Anna14. 2. 2024

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Už několik měsíců mě trápí problémy se zažíváním, záchvaty krkání, občasné průjmy, nebo nažloutlá stolice, nadýmání, skrundání v břiše, občasné hořko v puse a další. Poslední dva týdny to vyeskalovalo v nevolnost a neschopnost nic sníst, stále plný žaludek a nechutenství, chronický průjem s příměsí hlenu, byla jsem na pohotovosti, tam mi řekli že mám…

Dobrý den, ve vašem věku jsou potíže spojené se žlučníkem opravdu méně pravděpodobné. Nějaká vyšetření jste již absolvovala, pokud máte obtíže stále, bude nejlepší, objednat se do gastroenterologické ambulance, například k posouzení různých intolerancí, případné zvážení endoskopických vyšetření. V naší nemocnici se můžete objednat na gastroenterologickou ambulanci na lince 14 500. S pozdravem…

Dušman13. 2. 2024

Dobrý den, před chvílí se mi udělalo strašně nevolnost z ničeho nic jsem se začal klepat a potit a úplně jak kdybych měl každou chvíli umřít, byl to divný pocit mám strach, teď už je to trochu lepší…

Dobrý den, obávám se, že mám málo informací, snad se nejedná o nic vážného. Ve vašem věku by přicházela v úvahu počínající virosa, záchvat úzkosti, počínající panická ataka... snad se jednalo jen o přechodnou záležitost. Pokud by se však tyto stavy opakovaly, upozorněte svoje okolí, rodinu, minimálně k vyloučení následné ztráty vědomí, které může nastat třeba při epileptickém záchvatu a…

Blazena12. 2. 2024

Dobrý den před 10 lety jsem byla narkomanka . Zlomila se mi jehla v třísle která mi tam zůstala. Je možné aby jehla putovala tělem?

Dobrý den, je spíše pravděpodobné, že se opouzdřila, k detekci jehly postačí udělat rentgen dané oblasti. S pozdravem MUDr J. Ziková

Anna6. 2. 2024

Dobrý den. Syn měl ve čtvrtek očkování při 5-leté prohlídce. V sobotu ráno se vzbudil se zcela zalepenými víčky. Měla jsem neotevřený Tobrex, tak jsem hned nasadila. Později mi došlo, že jsem měla aplikovat nejdříve světlíkové kapky a až po kontrole v pondělí atb. Chtěla jsem to řešit hned a nevím, jestli jsem neudělala chybu nasazením těch atb. Budu kapat do pátku těch 7 dní podle příbalového…

Dobrý den, Váš přístup byl správný, Tobrex klidně dokapejte po 7 dní, k tomu čistěte oči před jeho aplikací. Pokud by nedošlo k ústupu výtoku z očí po aplikaci antibiotik, dostavte se k praktickému lékaři k provedení kontrolního výtěru. Na tvorbu protilátek po očkování Tobrex nemá vliv. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Juraj5. 2. 2024

Potrebujem zákrok dentistu a beriem Eliquis. Potrebujem zmeniť počas zákroku a po ňom na pár dni na Fraxiparine? Súrnrné, zub bolí... Ďakujem

Dobrý den, před zákrokem dentisty vynechte Eliquis miminálně na 24 hod před výkonem. Po výkonu můžete tento lék nasadit cca po 12 hodinách v chronické dávce ( pokud rána nekrvácí). V případě těchto léků - NOAC ( nových - či přímých antikoagulancií ) není třeba překrývat nízkomolekulárím heparinem, léky fungují na jiném principu než například Warfarin, kde byl tento postup nutný. S pozdravem…

Lucie29. 1. 2024

dobrý den, mám dlouho době bolest ramene, když se zapřu nebo opřu tak mám strašně pichlavá bolest v rameni, když něco zvednu taky až mi přechází bolest do druhého ramene, chci se zeptat kam s tím mám jít? děkuji

Dobrý den, nejprve bych navštívila ortopeda, který vás případně nasměruje dále. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina28. 1. 2024

Dobrý den. Již cca dva měsíce mám kašel. Před asi měsícem mne jakoby luplo v levém prsu. Od té doby, při kašli, kýchnutí, strašná bolest, píchání. Jak v prsu, tak pod prsem a jde to až do zad k lopatce. Když leham, cítím pnutí, píchání. Když se chci zohnout, bolí obě prsa. Může to souviset s přiděleným kašlem? Nebo hormony? Dva měsíce zpět prodělan zápal plic a zánět pohrudnice. Teď v těle…

Dobrý den, obtíže, které popisujete, mi nejvíce připomínají tzv. pleurální bolest, postižení pohrudnice při zánětu. Pro tuto bolest je typické, že se projevuje i po zaléčení zánětu plic, a že může přetrvávat poměrně dlouho, s postupnou regresí. V této souvislosti je důležité kontrolní RTG, pokud bylo v pořádku, dala bych tomu čas a analgetika. Pokud budou obtíže přetrvávat cca další dva týdny, a…

Roman27. 1. 2024

Dobrý den Mám hnědé pruhy na obou půlkách u zadku, když oddělím obě půlky od sebe, tak jsou vidět hnědé čáry na obou stranách od análniho otvoru vedou. Nevíte co by to mohlo být? Umýt to nejde a dřív jsem to tam nemíval. Děkuji

Dobrý den, nejspíše se jedná o nadměrnou pigmentaci, existují různé prostředky- krémy, na zmírnění tmavého zabarvení, z obecných opatření se doporučuje nenosit těsné prádlo. Pokud chcete podrobnější řešení, můžete kontaktovat dermatologa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ludmila Kreidlová27. 1. 2024

Pouze večer vnukovi bolí břicho těsně pod pupikem. Trvá to již nekolik dní.

Dobrý den, navštivte pediatra co nedříve. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marťa26. 1. 2024

Dobrý den, mám dlouhodobé bolesti konečníku. Beru Hemostop,čípky Faktu,prokto krém. Bolest neustupuje a na vyšetření se nemůžu přemluvit. Prosím o radu a doporučení ordinace a lékaře k vyšetření. Děkuji

Vážený Martine, v naší nemocnici funguje kromě pondělků koloproktologická ambulance, kde se střídají čtyři kolegové. Objednejte se dle Vašich časových možností na tel. 14 500 a po vyšetření se s Vámi můžeme domluvit na případném dalším postupu. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Veronika24. 1. 2024

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vysvětlení hodnot z odběru krve k předoperačnímu vyšetření. Vše je v normě kromě APTT 19,5 a APTT ratio 0,65. Čeká mě operace žil a nevím, jestli by to mohla být překážka. Moc děkuji! V.Martinů

Dobrý den, vaše hodnoty jsou mírně pod normální mezí, ale překážka operace to určitě není. Problém bývá spíše v opačném případě, kdy jsou hodnoty APTT vysoké. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jan23. 1. 2024

Dobrý den, po intenzivním sexu mám na penisu, těsně pod žaludem zánět 3 povrchových cévek, užívám Eliquis na ředění krve a diclofenac.. Chůze způsobuje velkou bolest a dráždění těchto žil.Toto onemocnění trvá už více než 2 měsíce a nevidím žádnou změnu k lepšímu.Myslite že tohle dráždění znemožňuje uzdravení a měl bych být v neustálém klidu, případně můžete mi poradit jak se z tohoto hrozně…

Dobrý den, to asi otázka pro urologa, nevím z jaké indikace užíváte Eliquis, ale při této léčbě byste každopádně neměl zároveň užívat Diclofenac, při této kombinaci je obecně výrazně zvýšené riziko krvácivosti. S pozdravem MUDr. J. Ziková

David tomek23. 1. 2024

Jsou prasky na rls abych nemusel chodit

Dobrý den, pro léčbu syndromu neklidných nohou je potřeba nejprve komplexní lékařské vyšetření s posouzením vašich příznaků, naplánování dalších speciálních vyšetření a poté nastavení terapie. Ideálně cestou neurologické ambulance. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kateřina21. 1. 2024

Dobrý den mám dotaz asi před dvěma měsíci jsem si zapíchla do prstu hodně malý střep od vánoční ozdoby pokoušela jsem si ho vyndat ale nešlo to nechala jsem ho tam ale pořád ho tam cítím neni ani vidět a už nevím co mam dělat poradíte mi prosím.

Dobrý den, zkuste jít na chirurgickou ambulanci, jestli půjde vyndat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucia18. 1. 2024

Dobrý deň chci se zeptat jestli se múže užívat egilok keď beriem cifloxinal 500? Ďekuji

Dobrý den, tuto kombinaci užívat můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vendula16. 1. 2024

Dobrý den před měsícem jsem byla na magnetické rezonanci mozku kuli epilepsii chtěla bych se zeptat jestli když je špatný nález doktor zavolá a pozve si mě dříve než je objednání jsem z toho čekání nervózní,děkuji za odpověď.

Dobrý den, nevím, jak to má lékař, který vás odeslal na vyšetření zorganizováno, ale být vámi, kontaktovala bych vašeho ošeřujícího lékaře alespoň telefonicky, výsledky by už jistě měly být k dispozici. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavla16. 1. 2024

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se může sertralin užívat dlouhodobě? Děkuji

Dobrý den, ano, sertralin je, v případech , kdy je indikován, určen k dlouhodobé terapii. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tomáš16. 1. 2024

Dobrý den chtěl jsem se zeptat mel jsem dva dny nekontrolovaně třesení celého těla dnes to trochu ustalo vzal jsem si paralen hod drink Cejtil jsem malinko zlepšení po poceni

Dobrý den, nevím z jakého důvodu jste měl nekontrolované třesení celého těla, pokud to bylo při virose se zvýšenou teplotou, pak je paralen v pořádku. Kombinované volně projedné preparáty, jako jsou třeba i tyto Hot drinky, bohužel obsahují i látky, které celkově zrychlují metabolismus a mohou způsobit bušení srdce či celkový třes, těm se snažte spíše vyhnout. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jitka15. 1. 2024

Dobrý den, mám nateklé krční uzliny a na nose se mi vytvořil opar jako cca pětikoruna, dále mě pálí tvář u nosu a tepe, Ode dneška užívám zovirax a ptám se, zda mohu přidat Aulin na zklidnění bolesti tváře. Děkuji Jitka

Dobrý den, Aulin můžete se Zoviraxem kombinovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alena15. 1. 2024

Dobry den, manžel - 27 let má dlouhotrvající bolesti zad (krční oddíl), občas má bolest ramena. Po návštěvě ortopeda, Mel kurz rehabilitace, bohužel mu to nepomohlo. Na jakého specialistu bychom mohli obrátit? Dekuji

Dobrý den, doporučila bych neurologické vyšetření, které popřípadě dále nasměruje na rehabilitačního lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Verča14. 1. 2024

Dobrý den. Poslední dobou pociťují že se mi třese levá ruka. Chtěla bych se zeptat co to může být . Někdy mi k tomu bývá i mdlo.

Dobrý den, pokud je to jen jedna ruka, bylo by možná vhodné neurologické vyšetření, domluvte se se svým praktickým lékařem, který vám dá doporučení. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Natalie14. 1. 2024

Dobrý mam dotaz Několik dni možná už to bude týden a půl. Mam bolesti celého břicha (podbricho , nahoře ale i žaludek me zlobí ) Chodím močit po kapkach. Bohužel to i bolí A především me bolí i ledviny a občas zadá Cítím se hodně unavená a občas mam i zimnici Aa víc jak týden mam bolesti hlavy nemůže to přestat Nevím jsem v cizině a je tady těžko se dostat doktorovi tak je lepší ze zeptat…

Dobrý den, dle vašich popsaných příznaků to vypadá, že máte nejspíš infekci močových cest. Můžete si koupit v lékárně nějaký urologický čaj a doplňky stravy, třeba s brusinkami, ale obávám se, že v této fázi nemoci budete již potřebovat antibiotika. Antibiotickou terapii močové infekce může napsat i lékař na pohotovosti. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Sylva W12. 1. 2024

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli byste doporučili při vleklého covidu infuzi vitamínu C? Potyčkám se s ním již 3 týdny a nijak výrazně se situace nelepší. Pobolívá mne v krku, bolí hlava, klouby a končetiny.?Děkuji.

Dobrý den, vitaminoterapie je při Covidu důležitou součástí léčby, nutné jsou zejména vitaminy skupiny D, B a poměrně vysoké dávky vitaminu C. V případě zájmu o podávání vitaminů formou infuze, se můžete zkusit objednat na AKESO poliklinice v Praze na Nových Butovicích. Objednejte se na lince 14 111. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavla11. 1. 2024

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na svého otce..bere léky na cukrovku a dlouhodobě uziva brufeny. Ve ct jsem u něj sponzorovala žluté bělmo,a nažloutlou pokožku( ta trošku polevila,ale pod očima jde znát) k dr ho neumím přemluvit,vím že musí Ale chci se zeptat,když se chodí k dr na cukr( co 4 měs chodí) berou se krev.odbery na játra? Dlouhodobé užívání brufenu můžu určitě uškodit,že ano? Prosím…

Dobrý den, dlouhodobé užívání Ibuprofenu může mít skutečně poměrně dost vedlejších následků, od žaludeční nevolnosti až po vředy na žaludku, zhoršení ledvinných funkcí nebo zvyšování krevního tlaku. Žluté bělmo je projevem nadměrného množství bilirubinu (žlučového barviva) v krvi, které s užíváním Ibalginu nesouvisí, ale je to poměrně závažný celkový příznak, jehož dovyšetření by se nemělo…

Nikola10. 1. 2024

Dobrý den, už dva týdny mám žluté bělmo a zhoršuje se to. Byla jsem na krevních testech a jaterky jsou v pořádku a žloutenka to taky není. Ale mám vysokou hodnotu bilirubin, přesnou hodnotu mi neřekli. Do toho už mám čtvrtý den průjem, zimnici a jsem chvilkama malátná. Můj lékař mi řekl jen ať přijdu za 14 dní na další odběry, ale to se mi nějak nezdá. Nevíte co by to mohlo být, nebo co můžu…

Dobrý den, hyperbilirubinémie - zvýšená hodnota bilirubinu (žlučového barviva) může mít mnoho příčin. Velmi častým důvodem může být tzv. Gilbertův syndrom - nezávažné onemocnění, kdy se pouze v krvi detekuje zvýšená hladina bilirubinu, jejíž hodnota se může měnit. V zátěžových situacích - hladovění, únava, infekce, se může hodnota zvyšovat a může se to již projevovat i klinicky - žlutým bělmem…

Pavla9. 1. 2024

Dobrý den,mohla bych se prosím zeptat,jaký je kod diagnozy zlomené čelisti?Tělo mandibuly a oboustranně kloubní výběžky s oboustrannou dislokací.Velmi děkuji za odpověd

S 0260 S pozdravem MUDr. J. Ziková

Žaneta pompova8. 1. 2024

Dobrý večer mám takový dotaz asi to sem nepatří ale skusim to. Chtěla sem se zeptat přítelem se snažíme o miminko už půl roku od vysazení depoproveri brala jsem ji 9let a tet poslední dva dni skoro nespím a už druhý den sem měla hlad ve stejnou dobu 4h . Tak sem si dala čokoládovém jogurt.. Jo a z přítelem máme pohlavní styk každý den. A myslím si že o jedno číslo se mi zvětšili prsa a mám na…

Dobrý den, z vašeho dotazu mi bohužel není jasno, na co jste se ptala. Pokud třeba chcete vědět, jestli jste těhotná, bude gynekologické vyšetření, které máte v plánu jistě na místě. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martin8. 1. 2024

Dobrý den,prosím o vysvětlení ct plic.Atelektasa předního segmentu horního lobu vpravo se zúžení předního bronchu a retrakcí,ale s air bronchogramem v periferii sedmentu.Subsegmentální dystelektáza na pomezí zadního a laterárního segmentu dolního laloky vlevo. Plicní parechym jinak vzdušný bez patologického ložiska .Není lokální zesílení či jiné patologické změny pleurální. Není lymfadenopatie…

Dobrý den, atelektáza je označení pro lokalizanou omezenou vzdušnost plíce, která se ve vašem případě váže na zúženou průdušku, s retrakcí tkáně, v průdušce je vzduch nahrazen jinou tkání (může to být infekce, voda...) Dystelektáza je označení pro částečnou nevzdušnost plíce. Jinak jsou plíce bez patologie. Jak už jistě tušíte, interpretace tohoto výsledku je povinností lékaře, který vyšetření…

Petra7. 1. 2024

Dobrý den, dnes se mi po aplikaci Fraxiparinu do břicha po vytažení jehly objevila velká kapka krve a v injekci byla trocha krve. Nejspíš jsem si napíchla nějakou žilku. Je možné dostat vzduchovou embolii po takovéto aplikaci injekce? Děkuji za odpověď

Dobrý den, ne, toho se bát v tomto případě nemusíte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka6. 1. 2024

Dobrý den, už dva měsíce se trápím myslela jsem si, že mám alergii na barvu na vlasy ale po asi po pár dnech jsem se dozvěděla, že dcera má ve škole vši. Prohledala jsem jí hlavu hned ošetřila a byl klid ale já bohužel ne. Po dvou měsících když už jsem vyzkoušela vše a utratila spoustu peněz jsem si oholila hlavu a stále cítím, že mi po hlavě něco lozí. Nevíte kdo mi s tím může pomoct prosím? Už…

Dobrý den, zkusila bych se poradit na kožní ambulanci, možná by měli typy i kadeřníci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alex6. 1. 2024

Dobrý den, byla jsem u své dětské doktorky a tam mi řekla, že pravděpodobně kouřím, že mám flek na krku od cigeret. V životě jsem nekouřila ani nezkoušela. Chtěla bych se tedy zeptat, jestli to nemůže být způsobeny velkého množství kouře u nás doma? Oba rodiče kouří a já ráda sedím s mamkou v kuchyni a neustále ten kouř vdechuju do sebe. Předem děkuju za odpověď !

Dobrý den, nedovedu si zcela představit vzhled fleku na krku, který by měl být způsoben užíváním cigaret, pokud nebyla cigareta o krk uhašena. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Soňa6. 1. 2024

Dobrý deň. Som onko pacient 20 rokov s ca prsníka, recidíva v jazve v r. 2013. Teraz v decembri prudký nástup bolestí chrbtice. Vyšetreniami zistené mts v stavci Th6-celé telo stavca.Absolvovala som rat na Th5-9.Mám nasadenú hormonálnu a biologickú liečbu. Prosím Vás , má to vôbec význam?Môžem prežiť ešte niekoľko týždňov alebo mesiacov? Ďakujem za odpove

Dobrý den, význam to jistě má, můžete přežít ještě mnoho let, takové pacientky rovněž mám a úspěšně léčím S pozdravem Prim. MUDr. Šmakal Martin

Sára4. 1. 2024

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, jestli mají antibiotika vliv na ileostomie, případně jaký. Mamince byly předepsány antibiotika na zánět, ale od dobrání antibiotik si stěžuje na bolest v břišní oblasti. Během i po léčbě zánětu brala probiotika. Hodnoty CRP po léčbě klesly z 200 na 1. Je tedy problém normální k ileostomii? Případně co jiného by mohlo pomoct mamince? Předem děkuji za odpověď.

Vážená Sáro, antibiotika jistě mohou zapříčinit změnu zažívání, proto je doporučováno užívání probiotik. Pokud bolesti trvají, jistě by bylo vhodné chirurgické vyšetření k vyloučení závažnějších příčin obtíží. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Iva4. 1. 2024

Prosím po vysvětlení. Proč pediatr "zakázal" 8měs vnučce vycházky (les a lesopark v Praze) při léčbě ATB (5. den po nasazení pro pozitivní nález streptokoka). Vzpomínám si, že se při léčbě ATB doporučuje klidový režim a chvíle ve fusaku v kočáře jsou krom spánku jediné, které se tak u ní dají nazvat...

Dobrý den, pokud má někdo infekci, která vyžaduje antibiotickou léčbu, dá se předpokládat, že by se měl vyhnout prochladnutí, to, že je to dítě, asi na věci nic nemění. Pokud stojíte o širší rozpravu, měla byste především oslovit ošetřujícího pediatra vaší vnučky. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela4. 1. 2024

Dobrý den, léčím se se štítnou zlazou (užívám letrox 50mg, o víkendu 75mg) a prediabetesem (užívám stadamet 1000mg, ráno i vecer). Léčím se také na alergologii, kde mi moje MUDr. doporucila alergenovou imunoterapii (Oralair). Chci se zeptat, zdali jsou tyto kombinace možné, zdali do alergenove imunoterapie jít. Děkuji za odpověď. Vek: 29, váha 60, výška 166 cm

Dobrý den, tato terapie by neměla mít interakce s vaší chronickou terapií. Je to léčba s vysokou účinností i bezpečností, pokud vám jí váš alergolog doporučil, tak jí můžete užívat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lydie3. 1. 2024

Mam vyklenutou nepohyblivou, tuhou brisni stenu od pupku dolu. Nepohybuje se zaroven s dychanim, dycham jen horni casti bricha, coz me velmi omezuje. Stav je staly, trva pres rok. Kolonoskopie, gastro, krev, rentgen bricha negativni. Sono v kvetnu negativni. Drobne stopy krve v moci. Je mozne pri nejasne pricine uvolnit brisni stenu chirurgicky uvolnenim svalu, fascii? Je velmi neprijemne nemoct…

Vážená Lydie, neuvádíte, zda jste po břišních operacích či nikoliv. Pokud jsou však vyšetření v normě a lékaři, kteří Vás vyšetřili, žádný výkon neindikovali, pak touto cestou Vám nemohu nijak pomoci. Zvažte vyšetření plastických chirurgem. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Jan2. 1. 2024

Dobrý den. Před rokem jsem byl na operaci akutního zánětu anální fisury. Poté vše probíhalo v pořádku. Cca dva měsíce potom jsem po stolici pocítil píchnutí a vytvořila se mi na stejném místě boule která po pár dnech braní doplňku Dio Max zmizí. Boule se tvoří uvnitř ale je nahmatatelná i zvenku. Bohužel se často vrací po stolici nebo horké koupeli. Krev ve stolici nemám. Objevuje se v poloze na…

Vážený Jane, pokud rezistence reaguje na terapii Vámi udávaným přípravkem, pak se může jednat o hemoroid. Přípravek, případně jakýkoliv jiný s obdobným složením, můžete užívat dlouhodobě v udržovacích dávkách. Případně se můžete objednat k vyšetření do koloproktologické ambulance, kde dle nálezu může být doporučeno chirurgické ošetření. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Zuzana Kubíková2. 1. 2024

Dobrý den mohla bych se zeptat Já nemůžu otočit krkem na levou stranu dozadu a nevím co s tím bojím si udělat jakýkoliv pohyb aby mě to nebolelo a nevím co a jak dál Nemohli byste mi dát na to nějaký cviky Co můžu dělat v sedě na vozíku nebo leže a ještě se zeptám Pokud mi dáte nějaký cviky taky jak pravidelně to cvičit nebo rozhýbávat nebo a má se to cvičit i přes bolest nebo ne zatím…

Hezký den, bez akutního vyšetření (ortopedie, neurologie, fyziatrie) nelze spolehlivě indikovat pohybovou léčbu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
Zobrazit celý dotaz
L30. 12. 2023

Dobrý den, 14 dní mám teploty. U obvodní lékařky provedení crp 77, nasazen Duracef. Stále trvající teploty a výskyt červených zduřelych boulicek. Na pohotovosti diagnostikovano Erythema nodosum a nasazen augmentin. Crp bylo 79. Po 3 dnech užívání crp kleslo na 35 a erythema nodosum začalo blednout. 5.den po užívání augmentin se začali tvořit nové fleky po nohách a jsou stále přetrvávající…

Dobrý den, erytema nodosum je spíše symptom, než nějaké zcela samostatné onemocnění. Výskyt těchto kožních útvarů doprovází poměrně mnoho stavů, často zase spontánně po nějaké době ustoupí. Nejčastěji přechodně doprovází nějaké vysloveně infekční onemocnění - např. infekci streptokoky, která je mimochodem v poslední době dost častá, vzhledem k výpadkům penicilinu. Může také ale doprovázet i…

Nelly30. 12. 2023

Dobrý den, už od října pociťují trvalý tlak až bolest pod levym zebrem, který občas vystreluje au do hrudi. Následně jsem prodělala z neznámých důvodů zanet povrchových zil na levém predlokti ruky, který se léčil 2 měsíce. Jednu dobu asi měsíc jsem mela I žlutou stolici. Mám strach z rakoviny slinivky. Už mám za sebou vysetreni sono bricha, které bylo v pořádku, poté gastroskopii, kde byl jen…

Dobrý den, proti tak závažné diagnose, jako je rakovina slinivky břišní, stojí zejména váš věk. Mnohem pravděpodobněji budou vaše obtíže spíše souviset s popsaným zánětem sestupného tračníku ( lat. colon descendens), které se mohou projevovat bolestmi v levé polovině břicha či podžebří. Vyčkejte na kolonoskopické vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Mária Labudová25. 12. 2023

Dobrý deň, môžem spolu užívať lieky Biseptol a Flukonazol? Okrem toho beriem este Concor a Zodac.Som kardiolog pacientka s oslabenou imunitou a polyvalentnou liekovou aergiou.Dane lieky som uz uzivala a tolerujem ich,len si sa moze pocas Biseptolu uzivat na kvasinky aj Flukonazol.Dr sa vyjadril, ze mozem,ale uz mi raz predpísal liek,na ktory mam alergiu, a tiez raz mi k.ciphinu sal.flukonazol a v…

Dobrý den, pokud je podávání těchto léků současně indikováno, pak je užívat můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Barbora24. 12. 2023

Dobrý den, 10.den beru cotrimoxazol po 8h. Včera se mi udělaly jednotlivé svědivé pupínky po celých nohách. Dnes i ruce. Může to být těmi antibiotiky takhle pozdě? Dnes je dobírám. Ve čtvrtek jdu na kontrolu. Mám to nějak urychleně řešit nebo už to vydrží do kontroly? Děkuji za odpověď

Dobrý den, alergická reakce po 10 dnech užívání je spíše méně pravděpodobná, ale vyloučit se nedá. Antibiotickou léčbu bych ukončila, můžete zkusit vzít antihistaminikum. Urychlené řešení vyžadují obecně akutní stavy, jako třeba například otok v oblasti obličeje nebo zhoršený dech a polykání. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Markéta18. 12. 2023

Dobrý den, dcera dostala vakcínu Gardasil a třetí vakcínu Bexero. Bylo mi řečeno, že se musí naočkovat do 6 měsíců poslední dávkou. Bohužel jsem kvůli nemoci o 14 dní dceru nechala naočkovat později. Dr. mi sdělila, že se můžu modlit a doufat, že tam nějaká ochrana bude. Protilátky se prý nedělají. Je možné, že by 14 dní vadilo v očkovacím schématu a očkování nebylo účinné, prosím? Děkuji za…

Dobrý den, z dotazu není zcela jasné, zda došlo k opožděné vakcinaci Gardasilem či Bexserem. Nicméně ani u jednoho by opravdu nemělo dojít k nedostatečnému vytvoření protilátek z důvodu posunutí termínu o 14 dní později. Z hlediska tvorby protilátek je rizikové přeočkování dříve než v uvedených intervalech. Naopak lehké opoždění přeočkování mívá lepší imunitní odpovědi ve tvorbě protilátek, u…

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Nikola18. 12. 2023

Dobrý den. Byla jsem u své doktorky a mám virózu. Dělali mi CRP testy, který vyšel 5. Všimla jsem si, že mám za uchem na kosti bolestivou bouličku na dotek. Boulička je měkká a na dotek se pohybuje. Brala jsem antibiotika a udělali se mi afty. Afty v krku (na straně, kde mám i tu bouličku) Tak se chci zeptat, zda to spolu nějak souvisí. Předem děkuji.

Dobrý den, boulička může být nejspíš zvětšená uzlina, která zareagovala na vaší infekci, měla by se zase za nějakou dobu zmenšit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lubos16. 12. 2023

Chci se zeptat na tchána.Je delší dobu po operaci srdce a delší dobu se mu špatně dýchá při chůzi .Teď prý údajně dostal covid začalo se mu dýchat ještě hůře tak ho odvezli do nemocnice.Tam mu chtějí dávat antivirotiku.Je to špatný nebo nic hroznyho?Myslím to antivirotikum.

Dobrý den, pokud má váš tchán Covid , je v jeho případě antivirotikum plně indikováno, další důvody dušnosti v nemocnici také jistě prošetří. S pozdravem MUDr. J. Ziková

LeaB8. 12. 2023

Dobrý den, 6.11. jsem byla na operaci v celkové anestezii a mela jsem 8dni Clexane, který jsem píchala di stehen. V místech vpichu se dělaly modřiny, ale nic nestandardního. Cca 2 týdny mám ale večer bolesti vnější strany stehna v pásu, kde byly vpichy. Je to jakoby mravenčení pálení/studeni, uplne to neumím popsat. Přes den bez bolesti, ale na dotek má místo sníženou citlivost a dotek je lehce …

Dobrý den, následek aplikace Clexanu by to mohl být, můžete zklidnit aplikací Heparoidu, s časem by mělo dojít ke spont. ústupu obtíží. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marie2. 12. 2023

Dobrý den, mám 6 letou vnučku. V jednom roku ji byl zjištěn reflux ledviny. Ve dvou letech silne potravinové alergie a poté astma. Nyní je po vyšetření nedostatečného růstu (o dv roky zpozdeny). Zjištěna Crohnova choroba. Máme o ní velký strach. Je casto nemocna. Může brát léky na astma,fouká si léky na astma a co bude brát na Crohna? Všechno jsou to léky s vedlejšími účinky. Take jivtrapi…

Dobrý den, potenciální rizika, která vycházejí z možných nežádoucích účinků jsou značně nižší, než rizika jednoznačně plynoucí z nedodržování terapie. To platí u všech nemocí, tím spíše u onemocnění ledvin, astmatu i Crohnovy choroby. Při terapiích jsou užívány takové léky, které ve většině případů lze kombinovat, a specialisté v jednotlivých oborech si hlídají, jaké další léky pacient užívá, k…

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Jiri Ruzicka2. 12. 2023

Při braní asi půl balení antibiotik Biseptol/ledvinová kolika/ ,lékař přidal na noc Fokus -začali křeče v obou lýtkách jen při chůzi,v leže klid.Beru Sorvastu Plus ,Tezeo,Anopirin,Concor Cor...Začal jsem brát MagnesiumB6 /dva dni/ zatím bez výsledku...Nohy nejsou nateklé a jinak nebolí.

Dobrý den, pro užívání Biseptolu nejsou tyto obtíže typické. Pro nedostatek dalších informací mohu jen spekulovat, nicméně křeče v lýtkách při chůzi, které vás nutí na chvíli zastavit, mohou být projevem takzvané ischemické choroby dolních končetin, tedy nedostatečně prokrvených dolních končetin vlivem aterosklerosy, souvislost s antibiotiky může být tedy i náhodná. Obtíže musíte komplexně…

Jana Sobolová28. 11. 2023

Prosím o sdělení, jak se dá zjistit jestli je člověk očkován. Děkují za odpověď.

Nevím jaké očkování máte na mysli, ale většinou lze prokázat v krvi protilátky. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vladimír27. 11. 2023

Dobrý den. Umělá chlopeň - Warfarin. Před operací lokte W. nahrazen inj. Clexan. Jak po výkonu postupovat v nahrazení Clexan Warfarinem? Quik mám “hlídat” 2,5 - 3,5 Děkuji za informaci

Dobrý den, Warfarin je lék, který působí na několika místech ve složitém systému naší srážlivosti krve. Žádoucí účinek je v tomto případě dosažen až pátý den podávání, v prvních 48 hodinách negativně ovlivňuje zejména enzymy, které srážení snižují, poté nastoupí účinky protisrážlivé. To znamená, že pokud nasadíte opět Warfarin, musíte minimálně 2 dny současně také aplikovat Clexane, poté by…

Monika Paprskářová25. 11. 2023

Dobrý den chci se zeptat jak moc je nebezpečné když mi fungují plíce na 47 procent, měla bych si zažádat o plný invalidní důchod? Již dlouho mám invalidní důchod 1 stupně ,plice mi léčí už asi15 let

Dobrý den, nevím o jakou hodnotu se jedná, pokud je to vitální kapacita plic, pak se jedná o středně těžké postižení plicní funkce, ale je to jen jeden z několika posuzovaných parametrů, který je navíc ovlivněn proměnlivou kvalitou dýchání při vyšetření. Otázka invalidního důchodu z této indikace závisí zcela na vašem ošetřujícím plicním lékaři. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ondřej23. 11. 2023

Dobry den, lekar jineho zarizeni mi dal omylem po dvou tydnech druhou davku vakciny na chripku namisto vakciny na encefalitidu. Rad bych se zde nezavisle ujistil, ze je to zdravotne bez problemu. Predem dekuji.

Dobrý den, rozestup mezi jednotlivými vakcínami je doporučován minim. 14 dní, takže by vás to nemělo nijak ohrozit, lékař by měl jen odložit minimálně o 14 druhou dávku vakcíny proti encefalitidě. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Bara20. 11. 2023

Dobrý den, byla jsem si dnes odebrat krevní obraz jako samoplátce, pro svou kontrolu, protože jsem byla tak před 3 týdny na sono prsu a tam byl závěr vše v pořádku a axiální uzliny do 20mm, chronické reaktivní, bez patolog. změn. Teď mi přišly výsledky a jsou tam nějaké špatné hodnoty. Hematologie-krevní obraz, tam je vše v normě. Ale Dif. rozpočet-automat- Tak tam mi vyšly B_Neutrofily snížené 0…

Dobrý den, pokud máte základní hodnoty krevního obrazu bez patologie, jedná se nevýznamné posuny v tzn. diferenciálním rozpočtu bílých krvinek. Ten je v čase velmi proměňlivý, může být jiný i při kontrole druhý den. Každá složka diferenciálu má jiný význam, například neutrofily jsou podtypy bílých krvinek, které jsou například zvýšené při bakteriálním zánětu, lymfocyty mohou stoupat například při…

Marcela Kroupová16. 11. 2023

Dobrý den asi jsem zapomela vzít prášek na ředění krve mám vzít nebo to nevadí

Dobrý den, v případě Warfarinu, který má dlouhý poločas, jedna vynechaná dávka výsledek ředění příliš neovlivní, v případě nových antikoagulancií - jako je například Pradaxa, Eliquis či Xarelto je poločas kratší, takže k výkyvu dojde. Záleží také na indikaci ředění, některé diagnosy vyžadují důsledné ředění jiné méně. Obecně bych v případě nejistoty spíše počkala na další dávku. S pozdravem MUDr…

VsetkoSaPokazilo16. 11. 2023

Dobrý deň, stala sa mi dosť hrozná vec. Uplynulý večer a celú noc som strávila v prítomnosti ľudí, po ktorych som pila zo zdieľanej fľaše. Napila som sa niekoľkokrát v priebehu pár hodín. Až nadránom a úplnou náhodou som zistila, že jeden z nich má hepatitídu typu C, ktorá nie je liečená a nikdy ani nebola. Zo spomenutej fľaše pil aj on a mne samozrejme po priznaní tvrdil, že sa to prenáša len…

Dobrý den, nemusíte mít obavy. Sliny sice virus obsahují, ale jen ve velmi malém množství. Pro přenos je nezbytný kontakt krve s krví. S pozdravem MUDr. M. Voška

Koloman lazok10. 11. 2023

Jsem po operaci srdce dali mi cévku pak ji vytáhli odte doby mě to bolí čím dál vic

Dobrý den, pokud myslíte katetr v močovém měchýři a bolí vás břicho či močová trubice, je na místě, abyste vyhledal lékaře ( nevím, zdali jste v doma či v nemocnici). Je nutné udělat ultrazvukové vyšetření podbřišku, zdali nemáte retenci moče a infekci. Vyhledejte spíše pohotovost v nemocnici či urologickou ambulanci v místě bydliště. S pozdravem MUDr. J.Ziková

Eliška9. 11. 2023

Dobrý den, mé ženě byla darována krev po porodu, a nevíme zda ta krev byla po člověku jenž prodělal očkování na covid 19. Kdyby náhodou byla ta krev byla po očkováním člověku hrozí jí ji nějaké následky, viz neplodnost oslabená imunita a pod... Děkuji za odpověď.

Dobrý den, očkování člověk neprodělává, ale podstupuje ho dobrovolně. Darovat krev mohou všichni, ti, co Covid prodělali jako nemoc, a samozřejmě i lidé, kteří byli očkováni. Na toto téma vám nejsem více schopna odpovědět. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Julie9. 11. 2023

Dobrý den, mohu užívat Orlistat, když mám nefrotický lupus? Momentálně jsem 4 roky v remisi. Děkuji

Dobrý den, pokud neužíváte například cyklosporin, tak lék užívat můžete. Co se týká interakcí, tak ještě například v případě výrazných průjmů je snížený účinek hormonální antikoncepce. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hana8. 11. 2023

Dobry den, Muj dotaz se tyka, prosim, DEXA scanu. Jsem temer 30 let na bezlep. diete (celiakie diagnostikovana v 90. letech); dietu dodrzuji; v r. 2019 jsem mela DEXA scan: Lumbar pater a leva kycel: kostni hustota u lumbarni patere (L3,L4) 0.823 g/cm2 coz reprezentuje : T-skore -2,5; kostni hustota u kycle (total kycel) 0.772 g/cm2 coz reprezentuje : T-skore -1.4; kostni hustota u kycle …

Dobrý den, v substituci vitaminu Ca a vit. D bych pokračovala, strava vám deficit po menopause již nenahradí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vorlová Jana8. 11. 2023

Dobrý den beru už týden diclofenac duo 75 mg na bolesti zad můžu při tom jít na očkování proti chřipce ? Děkuji.

Dobrý den, ano, očkování můžete absolvovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra7. 11. 2023

Dobrý den , před 6ti týdny jsem chytla střevní virozu , začala jsem užívat léky na průjem a jedla jen suché pečivo. Když se zmírnil , všimla jsem si , že mám ve stolici hlen a trochu krve ale bylo to jen jednou. Pak přišla zácpa hleny a bolest v konečníku. Nasadila jsem tedy Diazen , Hemo Ha mast a čípky na hemeroidy . Po tydnu se vše zklidnilo , ale na dovolené prisel opet menší průjem a vše…

Dobrý den, pokud máte tak velké obtíže, navštivte proktoga, který je dostupný ve vašem regionu, popřípadě chirurgickou ambulanci, zdali nebude třeba chirurgické řešení nálezu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Monika E.7. 11. 2023

Dobrý den, během těhotenství se mi udělaly na obličeji (tváře) červené skvrny s pupínky, po porodu stále zůstávají. Nepomáhají žádné krémy na akné, čistící pleťové vody ani mastičky s konopím. Poradíte, prosím, co by se dalo dělat? Bohužel se teď kvůli miminku nemohu na kožním osobně dostavit a email přímo na kožní oddělení jsem nenašla. Případně můžu zaslat i fotografii. Moc děkuji za jakoukoliv…

Dobrý den, nejsem bohužel kožní lékař, nález asi bude muset vidět odborník. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Krejčová Adriana7. 11. 2023

Dobrý den, v srpnu jsem si odřela stehno o větev a vytvořila se mi tam velká modřina, ta po pár dnech zmizela ale až dodnes tam je vidět šedivá čára v místě úrazu a prohlubeň. Neporadili byste mi prosím, čím bych to měla mazat, aby prohlubeň zmizela? Nebo zda to zmizí časem samo či zvážit návštěvu lékaře. Jen je mi to docela trapné, je to asi banalita ale znepokojuje mě. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, nevím o jak velký nález se jedná, ale pokud je i po několika měsícíh stále hodně patrný , raději ho ukažte lékaři, zdali bude mít potenciál se zahojit, či zkusit estetickou chirurgickou úpravu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ivana6. 11. 2023

Dobrý den, dnes mi byla diagnostikována chronická viróza. Od loňského října 2022 do léta 2023 jsem dostala 12x antibiotika. Potíže se stále vracejí. Po dobrání antibiotik do tří dnů. Jaké mám potíže: Bolesti těla, silná únava, bolesti hlavy, tuhnutí šíje, pálení očí, kašel, bez teplot, pálení v krku, až bolest v krku, chrapot, bolest kůže, zimnice, kýchání , zvracení ,otok nosní sliznice, opar,…

Dobrý den, nevím jaký druh chronické virosy vám diagnostikovali, respiračních viroz je mnoho a spíše se střídají, zvlášť u lidí se sníženou imunitou. Pokud jste skutečně měla každý měsíc antibiotika, tak jste si dost vybila střevní mikrofloru. Ve vašem případě bych pracovala na posílení imunity, pohybem, zdravou stravou, probiotiky, vitaminy, i vaši lékaři ( praktik, ORL ) vám mohou nabídnout…

Jana6. 11. 2023

dobry den, prosim muzu uzivat Nolpazu (na paleni zahy) a zaroven i Nasonex (na zadni rymu)? dekuji, s pozdravem Jana

Dobrý den, ano, užívat můžete zároveň s pozdravem MUDr. J.Ziková

Pavla6. 11. 2023

Dobry den.Rada bych se zeptala na problem, co ma muj dospely syn. Od detstvi drzel dietu kvuli onemocneni slinivky,lecil se v detske nemocnici, pravidelne jsme s nim jezdili na kontroly, nyni, jako uz dospely a samostatne bydlici, prestal dietu dodrzovat. Zacal samozrejme mit zase problemy(bolesti) ale co se snazil resit u lekare na interne bylo,ze po jidle usina,rika,ze najednou o sobe nevi.Ma…

Dobrý den, přiznám se, že jsem zatím neslyšela nic o tom, aby někdo po jídle nadměrně usínal. Pokud má syn bolesti břicha a jiné zažívací obtíže, ať se objedná ke specialistovi, na gastroenterologickou ambulanci. Tam ho případně znovu vyšetří a navrhnou další postup, včetně cílené diety a farmakologie. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zdeňka5. 11. 2023

Dobrý den Již delší dobu se v noci pravidelně budím ve 3 hod( zimní čas) a ve 4 hod ( letní čas) Ovšem tato situace nenastane pokud si před spaním dopřeju alkohol. Sklenku vína s nebo jedno pivo. To spím 8 hod v kuse. Prosím o radu jak to celé řešit? Léky na spaní brát nechci a alkohol piju tak jednou za měsíc. Velmi děkuji Zdeňka

Dobrý den, pokud zase brzy usnete a nemáte problémy ve smyslu depresí, tak bych v tom neviděla problém. Nic vám nebrání zkusit přírodní prostředky na lepší spánek, které zakoupíte v lékárně. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Josef5. 11. 2023

Dobry den, chtěl jsem se zeptat. Měl jsem otok na vnitřní straně stehna blízko třísla,otevřela se mi ranka a vytéká hnis.Na chyrurgii chodim,hnis stale vytéká,prý mám čekat další měsic,co to udělá.Co by jste mi prosím doporučili? Konzultaci u jiného lékaře nebo čekat ?

