odpověď

Dobrý den, játra jsou takovou malou továrnou organismu, mají mnoho funkcí, tvoří žluč, která je nutná k odbourávání tučných jídel, jsou důležitá pro detoxikaci organismu, jsou také zdrojem syntézy mnoha látek, jako je třeba cholesterol či důležité bílkoviny. Při dietě šetřící játra se musí v podstatě dodržovat zásady správné výživy - zejména omezit tučná jídla, tučná masa, smetanové krémy,…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jaroslav T16. 4. 2018

Místní kožní lékařkou mi byl diagnostikován dishydrotický ekzém. Objevuje se pravidelně už několik let na levé noze v podobě 1-2 větších puchýřů a na obou rukách v podobě více drobných puchýřků. Zatímco na rukou nezpůsobuje významnější problémy, na noze často dochází k sekundárním infekcím. Doposud to bylo léčeno především několika kortikoidními mastmi (Belogent, Fucicord, Advantan, Triamcinolon)…

Dobrý den, dyshidrotický ekzem je diagnosa, kde má hlavní slovo v diagnostice i léčbě dermatolog. Praktický lékař vám může odebrat základní laboratorní odběry, eventuálně můžete absolvovat alergologické vyšetření k vyloučení alergické příčiny ekzemu. Histologické vyšetření tkáně je přínosné hlavně tam, kde není úplně jasná diagnosa . S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Mila13. 4. 2018

Pekny den, praktik me doporucil navstevu gastroenterologa a endoskopii zaludku a dvanactniku pro trvale a silne bolesti za hrudni kosti, podezreni na vredovou chorobu. Bohuzel mam trombocytopenii okolo 30 tisic desticek. Stacilo by to na vykon? Bylo by mozne u vas v nemocnici absolvovat kapacku gamaglobulinu pro zvyseni poctu desticek? Kortikoidy nesmim, jsem diabetik na inzulinu a PAD. Jaka je…

Dobrý den, v naší nemocnici je dostupná nasální sonda. Uvedený počet destiček není překážkou k takzvané diagnostické gastroskopii, tj. bez odběru vzorku, gamaglobuliny před vyšetřením nepodáváme. Čekací lhůty jsou v naší nemocnici cca do týdne. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
XY13. 4. 2018

Dobrý den, Prosím o radu jak mám postupovat s problemem hlasiteho a celonocniho chrapani.Chtel bych pomoci najit problem a jeho reseni. Dekuji

Dobrý den, objednejte se na vyšetření do naší spánkové laboratoře k MUDr. Olšavové. Objednat se můžete přes recepci na lince 14 500, či na přímé číslo do ambulance 311 55 2208 - každý čtvrtek. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Marie V.12. 4. 2018

Dobrý večer již několik let asi 10 až 15 mám bolesti na pravé straně hrudníku zasahující až pod pravou lopatku. V poslední době jsou bolesti dost silné. Po ránu to je lepší a skoro o tom ani nevim. Během dne se bolest stupňuje a večer už nemůžu někdy ani sedět. Byla jsem během těch let několikrát na sono vyšetření ale nikdy nic nenašli. žlučník a vše okolo bylo v pořádku. Pracuji jako účetní a…

Dobrý den, doporučila bych ještě vyšetření internistou, včetně rentgenového vyšetření hrudníku a EKG k vyloučení interních důvodu obtíží, které mohou být i vážné, nicméně pokud vaše obtíže trvají již několik let, akutní věci jako infarkt či zánět pohrudnice to asi nebudou. Pokud budete interně v pořádku doporučuji vyšetření také neurologem, který posoudí páteř, tam by sedavé zaměstnání a…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
ing. Kratochvíl Pavel10. 4. 2018

Omylem jsem byl objednán na diabetitickou kontrolu u vás na 6.4.2018 v 19.15h (viz propouštěcí zpráva). Žádam Vás o stanovení náhradního termínu kontroly v HN. Děkuji.

Dobrý den, objednejte se přímo v diabetologické ambulanci na čísle 311 55 22 12, každý čtvrtek či pátek, domluvte se přímo tam. Datum byl v pořádku, měl jste termín navíc, hodina samozřejmě neseděla, škoda, že jste si neověřil hodinu před plánovaným termínem kontroly, snad se podaří najít nějaký brzký náhradní termín. S pozdravem Dr. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
ARES307. 4. 2018

Dobrý den, Dne 4.4.2018 mě pokousal neznámý pes pravděpodobně bezdomovkyně. Kousnutí nebylo nijak velké, ale přesto mi z nohy tekla krev. Na stehně a na lýtku. Vydezinfikoval jsem rány několikrát po sobě a zavolal městskou hlídku. Od nich mi bylo řečeno, že pes již byl před měsícem očkován, že toto není první případ pokousání. Ještě ten samý den jsem si nechal udělat přeočkování proti tetanu.…

Dobrý den, otázka by byla určena spíše pro hygienickou stanici či pro specialistu - infekčního lékaře, ale alespoň shrnu obecná data, pes, který způsobil otevřené poranění na kůži, musí být do 24 hodin vyšetřený veterinárním lékařem bez ohledu na to, zda byl nebo nebyl v posledním roce očkovaný proti vzteklině. Majitel je povinen doručit k ošetřujícímu lékaři potvrzení o platném očkování. Za 5…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Lucie5. 4. 2018

Dobrý den. Před 3 lety jsem v Hořovicích byla operovaná (úprava stomie, vyjmutí cyst, amputace konečníku), následně jsem byla opět operovaná, kvůli zjištěné fasciitidě (provedeno celkem 5 převazů v CA). Od té doby mám zvýšené jaterní testy, v lednu 2018 mi bylo zjištěno NAFLD s začínající fibrózou. V době od srpna do listopadu minulého roku jsem brala Gynprodyl 100mg, kvůli úpravě menstruace -…

Dobrý den, u nasazení léku typu Gynprodyl je kontraindikací těžká porucha jater, u mírné až střední jaterní dysfunkce je doporučena opatrnost. Myslím, že tento lék na chvíli trochu zatížil játra, ale jistě nezpůsobil zásadní zhoršení vaší diagnosy. Zásadní vliv na funkci jater mají spíše hepatotoxické léky, které se užívají pravidelně a dlouhodobě. Totéž platí třeba i pro alkohol, který je v…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
amaya4. 4. 2018

Dobrý den rada bych se zeptala na prognozy...akutni leukemie ,chemoterapie,uplně spadeny imunitni system ,4 transpl.kostni drene,po 8 letech by mela byt vylecena ale zaroven by mela byt stale pritomna v kostech a behem 14 dni ma dojit k transplantaci srdce.Léčba v kanadě a případny navrat do CR.Děkuji

Dobrý den, vaše informace jsou bohužel velmi kusé, proto je těžké se nějak vyjadřovat o prognose, v každém případě se jedná o pacientku s velmi závažnými onemocněními, která patří do rukou lékařů specializovaných center. Dobrá zpráva je, že i pacienti po transplantaci kostní dřeně či solidních orgánů mají šanci žít mnoho let. Proces transplantace orgánů je pro pacienta velmi zatěžující,…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
hana2. 4. 2018

Dobry vecer chtela bych poradit nikolik dni mne picha v levem boku u bricha a prechazi to do zad sem tam mam teplotu a nevolnost a je mi i na oomdlei malo jim Byla jsem stim u doktora poslaly mne na nekolik vysetreni a nic mi nezjistily ani odber krve nic neukazal tehotna taky nejsem ..a je to cim dal horsi a uz si nevim rady dekuji za odpoved preji krasny zbytek dne

Dobrý den, pokud obtíže stále trvají a máte zvýšenou teplotu, bylo by dobré navštívit chirurga a zhotovit nové laboratorní odběry. Pokud by vaše obtíže měly být závažné, nové laboratorní odběry, specialista a třeba ultrazvukové vyšetření by to odhalilo. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Petr23. 3. 2018

Dobrý den. Měl bych dotaz jestli v Hořovicke nemocnici provádíte také zákroky ohledně křečových žil a je možné zakrok podstoupit když bydliste je v jiném okresu. Dekujj

Dobrý den, ano, operace varixů neboli křečových žil se v naší nemocnici provádí, objednejte se k MUDr. Valešové do chirurgické ambulance, kteá se na tyto výkony specializuje, stačí přes recepci na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Kristýna20. 3. 2018

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda na stránkách nemocnice zjistím zda jsou již povolené návštěvy v nemocnici. Bohužel jsem to nikde nedohledala a tuto informaci, že jsou kvůli chřipce zakázané jsem se dozvěděla až z diskuze na sociální síti Facebook. (Jde mi hlavně o oddělení šestinedělí). Také by mě zajímalo, zda se někde na stránkách uvádí, že má oddělení šestinedělí stop stav a nepřijímá…

Dobrý den, od čtvrtka 22.3.je dle rozhodnutí vedení NH zrušen zákaz návštěv a to včetně oddělení šestinedělí. S pozdravem MUDr. Ziková Jana

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Marie20. 3. 2018

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli provádíte přišití odstálých ušních boltců. Děkuju za odpověď. S pozdravem Marie.

Dobrý den, obraťte se na ORL ambulanci, tyto zákroky provádí MUDr. Olšavová, můžete se objednat přes recepci na lince 14 500. S pozdravem MUDr. Ziková Jana

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Dagmar Maršálková6. 3. 2018

Dobrý den, funguje ve vaší nemocnici ORL pohotovost? V příbramské nemocnici toto odd.není. Přes den lze navštívit soukromé AMB. Ale akutní zánět středouší u dítěte propukne většinou v noci. Děkuji za odpověď. D.Maršálková

Dobrý den, ORL pohotovost v naší nemocnici bohužel není, to platí jak pro dospělé i pro dětské pacienty. S pozdravem MUDr. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
MarieV.4. 3. 2018

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda ve vaší nemocnici máte také obezitologickou poradnu. Mám v současné době problém s kolenem a páteří a nutně potřebuji snížit váhu (měřím 152 cm a vážím 100 kg) sama to nedokážu zvládnout.

Dobrý den, obezitologická poradna bohužel v této době u nás není. S pozdravem Dr. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Marie28. 2. 2018

Dobrý den, ráda bych se zeptala, za jakých podmínek lze pacienta odvézt do nemocnice proti jeho vůli. Otec nemá psychiatrickou diagnózu, ale brání se lékařskému ošetření, přestože je očividně ve vážném stavu (sám se léčí léky proti bolesti ve spojení s alkoholem). Odmítá i sdělit, co mu je. V minulosti již sanitku jednou odmítl, načež bylo lékařem vyhrožováno, že výjezd zaplatíme (asi po týdnu…

Dobrý den, situace se dá těžko hodnotit, ale obecně platí, že pokud lékař záchranné služby zhodnotí stav pacienta jako ohrožení na životě, pacienta by do nemocnice odvézt měl. S pozdravem Dr. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Tausova19. 2. 2018

Dobrý den mohu se zeptat zda do ambulance léčby bolesti je potřeba doporučení od nějakého lékaře?chtela bych objednat svého otce 69let,kterého bolí kyčle při chůzi a koncem roku byl v nemocnici s krvácením do mozku.dekuji za odpoved

Dobrý den, doporučení na tuto ambulanci je vítané, nicméně není nezbytné, ale je nutné přinést sebou dosavadní vyšetření od jiných specialistů, aby bylo jasné, jakou má pacient diagnosu a kdo jeho problém již vyšetřoval a event. jakým způsobem léčil. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
D.19. 2. 2018

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak bojovat proti chladným končetinám, zejm. chodidlům (i prstům na rukou), nejenom v zimním období. Je nějaká zjevná příčina tohoto "neprokrvování vzdálených částí těla od srdce"? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pocity chladných končetin jsou častou obtíží, která je více zastoupena u žen, jde o určitou nerovnováhu nervové soustavy, která v určitých situacích reaguje nepřiměřeně na chlad či stres větším zúžením cév. Toto zúžení cév končetinu neohrozí, ale je vnímáno nepříjemně jako pocit chladu. Ve vašem věku bych očekávala spíše tuto příčinu, a tudíž opatření, která by měla zmírnit tyto…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Denisa14. 2. 2018

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat po smrti maminky jsem psychicky na dně, poslední dobou nemůžu spát a na nic se soustředit.. Děkuji za odpověď

Dobrý den, v této těžké situaci vám může pomoci třeba i návštěva psychologa, v naší nemocnici je možné se objednat do psychologické ambulance přes recepci na lince 14 500. Žádanka na vyšetření není v akutních případech nutná. Zdravím a Vás a přeju mnoho sil. Dr. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Libuše12. 2. 2018

Dobrý den, před dvěma roky mi byla voperována páska proti inkontinenci.Potíže s unikem nemám,ale mám silně zapáchající moč

Dobrý den, je nutno odeslat moč na kultivační vyšetření, zdali není přítomna infekce močových cest, toto vyšetření může provést praktický lékař, internista, urolog. Pokud se původce vykultivuje, může se infekce přeléčit antibiotiky cíleně. S pozdravem MUDr. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
frantisek10. 2. 2018

Dobry den .Funguje u vas proktologie.

Dobrý den, ano, proktologie v naší nemocnici funguje, objednejte se na recepci linka 14 500 k MUDr. Cajthamlovi nebo MUDr. Plachému. S pozdravem MUDr. Ziková Jana

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Vaňková9. 2. 2018

Dobrý den, od poloviny prosince jsem zjistila, že se mi "zkroutil" patrový čípek v krku a zároveň oblouk měkkého patra asi o 0,5 cm je pokleslý - na té straně, kam je natočený čípek (je prohnutý směrem na P stranu. Asi po týdnu jsem začala chraptět, chraptěla jsem skoro měsíc neustále, pak se to zlepšilo, že chraptím s přestávkami (několikrát za den). Nikde nic nebolí, občas nepříjemné pocity víc…

Dobrý den, bude lepší, když lékaře ORL navštívíte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Alena8. 2. 2018

Dobrý den. Kdy půjdy zasílat na e-mail recept?

Dobrý den, v naší nemocnici lze zasílat recepty cestou sms či e-mailem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Monika27. 1. 2018

Dobry den 2 den me boli na polknuti v krku spatne mi nijak neni dneska jsem se vsimla ze v krku na mandli mam vystupek.Tak se chci zeptat o co by se mohlo jednat.Dekuju

Dobrý den, je potřeba se příjít ukázat na ORL ambulanci. S pozdravem MUDr. Olšavová

MUDr. Daniela Olšavová
Zobrazit celý dotaz
Stanislava Černá23. 1. 2018

Dobrý den, touto cestou bych chtěla velmi poděkovat MUDr. V. Dotlačilovi z chirurgického oddělení. V pondělí večer vysoce profesionálním a laskavým přístupem ošetřil mému synovi Vojtěchu Škrlantovi tržnou ránu nad obočím. Prosím, předejte mu toto poděkování. Přeji Vám jen a jen spokojené pacienty. S úctou Stanislava Černá

Dobrý den, velmi děkujeme za pochvalu pro kolegu MUDr. Dotlačila . S pozdravem MUDr. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jana11. 1. 2018

Dobrý večer, můj dospělý syn má již tři týdny vyrazku. Měl před vánoci virozu, bral Paralen grip, vitamín d. Vyrážka mu začala na břiše, jsou to ploché fleky, nemokvají jen mírně svědí. Po pár týdnech se rozšířila i na záda a horní končetiny. Bral i nějaké léky na alergii, ale taky žádný účinek. Prosím o radu.

Dobrý den, v tomto případě bude nejlepší klinické vyšetření s návštěvou kožního lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Pavel Z.10. 1. 2018

Dobrý den, chěl bych se zeptat, jakým způsobem /nechirurgicky/ lze řešit fimózu? A případnou parafimózu? Děkuji

Dobrý den, nějaké možnosti jsou, proberte je s urologem. V naší nemocnici se můžete objednat na urologickou ambulanci přes recepci na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Michal2. 1. 2018

Dobrý den, před měsícem a půl jsem měl virózu, zánět průdušek a objevil se mi na jazyku červený flek. Po přeléčení antibiotiky se obtíže zmírnily, nicméně flek na jazyku zůstal. Měl jsem pak opakovaně ještě další virózy, rýmu, teplotu, celkovou slabost. Před 14 dny se mi v tom červeném místě udělaly bolestivé výrůstky. Za tři dny ale výrůstky zmizely, flek nikoli. Jazyk nebolí, nepálí. Zajímalo…

Dobrý den, je nutno se dostavit na ORL ambulanci k dovyšetření. Může se jednat o plísňovou infekci, může to být důsledek oslabení imunity po překonaných virozách. Každopádně je potřeba ORL vyšetření. s pozdravem, Olšavová

MUDr. Daniela Olšavová
Zobrazit celý dotaz
Adéla28. 12. 2017

Dobrý den, přítele už téměř týden bolí hlava, ibalgin ani ataralgin nepomáhá. K lékaři nechce jít. Můžu mu nějak pomoci sama?