Vážený Josefe, pokud o názor jiného lékaře stojíte, nic Vám nebrání vyhledat ošetření v jiném zdravotnickém zařízení. Bez znalosti Vašeho současného stavu těžko mohu touto cestou navrhnout jakoukoliv změnu léčby. Hnisavá ložiska je třeba pravidelně čistit, s výhodou je provedení mikrobiologického vyšetření a nasazení cílené antibiotické léčby. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Iva5. 11. 2023

Dobrý den, po stolici jsem zjistila že mám asi vyhřezlý konečník. A veprostřed jakoby provázek. Krev ve stolici není ani nemám bolesti.

Dobrý den, objednejte se do proktologické ambulance, je nutné klinické vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kveta4. 11. 2023

Dobrý den, ráda bych se zeptala můj zdravotní stav nemůžeme přijít co mi je.mám jako bych dostala pecku v podkolenem ze zadu casto bolestive zdurene tvrde lytka nekdy bolestive kotniky..prvni zachvat velky byl jako by me trhaly pravou nohu jako pr krece trvalo to hodinu vzdycky intenzita cilna bolest na chvilku prestalo tahle cca 1 za 2 mesice prislo v noci z niceho nic.. udajne doktor…

Vážený pane Kubeši, na místě je jistě zajít do koloproktologické ambulance k vyšetření a naplánování dalšího ošetřování. Do té doby užívejte analgetika v doporučeném dávkování. Objednejte se telefonicky na tel. 14 500. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
famiksa31. 10. 2023

Dobrý den, prosím vás o radu lze kombinovat Ataralgin na bolest hlavy a lék Tritico 75 mg který dlouhodobě užívám? Lze Ataralgin užívat pravidelně 1x denně a dlouhodobě? Nebo je lepší místo Ataralginu používat například Ibolex?

Dobrý den, Ataralgin je směsí léků, minimálně jedna z těchto složek - gauiafenesin, zvyšuje účinek léků utlumující činnost CNS, kombinace s Tritticem vhodná není. Ibolex se užívat v této kombinaci může, ale není zase určený k dlouhodobému podávání. Pokud máte bolesti hlavy, na které musíte denně užívat léky, raději navštivte neurologa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Věra27. 10. 2023

Dobry den, na zacatku tohoto mesice mi zacal kasel-nejdriv suchy, pak vlhky. U Dr. jsem mela CRP 23, dala mi atb Klacid. Hrozne ve mne chrcelo na pruduskach a atb vubec nepomohla. Jsem astmatik, tak mi pak Dr. nasadila dychak Budiair - tyden dvakrat denne dychat a pak jednou denne. Zhruba pred tydnem se mi konecne ulevilo, kasel ustoupil. Jenze mi zacala ryma, ta me trapi uz cca ctyri dny a dnes…

Dobrý den, není vyloučené, že máte další virosu, pokud máte rýmu a bolesti v krku, zaměřte se spíše na léčbu nosními spreji a lokální léčbu v oblasti nosohltanu, vitaminy. Co se týká léčby astmatu, tak Budiar není dýchadlo k terapii akutní dušnosti jakéhokoliv důvodu, včetně astmatického zachvatu. Při dušnosti způsobené astmatem se akutně používají jiné inhalátory, navštivte raději svého…

David24. 10. 2023

Dobrý den, od 16.8. se mi objevila dna , mám k dnešnímu k dni už třetí dnový záchvat. Měl jsem před 5 dny jedno pivo. To je tolik? Milurit 300mg je asi k ničemu, nevím k čemu pak to je. Díky za odpověď

Dobrý den, dna je nejčastější zánětlivou artritidou u dospělých v rozvinutých zemích, její výskyt záleží na pohlaví, věku, životním stylu, často doprovází onemocnění, která jsou součástí metabolického syndromu ( obezita, vysoký krevní tlak, cukrovka, zvýšená hladina cholesterolu), nejvíce je v populaci zastoupena u mužů středního věku. Co se týká léčby, v akutním stavu jsou indikovány léky na…

Katarína Chovancová24. 10. 2023

Dobrý den dnes jsem vic jak po roce a pul začala cvičit mam pul roku od cisarskeho řezu . a asi sem to přepalila ,trorvhu mi bylo spatne ale pak to preslo a ted asi hodinu se mi spatne nadechuje jako by bylo ve vzduchu malo kysliku . a takove mam znecitliveni stehen . myslite ze to muze byt tim cvicenim?

Dobrý den, nevím jak intenzivně cvičíte, ale může se jednat o reakci na nepřiměřenou námahu. Důležité bude, jak se budete cítit dále. Pokud by přetrvával problém s dýcháním raději navštivte lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela Brázdilová19. 10. 2023

Dobry den, Nedavno mi byla zjistena leidenska mutace. Nyni jsem covid pozitivni (ryma, kasel, naatesti nic hrozneho). Mela bych i preto resit redeni krve? V tehotenstvi jsem o mutaci nevedela a krev jsem si musela redit prave kvuli tehu. Dekuji Brazdilova

Dobrý den, medikamentozní prevence tromboembolie se odvíjí od několika faktorů. Zásadním je to, zdali jste upoutaná na lůžko, nebo zdali se normálně můžete pohybovat a chodit. Riziko vzniku trombosy se násobí počtem rizikových faktorů, pokud máte jen pozitivní Leiden. mutaci v heterozygotní konstituci a nejste upoutaná na lůžko, preventivní ředění krve nepotřebujete. Pokud máte v anamnese…

Marek13. 10. 2023

Dobrý den, celý den dnes zvracim bilirubin ,nevíte co to znamená a jestli je to nebezpečné, děkuji

Dobrý den, nevím, co to znamená zvracet bilirubin, ale pokud celý den zvracíte, jedná se o nějakou patologii. Můžete mít zánět žaludku, který je často infekční povahy, velmi často virové, ale také může jít o nějakou jinou příčinu. Pokud vás zároveň bolí břicho, máte zvýšenou teplotu nebo nějaké další akutní obtíže, navštivte prosím nejbližšího lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika13. 10. 2023

Dobry den mam dotaz narodila jsem se s hemangiomem na obliceji ktery se nijak nemeni uz od narozeni. Muj dotaz zni letela jsem uz 3 hodiny a vse v poradku ted budu letet 8 hodin je to bezpecny?? Moc dekuju za odpoved

Dobrý den, souvislost mezi hemangiomem v obličeji a letem letadlem příliš nevidím. Stran vzniku tromboembolické nemoci v souvislosti s letem v letadle jsou obecně rizikové lety nad tři hodiny, platí to zejména pro lidi, kteří mají další rizikové faktory, protože pravděpodobnost vzniku trombosy, je násobkem těchto faktorů ( obezita, hormonální terapie, přítomnost vrozených trombofilních stavů,…

Ivana Bauerová11. 10. 2023

Dobrý den, probíhá v nemocnici v Hořovicích cvičení hormonální jogy?Nalezla jsem odkaz na toto cvičení z roku 2019. Děkuji. Ivana Bauerová

Dobrý den, hormonální joga již k dispozici není. V případě zájmu se lze objednat například na rehabilitaci pro posílení pánevního dna. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Květa9. 10. 2023

Dobrý den kolik stojí vakcína na chřipku?

Dobrý den, vakcína, která je například aktuálně dostupná v lékárně Hořovice, s názvem Vaxigrip Tetra, má doplatek okolo 300 Kč. Jinak pro připomínku - osobám, které jsou ve věku nad 65 let, či trpí chronickým onemocněním je tato vakcína hrazena z veřejného zdravotního pojištění. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tom9. 10. 2023

Před 10 týdny jsem měl rizikový pohlavní styk (líbání, oral bez ochrany, sex s ochrannou). Cca po 3 dnech mě začala pálit močová trubice a byl jsem proto na Urologii. Udělali mi testy na bakterie (streptokok apod.) které vyšli pozitivní. Byl jsem přeléčen antibiotiky Augmentin. V průběhu léčby jsem pocitil tlak v oblasti podpaží a měl jsem i podrážděný a zahleněný krk. Cca po 2 týdnech se přidal…

Dobrý den, měl byste určitě absolvovat kontrolu na urologii, kde vám již léky předepsali, nelze vyloučit kapavku, domluvte se s lékařem, jaké testy vám doplní, nemusí být ani v režimu samoplátce. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tomáš9. 10. 2023

Dobrý den mám problém za poslední roky zmenšení penisu a velice špatné erekce nemůžu ho pořádně probrat a trvá to dlouho a přímo nad penisem cítím tlačení které se v sedě zhoršuje a mám bolesti ve spodní části břicha ale možná je to to tlačení nad penisem byl jsem před nakou dobou u lékaře urologa a podle něho jsem v celku v pořádku a mám přijít za naky měsíc na kontrolu můžete mi říct co si…

Dobrý den, myslím, že je to stále největší otázka pro urologa či androloga, nutné je vyloučení nějaké patologie v oblasti břicha a pánve ( ultrazvukem či CT vyšetřením ). Z interního hlediska bych například vyloučila diabetes, stačí doplnit celkové laboratorní odběry, cestou praktika či urologa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eliška Koštobá9. 10. 2023

Dobrý den, nedávno jsem podstoupila laparoskopicky operaci slepého střeva a 2 cyst na vaječnících. Pár dní na to mě stále v podbřišku bolelo, tak jsem šla znovu na sál a byla tam ještě jedna cysta. Teď už to jsou skoro 2 týdny od druhé operace a začalo mě příšerně ostře a bodavě píchat v podbřišku. Mám z toho docela strach. Nevíte co by to mohlo být?

Dobrý den, to opravdu nevím, měla byste kontaktovat svého operatéra. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alena Uhrová8. 10. 2023

Dobrý den , asi tak před měsícem jsem začala mít problém s neustálým říhání , pocit plnosti, i plynatosti , koupila jsem si leky , jeden den mě začalo pálit na hrudi na prave straně az do zadu pod lopatky , nemohla jsem dýchat . Na druhy den se to uklidnilo, potom přišla únava , suchý kašel po lécích vlhký kašel , jsem ale po celou dobu dusna , a každé odpoledne na mě přijde slabost jako při…

Dobrý den, bez klinického vyšetření mohu jen odhadovat, nelze vyloučit, že budete mít například refluxní poruchu jícnu, jde o to, že se část tekutiny ze žaludku, která je již natrávená, vrací zpět do jícnu a způsobuje tam dráždění, které může způsobovat pálení žáhy, říhání, bolesti za hrudní kostí, pocity plnosti. Tyto obtíže vznikají zejména v poloze vleže, v noci, či při předklonu, když…

Hanka4. 10. 2023

Dobrý den,mám už třetí den bolestí břicha na levé straně pod žebry,při nádechu mě to bolí.

Dobrý den, raději vyhledejte lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jitka3. 10. 2023

Dobrý den, měla bych dotaz už cca 3 týdny mě bolí na hrudi, tzv. mám tlak, občas i píchání v oblasti hrudníku. U dr. jsem byla oznámila mi že to může být z nachlazení a dala mi prášky na alergii a prášky na otoky. Za týden jsem šla znovu k dr. ale k jinému, protože mi nebylo dobře- kašel, rýma, krk, teploty. Pan doktor mi nasadil antibiotika a na hrudník mi řekl že to vypadá že jsem nastydla na…

Dobrý den, mohu jen odhadovat, protože nedělám klinické vyšetření, pokud jste prodělala či proděláváte virové onemocnění s infekcí horních cest dýchacích, (včetně Covidu), mohou ho různé bolesti kloubů , svalů či kostí skutečně doprovázet. Pokud bolesti trvají již 3 týdny a jsou obtěžující, bylo by skutečně ke zvážení doplnění EKG, rentgenu plic a kontrolních laboratorních odběrů ( např. k…

Eva1. 10. 2023

Dobrý den, mám poškozené játra z alkoholu a je mi pořád šíleně zle od žaludku a trávicí potíže, nemohu nic sníst ani vypít hned je mi špatně a jde to že mě ven.. Prosím o radu, co jíst a pít a co užít na zklidnění žaludku.. Děkuji

Dobrý den, pokud máte takové akutní obtíže tak to vypadá, že máte buď akutní gastroenteritidu nebo kocovinu. Bližší příčinu obtíží by objasnily například laboratorní odběry a klinické vyšetření praktickým lékařem, které bych vám nyní spíše doporučila. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alena1. 10. 2023

Dobrý den, byla jsem kousnuta psem cca 70 kg. Je očkovaný a vše by mělo být v pořádku ze strany psa. Rána není hluboká spíš taková hlubší odřenina. Ale když si přes tu ránu přijedu lehce prstem necítím kůži a když zatlačím tak to bolí.. Můj dotaz je tedy jestli je necitlivost kuze normální nebo je to na vyšetření u lékaře kam se mi moc nechce..

Vážená Aleno, pokud se opravdu jedná pouze o povrchové poranění a pokud nejsou jiné potíže (otok a zarudnutí v okolí, teploty, ...), pak bych ránu denně sprchovat a případně pár dní sterilně kryl. V místě poranění jistě budou tkáně i pohmožděné, což může způsobit bolesti i zhoršení citlivosti. Při jakémkoliv zhoršení by bylo vyšetření vhodné. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Týna malova30. 9. 2023

Dobrý den, chci se jen zeptat už delší dobu sem nachlazena (tyden) rýma, kašel, bolest hlavy ,že začátku aj teplota a sou to 3 dny co mě bolí pod žebry v pravém boku při lehkém zmáčknutí to bolí ,máte nějakou radu co zakoupit v lékárně? Děkuji

Dobrý den, stran bolesti stačí jakýkoliv lék s analgetickou či protizánělivou složkou volně dostupný v lékárně. Pokud by se tato bolest stupňovala, například by byla horší při kašli či nádechu, v poloze vleže, měla byste vyhledat praktického lékaře, který vás vyšetří a vyloučí například počínající zánět pohrudnice či nějakou jinou komplikaci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jeřábková Kamila26. 9. 2023

Dobrý den, delší dobu užíván tramal na bolest zad, jenže léky mi už nezabírají protože se mi záda zhoršili. Trpím na ně už dlouho teď jsem rok a půl po porodu. Teď chodím na rehabilitace a kapacky kde je tramal. Je možné abych měla v ústech pocit jako bych pila alkohol. A je teda pravda že mě i hodně zápach moč. Před tím jsem to neměla. Děkuji za odpověď

Dobrý den, Tramal je poměrně silné analgetikum, které má i centrální účinky ( tedy účinkuje trochu jako opiát), může mít tedy různé vedlejší účinky, včetně útlumu , ospalosti , sucha v ústech a mnoha dalších případných symptomů. Vzhledem k vašemu věku a netoleranci ho jistě nedoporučuji. Existuje více jiných lékových skupin, které také dobře působí na bolesti páteře. Nicméně jako základ v…

Zuzana Kestová25. 9. 2023

Dobrý den, rodila jsem ve Vaší porodnici 6/2022. Po porodu mi byl vystaven pro dceru očkovací a zdravotnický průkaz. Bohužel jsem ho při stěhování někam založila a nemůžu ho najít. Dětská lékařka mi řekla, že ho znovu vystaví pouze porodnice, ona mi vystaví pouze očkovací průkaz, ale tu bílou knížku, kde jsou záznamy z prohlídek, vystaví prý opět porodnice. Na koho se prosím mohu obrátit? Moc…

Dobrý den, zkuste se obrátit na neonatology. S pozdravem MUDr. T. Ježková

Alda21. 9. 2023

Dobrý den, prosím Vás, beru anb cotrimoxazol al forte po 12h v 8 ráno a večer a mezitím ve 14h probiotika. Dnes jsem si omylem ve 14h vzal atb. Jak mám postupovat? Děkuji.

Dobrý den, večerní dávku bych posunula cca od 2 hodiny, dále bych postupovala již dle předpisu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jiří21. 9. 2023

Dobrý den, nevím jak bych začal tak to nějak zkusím sepsat už přes 10 let mě bolí celé tělo od vlasů na hlavě až dolu k palci na noze není snad jedině místo na těle které by mě nebolelo nikdo není schopný zatím pomoct praktický lékař je k ničemu co se týče vyšetření tak základní krevní testy v pořádku, tlak v pořádku, moč v pořádku, klouby v pořádku dle rtg nebo sona, tak jsem zkusil i po…

Dobrý den, bolest úplně celého těla není typickým příznakem nějakého jasného, známého onemocnění, zvlášť ve vašem věku. Pokud vás vaše obtíže tak moc trápí, můžete vyhledat ještě pomoc neurologa, pokud by i tam nebyl problém, také určitě psychiatra. Rozhodně vaše snahy nevzdávejte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Josef Cábel18. 9. 2023

Dobrý den, moc se omlouvám, že Vás zase obtěžuji, ale jsme s manželem špatně chodící, jsme stále doma a k lékaři nedojdeme. Manžel se bouchnul do holenní kosti, a z rány se mu utvořil strup , ale bohužel kolem něho je červený flek. Dala jsem mu na to hemagel, ale nelepší se to. Mám velký strach, že je to něco zlého. Moc Vám děkuji za radu a přeji krásný den. Cáblová

Dobrý den, možná byste mohli využít služby domácí péče, kdy mohou přijít sestřičky, které mohou ránu ošetřit a popřípadě poradit, tuto péči by vám měl pomoci zajistit váš praktický lékař. Pokud manžel dostane například horečky a skvrna bude dále červená a zanícená, a nebudete mít jinou možnost, aby ho vyšetřil lékař ( chirurg) zavolejte třeba i záchrannou službu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Karin17. 9. 2023

Dobrý den,moje diabeticka lékařka mi doporučila navštívit revmatokoga,ale nenašla jsem na seznamu žádnou ambulanci kde bych se mohla objednat.Prosim o radu.Dekuji

Dobrý den, v Nemocnici Hořovice je soukromá revmatologická ambulance, můžete se objednat na tel. 311 55 9815. S pozdravem MUDr. J. Ziková

A8. 9. 2023

Dobrý den, chci se zeptat, mívám takové problémy, že se zakoukám do jednoho mista a z ničeho nic úplně ztuhnu, třeba na par sekund ale mam jakoby výpadek a občas mi je na zvracení, chtěla bych se zeptat co to muže znamenat . Předem dekuji

Hezký den, na neurologii bez zbytečného odkladu chtějte vyloučit epileptické záchvaty. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
Zobrazit celý dotaz
Jiří2. 9. 2023

Dobrý den, můžu jednorázově na hradit Egilok za Tezeo? Jen pro dnešek

Dobrý den, pokud máte vyšší krevní tlak, jednorázově, mimořádně by to šlo, ale třeba léky typu Egilok také snižují tepovou frekvenci, takže pokud máte nízkou tepovou frekvenci, např. 50 a méně, Egilok raději neberte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Olga2. 9. 2023

Dobrý den, jsem v 20 týdnu těhotenství a beru injekce inhixa na ředění krve kombinace a kyselinou listobou 30 g .Mužou se léke kombinouvat? Všude píšou,že by se měla vysadit i zelenina,která obsahuje větší množství kyseliny listové. Děkuji za odpověď

Dobrý den, při aplikaci nízkomolekulárních heparinů ( Inhixa) nemusíte mít zvláštní úpravy jídelníčku a ani v případě užívání kyseliny listové, jedná se o vitamin rozpustný ve vodě, takže případné přebytky vyloučíte močí, zeleninu ze stravy určitě nevylučujte, je významným zdrojem minerálů a mnoha dalších vitaminů. Oba léky se dají kombinovat, indikaci léčby a případné dávky musíte konzultovat s…

Jana27. 8. 2023

Dobrý den,potýkám se s velmi nepříjemným pálením jazyka,tyto stavy začali asi před 4roky kdy se objevovali sporadicky,postupně častěji nyní a 3-4 dny,většinou po ránu pálení není začíná během dopoledne a trvá během dne,nelze vypozorovat spouštěč ,je to velice obtěžující,vyčerpávající.Mám za sebou gastroskopii,ph metrii,alergologicke vyš,ORL,odběry,stěr z jazyka,endokrinologii nikde žádné…

Dobrý den, v rámci dotazu jste uvedla všechna vyšetření, která bych vám navrhnula, včetně vaší dlouhodobé terapie, snad ještě stomatologické vyšetření, pokud bude i to v pořádku, zkuste se obrátit na někoho, kdo praktikuje například celostní medicinu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Karolína27. 8. 2023

Dobrý den, před týden jsem dostala injekci na skříplé záda a k tomu léky Sirdalud a Aulin . Doplnila jsem B1 z lékárny .Má otázka zní zda je možné že mi sestra špatně injekci píchla . V místě vpichu se mi udělala modřina občas mi v tom místě přes den tak jakoby škubne… při dotyku modřiny a jejího okolí mě to pálí. Omlouvám se za takový hloupý dotaz ,ale jsem na sebe už asi moc opatrná. Za…

Dobrý den, někdy může po aplikaci injekce do svalu vzniknout bulka a modřina, stane se to při zasažení menší cévky, nemusíte mít strach, za nějaký čas se vstřebá. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucia26. 8. 2023

Dobrý den před puk rokem jsem měla covid s vysokými teplotami od te doby tep v klidu kolem 100 někdy z ničeho nic vystoupá až na 150, strašně se zadycham jen co vyjdu par schodů nebo pro uklidu a srdce mi buší…beru lék Concor COR 2,5 mg ale tep mám porad vysoký.. čím to muže byt ? Dlouhodobě mam problém s krční páteří. Děkuji

Dobrý den, tyto obtíže se mohou po Covidu vyskytovat, ale pokud jste dušná při námaze a máte vysokou tepovou frekvenci, mohl by vás ještě vyšetřit plicní lékař, stav zhodnotit a popřípadě navrhnout další vyšetření, např. k vyloučení tromboembolické nemoci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Matyáš Hrabík25. 8. 2023

Dneska se byl u kamaráda na bazénu a on ho má v zemi a ja šel a na rohu bazenu mi to uklouzlo a ja spadl levou nohou do vody a tou druhou na ten roh. Na pravé noze mam otok. A nevim co mam dělat. Je to u kosti stehení. Děkuju za radu

Dobrý den, otok někomu ukažte, třeba i rodičům, chlaďte, můžete zabandážovat, pokud se nebude vstřebávat, nebo se naopak bude v dalších dnech zvětšovat, navštivte lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Nada25. 8. 2023

Dobrý den, prosím vás, jsem tři neděle po operaci žlučníku. Vše v pohodě. Pouze zvýšene trombocyty. 430. Jedu k moři. Mohu kombinovat detralex a anopyrin. Moje obvodní lékařka má dovolenou? Děkuji Zdraví Naďa Slaba

Dobrý den, ano, Detralex a Anopyrin můžete kombinovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie24. 8. 2023

dobrý den, chci se zeptat, už par dni mám bolesti břicha , včera jsme měla křečové bolesti který pak ustoupili. dnes je to lepší ale i tak to břicho je divný.... nevíte co to může být popřípadě opakované bolesti naštívim lékaře ale nevím zda praktika nebo rovnou jiného lékaře předem děkuji

Dobrý den, příčin bolestí břicha je mnoho, záleží na charakteru bolestí, na tom, zdali je doprovázejí také jiné příznaky... Pokud se vám uleví, když odejdou větry, může to být zvýšené nadýmání střev, které může nastat po nějakém jídle, ale třeba i ve stresu. Pokud budete častěji nebo obtížně močit, může se vyvinout zánět močových cest, u žen jsou neurčité bolesti břicha často také spojené s…

Dominik23. 8. 2023

Dobrý den, udělala se mi malá boule zevnitř tváře a trochu mi natekla ta půlka obličeje. Mám na to používat teplý nebo studený obklad? Děkuji

Dobrý den, pokud obklad, tak spíše studený, pokud by otok přetrvával do dalšího dne, raději navštivte lékaře, neprve můžete i praktika. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Karolína22. 8. 2023

Dobrý den, potřebovala bych pomoct nebo radu o tom , co mám dělat. Už tak přes týden mě svědí celé tělo, na prstech a na nohách mám pupínky(něco jako beďary ale maji v sobe jen vodicku takovou) a pak se to vyvrbí i po celé ruce i na druhé. Mastička nepomáhá, prášky také ne. Skrábe , stipe a to cely den a i celou noc, kde se pravděpodomě nevyspim . S tím jak to svěďi mi to přijde nemožné. Je to i…

Dobrý den, zkuste jít na kožní ambulanci, tam můžete i bez doporučení praktického lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Denisa15. 8. 2023

Dobry den loni v zari jsem prodelala zapal plic z vodou na plici ktera byla odebrana vysledky zadne rakovinne bunky prokazany bohuzel neco stale na leve plici zustalo mam za sebou pet ct plus hodne ctecek a biopsii provedena bronchoskopicky vysledek ze zadne rakovinne bunky nebyly nalezeny bohuzel se mi neco obevilo na prave plici zase jsem prodelala zapal ale lehci ceka me dalsi biopsie prave…

Dobrý den, bipsie a PET/CT jsou specializovaná a nákladná vyšetření, která diagnosu malignity mohou velmi přesně vyloučit či potvrdit, ve vašem případě jde asi o kvalitu komunikace, váš ošetřující lékař by vám měl umět srozumitelně vysvětlit, proč tato vyšetření indikuje a jaký je výsledek. Chtějte to po něm, máte na to právo. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Matěj Tluka12. 8. 2023

Dobrý den dnes jsem slyšel svou matku jak křičí že spaní , cuká sebou a když se mi ji konečně povedlo zbudit tak se nemohla nadechnout , doslova lapala po dechu než se uklidnila, ale pak se jí motala hlava a byla jí strašná zima a klepala se , já si myslím že to je že stresu protože má hodně starostí ale možná je to něco vážnějšího , po chvíli se uklidnila a bylo jí lépe ale furt to nebylo ono ,…

Dobrý den, můžu jen odhadovat, ale vypadá to, že se jedná o spánkovou paralýzu. Je to stav mezi bděním a spánkem, dochází k němu často při usínání, krátce po usnutí či před probuzením. Trvá několik minut, poté spontánně odezní nebo ho může přerušit druhá osoba. Jedná se o stav, kdy si mozek částečně uvědomuje realitu, ale nedokáže ji rozlišit od snu, také nedokáže ovládat svalstvo, včetně…

Anastasia4. 8. 2023

Ztratil jsem uvolňovací list novorozence, co jsem mohl dělat, kam se obrátit, potřebuji, abychom mohli uzavřít pojištění. Dík

Dobrý den, úplně nevím, co myslíte uvolňovacím listem. Pokud se jedná o propouštěcí zprávu, můžeme Vám vytisknout novou a Vy se pro ni můžete na našem oddělení zastavit. S pozdravem MUDr. M. Dokoupilová

Václav24. 7. 2023

Dobrý den, 11.6 tento rok jsem utrpěl mírný otřes mozku díky pádu z 8 schodů . Spadl jsem hlavou napřed a uhodil jsem se do Týla. Poté jsem byl vyšetřen a hospitalizován na 3 dny atd. Již je to více než měsíc od incidentu , avšak stále pociťuji potíže - únava, spím 12 hodin a i tak jsem unavený , problémy s koncentrací. Potíže se zvoněním v uších a světloplachostí již z větší části přešly. Také…

Hezký den, je předpoklad, že časem potíže odezní zcela. Je to ale pochopitelně zcela individuální. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
Zobrazit celý dotaz
Naďa20. 7. 2023

Dobrý den, v březnu jsem prodělala povrchový zánět žil. Nyní jsem byla na cévním na kontrolní ultrazvuk a údajně mám v jedné noze v trisle otočenou chlopeň. Pan doktor mi doporučil nosit od podzimu kompresni stehenní punčochy. Na kontrolu jdu v březnu 2024. Chtěla bych se zeptat, jestli je opravdu chlopeň i v třísle, na internetu jsem nic k tomuto nenašla. Je to nějak nebezpečné? Děkuji Vám…

Dobrý den, v žilách skutečně chlopně jsou, které brání zpětnému toku žilní krve. V třísle, kde je patrná hlavní povrchová žíla - vena sapfena magna, je jich hned několik, jejich nedostatečná domykavost, může vést k nedostatečné činnosti žilního systému, který poté vede k pocitu těžkých nohou, otoků, či zhoršování varixů ( křečových žil ). Nedostatečnost těchto chlopní je většinou dána geneticky,…

Kateřina19. 7. 2023

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Zda si můžu nechat vytetovat tetování ? , Když jsem trombofilní .. Děkuji moc za odpoved

Dobrý den, ano, to není kontraindikace tetování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Němec17. 7. 2023

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, moje 18-tileta dcera trpí na nadměrné pocení hlavne na ploskách nohou a dlaních. Měla by jít k lékaři. A prosím o radu k jakému lékaři s jaké vyšetření podstoupit? Lze to nějak řešit. Hodně jí to omezuje. Děkuji Vanda

Dobrý den, pocení je fyziologická reakce našeho těla, kdy tělo reaguje na zvýšenou tělesnou zátěž, nadměrné horko, ale i stresovou situaci. Pomocí potních žlaz způsobuje ochlazení. Nadměrné pocení (hyperhidrosa) je zvýšené vylučování potu nad hranici normy, a může být dáno geneticky, kdy jsou postižené jen některé části těla, jako podpaží, plosky, obličej, vyskytuje se pravidelně, spíše přes den…

Ivana Bauerová16. 7. 2023

Dobrý den, přestěhovala jsem se do Hořovic z Ústeckého kraje a potřebuji si zde najít nového praktického lékaře, zubního, očního lékaře a gynekologa. Na koho se mám prosím obrátit. Na webových stránkách jsem nenalezla seznam lékařů, kam bych mohla zavolat a domluvit se. Velice děkuji, Ivana Bauerová

Dobrý den, na stránkách naší nemocnice jsou pod kolonkou Oddělení a ambulance vypsány všechny odbornosti, na gynekologickou a zubní ambulanci se můžete zkusit objednat přes naší linkou 14 500, oční lékař a praktik ordinuje v rámci nemocnice jako soukromá ambulance, jejich telefonní čísla tam také najdete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Míra30. 6. 2023

Dobrý den, chtěl bych si nechat dát udělat orientační rozbor krve na vitamíny a minerály. Lékař mi bez potíží doporučení na takový rozbor nenapíše. Počítám s tím, že si test uhradím. Prosím o info, jak mám postupovat a jaká je přibližná cena tohoto testu? Děkuji.

Dobrý den, vyhledejte prosím na našich webových stránkách individuální péči Altoa. Jsou zde i preventivní programy, jistě si nějaký vyberete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kristýna29. 6. 2023

Dobrý chci se zeptat byla jsem na sonu pro vyloučení flebotrombozy a to vyšlo v pořádku.Ve zprávě stojí ještě povrchové žíly v úrovni dist.bérce mediálně vpravo fokálně vinuté.A v obou tříslech ojedinělé uzliny benigního vzhledu,bez zn.aktivace..Prosím co to znamená.Děkuji

Dobrý den, povrchové žíly jsou v krátkých úsecích zahnuté, jejich průběh není rovný, což ale neznamená nic patologického. Uzliny v tříslech se vyskytují poměrně často, pokud jsou malé a mají benigní ( nerakovinný ) vzhled, také se nejedná o nic patologického. Četnější či opravdu zvětšené uzliny mohou znamenat třeba infekci v oblasti končetiny, ale třeba i malé pánve, ale to z popisu vašeho…

Kateřina28. 6. 2023

Dobrý den, od dětství mám v obou podpaždí vystouplá znamínka. Nikdy nezměnily barvu, ani tvar. Ráda bych si je nechala odstranit. Lze v hořovické nemocnici - pokud ano - na jaké oddělení se objednat a je nutná žádanka od pediatra? Děkuji.

Vážená Kateřino, ve Vašem případě bude nejlepší zajít nejprve ke kožnímu lékaři a následně se můžete objednat i telefonicky na chirurgické ambulanci k odstranění znamének v ambulanci malých výkonů. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Darja Cáblová26. 6. 2023

Dobrý den, paní doktorka z léčby bolesti mi předepsala náplast Buprenorfin Mylan 35. Teď má bohužel dovolenou. Mohu se zeptat, prosím, Vás, zda si mohu k této náplasti vzít např. doretu, nebo ataralgin? Omlouvám se, že Vás obtěžuji a moc Vám děkuji. Přeji krásné letní dny. Darja Cáblová

Dobrý den, pokud máte velké bolesti, můžete si zkusit vzít Ataralgin nebo třeba Ibalgin, uvidíte, jaký to bude mít účinek, v kombinaci jsou výhodnější léky s jinýmo mechanismy účinku . Doreta může efekt náplasti hodně znásobit. Každý ale reaguje na léky na bolest jinak, než bude k dispozici lékař, který vás zná, můžete zkusit vzít do kombinace s náplastí ještě třeba Paralen či Codein. S…

Anastasia25. 6. 2023

Dobrý den, rodila jsem přirozeně a nyní mám hemeroidy. Jak se toho mohu zbavit, když kojím? Četla jsem, že se dá použít Detralex, ale miminku jsou 4 dny a mám strach, aby to něčemu neuškodilo?

Dobrý den, dle zahraniční literatury má Detralex velmi nízké riziko pro miminko, v českém příbalovém letáku se nedoporučuje. Zkuste nejdříve třeba koupele z dubové kůry, a pokud to nepůjde je možné ho krátkodobě použít. Nebo zkuste lokálně čípek Faktu. Lokální užití dle zahraniční literatury přestupuje fo mléka minimálně. S pozdravem M. Dokoupilová

Adéla21. 6. 2023

Dobrý den, přítel je x let po operaci tříselné kýly, nyní ho začlo bolet v třísle , je možné, že se kýla vrátila ? Děkuji

Vážená Kateřino, ve Vašem případě bude nejlepší zajít nejprve ke kožnímu lékaři a následně se můžete objednat i telefonicky na chirurgické ambulanci k odstranění znamének v ambulanci malých výkonů. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Hana20. 6. 2023

Dobrý den, matka už několik let bere ráno a večer mobivelan na chronickou žilní nedostatečnost. Krevní tlak má 90/60, tep OK, srdeční arytmii nebo cukrovku nemá. Má k večeru oteklé nohy, které jí ale ráno splasknou. Nyní jsme si všimli, že se jí u lýtka z levé i pravé nohy po kapkách uvolňuje voda /zřejmě lymfa/. Jde zhruba o jednu kapku za 90 sekund. Může to souviset s žilní nedostatečností?

Dobrý den, otoky nohou mohou vznikat z mnoha příčin, které se zároveň mohou i kombinovat. Pokud je má maminka zejména ve večerních hodinách. jistě se bude také jednat o známky chronické žilní nedostatečnosti, ale v tomto případě bude dobré maminku objednat na komplexní interní vyšetření, které se zaměří i na další příčiny vzniku otoků a bude se moci přenastavit případná léčba. S pozdravem MUDr. J…

Čížek Jakub16. 6. 2023

Dobrý den. Ráno jsem vztal a měl jsem oteklý horní ret, nevím o žádných alergiích, které bych měl. Měl bych navštívit svého lékaře?

Dobrý den, asi to bude projev alergie, lékaře vyhledejte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva Königová15. 6. 2023

Dobrý den,od včerá mám zvýšeny teploty, únava a bolesti kloubů,co to může s pisobovat a doktorovy se mi nechce jit protože jsem ze synem na paragrafu

Dobrý den, příznaky, které popisujete odpovídají nejvíce virové infekci, nelze vyloučit třeba ani Covid. Většinou se doporučuje klidový režim, vitaminy, pitný režim. Při zhoršení stavu svého praktického lékaře raději kontaktujte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zdeněk Frána15. 6. 2023

Dobrý den. Asi tři týdny mi občas brní na pravé lopatce. Prosím o informaci. Předem děkuji a přeji hezký den

Dobrý den, obtíže jsou velmi nespecifické, budete muset vyhledat pratického lékaře, který vás vyšetří a nasměruje. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Aneta15. 6. 2023

Dobrý den,co znamená Přiměřený nález na nitrohrudních orgánech? Dekuji

Dobrý den, to znamená, že orgány, které byly vyšetřeny ( RTG plic ?) jsou bez patologie, v pořádku. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka Bínová15. 6. 2023

Dobrý den jsem nemocná se zádama, paní dr. mě posílá na vyšetření do rehabilitačního centra. Do zprávy napsala diagnózy mých rodičů ,že se nechci léčit na psychiatrii atd . Je to normální? Děkuji za odpověď

Dobrý den, rodinná anamnesa je součástí lékařské zprávy, včetně diagnosy vašich rodičů. Rodinnou anamnesu (nemoci rodičů) sděluje pacient, pokud jste je aktuálně neuváděla, byly tyto informace sděleny od vás již dříve. Zprávu nemám k dispozici a nepřísluší mi tedy posuzovat její formu ani obsah. Pokud máte obtíže se zády, je vyšetření v rehabilitačním centru dobrá volba. S pozdravem MUDr. J.…

Dáša14. 6. 2023

Dobrý den, manžel 73 let. Několik měsíců úporný kašel, cukrovka II.typu. Užívá siofor Závislý na alkoholu. Trojí nadměrnou plynatostí. Dnes nástup do nemocnice na vyšetření střev kolonoskopií. Z jakého důvodu je toto vyšetření prováděno a zároveň dotaz jaké komplikacemi hrozí při nadměrné konzumaci alkoholu v souvislosti c diabetem a lékem siofor. Děkuji. Dáša Janáčková N

Dobrý den, opravdu nevím proč váš manžel absolvuje kolonoskopii, nejspíš pro tu plynatost. Závislost na alkoholu je nebezpečná i bez kombinace s diabetem a jeho léčbou. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Leona12. 6. 2023

Dobrý večer, můžu synovi 5 let 21 kg. na ATB duomox 750mg. Dat na noc i pul tablety dithiadenu na sklidneni kašle? Nerada bych aby se mi z te kombinace leku nejak osypal

Dobrý den, s antibiotiky (Duomox) můžete Dithiaden skombinovat bez obav. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Markéta11. 6. 2023

Dobrý den, mohu se zeptat mamka má poslední stadium cirhózy jater .Poslední dny zapomíná mluví scesty,ducha s kyslíkovými brýlemi měla.i kyslikihou masku nemohla se nadechnout teď má znovu kyslíkové brýle.Nechce jíst,hýbat nohama nic jen spí celý dny .Mohu se zeptat jak dlouho tento stav může ještě trvat ? Dekuji

Dobrý den, to je otázka především na její ošetřující lékaře. Pokud maminka souhlasí, aby jste byla informována, vyžadujte informace od ošetřujících lékařů. Cirhosa jater je vážné onemocnění, poslední stadium poškození jaterní tkáně, dezorientace je jedním z příznaků již rozvíjejících se vážných komplikací tohoto onemocnění, ale záleží na mnoha okolnostech, třeba se její stav v rámci léčby…

Bohumila Radová10. 6. 2023

Dobrý den má dcera je epilepticka,ale když má jít se mnou do obchodu třeba Albert tak jí začne bolet hlava a chce pít,co to znamená?Předem děkuji Radová

Dobrý den, to je otázka asi na jejího ošetřujícího neurologa, ale možná, že to také znamená, že nerada chodí do obchodu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Natálie9. 6. 2023

Dobrý den, přes 14dni mi zubarka trhala zub ve předu v pravo a dala mi stehy minulý týden tam nebyla ikdyz jsem byla pozvána dnes jsem ji volala znova a zas tam nebude. Je možné si stehy vytáhnout doma?

Dobrý den, raději vyhledejte lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alex8. 6. 2023

Dobrý den, už dlouhou dobu, už ani nepamatuji kdy jsem na ni přišel, mám nad varlatami na pravé straně nahmatatelně trvou "bouli". Ukrutně bolí při nějaké větší fyzické zátěži, jinak bolí méně či více náhodně. Je to něco závažnějšího na co bych si měl dávat pozor?

Dobrý den , navštivte urologickou ambulanci. Objednejte se na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra7. 6. 2023

Dobrý den, mám takový problém. Už od neděle je mi divně. Jsem malátná, je mi zle od žaludku a nemůžu skoro jíst. Je mi pořád na zvracení, ale nezvracím. Jsem slabá a taky jsem z toho dost nešťastná. Bezdůvodně emoční, pláču. Taky se mi poslední týdny dělají na těle nevysvětlitelné modřiny. Nevím zda to souvisí. Těhotenský test jsem si dělala a je negativní, tak už vážně nevím. Můžete mi prosím…

Dobrý den, toto není online poradna, takže předpokládám, že je stav již vyřešen, ve vašem věku bych očekávala třeba nástup nějakého infekčního onemocnění, v poslední době je nyní hodně případů zvracení a průjmů infekčního původu, každopádně pokud by podobný stav trval delší dobu je vhodné navštívit praktického lékaře či pohotovost. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie1. 6. 2023

Dobrý den dneska jsem nártem omylem kopla sestru do lokte, nárt mě bolí pychlavou bolestí při chůzi nebo pohnutím kotníkem a palcem otok není ale mám tam bouli nevím co by to mohlo být

Dobrý den, asi jedná o pohmoždění okolní tkáně kotníku, pokud bolest neustoupí, bude vás bolet pohyb a případně se vyskytne i otok, vyhledejte lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petr Jiránek31. 5. 2023

Dobrý den, na vyšší cholesterol mi byl předepsán Rosucard. Nevím, zda současně s tímto lékem mohu i pravidelně denně pít štávu z grapefruitu, neboť to se někdy s léky neslučuje, nebo spíše přímo vylučuje.

Dobrý den, v tomto případě není pití grapefuitové šťávy problém. S pozdravem MUDr .J. Ziková

AS30. 5. 2023

Dobrý den. Poslední dobou se mi občas stane, že v hlavě mám jakoby obraz nějaké řvoucí osoby a “slyším” její řvaní. A nevím, kam se s tím obrátit. Stává se mi to tak dvakrát týdně poslední měsíc a netuším, co by to mohlo způsobovat. Jinak hlasy ani vidiny nemám, jen občas to řvaní v hlavě. Trvá to třeba max. do pěti minut, ale vždy mě to vykolejí. Občas mě také bolí hlava, několikrát jsem málem…

Dobrý den, pokud jste prošla podrobným neurologickým vyšetřením, včetně lumbální punkce, jistě máte vyloučené závažné neurologické onemocnění. Možná, že se ve vašem případě může jednat o psychosomatické obtíže, zkuste vyhledat nejprve psychologa, proberete vaše obtíže a popřípadě vás nasměruje dále. S pozdravem MUDr .J. Ziková

Miky30. 5. 2023

Dobrý den, chtěl bych se zeptat protože dnes po ránu se mé přítelkyni spustila krev z nosu sama od sebe a už ji déle bolí intenzivně v podbřišku po tom co jsme měli dostikrát sex, jestli to znamená otěhotnění či ne, ochranu jsme používali vždy ale také se stalo že se tam dostal že vzrušení bez ochrany dříve než se stihla nasadit, nikdy jsem nevyvrcholil přímo do přítelkyně pouze s kondomem ale…

Dobrý den, krvácení z nosu a případná gravidita spolu nesouvisí. Zdali je vaše přítelkyně těhotná vám nepovím, bude si muset udělat těhotenský test, popřípadě navštívit gynekologa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela26. 5. 2023

Dobrý den, chci jít na konci června na tetování, ale v polovině září mi mají v celkové anestezii trhat všechny čtyři osmičky. Mám s tetováním raději počkat nebo to nevadí? Popř. jak dlouho po vytržení by bylo v pohodě se nechat tetovat? Děkuji.

Dobrý den, na tetování jít v červnu můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vašek26. 5. 2023

Dobrý den, chtěl bych se zeptat mám po operaci 2 perionalni píštěle rána nebolí akorát při vykonání potřeby občas z rány výtečné taky sekret už mám po operaci cca 5 měsíců a stále se nezahojila nebolí nenatyka jen vytéká sekret občas z te rány co se stím dá dělat dekuji

Vážený Vašku, Vámi udávané potíže ukazují na trvající konečníkovou píštěl. Doporučuji objednat se k vyšetření do koloproktologické ambulance. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Martin25. 5. 2023

Dobrý den, už delší dobu pozoruji změny polohy levého varlete, kde se občas natočí vodorovně a občas je svislé, nijak nebolí, ale mám starost zda je to normální či nikoliv Děkuji za odpověď

Dobrý den, toto je vcelku běžná záležitost, řešilo by se pouze při větších obtížích jako je bolest při "zaškrcení" varlete, preventivně se neprovádí. Pokud však budete pociťovat častěji bolesti v oblasti varlete doporučuji ihned navštívit urologickou ambulanci. S pozdravemn Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
Zobrazit celý dotaz
Lukáš24. 5. 2023

Dobrý den, maminka má náplastí na bolest-buprenorphine stada 20.Mohou vyvolat demenci a nebo být podobné účinky. Děkuji moc.

Dobrý den, buprenorfin je opiát, tedy látka na tlumení bolesti, která se podává většinou až když už neúčinkují žádná jiná neopiátová analgetika. Vedlejší účinky jsou tedy typické pro opiáty - útlum, točení hlavy, únava, zácpa, nadměrné pocení, poruchy dechu, navíc mohou být navíc znásobeny účinkem dalších léků působících na CNS,kde se potom nedá vyloučit ani tendence ke zmatenosti . Po delším…

Alena24. 5. 2023

Dobrý den, v lednu jsem prodělala druhý covid, od té doby každý měsíc nějaké nachlazení, až zánět průdušek (léčeno atb) před měsícem a zánět vedleších dutin (léčeno atb) před týdnem, dnes mě opětovně pálí průdušnice/průdušky, je možné, že by se mohlo jednat již jen o formu postcovidového syndromu, nebo můžu mít natolik oslabenou imunitu, že jsem opět nemocná? před antibiotiky jsem byla na…

Dobrý den, postcovidový syndrom má mnoho subjektivních i objektivních příznaků, opakující infekce horních cest dýchacích k nim ale vysloveně nepatří. Svoji imunitu se snažte podpořit vitaminy, doplňky stravy, pravidelným pohybem. S pozdravem MUDr.J. Ziková

Petra K.24. 5. 2023

Od roku 2011 se léčim s UC, hypotyreozou, refluxem ( nyní i hiatova hernie, poslední rok mimojicnové projevy, hlavně chronický kašel a polypoza žaludku, psychiatrickymi nemocemi. Zjištěn i zvýšený Faktor VIII a snížený protein S, ale hlídáná už nejsem. V roce 2019 Zjištěna periferní spondylartritida, měla jsem i vysoký RF 116. Tento rok v lednu i vysoký tlak, pár let mám i vysoký cholesterol,…

Dobrý den, z výsledků, které jste uvedla, jsou mírně mimo normu CRP a trombocyty. Tyto parametry se mění v řádu dnů a nelze z nich nic dlouhodobého predikovat. Glykemie 5,7 je na horní hranici normy. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra M.18. 5. 2023

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co se dá dělat v případě, že lékař při podávání léků na ředění krve vůbec neměří pacientovi srážlivost což se samozřejmě odrazilo na jeho stavu/málem se stalo fatálním. Jaký je v tom případě postup? Nejde mi o peníze, ale o to, že takový lékař by neměl vykonávat praxi když ohrožuje životy svých pacientů svou nedbalostí. Mockrát děkuji za odpověď.

Dobrý den, k vašemu konkrétnímu případu se vyjádřit nedovedu, jen chci upozornit, že v současnosti se již hojně užívají moderní léky na ředění krve, kde se srážlivost skutečně neměří, jejich účinky jsou stabilní - tzv. NOAC ( Pradaxa, Eliquis, Xarelto). U antiagregancií ( Anopyrin, Godasal, Trombex) se také srážlivost netestuje. Vyjímkou je například Warfarin, kde jsou nutné pravidelné…

Olga17. 5. 2023

Dobrý den.Provádíte abdominoplastiku na pojištovnu? Děkuji Ptáčková

Vážená Olgo, abdominoplastika hrazená pojišťovnou musí být prováděna na klinikách plastické chirurgie po řádném vyšetření a doložení nutnosti provedení výkonu ze zdravotního hlediska. Doporučuji se tedy obrátit na tato pracoviště. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Eva10. 5. 2023

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Mám kluka, kterému bude 6 let a nevím jeho krevní skupinu. Po porodu mi to nezjistili. Proto bych chtěla na odběr krve. Chci se teda zeptat, jestli musím mít nějakou zadanku od jeho lékařky, nebo nemusím Přeji hezky den.

Dobrý den, zjištění krevní skupiny je zpoplatněná služba, pokud to není ze zdravotních důvodů. Doporučuji kontaktovat nejbližší transfuzní stanici a zjistit bližší informace na konkrétním místě. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Eliška6. 5. 2023

Dobrý den, mám zlatého stafylokoka a beru cotrimoxazol al forte. 4 dny jsem měla pouze 37 a bolest hlavy, to jsem lečila panadolem, to jsem sdělila paní doktorce a nastavila mi 7 dní. Teď je 5. den mám bolesti v bedrech i jakoby pod levou lopatkou a teplotu 39. Jelikož je sobota doktorce se nedovolám. Mám je brát 7 dní, ale bojím se co bolest v bedrech může znamenat. Piju hodně vody. Děkuji za…

Dobrý den, obecně platí, že pokud užíváte antibiotika a máte 5. den horečku ( dokonce 39 st. C) je třeba kontaktovat lékaře, třeba i pohotovost, znamená to že antibiotická léčba již není dostatečná a nejspíše došlo k nějaké komplikaci, bude to chtít nové vyšetření. S pozdravem MUDr. J Ziková

Terereza5. 5. 2023

Dobrý den, v listopadu 2021 jsem ze dne na den ztratila čich . Zároveň během dalšího měsíce se mi projevila první alergicka reakce . Do dnešního dne sem mela 3 x silnou alergickou reakci kdy jednou z toho sem musela do nemocnice a 2 x mi museli volat záchranku mezitím byli 4 lehčí které sem zvládla doma za pomoci léku na alergii . Ta nejhorší byla kdyz sem si dala borůvkovou panacotu . Přitom i…

Dobrý den, nejspíše potravinovou alergii máte, v jakém rozsahu a jak jí předcházet či účinně léčit, se dozvíte až po komplexním alergologickém vyšetření. Neodkládejte ho. S pozdravem MUDr. J. Ziková

danka5. 5. 2023

dobrý den,mam vysledky z odberu krvi.HDL cholesterol1,21,Triacylglyceroli2,56,non HDL cholesterol3,0,B MCV98,Glukoza3,8,klirens kreatinin v GF CKD-EPI1,29,B MPV 11,8 mam mat obavy,_?hdl je velmi nizky.dakujem predom

Dobrý den, hodnotu HDL cholesterolu máte v normálním rozmezí, obecně horší dlouhodobou prognosu mají lidé, kteří mají tuto hodnotu pod 1,0. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika3. 5. 2023

Dobrý den chtěla bych se zeptat, jestli jde u zubaře platit na splátky děkuji za odpověď

Dobrý den, to je otázka především na vašeho ošetřujícího stomatologa. V naší nemocnici tento způsob platby zaveden není. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Val2. 5. 2023

Chci darovat krev nebo plazmu, ale měla jsem vymklý kotník a pohmožděné zápěstí. Na kotník mi dali SD na 14dni a ruku do ortézy. Na 20 dní inhixu, injekce. Po jak dlouhé době po ukončení injekci můžu darovat? Teď je rehabilituji.

Dobrý den, účinek nízkomolekulárních heparinů ( Inhixa) je krátkodobý, měl by odeznít dle druhu přípravku za 12 -24 hod. Dlouhodobý účinek na vaši srážlivost nemá, po dokončení aplikce nemusíte řešit případný odklad darování krve. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marek30. 4. 2023

Dobrý den rád by jsem se zeptal kde se dá hodnotit přístup personálu vaší nemocnice a zda vůbec to jde děkuji .

Dobrý den, k hodnocení s poskytováním zdravotní péče slouží dotazníky spokojenosti, které jsou k dispozici na stojanech ve vnitřních prostorách nemocnice. S pozdravem Petra Horáková

Petra Horáková
Zobrazit celý dotaz
Martina30. 4. 2023

Upravuji puvodni zpravu. Dobry den. Chtela jsem se zeptat. Jaka je pravdepodobnost nakazy 5.nemoci po styku s osobou, ktera byla v kontaktu s nakazenym. Rodice pomahali minuly tyden s hlidanim vnuka a dnes jim snacha oznamila, ze je kluk marod. A my tam u nich vcera byli(u tech rodicu). Mame 2 deti. Dekuji za odpoved.

Dobrý den, 5.dětskou nemoc většina z nás prodělá v dětství. V dospělosti, díky vzniklým protilátkám, ji opětovně obvykle nechytí. Nicméně tato nemoc je infekční již před vznikem příznaků. Z toho vyplývá, že pokud by Vaše rodiče 5.nemoc dosud neprodělali (což není moc pravděpodobné), mohli ji přenést na Vaše děti. Toto onemocnění patří mezi běžné dětské nemoci, s většinou nekomplikovaným průběhem…

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Martina30. 4. 2023

Dobry den. Chtela jsem se zeptat. Jaka je pravdepodobnost nakazy 5.nemoci po styku s osobou, ktera byla v kontaktu s nakazenym. Rodice pomahali minuly tyden s hlidanim vnuka a dnes jim snacha oznamila, ze je kluk marod. A my tam u nich vcera byli(u tech rodicu). Dekuji za odpoved.

Dobrý den, 5.dětskou nemoc většina z nás prodělá v dětství. V dospělosti, díky vzniklým protilátkám, ji opětovně obvykle nechytí. Nicméně tato nemoc je infekční již před vznikem příznaků. Z toho vyplývá, že pokud by Vaše rodiče 5.nemoc dosud neprodělali (což není moc pravděpodobné), mohli ji přenést na Vaše děti. Toto onemocnění patří mezi běžné dětské nemoci, s většinou nekomplikovaným průběhem…

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Miloš Bizub29. 4. 2023

Prosím vás mám už 6.mesicu v sobě zlomenou jehlu v oblasti trisel. Nyní po 6.mesicich mě strašně bolí koule a nemůžu ani chodit. Co mám dělat? Moje tel. Číslo. 731375245

Dobrý den, okamžitě navštivte lékaře - nejlépe chirurgickou ambulanci, i cestou centrálního příjmu nemocnice či pohotovosti. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jaroslav28. 4. 2023

Dobrý den. Na pravé noze mám velké křečové žíly pod kolenem... Někdy mám velké bolesti nohou (těžké) je nutné se objednat přes Praktického lékaře nebo mohu k Vám.. děkuji

Dobrý den, pokud máte zájem o vyšetření křečových žil ( varixů), objednejte se k cévnímu chirurgovi ( Dr. Valešová, Dr. Opatrný), na recepci na tel. 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vera28. 4. 2023

Prosím před týdnem my byl odstraněn polyp ve streve ambulantně.Problem nemám jen se chci zeptat zda mohu jet do termálních lázních kde je tepla voda.moc děkuji

Dobrý den, do lázní můžete bez obav vyrazit. S pozdravem MUDr. M. Voška

zuzana24. 4. 2023

Dobry den,mam silnou reakci na paracetamol/napuchly oblicej,usta a rty.Jak se mam zachovat<

Dobrý den, při alergické reakci na nějaký lék, která se projeví otokem obličeje a úst, si můžete vzít akutně doma antihistaminika, pokud je máte - Zyrtec, Zodac, Analergin a vyhledejte lékařskou pomoc. Pokud se jedná o první projev, nikdy nevíte, jak se bude u vás alergická reakce bude vyvíjet. Může odeznít postupně sama, zvlášť, když budete mít po ruce danné léky, ale je také možné, že se bude…

Alena15. 4. 2023

Dobrý den,posledních pár měsíců se mi času od času stalo,že jsem se v noci probudila s brněním palců na nahou,které bylo natolik nepříjemné že se nedalo brnění ani zaspat. Brnění se začíná projevovat nejen v noci občas ho pocítím i během dne bez většího vytížení. Brnění mívám i na částech zad nejčastěji okolo lopatek a nyní brnění začínám pociťovat u palce na pravé ruce,které přetrvávalo necelé…

Dobrý den, pokud budete mít opakovaně parestezie, navštivte praktického lékaře, odebe základní laboratorní odběry a případně vás může odeslat na vyšetření k neurologovi. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Darja Cáblová15. 4. 2023

Dobrý den, ve čtvrtek mi lékař sdělil, že manžel umírá. Je doma, dojde jen na záchod, na službu peč. prý nároknemá. Já sama jsem nemocná, špatně chodím. Poraďte prosím co mám dělat. Moc děkuji, Darja Cáblová. P.S. Jediná dcera bydlí vCechách a pomoci nemůže.

Dobrý den, na péči pečovatelky váš manžel nárok má, byla by i možnost využít pomoci paliativního týmu , pokud máte zájem, je možno kontaktovat náš podpůrný a paliativní tým. Kontakty: Mgr. Jitka Lacinová - koordinátor PaPT - 720 044 014 S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zdeňka Suchá14. 4. 2023

Dobrý den, ve středu jsem byla na plastice horních víček a v neděli bych měla pokud to vyjde letět balónem, už nám to 3× odložili, můžu prosím letět se nevytaženými stehy děkuji za odpověď s po Zdena Suchá.

Dobrý den, tuto otázku by bylo ideální nasměrovat na operatéra. Nicméně, pokud nemáte potíže ve smyslu výrazných bolestí, krvácení, otoků, tak by s letem balónem neměl být problém. Každopádně doporučuji ještě kontaktovat operatéra. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Miroslav Grüner13. 4. 2023

Dobrý den, prosím chtěl bych se objednat na vyšetření kolena ale nevím kam. Děkuji

Dobrý den, objednejte se přes recepci na lince 14 500 na ortopedickou ambulanci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Miroslav Grüner13. 4. 2023

Dobrý den, prosím chtěl bych se objednat na vyšetření kolena ale nevím kam. Děkuji

Dobrý den , objednejte se do ortopedické ambulance, na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Evík9. 4. 2023

Dobrý den, jaká je zhruba čekací doba na operaci (plastika bubinku za pomoci fascie)? 2mm dira do stredousi.. děkuji za odpověď

Dobrý den, myringoplastiky na našem pracovišti neprovádíme. Zkuste se objednat na konzultaci na ORL kliniku v Motole. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Šárka8. 4. 2023

Dobrý večer chtěla bych poradit mám zvýšenou kyselinu močovou neustále pribiram na váze ,můžete mi poradit co s tím dělat děkuji za odpoved

Dobrý den, souvislost mezi navyšováním hmotnosti a vysokou hladinou kyseliny močové bychom mohli hledat ve vašem příjmu potravin, který nejspíš nebude malý a bude bohatý na červené maso, vnitřnosti, zrající sýry, alkohol či luštěniny. Dna, která je akutním projevem vysoké hladiny kyseliny močové, se odjakživa nazývala nemocí králů. Takže bych doporučovala snížit nejen celkový příjem kalorií,…

Jana Valkova5. 4. 2023

Dobrý den, funguje v nemocnici zubní pohotovost prosím? Jaké jsou ordinacni hodiny? Děkuji.

Dobrý den, v současné době zubní pohotovost v nemocnici zajištěna není. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Markéta Hrdinová3. 4. 2023

Dobrý den, u svého praktického lékaře jsem měla zvýšené hodnoty jaterních testů.Vystavil mi zadanku na vyšetření v Jaterní poradně.Chtela bych ze zeptat zda to dělala na některém z vašich oddělení.děkuji

Dobrý den, pokud máte žádanku na vyšetření do gatroenterologické ambulance, můžete se objednat i do naší nemocnice na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana2. 4. 2023

Dobrý den,prosím o informaci,zda je možné u vás absolv.ambulantní infůzní podávání ATB ( neurobrelioza ).Děkuji

Dobrý den, ano, je to možné, musíte mít zprávu či žádanku od lékaře, který léčbu indikuje, musí tam být jaká ATB a v jakém dávkování se budou podávat, včetně celkové doby podávání a číselné diagnosy. Váš ošetřující lékař se může informovat na lince 311 55 9808 v Nemocnici Hořovice. S pozdravem MUDr. J. Ziková

V29. 3. 2023

Dobrý den, mám dotaz. Předem děkuji za odpověď. Už asi měsíc mě neustále trápí nutkání jít se vyčůrat, a to i po vyprázdnění. Žádná bolet, ani pálení při močení nepočítají. Akord chvilku po močení mě chvilku pálí. Dříve jsem takové problémy nemela. Stačilo mi dojít si max 4 na WC. Žádné léky neberu, krom antikoncepce. Nemohl by být na víně třeba sex? Děkuji předem moc za odpověď.

Dobrý den, může se jednat o příznaky močové infekce, ale třeba i gynekologický problém, bez klinického a kultivačního vyšetření se asi dál nepohnete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva Hálová29. 3. 2023

Dobrý den, prosím, kdy budete otevírat psychiatrické oddělení? Předem děkuji za odpověď. Hezký den

Dobrý den, Centrum duševní rehabilitace bude otevřeno v létě letošního roku. Informace naleznete na www.cdr-akeso.cz S pozdravem MUDr. J. Ziková

Nicola28. 3. 2023

Dobry den, cca 14 dni dozadu jsem si na spodni dasni nahmatala zdurelou dasen, neni to primou boulicka ale hybe se to je to jakoby zilka nebo uzlina…neboli, nic nevyteka…zezacatku jsem si na to hodne sahala, pak jsem prestala a prijde to mensi ale porad je tam…jazykem ji necitim, jen kdyz si na dasen sahnu, na pohled taky neni nic videt…zubarka mi udelala rengenovy snimek a nic na nem nebylo,…

Dobrý den, pokud vás vyšetřila stomatoložka, včetně RTG vyšetření a nic nenalezla, je malá pravděpodobnost, že by se jednalo o nějaký závažný nález. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Klára27. 3. 2023

Dobrý den,jdu s dotazem na manžela.Manzel má alergii na roztoce.Problwm má jen v noci(v ložnici).Máme perove periny.Od 7.3.2023 má na noc Desloradine Actavis 1batletu a Nasonex.Ale i tak v noci si musí jít striknout Vincentku.Nebude ještě někde problém?A nevadí ta Vincentka?

Dobrý den, pokud má manžel i při této léčbě obtíže, (nevím ale jaké), bude nutné dále kontaktovat ošetřujícího alergologa a případně zajistit i další opatření, nevím, zdali péřové peřiny jsou ideální. Vincentka ničemu nevadí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Květi26. 3. 2023

Dobrý den , zemřel mi syn před měsícem ,který nekouřil , nepil alkohol , cvičil , vegetarián , jak je možné ,že takový člověk 41 let může ve spánku dostat infarkt? Žádná skrytá vada . Nemohu na to stále přestat myslet ,asi se z toho zblázním. .Proč ? Proč?Děkuji za odpověď

Dobrý den, to je mi moc líto, že se vám přihodila taková tragédie. Nevím jak byl váš syn zpětně vyšetřován, ale mohlo se jednat i o nějakou srdeční vadu, která se projevila náhle. Jinak předčasný infarkt hrozí v rodinách, kde je dědičný předpoklad k vysoké hladině cholesterolu, kde ani již nezávisí na dietních opatřeních, ale to by tuto diagnosu, musel mít třeba někdo další z rodiny a být třeba…

Veronika Nováková26. 3. 2023

Dobrý den, dnes když jsem jela cestou vlakem mi najednou zničeho nic začalo píchat v loktu, taková silná ostrá bolest. Do 30 minut začala bolest vystřelovat do zápěstí a pak do ramena a částečně i do krku. S rukou sotva hýbu a je to velice nepříjemné. Mám taky zvýšenou teplotu a je mi hrozná zima. Nevíte co by to mohlo být? Do loktu jsem se nebouchla ani ho nijak zvlášť nezatěžovala. (Může to…

Dobrý den, může se jednat o zánětlivé onemocnění lokte, další diagnostiku musí již provést ortoped na základě klinického a popř. RTG vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Iveta25. 3. 2023

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Dostala jsem na anginu Amoksiklav antibiotika, ale začala jsem i kašlat, tak jsem si k tomu vzala Erdomed tablety, které mě vždycky na kašel zabraly. Teď mě ale přijde, jakoby to vůbec nezabiralo. Může se to vzájemně nějak ovlivňovat? Děkuji.

Dobrý den, antibiotika a látka erdostein (Erdomed) jsou vhodnou kombinací léčby zánětu dýchacích cest, oba přípravky různými způsoby léčí zánět, usnadňují vykašlávání hlenů a společně posilují slizniční imunitu. Efekt léčby se nemusí dostavit záhy, vše má svůj vývoj, pokračujte v léčbě minimálně týden, také dbejte na hojný přísun tekutin a vitaminů. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Helena Čepeláková25. 3. 2023

Dobrý den, již několik let užívám na oboustranný tinnitus Betahistin, dle lékařky “pro udržení stávající stavu”. Nikdy jsem ale nepodstoupila žádné vyšetření krční páteře či jiné, které by přispělo k možnému zjištění jeho příčiny. Jsou nějaká všeobecná doporučení např. na uvolnění šíjových svalů a obličejových svalů, která by mohla pomoci tinnitus zmírnit? Děkuji za odpověď.

Hezký den, tinnitus je primárně ušní onemocnění, na ORL se má také vyšetřovat i léčit (kortikoidy, betahistin, cinarizin, HBO, antidepresiva...). To jest ev. dovyšetření (MR mozku, ev. angiografie) má být realizováno tamtéž. Na druhou stranu existuje kromě tinnnitu primárního také sekundární (z jiné příčiny), kde je za jeho projevy odpovědné jiné onemocnění (typicky anemie - chudokrevnost,…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
Zobrazit celý dotaz
Petra25. 3. 2023

Dobrý den, může krevní obraz ovlivnit stres, únava, vyčerpaní? Leukocyty mám 3,36 trombocyty 165, erytrocyty 3,8. Před půl rokem jsem měla leukocyty 4,2, trombocyty 205 a erytrocyty 4,2. Od té doby se přidal stres, nižší příjem jídla a vyšší výdej. Může to být způsobené tímto? Může se jednat i o leukemii? Jsem vyšší a štíhlé postavy.

Dobrý den, stres ovlivňuje hodně věcí, ale na krevní obraz zase takový vliv nemá. Uvedla jste jen pár dílčích hodnot, které jdou těsně nad hranicí či pod hranicí normy, takto izolovaně nelze posoudit. Pokud jste unavená a vyčerpaná, více než byste předpokládala, například vzhledem k věku a svému vytížení, měla byste absolvovat komplexní vyšetření. Oslovte nejprve svého svého praktického lékaře.…

Olha24. 3. 2023

Dobry den , je možné použít nasonex s nazivinem?dítě 3 roky

Dobrý den, ano, léky můžete kombinovat. Účinné látky u Nasonexu a Nasivinu jsou rozdílné. Dokonce v Bendových kapičkách do nosu se léky podobné výše zmíněným cíleně kombinují pro lepší výsledek terapie. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Eva14. 3. 2023

Na rtg mi byl zjištěn vespodnim právem laloku malývýpotek !Jak mohl vzniknout?

Dobrý den, předpokládám, že se jedná o plíce. Důvodů vzniku malého množství tekutiny v pohrudniční dutině je mnoho. Velmi stručně se může jednat o důvod v samotné plíci, kdy je to nejčastěji projev například prodělaného zánětu plic, nebo se jedná o určitý typ celkového převodnění organismu, při kterém je jedním ze symptomů nadbytek tekutiny i v pohrudniční dutině, důvodem městnání tekutin v…

kocourkova eva10. 3. 2023

dostávám ráno v 7,30 tramal 100 injekce mohu zároven užívat furolin?

Dobrý den, ano, tuto medikaci můžete užívat bez rizika interakcí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veri6. 3. 2023

Dobrý den, cca před 2 měsíci jsem si všimla, že mám pod spodní čelistí (jakoby za kostí) bouličku. Je to nejspíš zvětšená uzlina, která je tvrdá a pohyblivá. Vůbec nebolí ani při zmáčknutí. Ale občas citím takový “tahání” tlak v hlavě/ otupělost.. Je to asi 14 dnů co mě bolí hlava, mám pocit, že hůř vidím, jsem strašně unavená, až mě to omezuje v práci. Nemám moc chuť k jídlu.. Přijde mi, že se…

Dobrý den, nevím přesně na co se ptáte, ale vaše problémy nesouvisí s postižením srdce, soustřeďte se spíše na pravidelný režim a správnou životosprávu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Daniela Š5. 3. 2023

Dobrý den, od 23.2.do 2.3.jsem si do očí kapala kapky Floxal proti zánětu spojivek. Ale od úterý mám chřipku a to mi zanet zkomplikovalo. Kapky neužívám již 2 dny (dle pokynu dr.) ale oči mě opět začaly svědit a lehce bolet. Tak jsme si dnes 2x nakapala. Musím opět dokončit 7 dni léčby kvůli tomu, že jsou to antibiotika a nebo již dále kapat nemusím. Děkuji.

Dobrý den, kapky nemusíte užívat znovu týden jen kvůli tomu, že jste si je začala opět brát. Kontaktujte svého očního lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tobiasz5. 3. 2023

Dobry den , jiz delsi dobu me suzuje problem ,ktery si sam neumim ani vysvetlit.Jde o to ze neudrzim rovnovahu,mam pocit motajici se hlavy a kdyz kyvnu hlavou dolu ,projede mym telem jakoby elektrika ..Co to je=?Muzete mi poradit prosim?

Dobrý den, pokud máte problémy s rovnováhou a motáním hlavy, objednejte se na vyšetření do neurologické ambulance. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Šmejkalová3. 3. 2023

Dobrý den, po jakou dobu archivujete dokumentaci k operacím a pitvě? Děkuji

Dobrý den, dokumentace k operaci je součástí chorobopisu hospitalizovaného pacienta, který má skartační lhůtu S40. Archivuje se tedy po dobu 40 – ti let. A co se týká pitvy, pokud pacient zemře v nemocnici a je provedena pitva, tak by měl být pitevní protokol a list o prohlídce zemřelého založen v chorobopisu, tedy také 40 let. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Katarina2. 3. 2023

Dobrý den chtěla sem se zeptat chci jed s miminkem do jiný země bohužel nemám ho na koho nechat a musím ho vzít s sebou co se musí říct dětskému pediatru?

Dobrý den, Váš dotaz jsem bohužel nepochopila. Jestliže chcete s vlastním dítětem vycestovat do jiné země, kromě cestovního pasu pro dítě, není žádné omezení. V případě vycestování na krátkou dobu není nutno tuto reálii praktikovi oznamovat. Kdybyste neměla v plánu se vracet, pak jen informaci praktickému lékaři oznamte. Doporučuji zdravotní připojištění pro dítě. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Lenka28. 2. 2023

Dobry den, babicka snedla leky od dedy. Presne lek na redeni krve a pimpamperon. Klesl ji tlak puls byl 72. Odvezli jsme ji do nemocnice. Co ted s ni bude? Budou ji pumpovat zaludek? Daji ji lek na zvyseni tlaku? Jak hodne ji tyto dva leky mohou ublizit?

Dobrý den, myslím, že lék tohoto názvu neexistuje, nepochybuji, že o vaší babičku bylo v rámci hospitalizace dobře postaráno. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucka26. 2. 2023

dobry den dnes jsem spadla na bruslích na led a nějaká holcicka mi narazila bruslí do holeně na místě se mi udelala červená boule a okolo je to modré mate ponětí co bych s mohou mohla mít? aji me to celkem boli

Dobrý den, bude to nejspíš modřina, ukažte jí rodičům. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jitka20. 2. 2023

Dobry vecer byla jsem lecena s plicni embolii a dnes mi na ct cku zjistili uzlik 6 krat 4 mm. Co ten uzlik je? Mam se neceho bat?

Dobrý den, plicní uzlík ( nodulus) bývá poměrně častým vedlejším nálezem na RTG plic či na podrobnějším vyšetření plic ( CT ). Uzlíky mohou mít různé důvody vzniku, různou povahu, mohou se vyskytovat v souvislosti s prodělaným zánětem plic, s autoimunitními chorobami, ve vyšším věku mohou jistě znamenat i malignitu. Ve většině případů a navíc ve vašem věku, ojedinělý malý uzlík nemusí znamenat…

Jan19. 2. 2023

Dobrý den,mám dotaz,já jsem si vzal antibiotika místo 6:00 v 2:30,beru 3 denně po 8 hodinách mam si vzít v 6:00 další nebo 10:30? Antibiotika mam ospen 1,5.

Dobrý den, penicilinová antibiotika jsou velmi bezpečná léčiva, s nízkou toxicitou a krátkým biologickým poločasem, chyby v léčbě pramení spíše z poddávkování, takže v případě nejistoty můžete vzít i dávku navíc. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jan15. 2. 2023

Dobrý den, prosím o vysvětlení výsledků spirometrie Užívám Flutiform 250 1-0-1, Xyzal FEV1% 78,69 FVC 122,6 FEV1 115,3 MEF75 94,9 MEF50 99,3 MEF25 90,3

Dobrý den, vždy je dobré konzultovat výsledky vašeho vyšetření s vaším ošetřujícím plicním, či praktickým lékařem. Nicméně vámi uvedené hodnoty odpovídají normě. S pozdravem. MUDr. Beščecová

MUDr. Kristýna Beščecová
Zobrazit celý dotaz
Alžběta14. 2. 2023

Dobrý den, mám otázku k mému opakujícímu se stavu v předchozích 3 měsících. Většinou spojené s menstruací, silné bolesti svalů, kloubů, zejména křeče do kolen a zad. Návaly horka, zimnice, zvracení, průjem. Většinou silné křeče do okolí pupku. Může to něco být a kam se s tím obrátit? Děkuji

Dobrý den, většina obtíží může menstruaci doprovázet, snad kromě zvracení a vysloveného průjmu. Co se týká smírnění obtíží, zkuste se poradit se svým gynekologem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana13. 2. 2023

Dobrý den,ordinace ještě u vás doktorka Serclova?Dekuji

Vážená Jano, paní doktorka Šerclová v nem. Hořovice již nepracuje. Nadále pracuje v ISCARE a nově ve FN Královské Vinohrady. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Anežka K.11. 2. 2023

Dobrý den, již měsíc mám silné bolesti od ramene až po zápěstí. Ruku zvednu, ale s velkou bolestí. Stává se, že v ní neudržím třeba hrnek. Tato bolest se objevila při masáži šíje když jsem byla na léčení v lázních. Mám naději, že bolest sama odezní? Děkuji

Dobrý den, pokud obtíže přetrvávají již měsíc, vyhledejte vyšetření, ortopedické event. neurologické. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Sabina9. 2. 2023

Dobrý den, jsem nyní 32. tt a poslední týden mě hodně svědí a pálí v nose a mám vodovou rýmu. Žije s námi doma pes. Nikdy jsem neměla žádné alergie. Je možné, že se mi nyní alergie objevila a mohla by být na psa? Co můžu proti tomu udělat? A vymizí případně alergie po porodu? Předem moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, alergii nelze vyloučit, ale třeba se jedná jen o virozu, uvidíte sama. Při přetrvávání obtíží si můžete zkusit vzít antihistaminika, poraďte se se svým gynekologem, která nejsou kontraindikována v těhotenství, popřípadě při laktaci, pokud obtíže vymizí, jedná se nejspíše o alergii. O jakou alergii se jedná, zjistíte speciálním vyšetřením na alergologické ambulanci. S pozdravem MUDr.…

Šárka8. 2. 2023

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o názor, je mi 28 let, často sportuji i v zimě, jsem nekuřák. V poslední době jsem nebyla nemocná ani nachlazená. Velmi mě vyděsilo, když jsem po ránu měla jakoby knedlík v krku, a když jsem to z něj chtěla vytáhnout, několikrát po sobě jswm vypliva krev, takovou jako y již zaschlou. K lékaři se bojím jít. Prosím, je to moc vážné? Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, mohu jen odhadovat, mohlo se jednat o epistaxi ( krvácení z nosu ), ne silnou, třeba jste si jí ani nevšimla, ale v noci vám krev steče do nosohltanu, takže později nezbývá než jí vyplivnout. Pokud se jednalo o jednorázovou záležitost, bát se ničeho nemusíte, pokud se bude situace opakovat, raději vyhledejte ORL vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavel7. 2. 2023

Dobrý den chtěl bych se zeptat co mám dělat když se mi něco zaseklo v močove trubici,rád si furt něco strkam do močové trubice ale bohužel dnes jsem si tam strkal magnetické kuličky při vyndání jsem zjistil že se vratila jen půlka těchto kuliček, pokaždé když se jdu vyčurat tak je cítím otázka je, co mám nyní dělat ?

Dobrý den, ihned doporučuji kontrolu urologem k ultrasonografickému vyšetření či vyšetření dalšími zobrazovacími metodami, pokud jsou předměty menší velkosti, dají se odstranit cystoskopicky kamerou přes močovou trubici. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
Zobrazit celý dotaz
Milena3. 2. 2023

Chtěla bych se zeptat jestli lze užívat cipralex a pregabalin společně dekuji

Dobrý den, ano tyto léky můžete užívat společně. S pozdravem MUDr. J. Ziková

...2. 2. 2023

Dobrý den chci se zeptat protože jsem si všiml že na žaludu se mi vytvořila bílá vrstva která se při každém mytí odlupuje ( něco jako povlak na zubech ) nevím co to je a chci se zeptat co mám dělat aniž bych musel k doktorovi

Dobrý den, nejspíše bude stačit navštívit svého pediatra k předpisu antibiotické či antimykotické mastě nebo krému. Pokud tyto obtíže budou přetrvávat, tak doporučuji navštívit dětského urologa. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
Zobrazit celý dotaz
Valerie2. 2. 2023

Dobry den,už několik let mě bolí břicho,v roce 2015 jsem byla na laparos.operaci žluč.kamenů,ale to břicho mě bolelo už předním. Bolí na pravé straně v tříslech a někdy i výše v pravo.Většinou při nošení většího nákupu při chůzi,někdy i v klidu nebo při stresu.Včera jsem zakašlala a bolest jsem také cítila.Spis je to takový tlak.Jednou v noci jsem měla velkoubolest,až jsem nemohla spát.Od operace…

Dobrý den, ke zhodnocení těchto obtíží by bylo třeba komplexní vyšetření, včetně vyhodnocení klinického stavu, laboratorního nálezu, zde mohu jen nastínit možná dovyšetření, nové vyšetření chirurgem, zdali se nejedná o tříselnou kýlu, popřípadě vyšetření dalšími specialisty , gastroenterologem, možná bylo by vhodné i gynekologické vyšetření. V případě úzkostných stavů jsou také časté tlaky či…

Šárka.H26. 1. 2023

Dobrý den.Vcera jsem byla na ortopedii s ramenem jelikož mě poslední měsíc poboliva.Pan doktor mě odeslal na RTG.Mam výrazné rtg nálezy léze C3-6 v krční páteři,mohu se zeptat co to znamená a jestli je to nebezpečný.Dekuji za odpověď Huclová.

Dobrý den, léze je velmi obecné označení, vysvětlení a případné dovyšetření nálezu náleží lékaři, který RTG indikoval, i když kvůli jiné diagnose. S pozdravem MUDr J. Ziková

Radek23. 1. 2023

Dobrý den, prosím o pomoc.Už dva roky trpím bolestí levé poloviny těla, nejvíc nad levým prsem a motanim hlavy.Podle lékařů to mám od krční páteře. Mám 30 návštěv rhb,ORL,neurologii atd.,ale nikde mi zatím nedokázali pomoct.Je možné se k vám objednat?Předem děkuji.

Dobrý den, pokud se chcete objednat na vyšetření do neurologické ambulance v naší nemocnici, objednejte se na lince 14 500, s výhodou bude doporučení alespoň od praktika a poslední lékařská zpráva. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra Vyrtelářová21. 1. 2023

Dobrý den, nemůžu najít hematologie, tak píšu obecný dotaz. Jsem těhotná a mám heterozygotni mutace genu pro f. 2...musim vážně píchat injekce proti srážlivosti, když to mám jen náběh? Děkuji Vyrtelarova

Dobrý den, ano, kdyby jste v graviditě dostala trombosu, byla by to poměrně závažná komplikace pro porod. S pozdravem MUDr J. Ziková

Jana Perglova21. 1. 2023

Dobrý den Mám dotaz na dcerku Momentálně se jí opakuje záněty močových cest k tomu má angínu , léčime antibiotiky Ale večer jsem zjistila že má zbarvené lůžka pod nehty na nohou i rukou lehce modro fialové barvy. Jsou ji 3,5 roku Co to může znamenat děkuji ?

Dobrý den, vzhledem k tomu, že nález na prstech ani dítě nevidím, nemohu posoudit. Nicméně důležitý je celkový stav dítěte - pokud nemá horečky, chová se normálně, nezvrací, pije/jí, není apatické, fleky nejsou charakteru prokrvácení, pak se pravděpodobně jedná o náhodný nález (např.z prochladnutí). Pokud by nějaký z výše jmenovaných příznaků byl přítomen, je na místě navštívit lékaře. S…

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Petr Prokop18. 1. 2023

Mamince po zauzlení střev zjistili metastázi v tenkém střevě z původního adenokarcinomu konečníku. Nyní po půl roce metastázi na játrech 5,1 cm. Bere opiátové náplasti Transtec 75mikr.gr. ale i tak mám velké bolesti. Přistoupit na podávání Morfinu? Kolik času jí asi zbývá. Děkuji.

Dobrý den, tyto odhady nerad dělám aniž bych znal pacienta a podrobnosti o nádor. onemocnění. Už Transtec je opiát skoro stejný jako morfin., takže bych se Morfinu nebál. Takovýto stav můžeme vydržet měsíce i roky, ale také se může prohloubit do terminálního stavu za pár týdnů... Prim. MUDr.Šmakal Martin

Kristýna18. 1. 2023

Dobrý den, čeká mě hospotalizase a operace na vyndání žlučníku, je potřeba si pořídit kompesní podkolenky předem nebo nejsou potřeba? nebo je v nemocnici dostanu? Děkuji

Vážená Kristino, před výkonem Vám bude nasazena bandáž elastickým obinadlem, které dostanete. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Michala17. 1. 2023

Dobrý den, už delší dobu mě trápí více věcí. Za poslední půl rok jsem hrozně moc zhubla a nemám vůbec chuť k jídlu. Snažím se jíst apod, ale cítím se neustále "plná". Teď nedávno mi začali padat hodně vlasy (mám vlasy zdravé, nežehlím je a ani je nebarvím), mám nedostatek libida, častá únava / vyčerpanost, častá zima, svědění těla, dnes jsem si ještě nahmatala takovou bouličku u žebra a jde to i…

Dobrý den, určitě se obraťte na vašeho praktického lékaře, nevím jak jste na tom například s menstruací, ale pokud je i zde nějaký problém, bylo by dobré vyšetření u gynekologa, včetně odběru vašeho hormonálního profilu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Andrea17. 1. 2023

Dobry den, jsem 2 tydny po operaci krecovych zil. Mohu se dat naockovat vakcinou na Covid? Nebo je tam nejake zvysene riziko trombozy? Dekuji za odpoved.

Dobrý den, můžete se bez obav nechat naočkovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika17. 1. 2023

Dobrý den, už před měsícem jsem si nahmatala v levém podpaží asi 3 cm velkou bouli. Na dotek je trochu bolestivá, trvdá a pohyblivá. O co se může jednat? Měla bych navštívit lékaře? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, nemá smysl spekulovat, lékaře vyhledejte, zvlášť když to již trvá měsíc. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Robert14. 1. 2023

Dobrý den už sedm měsíců trpím asi chronickou kopřivkou moje doktorka mě poslala na výtěry z nosu krku a na krev kde mi bylo zjištěno v krvy vysoká sedmentace a zlatý stafilok.Napsala mi antibiotika a kapky do nosu a mezi tím jsem si už nevěděl rady stou kopřivkou ani v práci se to nedalo vydržet to příšerné svědění tak jsem si vyžádal od mojí doktorky doporučenku ke kožnímu.Kozni mi diagnizoval…

Dobrý den, určitě bych doporučila celkové odběry krve, jaterní, ledvinné testy, kontrolní krevní obraz, zánětlivé parametry a nové alergologické vyšetření se zaměřením na příčinu chronické kopřivky. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kateřina12. 1. 2023

Dobrý den, Chci se zeptat, mám rok od 3. Dávky očkováni proti covid 19 ale opět mě začala bolet ruka u místa v pichu. Co to může znamenat? Díky za odpověď

Dobrý den, může to znamenat cokoliv, není příliš pravděpodobné že by po roce od očkování tyto obtíže souvisely. Bez klinického vyšetření se nelze vyjádřit. S pozdravem MUDr. J Ziková

Katarína Kereškéniová9. 1. 2023

Dobrý deň, už asi týždeň ma neprestajne bolí hlava v oblasti ľavého spánku (nemala som žiadny úraz, ale na dotyk to bolí ešte viac). Posledné dni zažívam aj intenzívnejšiu bolesť svalov a dnes mi od rána píska v ľavom uchu. Mala by som, prosím Vás, navštíviť lekára?

Dobrý den, ano, lékaře navštivte, nejprve praktika, který vás vyšetří a eventuálně nasměruje na specialistu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Markéta F.9. 1. 2023

Dobrý den, již delší dobu trpím bolestmi v krku, uzliny jsou občas citlivé na dotek, někdy bolest třeba na 2 dny zmizí a pak se zase objeví, nejhorší je to vždy večer, někdy nemůžu ani spát, jak ostrá bolest nastoupí. Spreje, pastilky, kloktadla ani zábaly nepomáhají. Léky na bolest bolest utlumí, ale prášek si vezmu až když už je bolest na stupnici 10/10. Dojde k otupení, ráno to někdy vypadá,…

Dobrý den, zkuste navštívit praktika, aby například doplnit krevní odběry k vyloučení jiné etiologie obtíží. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka8. 1. 2023

Dobrý den už týden mám těsně pod očima suchá až vysušená místa a loupe se mi tam kůže prosila bych o radu co stím můžu dělat ??.