Dobrý den, pokud váš přítel nemá zrovna virosu s horečkami, která by třeba vysvětlovala náhlé bolesti hlavy, a bolest trvá již více než týden a běžné léky jsou bez efektu, tak vám asi neporadím nic jiného než návštěvu lékaře, nejlépe neurologa. Co se týká vaší případné pomoci, tak myslím, že láskyplné objetí může mít někdy i mimořádné účinky. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Honza22. 12. 2017

Dobrý den, mám takový problém. V listopadu se mi na mandli udělal krvavý flíček a přes noc se mi objevily plné mandle čepů. Šel jsem k lékaři - dostal Cefzil, ale po léčbě ty mandle byly stejné. Výtěry vycházejí negativní, CRP 2, sedimka 20. Myslel jsem si, že se mi reaktivoval EBV, ale KO i jaterky mám v pořádku. Doktor mě poslal do práce, prej si mám kloktat, ale už je to 2 měsíce a ty mandle…

Dobrý den, váš problém by měl řešit lékař specialista - ORL, pokud chcete, můžete se objednat na vyšetření do ambulance v naší nemocnici, nemusíte mít žádné doporučení, stačí se jen objednat přes recepci na l. 14 500 k MUDr. Olšavové. Zatím mohu poradit jen na základě informací které jste poskytnul. Pokud máte nízké parametry zánětu v krvi a výtěry vychází negativní, nedoporučuji užít…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Lucie Selucká16. 12. 2017

Dobrý večer,můj otec má problémy s dýcháním .Ale asi před dvoumi dny se zhoršil a teď nemůže dýchat a někdy se až dusi.Problém je že se nechce nechat vyšetřit. Takže na koho bych se v této situaci měla obrátit?

Dobrý den, rada je těžká, v této situaci je dobré obrátit se na lékaře, ve kterého má otec důvěru, praktik, plicní lékař, internista. Pokud je stav proměnlivý, objednejte otce na plicní ambulanci, s tím, že bude mít jasně daný termín. Pokud budou dechové obtíže skutečně akutní, nezbyde nic jiného než zavolat záchrannou službu, nicméně upozorněte otce, že stav rozvinuté dušnosti se léčí již mnohem…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Bára14. 12. 2017

Dobrý den, Cca 2 měsíce mě neurčitě bolelo v krku, ani ne bolest jako pocit cizího tělesa v krku. Mezitím jsem prodělala angínu a byla jsem přeléčena atb. Po odběrech krve (vše v pořádku), výtěrech v krku (také v pořádku) a vyšetření na ORL mi stále nikdo neřekl, z čeho by onen pocit tělesa v krku mohl být, prý jsem v pořádku. Obávám se rakoviny, říkala jsem to lékařce, ale ta mi sdělila, že jí v…

Dobrý den, dostavte se k nám do ORL ambulance, dle popisu pálení na jazyku se může jednat o plísňovou infekci v dutině ústní, potíže můžou souviset i refluxem (návratem) žaludečních šťav do dutiny ústní. Každopádně je nutno se dostavit k nám do ambulance. S pozdravem MUDr. Olšavová

MUDr. Daniela Olšavová
Zobrazit celý dotaz
Martin4. 12. 2017

JAK DLOUHO SE ČEKÁ NA CT VYŠETŘENÍ KDYŽ SI LÉKAŘI MYSLÍ ŽE BYCH MOHL MÍT PLICNÍ EMBOLII?

Dobrý den, pokud má lékař podezření na plicní embolii, měla by vyšetření ( není to jen CT vyš.) , která potvrdí či vyloučí toto podezření, měla být provedena co nejdříve. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jana24. 11. 2017

Dobry den, nabizi alerkologicka ambulance i vysetreni ohledne zjisteni anedtezie kterou pacient muze dostat? Dekuji

Dobrý den, určení typu anestezie se provádí na anesteziologické ambulanci. S pozdravem MUDr. Ziková Jana

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jana20. 11. 2017

Dobrý den.Mám dotaz zda ve vaší nemocnici provádíte u dětí odstranění nosních mandlí.A pokud ano-jaká je objednací doba na tento zákrok.Děkuji

Dobrý den, ano tento zákrok se v naší nemocnici provádí, objednejte se přes recepci k MUDr. Olšavové, která se touto problematikou zabývá. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Tomáš13. 11. 2017

Přeji hezký den. Mam těžké asthma a onemocněl jsem zánětem prudusek.Mám medrol 16 mg 1x denně,infuse syntophylin. Moje problémy jsou čím dál větší. Každý den večer horkost v těle až malátnost na zvracení. Teď se mi problémy stupňují bolí mě u žeber uprostřed tvrdá a silná bolest,která jde do krku,tak jako bych tam měl nějakou tvrdou trubku u bolesti mě strašně bouchá srdce a jsem úplně zmáčený…

Dobrý den, je obecně známo, že u chronicky nemocných pacientů, např. astmatiků, se základní onemocnění při současně probíhajícím infektu zhorší. Rychlá srdeční činnost může doprovázet zhoršené astma, teplotu či nadměrnou spotřebu inhalačních léků, které zvyšují tepovou frekvenci. Z vašeho dotazu není ani jasné, zda jste hospitalizován či ne, pokud ne, určitě navštivte lékaře, který vás vyšetří,…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Anna7. 11. 2017

Dobry den. Mohu uzivat hormonalni antikoncepci na Zoloft, Derin a Depakine 300? Lecim se na deprese. Dekuji

Dobrý den, myslím, že není kontraindikace užívaní antikoncepce a těchto léků, bude dobré, když tuto otázku proberete i s vaším ošetřujícím psychiatrem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Lenka1. 11. 2017

Dobry den, nemam otazku, ale chci vyjadrit podekovani za vybornou peci a snahu mi pomocia to lekarum z neurologie- Mudr. Gregurkove, ktera zkousela Akupunkturu, ale zatim to neslo:-( a v soucasne dobe Mudr.Bruthansovi- jsem asi zapeklity pripad, ale diky temto lekarum verim, že se z toho dostanu a nejsem v tom sama:-), take uzasne pani doktorce Chudackove(gynekologie), ke ktere mam naprostou…

Dobrý den, děkujeme za pochvalu, vaše přízeň nás těší. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jana Grayová26. 10. 2017

Dobrý den přítelovi byla před několika měsíci naordinována léčba spánkové apnoyi přístrojem na noční spánek . Registruji, že s přístrojem spí velmi neklidně, během noci je mnohokrát vzhůru, po půlnoci se většinou už jen převaluje na lůžku a kolem 4 ráno pak dobrovolně vstane, aby poté na několik hodin následně usnul v pokoji u stolu nad uvařenou ranní kávou. V průběhu pracovního týdne je…

Dobrý den, objednejte se prosím k MUDr. Olšavové, která má zde na starosti spánkovou ambulanci, na tel. číslo 727867018, nebo na mail olsavova@nemocnice-horovice.cz S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jana23. 10. 2017

Dobrý den chtěla bych se zeptat kde se dá opravit naslouchadlo?

Dobrý den, nejlepší bude domluvit se s výrobcem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jana23. 10. 2017

Dobrý den, manželovi na interním oddělení v NH byla doporučena resonance. Navštívil resonanci v RNB a bohužel vyšetření psychicky nezvládl. Sestřička na vašem oddělení mu řekla že v pražské nemocnici posytují resonanci i ve stoje.. Můžete mi prosím říci o kterou nemocnici jde? Předem děkuji

Dobrý den, vyšetření typu magnetické resonance se provádí vleže, předchází se tak nežádoucímu pohybu pacienta, který pak znesnadňuje vyhodnocení nálezu. Jsou bohužel lidé, kteří toto vyšetření skutečně nesnesou a poté se musí naplánovat jiná vyšetřovací metoda. Takže to vypadá, že informace, kterou jste dostali nebyla přesná a jednalo se o nedorozumění. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Misa22. 10. 2017

Dobrý den, je tento rtg nalez v poradku, prosím? zadne problemy nemam, bylo delane spise preventivne.jedna se mi o onu Lehce akcentovanou plicni kresbu parakardialne bilat. velice dekuji!!

Dobrý den, rtg nález nepopisuje vážné změny, lehce akcentovaná plicní kresba znamená výraznější náplň cév v oblasti plic, ve vašem věku se může jednat o normální nález. S podzravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Tereza20. 10. 2017

Dobrý den, prosím o vysvětlení z CT vyšetření: mediastina a retroperitonea: oproti minulého vyšetření stacionarni nálezy ojedinělých drobných místy kalcifikovaných fibroindurací, hilových LU, známky generalizace nezjištěny. Děkuji za odpověd.

Dobrý den, těžko lze nález posuzovat bez znalosti kontextu, velmi zjednodušeně to znamená, že se nejedná o žádný vážný nález, především ve smyslu rozšíření (generalizace) nějakého vážného onemocnění, nejčastěji např. onkologického, do oblasti mezihrudí a břicha. Detaily vám jistě sdělí lékař indikující toto vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
kAUCKÁ17. 10. 2017

Bohužel jsem si zlomila ramenní kloub, zatím je 3 den v dobrém postavení a mám ortézku. Mohu být s tím trochu na sluníčku (mám málo vit.D a osteoporózu). Děkuji.

Dobrý den, užijte sluníčka dle libosti, pokud vám to podzimní dny umožní. Zdravím MUDr. J.Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Anet16. 10. 2017

Dobrý den, nikde jsem nenašla info, zda mohu po darování krve letět ten samý den letadlem (rozmezí cca 7 - 8 hodin času)? A dále, zda mohu darovat krev, pokud týden předtím půjdu na vyšetření (odběr krve) u závodní lékařky kvůli práci? Děkuji Vám moc za odpověď.

Dobrý den, let letadlem po darování krve možný je, podmínkou je, abyste po odběru krve hodně pila a tak přijala dostatečný objem tekutin a doplnila krevní objem, který Vám byl odebrán. Odběr krve na běžné vyšetření, navíc týden před darováním krve není žádný problém. S pozdravem MUDr. Ziková Jana

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Martina15. 10. 2017

Dobrý den , mám maminku za chvíli 78 let , bohužel před necelým rokem jsem u ní spatřila černou bulku na prsu ... nikdy nebyla u doktora, má "svého" na diabetes a jinak vše odmítá .. :( nyní boule o velikosti 5 cm , černá, vpadlé pso a boule ji nyní začala praskat , ošetřila jsem , převazuji ,ale vím,že tohle je pro doktora a ne mě . Maminka odmítá léčbu ... kam ji dovést aspoˇpro základní…

Dobrý den, maminka by měla jít alespoň na chirurgickou ambulanci, kde bulku prohlédnou, ošetří a eventuálně vyoperují a zhodnotí histologii. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Barbora15. 10. 2017

Dobrý den, v pátek 20.10.2017 nastupuji do Vaší nemocnice. Chtěla jsem se zeptat, zda bude v nemocnici možnost zapojit se do voleb, či nikoliv. (Jde mi o to, zda se mám vůbec pokoušet si zařizovat volební průkaz, či je to zbytečná aktivita. Také nevím, zda mi, vzhledem k tomu, že v pátek budu prodělávat výkon v celkové anestezii, bude povoleno volit...). Děkuji za informaci.

Dobrý den, možnost zúčastnit se voleb bude v naší nemocnici zajištěna, bližší informace můžete získat přes koordinátorku voleb - naši hlavní sestru B.Červenkovou, na tel. 311 55 9051. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Lucie11. 10. 2017

Dobrý den, v roce 2004 se mi objevila vlasová lupenka, cca rok poté anémie z nedostatku železa, v roce 2009 psoriatická artritida. Obvodní lékařka řeší anémii a nemůže přijít na příčinu. Chci se zeptat, nemůže anemie souviset s lupenkou a artritidou? (každé dva roky podstupuji sono břicha, rtg srdce a plic, gynekologické vyšetření - nikdy se nic nenašlo; 2x jsem byla na hematologii, kdy to řešili…

Dobrý den, anemie není typickým laboratorním příznakem u psoriatické artritidy, pokud máte anemii z nedostatku železa, vylučují se tzv. ztráty krve, u mladých žen bývá nejčastější příčinou nadměrné menstruační krvácení, při kterém žena nemůže tyto ztráty dohradit z běžného příjmu železa z potravy. U starších lidí to bývají často ztráty z trávicího traktu, při nichž se indikují endoskopická…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
michal9. 10. 2017

dobrý den - uvolnění bolesti v zádech (asi nastydle) mohu se eventualne dostavit na pohotovost nebo pouze k specialistovi

Dobrý den, pokud je váš problém akutní, můžete navštívit centrální příjem v přízemí naší nemocnice. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Ilona9. 10. 2017

Dobrý den, mám dotaz-provádí Vaše nemocnice urologické operace?

Dobrý den, naše nemocnice již provádí urologické operace, například operačně řeší urolithiasu ( močové kameny), ale i další urologickou problematiku. Vedoucím lékařem urologických ambulancí je MUDr. Běhounek, objednejte se k němu do ambulance. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jana Bělohlávková6. 10. 2017

Dobrý den,mamka byla léčena na trombon v lýtku léčena clexane,poté warfarinem,otok nohy poté upadla a zlomila si nohu v krčku u Vás operována(TEP kyčle) ,ale po propuštění do domácí péče má neustále střídavé otoky u obou kolen a kotníků. po operaci nasazeny antb.- na 30 dní pro neurčený zánět již před operací,nyní clexane 0-0-1 in. + warfarin 1-0-0. Co způsobuje tyto otoky a jak máme řešit…

Dobrý den, bez klinického vyšetření nelze situaci úplně posoudit, vaše maminka by měla podstoupit celkové vyšetření internistou, k určení příčiny otoků a posouzení délky trvání terapie Warfarinem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Marta4. 10. 2017

Dobrý den, už 11. rokem suše nebo i hlenovitě kašlu (i záchvaty) jakmile teploměr ukazuje okolo 15°C. Tedy přes léto vůbec. Astma to není, protože reaguji nejvíce na teplotu a zvýšenou fyzickou zátěž v zimě, v létě jen na některé chemikálie. Specialistka tvrdí, že právě pro tu sezónnost to nemůže být psychogenní, nasadila mi kortikosteroidy, ale vůbec nepomáhají. Jiná specialistka říkala něco…

Dobrý den, chronický kašel je symptom, kterým se zabývá především plicní specialista. Nevím, k jakým specialistům docházíte, ale vaše potíže by měl zhodnotit plicař, event. alergolog či imunolog. Pokud vám nepomáhají kortikoidy, pak je určitě neužívejte, jsou to velmi účinné léky, ale mají také vedlejší účinky a měly by se používat v případě jasné indikace. Chronické pokašlávání může být i v…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Kamil lovič22. 9. 2017

Dobry den,mám v levém uchu źnět zvukovodu. Na orl jsem dostal kapky Batrafen roztok. Nějak jsem nepochopil pani doktorku jestli mám ucho vytírat nebo kapat jedna se o plíseň xxxxnigeria. Bojím se kápnout do celého ucha aby nedošlo k poškození bubínku, protože kapky obsahují alhohol. Ucho je po výplachu zatím. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ucho vytírejte. S pozdravem MUDr. Ziková Jana

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Vendula22. 9. 2017

Dobrý den, na jakou ambulanci nebo konkrétního lékaře se mohu obrátit v případě podezření na Alzheimerovu chorobu?

Dobrý den, objednejte se nejprve na neurologickou ambulanci, stačí přes recepci. Touto problematikou se například zabývá paní doktorka Pastuchová. S pozdravem MUDr. J .Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Kateřina18. 9. 2017

Dobrý den, zabývá se hematologická ambulance i poradnou pro těhotné? Byla mi diagnostikována Leidenská mutace, jsem v 11.tt a hledám bližší poradnu než VFN Karlovo náměstí. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, poradna pro těhotné s trombofilními mutacemi u nás v rámci hematologické ambulance bohužel není. S pozdravem MUDr. Ziková Jana

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Vendula15. 9. 2017

Dobry den, je prosim tento rtg nalez v norme?lekarka rikala,ze ano.ale zapomnela jsem se zeptat na onu adhezi.neni to nic vazneho?zadne problemy nemam.jsem ale astmatik od detstvi,nyni jiz par let v klidove fazi.v detstvi jsem prodelala vicero bronchitid.dekuji.