Dobrý den, promazávejte, například Infadolanem, pokud se stav nebude zlepšovat, navštivte kožního lékaře, většinou ordinují bez objednání. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martin7. 1. 2023

Moje varle se zvedá když zatáhnu břicho nevím co to je a bojím se

Dobrý den, v totmot případě doporučuji návštěvu dětským urologem, můžete se objednat na naší ambulanci na tel. č. 14 500. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
Zobrazit celý dotaz
Veronika5. 1. 2023

Dobrý den, jsem těhotná v 10tt a mám zjištěnou zvýšenou glykémii. Mám žádanku od dr. do diabetologie. Chtěla jsem se objednat v Radnicích do vaší externí ambulance, ale nezvedají mi telefon, tak bych se chtěla zeptat zde, zda nevíte, zda tam objednávají i těhotné, nebo jen s "normální" cukrovkou? Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, zavolejte v týdnu do diabetologické ambulance do Hořovice na číslo 311 55 22 23 a zkuste se domluvit, třeba to půjde i v Radnicích, pokud jste z tohoto regionu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tereza22. 12. 2022

Dobrý den, před třemi týdny jsem byla na operaci s nosem. Napichli mi kanylu do žily strašně mě to pálilo celou dobu co jsem byla na klinice při každém pohybu mě to bolelo dokud ji druhý den nevyndali to už se mi ulevilo, ale týden poté od toho vpichu mě začala bolet žila a šlo to až k rameni teď mě bolí hodně rameno a kolem lopatky bolest pokračuje až k zápěstí mám prášky už druhý týden bolest…

Dobrý den, v tomto případě existuje reálná možnost zánětu ( tromboflebitis) kanylované žíly. Měla byste absolvovat ultrazvukové vyšetření horní končetiny, k vyloučení či potvrzení diagnosy. V případě pozit. nálezu, je nutno co nejrychleji zahájit antikoagulační terapii. Vyšetření neodkládejte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alice Tahoun22. 12. 2022

Dobry vecer prosim co my muze pomoc kdyz nemam leky na CPOD, he neco co pomaha.dekuji Alice Tahoun

Dobrý den, ale tato zkratka mi není známá. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jitka20. 12. 2022

Dobry den, Chci se prosim zeptat na kombinaci leku. Beru zoloft (1,5 tablety 50mg), antibiotikum klacid a tantum verde sprej. Muzu si zaroven vzit ibalgin rapid na bolest, ktery bezne uzivam? Predem dekuji za odpoved.

Dobrý den, Ibalgin si vzít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dana Koubková19. 12. 2022

Dobrý den, chceme se s manželem nechat naočkovat proti chřipce, ale u nás ve Zdicích je již očkování ukončeno. Je možné naočkovat se u vás? Oba jsme ve vaší nemocnici již na různých vyšetřeních byli. Děkuji Koubková

Dobrý den, recept na očkovací látku na chřipku vám může pratik napsat kdykoliv, i formou sms, stejně tak třeba internista, jde spíše o to, zdali budou vakcíny ještě dostupné v lékárnách. Očkovací centrum na chřipku zde nemáme, ale je možné recept napsat, když například zavoláte do interní ambulance. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Katka19. 12. 2022

Dobrý den, přistěhovaly jsme se do Hořovic a chtěly bychom se přehlásit do ambulancí v nemocnici. Je v nemocnici nějaká recepce, kde by nám poradili? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano, v nemocnici je recepce, můžete se poradit osobně nebo telefonicky. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Blanka Hendrychová17. 12. 2022

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda máte zkušenost s projevy anafylaktického šoku (rozsáhlá kožní reakce, dušnost, hypotenze, tachykardie, tlak na hrudi, následný svalový třes s potřebou zásahu ZZS) v rámci nějaké infekce, případně postcovidového syndromu? Cca v srpnu celá moje rodina prodělala ve stejnou dobu Covid, kterým jsme se mezi sebou nakazili. Nyní obě moje děti i matka prodělaly…

Dobrý den, projevy anafylaktického šoku zaznamenáváme zejména v souvislosti s alergickou reakcí na různé noxy ( nejčastěji potraviny, léky). Těžko říci, zdali tyto projevy byly v rámci vystupňované alergické reakce či se jednalo o jiný typ šokového stavu, který mohl být v souvislosti třeba i s infekcí, otravou.. V rámci postcovidového syndromu jsem tyto reakce zatím nezaznamenala. S pozdravem…

Rudolf15. 12. 2022

Co mám dělat když si pichnu dávku pervitinu tzv.vedle,ne do žili a to do kotníku .nemohu chodit šílené to bolí a oteklo

Dobrý den, opravdu si myslíte, že vám budu radit, jak si správně píchat drogy ? Otok končetiny doprovází vždy aplikaci látky "para", tedy mimo žílu, v podkoží, kam se látka dostane, není místo pro tekutinu, tudíž se projeví otokem, který ale postupně zmizí - na rozdíl od fatálních následků toxikomanie, kterou provozujete . S pozdravem MUDr. Ziková

Jiřina15. 12. 2022

Dobrý den pane doktore. Chtěla bych se zeptat a poradit Jsem 2 měsíce po operaci hemoroidů metodou Long staplerem a stále to na levé straně pobolívá. Když jdu na velkou stranu tak to stále bolí sice nekrvácí nic ale občas když se utřu tak je na papíru takový svetlý sekret. Prosím poraďte mě co s tím jestli zajít k proktologovi Děkuji

Vážená Jiřino, odborné vyšetření koloproktologem je jistě na místě. V případě zhoršení stavu, teplotách a podobně, vyhledejte chirurgické ošetření akutně. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Veronika11. 12. 2022

Mužů si vzít paralen když beru cyklo 3 fort?

Dobrý den, ano tuto kombinaci si můžete kdykoliv vzít. S pozdravem MUDr. J. Ziková

roman8. 12. 2022

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak se diagnostikují kvasinky na plicích nebo ve střevě či jiných orgánech (mimo kůži). Děkuji.

Dobrý den, stačí odeslat vzorek z těchto orgánů ( například sputum, to co člověk vykašle) na mikrobiologické vyšetření. Také je možné udělat endoskopické vyšetření ( vyšetření speciální sondou zavedenou do plic, jícnu, žaludku...) ke zhodnocení celkem typického vizuálního obrazu kvasinek či opět po získání vzorku a odeslání na mikrogbiol. vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie3. 12. 2022

Dobrý den, už par týdnů mě trápí hnisavé naušnicové dírky. Po vyndání naušnic bolest přestala a hnisání zmizelo, ale po nasazení se znovu objevilo. Pokud náušnice v uchu nechám delší dobu, tak je hnisu hodně a nevypadá to, že by se to lepšilo. V minulosti jsem měla problémy s příležitostným hnisáním, vždy se to zlepšilo. Ale nyní se tento problém objevil po nošení bižuterie (mám je několik let,…

Dobrý den, jako první krok doporučuji nenosit náušnice, a dezinfikovat postižené místa Betadinou 2xdenně po dobu týdne. Pokud bude hnisání pokračovat, můžete se objednat na konzultaci do naší ORL ambulance na čísle 311559842. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

viktoria3. 12. 2022

Dobrý deň , chcem sa opýtať môže vzniknúť z neliečeného pasoveho oparu leukemia ?

Dobrý den, to je nepravděpodobné. Spíše naopak, pásový opar je onemocnění, které často propukne ve stavu, kdy má pacient oslabenou imunitu ( ať už na pokladě infekce či nádorového onemocnění). S pozdravem MUDr. J. Ziková

Natálie3. 12. 2022

Dobrý den ,je mi 19 let a mám takový problém s přítelem jsme spolu normálně měli sex ale poslední. Dobou mě to bolí při průniku a po sexu také .Včera to začalo z pravého podbřišku a vystřelovalo to pod žebra pravé a do beder ,dnes už to začalo na játrech a ten podbřišek píchal nebo tlak nebo nevím jak bych to popsala k večeru je to nejhorší a na závěr bych ještě chtěla říct že mám diagnostikováno…

Dobrý den, nevím, kde vám adenom diagnostikovali, pokud máte bolesti při sexu, kontaktujte svého ošetřujícího gynekologa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Aneta2. 12. 2022

Dobrý den. Mám problém. Včera jsem měla zalehlé ucho, a když jsem si lehla na bok na to ucho tak se to uvolnilo ale pak jsem se zase postavila a bylo to znova. Pak jsem šla spat a druhý den ucho bylo v pořádku ale presunulo se to do druhého ucha. Je to takový tlak (vzduch) někdy se to uvolní že se to jakoby vypustí ale pak to zase začne. Nechci k lékaři ale mam strach. Mám i rýmu a lehký kašel,…

Dobrý den, pokud budou vaše potíže trvat i po prodělání virosy, raději vyhledejte ORL vyšetření.. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Anonymní30. 11. 2022

Dobrý dne. Je mi blbě tohle psát ale dneska jsem masturbovat a dál jsme si do řiťniho otvoru víčko od voňavky a pak to nejspíš zalezlo do tlustého střeva chci se zeptat jestli je to nebezpečné a nebo kam se to dostane je mi to blbě ale bojím se aby se mi nic nestalo a abych neměl nějaké problémy s vykali Děkuji a přeji hezký zbydet dne

Vážený, v závislosti na velikosti by víčko mohlo při první stolici odejít přirozenou cestou samo, pokud by se tak nestalo, nebo se objevily například bolesti břicha či krvácení z konečníku, je třeba jej odstranit, což se může s příslušným vybavením zdařit na ambulanci, případně až v krátké anestezii na operačním sále. Záleží tedy na vývoji, případě potíží lékaře vyhledejte bez zbytečného prodlení…

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Alča29. 11. 2022

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jak účinné je antivirotikum Tamiflu na léčbu chřipky. Proč u nás není běžně dostupné na recept, jako např. v Belgii. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, Tamiflu je antivirotikum určené k léčbě chřipky, na recept je dostupné. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Katerina27. 11. 2022

Dobry den, syn byl ve stredu na vypaleni bradavice, kterou mel na plosce nohy. V patek jsem mu propichla puchyr. Dnes rano jsem puchyr odstrihla. Stale mu ale rana hodne hnisa. Pani doktorka nam dala Framykoin zasyp. Bojim se, abych neco neudelala spatne. Dekuji Kralova

Dobrý den, Framykoin určitě neublíží, obsahuje antibiotikum. Pokud se rána nebude stále hojit, znovu jí ukažte lékaři. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kveta Radova27. 11. 2022

Dobrý den muj syn má od ledna epileptické záchvaty září a říjen v zachvatech a ležel v nemocnici nyní na práškách a měsíc bez záchvatu byli jsme na Motole vyšetření nic se nenašli prý genetického původu je možnost utlumit záchvaty nebo vyléčení dekuji

Dobrý den, to je bohužel otázka pro dětského neurologa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lada25. 11. 2022

Dobrý den, půl roku beru Concor 5 mg 0-0-1 na sinus. tachykardii. Ze začátku užívání jsem byla unavená, ale to se spravilo a po kontrole na holteru mi lékař sdělil, že léky fungují a mám přijít za rok. Poslední dva měsíce ale opět pociťuji únavu a k tomu mi je neustále zima a občas se mi motá hlava. Napadlo mě změřit si tlak a poslední dva týdny mívám tlak okolo 100/60 (to je pro mě akorát,…

Dobrý den, výrazné snížení krevního tlaku s doprovázející únavou, může být s velkou pravdědpodobností způsobeno těmito léky. Infarktu ani srdečního selhání se bát nemusíte, ale stačila by vám skutečně poloviční dávka Concoru ( 2,5mg). Zkuste se ještě dovolat indikujícímu lékaři či svému praktikovi, aby vám tuto informaci potvrdil. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Luboš23. 11. 2022

Dobrý den, dostal jsem žádanku od ortopeda na MGT, provozuje toto Hořovická nemocnice nebo jen Berounská, díky za odpověď.

Dobrý den, MGT není běžně užívaná zkratka, pokud máte na mysli například magnetickou resonanci, tak ta se provádí v Berouně. Pokud budete potřebovat další informace, obraťte se na ortopeda, který vyšetření indikoval. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Matěj20. 11. 2022

Zdraví. Měl bych takový dotaz. Někdy v září jsem si všiml, že mám malou bouličku za levým uchem.ns dotek neboli vůbec nic, ale nechce zmizet. Lidi mi říkají, že uzliny můžou natéct při virozene, či jiném takovém onemocnění, je možné, že jsem byl nějak nachlazený. Ale boulička ne a ne zmizet, tak bych se chtěl zeptat jak to řešit, případně kam jít. Díky za osooved.

Dobrý den, bouličku můžete ukázat praktikovi, pokud by to bylo k nějakému rozboru, musel by jí vyříznout chirurg. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Adéla Stöcklová19. 11. 2022

Dobrý den ,jdeme na operaci s kylou (dcera 4 roky) chtěla jsem se zeptat jestli je na dětském oddělení nadstandard. Nemohu dohledat,děkuji

Dobrý den, menší chirurgické výkony tohoto typu bývají spojeny většinou s jednodenní hospitalizací. Současně má rodič možnost být po celou dobu hospitalizace vedle lůžka dítěte. Proto, i vzhledem ke kapacitě dětského oddělení, možnost nadstandardního pokoje nenabízíme. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Jitka18. 11. 2022

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně výsledků z krevního obrazu, který mi opět byl udělám zhruba po měsíci, před tím jsem měla hodnotu leukocytů 13,9 a neutrofilů 9,07 a nyní mi leukocyty poklesly na 12,9 a neutrofily na 8,94, takto mám vždy zvýšené už několik let, zhruba 7, nikdy jsem před ani po neměla žádné infekční onemocnění, nevím zda, bych to měla nějak řešit dál s paní doktorkou,…

Dobrý den, skutečně existují v populaci lidé, kteří mají bez zjevné příčiny trvale mírně zvýšené hodnoty bílých krvinek. Nevýhodou pro ně je třeba to, že nemůžou být dárci krve, protože opakovaně nesplňují předepsané hodnoty krevních testů. Pokud máte tyto hodnoty již několik let a jste zcela bez obtíží, můžete patřit do této skupiny lidí, pokud vás to trápí, může vás praktický lékař odeslat na…

Ondřej17. 11. 2022

Dobrý den, před třemi dny jsem ležel celou noc na ruce a ráno jsem se vzbudil s bolestí malíčku, od té doby mě to bolí víc a víc a při každé aktivitě to bolí, už nevím co dělat. Není to oteklé, ale bolí to až k zápěstí. Děkuji za radu

Dobrý den, pokud vás ruka bolí, navštivte lékaře, nejprve praktika, ten vás posléze nasměruje na nějakého odborníka. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Simona Králová13. 11. 2022

Dobrý deň. Mám 75 rokov a zistili mi, že mám veľa červených krviniek a tým pádom hustú krv. Pijem hodne vody a lekar mi predpísal NOLPAZU na potláčanie kyselín, aby sa mi moc nevstrebával vitamín B12, ktorý je zapotreby pri vytváraní červených krviniek. Keďže som už starší človek, tak užívam aj MAGNEROT s kyselinou orotovou. Môj dotaz je. Môže kyselina orotová napomáhať aj vstrebávaniu…

Dobrý den, spíše ne, působí jako přirozený nosič minerálů a kovů. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Miriam9. 11. 2022

Dobrý den postoupila jsem 2 krát císařsky řez první byl 15.7.2019.a druhý 1.8.2022. u druhého my udělali sterilizaci měla jsem 6 neděli a pak normální menstruaci a teď jsem to ještě nedostala patří to k tomu děkuji za odpověď .

Dobrý den, nepatří, sterilizace se dělá podvázáním nebo odstraněním vejcovodů, na vaječníky a jejich hormonální působení vliv nemá. Pravděpodobně máte nestabilní cyklus ještě krátce po porodu, obzvlášť pokud kojíte. S pozdravem MUDr. T. Ježková

Dmytro7. 11. 2022

Mohu dostat covid booster očkovací nemocnici?

Dobrý den, obraťte se na nemocnici v Berouně. S pozdravem MUDr. J.Ziková

Barbora7. 11. 2022

Dobrý den, je možné kombinovat ATB DoxyHexal na ureaplasmu s ATB Penbene na angínu? Nebo je možné, že by DoxyHexal zabral i na ten krk? Předem děkuji.

Dobrý den, není to obvyklá kombinace, ale pokud máte skutečně streptokokovou anginu, je nejvhodnějším lékem volby Penicilin. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kazerina7. 11. 2022

Dobry den, můj 7 lety syn má přerušované močení… na nic jiného si nestezuje.. občas tedy ze ho bolí zadá. Mam to začít nějak řešit?? Dekuji za odpověď

Dobrý den, určitě je nezbytné tyto obtíže řešit. Syna by měl vidět bez prodlení lékař, na vyšetření se dostavte ideálně s močí. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Šimon2. 11. 2022

Dobrý den, chtěl bych se na Vás obrátit s konkrétně třemi problémy, které přetrvávají již po dobu kolem půl roku nebo více. Za prvé, hlavní problém. Tím je dlouhotrvající únava, pocit zmatenosti, obtíže s přemýšlením, pocit stresu a také celková apatie k okolí, či deprese. Dále mě trápí bolest dolních zad v oblasti pánve. Pocit je snesitelný, avšak znatelný a nepříjemný. Naposled je tu nepříjemný…

Dobrý den, určitě bych vám poradila urologické vyšetření, které již máte hotové. Poruchy soustředění či nálad proberte se svým dětstkým lékařem či už praktikem, může vás odeslat na odborné vyšetření - psychologem či psychiatrem. Myslím, že tyto problémy s urologickými obtížemi spíše nesouvisí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Anna2. 11. 2022

Dobrý den, prosím o radu synovi je 11 let, byl mu napsán lék Symbicort 160 mikrogramů. V příbalovém letáku je psané, že není vhodné pro děti do 18 let věku. Mohu to vůbec synovi podat? Děkuji Anna

Dobrý den, nevím pro jaké onemocnění se syn léčí. Nicméně předpokládám, že lék Symbicort byl pravděpodobně předepsán dětským alergologem či pneumologem. Prosím konzultujte tuto terapii s těmito odborníky, většinou mají pro předpis daného léku dobré důvody. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Anna Egerova31. 10. 2022

Dobrý večer,mám velkou prosbu a týká se endokrinologického vyšetření,zda se toto u vás provádí a zda mohu přijet z Litvínova? Děkuji za jakoukoliv odpověď.

Dobrý den, jednorázové endokrinologické vyšetření se u nás neprovádí, můžete se objednat k dispenzarizaci na endokrinologickou ambulanci. Ambulance jsou poměrně nabité, počítejte s termínem za několik týdnů až měsíců. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eliška Zoubková31. 10. 2022

Dobrý den, mám dotaz. Já jsem teď nějaká nemocná, bolí mi hlava a trochu celé tělo, mám teplotu 37,2 a jsem unavená. Zítra mám jít na čtvrtou dávku proti Covidu. Chci se zeptat, co se mi stane, jaké budu mít konkrétní příznaky, když se nechám naočkovat nemocná? Děkuji.

Dobrý den, bylo by vhodné očkování odložit po udravení. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Magdalena29. 10. 2022

Dobrý den chci se zeptat mám artrozu a chci se zeptat jestli si mohu udělat tetování ??? Mamka mě straší ze prý nemůžu

Dobrý den, artrosa nemá s tetováním nic společného. Atrosa ve vašem věku je raritní. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Renata28. 10. 2022

Dobrý den mám dotaz prosím.Kamarádka má skoro každý den motání hlavy mluví sponaleně že jí nejde ani rozumět.Mudr.obvodní jí vzala krev a zjistila že má zvíšený cukr za 3 měsíce kontrola to je vše.Nic tedy neví.předem děkuji

Dobrý den, pokud má kamarádka akutní obtíže, zkuste jí vzít třeba do nemocnice na akutní komplexní vyšetření přes centrální příjem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Adéla28. 10. 2022

Dobrý den, nově jsem začala užívat Detralex (2 tablety rano) ovšem plánuji další tetování. Zajímalo by mě, zda má Detralex nějaký vliv na tetování a pokud ano, jak tedy postupovat. Děkuji

Dobrý den, Detralex nemá na tetování vliv žádný. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka26. 10. 2022

Dobry den, jdu na laparoskopii žlučníku , a pracuji jako servírka 13 hodin na nohách , těžký sudy atd, jak dlouho bych měla narodit? Dekuji

Vážená Lenko, u břišních operací obecně doporučujeme 6 týdnů klidového režimu, šetření břišní stěny - nezvedat břemena těžší 5 kilogramů. U kancelářských profesí je neschopnost minimálně na 2 týdny, v případě manuálně pracujících nejlépe oněch 6 týdnů. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Hana25. 10. 2022

Dobrý den, chci se zeptat, jestli mohu absolvovat dopoledne očkování proti covid-19 a odpoledne téhož dne očkování proti chřipce. Děkuji.

Dobrý očkování by mělo proběhnout současně, každé očkování do jiného ramene. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Karel Horice24. 10. 2022

Dobrý den,byla mi diagnostikovány výrazne arthrot.změny levého kyčelního kloubu s nekrotizaci hlavice,chtěl bych se zeptat na čekací dobu prednostniho termínu na výměnu.A zda je problém pacienta z jiného okresu.Dekuji za odpověď Horice

Dobrý den, čekací doba u nás na TEP kolene nebo kyčle je nyní 1,5-2 roky, v závislosti od operatéra. Není problém, že je pacient z jiného okresu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavla24. 10. 2022

Dobrý den mám dotaz mám lupénka,byla jsem v průběhu několika let léčena světlo léčbou která měla dobře účinky a měla jsem po ní vždy pár let klid. Bohužel mi primář nasadil biolečbu která mi nedělala dobře. Teď mám podepsat další souhlas s lékem který má šílené nežádoucí účinky a nesouhlasím s tím. Nemůžu se s lékařem dohodnout aby mě léčil světlo léčbou která mi opravdu zabírala. Připadám si…

Dobrý den, pokud s navrženým způsobem léčby nesouhlasíte, tak vás nikdo nutit nemůže. Pokud máte pocit, že komunikace s vaším ošetřujícím lékařem není optimální, budete se muset případně obrátit na jiného odborníka. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Blanka21. 10. 2022

Dobry den, v oblasti leveho celistniho svalu mam nekolik mesicu nepohyblivou bulku o velikosti hrasku, neni na kuzi a nenahmatam ji zevnitr. Muzete mi prosim poradit, kam mam jit na vysetreni? Chtela bych zjistit, o co se jedna, asi ultrazvukem? Zuby mam zdrave. Jeste mam bulku v pravem trisle. Dekuji

Dobrý den, může se jednat o uzlinu, ale také nelze vyloučit jinou patologii. Nejdříve bych navštívila praktika, popřípadě chir. ambulanci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana20. 10. 2022

Dne 17.10.22 jsem byla očkovaná proti chřipce, v ten den, ani před tím, jsem neměla žádné zdravotní potíže, cítila jsem se naprosto zdravá. Večer mě začala bolet hlava, svaly, v krku a měla jsem ucpaný nos. Nejprve jsem si myslela, že je to reakce na očkování, ale pro jistotu jsem se 18.10. nechala otestovat na covid s negativním výsledkem. 19.10. mě byl udělán výtěr z krku a mám tam Hemofila,…

Dobrý den, antibiotika můžete užívat i po očkování, pokud je k tomu důvod. S pozdravem MUDr. J.Ziková

Dagmara20. 10. 2022

Dobrý den, po 3.posílující dávce proti covidu jsem za 14.dní dostala zánět povrchových žil a trombózu levé dolní končetiny. Může to mít nějakou souvislost s očkováním? Doporučujete mi 4.vakcínu? Děkuji.

Dobrý den, bez znalosti vaší anamnesy a dalších okolností nemůžu tento fakt ani potvrdit, ani vyvrátit. 4. posilující dávka očkování je výhodná u rizikových pacientů, pokud patříte do rizikové skupiny, spíše bych očkování doporučila. Na tuto otázku by vám asi měl dát ideálně odpověď váš praktický lékař. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jitka18. 10. 2022

Dobrý den, byla jsem na odběrech krve kde mi byly zjištěny tyto hodnoty : leukocyty 13,9 Neutrofily 9,07 Hematokrit 0,475 Alt 0,86, chtěla bych se zeptat zda jsou tyto hodnoty normální, co se týče leukocytů, mám je takto zvýšené už několik let, zda to nemůže souviset i s kouřením, jinak se cítím zdravá, léky neberu, děkuji za odpověd..

Dobrý den, všechny parametry, které jste uvedla jsou trochu zvýšené. Souvislost mezi několika jednotlivými lab. výsledky hledat nelze. S kouřením souvisí někdy mírně zvýšená hodnota červených krvinek. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ilona Najemnikova18. 10. 2022

Dobrý den provádí Vaše nemocnice bandáž žaludku ? Děkuji

Vážená Ilono, tento typ výkonu neprovádíme. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Zdeňka Praksinova18. 10. 2022

Je mi 79 let ,nemoci srdeční arytmie,chronicky zánět ledvin,můžu se nechat očkovat proti chřipce a covidu najednou?Covid 3 posilující dávka. Děkuji

Dobrý den, očkování doporučuji určitě, současná aplikace obou vakcín v jeden den je skutečně možná. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina17. 10. 2022

Dobrý den, před 4 dny jsem byla na očkování proti chřipce. Cítím se stále unavená a mám pořád závratě, když se predklonim nebo podívám na zem. Můžete to být reakce po očkování?

Dobrý den, není to vyloučeno, pokud se jedná o reakci na očkováním měla by brzy odeznít. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana Maděrová16. 10. 2022

Dobrý den chtela bych se zeptat jaký je postup při úrazu zápěstí mělo by se mimo rentgenu zjišťovat a vyloučit i jiné poranění jako jsou přetržené šlachy? A muže se ruka rovnat i v případě poraněni šlach? Děkuji předem za odpověď

Vážená Jano, poraněná končetina by měla být vyšetřena komplexně. V případě zlomenin je však vyšetření hybnosti, a tudíž i šlachového aparátu, limitováno otokem a bolestmi v místě zlomeniny. Pokud se jedná o zavřené poranění, není předpoklad, že by mělo úrazem dojít i k porušení šlach, a v tomto případě je vždy nutno zlomeninu srovnat. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Jiří14. 10. 2022

Dobrý den,byla mi zjištěna hodnota cukru na lačno 5,9 mám jít na oGGT test,zatím jsem si koupil glukometr (vím že není uplně přesný) a meřím,ráno mám 5,9-6,5 přes den 1-2 hodiny po jídle 5,1-6,3 v noci chodím několikrát na malou,nekdy 1x nekdy i 3x do toho mám divné bolesti břicha (vpravo jakoby na játrech někdy výš někdy níž) a zad (většinou vpravo dole)už cca 6měsícu,před 6mesíci mi byl…

Dobrý den, pokud máte obtíže, k nějakému lékaři se dostavit budete muset, který vás vyšetří a posoudí váš klinický stav. Pokud se jedná o bolesti břicha, spojené s častým močením, bylo by vhodné odeslat moč na kultivaci a vyloučit například infekci močových cest, či absolvovat urologické vyšetření, které nezahrnuje jen zobrazovací, ale i jiné metody vyšetření. Magnetická resonance od samoplátce…

Romaneta13. 10. 2022

Dobrý den mám několik let hemeroidy vnějsi i vnitřní.Chodim na WC 2xaz 3 x .Stolice normální.Nuceni ,tlak v oblasti konečníku,WC jako by na etapy,může to být hemeroidama? Strava jak kdy,pohyb mám Kolonoskopie 2021,na operaci se mi nechce.

Dobrý den, tyto obtíže mohou být dány hemorhoidy, pokud máte zájem, můžete navštívit naši proktologickou ambulanci, objednejte se na tel. lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika Šmatláková11. 10. 2022

Dobrý den, manžel vždy,když hraje fotbal nebo má jiný zápas,tak se mu začne stahovat hrdlo a zvrací. Už to trvá rok. Nevíte,co by to mohlo být? Moc děkuji

Dobrý den, to asi neumím úplně posoudit, pokud váš manžel hraje fotbal, bude jistě tělesně zdatný, v úvahu přichází např. psychosomatické obtíže, úzkost před zápasem ? Zkuste probrat situaci, může pomoci i praktik či psycholog. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Anna11. 10. 2022

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda jsou u Vás psycholožky hrazené zdravotní pojišťovnou, nebo je platí pacient na místě

Dobrý den, vyšetření psychologem je hrazené zdravotní pojišťovnou. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marie10. 10. 2022

Mrazení v kříži, prosím proč se mi to děje??? Děkuji.

Dobrý den, budete se muset objednat na neurologické vyšetření, v nemocnici Hořovice, přes linku 14 500 a ideálně s doporučením praktického lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka9. 10. 2022

Dobrý den, zhruba před půl rokem jsem současně začala užívat léky Cosyrel a Citalopram. Od té doby se nadměrné potím. Sváděla jsem to na léto, ale ani teď na podzim to není lepší. Zpotím se třeba jen u žehlení tak, že se musím jít převléknout. Nevíte, který z těchto léků by mohl být příčinou pocení? Je to velmi obtěžující. Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, pokud bychom za pocením hledali příčinu ve vaší medikaci, byl by to spíše Citalopram. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana8. 10. 2022

Dobry den, pred tydnem jsem mela silne bolesti hlavy, lecim se s diabetem a vysokym tlakem.Jelikoz se bolesti hlavy vyskytly tyden po zmene leku, dcera me odvezla opet k lekari. Predtim jsem brala rano Prestarium Neo, lekar mi napsal na vecer Agen.Pri prevlekani jsem zjistila mirny shluk cervene vyrazky v oblasti pasu.Ukazala jsem to lekari.Ten mi oznamil, ze je to.pocinajici pasovy opar a ze…

Dobrý den, postup vašeho lékaře je správný. Pásový opar je bolestivé onemocnění, místo Brufenu můžete vzít i jiná analgetika - Tramal, Zaldiar, Korylan.. Průběh onemocnění je spíše individuální, je možné, že po stabilizaci stavu se vám sníží i krevní tlak. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela8. 10. 2022

Hezký den,děkuji za odpověď a ještě jsem se chtěla optat zda jsou tyto mírně zvýšené hodnoty nebezpečné p-ntprobnp 141,0 A její potřeba nějaké další řešení.Dekuji

Dobrý den, tyto hodnoty jsou jen mírně zvýšené a léčbu je nutno posoudit na základě mnoha dalších parametrů. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ivanovská Petra7. 10. 2022

Dobrý den, při kontrole na gynekologii mi lékař zjistil na vnějším stytkém pysku vystouplé křečoví žíly. Poprosila bych o konzultaci a případné vyřešení problému. Děkuji Ivanovská

Vážená Petro, pokud pojal gynekolog podezření na vážnější příčinu a potíže, měl Vás poučit a odeslat na cévní chirurgii. Pokud se však jedná pouze o kosmetickou záležitost, obraťte se na pracoviště estetické chirurgie. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Jarka5. 10. 2022

Nemusím se bát 4. dávky proti covidu, když mám bolesti zad (už roky).resp páteře,v současné době silnější a mám velké křečové žíly?

Dobrý den, očkovací dávku můžete v klidu absolvovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela4. 10. 2022

Hezký den,děkuji za odpověď a ještě jsem se chtěla optat zda jsou tyto mírně zvýšení hodnoty nebezpečné p-ntprobnp 141,0 A její potřeba nějaké řešení.Dekuji,

Dobrý den, tato hodnota je jen mírně zvýšená, nicméně je to jen jeden laboratorní ukazatel, který má sám o sobě velmi malou výpovědní hodnotu. Nikdy neléčíme laboratorní hodnoty, ale celého pacienta. Komplexní posouzení stavu pacienta a případně léčení patří do rukou jeho ošetřujícího lékaře, minimálně toho, který toto vyšetření indikovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michal4. 10. 2022

Dobrý večer, Mám problém myslim, ale že to bude z jídla. Dnes jsem si popřál v TP kebab, je to cca 12 hodin od té doby co jsem ho dojedl a poslední 3 hodiny říhám a je to cítit po zkažených vejcich nic z toho co jsem dnes jedl neobsahovalo tolik vajec abych to teď cítil. Toť vše děkuji za odpověď

Dobrý den, v tomto případě vám můžu poradit jen změnit restauraci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie3. 10. 2022

Dobrý den. Trápí mě posledních 5 let bolesti zad. Měla jsem mnoho rehabilitací za sebou ale záda mám zdravé a často také cvičím. Skolióza a ostatní nemoci byly vyloučeny. Poslední 3 měsíce se to zhoršilo maximálně. Mravenčí mi celé tělo, strašně mě bolí i na dotek, jsem malátná, hrozně unavená a spím 12 hodin - po probuzení jsem taky dost unavená, denně si vezmu i více jak 5 prášků na bolest.…

Dobrý den, pokud neurolog či rehabilitační lékař nenašli nějaký závažný nález, byly by na místě komplexní odběry krve, třeba cestou PL. Pokud i tato vyšetření budou bez významné patologie, je možností začít třeba pátrat i po psychosomatických příčinách. Obraťte se na vašeho praktika, který vás zná. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela3. 10. 2022

Hezký den chtěla jsem se optat na tyto hodnoty p-ntprobnp 141.0 po covidu. Dekuji

Dobrý den, tyto hodnoty odráží stav chronického srdečního selhávání a tudíž po Covidu nemají větší výpovědní hodnotu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva Oračkova2. 10. 2022

Dobrý den je v nemocnici Hořovice nutriční poradkyně pro dospělé.pokud ano ordinuje i v pátek?

Dobrý den, ano, v Hořovicích funguje ambulance výživového poradenství, je otevřená v pondělí. Objednejte se na lince 14 500, telefonní kontakt do ambulance je 31155 75 12. S pozdravem MUDr. J. Ziková

lenka30. 9. 2022

dobrý den, chci se zeptat, byla jsem na alergologii na odběru krve a večer před jsem měla dvě piva, jak moc to ovlivní výsledky?

Dobrý den, to odběry nezkreslí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana30. 9. 2022

Dobrý den, od pondělí mám diagnostikovaný covid. První den teplota 38,2, další 37-37,7. Včera teplota nebyla. Kašel se připojil na 3.den. Celková slabost. Očkovaná nejsem, onemocněla jsem poprvé. Většinou mám zvýšený tlak, beru Concor 2,5 (1/2)a Loristu 25 (1/2). Od včerejška mě trápí vysoký spodní tlak. 135/104 a do teď 135/99. Nějak nejde dolu. PL říkala, že budu mít kontrolu příští týden. Ale…

Dobrý den, vysoký krevní tlak není ukazatelem trombosy, během Covidu jsou výkyvy krevního tlaku časté, oběma směry. Pokud nemáte kontinuálně horečku, je největší prevencí případné trombotické komplikace - obecně - dostatečná hydratace, přísun tekutin a chůze, alespoň občasná, stačí jen po pokoji, jde o zapojení svalové pumpy, která zajistí rychlejší průtok krve žilami dolních končetin. S…

Martina27. 9. 2022

Dobrý den,před měsícem u mě došlo k prudké bolesti v lýtku...při výskoku..doktorka na cévním mi dala žádanku na vyšetření ultrazvukem ..ultrazvukem mi však byla vyšetřena jen zadní strana lýtka..pouze sval..paní doktorka asi předpokládala,že by mohl být i jiný problém...ve zprávě je uvedeno,že došlo zřejmě k menší svalové ruptuře...bolest lýtka však přetrvávává..při každém pohybu nohy vystřelí do…

Dobrý den, předpokládám, že máte naplánovanou nějakou kontrolu, včetně kontroly ultrazvukové, kde by se měl ověřit stav svalu, případná přítomnost hematomu a také vyloučena trombosa. Pokud ne, objednejte se znovu k lékařce, která vás vyšetřovala. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hana25. 9. 2022

Dobrý den, může mi dušnost a občasné pokašlání (bez nastydnutí) způsobovat lék Prenewel, který užívám na vysoký tlak? Děkuji za odpověď

Dobrý den, v kombinovaném léku Prenewell je složka, která u některých pacientů může způsobovat dráždivý, suchý kašel, informujte o příznaku svého ošetřujícího lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

petra25. 9. 2022

Dobrý den,beru léky na tlak Presrarium neo a zajímalo by mě jestli nevadí že jsem si vzala na nervy gujacuran . Děkuji za odpověď.

Dobrý den, tyto léky můžete užívat společně. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Anna23. 9. 2022

Dobrý den. Dlouhodobě mám problém s minimálně zvýšenou teplotou (37.2-37,4 měřeno rtuťovým teploměrem). Obvodní lékařka mi řekla, že se nemám měřit a bude po problému. Měřit se nemusím, poznám na sobě změnu teploty tím, že mě začne brát zimnice a pálí obličej. Krev mi lékařka omítla vzít, prý je to zbytečné. Chtěla jsem požádat o radu, na jakého odborníka se mohu obrátit ohledně případného…

Dobrý den, trvale zvýšená tělesná teplota není normálním jevem, ani v případě mírného zvýšení ( tzv. subfebrilie). Základní laboratorní odběry jsou základem pátrání, ideálně cestou praktického lékaře. V případě neúspěchu se můžete zkusit objednat třeba na imunologickou ambulanci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Markéta22. 9. 2022

Zdravím Vás, v pá jsem byla na přeočkování Moderna - má 2.dávka (po jednorázové Janssen) a měla jsem z toho radost, že konečně vytvořím řádně ty protilátky:) Mám hypofunkci štítné žlázy (zatím bez léčky) a astma bronchiale, takže chci být raději očkována. V listopadu plánuji i proti chřipce. Můj dotaz je: očkovali mě v pátek ráno, byla jsem v klidu doma pá+so+ne, jen zarudnutí a pobolívání v…

Dobrý den, i když proděláváte virozu, protilátky si vytvoříte, je to dlouhodobější proces a tělo si s ním poradí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tereza22. 9. 2022

Dobrý den,léčím se s gastroezofageálním refluxem, doktorka mi na to napsala Lanzul, beru ho na lacno rano a večer,momentálně jsem po operaci slepého střeva a žaludek mě hrozné bolí,tak jsem od doktorka dostala Helicid,který taky beru dvakrát denně na lacno. Mohou se vůbec tyto dva léky brát dohromady a v takovém množství? Dekuji za odpověď.

Dobrý den, jedná se skutečně o dva léky ze stejné lékové skupiny, takže užívejte pouze jeden z těchto léků. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alena22. 9. 2022

Dobrý den. Prosím Vás od července beru lék Citalec na úzkost a rychle pribiram na váze. Není nějaký jiný lék bez těchto vedlejších účinků?

Dobrý den, tento lék má spíše opačné účinky, co se týká váhy, ale může to být zcela individuální. Poraďte se svým psychiatrem nebo lékařem, který vám lék předepsal. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hana Šejnohová22. 9. 2022

Dobrý den. Zítra mám jít na posilující dávku, ale jsem 10dni po abd.hysterektomii. Jsem bez jakýchkoliv komplikací a neberu žádné léky. Je to vhodné? Děkuji za odpověď

Dobrý den, pokud se cítíte dobře, na očkování jít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Šárka22. 9. 2022

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli se můžu nechat očkovat 4 dávkou proti Covid-19, když mám víceúlomkovou zlomeninu P nohy v oblasti báze 5.MTT a aplikuji si Fraxiparine proti srážlivosti krve. Děkuji mockrát za odpověď.

Dobrý den, ano, očkovat se můžete nechat, antikoagulační terapie není kontraindikací. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petr Kaňka19. 9. 2022

Dobrý den. Prosím o informaci, zda mohu využít zubní oddělení pro pravidelnou péči. Děkuji za reakci. Petr Kaňka

Dobrý den, zubní oddělení v současné době již nové pacienty nepřijímá. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eliška18. 9. 2022

Dobrý den, mám dotaz. Od dnešního rána mi bolí levé lýtko. Bolí to při chůzi, na dotyk, na tom lýtku mám viditelné žíly, když natáhnu nohu tak tam nahmatám tvrdou malou bouli a kulhám. Co by to mohlo být?

Dobrý den , může se jednat např. o zánět povrchových žil, ale bez klinického a ultrazvukového vyšetření se jedná pouze o spekulace. Vyhledejte lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marta17. 9. 2022

Dobrý den,stalo se mi,že jsem se ohla a dělala nějakou práci,a když jsem se zkusila vrátit zpět nahoru citila jsem takový pocit jako,kdyby mi nějaký orgány ze žaludku šly pod prsa a měla jsem to pod prsty velice tvrdé a bolelo to! Jen co jsem šla víc nahoru šlo to zpět dolům velkou bolestí.Byl to velice nepříjemný pocit a dnes jsem to zažila opět jen při ležení a nohy trochu více nahoru(pohlavní…

Dobrý den, opravdu netuším, co by to mohlo být. Uvidíte, jak se stav bude dále vyvíjet, vždy můžete navštívit praktického lékaře, který vám udělá základní vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana17. 9. 2022

Dobrý den. Trpím na chronické otoky nohou od puberty (lipedémy) zatím neléčené (ale jsem už objednaná do lymf. ambulance až koncem roku). Nesmírně mě bolí nohy, při chůzi, při stání i při sezení a ležení,neustále se tvoří modřiny,na lýtkách, tak stehnech,nohy mi hrají všemi barvami. Mám křečové žíly a obezitu, kterou sama redukuji, zatím přes 40kg dole, bohužel na centimetry ubylo pouze v horní…

Dobrý den, kontrola v lymfologické ambulanci je jistě dobrou volbou. Nevím, jaká je vaše současná váha, ale myslím, že byste profitovala z komplexní terapie v rámci obezitologické ambulance, kde se mohou vyjádřit i k vaší práceschopnosti . S pozdravem MUDr. J. Ziková

Romy14. 9. 2022

Dobrý den chtěla jsem se zeptat,jestli v nemocnici Hořovice se prováději testy na Covid antigenni a protilátky. Moc vám děkuji za odpověd.

Dobrý den, možnost objednat se na antigenní test nebo test RT-PCR je na webovém portále www.covid.altoa.cz, kde je seznam všech našich odběrových míst. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jakub13. 9. 2022

Dobrý den, již přes dva roky mě bolí na hrudi a lopatkách, když dýchám. Teď mě začaly bolet krční uzliny na dotek,furt mám takový tlak v čelisti ještě k tomu mám průjmy. Byl jsem na vyšetření žaludku na RTG plic nikdo nic nenašel. Nevíte co by to mohlo být? Diky.

Dobrý den, obávám se, že stav neumím takto na dálku posoudit, řešte obtíže s vaším praktickým lékařem, který vás případně nasměruje na další odborná vyšetření . S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petr12. 9. 2022

Dobrý den, už nějakou dobu mám problém s tím, že když vykonávám fyzickou činnost nebo třeba ujdu 100 metrů, tak mě začnou bolet chodidla zespodu a poté se dostaví pocit jako např. u proležení ruky. Po krátké přestávce, kdy cítím jak se chodidla znovu prokrvují, tak můžu v činnostech nebo chůzi pokračovat. Ale pořád se to opakuje. Činnost, pauza, činnost, pauza atd. Nic jiného mě nebolí, jen ta…

Dobrý den, nejprve by to opravdu chtělo navštívit praktického lékaře, který udělá základní laboratorní odběry a nasměruje vás, pokud ho nemáte, měl by jste se někam přihlásit. Co se týká specializovaných vyšetření, možná by bylo dobré objednat se na neurologické vyšetření, popřípadě na cévní. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Renata Olahová10. 9. 2022

Dobrý den, v hrotové části levé plíce nalezen volně ohraničený oválný útvar 50mm.Po CT, řečeno stále není jasné co to je, proto bude chirurgický odstraněno. Prosím nevíte o co by se jednalo? Děkuji,!

Dobrý den, tento nález také neumím posoudit, vyčkejte na plánovaná vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hana10. 9. 2022

Dobrý den, asi půl roku se zadýchávám při sebemenší námaze. V prosinci jsem byla přeočkována 3.vakcínou proti covidu . Mohou být tyto obtíže následkem očkování?

Dobrý den, pokud máte tak výrazné obtíže, vyhledejte lékaře a nespekulujte o následcích očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Helena9. 9. 2022

Dobrý den, asi půl roku se při sebemenší námaze zadýchávám. Může to být způsobeno očkováním proti covidu? Mám 3 dávky vakcíny Pfizer, poslední v prosinci . Děkuji za odpověď. Helena

Dobrý den, pokud se při sebemenší námaze zadýcháváte, je na místě komplexní vyšetření funkce plic, srdce, ale i samozřejmě laboratorní vyšetření. Vyšetření může zahájit praktik či internista, na základě dalších výsledků vás může odeslat k dalšímu specialistovi. Zadýchávání v souvislosti s Covidem jsme zaznamenali u pacientů, kteří toto onemocnění prodělali, často doprovázené zápalem plic, jejichž…

Anna Dražanová8. 9. 2022

Dobrý den. Mám otázku ohledně mamografickeho vyšetření prsů. Můj gynekolog mi říká, že na vyšetření mám nárok až po 45.roku. Kdybych se chtěla nechat preventivně vyšetřit, jaká je cena úkonu? Děkuji Dražanová

Dobrý den, v tomto případě bych vám doporučila kontaktovat Mamocentrum v Berouně. Další informace vám sdělí na telefonním čísle 311 612 162. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela8. 9. 2022

Hezký den, chtěla bych se optat na tyto hodnoty p-ntprobnp 141.0 Děkuji

Dobrý den, NT-proBNP je jeden z markerů, který pomáhá v diagnostice chronického srdečního selhávání, v tomto případě je jeho hodnota mírně zvýšená. S pozdravem MUDr. J.Ziková

Václav Straka8. 9. 2022

je stenoza páteře dědičná?

Hezký den, existují určité dispozice pro DISH (difusní idiopatickou skeletální hyperostosu) a snad i spinální durální lipomatosu, jistě ale ne pro degenerativní stenosu. Hezký den T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
Zobrazit celý dotaz
Jana8. 9. 2022

Dobrý den, můj manžel (59 let), třikrát očkovaný na covid (fyzicky pracující) trpí neustálou bolestí ruky do které byl očkován ( od ramene po loket) Ruku si maže voltarenem, občas , když je bolest silná užívá diclofenac ( avšak není mu po něm dobře). Je možné, že bolest někdy zmizí, nebo to bude po očkování trvalý stav?

Dobrý den, vašemu manželovi bych určitě doporučila klinické a případně zobrazovací vyšetření zaměřené na horní končetinu, objednejte se k ortopedovi. Vzhledem k věku manžela a charakteru jeho zaměstnání nejsou vyloučené také jiné příčiny jeho obtíží - např. kombinace degenerativních a dlouhodobých posttraumatických změn. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ivan7. 9. 2022

Добрый день делаете спернограму в Hořovice.?

Dobrý den, toto vyšetření bohužel neděláme. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva Cermanová7. 9. 2022

Mám nastoupit na operaci tříselné reponibilní kýly a mám doporučený klidový režim a tak se ptám, co to obnáší. Děkuji za odpověď.

Vážená Evo, klidový režim zde byl opakovaně diskutován a měl by Vám být především vysvětlen ošetřujícím lékařem. V případě kýly je vhodně nezvedat těžká břemena a obecně šetřit břišní stěnu. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Eva Konigová6. 9. 2022

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat když jím tak cítím jenom ostrost a slanost vůbec co to je zapříčinu? Děkují

Dobrý den, primárně byste se měla ohledně daných potíží zmínit svému praktickému lékaři, aby Vás mohl vyšetřit a případně odeslat k dalšímu vyšetření. V případě přetrvávání potíží by bylo vhodné doplnit ORL a neurologické vyšetření. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Jana Blažková2. 9. 2022

Hezký den, prosím chtěla bych se zeptat. V úterý 30.8.jsem byla u lékaře s bolestí lokte. Pan doktor mi píchl do lokte injekci. Jenže po té injekci je bolest daleko horší. Tak jsem se chtěla zeptat, jestli je to běžná reakce na injekci. Předem děkuji za odpověď Blažková Jana

Dobrý den, nevím jakou injekci vám aplikovali, jak hluboko, ale větší bolest druhý den nebývá běžná, záleží na dalším vývoji. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michal31. 8. 2022

Dobrý den, již 4 měsíce mě trápí dušnost, která původně začla při cvičení. Cítil jsem stažené plíce, které mě nutili se zhluboka nadechnout, ale nešlo mi to. Zkrátka jsem se nemohl dodechnout. Po pár minutách se mi to konečně povedlo, cítil sem úlevu a pocit stažených plic odezněl. Po pár minutách se to ale vrátilo. Od té doby mě toto trápí stále, při větší fyzické námaze a také při jídle, když…

Dobrý den, obávám se, že ani já vám neporadím nic zásadního. Pokud jsou vaše obtíže vázané na jídlo, byla by ke zvážení ještě gastroskopie, ale psychosomatická složka je také velmi pravděpodobná. S pozdravem MUDr. J. Ziková

SARKA30. 8. 2022

Dobry den..Chtela bych se zeptat,jestli na zubnim oddeleni prijimaji nove pacienty.Popripade prosim kontakt. Moc dekuji za informaci Horakova

Dobrý den, zubní oddělení bohužel v současné době nepřijímá nové pacienty. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Barbora Šrédlova29. 8. 2022

Dobrý den, chtěla bych se jen zeptat, na jaké číslo mám volat pro Erecept na antikoncepci, předem děkuji.

Dobrý den, obvykle se volá na gynekologickou ambulanci l.4203. S pozdravem MUDr. T. Ježková

Kamila29. 8. 2022

Dobrý den. Beru Asentru 100 a nejsem si jistá, jestli jsem si dnes rano nedala omylem dvě dávky. Co s tím? Mohlo by to mít nějaké spatne účinky? Děkuji

Dobrý den, jednorázové užití této dávky by nemělo mít významné nežádoucí účinky, neboť je to v indikovaných případech i maximální denní dávka. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Gabriela Vecková29. 8. 2022

Dobrý den prosím mám pravděpodobně sedmou nemoc používám clexane 4000 a trpím hroznou bolesti okolo klíční kosti až krku už týden se nemohu ani pohnout je možné použít něco na bolest používám paralen 500 a dimexol 200 dá se říci bez účinku. Děkuji za radu.

Dobrý den, tato dávka Clexanu je poměrně malá, můžete na bolest prakticky cokoliv, Korylan, Novalgin, jednorázově i Ibalgin. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dominika28. 8. 2022

Dobrý den, dceři 4 roky jsem našla v hlavě klíště, bylo vidět, že si ho nejspíš strhla a zůstalo zaschle, vypadalo to zprvu jako strup který nešel odstranit. Okolí je mírně červené. Od pondělí, tzn teď 7 den, má zvýšené teploty (nekdy po cely den, jindy zase jen dopoledne), občas se k večeru objevuju horečky a k tomu se přidal kasel. Může se jednat o nakažení klíštětem? Kliste jsem našla až dnes.…

Dobrý den, pokud je nález na kůži 7.den, pak bych doporučila, aby dceru vyšetřil praktický lékař a zhodnotil, zda se nejedná o kožní příznak boreliozy. Co se týče kašle, ten bych nakažení klíštětem nepřisuzovala. Doporučuji hlavně klidový režim. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Dominika26. 8. 2022

Dobrý den,bydli u nas pani z Ukrajiny ( ma víza). Cítí se nemocna, asi bude potřeba i ATB? Svého stále lékaře v CR nema. Je možné přijít do nemocnice do Horovic? Děkuji

Dobrý den, ano, pacientka se může dostavit na centrální příjem nemocnice. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavlína23. 8. 2022

Dobrý den, paní sousedce je 95 let, teče ji z ničeho nic voda z nohy, otoky nemá. Do nemocnice nemůže, jelikož by tam dostala chřipku nebo jinou nemoc a boji se, že výše už nevratila a umřela tam. Co s tím? Jsou na to nějaké léky? Není to nebezpečné,? Děkuji za odpověď Slabá

Dobrý den, zkuste zkontaktovat jejího praktického lékaře, zdali by jí nenavštívil nebo alespoň zavolal rychlou pomoc sanitou záchranné služby , k posouzení klinického nálezu, jiné řešení není. S pozdravem MUDr. J. Ziková

nela22. 8. 2022

muze umrit clovek kdyz ma pul roku v jatrech rakovinu?

Dobrý den, bohužel, ano může S pozdravem Prim. MUDr. Šmakal Martin

Kristyna18. 8. 2022

Dobry den , jednou cca do měsíce se mi stane ze mam bolest břicha a začnu mít akutní prujem do toho zvracim a svědi mě celé tělo trva to tak půl hodiny a pak to zmizí ale trpim půl hodiny strašně . Nenapadá mě z ceho bych to tak mohla mít . Moc dekuji

Dobrý den, obraťte se na svého PL, může zkusit odběry na intoleranci lepku , laktosy či jiných typů intolerance, případně vás odešle na další vyšetření ke gastroenterologoci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alena18. 8. 2022

Dobrý den, je možná kombinace Klacidu a Clexanu? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano tato kombinace je možná. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ivana15. 8. 2022

Již téměř rok trpím velkými bolestmi zad v křížové oblasti. Podstoupila jsem vyšetření v místním oddělení neurologie. Bez stanovení diagnózy a důkladnějšího vyšetření jsem byla odeslána na rehabilitaci. Rehabilitace nezabírá, bolesti jsou čím dál horší. Bez prášků na bolest se neobejdu. Ráda bych u vás v nemocnici podstoupila důkladnější vyšetření. Bylo by to možné? Slyšela jsem na vaši…

Dobrý den, pokud vás trápí bolesti v oblasti zad, můžete se objednat na vyšetření na neurologickou ambulanci, na lince 14500. Lékařské zprávy vezměte sebou. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana15. 8. 2022

Dobrý den, již delší dobu pozoruji po delším stání nebo sezeni, že se nemůžu rozejit. Mám těžké nohy a jako bych je nemohla ovládnout. Nohy občas brni. Chtěla bych se zeptat k jakému lékaři se mám objednat a zda je potřeba doporučení od obvodni lékařky. Děkuji za odpověď

Dobrý den, asi bych nejprve zvolila praktika, který vás zná a můžete ještě rozkrýt další symptomy a poté vás lépe nasměruje k nějakému specialistovi, ať už neurologovi či cévnímu lékaři. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kateřina14. 8. 2022

Dobrý den, dva měsíce beru Prestarium Neo5mg na vyšší tlak. Před 14 dny jsem měla totálně zablokovaný přeletěly krk-trapez. Začala jsem pociťovat většinou v klidovém režimu silnější zabuseni srdce a cítila to až v krku.Nyní na potíže s trapézy dostala na bolesti METAMIZOL a na noc na dva dny Dorsiflex. Nyní se mi tlak trochu opět zvýšil na 135/85 v průměru. Mohlo by to být od kombinace léků nebo…

Dobrý den, hodnoty krevního tlaku jsou stále v mezích normy, pokud jsou vyšší než obvykle, přisuzovala bych to spíše tomu, že máte bolesti a nepohodlí. V této fázi bych neviděla primární problém se srdcem či krevním tlakem, je vhodné vyčkat po odeznění vašich akutních obtíží. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva Buchlová13. 8. 2022

Dobrý večer mám úraz zad mám tam modřiny a mám bolesti a mám zimnice je příznak té bolesti že mohu mít modřinu

Dobrý den, pokud jste se praštila a máte modřiny je jisté, že budete mít bolesti a pokud jsou modřiny rozsáhlé, nedá se vyloučit ani celková reakce se zvýšenou teplotou. Pokud budete více dnů teploty či horečky, je vhodné překrytí antibiotiky. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kateřina Vykydalová8. 8. 2022

Dobrý den, chtěla bych se zeptat mám po operaci žlučníku necelé tři měsíce a mám pořád problémy , že skoro každých 14 dní mám záchvat po jídle . A po operaci se mě pořád motá hlava je to možné děkuji za odpověď.

Vážená Kateřino, jistě to možné je, když takové potíže máte. Pokud nejsou teploty či trvalé bolesti v místě po výkonu, pak je chirurgická komplikace zákroku nepravděpodobná. Na místě je vyšetření praktickým lékařem stran motání hlavy a dále vhodné gastroenterologické vyšetření k nastavení případné medikace. Každý orgán těla má svůj význam a po jeho odstranění nemusí vždy vše fungovat bez omezení.…

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Pravoslav6. 8. 2022

Dobrý den prosím vás o radu ohledně velmi choulostivého problému se zácpou. Dlouho jsem bral indometacin čípky a po nich jsem měl pokaždé silné nucení na záchod a když jsem je přestal brát protože bolesti přešly tak jsem zjistil že bez zavedení čípku prostě nemohu tlačit a konečník vůbec nereaguje. Sedím na záchodě a snažím se tlačit ale marně. Pomáhají mi glycerinové čípky a někdy si musím…

Dobrý den, glyceinové čípky by vadit neměli, ale pokud chcete problém řešit komplexně, objednejte se na vyšetření do proktologické ambulance. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ladislav4. 8. 2022

Nevím,jestli jsem rano užil tabletu lixiany. Co teď. Dekuji.

Dobrý den, pokud si jednou vezmete jednou 2x násobně vyšší dávku, nemělo by to mít větší dopady, ale záleží na mnoha dalších okolonostech - z jakého důvodu máte tento typ ředění krve indikován, jak fungují vaše ledviny, jaká je vaše váha, zkrátka mnoho neznámých, které by vám nejlépe pomohl vyřešit váš ošetřující lékař. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Katka3. 8. 2022

Dobrý den, od 18.7. jsem brala 3 dny antibiotika po kterých jsem měla průjmy a hodně mi to dráždilo konečník. Další dny jsem měla naopak zácpu a to mi způsobilo řitní trhliny. Od té doby mám stolici v pořádku, ale trhliny furt mám a při každé stolici je to velmi bolestivé a mám i trochu krev po utření. Skoro týden na to používám mast a vlhčené ubrousky. Už jsem zoufalá. Je to nekonečný proces.…

Vážená Katko, řitní trhliny jsou opravdu obtěžujícím a zdlouhavým onemocněním. Vhodná jsou režimová opatření vedoucí ke změkčení stolice a dále lokálně užívaná analgetika (mast či čípek). Doporučuji Vám objednat se do koloproktologické ambulance, kde Vás kolega vyšetří a doporučí léčbu dle nálezu. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Petr29. 7. 2022

Dobrý den, podle doktorky mám břišní kýlu asi 0.5 cm, zajímalo by mě jestli musím podstoupit operaci a kdy po operaci bych se mohl vrátit k posilování.

Vážený Petře, takto drobnou, předpokládám že pupeční, kýlu bych neoperoval. Pozoruj a pokud se bude zvětšovat, případně bude činit obtíže, pak je operace ke zvážení. Po operaci doporučujeme 6 týdnů klidového režimu. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Kateřina Wasserbauerová25. 7. 2022

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda budete očkovat 4. posilovací dávku? Dekuji za odpověď.

Dobrý den, 4. ockovaci dávkou se lze očkovat v Rehabilitační nemocnici Beroun. Více informací na https://www.nemocnice-beroun.cz/covid/aktuality. S pozdravem Petra Horáková

Petra Horáková
Zobrazit celý dotaz
Denisa22. 7. 2022

Dobrý den, prodělala jsem covid. Měla jsem horečky, bolesti kloubů, svalů, kostí, hlavy, očí, zvracení, křeče, průjem, pálení sliznic, mykózy, pálení očí, ztráta chuti, čichu, třes, extrémní únava a schvácenost, mlha v myšlení, zapomínání věcí, úzkosti, kašel produktivní i suchý, problémy s dýcháním, rýma. Jsem dnes nemocná 12 dní a pořád se necítím vůbec dobře. Nedojdu do obchodu, pořád kašlu,…

Dobrý den, vaše obtíže ukazují na to, že patříte mezi lidi, kteří potřebují více času na to, než se z tohoto onemocnění vzpamatují. Určitě to ale neznamená, že máte špatnou imunitu. Průběh tohoto onemocnění je velmi individuální a záleží také na tom, zdali jste byla očkována, zdali se jedná první ataku nemoci, zdali užíváte chronicky nějaké léky... Po dobu obtíží buďte v PN, úzdrava se dostaví,…

Eva Liďáková19. 7. 2022

Dobrý den,můžu poprosit o radu? Mám měsíc a půl pichly piercing nosu.uz víc jak týden mi hnisa,šílená bolest dírky,vždy mě bolí celá čelist z toho.proplachuju vodou a solí,ale jen mi to umrtvi,ale bolest je furt ,nehojí se to. Můžu se zeptat co s tím? Děkuji Liďáková

Vážená Evo, z Vašeho popisu se jedná nejspíše o bakteriální infekci rány, v tom případě je možností antibiotická terapie, při přetrvání potíží by bylo nutné piercing odstranit. Doporučuji Vám vyšetření buď u praktického lékaře či na chirurgické ambulanci. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Karel17. 7. 2022

Dobrý den,byl jsem na jeterních testech a všechny hodnoty byli v pořádku kromě AST, které bylo mimo rozsah 1,00ukat /l. Chtěl jsem se zeptat co to může znamenat? Děkuji

Dobrý den, parametrů vyjadřujících stav jaterních funkcí je několik a mírné zvýšení jednoho parametru je spíše nevýznamné. Samozřejmě záleží na důvodu laboratorního odběru odběru. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ilona16. 7. 2022

Dobry den. Jsem 6 mesicu po laparoskopicke operaci a mam stale vystouple hodne ruzove jizvy. Slysela jsem o nejakem leasrovem osetreni, diky kteremu jizvy zmizi nebo nebudou uz tolik vyrazne. Jak dlouho tato osetreni trvaji a jsou bolestiva? Prosim provadite takoveto leasrove osetreni i u vas v horovicke nemocnici? Pripadne jake oddeleni bych mela kontaktovat. Dekuji

Vážená Ilono, pokud se jedná pouze o kosmetický efekt, bylo by vhodné navštívit kožního lékaře, případně estetickou kliniku, kde se těmito zákroky zabývají. V rámci chirurgického oddělení takovéto výkony neprovádíme. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Romy12. 7. 2022

Dobrý den,prosím vás je v nemocnici Proktologie. Moc vám děkuji.

Dobrý den, ano v naší nemocnici je proktologická ambulance, pokud máte zájem, můžete se objednat na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Daniel11. 7. 2022

Dobrý den, skoro pred měsícem sem byl na operaci tříštivé zlomenině zápěstí…zápěstí spravili, všechno v pohode..jizva 9 stehů, ale chci se zeptat mám pod jizvou nějakou ,,bulku,, na hmat tvrdší, bolest žádná, je to normální? Nebo je třeba jít na kontrolu? Kontrola čeká za týden, takže nevím jestli nemám jít dřív. Děkuji

Vážený Daniele, toto není online poradna, takže jste možná již na kontrolu dorazil. Rezistencí pod jizvou bývá obvykle drobný hematom, který, pokud se neinfikuje a nezačne hnisat, není potřeba chirurgicky řešit. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Adam10. 7. 2022

Dobrý den, je možné provést magnetickou rezonanci pacientovi s ocelovými šroubky v páteři? Děkuji za odpověď

Dobrý den, pokud nemáte šroubky kratší dobu než 6 týdnů, neměl by to být problém. Nicméně před MR vyšetřením ještě budete vyplňovat protokol, kde jsou uvedené dotazy na případnou přítomnost kovů v těle. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana10. 7. 2022

Dobrý den, může mít lék Agen vliv na hubnutí? Od té doby, co jej užívám, mírně ale pořád ztrácím na váze.

Dobrý den, lék Agen může mít poměrně velké spektrum nežádoucích účinků, z nichž nejčastější je například otok v oblasti kotníků, ale váhový úbytek mezi ně nepatří. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jitka9. 7. 2022

Dobrý večer chci se zeptat nas 5 lety syn spí a má u pusy trošku bílou pěnu a já nevím co to znamena. Dnes jsme byli skoro celý den v plzni v zoo a hodně jsme toho nachodili. Nemůže to mít z toho že byl hodně unavený? Hned jak jsme přijeli domů tak usnul. Děkuji za vaši odpověď. Jitka

Dobrý den, je dobré rozlišit, zda se jedná pouze o nahromadění většího množství slin - což může být příznakem bolestivého polykání ( např. při zánětech v dutině ústní a krku), či skutečně pěna, která se objevuje např. při křečích. Pokud Vaše dítě nemá horečky, abnormální pohyby těla, záškuby/křeče, pak se pravděpodobně nejedná o nic vážného. V případě nejistoty navštivte svého lékaře. S pozdravem…

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Silva Herdova8. 7. 2022

Dobry den, je mozne po ozarovani prostaty jet k mori? Pokud ano za jakou dobu? Dekuji

Dobrý den, je možné jet hned, ale za určitých pravidel. Např. : nemělo by odjet pokud probíhá nějaká infekce v oblasti moč. cest, což se občas po ozařování prostaty stává, mělo by být omezeno slunění ozařovaného regionu atd. S pozdravem Prim. MUDr.Šmakal Martin

Jitka7. 7. 2022

Dobry den. Co jsou opacity mlecneho skla na leve plici a jak se leci?

Dobrý den, opacity mléčného skla tzv. ground glass-opacity - jedná se o rentgenologický popis patologických změn v plicní tkání / v plicním intersticiu/. Tyto změny jsou popisem mnoha příčin změny plicní tkáně, bez znalosti kontextu dokonce nelze ani určit zdali jsou projevem akutních či chronických procesů v plicích. Léčba se tudíž musí posuzovat komplexně, indikující lékař musí posoudit…

Petr29. 6. 2022

Dobrý den, řešil jsem pocity nevolnosti (gastroskopie v roce 2019 lehký reflux, nemám se obávat i vzorek odebran na Heliobactera a neg.) Min.tyden sono břicha vše ok a půl roku nazpět odběr krve a vše OK. Problém který mě trápí a v mém věku 34 je (OL nechtěla poslat na kolono) je celkově v zažívání už třeba 4 rokem vždy střídavě stolici mám pravidelnou vždy 1x denně. Někdy řidší někdy barvu…

Dobrý den, v případě epizod průjmů s hlenem a krví ve stolici by bylo vhodné zvážit vyšetření tlustého střeva, tzv. kolonoskopii. Tam vás může odeslat PL nebo se můžete objednat na vyšetření na gastroenterologii. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jakub Melichar23. 6. 2022

Dobrý den, dcerka v neděli zvracela. V pondeli a úterý normálně ve školce. Ve středu skoro 41 horečka. Srazeno, dnes již cca 12 hodin bez léku na teplotu, ta je nyní okolo 37, max. 37,3. V krku jsme objevili drobné cepy na obloucích, zlehka ji trápí bolest v krku. Můj dotaz: máme zkouset zvládat doma s léky na bolest, nebo je nutná návštěva u lékaře kvůli případným ATB (dcerka dlouhodobe odmítá…

Dobrý den, pokud má horečka klesající tendenci nebo dokonce ustoupí, tak se zpravidla nejedná o bakteriální onemocnění, které by bylo třeba zaléčit antibiotiky. Stejně tak se jako čepy na mandlích mohou zdát puchýřky, které bývají součástí virového onemocnění a není třeba je léčit jinak než symptomaticky (léky na horečku/bolest, režimová opatření). Ale jestli se Vám stav Vašeho dítěte zdá…

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Michaela22. 6. 2022

Dobrý den chci se zeptat mám piercing v jazyku a už měsíc hledám doktora který by mi ho vytáhnul bez narkozy to ale nezvládnu prosím můžete mi říci kde bych našla někoho kdo mi ho vytáhne? děkuji

Vážená Michaelo, za mne je extrakce piercingu v celkové anestezii až absurdní řešení. Za mne by bylo případně možné podání silnějších analgetik před jeho odstraněním, což by teoreticky šlo i ambulantně. Pokud je důvod odstranění pouze kosmetický a není k němu racionální lékařský důvod, ptal bych se k piercingových centrech na jejich zkušenosti. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Libor21. 6. 2022

Mohu podat Ospen 1500 psovi? Rozřízl si polštářek na tlapce...

Dobrý den, raději kontaktuje zvěrolékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marketa19. 6. 2022

Dobrý den. Chtěla bych se poradit. Před 16 dny jsem na bok sklouzla na dlaždicích a dopadla jsem přímo na koleno. Po pádu jsem se zvedla a koleno mě bolelo jenom pár minu, za to hodně. Večer jsem si všimla že mám na koleni rudou modřinu. Koleno už bolelo jenom na dotek tak jsem ho namazala Voltarenem a dále neřešila. Několik dní po tom co se mi to stalo jsem si začala všímat že při větší námaze …

Dobrý den, pokud je koleno stále oteklé a bolavé, lékaře určitě vyhledejte - chirurga či ortopeda. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucka14. 6. 2022

Dobrý den, v březnu jsem prodělala infarkt a po propuštění z nemocnice jsem dostala spoustu léků. Hned mi řekli, že jsou toxické - chtěli jsme se s partnerem snažit o druhé mimi. Tak jsme vždy použili kondom, antikoncepci brát nesmím. Léky jsem brala, ale včera díky vynechané ms jsem zjistila, že jsem těhotná. Kardiolog mi jen odepsal na mail, že nesmím být těhotná. Další kontrolu u něj mám v…

Dobrý den, toto je problém, který musíte opravdu řešit s kardiologem, který vám tyto léky napsal a zejména s vaším gynekologem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martin11. 6. 2022

Dobry den.prosim ordinuje už pan doktor Cajthaml vim že byl nemocny chodil jsem k nemu už ordinuje lze se k nemu zas objednat prosim ?a kdy on ted ordinuje dekuji moc

Dobrý den, pan doktor Cajthaml v současnosti nemá pevně dané ordinační hodiny v ambulanci, ale pokud se chcete objednat do proktologické ambulance, můžete se samozřejmě kdykoliv objednat na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra9. 6. 2022

Dobrý den prosím o radu jaký rozestup musí být mezi léky NIMESIL a KETONAL děkuji

Dobrý den, jedná se o léky, které mají velmi podobný mechanismus účinku, proto bych je nekombinovala navzájem. Nimesil se užívá nejčastěji 2x denně, pokud chcete léky kombinovat, bude lépe využít jinou skupinu léků. Váš ošetřující lékař vám jistě vhodnou kombinaci doporučí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ivana2. 6. 2022

Dobrý den, prosím o radu, zda mám toto nějak řešit. Každý rok si jako samoplátce nechám udělat krevní obraz. Ten mám dobrý, jen se každý rok zvyšuje procento lymfocytů. Poslední tři roky mám tyto hodnoty:49% a 3,6, 52% a 4,2, 57% a 3,7. Z léků beru Cholib a Estan. Předem moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, lymfocytosa se může vyskytovat v řadě situací, velmi často je projevem benigních onemocnění - infekce - nejčastěji virové, ale bakteriální, může se vyskytovat u autoimunitních či revmatologických onemocnění. Zároveň může být i projevem hematologických malignit. Pokud hodnota vašich lymfocytů progresivně vzrůstá, domluvte se s vaším praktikem, aby vás odeslal na hematologickou ambulanci…

Tereza Dunkova25. 5. 2022

Dobrý večer mela bich dotaz hodně často me boli hlava a mivam i ustrelovani u obočí.... Chtela bich se zeptat co stim mam dělat Můžete mi nějak poradit Casto me boli i pater mnoho krát jsem bila v nemocnici? ??. Děkuji za odpověď Dunkova

Dobrý den, nejspíše by to chtělo neurologické vyšetření a následnou rehabilitaci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michal24. 5. 2022

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat. Mám mám delší dobu bolesti levé půlky hlavy, doprovázené bolestí levé ruky i nohy, doprovázeno pocitem lehkosti a slabosti. Vždy to trvá tak 4 dny, pak to na chvilku odezní, a pak znovu. Mohu poprosit o radu? Děkuji.

Dobrý den, lepší radu, než to, aby jste navštívil neurologa, vám nedám. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika24. 5. 2022

Dobrý den, mám podezření že mám únavový syndrom, chci se zeptat zda mam zajít do nemocnice když se to den ode dne horší, a na jaké oddělení bych měla dyštak jít. Děkuju

Dobrý den, svěřte se rodičům a svému dětskému lékaři. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Anna23. 5. 2022

Dobrý den, mohu absolvovat magnetickou rezonanci kyčle, pokud jsem akutně onemocněla pásovým oparem (5 dnů od počátku onemocnění)? Antivirotika neužívám, pouze tekutý pudr a Milgammu N, bez horečky. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, vyšetření absolvovat můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vilem22. 5. 2022

Dobrý den už delší dobu se cítím stále unavený zrychlený tep srdce měření tlaku mi ukazuje 156/100 jelikož sem v zahraničí a ty ty doktoři mi nedokážou pomoct a nebo poradit tak už vážně nevím kudy kam tak to píšu tady děkuji

Dobrý den, pokud se cítíte unavený, máte vysoký krevní tlak a vysokou tepovou frekvenci, je nutné klinické vyšetření lékařem. Minimálně k nastavení léčby vysokého krevního tlaku, ale také k diagnostice proč takové obtíže máte, protože ve vašem věku jsou tyto obtíže neobvyklé. Vyšetření neodkládejte ať už v zahraničí či v naší republice. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavla22. 5. 2022

Dobry den, mam dotaz ohledne toceni hlavy. Stava se mi to asi 2x do roka. Pres vikend se mi to I hlava az tak,ze si Musim jit lehnout. Stridave mam stav zima/teplo . Do2-3 dni to prejde a vse se opakuje Za tyden. Po te jsem asi pred 5 lety drzela candida dietu a mela jsem po problemu. Ted po 5 letech opet stejny problem. Muze to byt candidou? Dekuji za odpoved.

Dobrý den, pokud se vám točí hlava, tak že vás to omezuje v běžném životě, je vhodné celkové vyšetření lékařem. Nejprve praktikem, který vás může odeslat dle úvahy ke specialistovi. Candida dietu bohužel neznám, takže v tomto případě se nemohu vyjádřit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ludmila Rapantová21. 5. 2022

Dobry den, Před dvěma tydny jsem byla na Operaci… Měla jsem zánět slepého střeva a srusty na vajecnikach a v brisku. Slepé strevo mi bylo odebráno laparoskopicky. Chci se zeptat je normalni mít po týdnu každý den vysoké horečky a při doteku pravého stehna brnění?Prava noha při “zvedání do shodu” sama nefunguje..musím ji zvedat.. Jinak prava strana vaječníku při chůzi stále bolí …mám křeče a…

Dobrý den, to co popisujete není normální pooperační stav, určitě kontaktujte svého operatéra. S pozdravem MUDr. J.Ziková

Klach19. 5. 2022

Dobry den, včera pozde vecer mě začalo bolet na levé straně na hrudi. Před tím jsem měla parkrat bolesti na prave straně žeber dole, ale už skoro dva měsíce. Pozde vecer se to vystupňovalo na velmi intenzivní bolest, kde jsem si musela vzít půlku ibalginu abych nějak s klidnou hlavou aspoň usla. Ráno jsem se probudila a bolest byla porad stejná. Asi po pul hodině to začalo bolet min a bolest už…

Dobrý den, vzhledem k vašemu věku a sportovním aktivitám je spíše pravděpodobné, že šlo o nějaké zablokování nervu. V tomto případě se Ibalgin hodí a problém by se měl upravit do 2-3 dnů spontánně. Pokud by obtíže přetrvávaly, s bolestí při nádechu, bylo by vhodné vyhledat lékaře, aby vyloučil vážnější příčinu obtíží.

Milan18. 5. 2022

Dobrý den,manželka si dva dny stěžuje na brnění prstů pravé ruky a nohy,těžké unavené nohy-hlavně pravá noha,občas nedostatek vzduchu,mírná závrať a celková únava.15.2.2021 prodělala infarkt a stále užívá tyto léky:Prestarium neo combi 5mg/1,25mg,Concor COR 2,5mg,Rosucard 40mg,Anopyrin 100mg.Také má dvě dávky vakcíny proti covidu.Jaká může být diagnóza?Děkuji za odpověď Milan.

Dobrý den, pokud vaše manželka již prodělala infarkt, může mít i přes zajištění chronickými léky zvýšené riziko další akutní příhody v důsledku aterosklerosy. Měla by kontaktovat svého ošetřujícího lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie17. 5. 2022

Dobrý den, mám takový problém se svým tělem, tenhle rok mi bude 18 a ještě mi nenarostla prsa, nejsem úplně plochá ale není to žádná sláva.. spousta holek mého věku, ale i mladší holky ho mají větší než já a strašně se za to stydím. Nedokážu nosit dámská trička s výstřihem a ke všemu má prsa nejsou ani stejně velká, pravé je větší než to levé.. jsem z toho fakt na nervy a nevím co dělat. Můžou mi…

Dobrý den, velikost prsou je velmi individuální, záleží na mnoha faktorech, mimo jiné třeba i na tělesné konstituci, rozložení tuku apod. Stranová asymetrie je zcela normální. Předpokládám, že rozvoj prsní žlázy proběhl a probíhá normálně, jinak by si toho měl už dávno všimnout Váš dětský lékař, tudíž se jedná nejspíše o kosmetickou záležitost, kterou můžete v budoucnosti řešit například…

Kateřina16. 5. 2022

Dobrý den již 2 Měsíce mám nadýmání a dnes mi začala brnět levá ruka od lokte, bolest břicha a pocit na zvracení. Již od malička mám málo hořčíku. Poradíte mi co jse se mnou děje a co bych měla dělat? Děkuji za odpověď

Dobrý den, svěřte se rodičům a poraďte se s vaším registrujícím pediatrem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Renata15. 5. 2022

Dobrý den od včera mám nejspíš natažený sval na lýtku odpoledne mi to šlo až do holeně na lýtku jde cítit boulička dnes od rána mě bolî obě nohy od lýtka až k zadku žádné jiné problémy nemám bolest je pálivá spíše. Vzala jsme si acylpyrin a bolest zatím přešla mám práci při které jsem furt na nohách děkuji za odpověď

Dobrý den, bez klinického a možná i ultrazvukového vyšetření se v určení diagnosy nelze obejít, můžete navštívit chirurgickou ambulanci nebo ambulanci, která funguje jako akutní ambulance v rámci nemocnice. S pozdravem MUDr. J.Ziková

Nikola6. 5. 2022

Dobrý den prosím vám myslím ze mám exstrasystoly mám takové “preskoceni” srdce je to třeba 2 sekundy takový mimo klepnutí 3x za sebou někdy 2x mám z toho panicke ataky hrozny strach nevím co s tím můžete mi s tím nějak poradit ?

Dobrý den, občasné přeskočení srdce je časté a je zcela neškodné, nemusíte se ho bát. Naopak bušení srdce panické stavy často sekundárně doprovází a je spíše projevem stavu úzkosti. Zaměřte se spíše na ovlivnění úzkostného stavu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jitka5. 5. 2022

Dobrý den, chtěla bych se Vás laskavě zeptat, zda se u Vás dá objednat CT pánve pro samoplátce. Pokud ano, chtěla bych info ohledně ceny. Na Vašem webu jsem informaci nenalezla. Děkuji Vám za laskavost. Jitka

Dobrý den, ano je to možné, musíte mít k dispozici žádanku a musíte se objednat v recepci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marie4. 5. 2022

Dobrý den prodelala jsem covid začal 6.4 ale priznaky jsem měla po 4-5 dní 24 jsem byla na plicnim rengen v pořádku jela jsem do Prahy a od neděle mě škrábe v krku bolest hlavy peiznaky jako covid co si mám o tom myslet ? Postcovid?byla jsem na odběry krve ráno a moc řekla.jsem to lékařství a ten mi řekla bez té domů Vem tě si paralen to je normální po covidu řekl tak nevím jaké léky a proč to…

Dobrý den, nejspíše se bude jednat o nějakou další virozu, je nepravděpodobné, že byste měla po měsíci reinfekci. Po prodělání covidu jste oslabená a je větší pravděpodobnost, že onemocníte nějakou další virosou. V současnosti vrcholí virosy všeho druhu, zvlášť poté, co jsme odložili ochranu nosu a úst. Pokud jste nemocná, dodržujte klidový režim, minimálně po dobu trvání příznaků, vitaminy a …

Lucie4. 5. 2022

Dobrý den ,dcera 18 let ,ma trombofilii (protrombinova mutace,heterozygotní forma) vrozená. Čeká ji let 4,5 h je třeba ředit krev ?mám fraxiparin 0,6 od její p.doktorky ,ale když ji ho předepisovala měla informaci že let bude trvat 5,5-6 hod,to se ale změnilo.Tak teď nevím zda ji ho podat či nikoliv a nemohu se tam dovolat.Hraje roli že let bude trvat cca o hodinu méně nez bylo původně řečeno ?…

Dobrý den, ano, Fraxiparin dceři podejte, riziko vzniku tromboembolie narůstá při letech trvajících více než 4 hodiny. Obecně je riziko 2x zvýšené při letu nad 4 hodiny, při letu nad 8 hod je riziko trojnásobné. Riziko ale významně narůstá při kumulaci rizikových faktorů, například pokud má pacientka nadváhu, hormonální antikoncepci ( či vrozený trombofilní stav) a letí více než 4 hodiny je…

Jana Davidová3. 5. 2022

Dobrý den, je možné si u vás nechat dát infuzi Solumedrolu 1g? Jsem objednaná do Motola (RS centrum, ataka), ale až na pátek. Lékařka s podáním ve vaší nemocnici souhlasí. Děkuji.

Dobrý den, aplikace infuze možná je, obraťte se na denní stacionář, zkuste se tam objednat na čísle 311 55 9808. Podmínkou pro aplikaci infuze je doporučení od lékaře, který vás na infuzi odesílá se zadáním co aplikovat a měla byste mít sebou lék, který se bude aplikovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková Pozn. pokud se jedná a akutní problém, můžete navštívit neurologa kdykoliv přes centrální příjem…

Jolana29. 4. 2022

Dobrý den ,ráda bych se zeptala jestli můžu při dlouhodobé pracovní neschopnosti změnit adresu na pobyt v lazni v zahranici

Dobrý den, domluvte se se svojí pojišťovnou. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kristína27. 4. 2022

Dobrý deň, chcem sa opýtať zvysena hodnota D-dimer 0,68 je vysoká veľmi? Je táto hodnota veľmi nebezpecna?Bola som na odberoch krvi a poslali mi vysledky a teraz neviem ci mam nad tym začať stresovať alebo mam počkať a odber zopakovať. Ďakujem

Dobrý den, tato hodnota je trochu zvýšená. Tento marker je velmi nespecifický, zvlášť pokud není v normě a lékař, který ho indikoval musí přesně vědět, co chce posuzovat a jemu také přísluší udělat závěry. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dom27. 4. 2022

Dobry den, chtel bych se zeptat. Asi 2 tydny mam zvlastni pocit v oblasti zaludu. Zacalo to po tom co jsem si jednou sam udelal dobre a vsiml jsem si ze posledni dobou kdyz si udelam dobre, nebo vyvrcholim vytvori se mi cervene flicky na zaludu. Potize pri moceni nezaznamenavam akorat mi prijde ze kdyz se mi penis ztopori jako kdyby me trochu boli. Chtel jsem se tedy zeptat, zadne problemy jsem…

Dobrý den, příčinu z namožení samozřejmě nemohu vyloučit, pokud toto pozorujete těsně po ejakulaci, tak doporučuji vašemu penisu raději delší čas na regeneraci. Pokud se obtíže budou objevovat i nadále, tak doporučuji vyhledat odbornou pomoc. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
Zobrazit celý dotaz
Eva27. 4. 2022

Dobrý den, 8.4. jsem dostala silný kašel, nejdříve bez hlenů, následně silná rýma a vykašlávání hlenu. Přibližně po týdnu mi začalo při nádechu pískat na pravé straně plic. Po dalších 4 dnech (Velikonoce), jsem byla u obvodní lékařky, která na místě nic nezjistila, bylo mi odebráno CRP, dostala jsem na místě antibiotika (Azytromicin) a byla odkázána na RTG, kde se nic nenašlo. Bohužel stále cítím…

Dobrý den, bez znalosti vašich výsledků ( CRP, popis RTG ) mohu jen spekulovat. Nejspíše se jednalo o virovou infekci dýchacích cest, s přechodnou astmatickou složkou( pískání). Pokud se ještě necítíte dobře, cítíte při dýchání bolesti v oblasti žeber či oblasti lopatek, cítíte tlaky na hrudi, raději navštivte znovu lékaře - plicního nebo můžete také vyhledat akutní vyšetření v rámci nemocnice. …

Martina25. 4. 2022

Dobry den,uz 14 me trapi zadychavani a pri otaceni v posteli ci rozcileni mi pichne na prave strane,posledni dny se mi to stava casteji s delsim pociteni pichnuti nebo spis jakoby se mi tam neco natahlo a pak zase smrstilo zpet. V noci se mi i stava ,ze sem dusna. Jsem v 11.tydnu tehotenstvi.