Dobrý den, nález je dle popisu skutečně v normě, adheze je něco jako ztluštění pohrudnice, které občas bývá pozůstatkem prodělaného zánětu, drobná adheze v bočné projekci je zcela nevýznamný nález, nemusíte mít strach z něčeho vážného. S pozdravem MUDr. Ziková Jana

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
MVDr. Mohsen18. 8. 2017

Dobrý den, v červnu jsem byl MUDr. Pastuchovou odeslán na MR do Berouna. V žádance bylo, že mají snímek přeposlat do ÚVN v Praze. Tam ale snímek nedorazil. Jak mohu získat předmětný snímek na CD? Děkuji. Mohsen

Dobrý den, zavolejte na MR Beroun, na číslo 311 745 200 a domluvte se s nimi, zdali snímek nezapomněli poslat PACsem, nebo si můžete vyžádat snímek v CD podobě, za malý manipulační poplatek. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Hana16. 8. 2017

Dobry den,trapi me problem s okem,od pondeli mam pulku belma zarudlou,myslela jsem si,ze mi praskla zilka,ale v utery se mi tam udelala zluta tecka,jakoby jecne zrno(usoudila jsem tak,protoze pritel ho mel),ale nikdy jsem nezazila,aby to bylo primo na bulve. Postaci mi,kdyz budu uzivat kapky a masticku Tobrex,ktere jsou primo na jecne zrno,nebo je to neco vaznejsiho?! V priloze zasilam foto.…

Dobrý den, doporučuji vám návštěvu očního lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jana11. 8. 2017

Mám dotaz na chronickou laryngitidu.Lonského roku jsem dostala kašel trval dva měsíce plicní lékař zjistil že mám astma,ale prý už delší dobu.Nasazený Seretide dis. a Ventolín.Spirometrie je dobrá.Po roce léčby jsem stále dušná a hlavně zahleněná musím odkašlávat.Nyní jsem byla na ORL poslána z důvodu štítné žlázy zda netlačí na průdušnici.Je to dobré,ale mám prý chronickou laryngitidu.Jinak se…

Dobrý den, chronická laryngitida u vás je nejspíše způsobená právě hiátovou hernií, kdy je snížená funkce dolního jícnového svěrače, a tudíž dochází k průniku žaludečního obsahu, nebo šťav, zpátky do jícnu, a následně se může dostat i do hrtanu. Léčba, kterou máte nasazenou, je správná-Kinito i Helicid bych doporučila i já, nicméně může trvat delší dobu než dojde k úpravě nálezu na sliznicích…

MUDr. Daniela Olšavová
Zobrazit celý dotaz
Václav10. 8. 2017

Dobrý den, provádí Vaše ORL ambulance endoskopické vyšetření nosní mandle u dětí nebo optikou nedisponuje a je nutné se objednat jinam? Děkuji.

Dobrý den, naše ORL ambulance disponuje kompletním endoskopickým vybavením. Olšavová

MUDr. Daniela Olšavová
Zobrazit celý dotaz
Michala3. 8. 2017

Dobrý den, chci se zeptat jestli jde kombinovat Penbene 1500000 s Mucosolvanem a Paralenem ? Děkuji za odpověd

Dobrý den, uvedené léky můžete kombinovat bez obavy z možných nežádoucích interakcí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Kateřina1. 8. 2017

Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat. Nevadí když si před dovolenou vezmu prášky na prodloužení menstruace a do toho si budu muset aplikovat do břicha clexan ? Mám totiž po flebotrombóze a když jedu více jak 2 hodiny, musím si aplikovat clexan. Nevím a zároveň mám strach, aby se mi něco nestalo, když budu jíst prášky a zároveň si aplikovat clexan. Můžete mi prosím poradit ? Děkuji a hezký…

Dobrý den, při aplikaci Clexanu či jiného léku na ředění krve, je možné, že menstruace bude silnější, ale záleží také na dávce Clexanu, pokud to bude dávka preventivní, což je 0,4 ml jedenkrát denně, neměla by mít na menstruaci větší vliv. Nicméně ani pacientky, které užívají plnou dávku léků na ředění krve, tyto léky při menstruaci nevysazují, pouze v případech velmi silného krvácení, což je…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Libuše1. 8. 2017

Dobrý den, na vyšetření osteoporozy mám doporučení od praktického lékaře.Chci se zeptat zda to stačí a popřípadě kam se mám objednat?Děkuji

Dobrý den, zobrazovací vyšetření lze realizovat i se žádankou od praktického lékaře, na celkové vyšetření se můžete objednat do revmatologické či endokrinologické ambulance. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Libuše27. 7. 2017

Dobrý den, chci se zeptat, jestli děláte vyšetření na osteoporozu?Děkuji

Dobrý den, v naší nemocnici se k vyšetření osteoporozy používá CT denzitometrie, zobrazovací vyšetření zaměřené na kyčelní kloub či páteř a provádí se laboratorní odběry zaměřené na kostní metabolismus. Doporučení na CT vyšetření Vám může dát neurolog, gynekolog, internista či ortoped. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Stanislav HULEC19. 7. 2017

provádíte prosím operace karpálního tunelu? Jak to probíhá, je nutná hospitalizace.... Děkuji

Dobrý den, operace karpálního tunelu se u nás v nemocnici provádí, objednejte se do chirurgické ambulance k MUDr. Kristenovi. Hospitalizace není nutná. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Eva7. 7. 2017

Léčím se už spousty let s vysokým tlakem.Beru agen,lozap,nebivol ráno a večer agen lozap.Nyní mám už delší dobu hodně nízký tlak 100/70, 99/65, i když se pohybuji tak se tlak nezvedne.Když jsem byla u svoji obvodní tak mě změřila a měla jsem 115/75 a řekla jo je trochu nižší.Motat se vám hlava může i od páteře.Dnes po dlouhé době jsem ráno měla 135/85 ale pak už zase za hodinu ten nizký.Unavená…

Dobrý den, přesnou kontrolu krevního tlaku můžete mít cestou 24hodinového měření krevního tlaku, toto vyšetření lze objednat na interní či kardiologické ambulanci. Ženský přechod či dlouhodobé bolesti jsou spíše příčinou zvýšeného krevního tlaku. S pozdravem MUDr. Ziková Jana

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jana4. 7. 2017

Dobrý den.Můj věk je nyní 56 let a od 35 let beru léky na vysoký tlak a nyní poslední dobou mám tlak nízký 100/60 .Po ránu mám slabo v nohách třes i do těla.Na ulici mě to táhne do pravé strany.Nejraději chodím pro jistotu když se držím manžela.Už v roce 2015 jsem podstoupila vyšetření CT mozku a krčních tepen a vše bylo v pořádku.To jsem tam byla že mě to tahá do pravé strany.Bylo řečeno že to…

Dobrý den, zdali jsou vaše příznaky jen projevem nízkého krevního tlaku nemohu úplně potvrdit, nicméně nízký krevní tlak může tyto příznaky jistě prohlubovat. Nejjednodušší je léky na vysoký tlak zredukovat, máte trojkombinaci léků 2x denně, prostor pro snížení medikace tu je. Někdy stačí zapisovat krevní tlak 2-3x denně po dobu týdne a hodnoty zprůměrovat a základě tohoto domácího měření vám…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Petra28. 6. 2017

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat co by to mohlo být,když tak jedenkrát do týdne dostanu v noci záchvat kašle,kašel je sípavý,dráždivý,pískavý a dosti bolestivý. Tento záchvat,mívám i po fyzické zátěži. Děkuji

Dobrý den, pokud tyto obtíže budou přetrvávat navštivte plicní a popřípadě i alergologickou ambulanci. S pozdravem MUDr. Ziková Jana

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Iveta27. 6. 2017

Dobry den, jsem pul roku po porodu a ve spod se mi udelali dva krvave pupeny nalite krvi. Nemohu se jich zbavit. Kdyz je prasknu tak silne krvaci. Docetla jsem se ze by to mohl byt zavazny kozni problem. Mam navstivit kozniho lekare nebo ktereho specialistu.. Je mi to silne neprijemne a rada bych situaci resila. Dekuji

Dobrý den, navštivte svého gynekologa, který Vám sdělí svůj názor nebo Vám doporučí i návštěvu kožního lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Milan13. 6. 2017

Dobrý den, mám už pár let v podpaždí bouly velikosti cca tenisáku. Může te my poradit o co by se mohlo jednat, nijak mě to zatím neomezuje...?

Dobrý den, doporučuji určitě nález vyšetřit, může to být cokoliv..., navštivte například chirurgickou ambulanci, na základě klinického vyšetření a třeba sonografického vyšetření Vám lékař doporučí další postup. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Anna Jakešová31. 5. 2017

Dobrý den,na podezření přemnožené kvasinky v ústech mi byl proveden stěr z jazyka a krku-negativní,jelikož mám dojem,že ty kvasinky mám/pálení horního patra a povrchu jazyka/chci se zeptat zda je ještě i jiná možnost vyšetření,v případě že bude pozitivní,jaké zdravotní potíže můžu očekávat.Moc děkuji za odpověď.Hezký den.Anna Jakešová

Dobrý den, při podezření na kandidosu (kvasinky) v ústech je nejlepší navštívit zubního lékaře, ten nejlépe umí určit nález, který máte v dutině ústní, je možné, že příznaky, které uvádíte nemusí být nutně jen projevem této nemoci. Ústní kandidosa je obecně výrazem přemnoženého zubního plaku, k jejímu vzniku stačí třeba jen léčba antibiotiky, snížená zubní hygiena, včetně zubních náhrad, zde…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Monika29. 5. 2017

Dobrý den,chtěla bych se zeptat mému manželovi 36 se před 3 týdny udělala na těle vyrážka nejdříve pupínky na nohách a stehnech a na rukách ale hlavně na zádech a rameni má takové červené kruhy hodně. Pořád pupínky i červene kruhy na zádech přetrvávají a po koupání to vše vyleze více a zčervená. Co by to mohlo být? Děkuji za odpověď

Dobrý den, barevné změny či pupínky je dobré vidět, ať manžel navštíví ideálně kožního lékaře, pokud jste z okolí Hořovic, můžete navštívit kožní ambulanci v naší nemocnici, nemusíte mít doporučení praktického lékaře. S pozdravem MUDr. Ziková Jana

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Josef Hrdlička26. 5. 2017

Dobrý den, potřeboval bych poradit, na jakého lékaře bych se měl obrátit v případě následujícího zdravotního problému. Absolvoval jsem vyšetření na CT s nálezem cyst jater 6-12 mm sklerotizující mezenteritida v levé části mezenteria. Na CT jsem byl odeslán urologem a po tomto nálezu mi bylo doporučeno chirurgické vyšetření. Praktický lékař mi však dal žádanku na gastroenterologii. Zde jsem se…

Dobrý den, na gastroenterologické vyšetření jste objednán správně. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jana22. 5. 2017

Dobrý den, střídavě se mi ucpávají nosní dírky. Někdy se ucpou obě najednou. Ale je to jen na chvíli, pak se to uvolní. Během dne se to několikrát prostřídá. Vyčetla jsem, že se takto projevuje vazomotorická rýma. Může se takto projevovat i celoroční alergická rýma? Myslím, že mi v dětství diagnostikovali alergii na domácí prach. Děkuji.

Dobrý den, střídavé "ucpávání" nosních dírek může být projevem jak vazomotorické, tak alergické rýmy, ale i jiných slizničních nebo anatomických změn v nose, každopádně nejlepší řešení je absolvovat ORL vyšetření, kde se posoudí nález v nosní dutině, a dle toho se může doporučit léčba. S pzdravem MUDr. D. Olšavová

MUDr. Daniela Olšavová
Zobrazit celý dotaz
Gabriela18. 5. 2017

Dobrý den, tento týden jsem měla úraz, středová perforace bubínku. Mám dotaz, zda mimo vodu a prašné prostředí se musím vyvarovat i zvedání těžkých vah, silnějšímu hluku (hlasitá hudba), a hlavně zda teoreticky mohu letět za 2 měsíce letadlem? Plánujeme dovolenou a nevím, zda ji mohu zarezervovat,či nikoli. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, každá perforace bubínku musí být v první řade vyšetřená a následně sledovaná na ORL ambulanci, a to až do úplného zhojení bubínku. Určite je vhodné se vyhýbat hluku i zvedání těžkých břemen. Doporučuji kontrolu na ORL ambulanci k posouzení stavu perforace, poté se lékař může vyjádřit k dalšímu postupu. S pozdravem MUDr. Daniela Olšavová

MUDr. Daniela Olšavová
Zobrazit celý dotaz
Tereza13. 5. 2017

Dobrý den, doporučte mi prosím na vazomotorickou rýmu vhodné anticholinergní léky. Děkuji

Dobrý den, V ORL oblasti anticholinergika v léčbě nepoužíváme. Na léčbu vazomotorické rýmy nasazujeme většinou lokální kortikoidy ve spreji, případně jinou lokální léčbu v závislosti od efektivity. Další možností je chirurgický ambulantní výkon-turbinoplastika, kdy se radiofrekvenční elektrodou zmenšuje objem nosních skořep-efektivní metoda. Doporučuji se ukázat v ORL ambulanci. S podzravem MUDr…

MUDr. Daniela Olšavová
Zobrazit celý dotaz
Jana13. 5. 2017

Dobrý den, poslední dobou doma pociťuji celodenní ucpávání nosu. Zlepšuje se to na čerstvém vzduchu, to se mi dýchá dobře. Myslela jsem, že mám doma špatnou vlhkost, ale není to tak. Mám ji optimální – kolem 40 - 50 %, stále pořád mám otevřené ventilačky ale problémy s nosem nemizí. Čím to může být? Projevuje se tak přecitlivělost na domácí prach nebo to může být i něco jiného? Žádné…

Dobrý den, dlouhodobé obtíže s ucpáváním nosu mohou mít více příčin, nejlepší bude návštěva ORL ambulance, popřípadě alergologické dovyšetření. S pozdravem MUDr. Ziková Jana

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Gabriela Lukaševič11. 5. 2017

Dobrý den,je možné na vyžádání dostat RTG a výsledky MR do vlastních rukou?Velmi děkuji Gabriela

Dobrý den, v naší nemocnici je možné vyžádat si RTG snímky v CD podobě, služba je zpoplatněna, výsledky z magnetické resonance v Nemocnici Beroun můžete také na svou žádost dostat do vlastních rukou, také za manipulační poplatek. S pozdravem MUDr. Ziková Jana

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Dan7. 5. 2017

Dobrý den, prosím o radu jak co nejlépe zlepšit čich. V dětství byl čich velmi výrazný, ostrý, cítíl jsem snad všechno. Dnes je mi 30 a mám pocit, že mám čich méně jak poloviční. Asi to zapřičinila dlouhodobá rýma. Nos vyplachuju slanou vodou, používám dětský olej s heřmánkem a levandulí ale efekt velmi slabý. Co by pomohlo razantněji? Děkuji.

Příčin zhoršení čichu může být několik, od chronické rýmy, přes obturaci nosa polypoidními útvary. V tomto případe je nutné ORL vyšetření, kdy se lékař podívá do nosu a zjistí případné slizniční změny, event. deformity skeletu, které by rovněž mohli mít za příčinu zhoršení čichu. Doporučuji teda na 1. místě ORL vyšetření. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

MUDr. Daniela Olšavová
Zobrazit celý dotaz
Tereza7. 5. 2017

Dobrý den, řeším chronickou rýmu a ráda bych se zeptala na následující: 1. je ucpávání nosu vždy způsobeno zánětem, nebo se může nos ucpat i bez zánětu? 2. je možné mít medikamentozni rymu i přesto, že již 3 roky neužívám dekongestivní kapky? 3. mám od cévního řečeno, že mé studené ruce a nohy není zapřičiněno špatným krevním oběhem ale že to mám od páteře (sy vertebrogenes, sympatikotonia )…

Dobrý den, ucpání nosu není vždy způsobeno jen zánětem, může být způsobené i chronickou alergickou rýmou a otokem sliznice, nos může být obturován při deviace nosní přepážky, nebo při jiných deformitách nosního skeletu, při nosních polypech, důvodů může být víc, proto je nutné absolvovat ORL vyšetření ke stanovení příčiny. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

MUDr. Daniela Olšavová
Zobrazit celý dotaz
Alena3. 5. 2017

Dobrý den, trápí mne dlouhodobá rýma. Přes den mívám poloucpaný nos, střídavě se mi ucpávají levá a pak pravá nosní dírka. Tvoří se mi v nose hleny, které tam zústávají, dostanu je ven až vysmrkáním (ráno), málo kdy se stane, že by mi z nosu teklo. Mívám i ucpaný nos bez hlenů. Musím podotknout, že projevy pociťuji predevším když pobývám v bytě, nebo v autě, když jsem venku tak problémy…

Dobrý den, alergický podklad obtíží je pravděpodobný, nicméně konečnou odpověď vám přinese vyšetření alergologem a popř. i lékařem ORL. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Markéta29. 4. 2017

Dobrý den,paní doktorko Ziková.Děkuji za odpověd,takže je možná bolest kloubu po prodělané salmoneloze?Jak se prosím postupuje pokud bolest kloubů přetrvává,dělají se i nějaké odběry atd?Děkuji za odpověd

Dobrý den, v léčbě bolestí kloubů při reaktivní artitidě jsou zásadním lékem volby léky typu NSA ( nesteroidní antirevmatika) např.Ibuprofen, které se užívají ve vysokých dávkách, které jsou nutné k protizánětlivému účinku těchto léků, nasadit by vám je měl v této dávce lékař ( i praktik). Pokud budou klouby stále velmi bolet, či bude přítomen otok, doporučuje se i lokální aplikace…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Dalibor20. 4. 2017

Dobrý den, jak je prosím u vás čekací doba na kolonoskopické vyšetření. Dle lékaře je to nutné co nejrychleji, ale ve fnl plzen mi řekli, že nejdřív červen.