Dobrý den, pokud máte takové potíže, budete muset navštívit lékaře. Nejprve praktika, který vás vyšetří a případně odešle na další podrobnějí vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka23. 4. 2022

Dobry den,ráda bych se zeptala,zda může být postcovidovym syndromem bolest hlavy a jak dlouho by se to dalo jako tento syndrom počítat?může covid ovlivnit biologickou léčbu migrény?děkuji Lenka

Hezký den, žádná taková kriteria neznám, přechodné ovlivnění efektu zavedené terapie migrény proběhlým COVIDem 19 jsem u svých pacientů ale opakovaně zaznamenal. Zpravidla došlo k normalizaci poměrů na "předcovidovou" úroveň do několika málo týdnů, jen vzácně déle. Postcovidový syndrom jako objektivní potíž by měl být vázán na změnu objektivních parametrů - zde myšleno zejména změnu plicních…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
Zobrazit celý dotaz
Petr22. 4. 2022

Dobry den, Mam delsi dobu (asi 14mesicu) zvysene hodnoty Eizonofilu 6 (0-5) nasledne pak i snizene Neutrofily 39.7 (45-75) a take D dimer analyzator pri mych 0.64 (0-0.50). Je duvod k obavam pri takove kombinaci ? A co mohu udelat k regulaci techto markeru. Predem mockrat dekuji

Dobrý den, vypsal jste pár hodnot z diferenciálního rozpočtu bílých krvinek, které spolu zrovna příliš nesouvisí. Zvýšená hladina eosinofilů může být u alergiků nebo může také například doprovázet přítomnost parazitů v těle... D-Dimer je jedním z mnoha parametrů krevní srážlivosti, je málo specifický a lékař, který indikuje jeho odběr, musí přesně vědět z jakého důvodu. Takže bude nejlepší, když…

Žaneta22. 4. 2022

Dobrý den chtěla bych se zeptat je možné že po operaci laraskopicky a odstranění slepého střeva, je normální že necítím nutkání jít čůrat jinak vycuram se normálně nic ne neboli nepálí ani. Nesvedi

Vážená Žaneto, normální to jistě není. Vhodné by jistě bylo vyšetření v urologické ambulanci. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Tereza20. 4. 2022

Dobry den pred4 dny ni pri otoceni nohy nahkas prasklojakoby nahore pod kolenem spise okostnice na prave noze od te doby to obcas tahneaz dolu itrochu lame co stim prosim mam delat na chirurgii mi v podstate nic nedali jen ibalgin

Dobrý den, pokud vás noha stále bolí, zkuste navštívit ortopeda. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Mili20. 4. 2022

Bolí mě strašně ucho , je zalehle a slyším šum , a bolí mě krk . Co mám dělat ?

Dobrý den, dostavte se na ORL vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Evžen Novák14. 4. 2022

Dobrý den, může mít užívání (inhalace) kortikostereoidu Symbicort (na astma) vliv na zvýšení hladiny hormonu kortizol? Děkuji.

Dobrý den, pokud ano, tak minimální, ale pokud chcete mít jistotou, raději inhalujte až po odběru krve. Před odběrem kortizolu se obecně doporučuje u užívání lékové formy kortikoidů udělat pausu minim. na 12 hod. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Irena H.9. 4. 2022

Dobrý den, trpím bolestmi nohou v klidu a v poloze ležmo. Bolest mě v noci budí, není to každou noc.. Jakmile dám nohu z postele dolů, bolest přestane. Na obou končetinách mám velké křečové žíly Prosím o radu, co s tím, děkuji

Dobrý den, to je příznak, který je třeba komplexně vyšetřit, obtíže mohou být cévního či neurologického původu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martin8. 4. 2022

Dobry den v rijnu 2021 jsem mel kasel, ktery me po tydnu presel (uzival jsem erdomed). Pro jistotu me lekar poslal ma rtg plic, kde zjistili zvetseny hilus. Nasledovalo CT plic se zaverem mediastinální a hilová lymfadenopatie. Nyni jsem objednan na bronchoskopii. Od te doby nemam zadne problemy. Nehubnu, netrpim nechutenstvim, nezadychavam se. Na plocnim mi rekli, ze bych mohl mit sarkoidozu. Je…

Dobrý den, pravděpodobnost, že by to byla rakovina plic je ve vašem věku velmi málo pravděpodobná, konečné slovo bude mít samozřejmě plicní lékař, který vás dovyšetřuje. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie7. 4. 2022

Dobrý den. Mám sedavé zaměstnání a mám pocit stehovavych pálení nohou. Jednou to je lýtko, za deset minut stehno, pak kycel, vnitřní strana lýtka , pod kolenem…. Jakoby povrchovy palivy pocit. Trva to už dva dny, především vsedě. Už se mi to stalo poprvé před rokem, pak to nějak odeznelo. Prosim moc o radu

Dobrý den, při sedavém zaměstnání je důležité se občas projít, protáhnout nohy ať už jako prevence vzniku trombosy či procvičení svalových skupin jako prevence bolestí zad či oslabeného svalového aparátu. Pálení je ale netypický příznak u sedavého zaměstnání. Zkusila bych vitaminové doplňky s přídavkem magnesia. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dzansu gurpinarova1. 4. 2022

Dobry den prajem.Chcela by som.sa spitat moj.otec absholoval operciu konecnika z zhubny nadorom ale napriek vsedkemu stale ma nutkanie na wc.a to aj dva tri razi za den po jedel.a dost aj schudol mame sa obavat o jeho zdravoty stav alebo to je normalne ze po operci cerstve kim.sa mu to.zahoji .

Vážená Dzango, pokud byl otec operován pro nádorové onemocnění, měl by být jistě nadále v péči minimálně onkologa, lépe i koloproktologa, se kterým by bylo vhodné tyto potíže řešit. Pokud byla operace v nedávné době, jistě se může dráždění a nucení na stolici objevovat. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Lucie1. 4. 2022

Dobrý den, jsem k vám objednaná na CT kolografii a chtěla bych se prosím zeptat, jaké dokumenty na vyšetření potřebuji? Paní doktorka mi poslala žádanku emailem, můžu přinést kopii a nebo potřebuji originál? Dále jsem četla, že se před vyšetřením podává kontrastní látka a lék na snížení napětí střeva, potřebuji k tomu nějaké dokumenty, vyšetření, souhlas atd.? A ještě bych se chtěla zeptat, zda…

Dobrý den, před vyšetřením je nutná střevní příprava roztokem Fortrans (recept Vám napíše odesílající lékař) v kombinaci s roztokem Ultravist, který si vyzvednete na recepci RDG oddělení. Tam Vám poskytnou podrobné informace o načasování, žádance atd. Níže posílám odkaz na stránky Radiodiagnostického oddělení Nemonice Hořovice s podrobným návodem na CT kolografii: www.nemocnice-horovice.cz/data…

Tereza Šebestová1. 4. 2022

Dobrý den, měla bych dotaz, jedná se o mého bratra, věk 32 let. Začali se mu objevovat po těle uzliny, jsou bolestivé, občas mizí a objeví se další na jiném místě. Největší má na krku, 2×2cm. Na hematologii má zvětšený počet bílých krvinek i faktor množení. Avšak nic se nedá potvrdit ani vyvrátit. Chtěla jsem se zeptat, jaký je v tomto případě postup. Trvá to již cca.půl roku a stále se čeká, zda…

Dobrý den, to otázka pro specialistu - hematologa. Nemám více informací, takže se nedokážu více k problému vyjádřit, ale u některých onemocnění se skutečně čeká, jak se budou v čase vyvíjet. Důležité je, aby bratr byl trvale sledován. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Patrik30. 3. 2022

Mám takoví problém nehorázně mě bolí plíce a když kašlu tak mne berou i záda a mám rimu a zvýšenou teplotu mohl bych se u vás zítra zastavit a mám ještě problém když se najít tak hned dostávám bolesti a jdu na záchod a mám průjem. Tet to řeším chlastem.aby mne nebolela hlava .mě číslo je 703 695 785 tady patrik dekuji

Dobrý den, pokud máte akutní obtíže, můžete se dostavit na centrální příjem nemocnice Hořovice či Rehabilitační nemocnice Beroun. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eliška29. 3. 2022

Dobrý den, můžu se zeptat zda se v nemocnici na zubním odděleni provádí zubní implantáty, děkuji a hezký den

Dobrý den, v současné době není tento typ péče v naší nemocnici dostupný. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Iva24. 3. 2022

Dobry den, nastupuji u Vas pristi tyden na operaci na neurologii a mam mit PCR test. Mohu si jej nechat udelat u Vas v den nastupu? Popripade kolik hodin smi byt test stary pred hospitalizaci? Moc dekuji, hezky den.

Dobrý den, všechny informace k hospitalizaci naleznete na https://www.nemocnice-horovice.cz/covid/hospitalizace S pozdravem Petra Horáková

Petra Horáková
Zobrazit celý dotaz
Martina20. 3. 2022

Dobrý den, dostala jsem antibiotika Doxyhexal 200 mg 1x za 24 hodin na ureoplasmu v délce trvání 7 dnů. Nicméně již 2 měsíce mne trápí velké bolesti nohou ( mravenceni, pálení, pocit těžkých nohou). Čekám na výsledky ohledne infekci (borelioza, bartonela…) Nicméně tyto antibiotika mi výrazně zhoršily pravé bolesti těch nohou, takové bolesti jsem ještě nemela. Souvisí to prosím nějak s těmito atb?…

Dobrý den, je málo pravděpodobné, že by antibiotika zhoršila vaše dlouhotrvající obtíže spojené s dolními končetinami. Pokud léčíte infekci, která je na tuto terapii citlivá, radila bych nevysazovat. Konečné slovo má samozřejmě lékař, který vám antibiotika nasazoval a s tím byste měla konzultovat případné vedlejší účinky a nutnost vysazení nebo změny léčby. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana19. 3. 2022

Dobrý den,jsem ve 40. týdnu těhotenství a zhruba od 33. týdne mám problém s levým kotníkem.Postupně začal bolet na došlápnutí až došlo na otok a mám problém s mobilitou. Měřím 175 cm a na počátku jsem vážila 66 Kg v těhotenství jsem přibrala 21 Kg a tak přisuzuji,že problém vznikl změnou váhy.Je možné,že problém v kotníku odezní sám po narození a úbytku váhy,nebo bude třeba nějaká léčba? Děkuji…

Dobrý den, pokud vás kotník bolí na došlápnutí a dále se přidal ještě otok, je určitě vhodné navštívit lékaře. Nejprve bych navštívila ortopeda, zdali u vás nedošlo k nějaké distorzi / vyvrknutí/, pokud se tento problém nepotvrdí, lze uvažovat o doplnění sonografického vyšetření žil k vyloučení trombosy. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva18. 3. 2022

Dobrý den, měla jsem ve středu výsledek PCR testu podle první SMS hraniční, podle následné nehodnotitelný. Dnes jsem byla na dalším testu, výsledek stejný. Co z toho pro mne plyne? Děkuji. Eva Beranová

Dobrý den, pokud jste symptomatická, chovejte se spíše jako potenciálně pozitivní. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavla17. 3. 2022

Dobrý den, prosím o informaci. Ve 32. Týdnu jsem byla na EKG. Závěrem je zde uvedeno Sinusový rytmus, Krátký PR interval a Hraniční EKG. PR mám zde uveden 106 ms. Prosím o vysvětlení. Děkuji moc.

Dobrý den, Pavlo. Většinou se na EKG hodnotí interval PQ, tento interval je doba od počátku stahu síní po začátek stahu komor. Pokud je doba zkrácená, může to znamenat některé abnormality na srdíčku (většinou vrozené), například že tam máte "jinou dráhu" po které vzruchy utíkají. Nemusí vám to dělat žádné obtíže, ale někdy v budoucnu může. Měla byste výhledově podstoupit nějaké bližší vyšetření…

MUDr. Kristýna Beščecová
Zobrazit celý dotaz
Ing. Jan Malík16. 3. 2022

jsem objednaný na ortopedické vyšetření a přijedu do Hořovic vlakem. Je možné mi zajistit přepravu do nemocnice. Děkuji.

Dobrý den, dopravu od nádraží nezajišťujeme. Ale od vlaku jezdí přímo před nemocnici MHD. S pozdravem MUDr. J. Ziková

klaudie14. 3. 2022

Dobrý večer, prosím provádíte i kompletní gynekologické operace na základě zjištěných novotvarů na vaječnících? Pokud ano, je možná placená varianta operace s přednostním termínem výkonu zákroku? Děkuji za informaci. Klaudie

Dobrý den, nevím, o jaký novotvar na vaječníku se jedná, ale maligní tumory vaječníků by se měly operovat v onkogynekologickém centru, ne u nás. S pozdravem MUDr. T. Ježková

Peter14. 3. 2022

Dobry deň. Možem isť hneď po tetovaní na 3. dávku od pfizer?

Dobrý den, ano, můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Blanka13. 3. 2022

Dobrý den, mám ukončené dvoje očkování od Pfizera, ráda bych šla na posilující dávku,ale chtěla bych tuto vakcínu od novavaxu.Je možné takto vakcíny kombinovat?Děkuji za odpověď .

Dobrý den, vakcína od firmy Novavax není určena pro 3. posilovací dávku. Je to dvoufázová vakcína na bázi proteinů, tj. do těla se vpraví přímo cílový protein / spike protein /, který je připraven biochemickými metodami. Zesílená imunitní odpověď je zajištěna ještě druhou složkou ( adjuvans), je to metoda ověřená již desetiletími, podobnou technologii využívá například vakcína proti hepatitidě…

Eva8. 3. 2022

Dobrý den, mohla bych se zeptat, zda se v Berouně či Hořovicích zabýváte artroskopií patní ostruhy (pokud neinvazivní léčba není účinná)? Moc děkuji

Dobrý den, ano, nějaké operace artroskopické patní ostruhy už máme za sebou, objednejte se do ambulance Dr.Landsperský. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Alena7. 3. 2022

Dobrý den, čtyři roky po porodu trpím diastázou. Snažila jsem se doma cvičit, ale bez výsledku. Lze se objednat na nějaké rehabilitace, které by mi pomohli odstranit diastázu? Děkuji, Alena

Dobrý den, ano, určitě, v Hořovicích se objednajte nejprve k rehabilitační lékařce - MUDr. Barboře Šťastné, ta vás vyšetří a doporučí další postup, včetně následné rehabilitace. Objednejte se na tel. 311 55 5503 na recepci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Silvie7. 3. 2022

Dobrý den. Jsem 6 měsíců po porodu, kojím. Moje potíže zaznamenávám od prosince. Začalo to bolestí v nadbřišku a protilehlé bolesti zad. Nevšimla jsem si, že by se bolest zvětšovala po jídle. Nejhorší je v noci, když ležím na břiše, cítím jak mě něco v nadbřišku tlačí a zároveň cítím bolest zad. Myslíte, že by problémy mohly být od přetěžované hrudní páteře, která se prolíná do nadbřišku? Když…

Dobrý den, mohu jen odhadovat, nádoru bych se ve vašem věku příliš nebála, nejvíc se nabízí obtíže spojené například s jednostranným přetěžováním hrudní páteře, v tomto případě by bylo dobré zaměřit se na nějaké cviky. Poporodní období je obecně období náročné, jak psychicky, tak fyzicky a určitou dobu trvá, než se člověk dostane do původní rovnováhy. Je otázka také, zdali veganská strava…

Mira6. 3. 2022

Dobrý den, po odběru krve mě bolí šlacha v ruce. Podle vpichu to vypadá že my sestra propichla žilu až do šlachy a momentálně mám bolesti. Cokoliv vemu do ruky, tak mě to začne pálit, čím to může být, a mám navštívit lékaře?

Dobrý den, nemělo by se jednat o nic vážného, ale pokud pálení a bolesti stále přetrvávají, budete ruku muset nějakému lékaři ukázat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alice5. 3. 2022

Dobrý den, už 3-4 měsíce mám zvětšené a zduřené uzliny na krku (levá strana, bez bolesti) a s tím doprovázené bolesti hlavy, únava (jak při nachlazení), ucpaný nos (při smrkání se objevují sraženiny krve) a také bolest levé strany těla. S tím, že při větších stresů mám střílející bolesti na uzlině. Můj doktor není schopný mi poradit, nevím co mi je a co dělat. Prosím o radu. Předem Vám moc děkuji…

Dobrý den, můžete zkusit vyšetření na ORL ambulanci. V naší nemocnici se s akutním problémem objednávat nemusíte. S pozdravem MUDr. J Ziková

Zdena5. 3. 2022

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli se nechá objednat na interní vyšetření k pí doktorce Dolanské nebo Jelenové bez doporučení obvodního lékaře, děkuji

Dobrý den, ano, je to možné. Doporučení od praktického lékaře je vhodnější, ale není podmínkou. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hana22. 2. 2022

Dobrý den, trpím na arytmií,jsem dva roky po ablaci a po třech kardioverzich.Beru bigital na tlak. Nyní jsem tři dny po další katdioverzi, kvůli nepravidelnému vysokému tepu. Dostala jsem léky na ředění krve,tep je na 60,ale vynechává mi tep( o jedno bouchnutí min, není zrychlený). Já nic necítím, poznal to přítel poslechové podle hrudníku. Bojím se další operace .

Dobrý den, dotazu úplně nerozumím, pokud máte pocit nepravidelné akce, kontaktujte svého ošetřujícího lékaře, s kterým se třeba dohodnete na časné kontrole a případném dovyšetření, například cestou EKG Holtera. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Katarina20. 2. 2022

Ahoj, mám takový malý dotaz Mám jednu stranu pochvy zarudlou a druhou takovou namodralou až fialovou. Navím co to je ,ale bojím se to říct mamce. Občas mě tam divně štípe.a ještě tam mám žluté pupínky po celé pochvě, zkoušela jsem to i mačkat, ale nepomohlo to.

Dobrý den, tak pupínky nemačkejte, svěřte se mamce a utíkejte na gynekologii. S pozdravem MUDr. T. Ježková

Kateřina19. 2. 2022

Dobrý den, mám koleno dva měsíce po operaci (vrozená vada) a včera jsem na něj upadla, dnes mám na koleni u jizvy modřinu a koleno mě bolí pro chůzi a ohýbání. Chtěla bych se zeptat, jestli jsem si nepohla něco v koleni provést, nebo jestli je to jen modrina, která do pár dnů zmizí. Děkuji

Dobrý den, v tomto případě vám přes internetovou poradnu nepomůžu, může se opravdu jednat jen o modřinu, ale bylo by vhodnější klinické vyšetření. Můžete navštívit chirurga či ortopeda v místě bydliště. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Světlana18. 2. 2022

Dobrý den, chci se zeptat mám těžkou anémii v důsledku dlouhé a nepravidelne menstruace. Do toho teď prodělávam covid. Únava neskutečná. Nikdy jsem nebyla na žádném vyšetření a po skončení karantény mám zavolat telefonicky jak se cítím. Jen si říkám kde vzít a načerpat tak rychle do 5 dnů energii, když to nejde. Je to běžný postup? Děkuji

Dobrý den, pokud máte Covid a necítíte se dobře, mimochodem nadměrná únava je jedním z významných příznaků Omikronu, zavolejte svému praktikovi a ponechte si pracovní neschopnost do doby, než se budete cítit skutečně dobře. Je to zcela individuální, u někoho může únava trvat pár dní, u někoho i několik týdnů! Po skončení izolace, což je ve vašem případě minim. 7 dní, by bylo dobré absolvovat…

Petra17. 2. 2022

Dobra den, jsem 4 měsíce po covidu 19, ztratila jsem chutˇa čich. Kdy se tak navrací a jestli se to vůbec někdy vrátí? Už jsem z toho neštastná. Děkuji za odpovědˇ Petra

Dobrý den, doba poškození čichu a chuti po Covidu se uvádí nejčastěji od cca 7 dnů až do 3 měsíců, nicméně, u množství pacientů přetrvávají tyto potíže delší dobu, a to 6-12 měsíců, a v některých případech i déle. Každopádně, při trvání potíží déle jak 3 měsíce je vhodné absolvovat ORL vyšetření k vyloučení patologie v oblasti nosu. Z dlouhodobého hlediska se doporučuje provádět čichový tréning…

David17. 2. 2022

Dobrý den, trápila mě tachykardie, jsem dva roky po ablaci, beru léky pouze na vyšší tlak, jinak celou dobu bez obtíží. Před týdnem jsem použil THC a šílené mi vyskočil tep, poté klesl ke 100-110 v klidu, na tlakoměru ukazuje arytmie. Lékařka mi předepsala betaloc 200, tep trochu klesl,drží se kolem stovky,nebo lehce pod. Stále ukazuje arytmie. Jinak je mi fajn,tlak mám normální. Co to může být a…

Dobrý den, pokud máte na mysli skutečně Tetrahydrokanabinol - psychoaktivní látku, která je součástí konopí, pak opravdu nemůžu vyloučit její vliv na tepovou frekvenci či provokaci arytmií. Dovyšetření důvodu zvýšené tepové frekvence je jistě indikováno, cestou interní či kardiologické ambulance. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Šárka Petrásková17. 2. 2022

Dobrý den, nemohu se dovolat do kylní poradny a chtěla bych se zeptat. Jsem dva týdny po operaci pupeční kýly a týden od vyndání stehů. Včera večer mě začalo bolet cca 0,5 cm pod pupkem na pravé straně. Bolest je podobná vosímu bodnutí (zvláštně pálí) ale o dost intenzivnější. Největší problém je při rotaci trupu. Bylo mi řečeno ať nezatěžuji břišní stěnu a při vstávání se zvedám přes bok, a však…

Vážená Šárko, bez vyšetření nelze soudit, co může být příčinou obtíží. Doufám, že potíže již odezněly, pokud ne, jistě vyhledejte chirurgické vyšetření. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Zlatka Šimečková17. 2. 2022

Dobrý den, včera jsem byla s maminkou na pohotovosti a při odjezdu jsem zapomněla zaplatit pohotovostní poplatek. Bohužel jsem si vzpomněla až večer doma. Je možné zaplatit jej nějak převodem? Předem děkuji za odpověď, hezký den, Zlatka Šimečková

Dobrý den, poplatek prosím uhraďte na číslo účtu NH Hospital a.s. - Nemocnice Hořovice č. ú. 2108432816/2700, do zprávy pro příjemce uveďte vaše rodné číslo. S pozdravem P. Horáková

Petra Horáková
Zobrazit celý dotaz
Petr16. 2. 2022

Dobrý den, jsem od podzimu po třetí dávce očkování pfizzer do levé paže, která mne stále čím dál více bolí při pohybu, zvednutí ruky, předpažení, upažení… Spím s připaženou rukou u těla. Občas pociťuji ve svalu drobné „lupání“. Je tohle normální a existuje nějaké řešení? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, normální to určitě není, můžete začít návštěvou u ortopeda, který například vyloučí souběh dekompenzované artrosy a může indikovat zobrazovací metody. S pozdravem MUDr. J. Ziková

p4trik15. 2. 2022

Dobrý den, už po několikáté jsem si všiml, že jsem vyloučil společně se stolicí i utvar vypadající jako fazole, přitom jsem v blízké době fazole neměl. Velikostně a tvarem to připomíná fazoli nebo velký tik tak. Barvu to má červeno oranžovou. Vůbec netuším co by to mohlo být. Je to normální nebo syndrom nějakých potíží ?

Dobrý den, doporučuji parazitologické vyšetření stolice. S pozdravem MUDr. M. Voška

Lucie15. 2. 2022

Dobrý den 10.2 jsem byla na druhé dávce ockovani modernou na covid 19.druhy den jsem šla na kontrolu na hematologii kam docházím kvůli zvýšeným teombocitum.Nicméně mi bylo naměřené CRP 35....je možné že to může být vakcínou která byla aplikovaná zhruba 24 hodin přes odběry krve ??? Děkuji

Dobrý den, C- reaktivní protein ( CRP ) je bílkovina, která stoupá v krvi, když je v těle nejčastěji zánět. Může se jednat o zánět akutní, ale i chronický, který doprovází některá chronická onemocnění, jeho hodnoty se rychle mění. V pásmu mírně zvýšených hodnot , jako jste měla třeba vy, se nejedná o nic závažného, vliv očkování nemohu vyloučit ani potvrdit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana Nová15. 2. 2022

Dobrý den, je možné dostat 3. dávku dříve než za 5 měsíců? Budu delší čas ve Francii, tam je ale požadováno přeočkování již po 3 měsících, ale v Čechách je možnost očkovat se až po 5. Děkuji.

Dobrý den, zatím to možné není. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina14. 2. 2022

Dobrý den, mám diagnostikovanou leidenskou mutaci (homozygot) a nyní prodělávám covid. Měla bych užívat něco preventivně proti srážení krve? Případně jak dlouho po prodělání covidu? Trombózu jsem zatím nikdy neměla. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud máte Leidenskou mutaci v homozygotní konstituci a máte Covid, byla by vhodná tromboprofylaxe ( prevence) cestou nízkomolekulárních heparinů, minimálně po dobu klidu na lůžku. Domluvte se se svým praktickým lékařem, či lékařem, který vás sleduje s mutací, může vám recept odeslat cestou sms. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marcela klimesova14. 2. 2022

Dobrý den .po očkování na covid jsem měla zvýšené leukocyty na 15 nyní 11.2 ....může to být spojeno s očkováním a jak dlouho trvá než leukocyty klesnou na normu .

Dobrý den, zvýšení hladiny leukocytů je nespecifická záležitost, hladina bílých krvinek v těle reaguje na mnoho podnětů a mění se velmi často. Očkování jako důvod se vyloučit nedá, ale není to typická reakce. Důležité jsou kontrolní hladiny a hodnoty dalších případných parametrů zánětu, případně klinika. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Erik Gazi14. 2. 2022

Dobrý den pred 2lety jsem cvičil kulturistiku, užíval jsem doplňky ke cvičení dá se říct, že jsem toho užíval dost nemam na mysli steroidy. Spíše bcaa taurin leucin glutamin apod před měsícem jsem zjistil, že mam ložisko v pravém jaterním laloku benigniho vzhledu cca 23x19mm, byl jsem na sonu,CT,MR začínám mít bolesti a jsem na to s psychickou stránkou špatně mohu si požádat o operaci? Zatím mi…

Dobrý den, pokud se vašemu nálezu již nějaký odborník věnuje, pak je to v pořádku. Rozhodnutí o případné operaci musí vyslovit specialista, který vaše nálezy zná. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zuzana11. 2. 2022

Krásný den chtěla bych se zeptat jsem po 3 dávce už 2 mesic ale od druhé dávky jsem pořad nějak nemocná muže to být steho očkovani?

Dobrý den, to málo pravděpodobné. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Andrea11. 2. 2022

Dobrý den. V kterém patře najdu Nutriční poradnu? Děkuji

Dobrý den, nutriční poradna se nachází v ambulantním traktu navazujícím na budovu vrátnice. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana Valentova7. 2. 2022

Dobrý večer můžu 9 dní po střevní viróze na přeočkování na covid 19?

Dobrý den, počkala bych minimálně 14 dní od začátku onemocnění. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kateřina6. 2. 2022

Dobrý den, týden po covidu jsem ztratila chuť a čich a začaly mi pulzující bolesti hlavy. Postupně se přidala i zhoršená pohybová koordinace + "gumové" nohy, zadrhávání řeči. Po týdnu tyto obtíže stále přetrvávají. V roce 2016 jsem byla kvůli Cuschingovu syndromu na operaci mikroadenomu hypofýzy. Může to mít souvislost? Na jaké příznaky bych si měla dát pozor? Případně jak mám dále postupovat?…

Dobrý den, ztráta čichu a chuti patří mezi časté příznaky při Covidu a jsou spojené spíše s mírnějším průběhem tohoto onemocnění. Dle ORL lékařů mohou tyto obtíže přetrvávat týden až 3 měsíce, v některých případech i déle. Pokud jste po Covidu krátce, jsou vaše ostatní obtíže ještě s velkou pravděpodobností projevem tohoto onemocnění. O tom jak se bude situace dále vyvíjet rozhoduje mnoho…

Lucie3. 2. 2022

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na pár otázek. Mám za sebou dvě dávky očkování. 1. dávka, 5 dní bolest těla, teploty. 2.davka 7 dní teploty, bolest těla a bodavá bolest hlavy ze směru krční páteře k temenu hlavy. Již už bych měla být dávno očkovaná 3 dávkou na kterou jsem nešla, jelikož mám od počátku očkování, přetrvávající bolesti hlavy, svalů a kloubů, které se postupně a nenápadně stupňují…

Dobrý den, vaše reakce na očkování proběhla jako tzv. očekávaná reakce na podání očkovací látky, což je reakce platná obecně u všech typů vakcín, nejen proti Covid. Symptomy, které jste popsala byly projevem vaší , po určitou krátkou dobu, aktivované imunity, což bylo cílem. Výsledkem vakcinace je stimulace jak protilátkové odpovědi, tak buněčné imunity / zprostředkované T lymfocyty/ - tento…

Kveta2. 2. 2022

Dobry den, maminka je tyden po druhe vakcinaci proti Covid. Od vcerejska ma lehce zvysenou teplotu, zimnici a bolave telo. Je mozne ze je to stale reakce na ockovani nebo to muze byt spis nejaka viroza? Dekuji za odpoved

Dobrý den, reakce po očkování bývá do 2-3 dnů, toto vypadá spíše již na virosu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Friedemann1. 2. 2022

Milý, Dne 24.1.2022 jsem měl ve vašem testovacím centru pozitivní test na Covid. Jak získám digitální pas COVID s uvedením mého uzdravení? S pozdravem

Dobrý den, certifikát o prodělání nemoci si může stáhnout a vytisknout na Očkovacím portálu občana: https://ocko.uzis.cz/ S pozdravem Petra Horáková

Petra Horáková
Zobrazit celý dotaz
Tereza31. 1. 2022

Dobrý den, třetí den po očkování na covid jsem si nahmatala pod klíční kostí a nad klíční kostí bulky. Dočetla jsem se že je to vedlejší příznak očkování. Má otázka zní zda je bezpečné očkovat člověka s rakovinou mízních uzlin a rakovinou prsu na covid. předem děkuji za odpověď

Dobrý den, očkování je u onkologických pacientů doporučováno velmi, zvlášť pokud mají léky na snížení imunity, protože v případě infekce Covidem, je velké riziko, že se infekce v neočkovaném a oslabeném terénu, bude šířit zcela nekontrolovaně a bude mít těžké dopady pro pacienta, v krajním případě i smrtelné. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ivana Lipšová29. 1. 2022

Covid-třetí očkování , od ruhého (6/21*mi strašně bolí ruka ,jako ttenisovýý loket 3-4měsíce to bylo velmi hodně nyní po lécích méně ,ale bolí stále,třetího se tedy bojím.co dělat ?

Dobrý den, nedokážu posoudit zdali váš tenisový loket souvisí s očkováním, rozhodnutí o 3. dávce je jen na vás, pro lepší ochranu proti Covidu bych vám ho spíš doporučila. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra29. 1. 2022

Dobrý den, 5 dní po ockovani covid (reakce teplota a zimnice 1. a 2.den po ockovani) jsem byla na odběrem na alergologii a vyslo mi zvysene CRP, cca 12, a mírně snizene IgG 6,88. Jsem sledována na hematologii (mgus x N.lymfom?). Je možné zhoršení výsledků po očkovaní? Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, jedná se jen o nepatrné odchylky do normy, které neznamenají žádné významné zhoršení. S pozdravem MUDr. J. Ziková

anonim29. 1. 2022

dobrý den nemohu se k vám dovolat po 2 sekundách se to típne nevim co s tím nevíte někdo mám nokiu 2.4

Dobrý den, zkuste jiný mobil, na linku 14 500 byste se měl normálně dovolat. S pozdravem MUDr. J.Ziková

Pavlína29. 1. 2022

Dobrý den, minulý týden v pátek jsem byla na 3. dávce pfizeru. Od té doby u mě přetrvává zimnice, bolest celého těla a hlavy. Je to už týden. Jen ležím a potím se. Covid jsem nikdy neprodělala, včera jsem byla na testu a jsem negativní. Mohou to být stále příznaky k očkování? Děkuji

Dobrý den, na příznaky z očkování mi připadá symptomatická doba dlouhá. Je možné, že proděláváte současně i jinou virosu, v tomto období nelze vyloučit ani chřipku. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Janna27. 1. 2022

Dobrý den, ptám se za moji přítelkyni, Nejprve ji bolela noha, v lytku,(druhou má zkrácenou pod kolenem) ( používá invalidní křeslo) Na lýtku se jí udělaly dvě dírky, ze kterých vytéká hnis. Byla na chirurgii, kde se jen podívali, dali jí mastičku a zabalili, s tím, aby tak dále pokračovala. Bez toho, že by jí prohlédli vnitřní žíly . Na koho se má obrátit s prohlídkou žil? Je to v Plzni .…

Dobrý den, pokud vaší přítelkyni vytéká hnis z lýtka, obávala bych se především zánětlivé komplikace, spíše než trombotické. Určitě bude nutná chirurgická kontrola, také asi laboratorní odběry, které mohou diagnostiku dále posunout. Přítelkyně může vyjádřit i obavy, zdali nemůže mít i trombosu, ta se dá vyloučit či potvrdit ultrazvukem, může jí indikovat prakticky každý lékař, který jí bude…

Klára27. 1. 2022

Dobrý den,dotaz je na manžela.Byl na sonu.A je tam lymfaticka uzlina v trislu(prave).Vel 140×7.Co to znamená?Je to vazne?Manzel 45let

Dobrý den, z uvedených faktů můžu pouze konstatovat, že váš manžel má zvětšenou uzlinu ( předpokládám v mm) v třísle. Jak moc vážné to je, záleží na mnoha dalších okolnostech, máte právo na dotazy, směrujte je na jeho ošetřujícího lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zuzana26. 1. 2022

Dobrý deň deň po posilnujucej davke mám angínu. Môžem užiť antibiotiká pokiaľ sa potvrdí angína?

Dobrý den, při diagnose anginy je léčba antibiotiky samozřejmá. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Miky25. 1. 2022

Dobrý de.Kam je možné odevzdat použité stříkačky od Clexanu?

Dobrý den, měla byste je odevzdat do lékárny. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Rudolf25. 1. 2022

Rád bych se nechal naočkovat třetí dávkou proti Covidu před čtrnácti dny jsem měl absces na hýždi přeléčený antibiotiky v současné době teměř zhojen mohu spíše kdy se mohu obědnat k očkování na třetí dávku.

Dobrý den, přihlásit se už můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marie25. 1. 2022

Dobrý den, minulý rok jsem měla trombózu v.poplitea a žil bérce. Byla jsem zaléčena 9m Eliquisem, nyní po hematologickém vyšetření bylo vysloveno podezření na antifosfolipidový syndrom (pozitivita Beta2 gylkoprotein protilátek). Výsledky se musí ještě validovat, nicméně se lékařka kvůli dřívějším problémům v těhotenství a neustále zvýšenému dimeru (0,5-1) přiklání k této diagnóze. Mám strach…

Dobrý den, v tomto případě bych preferovala názor hematologa, nicméně pokud je u vás velká pravděpodobnost přítomnosti antifosfolipidového syndromu, můžete ještě kontaktovat svého ošetřujícího lékaře či hematologa, zdali by vám nedoporučil alepospoň krátkodobé preventivní podání nízkomolekulárního heparinu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Mária24. 1. 2022

Dobrý deň, môžem sa dať zaočkovať 3. dávkou vakcíny proti Covidu, keď od 22.11.2021 užívam Herpesin 400?anti VZV IgAmám 1,77 ( pozitívne >1,1), IgM negatívne a IgG 3224(pozitívne nad 165)Ne mala som žiadne prejavy herpesu.Odbery na VZV mi robili kvôli maculopatii.Herpes oka sa nepotvrdil.Ďakujem

Dobrý den očkovat se nechat můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana24. 1. 2022

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,když jdu k Vám na ambulantní zákrok( karpální tunel) . Jestli mi nemocnice vystaví neschopenku.Děkuji za odpověď.

Vážená Jano, běžnou praxí je pacientům po výkonech a vážnějších úrazech pracovní neschopnosti vystavit, pokud o ně požádají. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Ivana23. 1. 2022

Dobrý den, po třetí dávce očkování proti Covidu se mi na obličeji objevila nepříjemná vyrážka podobná akné. Trvá již třetí měsíc a stále se zhoršuje. Máte pro ni, prosím, nějaké vysvětlení? A jak ji léčit? (Neberu žádné léky a jinak jsem byla zdravá). Děkuji.

Dobrý den, s léčbou akne vám pomůže kožní lékař, který také dokáže nejlépe diagnostikovat o jaký druh vyrážky se vlastně jedná. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dana21. 1. 2022

Dobrý den,jak dlouho po gynekologické operaci ,je možné jít na 3 posilující dávku Civic?

Dobrý den, většinou aspoň měsíc po operaci. S pozdravem MUDr. T. Ježková

Johana20. 1. 2022

Dobrý den, cca 2 roky mám zvýšené hodnoty d-dimeru (možná déle, ale o tom nevím). Byla jsem loni na všech možných vyšetření (sono břicha, rtg hrudníku, kolonoskopie, gastroskopie, kardio, chodím pravidelně na gynekolog.prohlídky), kde se nic nezjistilo. Hodnoty mám kolísavě mezi 0,5 a 1,1 mg/l, naposledy loni v červnu "jen" 0,3, od té doby jsem na hematologii nebyla. Závažné mutace nemám (pouze…

Dobrý den, D-dimer je velmi nespecifický parametr, jeho biologický poločas je krátký a může se měnit každým okamžikem. Jeho hodnota je odrazem aktivované koagulace a situací při kterých může být zvýšen je velmi mnoho, jak patologických tak i fyziologických. Trombosa, úraz, operace, jakéhokoliv trauma, zánět, revmatologické onemocnění s vysokou hodnotou revmatoidního faktoru, akutní interní stavy…

Petra Linhartová20. 1. 2022

Dobrý den,mám dotaz. Po druhé dávce proti covidu,mě už půl roku bolí kříž,kyčel a ruce Bojím se jít na třetí dávku. Je to možné? Děkuji

Dobrý den, třetí dávka vás lépe ochrání před případnou infekcí či jejími vážnými následky, rozhodnutí je na vás. Ve vašem věku se může jednat o vertebrogenní či jiné onemocnění, které s očkováním nemusí vůbec souviset. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra20. 1. 2022

Dobrý den, chci se zeptat zda je vhodné při Covidu použít Acylpirin, mám hrůzu z krevních sraženin.A kolik Acylpirinu se používá jako prevence proti krevní sraženině?( začalo to 8.1.zimnici, druhý den teploty, ty jsem měla jen v neděli, pak bolest hlavy jeden den,suchý kašel, teď jsem zahleněná, nelze nic vykašlat a mám zadní rýmu).Ve čtvrtek 13.1. PCR test pozitivní.Doktorka mi neřekla co mám…

Dobrý den, prevence tromboembolie během Covidu doma, tedy při lehkém či středně těžkém průběhu - dostatečný přívod tekutin, cvičení nohama na lůžku, občasná chůze, ev. bandáž končetin či elastické punčochy. Co se týká lékové prevence, je doporučena u jedinců s minimálně jedním rizikovým faktorem ( vyšší věk, obezita, diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby, nikotinismus..) a to ve formě…

Veronika20. 1. 2022

Dobrý den, měla bych zájem o lekce hormonalni jógy, ale nepodařilo se mi dohledat podrobnější informace. Proto prosím o jejich poskytnutí. Např. Kdy lekce probíhají, kolik stoji atd. Děkuji

Dobrý den, hormonální jógu v Nemocnici Hořovice neprovádíme. Spektrum péče našeho oddělení fyzioterapie naleznete na www.nemocnice-horovice.cz/oddeleni/fyzioterapie. S pozdravem P. Horáková

Petra Horáková
Zobrazit celý dotaz
Jiřina19. 1. 2022

Dobrý den. Před týdnem jsem měla po 3 dny zimnici, bolest hlavy a svalů bez zvýšené teploty tak jsem si zašla na PCR test - byl negativní. Ráda bych se zeptala zda je dobré jít v této době vrcholící pandemie na posilující vakcinu proti COVID 19, nebo to raději odložit . Děkuji

Dobrý den, absolvovat 3. posilující dávku očkování je obecně výhodné i při sílící vlně pandemie, její efekt se dostavuje v řádu dnů. V případě nákazy, i Omikronem, který nyní převažuje, budete prostě lépe " vyzbrojena " proti viru, jehož účinky jsou nepředvídatelné. Ve vašem konkrétním případě bych očkování odložila ještě o týden, protože jste nějaké virové onemocnění nedávno prodělala a vaše…

Kateřina19. 1. 2022

Dobrý den, přítel žije v Berouně, ale trvalý pobyt i obvodního lékaře má v Hořovicích. Má covid s horším průběhem. Dnes začal kašlat krev, jeho praktická lékařka mu napsala žádanku na RTG do hořovické nemocnice. Už to, že měla problém mu to zařídit v Berouně mě zaráží. Ale co mě udivuje je, že po rengtenu se na snímek nepodíval nějaký odborník hned na místě, který by to s jeho lékařkou ihned…

Dobrý den, pokud praktická lékařka poslala přítele pouze na rentgen, bylo provedeno dle zadání pouze rentgenové vyšetření, které je v průběhu dne popsáno rentgenologem. Pokud by si přála i celkové vyšetření, měla by napsat žádanku a odeslat pacienta k vyšetření cestou centrálního příjmu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Milena17. 1. 2022

Dobrý den, 3.2.2022 podstoupím hysteroskopický výkon v narkóze. Kdy nejpozději mohu jít na 3. posilovací dávku očkování Covid? Užívám lék Xarelto a mám dotaz, kolik dní před zákrokem ho mám vysdati, děkuji za odpověď.

Dobrý den, vzhledem k doporučovanému rekonvalescenčnímu režimu po očkování, který by měl trvat ideálně 48 hod, bych očkování absolvovala do nejdříve. Léky typu Xarelto se vysazují před chir. výkonem minimálně na 24 hodin, ale je možno i 48 -72 hod, záleží na typu výkonu a přesné doporučení byste měla mít od gynekologů, kteří výkon plánují. Případně lze kontaktovat vašeho ošetřujícího lékaře,…

Iveta17. 1. 2022

Dobrý den,mám dotaz ohledně očkování. V pátek jsem objednaná na třetí dávku ale synovi dnes vyšel pozitivní PCR test na covid. Mám pro jistotu očkování odložit,nebo to ničemu nevadí. Děkuji Iveta Vlčková

Dobrý den, pokud má pozitivní test nejbližší příbuzný, očkování bych odložila nejméně o týden, zdali se u vás infekce také neprojeví. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Iveta17. 1. 2022

Dobrý den,mám dotaz ohledně očkování. V pátek jsem objednaná na třetí dávku ale synovi dnes vyšel pozitivní PCR test na covid. Mám pro jistotu očkování odložit,nebo to ničemu nevadí. Děkuji Iveta Vlčková

Dobrý den, v tomto případě bych očkování odložila, minimálně po dobu vaší karantény jako blízkého kontaktu. Dále uvidíte jak se bude vyvíjet stav váš, případně i dalších členů rodiny. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Iva16. 1. 2022

Dobrý den, v pátek jsem byla na 3. dávce Pfizeru. V sobotu se mi na levé ruce v místě vpichu udělal červený flek, ruka byla bolestivá, celkově jsem byla unavená bolelo mě celé tělo. Dnes vše ok, ale začalo mě bolet levé ucho a část před uchem, zvlášť při polykání, bolest vystřeluje. Může to souviset s očkováním? Děkuji I.