Dobrý den, volné termíny na kolonoskopické vyšetření jsou u nás v nemocnici někdy v polovině května. Pokud máte zájem, objednejte se na vyšetření na čísle 311 55 2214 ( sestra Babelová). S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Tereza20. 4. 2017

Dobrý den, mám problém z oblasti ORL a to takový, že mám často ucpaný nos. Mám chronickou rýmu, asi vazomotorickou a jsem i precitlivělá na domácí prach. Prý je oteklý nos zpúsoben nerovnováhou sympatiku a parasympatiku (systému), dochází k rozšíření cév, překrvení nosní sliznice a neprůchodnosti nosu. Chci se zeptat, která část nervového systému je v mém případě aktivnější - sympatikus nebo…

Dobrý den, popsané příznaky jsou projevem aktivace parasympatiku. Nicméně důvody chronické rýmy jsou složitější, jedná se o komplexní děj, který je důsledkem zvýšené intenzity obranných reakcí a porušením či abnormální stimulací nervové soustavy. Jako spouštěče těchto reakcí fungují dráždivé látky, alergeny, infekce bakteriemi či viry, důvodem recidivujících zánětů nosní sliznice mohou být i…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Vendy19. 4. 2017

Dobrý den, jsem v 7tt a začal mi hnisat piercing v pupíku. Může to nějak ublížit miminku? Děkuji

Dobrý den, miminku to neublíží, ale zvážila bych návštěvu chirurgické ambulance a posouzení nálezu odborníkem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Markéta18. 4. 2017

Dobrý den,prodělávám salmonelozu.Již jsem bez potíží,jen z výtěru je stále pozitivní.Nyní mi začali bolet klouby,je možné,že by to mělo souvislost s nemocí,a jak dlouho mohou být výtěry stále pozitivní.Pracuji v potravinářství,tak musím mít tři negativní.Děkuji za odpověd.

Dobrý den, výtěry mohou být pozitivní několik týdnů až měsíců, výjimečně 3 až 6 měsíců. Pokud nemáte známky aktivního onemocnění a dodržujete základní hygienická opatření, neměla byste být zdrojem nákazy pro okolí. Bolesti kloubů ve formě tzv. reaktivní artritidy mohou někdy po této infekci nastat, často jde o jeden či dva klouby, častěji na dolních končetinách. Nejlépe navštívit praktického…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Petr17. 4. 2017

Dobrý den, mám problém s tím, že mám oční víčko příliš dole a narušuje mi to vidění. Můj dotaz je, jestli existuje řešení ve formě plastické operace a jestli bych si ji musel hradit sám?

Dobrý den, zásadní bude vyšetření a posouzení stavu vaším očním lékařem, popřípadě domluva s vaší pojišťovnou. S pozdravem MUDr. Ziková Jana

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Barbora Šťastná12. 4. 2017

Dobrý den, vyšetření krve prokázalo, že mám ztrátovou anemii, následné vyšetření stolice na okultní krvácení bylo pozitivní. Je možné se objednat do Vaší gastroent. ambulance k další péči?

Dobrý den, k vyšetření ztrátové anemie se objednejte nejlépe do interní gastroenterologické ambulance, kde naplánujete endoskopická vyšetření a lékař podle výsledku vyšetření navrhne terapii či další dovyšetření. Objednejte se přes recepci 14 500 ( MUDr. Teslík či MUDr. Zdeněk). S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
katerina7. 4. 2017

Dobry vecer syn ma neustale bolesti na leve strane nad podbriskme v rokycaneh mu odmitaji udelat sono se slovy ze je tlusty a prejida se a pritom neni schopen snis nic jineho nez rohlik je mozne snim rano prijet ??? dekuji

Dobrý den, sonografické vyšetření břicha může absolvovat u nás kdokoliv, když má obtíže. Pokud jsou obtíže akutního rázu, může být bez objednání ošetřen cestou centrálního příjmu na chirurgické či interní části. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Julie5. 4. 2017

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, zdali nosní mandle v dospělém věku (26 let) představuje pro člověka nějaké riziko a je nutné ji vyndávat? Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, přítomnost nosních mandlí je v tomto věku spíše raritou. K potvrzení přítomnosti nosních mandlí je nutné endoskopické vyšetření. Případné odstranění mandlí musí posoudit odborník, který vyšetření provedl, samozřejmě i s přihlédnutím k tomu, zdali mátě nějaké klinické obtíže či ne. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Patrik K.4. 4. 2017

Dobrý den, v poslední době zjištuji na své osobě nepatrné změny ..na které bych se chtěl hrozně zeptat.. v posledních dobách trpím ( 1-2x týdně) bolestmi hlavy.. která směřuje od očí až do zadní časti hlavy.. změna chování.. z čista jasna se stanu agresivním nebo nejistým :( kolikrát zamlžené vidění a tiky svalstva nebo očí.. :( častá únava je na denním pořádku... mám hrozný strach.. děkuji

Dobrý den, vaše obtíže si jistě zaslouží vyšetření , je vám 19 let, na začátku by bylo dobré je probrat třeba s vaším pediatrem, který vás dlouho zná a může také odebrat například základní laboratorní odběry, včetně hormonů štítné žlázy. Pokud bude laboratorní nález v pořádku, radila bych navštívit i neurologa a očního lékaře. Pokud bude vše v pořádku i tam, navštívit třeba i psychiatra, s…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
tiasko18. 3. 2017

dobry den kolik zaplatim u zubare za novy mustek. Diki

Dobrý den, na Vaši otázku nemohu jednoznačně odpovědět, je to podobné, jako byste se ptala, kolik by stálo nové auto - můžete ho koupit za 200 tisíc, ale třeba také za několik milionů korun - záleží, jakou značku, model a výbavu si vyberete. Obdobně je tomu u zubních protetických prací, kam například můstek patří. Záleží na rozsahu můstku, materiálu, ze kterého je zhotoven a v neposlední řadě…

MDDr. Antonín Spal
Zobrazit celý dotaz
Marcus Hoyer12. 3. 2017

Dobrý den, mamika (79 let) trpí neustálou bolestí zad přes čtyři měsíce. Předepsaná farmaka, infuze, ani cvičení nezabírají! Je možné aplikovat náplastě z chilli papriček a jak dalece pokročil výzkum nemocnice Hořovice v této oblasti? Děkuji za odpověď na můj dotaz. S pozdravem M. Hoyer.

Dobrý den, pokud nezabírá tradiční léčba pomocí infuzí či rehabilitace , bylo by vhodné navštívit ambulanci, která se specializuje na léčbu trvalé bolesti, u nás v nemocnici je to třeba ambulance bolesti, kde ordinuje MUDr. Michal Průša a má ordinační hodiny i v odpoledních hodinách. Můžete se objednat přes recepci na čísle 14 500. Zatím mi není bohužel známo, že bychom léčili pomocí náplastí z…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jindrová Dagmar3. 3. 2017

Dobrý den, teď mi moje maminka 94 let, která žije v Neumětelích, volala, že začala špatně dýchat. Byla u lékařky, která jí doporučila hospitalizaci pro srdeční aritmii, ale mamka se odvézt nenechala. Bydlím v Praze, zítra k ní pojedu, abych jí zabalila a ráda bych jí přesvědčila a do nemocnice odvezla, ale nevím, zda jí v sobotu přijmete, když jí k vám přivezu. Prosím poraďte jak mám postupovat.

Dobrý den, maminku přivezte kdykoliv, cestou našeho akutního centrálního příjmu jí vyšetříme a rozhodneme o eventuální hospitalizaci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Horakova2. 3. 2017

Dobry den. Provadite u Vas v nemocnici vysetreni PH metrie?? Dekuji za odpoved Horakova

Dobrý den, toto vyšetření se v naší nemocnici neprovádí. S pozdravem MUDr. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Tera1. 3. 2017

Dobrý den, je mi 15 let už rok a půl omdlívám neustále jsem hospitalizovaná v nemocnici. Byl mi diagnostikován syndrom polycystických ovárii a beru metformin jinak se s ničím neléčím. Byla jsem důkladně vyšetřená a nic se zatím nenašlo. Byla jsem na psychiatrii závěr je ,že z psychiatrického pohledu je vše v pořádku na endokrinologii je taky vše pořádku akorát beru metformin na neurologii si…

Dobrý den, vypadá to, že jste byla poměrně komplexně vyšetřena, i když samozřejmě jen z popisu obtíží a tudíž bez klinického vyšetření se nedá stav úplně posoudit. U dospělých pacientů z této indikace například ještě doplňujeme 24hodinovou monitoraci EKG. S podzravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
josef23. 2. 2017

Dobry den chci se zeptat stale me skrabe v krku mam suchy kasel a nemohu se ho zbavit při kaslani me boli v pod brichem dole .Zvlastni stolici nejdriv je v celku a za chvilku je jako prujem trochu jsem pribral ted jse obednavam na koloskopii dekuji za odpověď Josef

Dobrý den, suchý kašel a bolesti v krku jsou nejčastěji projevem akutního onemocnění horních cest dýchacích, nicméně příčin může být více, jako třeba alergické projevy a podobně. Obraťte se na vašeho praktického lékaře, zejména pokud bude kašel trvat více než 3 týdny, aby vás dovyšetřil, či odeslal např. k plicnímu lékaři či alergologovi. Pokud pozorujete problémy se stolicí je kolonoskopie na…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jana V.9. 2. 2017

Dobrý den, jsem dva měsíce po porodu CS. Vytvořili se mi hemoroidy které sice nebolí, ale vím o nich. Poradíte mi prosím co s tím? Děkuji

Dobrý den, bude nejlépe, když se obrátíte na proktologickou ambulanci. U nás v nemocnici např. k MUDr. M. Cajthamlovi, můžete se objednat přes recepci na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Martin8. 2. 2017

Dobrý den, má mamka má po té co ji opustil táta problémy. Je to rok a půl co táta odešel. Mamka občas dostane něco jako záchvat. Začne se potit, říkat úplné nesmysly, má sklony neustále brečet. Vypadá i jako by neviděla, má takový nepřítomný pohled. Už jsme jednou navštívili lékaře, který ji dal nějaké prášky na uklidnění, ale čekal bych, že už by tyto stavy mít neměla. Ona vždy říká, že má nával…

Dobrý den, pokud by stavy úzkosti souvisely s odchodem manžela, zkusila bych maminku objednat k psychologovi, přes recepci jí můžete objednat u nás v nemocnici na čísle 14 500, ordinují dvě magistry psychologie ( Mgr. Hakenová či Mgr. Hrudková). Pokud budou stavy úzkostí přetrvávat, můžete maminku objednat i u psychiatra,, který je také v naší nemocnici. "Návaly" s emoční nestabilitou mohou…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Eliška7. 2. 2017

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda nevíte jestli je možné podstoupit zákrok laserového odstranění tetování, když mi před pár lety diagnostikovali Leidenskou mutaci (heterozygotní). Děkuji za jakoukoliv odpoveď

Dobrý den, přítomnost Leidenské mutace nevadí, když jste se rozhodla podstoupit laserové odstranění tetování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
daves55514. 2. 2017

Dobrý den. Již asi dva měsíce mám spáleniny na mojí bradě. (trel jsem látkou o bradu - jako se pilkou řeže dřevo(nereste proč, to by bylo na dlouho), a vytvořili se mi tam takové jizvy - na ,, ohraničení" brady, nebo přechod brady s tváří. Takový půlkruh jehož vrchol je trochu níž od spodního rtu). Asi je zřejmé, že to ještě neodeslo. První den jsem na to dal takový make up a ze začátku jsem tam…

Dobrý den, doporučila bych vám vyšetření na kožní ambulanci, poté po posouzení nálezu event. odeslání někam na plastiku. S pozdravem MUDr. J. ZIková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jana3. 2. 2017

Dobrý den.Mám ostopenii chodím na kostní ambulanci po třech měsících a jednou za dva roky denzinometrie a vždy vše v pořádku.Ted se mě snížil klínovitě obratel a ortoped mě řekl že by mě měli hlídat i v těle mineráli když mám crohnovu chorobu a beru už devět let kortikoidy entocort .Nikdy mě nikdo krev na mineráli nenabral jen občas kontrola vápníku.Kdo by mě měl odeslat na odběr minerálu gastro…

Dobrý den, pokud navštěvujete kostní ambulanci a hlídají vám vápník, tak to znamená, že kontrolují i fosfor, což jsou dva hlavní minerály, které by se měly sledovat u pacienta s osteopenií či osteoporózou. Laboratorní odběry zaměřené na kostní metabolismus by měly realizovat na ambulanci pro osteoporózu, odběry by měly probíhat minimálně 1x ročně, informujte se na výsledky u ošetřujícího…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jitka31. 1. 2017

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,mám lehký zánět dásni,bylo mi doporučeno koupit si pastu paradontax,používám jí delší dobu,ale myslím si že to nezabralo,jsou i nějaké přípravky které by byly opravdu učinné a zbavila bych se tohoto problému? děkuji za odpověd...

Dobrý den, typ používané zubní pasty nemá při čištění zubů na výsledek téměř žádný vliv. Důležitější je správná technika čištění (mechanické odstranění zubního plaku) a doplnění klasického zubního kartáčku (ideálně s rovným zástřihem vláken) kartáčkem jednosvazkovým, mezizubním, ev. ještě dentální nití. Pomoci se zbavením se zánětu dásní, nácvikem správné techniky čištění zubů a výběrem vhodné…

MDDr. Antonín Spal
Zobrazit celý dotaz
R30. 1. 2017

Dobrý den, na koho se mám obrátit ve věci vyplnění/potvrzení formuláře pro pojištovnu (poj. hradí pobyt v nemocnici) - po operaci - a je-li toto vyplnění zpoplatněno a případně jakou částkou. Děkuji

Dobrý den, pokud máte pojišťovnu se kterou má naše nemocnice smlouvu, pobyt v nemocnici hradit nemusíte, seznam smluvních pojišťoven je na webových stránkách nemocnice. Výjimku v hrazení pobytu máte jen v případě zájmu o nadstandartní pokoj, v případě chirurgického oddělení se domluvíte na tel. čísle 311 55 3010, 3009 či s vedoucí sestrou Andreou Šlechtovou. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Tereza15. 1. 2017

Dobrý den mám takový dotaz když hubnutí a padají mi hodně vlasy je možné že mám rakovinu jelikož to máme v rodině teta rakovinu prsu, babička slinivka, táta plic

Dobrý den, pokud hubnete aniž by to byl váš záměr a padají Vám vlasy, je na místě, aby Vám třeba praktický lékař zhotovil nejprve základní laboratorní vyšetření, včetně stanovení hormonů štítné žlázy a probral s Vámi vaši anamnézu. Jste mladá a pravděpodobnost, že by důvodem obtíží bylo onkologické onemocnění je velmi malá, ale pokud obavy máte je třeba začít základními vyšetřeními. S pozdravem…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Richard14. 1. 2017

Dobrý den, prosím Vás potřeboval bych z profesního hlediska vědět jakou etickou komisi používá Nemocnice Hořovice, v případě posuzování klinikých hodnocení. Nebo jestli má Vaše nemocnice komisi vlastní? děkuji za odpověď.

Dobrý den, naše nemocnice má vlastní etickou komisi. S pozdravem MUDr. Ziková Jana

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Lucie13. 1. 2017

Dobrý den, již několik měsíců mě trápí dusivý kašel , proto jsem si došla na alergologii, kde mi řekli že nejde o astma a dali mi desloratadine a alvesco. Asi před měsícem jsem měla chřipku a brala jsem zinnat trošku se to zlepšilo , ale asi před týdnem jsem znovala prodělala nějakou chřipku a paní doktorka mi předepsala augmentim , dosud se to nezlepšilo. Dusivý kašel mám stále. Myslíte si, že…

Dobrý den, pokud vás trápí několik měsíců kašel, je na místě navštívit plicní ambulanci a nechat se komplexně vyšetřit. Součástí vyšetření je klinické vyšetření, RTG snímek plic a funkční vyšetření ( spirometrie). Černý kašel se bohužel stále vyskytuje, očkování nechrání dlouhodobě, je třeba ho obnovovat, zdali toto onemocnění máte ( respektive akutní formu) lze zjistit ze serologického…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Naďa12. 1. 2017

Dobrý deň, poprosim Vas velmi krasne, viete mi do ludskej reci prelozit popis z magnetickej rezonancie? - mam problem so sankovym klbom a bola som na MR. Popis: Artikulárny disk pri zatvorenych ustach-luxacia disku s kolienkovitým ohnutim resp. defiguraciou. Luxacia art. disku bez redukcie. Ďakujem veľmi pekne. Naďa S.

Dobrý den, luxace je latinsky vykloubení, ve vašem případě vykloubení ploténky temporomandibulárního kloubu, kolénkovité ohnutí s defigurací kloubu znamená již vykloubení spojené se změnou tvaru kloubu. Detailní vysvětlení Vám jistě poskytne lékař, který vyšetření indikoval, nejspíše stomatochirurg a s kterým jistě proberete i řešení vašeho problému. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Zdeněk11. 1. 2017

Dobry den chtel bych se zeptat jestli lek Klacid 500 zabira i na hnisavou anginu dekuji.

Dobrý den, ano, je to jedna z možností léčby streptokokové anginy. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Evka6. 1. 2017

Dobrý deň, prosím Vás o radu. Môže byť z tohto nálezu tlaková bolesť v podbrušku, trvá to už 3.mesiac? Glob. vyklenutie L3-4, ktore mierne komprimuje povrch duralnehu vaku. Intervetebralna osteochondroza L4-S1,intervert.Incip.deformacna spondyloza. Symetr.sakralizacia L5/4L stav. Absolvovala som Gynekologické a urologické vyšetrenie, +OK test, vyšetrenie krvi, moču/zápalové,bakteriálne vyšetrenie…

Dobrý den, bez klinického vyšetření a znalosti všech výsledků je odpověď možná jen v obecné rovině, neurologické nálezy, jak je popisujete, bych neviděla jako příčinu bolestí v podbřišku, pokud laboratorní vyšetření krve a moči bylo negativní, zkusila bych doplnit ještě sono břicha, popřípadě i CT vyš. břicha a podbřišku přes gynekologa či chirurga. Další antibiotika bych určitě nenasazovala.…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jiří Hoffmann3. 1. 2017

Prosím, můžete mi sdělit, jestli bych mohl být ošetřen na Vašem zubním oddělení? Děkuji za odpověď. Jiří.Hoffmann

Dobrý den, v naší nemocnici jsou k dispozici dvě zubní ambulance, kam se můžete telefonicky objednat - na tel. čísle 14 500 přes recepci, či přímo na tel. čísle 311 559 812/813. S pozdravem MUDr. Ziková Jana

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Lucie30. 11. 2016

Dobrý den, mohu mít prosím otázku,zda-li se mi může nějak přitížit když beru lék Trexan - Denně 10 mg, i když mi nebyl tento lék předepsán ? Začala jsem ho užívat sama, kvůli bolestem kloubů. A dále pak, jestli se to může nějak projevit v laboratorních výsledcích krve a moči. Za odpověď děkuji.

Dobrý den, lék Trexan, neboli Metotrexat je lék, který potlačuje imunitu a je předepisován jen v přísně indikovaných případech a v přesně stanoveném dávkování, na akutní projevy revmatoidní artitidy například v dávce 7,5 - 12,5mg 1x týdně ! Obecně má mnoho vedlejších účinků, a pokud je užíván nesprávně, mohou mít tyto účinky velké zdravotní následky - jako je například útlum kostní dřeně, kdy…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Olga29. 11. 2016

Dobrý den, mamince (62 let, po endoprotéze obou kolen před 2 lety) byl nyní zjištěn vyšší draslík (5,4), cholesterol (5,7) a cukr (6,6). Mnoho let bere různé léky na bolest (Melovis, k tomu si třeba dvakrát týdně bere ibalgin). Při druhé operaci kolene bylo zjištěno nějaké onemocnění srdce - prý vysoké tepy (je to arytmie?), bere druhým rokem ráno lék Metoprolol. Nyní je objednaná na holtera.…

Dobrý den, laboratorní hodnoty, které jste uvedla, jsou mírně nad normální šíři a souvisí spíše s údaji, které jste uvedla v závěru - malá fyzická aktivita či nadváha, nedodržování režimových opatření. Léky , které maminka užívá, patří do skupiny tzv. nesteroidních antirevmatik a jejich pravidelná konzumace má skutečně vedlejší účinky, a jsou to zejména poruchy trávení s porušením vnitřní…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Eva24. 11. 2016

Dobrý večer.V půlce října jsem měla ošklivou rýmu,zánět dutin a brala jsem antibiotika.Byla jsem i u zubaře jestli to není od zubů. Rýma brzy zmizela.Na začátku listopadu se mi ta rýma vrátila a brzy přešla.Už týden mě bolí pravá tvář.Chvíli bolí a chvíli ne.Včera jsem byla na ORL kde mi udělali rentgen a je to prý zanícené.Dostala jsem jiné antibiotika a za týden mám přijít na kontrolu. Dnes…

Dobrý den, určitě bych navštívila zubaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Veronika23. 11. 2016

Dobrý den, mám onemocnění štítné žlázy, beru denně Letrox 75. Když jsem těhotná mohu brát vitamíny s jódem? Konkrétně Femibion s jódem? Děkuji

Dobrý den, užívání  jodu  v těhotenství      je    doporučováno všem   zdravým   ženám   v dávce 100 mg denně . Pokud má ale žena   onemocnění štítné žlázy ,    záleží na tom  ,  o jaký typ onemocnění  se jedná. Pokud je to      snížená funkce  štítné žlázy  na podkladě  působení protilátek proti štítné žláze- autoimunitní thyreoiditida-  užívání preparátů s jodem se nedoporučuje. Pokud nevíte   …

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
katka20. 11. 2016

Dobrý večer,jsem ve 24tt a v týdnu jsem tedy absolvovala vyšetření ogtt.Hned po prvním odběru krve mi bylo zjištěno, že mám hladinu vyšší a to 5,3.Takže jsem ani nepila tu sladkou vodu a byla jsem poslána na gynekologii. Tam jsem dostala žádanku na diabetologii a mám se objednat. Bylo mi teda oznámeno, že jsou nové normy, podle kterých má každá druhá žena zvětšené hodnoty. Že do těch starých bych…

Dobrý den, Máte pravdu, už asi 2 roky jsou " nové " hodnoty testů. Pokud byla první hodnota testů z odběru krve vyšší, a Vy nejste aktuálně například nachlazená, měl by se odběr zopakovat , pokud bude opět vyšší než 5,1 mmol/l, budete odeslána na diabetologii. Pokud nebude nad 5,1 mmol/l, měl by být dokončen test s vypitím roztoku cukru.- tzn. čekat na hodnotu za 1 a 2 hodiny po…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Petra15. 11. 2016

Dobrý den dceři 19 let když se udělají pupínky třeba od štípnutí nebo i ve vlasech vše se jí většinou zanítí i ted zkončila na chiriurgii kde měla tak hnisavý vřídek že jí to lékař vymačkal ted tam má dren je to dost bolestivé nevíme příčinu toho hnisání jako malá měla atopický ekzém je alergik a já matka mám lupus potřebujeme poradit jak pokračovat dál k jakému zajít lékaři předem děkuji za…

Dobrý den, určitě bych navštívila kožního lékaře a cestou třeba praktického lékaře, by bylo dobré doplnit základní laboratorní odběry, k eventuálnímu vyloučení nějaké, i když méně pravděpodobné interní příčiny, vysoký krevní cukr, hormony štítné žlázy, pokud by bylo vše v pořádku, lze ještě doplnit cestou imunologické a alerg. ambulance odběry zaměřené na imunitu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Amy14. 11. 2016

Dobrý den, prosím o názor či radu.Příteli chtěli nasadit léky na cukrovku,jiný lékař radil nejprve zkusit zhubnout,že to je ještě hraniční (cca 8,8 mmol/l) Léky nebral,drží dietu a hladiny se snížily po cca 3měs na cca 6 mmol/l . S úbytekem,ale výrazně ochablo svalstvo. Hledám stále jak pomoci.Dočetla jsem se nyní,že Leucin má pomáhat s diabetem i rezistencí na inzulin. viz. (Leucin zároveň…

Dobrý den, diabetes mellitus neboli cukrovka je vážné, chronické onemocnění, které pokud není včas a adekvátně léčeno, vede po letech trvání k mnohočetným a vážným komplikacím. Hodnoty, které jste uvedla jsou v pásmu diabetu a zvýšené lačné glykemie, pokud je vašemu příteli více než 45 let, má nadváhu a event. i další onemocnění ( hypertenze, zvýšený cholesterol) měl by být léčen jako diabetik 2.…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jana8. 11. 2016

Dobrý den,mohu prosím užívat společně dva léky a to desloratadine actavis a pantoprazole?? Dekuji za odpoved

Dobrý den, ano, tyto dva léky můžete společně užívat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Filip4. 11. 2016

Dobrý den, před týdnem se mě u nehtů na obou rukou začaly objevovat bílé skvrny, které se štěpí –praskají. Více asi uvidíte na přiložené fotografii. Nasadil jsem vitamíny (B,C, Zinek), ale zatím žádný výsledek. Děkuji předem za radu F.Š

Dobrý den, na tuto otázku vám nejlépe odpoví kožní lékař, určitě ho navštivte. S pozdravem MUDr. Ziková Jana

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Pavel2. 11. 2016

Dobrý den, mám dotaz ohledně hematologie, již 3 roky mám ulcerozní kolititidu, léky Asacol 1-1-1 dále refluxní choroba jicnu, léky Emanera 20mg 1-0-0, beru již 3 roky. Dlouhodobě stres a teď po 3 letech nasazena Asentra 50mg, 1-0-0, užívám první měsíc. V průběhu 3 let mám CRP mezi 10-27, Krevní obraz červené krvinky mi stale klesaji: B_Stř.obj.erytr. (MCV) hodnota 81,3 po 2 mesicich 78,6 a po…

Dobrý den, pokusím se odpovědět na jednotlivé dotazy, i když spíše v obecné rovině, protože nemám dost informací, zejména o fázi vaší nemoci. Změny krevního obrazu a minerálů nejspíše souvisí s vaším chronickým onemocněním, červené krvinky dle hodnot, které jste udal, mají menší objem a jsou méně barevné, což je typický obraz dlouhodobých malých krevních ztrát trávicím traktem, které nemusí být…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Veronika27. 10. 2016

Dobrý den už 5 měsíců mi červenají, otekaji a lehce brní nohy od kolen ke kotníkům. Prošla jsem vyšetřením srdce, ledvin, byla jsem na cevnim u ortopeda a všude bylo vše v pořádku. Mám zkusit ještě neurologa nebo čím by to mohlo být?

Dobrý den, neurologické vyšetření určitě doporučuji. K eventuálnímu dovyšetření žilních důvodů, tedy k vyloučení závažné nedostatečnosti povrchového žilního systému, se můžete objednat ještě na Venoscreen. Je to jednoduché vyšetření, které se provádí na interní ambulanci, objednat se můžete na recepci či přímo na lince 2212 ( s. Mudrová).

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Ing.Sladovník Jiří20. 10. 2016

chci si objednat nadstandartní pokoj po urologickém zákroku od 8,11 na 5 až 7 dní.Kam mám volat ?

Dobrý den, v případě zájmu o objednání nadstandartního pokoje na urologický výkon, stačí zavolat na sesternu chirurgického oddělení ( linka 3009, 3010), popřípadě kontaktovat vrchní sestru a sdělit vaše jméno a datum nástupu k operaci. Cena pokoje je 700Kč/den, zahrnuje lepší standart hotelové služby, nikoliv odlišnou lékařskou péči. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Petra19. 10. 2016

Dobrý den, zají mě, zda berete odběry na fv laiden 4hod.po vpichu a jak dlouho trvá odeslání výsledků do fakultní nem. na Karlově nám. v Praze, děkuji

Dobrý den, odběry na vyšetření tzv. trombofilních mutací, kam patří i vyšetření mutace FV Leiden, se u nás provádí každý den, zpracovávají se v akreditovaných laboratořích a výsledek je znám zhruba do týdne od odběru.

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Tereza14. 10. 2016

Dobrý den, už od středy mám bolesti v podbřišku které přeházejí i do stehen. Co by to prosím Vás mohlo být? Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, možností je samozřejmě hodně, ale vzhledem k vašemu věku, bych viděla příčinu zejména gynekologickou či urologickou. Pokud budou obtíže pokračovat, navštívila bych gynekologa či akutně chirurga k posouzení stavu a vyloučení třeba akutní infekce močového měchýře , močových cest nebo gynekologické oblasti.

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jaroslav7. 10. 2016

Dobrý den,jaké jsou ordinační hodiny v nefrologické ordinaci a je nutné objednání předem?Doporučení mám.

Dobrý den, pokud by jste se chtěl objednat na interní ambulanci se zaměřením na nefrologii, objednejte se na recepci k MUDr. Horázné - každé úterý 8 hod 30min - 15 hod. Spolupracuje se specialisty z nefrologie z Berounské dialýzy. S pozdravem MUDr. Ziková Jana

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Petr3. 10. 2016

Dobrý den, je možné u Vás objednat komplexní preventivní vyšetření-prohlíku týkající se onkologických onemocnění a podobných zdravotních problémů pro pacienty věku +- 60let. Nevadí mi ani placená služba. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, možnost objednat si preventivní komplexní prohlídku tady existuje, stačí se objednat na recepci - paní Srpová, na čísle 14 500, která v součinosti s interní ambulancí (sestra Mudrová), zajistí potřebné žádanky a termíny, vyšetření provádí lékaři interního oddělení ( Dr. Beščecová, Horázná, Ziková,Veverková). Na webových stránkách interního oddělení pod kolonkou Prevence si můžete pro…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Eva27. 9. 2016

Dobrý den.Již druhý týden mám rýmu,která se zlepšila, ale teď je zase pár dní zelená a zapáchající.O co může jít?Děkuji

Dobrý den, pokud se rýma znovu vrátila a změnil se její charakter, mohlo by se jednat o zánět vedlejších dutin, měla byste ideálně navštívit ORL ambulanci a nejspíše absolvovat rentgenové vyšetření vedlejších dutin nosních. S pozdravem MUDr. Ziková Jana

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jitka26. 9. 2016

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli můžu navštívit odd. alergologie bez doporučení praktického lékaře? Děkuji

Dobrý den, alergologickou ambulanci můžete navštívit i bez doporučení praktického lékaře, stačí se jen objednat na recepci k MUDr. Maškové. Na interním oddělení hospitalizujeme jen pacienty s akutními, vážnými projevy alergie. S pozdravem MUDr. Ziková Jana

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Vaclav Hudec12. 9. 2016

Dobry den! Chtel bych se optat,zdali mohu navstivit vase gastro oddeleni. Mam uz dlouho problemy se zaludkem. Obvodni mne v podstate odbyde s tim,ze jsem vystresovany anebo jsem neco spatneho snedl. Dalsi problem je,ze jsem po dvou IM a mam rozsypanou pater od shora dolu. Infarkty jsem presel jen diky tomu,ze jsem do posledni chvile byl presvedcen,ze problemy jsou od patere. Nu a posledni problem…

Dobrý den, k vyšetření pro trávicí obtíže se můžete objednat na naší gastroenterologickou ambulanci přes recepci, k MUDr. Teslíkovi (pondělky) či MUDr. Zdeňkovi (středy). Pokud by vaše obtíže vyžadovaly hospitalizaci, tak vás na našem interním oddělení samozřejmě dovyšetříme. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jitka28. 8. 2016

Dobrý den,děkuji moc za odpověd,a chtěla jsem se zeptat ještě na jednu otázku,zda mohu,před několika měsíci jsem podstoupila vyšetření na štítnou žlázu,výdledky byli v pořádku,před porodem či po porodu nemám,myslíte si,že duvod proč mi hodně padají vlasy,je spojeno se stresem a únavou?Jenže jak se uvolnit a zbavit se stresu? :-( poraďte prosím.