Dobrý den, souvislost s očkováním se nedá vyloučit, v tomto případě by obtíže měly ustoupit spontánně. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tetyana15. 1. 2022

Manžel furt se stěžuje na to že mu brní a mravenčí některé části těla: noha, vrchní část hlavy, jazyk, prsty na rukách. Je mu 46, učitel, 94kg.

Dobrý den, manžel by měl nejprve navštívit svého praktického lékaře, který ho vyšetří, odebere základní laboratorní odběry, včetně minerálů, poté ho případně nasměruje ke specialistovi, například k neurologovi. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela15. 1. 2022

Dobry den musim byt na antigeni test na covid 19 objednana? Dekuji

Dobrý den, na antigenní test je nutné se objednat. Seznam našich odběrových míst naleznete na www.antigenni-testy-covid.cz S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kateřina15. 1. 2022

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. V pondělí jdu na 3.dávku na očkování pfizer. Ale asi už týden mám zvětšené uzliny v tříslech. A na sono vyšetření jdu až v úterý. Mám to očkování odložit? Děkuji moc za radu

Dobrý den, to je těžký dotaz, nevím v jakém rozsahu máte uzliny zvětšené, zdali k tomu máte také další celkové projevy, bolesti, zvýšenou teplotu, zvýšené zánětlivé parametry v laboratoři....zvětšení tříselných uzlin může někdy doprovázet třeba gynekologické záněty a mnoho dalších patologií. Očkování bych spíše o chvíli odložila, až budete mít doplněna všechna vyšetření a bude jasné, že nemáte…

Novotná14. 1. 2022

Dobrý den, po třetí dávce Covid očkování mi na obličeji vyrazilo akné, které jsem nikdy neměla. Je agresivní a stále se zhoršuje. Jde o dočasné příznaky, nebo mám problém začít řešit na dermatologie? Děkuji.

Dobrý den, raději navštivte dermatologa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jiřina13. 1. 2022

Prosím kde na oddělení se objednat. Zhruba od léta na levé noze prst vedle palce, tam kde končí prst a začíná chodidlo. Když zmáčknu asi kost. Tak je to velmi bolestivé. Mám velké bolesti při došlapu. Nejvíce, když je kamenitá cesta. Nedá se vesměs došlápnout bolesti. Pak doma při odpočinku to bolí po chůzi. Prosím poraďte. Děkuji a hodně zdraví.

Dobrý den,objednejte se na ortopedickou ambulanci, lze i v naší nemocnici, pro objednání volejte linku 14500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jan M.13. 1. 2022

Dobry den, poslednich par mesicu me trapi nevolnost v leze - po ulehnuti mam v hlave tlak, v tele slabost, pokud vezmu do ruky mobil ci knizku, brni me obe ruce. Nekdy prichazi i panika a buseni srdce. Mnohdy se me jiz stalo, ze pri samotnem usinani mam velke cuknuti tela, probuzeni a zrychleny dech. Celkove po spanku rozlamany a unaveny. Lecim se jen na vysoky krevni tlak (po praskach standartne…

Dobrý den, mohu jen spekulovat, k vyšetření bude jistě dobré doplnit některá vyšetření interního typu ( lab. odběry, EKG, ev. EKG Holter), ale zatím to vypadá spíše na psychosomatické obtíže, zaměřte se na to, zdali nemáte v poslední době stres či nadměrnou psychickou zátěž, která se v nahromaděné formě může i takto projevovat. Pokud ano, bude potřeba jít potom tímto směrem. S pozdravem MUDr. J.…

Nikola Pečinkova13. 1. 2022

Dobrý den, zítra mám jít na 3. Dávku proti covidu ale od pondělí mě poboliva hlava , záda a za krkem. Jine obtíže nemám. Můžu se nechat očkovat nebo radši odložit. Děkuji moc

Dobrý den, nedá se vyloučit, že toto mohou být i příznaky nákazy Omikronem, očkování bych o pár dní odložila a popřípadě doplnila PCR test. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Luděk Musil13. 1. 2022

V 2010 jsem prodělal EB virozu, od té doby kontroly leukocytů, 3500-4000/ul. Dále pouze 1x i když těžší léčená chřipka v 2013 a 1x Covid s obdobným průběhem 04/2021 (reálně neléčený - dopor. klid na lůžku a paralen), odvoz do nemocnice (příčina vysoká teplota, dýchání v pořádku), žádost o aplikaci monokl. protilátkami zamítnuta, podávány kortikoidy. Od 2010 neg. vlivy (laboratorně nenalezeno)…

Dobrý den, budu citovat aktualizované stanovisko skupiny MeSES k variantě Omikron z 6.1.2022 - z dosavadních laboratorní studií porovnávajících aktivitu neutralizačních protilátek získaných vakcínami či prodělaným onemocněním plyne, že nejlepší neutralizační účinky má proti onemocnění Covid, včetně varianty Omikron tzv. hybridní imunita, tj. imunita získaná proděláním nemoci a očkováním v…

Katka13. 1. 2022

Dobrý den, minimálně 4 měsíce mám zvláštní slabý tlak/napětí/pnutí v jednom vicku nad okem (někdy až skoro v obočí), mám to každý den ale je to střídavý, někdy to cítím a někdy to necítím vůbec. Je to jakoby zhruba u té lebeční kosti (oblouk) a blíže k nosu..na očním mi bylo řečeno že oko je v pořádku a netýká se ho to. Každopádně u jiného lékaře jsem nebyla, protože se mi to nezdá nijak akutní…

Dobrý den, to je otázka nejspíše pro neurologa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Denisa12. 1. 2022

Dobrý den, chci se zeptat jestli se mám nechat přeočkovat třetí dávkou, když kojím a jsem v šestinedělí. Děkuji za odpověď

Dobrý den, můžete se nechat přeočkovat kdykoliv nezávisle na kojení či šestinedělí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ales11. 1. 2022

Dobrý den, Prisla mi po 6 mes. pozvánka na 3. dávku. Bohužel asi mesic mě bolí na grafiku a placam se v extrémní únavě bolestech svalu. To chodí ve vlnách. K tomu problém s dychani.pri zátěži a se soustředěním. Krevní testy i EJG v pořádku. Protilátky 670 jednotek. Je možné, že by šlo o post covid,, či jsou to jednotky od ockovani? A případně kdy se nechat očkovat? Děkuji, Ales

Dobrý den, pokud jste Covid neprodělala, nemůžete mít postcovidový syndrom, ten se po očkování nedostavuje. Hladina protilátek je informací o tom, že jste si vytvořila protilátky, zdali očkováním či onemocněním, nelze z protilátek, tak jak se dosud stanovují, rozeznat. Nevím, co stojí za vašimi obtížemi, ale pokud jste onemocnění neprodělal, 2 dávky již většinou nestačí na ochranu proti Covidu,…

Jana11. 1. 2022

Dobrý den, je užívání kapek do ucha Gentadex z důvodu lehké otitis I.dx. externa eczemat. kontraindikací pro očkování 3. dávkou proti onemocnění Covid?

Dobrý den, lokální antibiotika nejsou kontraindikací očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva10. 1. 2022

Dobrý den, moje sestra má onemocnění vitiligo (cca 18let). Z tohoto důvodu se velmi bojí očkování na covid. Máte zkušenosti s lidmi, kteří jsou očkováni i přes toto onemocnění? Sestře je 49 let. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, vitiligo není kontraindikací očkování, není důvod se strachovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petr Kratochvíl10. 1. 2022

Dobrý den, mohu poprosit o radu na koho se mohu obrátit ohledně odstranění 2 tukových bulek na hlavě ? Již jsem byl 1 × na odstranění v průběhu 25 let, bohužel se mi opět udělali a rád bych se jich opět zbavil. Předem děkuji za informaci.

Dobrý den, objednejte se do jakékoliv chirurgické ambulance. Můžete se objednat i v naší nemocnici na lince 14 500. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marek Petráě10. 1. 2022

Dobrý den, Dne 6.1.2021 jsem byl na třetí dávce očkování od ty doby mě začala brnět levá lopatka 3 dny to mažu gelem dva druhy a žádná změna je to celkem hnusný pocit dotaz zní kam se mám obrátit děkuji za odpoved

Dobrý den, pokud bude problém stále přetrvávat, budete muset navštívit minimálně praktického lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

anonymní10. 1. 2022

Dobrý den, mám dotaz, mohu jít den po třetí dávce očkování na covid na tetování? Není zde nějaké riziko infekce nebo jiného problému? Předem děkuji.

Dobrý den, na očkování jít můžete. S pozdravem MUDr.J. Ziková

Jana10. 1. 2022

Dobrý den, můj manžel ( dvakrát očkovaný proti covidu), prodělal loni v listopadu těžký zánět průdušek ( dvoje antibiotika), test ani rentgen plic nepotvrdil onemocnění covid. Já jsem od něho chytila rýmu a kašel ( bez teplot). Ale po pár dnech mê začaly bolet záda v bederní oblasti ( bolest vystřeluje až do nohy). Praktik mi řekl, že mám záda zablokovaná. Podstoupila jsem obstřiky a dodnes se…

Dobrý den, zpětně se nedokážu vyjádřit, zda jste Covid prodělala či ne, je možno doplnit hladinu protilátek, ale pokud jste očkovaná, tak ani toto vyšetření nemá smysl. Pokud máte bolesti páteře s šířením bolesti do končetiny, jedná se primárně o neurologický problém, (něco tlačí na páteřní kanál a dráždí nerv, který pokračuje do nohy) , tento problém už s žádnou infekcí nesouvisí. Bolesti zad…

Daniela8. 1. 2022

Dobrý den, 3.8.2021 jsem byla na 2 očkování (Pfizer). 15.8. mne odvážela záchranka-bušení srdce, zimnice, problém s dýcháním, slabost. To samé se stalo opět začátkem září. Vyšetření na zachránce byla OK, až na vysokou hodnotu štítné žlázy(léčím se na hypotherozu), uklidňující kapky mi pomohly a výsledkem byl podle lékaře psychický původ a možná menopausa. Z důvodu bolesti pod hrudnikem a v krku,…

Dobrý den, je velmi málo pravděpodobné, že by očkování vyvolalo chronický neaktivní zánět žaludku. Dietní opatření, která dodržujete jsou určitě namístě Třetí dávku můžete absolvovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Monika7. 1. 2022

Dobrý den, dnes jsem naočkovana třetí dávkou. Mužů brát Pamycon antibiotika kapky do nosu? Děkuji za odpověď

Dobrý den, ano, Pamycon můžete samozřejmě užívat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

lída7. 1. 2022

Dobrý den, mám jít na třetí dávku očkování covi a dostale jsem injekceCLEXANE. Je nutné je nasadit , není to riskantní . Tlak mám normální nemoci hraniční cukrovka a snížená funkce štítné žlázy. Prosím o radu děkuji

Dobrý den, nevím z jakého důvodu jste dostala nízkomolekulární hepariny, očkování proti Covidu a přítomnosti cukrovky a hypothyreosy není indikací pro jeho aplikaci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Iva Myslíková7. 1. 2022

Dobrý den, můžu se nechat očkovat na COVID v období menstruace ? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano, můžete se nechat naočkovat bez ohledu na cyklus. S pozdravem MUDr. T. Ježková

Rena6. 1. 2022

Dobry den, 3.1. som dobrala antibiotika Entizol a Dalacin vagin. krem. Mozem sa 13.1. ockovat 3.posilnujucou davkou proti Covid Modernou ?

Dobrý den. očkovat se můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Světlana6. 1. 2022

Dobrý den prodělala jsem covid v mírně formě a chci zeptat kdy mám jít na 3 dávku očkováni.brala jsem antibiotika.dekuji

Dobrý den, 3. dávku můžete absolvovat po 5 měsících od absolvování 2. dávky. Při očkování doporučujeme odstup od ATB terapie 14 dní. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Iveta6. 1. 2022

Dobrý den, omlouvám se, že opakuji předešlou otázku, ale raději se zeptám. Zítra bych měla jít na 3. dávku očkování na covid-19, ale od 31. 12. jsem byla nachlazená /sice bez teploty/, ale projevy byly ze začátku silné (silná bolest v krku, rýma, poté nosohltan, průdušky). Teď po týdnu už jen lehce kašlu, trochu rýma a na rtu mám od včerejšího dne opar. A tak váhám, jestli zítra na očkování jít,…

Dobrý den, to je opravdu už spíš otázka osobního rozhodnutí, vzhledem k výskytu oparu by bylo možná lepší odložit ještě cca o týden. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Adel6. 1. 2022

Dobrý den v srpnu jsem byla na druhé dávce očkování. po mesici se mi udelala boule v podpaží . sla jsem na gynekologii v pribrami a pani doktorka si mysli ze jsou to jen uzliny natekhle . V listopadu jsem byla v Hořovicích na sonu a pan doktor říkal, že je vše v pořádku akorat asi ze mam uzliny zvětšené. Je leden a ja tam stale bouli( uzliny) mám? Poraďte mi prosim co mam delat stresuju se s tim…

Dobrý den, to je opravdu dlouhá doba, aby bylo příčinou zvětšení uzlin pouze očkování. Bylo by vhodné celkové dovyšetření, klinické a laboratorní , nejprve cestou praktického lékaře, poté určit další postup, v krajním případě je možné i chirurgické vynětí a histologický rozbor zvětšené uzliny. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana5. 1. 2022

Antibiotika a očkování Dobrý den, 5měsíční syn nyní užívá Pamykon kvůli bakterii Moraxella v nose, má rýmu a kašel. Brzy ho čeká očkování, jaký by měl být rozestup od dobrání antibiotik, když jsou to prý "jen" lokální atb, nebo od vymizení příznaků? Děkuji.

Dobrý den, v případě očkování bych vyčkala klasicky minimálně týden, spíše 14 dní, před aplikací antibiotik, jako při jakémkoliv jiném infektu. Podávání Pamyconu bych nevnímala jako rozhodující. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Eli5. 1. 2022

Dobrý den, mám diagnostikovaný Gilbertův syndrom. Od 1. dávky vakcíny Pfizer mi cukají svaly, po obou vakcínách jsem měla horečky. Měla bych jít na 3. dávku?

Dobrý den, zvýšená tělesná teplota je typickým očekávaným vedlejším příznakem po aplikaci jakékoliv vakcíny, včetně vakcíny proti Covid 19. Gilbertův sy není překážkou očkování. 3. dávku bych vám určitě doporučila, neboť podle posledních laboratorních studií porovnávajících aktivitu neutralizačních protilátek vytvořených po vakcinaci, zajišťuje zvýšený stupeň ochrany proti nové variantě…

Jana5. 1. 2022

Dobrý den, 20.1.2022 v odpoledních hodinách jsem objednaná do vaši nemocnice na CT páteře ( na žádance je uvedeno CT LS páteře), nevím jaký režim dodržet, zda být nalačno a zda se při tomto vyšetření používá kontrastní látka. Děkuji za odpověď.

Hezký den, přesné informace (v závislost na indikaci) vám sdělí vyšetření indikující lékař. Za sebe mohu pouze předpokládat, že se jedná o nekontrastní vyšetření bez speciální přípravy. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
Zobrazit celý dotaz
Renata4. 1. 2022

Dobrý večer, v červenci 2022 budu 10 let po aneurismatu.Chci se zeptat jestli se mám nechat očkovat na Covid nebo ne.Mám z toho obavy. Můžete mi prosím poradit? S pozdravem Renata Vališová

Dobrý den, nevím jaké aneurysma máte na mysli, teoreticky se může vyskytovat na jakékoliv tepně, ale to nevadí. Očkování se nebojte, zvlášť mRNA vakcínami. Pokud byla nalezena souvislost mezi nějakým onemocněním a častým výskytem trombos v žilním nebo tepenném řečišti , tak to bylo u pacientů, kteří prodělávali onemocnění Covid. Očkování neodkládejte, pokud onemocníte, nebude vaše tělo…

Michal4. 1. 2022

Dobrý deň, Prosím vás len sa chcem spýtať či môžem ísť na prvú dávku vakcíny aj keď som mal 15.12.2021 operáciu kolena a užíval som každý deň injekcie clexane 0,4 do 25.12.2021…. Môžu tam byt nejaké rizika? mam ešte počkať a ísť neskôr na očkovanie ? Alebo sa nemám čoho báť a môžem ísť na očkovanie? Ďakujem vopred za odpoveď

Dobrý den, aplikace Clexane nebrání aplikaci vakcíny. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Antonín4. 1. 2022

Dobrý den, dnes jdu na 3 dávku na covid u. Zítra jdu ke své zubařce a bude mi trhat zub, který není bolestivý, ale bohužel kaz. Budeme mi dávat injekci na umrtvení. Je možné tuto injekci dostat po druhém dni očkování, nebo raději trhání zubu odložit na jiný termín děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den, trhání zubu kvůli očkování odkládat nemusíte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Klára4. 1. 2022

Dobry den, v patek me ceka 3. davka ockovani na covid, nicmene od soboty jsem nachlazena-ryma, kasel, bez teploty. Mam ockovani odlozit? Dekuji za odpoved

Dobrý den, obecně platí, že známky lehkého nachlazení nejsou kontraindikací očkování, ale pokud budete mít celkové známky akutně probíhající virosy - horečky, bolesti kloubů, svalů, celkovou únavu, očkování raději odložte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

D.4. 1. 2022

Dobrý den, přeji předem vše dobré do nového roku. Prosím, pokud je běžný krevní obraz v pořádku, je možné na základě toho vyloučit eosinofilii? Byly by bílé krvinky celkově zvýšené, nebo je na to potřeba vyšetření zvlášť? Děkuji moc.

Dobrý den, k potvrzení eosinofilie je potřeba udělat tzv. diferenciální rozpočet bílých krvinek. Je to běžné vyšetření, které je zadáno jako požadavek k odběru základního krevního obrazu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marika3. 1. 2022

Dobrý den, malinko mi otekaji kotníky, kolena, na jedné noze mám větší bouli měkkou, ale nebolí, neustále chodím mocit, jako kdyby hned nešlo všechno ven, třeba během 5.minut jdu i 4×, a také mi poslední měsíc dost krvaceji dásně a tak moc, že někdy mám pocit, že tu krev cítím v pusu, zubní hygienu dodržuji. Nevím jestli to všechno spolu souvisí.. Poradíte co stim bych měla dělat, jestli je třeba…

Dobrý den, popisujete několik příznaků, nucení na močení s pocitem nedostatečného vyprázdnění bývá často při infekci dolních cest močových. Ve vašem případě by bylo vhodné navštívit lékaře, který odebere vzorek moči, udělá celkové krevní odběry a zaléčí případnou infekci, otoky kloubů mohou přechodně doprovázet i infekční onemocnění. Časté krvácení z dásní bych řešila nejprve se stomatologem. S…

Lea3. 1. 2022

Dobrý den,užívám dlouhodobě lék na ředění krve Eliquis 2,5mg,přesto mám zánět žil. Proč se to děje? Děkuji

Dobrý den, tato dávka je spíše užívaná v prevenci rekurence trombosy. Doporučuji kontaktovat vašeho ošetřujícího lékaře a zaléčit dle aktuálního klinického a sonografického nálezu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jiřina3. 1. 2022

Dobrý den, dnes jsem ukončila užívání antibiotik. Chci se zeptat, za jak dlouho je možné se nechat naočkovat třetí (posilující) dávkou proti covidu. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, obecně doporučujeme 14denní odstup od ukončené ATB léčby. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana3. 1. 2022

Mohu se očkovat 3.posilující dávkou očkování na covid když budu užívat 3 dny antibiotika Azitrox 500mg ?

Dobrý den, nevím z jaké indikace budete antibiotika užívat, ale doporučujeme cca 14 denní odstup od ukončené ATB léčby. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Gabriela2. 1. 2022

Dobrý den, od začátku listopadu beru ATB UroVaxom pro opakované záněty močových cest, nyní problémy nemám. Mohu se nechat naočkovat posilující dávkou na Covid? Děkuji

Dobrý den, pokud nyní netrpíte žádným infekčním onemocněním, tak se můžete nechat očkovat posilující dávkou. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
Zobrazit celý dotaz
Petr Zelenka2. 1. 2022

Dobrý den, zítra jsem objednán na třetí dávku očkování proti covid-19, ale pustila se do mne rýma. Je dobré se nechat očkovat nebo si termín přesunout. Díky za odpověď.

Dobrý den, obecně platí, že příznaky lehkého nachlazení nejsou kontraindikací očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Romana1. 1. 2022

Dobrý den, 17.12.21 jsem byla na 3.davce Pfizeru, ockovani do leveho ramene. 18.12. se mi vecer se zvetsila uzlina (cca na 2cm) nad levou klicni kosti u krku a byla bolestiva, v okoli uzliny jsem to mela natekle a take mi trochu otekla leva tvar, okolo vpichu jsem mela cerveny a otekly flek v prumeru asi 7 cm. Po 14 dnech uzlina jiz neni bolestiva a trochu se zmensila, ale okolo ni je to stale…

Dobrý den, bolest a otok uzlin bývá častým vedlejším přechodným příznakem, za jak dlouho ustoupí nevím, je to velmi individuální, ale nemusíte se tohoto příznaku obávat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jarda30. 12. 2021

Dobrý den, 29.12.2021 jsem byl na 3. dávce očkování. 1. den bylo vše v pohodě. V noci mne probudila bolest ramene, z toho bolesti celkově. Dostal jsem trošku zimnici tak jsem se ráno rozhodl dát hodně horkou koupel. Koupel OK, poté co jsem vylezl z vany se mi udělalo hodně špatně od žaludku (takový stejný pocit jako když to přeženu např. s plaváním) a následně jsem omdlel a hlavou uhodil o dlažbu…

Dobrý den, myslím, že se velmi pravděpodobně mohlo jednat o kombinaci krátkodobých příznaků po očkování a koupele v horké vodě. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jan30. 12. 2021

Dobrý den, je možné, že po očkování druhou dávkou pfizera bolí zub? Měl sem nežádoucí účinky horečku 39,5 celou noc a asi i v tom mě rozbolel zub.

Dobrý den, po očkování se může vyskytnout horečka, trvající 1-2 dny, ale bolesti zubu typické nejsou. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Janota29. 12. 2021

Dobrý den už nakou dobu cejtim sucho v ústech bolest mezi lopatky divnej pocit na hrudi někdy i na pravé straně prsou cejtim jako kdy bych měl. Knedlík vkrku co to může být děkuji

Dobrý den, může to být cokoliv, budete muset absolvovat vyšetření praktickým lékařem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Břetislav28. 12. 2021

Mohu na očkování covidem 3 dávku měl jsem slabé střevní potíže

Dobrý den, obecně platí, že příznaky lehké virozy nejsou kontraindikací očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Iva28. 12. 2021

Dobrý den,jsem 6 měsíců po 2.davce očkování,nemám žádné protilátky.Před 10 dny jsem dobrala antibiotika a za týden jdu na třetí dávku.Byla jsem ve styku s nakaženou osobou.Jsem náchylnější k nákaze a můžu na očkování,když mi nic není?Děkuji

Dobrý den, pokud jste již 6 měsíců po očkování 2. dávkou, jste již riziková stran nákazy Covidem a očkování je u vás zcela na místě. Pokud jste byla ve styku s nakaženou osobou, tak by jste si měla udělat kontrolní test , Ag či PCR test, s minim. odstupem po kontaktu 5-7 dnů, k případnému vyloučení nákazy. Pokud se chcete informovat na základě aktuálních doporučení , můžete využít Informační…

Janota28. 12. 2021

Dobrý den už déle asi měsíc mě bolí pod lopatkou mezi lopatky i vkrku sucho v ústech a i nahrudi na pravé straně u záda vnoci spím normlane ale jen když vstanu tak co cejtim můžete poradit diky

Dobrý den, tyto obtíže po mailu nevyřešíte, je nutné vyšetření praktickým lékařem, který vás případně nasměruje na další specializované vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jitka Mikolajczykova28. 12. 2021

Pálení hohou vnitřně bolest pod kolenama do bodani omezenost chuze

Dobrý den, úplně nerozumím dotazu, pokud vás bolí noha, je nutné klinické a případně ultrazvukové či rentgenové vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kristýna27. 12. 2021

Zdravím, měla bych dotaz ohledně očkování. V pátek mám jít na první dávku jsem 33tt a do toho mám teď kašel a rýmu. Plus těhotenskou cukrovku tím že jsem na dietě žádný inzulín není třeba. Ale chci se zeptat je to dobrý nápad se nechat očkovat pod vlivem nachlazení. Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, známky lehkého nachlazení nejsou kontraindikací očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Aneta26. 12. 2021

Dobrý den, zhruba 3 měsíce pociťuji téměř každý den občasně pocit tepla v levé noze v lýtku, který se objeví vždy na několik sekund. Ráda bych se zeptala, s čím může problém souviset a zda je vhodná návštěva lékaře. Děkuji.

Dobrý den, pokud máte obtíže, lékaře navštivte, k posouzení nálezu je třeba udělat klinické a ev. sonografické vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva25. 12. 2021

Dobrý den, jsem 2x očkovaná proti Covid-19, mám nárok na 2 PCR testy za měsíc zdarma např.z důvodu cestování? Děkuji.

Dobrý den, pravidla se často mění, najděte si aktuální informace na stránkách Ministerstva zdravotnictví. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Gabrielle25. 12. 2021

Mám rýmu, druhý den. Antigenní test negativní. Kromě silné rýmy mi nic není. Mohu v pondělí na posilující dávku očkování proti covid?

Dobrý den, tyto obtíže nejsou kontraindikací očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina Strouhalová24. 12. 2021

Dobrý den, před 14dny mi byla chirurgicky odstraněna neprorezana osmička nahoře, a po týdnu bolestí mi lékařka oznámila, že mám akutní zánět dutiny čelistní. Nasadila mi antibiotika Amisoklav na 7dni, který jsem dobrala v pondělí a i dnes v pátek je pořád bolest stejná a musím pořád brát léky Aulin. Největší bolest přichází vždy večer. K tomu mi občas vytéká hnis z nosu. Je ta bolest normální,…

Dobrý den, v případě komplikací je na místě obrátit se na kliniku, kde operaci prováděli a domluvit kontrolní vyšetření. S pozdravem MUDr. J.Ziková

Kristina T.23. 12. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda po očkování proti covid 19 mohu k zubaři, který se vší pravděpodobností použije anestezii (kvůli vrtání). Na očkování jsem byla včera, dneska bolesti ruky, zvýšená teplota (38 st.), únava, bolesti hlavy. Nebo raději vyčkat, až tyto reakce na očkování pominou? Předem děkuji za odpověď. Zub mě bohužel bolí už týden, ale myslela jsem si, že to po pondělním…

Dobrý den, použití lokální anestezie v souvislosti s očkováním nevadí. Jde spíše o to, jak se cítíte celkově, zdali dáte přednost odpočinku po horečnatém průběhu nebo máte takové bolesti zubu a raději pojedete na ošetření, to už záleží na vašem osobním rozhodnutí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Katerina23. 12. 2021

Dobry den 7.11 jsem byla na operaci slepeho streva asi pred tremi dny me zacaly svedit ruce krk nohy zada ale pouze na rukach dlane a obvod zil od zapesti k loktu je to nesnesitelne nemuzu ani spat

Dobrý den, vaše obtíže určitě nesouvisí s vaší operací, vypadá to na alergickou reakci, pokud máte doma antihistaminika ( Xyzal, Zodac, Analergin, Claritin..) zkuste si se je vzít 2x denně do vymizení příznaků, pokud se stav nezlepší do 2 dnů, vyhledejte lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jitka22. 12. 2021

Dobrý den, je 10 dnů dostačující odstup mezi extrakci zubu a 3.davkou očkování Pfizer? Extrakce osmičky byla komplikovana, zub byl prirostly ke kosti, hojení ale probíhá bez komplikací, léky neužívám. Děkuji.

Dobrý den, ano, to je dostačující odstup. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva20. 12. 2021

Dobrý deň. Prosím Vás, v piatok som .absolvovala 3 ockovanie vakcínou pfizer. Prvé dve ockovania boli len s miernymi nežiaducimi účinkami. Teraz cely víkend d bolest celého tela, únava, nolest ruky, uzliny v podpazuší, návaly tepla, hnačka. V pondelok už len bolesť ruky, ale zasa ma začalo trápiť skrabanie v krku z čoho má berie na kašeľ...môže to by prosím Vás ešte nežiaduci účinok ockovania..…

Dobrý den, ano, to ještě mohou účinky po očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kristýna19. 12. 2021

Dobrý den ,chtěla bych se prosím zeptat , byla jsem na očkováni pfizer 15.12 , a dodnes mě bolí ruka a bolí mě levý kotník , tak bych se jen chtěla zeptat jestli to muže být po očkováni , moc dekuji za odpověď

Dobrý den, bolest v místě vpichu očkované horní končetiny je nejčastější očekávaný vedlejší účinek po očkování ( nejen u vakciny proti Covidu ) a může přetrvávat i několik dní. Bolest kotníku do těchto příznaků nepatří. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Václav19. 12. 2021

Dobrý den,můj tatínek u lékaře dostal isoprosinone,ale má strach si ho vzít,neboť užívá léky na vysoký tlak,dále Atoris,cardilan,xarelto,isoptin,furon detralex, nemusí mít obavy ho užívat? Moc děkuji

Dobrý den, přípravek by se neměl užívat současně s imunosupresivy ( léky potlačující imunitu), ty ve svém seznamu nemáte, s opatrností při terapii diuretiky ( Furon), při této kombinaci dbát na dostatečnou hydrataci. Ostatní chronické léky interakce nemají. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana19. 12. 2021

Dobrý den jsem po třetí dávce očkování. Dva dny mě bolela ruka pkto odeznelo. Ale dva dny to bylo pohodě teď se cítím unavená vše mě bolí hlavně svaly a hlava. Příznaky jako při chřipce může to být stále reakce po očkování kolegine má stejné příznaky taky je po třetí dávce. Děkuji za odpoved

Dobrý den, ano to je velmi pravděpodobné a mělo by to brzy odeznít. Pokud by tyto obtíže přetrvávaly cca ještě několik dnů a byly spíše v progresi, nebo by se přidaly další příznaky jako jsou bolesti v krku, suchý kašel, rýma , nedá se vyloučit souběh i s jinou virosou, navíc opravdu začíná i chřipkové období... S pozdravem MUDr. J. Ziková

Patrik Mancl17. 12. 2021

Dobrý den, chci se zeptat jestli bude vadit při očkováni na covid 19 Gilbertuv syndrom. Projevuje se jen mírně zvýšeným bilirubinem. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, tato diagnosa není kontraindikací očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Věra Vejtrubová15. 12. 2021

Dobrý den, po třetí očkovací dávce mám nevolnost, střevní potíže a nechuť k jídlu. Může to souviset s vakcínou? Děkuji

Dobrý den, souvislost se nedá vyloučit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

J.B.15. 12. 2021

Prosím o radu,zda se nechat očkovat , když mám Leidenskou mutaci.Dcery i maminka též a po očkovani měly všechny reakce.Mám strach ,že budu mít také nějaké.Dekuji J.B.

Dobrý den, Leidenská mutace není kontraindikací očkování, zejména ta, která je v populaci zastoupena nejčastěji - tzv. heterozygotní. Vaši anamnesu neznám, pokud máte nějaké pochybnosti, kontaktujte svého ošetřujícího lékaře. Když zmiňujete reakce po očkování, není mi známa reakce, která by byla způsobena přítomností této mutace. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petr15. 12. 2021

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je možné si někde nechat vytisknout zdravotní dokumentaci mého dědečka, který před pár lety zemřel. A pokud to možné je, tak jestli poradíte kde, jestli to dělá zdravotní pojišťovna, nebo člověk musí zažádat přímo u těch lékařů nebo jak na to. Děkuji.

Dobrý den, pokud se jedná o dokumentaci pacienta, který se léčil v naší nemocnici / Hořovice/, kontaktujte p. Bártovou. K poskytnutí dokumentace je nutno prokázat, že jste přímý příbuzný. P. Bártovou můžete kontaktovat emailem na adrese bartova@nemocnice-horovice.cz nebo na tel. čísle 311 55 9055. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Iva14. 12. 2021

Dobrý den, dnes jsem byla na 2.dávce vakcíny Pfizer a cca po 9minutách v čekárně mi začalo být velmi špatně, pak si jen pamatuji, že mě sestřičky položili na lehátko, pleskaly mi nohy a ruce a uklidňovaly mě. Cítila jsem intenzivní nával uvnitř, něco jako třes a chlad, nemohla jsem mluvit, ztuhlé čelisti a ztuhlé svaly. Bušení srdce a silný pocit chladu v končetinách. Sestra mi podala magnézium…

Dobrý den, těžko se mohu vyjadřovat k něčemu u čeho jsem nebyla. Podle popisu to nevypadá na klasickou alergickou reakci, myslím, že nyní se již ničeho bát nemusíte. Vaše příznaky můžete nahlásit na stránkách SUKL. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petr Dykast14. 12. 2021

Dobrý večer rád bych se zeptal jak se parkuje v areálu nemocnice když Mám ZTP jsme odjíždijžely chtěli po nás 50 kč

Dobrý den, pro držitele průkazu ZTP a ZTP/P je uvnitř areálu zpoplatněno parkování po 5 hodinách. S průkazem ZTP a parkovacím lístkem se však musíte dostavit do pokladny NH. S pozdravem Petra Horáková

Petra Horáková
Zobrazit celý dotaz
a.b.c.d.14. 12. 2021

Dobrý den, byla jsem na návštěvě u gynekoložky, kvůli problémům s výtokem. Rozhodli jsme se, že doktorka mi udělá celkové testy na vše, jelikož jsem je nikdy neabsolvovala. Brala tedy několik odběrů. První odběr při “roztažení” mě to dost bolelo, při výtěru ale ne, ale všimla jsem si že měla doktorka krev na vatičce. Myslela jsem si že jsem špatně viděla. Ale ne, přišla jsem domu a měla jsem…

Dobrý den, ideální by bylo řešit svoje dotazy s lékařkou, která Vás vyšetřovala, já opravdu nevím, co dělala za stěry, mohlo se jednat o kontaktní krvácení z děložního hrdla, což může být vlivem zánětu nebo i zcela fyziologické. S pozdravem MUDr. T. Ježková

Hana14. 12. 2021

Revmatolog mě léčí na vaskulitidu, beru kortikoidy a Plaquenil, bude mi přidán Methotrexát. Lze se s těmito léky očkovat 3. dávkou?

Dobrý den, to je otázka především pro vašeho revmatologa, který ví, v jaké fázi onemocnění jste. Tyto léky nejsou překážkou očkování, platí jen to, že s nimi vyvinete menší imunitní odezvu na očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jit13. 12. 2021

Dobry den,ve stredu mam jít na 3.davku očkování,ale od neděle bolest hrdla pri polykání. Zřejmě od vypití studeného nápoje. Jinak bez teplot,rýmy a kašle. Mohu očkování postoupit,nebo raději vyčkat? Mám obavy, aby nyní nebylo to nachlazení častější a vůbec se očkovat mohla. Děkuji.

Dobrý den, lehké příznaky nachlazení nejsou kontraindikací očkování, uvidíte jak se bude stav vyvíjet, v případě zhoršení vašich obtíží, celkové příznaky virosy ( bolesti svalů, kloubů, bolesti hlavy) bych očkování raději odložila. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Matyas13. 12. 2021

Dobrý den už asi 2 měsíce mě trápí špatná stolice(stolice musím hned po jídle na záchod, stolice je někdy pevná ale většinou je taková ze se rozpadava a mění barvu neustále), unava a bolest svalstva i kloubu plus se mi špatně polyká a každý den minimálně jednou se mi zasekne během jidla sousto v krku … k tomu se přidalo i pískání v uších a to trvá 24/7 chtěl bych se proto zeptat co by to mohlo…

Dobrý den, nemohu odhadnout o co se jedná, může to být přechodná záležitost, třeba i psychosomatická, ale také se může jednat o počínající příznaky např. nespecifického střevního zánětu. Musíte podstoupit klinické a laboratorní vyšetření, v první řadě kontaktujte svého praktického lékaře, popřípadě gastroenterologa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana Nesnídalová13. 12. 2021

Dobrý den, 10.12. jsem byla na ukončení těhotenství pro VVV v 15.tt. Šlo ještě udělat jen RCUI bez vyvolávání porodu. Ještě ten den jsem šla domů bez komplikací. 15.12. mám dostat první dávku očkování proti COVID 19 (Pfizer). Jsem na to objednaná už dlouho, myslíte, že to bude pět dní po té revizi v pořádku?

Dobrý den, pokud jste bez obtíží, očkování můžete absolvovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka13. 12. 2021

Dobrý den, počítá se ve vaší nemocnici také s očkováním dětí 5-11 let? Děkuji. Lenka

Dobrý den, očkování dětí v této věkové kategorii bude probíhat od ledna 2022 v rámci dětstkých ambulancí. Pokud chcete vědět více, podívejte se na webové stránky naší nemocnice pod názvem Covid, důležité informace o Covid 19, rubrika očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Katka13. 12. 2021

Dobrý den, prosím Vás chci se zeptat, již asi rok a půl mám vysoké hodnoty leukocytu 14,8 chtěla bych se nechat naockovat proti covid 19 vakcínou pfizer , ale můj prakticky lékař mi to stále nedoporučuje, měla jsem absces v prsu léčený antibiotiky. Leukocyty teď mívám 12, až 14,8, nyní mám hodnoty 18,47 trombocyty 441 neitrfily apsolutni počet 13,14.beru léky na tlak cosyrel 5mg/10 mg půlku ráno…

Dobrý den, pokude máte zvýšené hodnoty leukocytů již rok a půl a žádné závažné onemocnění se neprokázalo, nevidím důvod odkladu očkování. Pokud si s vámi neví rady váš praktik, může vás odeslat na hematologii. Horečky a zimnice patří k očekávaným reakcím organismu na očkování a rozhodně nejsou kontraindikací očkování. Stále platí, že jste jako hypertonička a diabetička ohrožena komplikovaným…

Juraj13. 12. 2021

Dobrý den, jsem pul roku po 2 dávce očkování. Občas cítím bolest ramene jako kdybych si ho pretezil a to jsem nic takového hrozného nedělal. Třeba ho cítím i při cvičení ve fitku. Nikdy přes tím jsem neměl takové problémy s tím ramenem. Probudím se v noci na bolest, nemůžu na něm ležet. Je to jenom to rameno do kterého jsem byl očkování. A to už bych mohl na 3 dávku ale dát si to znova do toho…

Dobrý den, bude lepší nechat si dát třetí dávku do druhého ramene. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tereza12. 12. 2021

Dobry den,muzu se zeptat jak dostat anginu za jeden den to není možné nebo je?

Dobrý den, anginu můžete dostat kdykoliv. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva12. 12. 2021

Dobrý den, chtěla bych naočkovat syna proti koronaviru. Mám ale dotaz, za měsíc mu bude 6 let, ale váží jen 14 kg. Není to málo? Nehrozí mu žádná rizika po očkování kvůli nízké váze? Navíc bývá často nemocný, v září jde do 1. třída. Po očkování vždy trpí na vysoké teploty (bexero, rotaviry, pneumokok atd.) Děkuji!

Dobrý den, očkování proti onemocnění Covid-19 je vázáno na věk dítěte, nikoliv na hmotnost. Tedy nízká hmotnost dítěte není kontraindikací k očkování. Pokud máte pochybnosti, doporučuji ještě probrat Vaše obavy se synovým praktickým lékařem, který syna zná lépe. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Matěj12. 12. 2021

Dobrý den, 18.11. jsem byl na první dávce Pfizer. V následujícím týdnu jsem trpěl bušením srdce, bolestí na hrudi a klidovou dušností. Pocit nedostatku dechu mě budil i ze spaní. Po týdnu se to zlepšilo, ale i k dnešnímu datu (12.12.) mám problémy s dechem, které jsem dříve neměl (vč. nočního buzení kvůli dechu). Dle SUKL i příbalového letáku Pfizeru by se mohlo jednat o prodělanou myokarditidu.…

Dobrý den, vzhledem k vašim obtížím bych druhou dávku opravdu odložila a absolvovala komplexní vyšetření internistou či kardiologem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavla12. 12. 2021

Dobry den, je mozne se objednat na sono bricha + ledvin jako samoplatce? Jak zjistim pripadne cenu. Dekuji. P.

Dobrý den, ultrazvuk břicha jako samoplátce absolvovat můžete, informujte se na rentgenologickém oddělení. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dagmar12. 12. 2021

Dobry den, mamince se po druhé dávce vakcíny proti covid (Pfizer) udělaly modřiny na břichu a končetinách. Dále měla několik týdnu závratě, které normálně nemá. Doporučili byste třetí dávku? Děkuji za odpověď !

Dobrý den, výskyt hematomů je jedním z očekávaných přechodných vedlejších účinků očkování, závratě mohou mít mnoho příčin. Pokud chce být vaše maminka chráněná před infekcí Covidem, 3. dávku by absolvovat měla. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Darina11. 12. 2021

Dobrý den, v březnu 2021 jsem prodělala covid, migrény, ztráta čichu, rýma, stále nemám v pořádku čich a dále mám 40 let migrénu, mám se nechat i přesto očkovat ? Bojím se nežádoucích účinků děkuji

Dobrý den, nežádoucí účinky po očkování jsou většinou krátkodobé a očekávané, v žádném případě nemají následky, které mohou provázet prodělané onemocnění. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavlína11. 12. 2021

Dobrý den, v úterý jsem dostala třetí vakcínu Modernu, od středy ležím, horečky, únava, nechuť k jídlu, dnes se mi spustila krev z nosu. Při první,žádné potíže, při druhé jeden den teplota. Příznaky, že bych onemocněla covidem jsem žádné neměla. Děkuji za odpověď Hančíková

Dobrý den, v tomto případě se může jednat o reakci na očkování, průběh po očkování se může lišit i v rámci jednotlivých dávek, je to velmi individuální, v tomto případě by měly příznaky i spontánně ustoupit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petr9. 12. 2021

Dobrý den. Za jak dlouho po dobrání antibiotik Cefzil můžu na třetí posilující dávku. Děkuji.

Dobrý den, ideálně s 14 denním odstupem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

J9. 12. 2021

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda je dobré se nechat očkovat proti Covidu ,když mám Leidenskou mutaci.Popripade , jestli mi můžete poradit ,zda je potřeba si ředit krev před a po očkování.Dekuji moc hezký den J.