Dobrý den, děkuji vám za důvěru, stres je opravdu v současné době jeden z nejčastějších rizikových faktorů mnoha nemocí. Kdybych jako lékař uměla stres léčit, byla bych asi kandidátkou na Nobelovu cenu za lékařství. Stres je totiž způsoben souhrou mnoha faktorů, jako je například životní styl, pracovní vytížení, vztahy v rodině i na pracovišti. Otázkou je, zdali stres již třeba nepřechází do…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Eva Veselá20. 8. 2016

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možného nechat si u vás udělat výtěr očī jako samoplátce a pokud ano, jak mám postupovat. PŘEDEM děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud potřebujete péči oftalmologa, lze se v rámci naší nemocnice obrátit na MUDr. Kratochvílovou, která má privátní oční ambulaci, objednejte se na telefonu 311 559 820. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jitka16. 8. 2016

Dobrý den chtěla bych se zeptat,byla jsem dárkyně krve,za posledních 7 let mě stále vyřazují že mám zvýšené leukocyty,tudiž mě nevzali,stále se to opakuje,u své obvodní lékařky jsem také několikrát byla a krev dopadla dobře,tak jsem opět zašla a opakovalo se to prostě několikrát,jiné vyšetření neproběhlo jen rozbor krve,tím to skončilo,nevíte kde by mohla být příčina? chtěla bych opět darovat…

Dobrý den, důvodů leukocytózy - zvýšeného počtu bílých krvinek je velmi mnoho. Je to mnoho vážných důvodů - nejčastěji zánět, systémové onemocnění, někdy i hematologické onemocnění, kdy je hodnota většinou vysoká, ale jsou tam i důvody normální, fyziologické - leukocyty jsou velmi reaktivní a reagují změnou svého počtu i na takové změny jako je jídlo, tělesná námaha, nebo stres, což jsou…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
borůvka5. 8. 2016

Dobrý den, manžel (38 let) má na kůži několik pigmentových znamének. Je pravidelným dárcem krve. Dá se z odběru krve poznat, zda něco není v pořádku? Můžete mi poradit kde si dát znaménka vyšetřit? Děkuji

Dobrý den, z odběru krve před darováním krve se nedá určit zda má člověk třeba rakovinu. Pigmentová znaménka manželovi vyšetří kožní lékař, ten buď potvrdí, že se jedná o běžná znaménka nebo navrhne odstranění a následné histologické vyšetření, které jako jediné může prokázat charakter znamének. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Lenka27. 7. 2016

dobrý den, prosím o vysvětlení, co znamená výsledek z histologie znamének, které mi kožní doporučila odstranit ( odstraňovali mi je na chirurgii, kde jsem jen dostala zprávu, ale nic mi nebylo řečeno ) 1 - smíšený melanocytární névus. Excize in sano 2- smíšený melanocytární névus s některými dysplastickými rysy. Excize in sano. jedná se o rakovinu? děkuji za odpověď

Dobrý den, smíšený melanocytární névus je jedna z variant normálního histologického nálezu u pigmentového znaménka, nález s dysplastickými rysy není rakovina, ale je dobře, že znaménko bylo odstraněno. V tomto případě kožní lékaři doporučují kontroly ostatních znamének nejméně jednou za rok. Další informace vám jistě sdělí i váš kožní lékař. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jana27. 7. 2016

Dobrý den, chci se zeptat zda je v nemocnici psycholog? Popřípadě jestli se mohu objednat bez doporučení a jaké jsou poplatky.? děkuji

Dobrý den, v naší nemocnici je dostupný psycholog. Je to Mgr. Hakenová, která zde začala pracovat v nedávné době. Objednat se můžete i bez doporučení, vyšetření je hrazeno pojišťovnou. Bližší informace, včetně rozhovoru s paní magistrou, budou na našich webových stránkách v nejbližších dnech. Na vyšetření se objednávejte přes recepci č. 14 500.

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
k19. 7. 2016

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je ve vaší nemocnici psycholog a případně zda má smlouvu s pojišťovnou VZP? Děkuji za odpověď

Dobrý den, ano v naší nemocnici je nyní nově psycholog, je to Dr. Hakenová , na vyšetření se můžete objednat přes recepci 14 500 či se domluvit přímo na lince 311 55 1217. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Petra17. 7. 2016

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je možné že mám příušnice? Ve čtvrtek ráno mi opuchlá práva tvář, ale v domnění, že je to pouze od průvanu jsem šla normálně do práce, kde mi to poté oteklo ještě více no a v pátek jsem se vzbudila a měla tu pusu docela dost opuchlou tak jsme šla k mojí lékařce. Ta hned usoudila, že mám příušnice. Bez jakýchkoliv krevních testů a podobně. Ale už je to 4 den otok…

Dobrý den, to, že máte příušnice je možné. Ve vašem ročníku je očkování proti této nemoci zahrnuto do očkovacího kalendáře, ale imunita ve 20 letech může být již slabší, proto onemocnět můžete a příznaky onemocnění mohou být méně vyjádřené. Jednostranný otok může být přítomný cca ve třetině případů, nepíšete, zdali jste třeba měla zvýšené teploty. Protože se jedná o virové onemocnění je léčba…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Klára13. 7. 2016

Dobrý den, je mi 43let a již od minulého léta mě trápí zvýšené padání vlasů, nyní je to čím dál horší, na kožním dostávám stále jen vodičku s hormony a doporučení na Methionin, ale ani po roce se to nezlepšilo, právě naopak, již mi prosvítá ve vlasech hodně pokožka, lysiny zatím nemám, ale asi to nebude už dlouho trvat. Můžete mi prosím poradit co dál, už jsem opravdu zoufalá...Děkuji

Dobrý den, nepíšete zdali jste jinak zdráva, či máte nějaké chronické onemocnění, v každém případě bych doporučila absolvovat komplexní endokrinologické vyšetření se zaměřením na štítnou žlázu a určení hladiny androgenů. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Veronika1. 7. 2016

Dobrý večer, mám dotaz ohledně očí. Bylo mi doporučeno, aby mi lékař vyloučil, že mám blefaritidu /zánět očních víček (blefaritida - přední, zadní nebo stafylokoková). Co obnáší vyšetření, které popř. může některý druh blefaritidy odhalit? Můj problém je velmi časté slzení očí + nateklá víčka s opravdu velkou reakcí. Lékař mi sdělil, že mám syndrom suchého oka. Dlouhodobě užívám Hylo-comod, ale…

Dobrý den, pokud nedůvěřujete svému očnímu lékaři, doporučila bych vám navštívit jiného specialistu - očního lékaře, který na základě svého vyšetření stanoví, zda se jedná o zánět očních víček či o syndrom suchého oka. Pokud potvrdí syndrom suchého oka, může to být jen samostatná diagnosa, ale měla by se také vyloučit sekundární příčina - revmatologické odběry k vyloučení některých autoimunitních…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
alex29. 6. 2016

dobry den žačaly my vypadava vosy čim to muž byt. Dekuji

Dobrý den, při vypadávání vousů je vhodné navštívit kožního lékaře, po interní stránce vyloučit zejména onemocnění štítné žlázy. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Josef Linhart21. 6. 2016

Dobry den, moje pani je u vas hospitalizovana na ortopedii. Od soboty se marne snazime spojit telefonicky i pres SMS. operator O2. Prot takoveto zarizeni netlaci operatora ke zkvalitneni signalu v teto lokalite ? Myslim si ,ze zvlast tady by byl kvalitni signal dost dulezity. Dekuji za odpoved.

Dobrý den, jsme si vědomi problému se slabým signálem, s kterým se potýká i řada naších zaměstnanců. Na vinně je neochota provozovatele posilnit signál v oblasti nemocnice. Nicméně máme v úmyslu znovu ho kontaktovat, abychom došli ke kompromisnímu řešení.

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jaroslava14. 6. 2016

dobrý den byla mi doporučena fyzioterapie musím mít doporučení od lékařky stačí obvodní a dělá se uvás v nemocniciod děkuji za odpověd

Dobrý den, fyzioterapie se u nás v nemocnici Hořovice provádí. Stačí i doporučení od praktické lékařky, bylo by dobré, aby upřesnila, kterou část těla bude procvičovat ( páteř, horní či dolní končetiny), návrh terapie již dále určí fyzioterapeut.

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Věra13. 6. 2016

Dobrý den, již rok mám problém ohledně očí - slzení, pálení, otok víček a následné smrkání. Potíže trvají i v zimním období. Vše vyvolává především slunce, vítr, práce na PC a velká teplota např. v rozehřátem autě. Lékařem bylo provedeno perimetrické vyšetření a výtěr na chlamydie + zlatý stafylokok. Potvrzen byl jen stafylokok a následně léčen kapky Maxitrol. Dále podávané léky: Vasopos a…

Dobrý den, ještě bych ve vašem případě doporučila alergologické a event. kompletní imunologické dovyšetření. Tato vyšetření lze objednat na recepci na lince 311 55 9030-9035.

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jindra7. 6. 2016

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké je procentuální zastoupení chladových protilátek v populaci? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chladové protilátky způsobují tzv. hemolytickou anemii, jejímž výsledkem je destrukce červených krvinek. Tato anemie vzniká buď bez jasné příčiny, nebo sekundárně. V populaci připadá sekundární typ na 20-80% nemocných. Chronická sek. forma je často sdružená se zhoubnými chorobami lymfatického systému, akutní formy mohou doprovázet i některá infekční onemocnění, jako je například inf…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Šebková26. 5. 2016

Dobrý den, chci se zeptat , kolik zaplatí zaměstnanec, který jde na zdravotní prohlídku na ORL /pracuje v riziku hluku/. V lednu 2016 se platilo kč 400,--, nyní chtějí Kč 1200,--? Opravdu došlo k takovému navýšení ceny ? Děkuji za odpověď Šebková

Dobrý den, opravdu došlo k navýšení cen za zdravotní úkony pro samoplátce, tím jsou i firmy, které k nám posílají zaměstnance na zdravotní vyšetření a nemají s námi uzavřenou smlouvu o zajištění zdravotní péče. Tito zaměstnanci by potom měli hradit tyto zdravotní úkony hotově v pokladně a firmy by jim to měly zpět proplácet. Bližší informace k tomto tématu vám může poskytnout Mgr. K. Vicková na…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Tereza17. 5. 2016

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na mého otce 69 let v poslední době je chvilkami mimo vnímání a docela dost ospalý. Mám podezření ze se jedna o střechou demenci ale myslím si že pokud nezapomíná, neříká hlouposti, a komunikuje tak by to mohlo být něco jiného. Ale opravdu nevím a doktor jeho má dovolenou. Tak budu ráda za odpověď zatím od vás. Děkuji

Dobrý den, důvodů pro změnu chování ve věku 69 let je mnoho, nepíšete, zda se otec s něčím trvale léčí, nejlepší by byla celková prohlídka i s odběry krve a základní interní vyšetření, které by vyloučilo například nějaký zánět či projev počínajícího závažného interního onemocnění, když budou výsledky negativní, lze dále pátrat přes neurologa či psychiatra. Na recepci můžete objednat otce na…

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Vosičková16. 5. 2016

Dobrý den, chci se zeptat, do nutniční poradny, aby mi vyšetření hradila pojišťovna uvádíte, že potřebuji doporučení lékaře, kterého? Stačí mé obvodní lékařky? Děkuji za informaci

Dobrý den, do nutriční poradny vám stačí doporučení i od praktické lékařky. Důležité je, aby jste si sebou vzala všechny předchozí lékařské zprávy, pokud se s něčím léčíte dlouhodobě nebo pokud jste třeba po operaci střev či nějakém jiném větším zákroku. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Elií4. 5. 2016

Dobrý den.Můžete mi poradit kam mám volat,když mám na recepci čtyři čísla a všechny jsou celý den obsazené???Docela se potřebuju dovolat

Dobrý den, na recepci je možno volat 6 čísel od 311 55 9031...až po...9037, v případě, že se nemůžete dovolat, můžete použít přímou linku jen na objednání - 14 500( bez předvolby) či můžete zavolat na spojovatelku 311 55 1111, ta vás spojí buď na recepci, či přímo na jednotlivá pracoviště v nemocnici. Hezký den, MUDr. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Andělová29. 4. 2016

prosím jak se mohu objednet na akupunkturu k paní doktorce Gregůrkové přes recepci nebo mám kontaktovat jí děkuji za odpověd Andělová

Dobrý den, můžete se objednat jen přes recepci, pokud se vám bude zdát termín příliš dlouhý, kontaktujte přímo paní doktorku Gregůrkovou, je velmi ochotná a třeba spolu nějaký termín najdete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Ivana25. 4. 2016

Dobrý den, na Vašich webových stránkách jsem se dočetla, že půjčujete maminkám po porodu monitor dechu. Chtěla jsem se zeptat, na jakém oddělení je potřeba si vypůjčení sjednat a také jaké je jeho cena. Děkuji za odpověď

Zapůjčení monitorů dechu je možné na novorozeneckém oddělení. Doporučuji předem telefonickou konzultaci na telefonním čísle 311554007.

MUDr. Tomáš Hecht
Zobrazit celý dotaz
petra20. 4. 2016

Dobry den, je u vas v nemocnici moznost ockovani deti proti tuberkuloze? Pokud ano, na jakem oddeleni? Pripadne prosim o kontakt. Dekuji

Dobrý den, v nemocnici se očkování neprovádí, můžete se obrátit na kalmetizační středisko - MUDr. Hojka, v Hořovicích či Berouně, telefonický kontakt do Hořovice je 311 512 458, kalmetizační sestřička vám podá potřebné informace.

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Jaroslava16. 4. 2016

prosím dělá někdo v nemocnici akupresuru děkuji za odpověd Andělová

Dobrý den, akupresuru vám bohužel nenabídneme, ale pokud byste měla zájem o akupunkturu kontaktujte prosím MUDr. Gregůrkovou a MUDr. Kinclovou v Nemocnici Hořovice, a MUDr. Kolářovou v Rehabilitační nemocnici Beroun. V případě zájmu o reflexní masáže, které jsou velmi podobného rázu jako akupresura kontaktujte rehabilitaci v Berouně.

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Emil31. 3. 2016

Kde a kdy je přítomen podiatr?

Dobrý den, podiatrická poradna přímo v naší nemocnici není, ale na této webové adrese najdete potřebné informace. S pozdravem, Dr. Ziková. http://www.diab.cz/seznam-podiatrickych-ambulanci

MUDr. Jana Ziková
Zobrazit celý dotaz
Petra16. 3. 2016

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na 2 veci 1. pri hospitalizaci je treba mit s sebou veskere leky co uzivam / na tlak.redeni krve, hormony atd. / nebo jej dostanu v nemocnici ? 2. je mozno prinest si s sebou notebook a vyuzit wifi pripojeni ve vasi nemocnici ? Děkuji Petra

Dobrý den, ano, notebook si s sebou přinést můžete. Co se týče léků, tak si všechny léky, co užíváte, vezměte rovněž s sebou a při příjmu je předejte sestřičkám. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Lenka15. 3. 2016

Dobrý den, již tak cca 3 měsíce mě bolí pata až jakoby vzadu a občas to jde až k achilovce.Hlavně když jsem delší dobu v klidu a pak se zvednu, nemohu na ni skoro chodit, pak to vždy rozchodím, někdy to ale bolí už i v klidu. je mi 42 let a v krvi mi našli borelie, ale prý velmi malé množství, ani ne na atb..Myslíte že musím k lékaři, nebo to časem přejde? Děkuji předem za odpověď

Dobrý den, bylo by vhodnější navštívit lékaře. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Laďka11. 3. 2016

Dobrý den, byla mi aplikována injekce na umrtvení při trhání zubu a byl mi poškozen trojklanný nerv, bolest a záškuby v obličeji a cvakání zubama, byla jsem s tím u lékaře, chtěla bych se zeptat jestli to může být lepší, mám po trhání zubu 6 týdnů. Jak dlouho může trvat regenerace a jestli je možné ,že to bude lepší. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud byl poškozen trojklanný nerv, mohou obtíže přetrvávat dlouhodobě. Poraďte se s neurologem o vhodné terapii, případně jako dobrou možnost u tohoto postižení shledávám akupunkturu. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Lucie10. 3. 2016

Dobrý den, Dne 17.11.2015 byla dcera (21 měsíců) hospitalizována s křečemi při horečce. Druhý den bylo děláno EEG a verdikt zněl, že je pozitivní na epilepsii a budou nasazeny tablety Phenaemaletten, v dávkování 1/2-0-1, kontrola za tři měsíce. Hodně jsem se o danou problematiku zajímala a zjistila jsem, že EEG se dělá až 14 dní po záchvatu, že jinak může prý být falešně pozitivní. Také jsem se…

Dobrý den, bez klinického vyšetření Vaší dcery a bez podrobnější znalosti anamnézy je pro mě opravdu obtížné hodnotit postup jiného lékaře. Obecně je pravda, že EEG se dělává až s určitým časovým odstupem od záchvatu, vzhledem k věku a tomu, že nikdy dcera křeče neměla a nemá, je samozřejmě pravděpodobnější, že se jedná o febrilní křeče a ne epilepsii, nicméně bez porady s dětským neurologem bych…

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Vendy8. 3. 2016

Dobrý den,už měsíc trpím silnými bolestmi v krku.Těžce se mi polyká a občas mám pocit tlaku v uchu.Bez teplot,kašel minimálně.Problém je ten,že jsme se nedávno přistěhovali a nemám zde praktického lékaře.Prosím kam se mám obrátit?Děkuji

Dobrý den, můžete se obrátit na ORL lékaře, ten by Vás měl ošetřit i bez doporučení od praktického lékaře. Pokud zde ale budete bydlet dlouhodobě, je vhodné vyřešit změnu obvodního lékaře a přeregistrovat se sem, do místa bydliště. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Zdeňka28. 2. 2016

Dobrý den , trápí mě bolesti břicha , ultrazvuk prokázal nějaký utvar , ale chirurg řek že to není vážné , jelikož to v období menstruace a větší námahy bolí více, obrátila sem se na gynekologii , kde mi pan doktro řekl, že je to od zablokovaných zad v oblasti kříže. Je pravdou že mě záda dost často bolí. Zhubla ,jsem, cvičím, chodím plavat a jediné co bolest zmírní je veral. Prosím o radu na…

Dobrý den, při bolestech zad je nejvhodnější obrátit se na neurologa. Je to možné i v naší nemocnici, objednání je telefonicky cestou recepce na tel.č. 14 500. Při vyloučení závažnějšího postižení je na místě rehabilitace. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Ondřej25. 2. 2016

Dobrý den pane doktore, Babička od přítelkyně trpí onkologickým onemocněním. Našli jí nádor v prsu který následně vyoperovali, ale bohužel se stihl rozšířit dále a teď metastázuje do celého těla (žaludek, kúže ...). Prosím jaký zvolit nejvhodnější druh léčby a jak postupovat ? Moc Vás prosím o radu.

Dobrý den, podle Vašeho dotazu bohužel léčbu specifikovat nelze, objednejte se přímo do onkologické ambulance a vezměte s sebou všechnu dostupnou dokumentaci. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
monika25. 2. 2016

Dobry den....mam dotaz,zda je na pokoji lednicka?Dekuji

Dobrý den, na některých pokojích (zejména nadstandardech) lednička k dispozici je. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
katka22. 2. 2016

Dobrý den chci se zeptat po jaké době snažení o dítě se mám ozvat lekari ze nam to nejde. snažíme se 8 měsíců a stále se nedaří oba berem vitamíny. První dítě se nám povedlo téměř hned. Bojime se aby bylo vše v pořádku. Děkuji za odpoved

Dobrý den, ještě bych bez obav vyčkala klidně několik měsíců. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Eva22. 2. 2016

Dobrý den, chtěla bych ze zeptat, zdali je u vás v nemocnici možné endokrinilicke vyšetření u dcery 2roky. Děkuji za odpověď

Dobrý den, přímo dětská endokrinologická ambulance v naší nemocnici není, můžete se obrátit na FN Motol nebo FN Plzeň. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Veronika22. 2. 2016

Dobrý den, mám problém v oblasti konečníku. Poslední dva týdny lehce pálí a svědí. Na toaletním papíru se během uvedené doby vyskytla celkem 3x slabá krev. Mám se objednat na rektoskopii? Je nutné doporučení od praktického lékaře? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, dle Vašeho popisu se může jednat např. o hemoroidy, vhodné by bylo vyšetření v proktologické ambulanci, objednání funguje cestou recepce na tel.č. 14 500. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Sabina16. 2. 2016

Dobrý den,ráda bych se poradila.Je to pár týdnů co vidím špatně na pravé oko.Je to většinou v noci když se probudím,tak vidím rozmazaně a trvá pár minut než se zaostří.Nikdy předtím jsem takové problémy neměla.Ale jsou to tři měsíce co jsem měla autonehodu při které jsem měla otřes mozku a pohmožděnou páteř.Občas mám velké bolesti hlavy.Tak bych se ráda zeptala jestli to můžou být následky z…

Dobrý den, s těmito problémy a vzhledem ke zmiňované autonehodě je vhodná návštěva neurologa. Můžete i v naší nemocnici, objednání probíhá cestou recepce na tel.č. 14 500. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Viktorie15. 2. 2016

Dobrý den, před několika lety mi byla zjištěna heterozygotní mutace mthfr C677t a v blízké době mě čeká dlouhý let (více než 10 hodin). Chtěla jsem se zeptat, zda jsou nutná nějaká zvláštní opatření před takovouto cestou? Moc děkuji za odpověď!

Dobrý den, mutace jako taková není důvodem k zásadním opatřením před cestou letadlem. Jiná situace by byla, pokud už jste v minulosti prodělala trombózu, rizikovými faktory je rovněž např. obezita, nadváha, .... V takové situaci je lépe kontaktovat hematologa a probrat s ním užití protisrážlivých léků. Je ale každopádně vhodné při dlouhých letech zvýšit příjem tekutin, často vstávat, projít se…

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Patrik13. 2. 2016

Dobrý den,mám dotaz už skoro rok bojuji s nějakou infekcí,parazitem nebo čím.Po prve jsem měl bolest v břiše vysoke crp febrilie zimnice.Skončil jsem v nemocnici,kde mi udělali ruzne krevní testy,odběr stolice,kolonoskopii a vyšetření žaludku a tenkeho střeva,kde byl zjištěn zanět nejasne etilogie.Jinak všechny testy negativní.Pak každý druhy měsíc zase vysoke crp febrilie zimnice.Pokažde mi…

Dobrý den, vyšetření stolice na parazity je poměrně běžné, obrátit se ev. můžete ještě na gastroenterologa. Ten Vám dokáže poradit i s nespecifickým střevním zánětem, nemusí se jednat pouze o parazity. Gastroenterologická ambulance funguje i v naší nemocnici, objednat se můžete cestou recepce na tel.č. 14 500. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Adámková11. 2. 2016

dobry den, uz 3 mesice me boli leve zapesti(jsem levacka) bolest neni takova ze by se to nedalo vydrzet ale kdyz s rukou pohnu citim v ni napeti a potom lupnuti ktere boli kdyz je ruka v klidu neboli to jen pri pohybu u paktickeho lekare jsem byla a ten me poslal k ortopedovi ktery me poslal na RTG ale nic se nenaslo. dal mi ortezu na dva tydny ale ta mi nepomohla i kdyz jsem ji furt mela ruka…

Dobrý den, pokud není bolest "ortopedického" původu, pak je ještě vhodné obrátit se na neurologa, vyloučit se nedá např. syndrom karpálního tunelu. Je to možné i v naší nemocnici, objednávání funguje cestou recepce na tel.č. 14 500. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Radka9. 2. 2016

Dobrý den, mám diagnostikovány karpální tunely na obou rukou. Jsem z Moravy (mám možnost bydlet v Praze) - mohu si nechat udělat endoskopickou operaci ve vaší nemocnici? Je hrazena ze zdr.pojištění (mám VZP) ? Jaká je čekací doba? Děkuji za odpověď

Dobrý den, ano, Vaše bydliště nehraje roli, jistě Vás ošetříme. Endoskopické uvolnění karpálního tunelu se v naší nemocnici provádí s 24 hodinovou hospitalizací. Zatím pacient na danou operaci nedoplácí. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Jaroslava Smetanova7. 2. 2016

jsem po dvouch altroskopiích kolena každé po roce a ted už jsem v záznamu na nové koleno ale čekací doba je rok, proto jsem chtěla vědět, jak dlouho se čeká ve vaší nemocnici jsem z Plzně

Dobrý den, Vaše bydliště nehraje roli, čekací doba v naší nemocnici je řádově 3-5 měsíců. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Michal Babka2. 2. 2016

Dobrý den . Jak dlouho se u vás čeká na artroskopický zákrok a jak probíhá rekonvalescence ? Moc děkuji za informaci . M. Babka

Dobrý den, čekací doba v naší nemocnici na artroskopickou operaci je kolem 4-5 týdnů, pooperační režim zahrnuje fixaci ortézou a odlehčování končetiny pomocí podpažních berlí, léky proti bolesti se podávají podle aktuálního stavu, také rehabilitace je předepisována dle konkrétního postižení. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Jaroslava Andělová1. 2. 2016

dobrý den byl mi dene 20 ledna 2016 nasazen n entrálním příjmu lék gabapkentin v úterý 26 vysazezen pro alergii vyrážka silné bolesti halvy hučení v uších nesnesitelné byla jsem i na ušním kde le lekařka divila že jsou ještě příznaky které neodezněli je to možné i po tak dlouhé době nebo ještě odezní je to opravdu skličující beru na noc neurol i 2 .a ale to neni řešení sluch mám v pořádku léčím…

Dobrý den, jedná se opravdu o velmi nepříjemný příznak, vyšetření v naší nemocnici možné samozřejmě je, objednejte se cestou recepce na tel.č. 14 500. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Jan1. 2. 2016

Dobrý den, slyšel jsem, že se u vás dělá vyšetření pokud hodně chrápu - problémy se spánkem?Děkuji za odpověď.

Dobrý den, spánkovou medicínou se zabývá MUDr. Olšavová z ORL, k ní do ambulance je možné se objednat telefonicky na tel.č. 311559031/032. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Žaneta27. 1. 2016

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na darování krve, trpím leidensou mutací lehčího typu, zda můžu darovat krev. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud máte Leidenskou mutaci, můžete darovat pouze krev, přístrojové odběry krevních složek nejsou doporučovány, zároveň byste neměla užívat léky typu warfarin, apod. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
mártiná báčová20. 1. 2016

dobrej mohla bimi pani mudr kolenkova katerina zavolat ohledne ceri dianky gaborove ma porad teploti 722312842

Dobrý den, je mi líto, ale tento Váš požadavek není možné cestou webové poradny řešit. Pokud má Vaše dcera zdravotní obtíže, kontaktujte lékaře na dětském oddělení, jistě Vám rádi poradí. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Alexandra5. 1. 2016

Dobrý den, už měsíc mám v kůži a pod kůží na celém stehně pocit umrtvení-znecitlivění. Někdy také silné mravenčení, nebo svědění.Obvodní lékař mi řekl : čekat,jestli to nepřejde i na jiné části těla, nebo na pohybovou funkci. Mám jít k neurologovi, nebo čekat. Děkuji za odpověď Alexandra

Dobrý den, neurologické vyšetření je na místě, můžete i cestou naší neurologické ambulance, objednání probíhá cestou recepce na tel.č. 14500. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Lucka1. 1. 2016

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jsem ve 35tt těhotenství a slyšela jsem, že správně bych se měla nahlásit v porodnici, ve které si přeji rodit. Jestli by jste mi poradili, co to obnáší, jak to hlásit a do kdy to musí být nahlášeno. Chtěla bych určitě v Hořovické nemocnici, ale lékaře mám jinde. Moc děkuji za odpověď

Dobrý den, registrace k porodu není v naší nemocnici nutná, vhodná je ale jedna návštěva gynekologické ambulance kolem 36.týdne těhotenství. Telefonní kontakt do ambulance je 311 554 221. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
adam29. 12. 2015

DOBRY DEN mam travici potíže muj lekař mi napsal jenom nake kapky a nic víc. mam velke bublani kručeni asi ve střevech nejvíce v pravo v boku v urovni pupku pokut dam ruku na břicho jeto citit .mam velkou plynatost hlavně po jidle barva stolice do žluta po vyprazdněni seto zlepši .před 2 až 3 lety jsem byl na gastroskopii a nic nenašli jiné vyšetření mě lekař neposlal není možnost se objednat…

Dobrý den, tato poradna je určena zejména pro pacienty Nemocnice Hořovice, o lékařích v Jihlavě nemám informace. Pokud byste se nicméně rozhodl pro vyšetření v naší nemocnici, gastroenterolog zde k dispozici je a objednání je samozřejmě možné. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Jana P.5. 12. 2015

Dobrý den,ráda bych se zeptala,zda ječm Gilbertuv syndrom nebezpečný a v jaké míře.Mám 19letého syna,s Leidenskou mutací,navíc kouří,z alkoholu pivo a je obézní.Děkuji Jana

Dobrý den, Gilbertův syndrom je geneticky podmíněné onemocnění, které je doprovázené zvýšením hladiny bilirubinu, někdy spolu se žloutenkou. Jedná se o benigní onemocnění, které nemá zásadní vliv na zdraví člověka. Vhodné je nicméně omezit alkohol a tučná jídla. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Anajka4. 12. 2015

Dobrý den, ve výsledcích mám nález ELFO. Co to v mém případě znamená? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, Váš je dotaz je bohužel velmi obecný. Můžeme mluvit o ELFO séra či moči a jedná se o tzv. elektroforézu bílkovin. Tato metoda nám ukazuje přítomnost či naopak deficit bílkovin. Má celou řadu indikací a vzhledem k tomu, že nepíšete konkrétní výsledky, potažmo Vaši anamnézu, není možné Vám odpovědět. Ideálně se obraťte na lékaře, který toto vyšetření indikoval. S pozdravem, MUDr. Petra…

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Alena4. 12. 2015

Dobry den, prestehovala jsem se z Moravy a rada bych nasla nového gynekologa v tomto kraji. Prijima nektery z lekaru nove pacientky? Jak je mozne se pripadne objednat? Dekuji :)

Dobrý den, ano, objednání je jistě možné, volejte na recepci na tel.č. 14500, ideálně ve všední dny 7-19h. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Lenka2. 12. 2015

Dobry den, chtela bych se zeptat, jiz 5 dnem me velmi boli zaludek a okoli zaludku, mam pocit nafouknuti a mam castecnou nechut k jidlu,kdyz chci neco snist, tak uz po chvilce mam pocit plnosti. Nevite co by na to mohlo pomoci nebo co by to mohlo byt? Dekuji za odpoved.