Dobrý den, Leidenská mutace není kontraindikací očkování, můžete ho absolvovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hanka Urbanová8. 12. 2021

Dobrý den,v pondělí doužívám Klacid a v neděli 19.12. mám jít na třetí dávku očkování.Není to moc brzy?Děkuji

Dobrý den, pokud se cítíte zdráva, očkování můžete absolvovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Simona8. 12. 2021

Dobrý den, na podzim roku 2020 jsem prodělala covid, v prosinci mi byla zjištěny velmi četné komorové extrasystoly, v lednu jsem absolvoval radiofrekvenční ablaci, srdce se dalo do pořádku. od té doby si měřím občas saturaci kyslíku v krvi -prstový oxymetr, hodnoty mám stále jen 93,92 někdy jen 90 %. Nevím na koho se obrátit jestli je to dobré? kardiolog ani praktit se tím evidentně zabývat…

Dobrý den, vyšetření plicních funkcí po Covidu by vám mohl v tomto případě udělat plicní lékař, ideálně na doporučení praktika, ale například v naší nemocnici se může pacient objednat na vyšetření i sám. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Denisa Cabukova8. 12. 2021

dobry den ,jsem po trech dnech od prvniho ockovani na covid a mam nezadouci ucinky bolest kloubu .ruky .unava ,ale zajima mne jestli muzu jit k zubari na zakrok ,vypadly cement ze zubu .dekuji mam i dlasi diagnozy

Dobrý den, k zubaři samozřejmě jít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Václava Jirásková8. 12. 2021

Dobrý den. Mojí mamince je 73let,po prvním očkování na covid-19 v květnu jí stále bolí ruka. Můžete mi prosím poradit co se s tím dá dělat? Moc děkuji za odpověď ?

Dobrý den, je nutno doplnit klinické a popř. RTG vyšetření - ortoped, popř. neurolog a vyloučit např. degenerativní onemocnění v této oblasti. S pozdravem MUDr. J. Ziková

eve ambrozková7. 12. 2021

Dobrý den, prosím o info, jak se k vám dostat městskou hromadnou dopravou, když přijedu z Plzně vlakem? Děkuji

Dobrý den, informace jsou dostupné na IDOS. S pozdravem MUDr. J. Ziková

flekl7. 12. 2021

Občas mám na těle v místě srce, čili vlevo těsně pod prsem jako takové mravenčení, nebo lechtání. trvá to tak 5-15 minut. Není to vůbec příjemné. Čím by to mohlo být?

Dobrý den, to vám asi nedokážu odpovědět. Vzhledem k vašemu věku by bylo dobré absolvovat základní vyšetření, včetně EKG. Kontaktujte svého praktického lékaře, který vás případně odešle k dalším odborníkům. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ingrid7. 12. 2021

Dobrý večer, mám rýmu, kýchám. Bez teplot, bez pálení sliznice, bez bolestí v krku, chuť k jídlu normální, dostatek odpočinku/spánku. Nekašlu. Jsem schopná chodit do práce. Za dva dny mám absolvovat třetí dávku přeočkování proti covidu. Prosím, nechci to odkládat. Cítím se normálně, rýma mě téměř neobtěžuje. Můžu toto očkování podstoupit? Děkuji za odpověď. Ingrid

Dobrý den, ano, v tomto případě očkování podstoupit můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zuzana7. 12. 2021

Dobrý večer, 28.10.21 jsme měli celá rodina pozitivní testy Covid, bolesti, únava, ztráta čichu a chuti, někteří horečku, průjem. Dnes ty samé příznaky, je možná další nákaza? Děkuji Zuzana

Dobrý den, reinfekce po tak krátké době je spíše nepravděpodobná, může se jednat i o nějakou jinou virosu. S pozdravem MUDr .J. Ziková

Tereza7. 12. 2021

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli si operaci musím zaplatit sama nebo mi jo pokryje zdravotní pojištění. Mám zlomený kotník na levé noze a v Krči mi řekli, že operace je nutná dostala bych do kotníku šrouby. Mám, ale strach z Krče a tak jsem se vás chtěla zeptat kolik by stála operace, ubytování a rehabilitace? Mam zravotní pojišťovnu ZPMV 211. Děkuji mnohokrát. Tereza V.

Dobrý den, operace v naší nemocici jsou hrazeny pojišťovnou, takže za nic nemusíte doplácet.V tomto pripade se ale jedna o úraz, který je lépe udělat ve vaší spádové nemocnici. Dokonce je vaše nemocnice Fakultni, takže není nutná obava, že by si neporadili ze standarním výkonem jakým je osteosyntéza hlezna. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Alena7. 12. 2021

Dobrý den, prosim o radu - v pátek 10.12.2021 mi bude aplikována 3.dávka vakcíny Pfizer. Máme také absolvovat infúze na bolest páteře ve složení Guajacuran, Admiral, Hydrocortison. Po jaké době po aplikaci vakcíny mohu infúze absolvovat tak aby infúze neovlivnily působení vakcíny těle?

Dobrý den, po očkování by měl být dodržen klidový režim ideálně cca 48hod, infuze by neměly mít na vakcínu žádný zásadní vliv. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka7. 12. 2021

Dobrý den, 6.8.21 jsem byla na druhé dávce Pfizer. Už samotná aplikace byla velmi bolestivá a poté mě bolela ruka a pálení ramene. Následně druhý den ráno jsem necítila prsty u ruky, po opakovaném zmáčknutí dlaně jsem je rozhýbala. Bohužel i 4 měsících od druhé dávky se mně tento problém objevuje. Ráno po probuzení necítím některé prsty a pálení ramene. Na jaké vyšetření bych se prosím měla…

Dobrý den, doporučila bych vyšetření neurologem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Katarina6. 12. 2021

Dobry den, jsem po 1. ockovani Pfizer a jiz 8-smy den mi brni ruka, jakoby trpne a mravenci. Co mohu udelat pro zmirneni? A komu se ozvat v pripade delsiho pretvrvavani obtizi?

Dobrý den, zkuste například vitaminy skupiny B, třeba B-komplex. Pokud máte tyto obtíže po očkování, měly by spontánně zmizet. V případě nějakého dlouhodobějšího přetrvávání obtíží byste mohla kontaktovat neurologa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

JANA6. 12. 2021

DOBRÝ DEN MÁM STAROST O MOJÍ MAMKU.JE ROČNÍK 1946 A TÝDEN PO 3 OČKOVÁNÍ VAKCÍNOU STÁLE POLEHÁVÁ,VELMI ČASTO SPÍ A MÁ ZVÝŠENÉ TEPLOTY.BYLA U NÍ I SANITKA 2X A DOKTOR DOPORUČIL ABY BRALA PARALENY A VÍC NEŘEKL A ODJEL.MŮŽETE MI PORADIT CO PRO NÍ MOHU UDĚLAT JÁ???? TRÁPÍ MNE TO MOC.DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ JANA

Dobrý den, nevím, jak vaše maminka reagovala na předchozí očkování, ale její současné příznaky, délka trvání a jejich nástup, můžou znamenat i jinou příčinu než reakci na očkování, která je zpravidla krátkodobá a má nástup cca do 2 dnů očkování a také rychle odezní. Uvidíte, jak se bude její stav vyvíjet, pokud se nebude lepšit, volala bych RZP opět, bude nejspíše nutno udělat celkové vyšetření,…

Alina5. 12. 2021

Dobrý den, Po očkováni jsem nemela skoro žádné příznaky, jenom bolest v místě vpichu. Ale na 8 den po očkováni jsem dostala velký otok na místě vpichu, teplotu, špatnou citlivost ruky.Nevypada to místo dobre. Po případě mužů zaslat foto na mail doktorovi. Dekuji předem za odpověď

Dobrý den, místo bych chladila, popřípadě lokálně ošetřila protizánětlivou mastí - Ibalgin gel, Ketonal, lékaře bych navštívila pokud by obtíže přetrvávaly cca ještě týden. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavel Illner5. 12. 2021

Dobrý den, od včerejška mě bolí v krku a jevím známky lehkého nachlazení, bez teploty. Zítra mám termín na druhou dávku očkování na covid-19, může člověk s příznaky lehkého nachlazení absolvovat očkování? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano , může. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Imrwre5. 12. 2021

Dobrý den jsem třetí den po 3.ockovani na covid , od prvního dne mám reakci, zimnice, únava, bolest svalů a horečky k 38.9, dnes třetí den ráno mám 37.5, ale nám jet na rodinnou návštěvu, vnučka slaví 1.rok-vubec nevím jestli tam mam jet, bude tam hodně lidi-pry očkování až na rodiče vnučky, ty mají prý udělané protilatky, kdyz si vezmu paralen teplota samozřejmě klesne, ale dobře se stejně…

Dobrý den, pokud se necítíte dobře a máte teplotu, rodinnou sešlost odložte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Štěpán5. 12. 2021

Dobrý den.Už týden jsem jako ve snu a mám pocity propadnutí jakoby,pocení rukou,strach,sevřený žaludek z ničeho nic,těžkost hlavy občas potřeba se nadechnout,klepání těla.Jsem pořád nervozní a třeba když jsem u pc zjistim že moje pravá ruka, jakoby nevnímám jí i když sní můžu normálně hýbat z čehož dostanu šok že mi něco je a rychle běžím si lehnout,v posteli sem pak celý den a příjdu si jako…

Dobrý den, vaše obtíže vypadají jako poměrně výrazně vyjádřená úzkostná porucha, kterou bohužel v této době trpí velké množství lidí, zejména mladých a mladistvých. Co můžete pro sebe udělat sám, což také asi tušíte, je zejména změna vašich režimových opatření, omezit práci či zábavu na PC či mobilu, pohyb, nejlépe na čerstvém vzduchu, dodržovat hodinu spánku a vstávání. Můžete také vyhledat…

Kalina David4. 12. 2021

Dobrý den, rád bych se zeptal co se špatně srostlou klíční kostí. Před asi dvěma lety jsem si zlomil klíční kost a špatně mi srostla, během srůstání jsem si ji znovu zlomil takže mi srůstala znovu. Pociťuji čím dál tím větší bolest při zatěžovaní ruky. (Zlomená pravá klíční kost) Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud klíček sroste špatně, existujou i operace, kdy je možné klíček opět rozlomit osteotomií a provést stabilizaci dlahou, je ale nutno vás klinicky vyšetřit a zvážit riziko versus profit. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jaroslav4. 12. 2021

Dobrý den, začátkem října jsem po očkování Pfizer druhou dávkou v 6/21) prodělal onemocnění Covid (opakovaně testováno jen AG, PCR a je mimo bydliště, něcjtěl jsem cestovat HD) s lehkými příznaky (teplota 37,5. čich, chuť, nevolnosti, suchý kašel, bolesti hlavy, kloubů, svalů, spojivky, léčeno neoficiálně 21 dní v izolaci doma Paralenem, C, D., nyní negativní, stabilizovaný, jen záhadně přetrvává…

Dobrý den, pokud jste onemocnění Covid prodělal, očkování se musí posunout až za 3 měsíce po prodělání nemoci. Organizačně se budete muset obrátit na svého praktika, zdali by vám o čerstvě prodělané nemoci vystavil potvrzení. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika4. 12. 2021

Dobrý den, prosím o radu. Příští týden ve středu bych měla jít dopoledne k paní zubarce kvůli vrtání zubu (kaz) a následně potom asi za 3 hodiny se mám jít očkovat na druhou dávku proti covidu. Lze to podstoupit v jeden den, nebo raději zubaře odložit? Předpokládám že paní zubařka bude používat i anestesii. Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, ani jedno bych neodkládala. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jan4. 12. 2021

Dobrý den. Prosím doporučila by stě mi očkování když mám vysoký tlak, diabetes 2 stupeň problém se psychicky a chodím na plicní a mám comabaib. Jinak na vše beru tabletky. Mám z očkování strach z nežádoucích účinků a každý říká něco jiné. Mám hodně špatnou psychiku a moc mám strach ale už sem o tom přemýšlel že se dám než aby sem se doma schovával. Předem vám moc děkuji za odpověď

Dobrý den, očkování určitě doporučuji, vzhledem k vašim chronickým nemocem - cukrovka, vysoký krevní tlak, plicní onemocnění, patříte do skupiny osob s velmi rizikovým průběhem nákazy. V Česku bylo již aplikováno přes 13 milionů očkovacích dávek bez nějakých významných vedlejších účinků. Schovávání doma a čekání na to až infekci dostanete, není rozhodně žádoucí pro váš psychický stav, očkování…

Žaneta4. 12. 2021

Dobrý den chtěla bych se zeptat mám jít na očkování covid 6.12. Rýma už odezněla, ale dražší mě na kašlání asi 5 den. A mám menstruaci. Mohu na očkování jít? Děkuji

Dobrý den, obecně platí, že lehké příznaky nachlazení nejsou kontraindikací očkování, ale záleží to na vašem aktuálním stavu, při několikadenním dráždivém kašli je u vás přítomna nejspíš akutní virosa dolních cest dýchacích, v tomto případě bych očkování spíše odložila. Menstruace nevadí vůbec. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Amálie4. 12. 2021

Dobrý den, trpím vys. krevním tlakem. Léky nezabírají, odzkoušeno několik. Budu se ucházet o tzv. renální denervaci. Můj dotaz je ale jiný. Nevím, jestli se můžu podrobit 3.očk. dávce proti covid19. Dvě očkování jsem zvládla, 2. očkování se středními potížemi. Tlak mám v souč. době cca 150/100 až 170/110 i přes léky. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, v tomto případě bych očkování neodkládala, jako pacient s rezistentní hypertenzí patříte mezi lidi, kterým hrozí rizikový průběh Covidu, i když jste již částečně chráněna prvními dvěma dávkami. Případné přechodné zvýšení tlaku, které může i nemusí po očkování být, bych řešila ad hoc např. Tensiominem, domluvte se se svým internistou či kardiologem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Bohuslava3. 12. 2021

Dobri den mneja som mestruaciju jenom jeden den ale prsa ma neboli jenom bot bruskom ma to boli coto moze but sem us 5 jesicom po potratu mozem but zase tehotna dekujem

Dobrý den, to není vyloučené, kontaktujte svého registrujícího gynekologa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka3. 12. 2021

Hezky den moje mamunka rocnik 1947 jde v utery na 3 davku ockovani covid 19 ve 12h a v 13hod ma jit na mamograf? Muze vyšetření absolvovat? Děkuji za odpověd

Dobrý den, pokud bude mít odvoz a bude se cítit dobře, mohla by vyšetření absolvovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ludmila Fojtickova3. 12. 2021

Dobre rano .Uz tyden mam na krku na leve strane maly uzlik na pohmat trochu bolestivy ,jsem 14 dni po 2ockovani,muze to byt reakce na ockovani? Udelali mi odbery a ty jsou bez zanetu a viru.Diky za odpoved

Dobrý den, ano, to může být zvětšená uzlina, je to častá reakce na očkování, která není vážná a spontánně ustoupí, jedná se spíše o projev probuzené imunity. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana3. 12. 2021

Dobrý den, druhou dávku jsem měla v červnu cca od září mám problémy s levou rukou,omezení hybností,bolest ramene a svalu na předloktí…zamrzlé rameno?Vysetreni krční páteře rezonanci me čeká ať na konci ledna.Příští týden bych měla jít na 3. dávku. Co byste doporučila? Očkovat do levé, očkovat do pravé nebo zatím raději neočkovat?

Dobrý den, je málo pravděpodobné, že " zmrzlé " rameno by bylo následkem očkování. Třetí dávku bych vám doporučila, můžete změnit ruku. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana2. 12. 2021

Mohu dva dny po očkování proti covidu třetí dávce začít brát antibiotika Amoksiklav, nesníží se účinek vakcíny a nevytvoří se méně protilátek?

Dobrý den, pokud jsou u vás indikována antibiotika, tak je užívejte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

David2. 12. 2021

Dobrý den, zítra mě čeká očkování druhou dávkou Pfizer a dneska jsem prochladl a "chytly me záda". Můžu jít na očkování s "houserem", popřípadě si po očkování vzít prášky Nimesil a Dimexol na uvolnění svalů? Nebo je lepší očkování odložit, až bolest zad odezní? Děkuji za odpověď

Hezký den, "houser" a očkování spolu vůbec nesouvisejí. Zda počkáte na odeznění bolestí, je jen a jen na vás. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
Zobrazit celý dotaz
Alena2. 12. 2021

Dobrý den.Můžu jít na 3.očkování proti Covidu 19,když jsem 12.11.po operaci karpálního tunelu?Tři dny po vyndání stehů mě natekla ruka s prsty se zápěstím,přidala se bolest.Dostala jsem Meloxicam Teda 15mg, 3dny 1tbl,pak 1/2půl tbl denně a sádrovou dlahu na týden.Při odběru krve mi našli zvýšené CRP,sedimentaci a kys.močovou.Teplotu nemám.Můžu očkování podstoupit a zaregistrovat se na termín?

Dobrý den, neznám hodnoty vašich zánětlivých parametrů ani klinický nález, poraďtte se svým ošetřujícím lékařem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Anonym2. 12. 2021

Dobrý den. Jsem plně očkován proti covidu a chci se zeptat v případě pokud bych covid dostal tak budu mít post covidový syndrom nebo očkování pomáhá i proti tomuto syndromu?

Dobrý den, pokud jste očkován a přesto se nakazíl, budete mít s vysokou pravděpodobností velmi mírný průběh a velmi malou pravděpodobností postcovidového syndromu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Iva1. 12. 2021

Dobrý den, druhý den po očkování na covid (1 dávka) mám nepříjemné mravenčeni a brnění v rukou a nohou. Je toto běžná reakce po očkování? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano, je poměrně častá reakce na očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Adri1. 12. 2021

Dobrý den, po očkování vakcínou Johnson mě začalo bolet pod žebry na levé straně. Při hlubokém nádechu, zakašlání nebo protažení . Trvá to už 14 dní. děkuji

Dobrý den, v tomto případě bych neodkládala vyšetření u lékaře, ať už praktika či na pohotovosti, nutno vyloučit dráždění pohrudnice. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michal1. 12. 2021

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak je to s očkováním těhotných. Manželka se před otěhotněním nestihla nechat naočkovat, nyní je v 15. tt. Přijde nám zvláštní, že z běžně dostupných léků si může vzít více méně jen Paralen a jiná očkování se v těhotenství také neprovádějí, ale očkování na COVID-19 ano. Je možné nám na toto dát nějakou odpověď? Proč jiná očkování ani léky během těhotenství NE, ale…

Dobrý den, v současné době Sekce Perinatologie a fetomaternální medicíny ČGPS doporučuje očkování proti COVID-19 všem těhotným ženám bez ohledu na týden těhotenství. Rozhodnutí o očkování proti COVID-19 v těhotenství a během kojení je osobní a individuální volbou. Je dobrovolné. Očkováni v těhotenství je možné také proti chřipce, hepatitis B a dalším nemocem. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Andrea1. 12. 2021

Dobrý den, mám týden a půl po první dávce vakcíny na covid od firmy Pfizer. Vakcínu jsem dostala do levého ramene. Bolelo mě místo vpichu, jinak mi nic jiného nebylo. Včera mi však začalo bolet levé oko a levá nosní dírka. Také jsem zjistila, že se mi levé podpaží více potí. Může to být nežádoucím účinkem po očkování, když se jedná o stejnou stranu jako místo vpichu? Druhá strana je v pořádku.…

Dobrý den, s těmito příznaky jsem se ještě nesetkala, ale vyloučit se to nedá. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marie1. 12. 2021

Můžu se nechat očkovat 3 dávku když mám týden žaludeční potíže?

Dobrý den, pokud jsou vaše obtíže akutní, očkování bych odložila po jejich odeznění. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Adéla Zvercová1. 12. 2021

Dobrý den, na ORL mi byl zjištěn Staphylococcus aureus, výtěr byl dělán z důvodu dlouhodobějšího dráždění v krku s občasným kašlem. Dostala jsem antibiotika antibiotika Amoksiklav, ty jsem před 14 ti dny dobrala. Změnu stavu nepociťuji, dráždění v krku mám stále. V úterý 7.12. jsem objednaná na 1 dávku očkování na covid a chci se zeptat, zda-li se mohu nechat očkovat. Teplotu nemám. Děkuji a…

Dobrý den, pokud máte přeléčený kultivační nález dle citlivosti na očkování jít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Amálie29. 11. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zdali se mohu nechat jít očkovat 3. dávkou, když jsem v září prodělala kožní infekci svrab, a dodnes mám potíže a trápí mě kvůli ní ekzém a nemizící vyrážka? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, tyto kožní problémy nejsou kontraindikací k podání 3. dávky očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jitka29. 11. 2021

Dobrý den,prosím o radu.Mám problém s kolísavým krevním tlakem.Přes den mám tlak normální,kolem poledne nízký,ale večer už je vysoký 155/95,rovněž ráno po probuzení je kolem 145/92.Beru tablety Telassmo 80/5mg.Proč mám přes noc tlak vysoký,když jsem vlastně, v klidu,toto už jsou druhé prášky,co mi lékař zkusil změnit,ale s tlakem je to již rok stále stejné.Děkuji,Jitka.

Dobrý den, v tomto případě by bylo dobré udělat 24hodinovou monitoraci krevního tlaku. Na základě tohoto vyšetření lékař posoudí váš tlakový profil a bude moci lépe upravit chronickou medikaci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Matus29. 11. 2021

Dobrý deň, pred 4 dňami som bol ockovany vakcínou jonsson a už nemám teploty len akurát pretrvávajú v ruke kde má ockovali také nepríjemné pocity, občas šklbne sval a mám potrebu ruku nejak naťahovať manipulovať so svalmi. Je to v poriadku ? Vopred ďakujem za odpoveď

Dobrý den, to je očekávaná reakce. S pozdravem MUDr. J. Ziková

g29. 11. 2021

moje tělesná teplota je 34-35,5° mam pořád studené nohy a ruce, a vcelku hodně nizky tlak, jsou na to nějaké prašky, ktere by mohli pomoct?

Dobrý den, léky na zvýšení krevního tlaku se běžně neužívají. Ve vašem věku se bude jednat spíše o režimová opatření, zkuste zlepšit fyzickou kondici, otužovat se, popřípadě zkusit doplňky stravy s Gingo biloba. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hana skopova29. 11. 2021

Dobry den chtela bych se zeptat mam anemii hemoglobin 95 a trochu snizene i ostatni hodnoty, moje obvodni lekarka mi zatim kvuli tomu nedo porucuje ockovani mam pry jit na vysetreni na hematologii je to tak spravne? Dekuji

Dobrý den, anemie je symptom, který by se měl samozřejmě dovyšetřit, ale vyšetřování může trvat i poměrně dlouhou dobu. Zahájit ho může i praktický lékař, po pečlivém odebrání anamnesy a posouzení krevního obrazu. Pokud se cítíte celkově dobře, není důvod očkování odkládat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Věra29. 11. 2021

Dobrý den. V6/2021 jsem byla očkována proti covidu, v 7/2021 jsem prodělala TIA. Nyní bych měla jít na třetí dávku. Mohu se nechat očkovat při rýmě ? A je třeba vynechat léky - tritace, rosucard ,godasal. Když ano, tak na jakou dobu ? Děkuji, hezký den

Dobrý den, příznaky lehkého nachlazení nejsou kontraindikací očkování, žádné chronické léky vynechávat nemusíte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Mgr Anna Bártová28. 11. 2021

Dobrý den, mohu podstoupit 3.davku očkování proti covidu 19? Covid jsem těžce před rokem prodělala, bohužel v tuto chvíli, kdy se mám preockovat, mám částečnou ztrátu cichu a chuti, stříkam si do nosu Momox a beru na to Neuromax forte, protože jsem v nedávné době jsem chytla silnou rymu asi od vnoucka a po pár dnech zcela ztratila čich, pak až chuť. 2x po 5 dnech PCR test na covid Negativní.…

Dobrý den, s očkováním bych obecně počkala ideálně cca za 2 týdny po infektu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Iveta28. 11. 2021

Dobrý den, mám boreliózu, bez tvorby protilátek, dále autoimunitní onemocnění štítné žlázy a nadledvinek. Můžu se očkovat na koronavirus?

Dobrý den, pokud nemáte akutně probíhající boreliosu, nejsou popsané diagnosy důvodem neočkovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela28. 11. 2021

Dobrý den chtěla jsem se optat zda by si při ultrazvuku břicha lékař povšimnul problému s břišní aortou i kdyby se náni přímo nezaměřoval.Dekuji

Dobrý den, pokud by nejednalo o velmi nápadnou patologii a lékař by se na ní přímo nezaměřil, tak si patologie všimnout nemusí. Rozsah vyšetření určuje indikující lékař. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michal27. 11. 2021

Dobrý den, doporučili byste očkování proti Covid (3tí dávku) v případě výskytu afty na rtu, bez dalších klinických projevů? Afta zřejmě způsobena vysušením a narušením sliznice a chladem. Děkuji.

Dobrý den, výskyt aftů značí na oslabenou imunitu, očkování bych v tomto případě odložila. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Janča27. 11. 2021

Dobrý den, před 3 týdny jsem si bohužel píchnout první dávku očkovaní Pfizer a od té doby se mi špatně dýchá a mám jakoby nepříjemný tlak na hrudi. Jsem astmatička a mám strach, že druhá dávka mi ublíží ještě víc. Doporučujete mi, abych šla na další dávku? Děkuji.

Dobrý den, pokud chcete mít očkování dokončené, jinak by ani nemělo význam, měla byste 2. dávku absolvovat. Pokud máte popisované obtíže, kontaktujte svého praktika. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marcela Žáková27. 11. 2021

maminka o kterou pečuji 24Hodin denně je 11 let po vysoké amputaci levé dolní končetiny. Má špatně průchozí cévy. Odmítá očkování na covid ... může mít vyjímku aby se nemusela očkovat?

Dobrý den, odmítání vakcíny není důvodem pro výjimku z očkování. Pokud je maminka stále doma, ležící, bude k její ochraně snad stačit, že budete očkovaní vy, kteří o ní pečujete v jejím blízkém okolí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Simona Baladová26. 11. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nebezpečné, popř, co by se stalo, když by šel člověk na očkování a zároveň byl Covid pozitivní, aniž by o tom samozřejmě věděl, krátce před příznaky? Děkuji a přeji klidný den.

Dobrý den, ideální samozřejmě je, když má tělo čas vytvořit si protilátky postupně v rámci vakcinace. V současné promořenosti populace se jistě stává i toto. Pokud máte normální imunitu nic vážného se dít nebude. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Klára25. 11. 2021

Dobrý den, chci Vás poprosit o radu. Jsem 3 týden po třetí vakcinaci na Covid 19. Tři dny před, jsem absolvovala očkování na chřipku. Doktor mi řekl, že to nevadí, že jdu za 3 dny na Covid. Už ubehli 3 týdny a já mám každodenní bolesti hlavy. Nevím už, jak si pomoci. Skoro obden beru ibalgin, nebo Paralen. Můžete mi poradit, co s tím? Děkuji Bejnova

Dobrý den, vaše imunita se musí poprat s výrobou protilátek pro Covidu i chřipce. Bohužel jiná než symptomatická léčba mě nenapadá. (Ibalgin, Algifen, Quajacuran). Pokud bude stav přetrávat minálně ještě týden, kontaktujte znovu praktika. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kamča25. 11. 2021

Dobrý večer. Je bezpečné se nechat očkovat na Covid když mám křečové žíly? A hrozí mi operace. Děkuji

Dobrý den, křečové žíly nejsou důvodem neočkovat a také nejsou důvodem zvýšených obav ze vzniku tromboebolické nemoci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Krejcu0125. 11. 2021

Dobrý večer, Včera jsem byla na očkování Pfizer, první dávka. Dnes večer jsem objevila velikou modřinu přes celé lýtko. Jinak mě pouze bolí ruka v místě vpichu a jsem unavená. Teplotu nemám, lýtko bez otoku. Může to mít spojitost s vakcínou? Předem děkuji za odpověd.

Dobrý den, spojitost s vakcínou se vyloučit nedá. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana Peřtová25. 11. 2021

Prodělala jsem onemocnění covid s velice lehkým průběhem. Od počátku příznaků uplynulo již 18 dní a víc jak týden už mám jen velmi slabou rýmu a kašel. Na kašel jsem za celou dobu nemusela užívat tišící prostředky ani kapky. Od počátku mám ale napuchlé a lehce načervenalé oči. Používám kapky opthalmoseptonex. Je možné, že jde stále o přetrvávající nemoc?

Dobrý den, ano, to velmi pravděpodobné, příznaky a trvání Covidu jsou velmi individuální. Kapky do očí užívat můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Muměd25. 11. 2021

Dobrý den, chci se zeptat na očkování proti covidu, mám TTP, jsem homozigot pro mthfr, měla jsem plicní embolii, dvakrát flebotrombozu beru xalerto a cordaron na srdeční potíže, je pro mě očkování proti covidu vhodné, děkuji za odpověď h

Dobrý den, vhledem k vašemu věku a chronickým onemocněním patříte do rizikové skupiny pacientů, kterým hrozí vážný průběh onemocnění Covidem. Očkování je pro vás velmi vhodné, pokud se bojíte vzácně popsaných trombos či plicní embolie či zhoršení trombocytopenie, volte raději mRNA vakcíny ( Pfizer, Moderna). Navíc máte plnou protisrážlivou léčbu, takže se těchto komplikací bát nemusíte vůbec. S…

Hana25. 11. 2021

Dobry den chtela bych se zeptat ohledne ockovani, mam anemii 94 g/l a snizene nektere dalsi hodnoty, obvodni lekarka me posila na vysetreni na hematologii, pry by ockovani zatim nedoporucovala..je to tak? Dekuji

Dobrý den, dovyšetření anemie je jistě na místě, ale je většinou komplexní vyšetřování a bude trvat dlouho. Pokud jste ještě Covid neprodělala a nejste očkovaná, očkování neodkládejte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Daniela25. 11. 2021

Dobrý den, v současnosti jsem Covid pozitivni (2x očkovaná, téměř bez příznaků) Kdy můžu zcela bezpečně, po ukončení izolace navštívit ročního vnuka ? Děkuji

Dobrý den, zcela bezpečně můžete navštívit vnuka po 3 týdnech od stanovení pozitivity PCR. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Monika25. 11. 2021

Dobrý den, chci se zeptat, byla jsem na očkování na Covid 19 a občas užívám Furon na odvodnění. Nemůže to Vakcínu nějak oslabit? Děkuji

Dobrý den, v tomto případě se oslabení účinku vakcíny bát nemusíte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Miloslav Štefan24. 11. 2021

Dobrý den, měl jsem pozitivní test na covid. 1. den jsem měl horečku a bolest očí. Teď už mě jen trochu pobolívají oči a nemám horečku ale mám takový divný ne moc výrazný pocit na hrudi. Chtěl bych vědět jestli je to něco vážného

Dobrý den, bolest na hrudi onemocnění Covidem často doprovází. Uvidíte dle dalšího vývoje, pokud by se k bolesti na hrudi přidal suchý kašel, dušnost při námaze nebo rychlá srdeční akce, kontaktujte svého praktického lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Daniel24. 11. 2021

Dobrý den, moje rodina má podezření na covid a já jsem v naší domácnosti jediný, kdo je očkovaný, když bude má rodina pozitivní budu muset být v karanténě též? Děkuji, Sobotka.

Dobrý den, k dnešnímu dni nemusí očkovaný člověk do karantény. Pokud se jedná o kontakt v blízké rodině, nutno dodržovat pravidla hygieny, nošení respirátorů a 5.-7 den kontrolní PCR test. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Simona24. 11. 2021

Dobrý den, chci se zeptat přítel je 14 dní po očkování Johnson & Johnson a pořád ho šíleně bolí hlava vezme si prášek zabere to tak na 4hodiny a pak zase šílená bolest. A to nikdy netrpěl na bolesti hlavy.

Dobrý den, pokud by se jednalo o bolesti hlavy po očkování, trvání by bylo kratší. Otázkou je, jestli v této době zároveň neonemocněl Covidem nebo i nějakou jinou virosou. Léky na bolesti hlavy - Paralen, Ibalgin můžete střídat po 4 hodinách, pozor jen na Paralen, optimální dávka je 4x denně, při vyšších dávkách hrozí i předávkování. Pokud bolesti nebudou polevovat, měl by navštívit…

Kateřina Havránková24. 11. 2021

Dobrý den, 16.11.2021 jsem šla na druhou dávku Pfaizer. Mírně jsem pokašlávala, ale bylo mi řečeno, že se mohu nechat naočkovat. Hned ten den po ockovani už mi nebylo dobře a 23.11.2021 mi zjistili covid. Nemusím se bát? Je možné, že jsem měla covid už když mě ockovali. Není to nebezpečné? Moc děkuji za odpověď

Dobrý den, i to se může stát, druhá dávka by už mohla spíše podpořit vaši imunitu v lepším zvládnutí infekce. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vlada23. 11. 2021

Dobrý den,tři týdny po prvním očkování vysoké protilátky (>384BAU),vyšší hodnoty laboratoř nezjišťuje,reakce vysoká teplota,bolesti kloubů.Je vhodné absolvovat druhou dávku,mám obavy z reakce..

Dobrý den, zvýšená teplota a bolesti kloubů po očkování jsou předvídatelné reakce, rozhodně nejsou důvodem, aby jste nepodstoupil 2. dávku. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka Ch.23. 11. 2021

Dobrý den, maminka (77 let) je dva týdny po ATB léčbě Lymeské boreliózy. Měla by jít na třetí dávku očkování na covid. Je vhodné očkování podstoupit teď, jak jí radil lékař na inf. odd., který jí ATB ordinoval, nebo má čekat na kontrolní odběr na borelii, který má být v březnu? Což jí radila Dr. z alergoimunologické ambulance, kde se maminka o očkování zmínila. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud má maminka již infekci přeléčenou, na třetí dávku jít může, právě ta jí může v současné epidemiologické situaci ochránit před případnou infekcí Covidem, lékař z infekčního oddělení vám radil správně. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Nikol23. 11. 2021

Dobrý den, asi před 14ti dny mě začala pobolívat hlava, je to především tlak na spáncích a v podstatě to od té doby nepřestalo. Včera se k tomu přidala dýchavičnost, buší mi srdce. Měřila jsem si tlak a pohybuje se okolo 100/67. Před měsícem jsem dostala druhou dávku Moderny a měla jsem hodně špatnou reakci. Myslíte, že to s tím může souviset nebo by to mohlo být něco vážnějšího? Děkuji, Hájková

Dobrý den, bez klinického vyšetření se bohužel vyjádřit nemůžu. Pokud máte pocit dušnosti a rychlého bušení srdce budete muset vyhledat lékaře, praktika či internistu. S pozdravem MUDr J. Ziková

Kristýna23. 11. 2021

Dobrý den, mohu se nechat naockovat proti covidu když mám zelený zákal? Děkuji

Dobrý den, glaukom není kontraindikací očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie23. 11. 2021

Dobry den. Mam jiz dva roky zvysenou teplotu, lekarka to neresi. Chci se zeptat zda to buse vadit pri ockovani na covid??

Dobrý den, neznám důvody vašich subfebrilií, nicméně kontraindikací pro očkování je pouze akutně probíhající onemocnění, s horečkami, symptomy z dýchacích cest, průjmy apod., pokud žijete běžným životem, očkování by neměl být problém. S pozdravem MUDr. J. Ziková

weiser23. 11. 2021

dobry den. je to asi 3 t, dny co mi zacala ibcasna bolest chididla(v klenbe) ani ne bolest jak spis-jako by mi tam nekdo pustil el. proud. ale vzdy to byla jen sekunda-dve... treba 5 krat za den.... dnes jsem zjistil, ze mi to udela kdykoliv, kdyz si promackam okoli trisel. pod šourkem...... celkem mne toto zjisteni vydesilo. driv jsem si myslel ze bolest v chodidle je proto, ze mam plochou nohu.…

Dobrý den, bolest v klenbě nohy nebývá spojena s oblastí třísla či šourku. Ke zjištění příčiny budete muset absolvovat klinické vyšetření, nejprve u ortopeda. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kateřina23. 11. 2021

Dobrý den Manžel (34) má prodělanou trombózu a potvrzenou leidenskou mutaci a má strach skrz očkování covid. Jeho doktorka mu jen řekla že po očko se trombóza vyskytnout může,ale to opravdu neřeší náš problém. Máme obavy že se mu sraženina udělá znovu a nemusí to dopadnout tak dobře jak před lety. Prosím o Váš názor. Děkuji

Dobrý den, syndrom trombosy s trombocytopenií byl popsán jako velmi vzácný nežádoucí účinek po vektorových vakcínách ( Astra Zeneca, Janssen). Pro jeho vznik nejsou v současné době známé žádné rizikové faktory, není tedy možné odhadnout, kdo má zvýšené riziko tohoto nežádoucího účinku. Leidenská mutace v heterozygotní konstituci je nejčastější vrozenou trombofilií a není překážkou vakcinace…

Zdeněk Maier22. 11. 2021

Dobrý den, půjdu-li na 3. dávku vakcíny v NH Hořovice, mám možnost výběru typu Pfizer / Moderna? Pokud ano, tak mám upřesnit na místě či dříve (např. při registraci na vakcinaci)? Děkuji za zodpovězení.

Dobrý den, v NH Hořovice je od 1.9. 2021 očkování již je pro děti a dorost. V případě zájmu o očkování se můžete zaregistrovat do očkovacího centra v Rehabilitační nemocnici Beroun, přes rezervační systém Ministerstva zdravotnictví.

Petra22. 11. 2021

Dobrý den. Mám otázku. Můžu se nechat naočkovat na covid 19kdyz mám tracheostomii a větu léky na štítnou žlázu a tritico a sertralin. ?

Dobrý den, ano, naočkovat se samozřejmě můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika22. 11. 2021

Dobrý den, mám termín první dávky očkování na středu 24.11. a teď v pondělí se mi rozjela rýma (mám ucpaný nos, trochu mě ještě škrábe v krku), ale zvýšenou teplotu nemám. V pátek 19.11. mi dělali i PCR test, který vyšel negativní, teď v pondělí jsem byla testována ještě ve škole, znovu negativní. Nevím tedy, jestli mohu jít na očkování, nebo to mám raději odložit? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, obecně platí, že příznaky lehké virosy nejsou překážkou očkování proti Covidu, zvlášť pokud máte negativní PCR test. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dana22. 11. 2021

Dobrý den, v dubnu jsem prodělala covid. Pro vyšší hodnoty ddimeru mi byly předepsány aplikace injekcí Clexane. Nyní jsem si nechala kontrolně změřit ddimery (v Synlabu) a jsou na hodnotě 0,51 (těsně nad referenční hodnotou). Potíže, které po nemoci mám je bolest hlavy (pocit tepání) někdy ostrá bolest v oblasti za okem, brnění rukou, nohou, čichová "halucinace" - mám pocit, že cítím kouř, únava,…

Dobrý den, v současnosti se po prodělání Covid doporučuje podání jedné aplikace očkovací dávky. Jednodávková vakcína je dobrou volbou. Aplikace Clexanu bez klinického nálezu tromboebolické nemoci ( trombosa či plicní embolie) není standartní, D-Dimer je poměrně nespecifický ukazatel naší aktuální koagulace a pouze jeho hodnota není důvodem aplikovat antikoagulační terapii a ani neslouží k…

Johana22. 11. 2021

Dobrý den, ve stredu jsem objednana na ockovani, v patek se mi spustila ryma, v sobotu mi nebylo moc dobre v nedeli se pridal kasel, dnes tedy v pondeli se uz citim lepe, je nutne rusit termin? Mam zacit chodit zde do prace mezi lidi a tak si myslim ze pokud vudu jeste dele cekat tak me zase nejaky moribundus potka, uz pred tremi tydny jsme rusili termin z duvodu nemoci…z toho pocasi jsme…

Dobrý den, v tomto případě by bylo nejlepší si doplnit test na Covid, alespoň antigenní, při lehkém průběhu nachlazení a negat. testu, bych očkování neodkládala. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kristýna Seizi22. 11. 2021

Aplikuje, prosím nemocnice Hořovice REGN-COV2 protilátky a jestli ano, v kterém oddělení?

Dobrý den, ano, monoklonální protilátky podáváme, pokud pacient splní kriteria k podání. Podání indikuje nejčastěji praktický lékař, který kontaktuje interní oddělení a objedná ho. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Dana21. 11. 2021

Dobrý den, prosím o radu. Nemoc covid jsem prodělala v únoru a mám homozygotní stav mutací f XIII a PAI-1-4G/4G. V případě, že bych měla ještě vysokou hodnotu protilátek, je nutné očkování? Mám obavy z možné trombózy. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud jste trombosu neprodělala během onemocnění Covid, je málo pravděpodobné, že by jste ji prodělala pouze po očkování. Ve vašem případě bych doporučila očkování mRNA vakcínou. .S pozdravem MUDr .J. Ziková

Michaela21. 11. 2021

Dobrý den, chtěla jsem se prosím zeptat, užívala jsem antibiotika Klacid co 12h 7 dní. V sobotu jsem je dobrala a zítra v pondeli mám jít na první davku očkování covid19, mohu jít? Nestane se mi nic? Popřípadě abych neměla horší vedlejší účinky.. mám malé děti

Dobrý den, nevím z jaké indikace jste antibiotika užívala a v jakém celkovém stavu jste. Nicméně vzhledem k současné epidemiologické situaci bych doporučila s vakcinací neotálet, pokud se cítíte zcela dobře a očkování absolvovat. S pozdravem MUDr. J Ziková

Sylva21. 11. 2021

Dobrý den, syn byl dnes na první dávce očkování a nechtěli mu tu píchnout, protože má ruce celé potetované. Prý se to nesmí píchnout přes tetování. Co je na tom pravdy? děkuji

Dobrý den, o tom mi není nic známo. S pozdravem MUDr. J. Ziková

KateřinaZ.21. 11. 2021

Dobrý den, maminka užívá dočasně Prednison, po jaké době od jeho vysazení se může nechat očkovat 3. dávkou proti Covidu? děkuji

Dobrý den, může se nechat očkovat kdykoliv. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Denisa21. 11. 2021

Dobrý den, mám dotaz ohledně tetování a očkování. Ve středu 24.11. jdu na očkování proti covidu a v sobotu 27.11. už mám domluvené tetování, tak bych se chtěla zeptat, jestli je to velký problém a měla bych tetování odložit nebo jestli to nemá žádný vliv. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, o vlivu očkování na tetování mi není nic známo. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra20. 11. 2021

Dobrý den, mám dotaz..mamince je 62 let a má aterosklerózu. Z tohoto důvodu má obavu jít na očkování proti Covid-19. Chtěla bych se zeptat, zda je její obava opodstatněná a opravdu při této diagnóze může dojít po očkování ke komplikacím? Předem moc děkuji za Váš čas a odpověď.

Dobrý den, tato obava opodstatněná není, jisté je pouze to, že vaše maminka se svým věkem a postižením tepen aterosklerosou, patří mezi rizikovou skupinu lidí. Pokud onemocní Covidem má vysoké riziko komplikovaného průběhu, vzhledem k současné epidemiologické situaci je téměr jisté, že se s virem setká. Doporučuji vakcinami co nejdříve, do té doby se co nejlépe chránit před okolím. S pozdravem…

Vendula20. 11. 2021

Dobrý den, 21. srpna jsem byla na druhé dávce očkování proti Covidu-19. Od té doby mám stále oslabenou ruku, bolí mě a v místě očkování občas cítím menší tlak. Můžu se zeptat s čím by to mohlo být spojené, nebo jestli je to vůbec v pořádku? V mém