Dobrý den, za Vašimi obtížemi může stát celá řada příčin od stresu, nezdravé životosprávy, přes gastritidu k žaludečnímu vředu, apod. Je určitě vhodné navštívit Vašeho obvodního lékaře, který Vás vyšetří a dle výsledků doporučí vhodnou léčbu. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Martina27. 11. 2015

Dobrý den, asi mám hloupou otázku. Je to den po vytržení stoličky ještě se nemohu pořádně usmát, ale nic mě nebolí. Prý nemám podle paní doktorky kloktat ústní vody a bylinné čaje. Přitom šalvěj je dobrá na dásně, je to tak ? A ještě máme oslavu, tvrdý alkohol bych si nedala, ale mohu pivo ? Děkuji za odpověď

Dobrý den, šalvěj je na kloktání možná, ale držela bych se raději rad Vaší lékařky. Co se týče alkoholu, tak pokud rána nekrvácí a neberete žádné léky, jedno pivo si určitě dát můžete. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Martin16. 11. 2015

Dobrý den, chtěl by se zeptat, jak dlouho u vás pacient čeká na operaci kyčelního kloubu. Mám maminku ( 71 let), která má diagnostikováno totátní poškození kyčelního kloubu, ale bohužel jí v Plzni bylo řečeno, že termín nebude možný dříve jak za rok. Předem velmi děkuji

Dobrý den, čekací doba na TEP kyčle na ortopedickém oddělení je cca 3-5 měsíců. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Aleks12. 11. 2015

dobry den ja sem prestal koužit ale začel sem se nahrazovat alkoholem co mam delat. dekuji

Dobrý den, vhodné by bylo navštívit nějakou z poraden pro odvykání kouření, nevím, odkud jste, ale přímo v Hořovicích můžete zkusit MUDr. Hojku, v Berouně pak např. MUDr. Popelkovou v Medicentru. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Lucie2. 11. 2015

Dobrý den, chci se zeptat, kde v nemocnici se provádí těhotenská cukrovka a jak probíhá? Děkuji moc

Dobrý den, pokud máte na mysli vyšetření těhotenské cukrovky, neboli oGTT, tak tento test se provádí na odběrové místnosti. Nejprve se odebere krev na stanovení hladiny krevního cukru (glukozy) nalačno, poté vypijete roztok s glukozou a další odběr se provede s odstupem 2 hodiny. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Petra2. 11. 2015

Dobrý večer,ráda bych se zeptala na svého přítele,který je momentálně v zahraničí.Na levém prsu se mu udělala červená skrvna,která se prý stále zvětšuje a vypadá jako spálenina od slunce.A má tam prý i bulku.Ráda bych se zeptala zda je možné,že by to mohla být rakovina.Je mu 25 let.Děkuji mnohokrát Petra

Dobrý den, diagnózu přes internet samozřejmě stanovit nelze, rakovinu bych ale asi hned nepředpokládala. Může se jednat například o absces, uzlinu... Bylo by nicméně vhodné, aby navštívil lékaře, pokud se bude vracet do Čech, je to jistě možné i v naší nemocnici. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
petra30. 10. 2015

Dobrý den,mám vitiligo pul roku.při autoimunitních testech mi byla nalezena hraniční hodnota anca protilátek. Četla jsem na internetu a mám z toho strach. Nerozumim tomu co to presne znamena.muze se onemocneni projevit v plne sile a za jak dlouho,nebo u někoho můžou byt jen hraniční hodnoty bez postupu? Můžou se hodnoty vrátit do normálu?nebo v sobě mam něco co se neztrati a kdykoliv se může…

Dobrý den, u vitiliga se mluví hned o několika možných příčinách jeho vzniku a jednou z těch hlavních je tzv. autoimunita (v těle vznikají protilátky namířené proti vlastním buňkám - v případě vitiliga proti melanocytům). To by právě vysvětlovalo onu zvýšenou hladinu ANCA protilátek ve Vašich testech. Hladina ANCA protilátek může v průběhu života různě kolísat, obecně souvisí s aktivitou…

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
tom30. 10. 2015

DOBRÝ DEN PROSÍM O RADU JE MI 23 LET MĚŘÍM 175 CM A VÁŽÍJÍM JEN 55-56 KG. NEJSEM NEMOCNÝ, VŽDY JSEM BYL VELMI ŠTÍHLÝ, ALERGIE NA LEPEK SE NEPOTVRDILA. RÁD BYCH PŘIBRAL, ALE NEJDE MI TO. MOHLI BY JSTE MI DOPORUČIT TŘEBA VITAMÍNY, KTERÉ BY MI POMOHLY? DĚKUJI NOVOTNÝ

Dobrý den, bylo by dobré vědět, jaký je přesně Váš jídelníček - pomoci může výživový poradce, který Vám i poradí, jak ev. skladbu stravy upravit, abyste přibral. Obecně ale můžete vyzkoušet Pangamin (kvasnice), Nutridrink nebo existují různé bylinné čajové směsi - poradí Vám konkrétně v lékárně. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Aleks28. 10. 2015

dobry den chtěl bych se zeptat jak se zbavit nadoru wen. Děkuji za odpověd

Dobrý den, pokud máte na mysli lipom, tak ten se nejčastěji odstraňuje chirurgicky - excizí - v místním znecitlivění. Více informací Vám poskytne lékař, který zákrok provádí - dermatolog či chirurg. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Monika27. 10. 2015

Dobrý den mame jit na kontrolu s miminkem k Praktickemu lékaři pro děti u vas v nemocnici ale nevim v jake cekarne mam cekat je to hned ta prvni čekarna u vchodu na detske oddeleni?dekuji za odpoved

Dobrý den, ano, je to hned první čekárna v chodbě směrem k dětskému oddělení. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
zlata24. 10. 2015

Dobry den je v nemocnici zubni pohotovost ??

Dobrý den, bohužel, pohotovost v klasickém slova smyslu na stomatologii nemáme. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Marie.P23. 10. 2015

Dobrý den, 4 roky po endoproteze kolena mi začalo koleno bolet a dost mne v něm krupe. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, v tomto případě by bylo vhodné navštívit ortopedickou ambulanci, po absolvování vyšetření Vám lékař sdělí více. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Petra19. 10. 2015

Dobry den, zajimam se o odcerveni u cloveka. Na Internetu jsem se docetla ze lide pouzivaji krom jineho i pastu pro kone noromectin -ivermectinum v malych davkach. Vim ze ivermectin se pouziva i v humanni medicine, ale takto v paste pro kone, neni pro cloveka nebezpecny?Jaky je rozdil mezi touto pastou a tablety pro cloveka? Dekuji Petra

Dobrý den, v humánní medicíně se nejčastěji používá Vermox, dříve se užívalo i Pyrvinium. Vyzkoušet můžete rovněž některé doplňky stravy jako např. Wurm-ex nebo Vermophyt. S používáním ivermectinu nemám zkušenost, zkuste se obrátit přímo na nějakého parazitologa. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Iva19. 10. 2015

Dobry den nejsem vaším pacientem jsem z jiného okresu a mám dotaz jestli by to bylo možné

Dobrý den, zřejmě přišla jen část Vašeho dotazu, ale obecně pacienty z jiného okresu samozřejmě ošetříme také. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Michaela Křepelková18. 10. 2015

Dobrý den , chtěla bych tímto moc poděkovat paní doktorce Martolosové a porodní asistence paní Benáčanové za úžasný přístup , péči a pomoc při porodu. Rodila jsem 17.9. ,bylo to dlouhé a vyčerpávající , ale díky zdravotní péči a psychické podpoře jsme to obě s dcerkou Alicí zvládly :-). Mockrát děkuji , Michaela Křepelková

Dobrý den, Vaše poděkování jsem ráda předala na gynekologické oddělení. Hezký den, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Deni17. 10. 2015

Dobrý den,docházím k Vám na ambulanci a jsem ve 13tt. Od rána mám vysokou teplotu 38,2 bez dalších příznaků. Mám to jen vypotit a ležet nebo srážet nějakými léky (popř. kterými). Děkuji za odpověď.

Dobrý den, při horečce můžete i v graviditě užívat paracetamol (Paralen, Panadol), samozřejmě v bezpečných dávkách 500mg 3x denně. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Roman Anyalai17. 10. 2015

Dobry den, ve stolici mam krev. Co mam delat dal.

Dobrý den, příčin nálezu krve ve stolici je mnoho, od těch "banálních", až po ty závažnější, bylo by proto vhodné navštívit lékaře, ideálně Vašeho registrující obvodního lékaře, který provede potřebná vyšetření. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Ilona13. 10. 2015

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně bolestí hlavy, obecně na ně trpím, ale v posledních dnech mě hlava bolí bez přestání a nepomáhají ani léky. Vzhledem k tomu, že moje maminka prodělala v roce 1985 krvácení do mozku a před několika roky i operaci nádoru na mozku obávám se, zda by se nemohlo jednat o něco podobného. Vím, že mi asi bez vyšetření moc neporadíte, o co by se mohlo jednat. Chtěla…

Dobrý den, je opravdu vhodné, abyste absolvovala vyšetření u lékaře. Pokud se Vám nedaří objednání telefonické, zkuste to přes naše webové stránky na tomto odkazu: http://www.nemocnice-horovice.cz/chci-se-objednat . S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
lucka12. 10. 2015

Dobrý den, mám dotaz k vyndání nosních mandlí u skoro 6letého synka.Dělá se zákrok i při rýmě?A jak je prováděn zákrok? Je použit laser nebo ne?Jak se dělá uspání před operací? A poslední dotaz, zda po operaci je dezinfekce v krku nejak ovoněna-treba mentolova nebo není citit? A operace je plne hrazena pojistovnou? Děkuji za odpoved Lucie

Dobrý den, ano, operace je plně hrazena pojišťovnou. Zákrok se provádí klasickou cestou, laser v naší nemocnici nepoužíváme a dezinfekci používáme standardní. Co se týče rýmy, tak s mírnou sekrecí z nosu se při adenotomiích počítá, je to koneckonců jeden z důvodů, proč se operace provádí. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Monika9. 10. 2015

Dobrý den pan primář Klán mě poslal na EKG mohu se zeptat kde v nemocnici Najdu EKG.Dekuji

Dobrý den, EKG se provádí ve všeobecné interní ambulanci, kterou najdete v 1.patře nemocnice. Pomoci Vám může tento odkaz http://www.nemocnice-horovice.cz/plan-arealu-nemocnice . S pozdravem MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Tereza T.9. 10. 2015

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se ve Vaší nemocnici provádí glukokózový toleranční test oGTT v těhotenství. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano, tento test se v naší nemocnici samozřejmě provádí. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Veronika9. 10. 2015

Dobrý den, mám bellovu obrnu už třetí týden,denně chodim na rehabilitace a pokroky jsou zatím minimální.Vim, že léčba trvá déle a jelikož jsem těhotná nemohu brát ani léky.Chtěla bych se ale zeptat,jestli je nějaké riziko při porodu,termín mám příští týden,takže se to do té doby určité nezlepší. Zajímá mě to hlavně kvůli oku,které nemohu úplně dovrit.Děkuji

Dobrý den, samotná Bellova obrna riziko při porodu nepředstavuje. Vezměte si nicméně s sebou k porodu alespoň umělé slzy a pokud máte ještě tu možnost, vyzkoušejte akupunkturu. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Monika6. 10. 2015

Dobrý den,dcera -25let měla angínu,brala penicilin,od té doby má stále zvýšenou teplotu-37,5 již 3 týdny.lékařka jí udělala krevní obraz-v pořádku,jen trochu zvýšené crp-prý to ještě k prodělané angíně.nechala jí další týden doma,s tím,že musí čekat až teplota klesne.jiné problémy nemá,jen měla zduřené uzliny v podpáždí a pocit těžkých nohou.Chci se zeptat,co dál,když teplota neklesne?jaké další…

Dobrý den, v takovém případě je samozřejmě otázkou, zda dcera opravdu prodělala "klasickou" angínu. Při Vám uváděných příznacích se může jednat např. také o infekční mononukleózu či jinou nespecifickou infekci. Možná by bylo namístě odebrat komplexnější náběry vč. sérologie. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
ema 30. 9. 2015

Dobry potrebovala by jsem se objednat co nejdrive do poradny jicen mam problemy v roce 2009 operace jicnu a ted mi zistili kylu

Dobrý den, objednávání probíhá cestou recepce na tel.č 14 500. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Denisa 29. 9. 2015

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda provádíte ošetření i endoskopicky. Jakà je objednací doba a jaká je cena této operace.. Moc děkuji za odpověď. Denisa Mertová

Dobrý den, operaci v naší nemocnici provádíme standardně. Čekací doba je cca 5-6 týdnů. Ideálně se objednejte cestou recepce (tel.č. 14500) na ambulanci u Dr.Kristena nebo Dr.Landsperského, kteří mají s výkonem nejvíce zkušeností. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
zuzka 28. 9. 2015

Dobry den,mam 2mesicni plne kojenou dceru a muj gynekolog mi predepsal cipky na zavadeni globulus cum natrio tetraborico 0,6 csc. Užívala jsem je 5 dni,nez jsem si v pribalovem letaku precetla,ze to nesmí užívat kojici zeny. Muze to mít na dceru nejake následky? Dekuji

Dobrý den, pokud užíváte globule, pak tyto působí přímo v místě aplikace, tedy lokálně, přenos do mateřského mléka nebyl nijak prokázán. Dle mého názoru tedy můžete bez problémů kojit nadále a s tímto vědomím Vám lék jistě předepsal i Váš gynekolog. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Bartolomej Kupec 27. 9. 2015

Dobrý den. Mám velký a bolestivý problém z pravou kýčlí.Artróza posledního stupně.Potřebuji operaci.Můj ortopéd mi řekl,že operace by mohla být příští rok v zimě.Při těch bolestech a problém s chůzí je strašně dlouho. Slyšel jsem,že u vás jsou čekací doby daleko kratší. Prosím o zdělení,jaké jsou čekací doby u vás a jestli by operace mohla být u vás. Předem děkuji. Kupec

Dobrý den, operace je v naší nemocnici samozřejmě možná, čekací doba je odvislá od pojišťovny, ale obecně lze říci, že to je zhruba 3-4 měsíce. Objednejte se, prosím, přímo na ortopedickou ambulanci, kde Vás lékař vyšetří a stanoví konkrétní termín výkonu. S sebou vezměte výsledky všech dostupných vyšetření. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Michaela 26. 9. 2015

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat kolik u vás stojí sterilizace a jaká je čekací doba děkuji

Dobrý den, sterilizace na žádost pacientky stojí v našem zařízení 17 tisíc Kč. K upřesnění čekací doby kontaktujte přímo gynekologickou ambulanci. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
jana 25. 9. 2015

Dobrý den.podrobila jsem se operaci menisku.již jsem po operaci půl roku,koleno mi bolí stále stejně jako před operací. nemůžu si pořádně kleknout.před operací jsem neměla problém.lékaři neví, co se mnou. Teď jsem absolvovala rehabilitaci, ale je to pořád stejné.půjdu již do práce,ale nevím, jak to zvládnu.děkuji.krásný den

Dobrý den, objednejte se, prosím, na vyšetření v naší ortopedické ambulanci, naši lékaři Vám jistě rádi poradí (recepce tel.č. 14 500). S sebou vezměte výsledky všech dosud provedených vyšetření. S pozdravem MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Magda 25. 9. 2015

dobrý den, dcera (3,5 roku, váží 14,5 kg) má zánět močových cest a dostala atb amoksiklav.má to brát po 8 hod. 5 ml. není to moc velká dávka pro tak malé dítě? děkuji za odpověď.

Dobrý den, pro dávkování Amoksiklavu existuje poměrně široký rozptyl, záleží vždy na konkrétním případu (o jaké se jedná onemocnění, jak pacient vypadá klinicky, apod.), proto tuto otázku budete muset položit lékaři, který lék předepsal. Nicméně pro Vaši informaci je doporučené dávkování 25-50mg/kg tělesné hmotnosti/den, u závažnějších infekcí až 70mg/kg/den. U Vaší dcery tedy každopádně…

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Ema 25. 9. 2015

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, momentálně pobývám v zahraničí a z nastydnutí se u mě objevil zánět močových cest ( pálení při močení, neustálá potřeba chodi na WC a přidala se i bolest ledvin; zánět močových cest jsem již několikrát prodělala, naposledy před 3mi lety ). Snažíme se s přítelem o miminko, menses bych měla dostat až na konci příštího týdne, ale je možné, že už bych v tuto chvíli…

Dobrý den, myslím, že užívání léků v této době by pro ev. těhotenství nemělo vadit. Zánět močového měchýře je třeba vyléčit, předepsanou léčbu vhodné využívat. S pozdravem, MUDr. Věra Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Pavla 24. 9. 2015

Dobrý den, je tomu přes rok co mám problém s krční páteří. Stalo se v 8. měsíci těhotenství.Bolest jde z určitého místa mezi 6 a7 obratlem ze strany, bod je lehce na-hmatatelný a po stisknutí brní. Vyhřezlá ploténka vyloučena. Bolest je palčivá a přechází do brnění místa + lopatky a ramene. Nejvíce zhoršující se při sezení. Myslím, sval, úpon, chrupavka (nevím co vše je okolo páteře).…

Hezký den, více než konkrétní zobrazení je zde dobré poradit se s neurologem, který o dalším vyšetření rozhodne. K zobrazení měkkých tkání je jistě vhodnější MR než CT, předpokládám ale, že nějaké zobrazení již máte za sebou, když výhřez ploténky byl dle vašich slov již vyloučen. Kontrast může zobrazit zánět nebo nádor, ale jen v některých případech. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
Zobrazit celý dotaz
Bára 24. 9. 2015

Dobrý den, již půl roku držím hypoalergenní a bezmléčnou dietu, protože kojím synka s alergií na bílkovinu kravského mléka a alergií na určité druhy ovoce a zeleniny. Ráda bych se Vás zeptala, zda se mohu přijít poradit do ordinace výživy, jak zajistit, abych zdravotně nestrádala vlivem uvedených diet. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, se správnou skladbou stravy při kojení, a to i v případě specifických potřeb jako je např. zmiňovaná alergie na bílkovinu kravského mléka, by Vám měl poradit i praktický dětský lékař. Do ambulance výživy se nicméně objednat můžete, funguje každou sudou středu, tel.č. je 311 557 502 a je potřeba s sebou vzít doporučení od Vašeho prakt. lékaře. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz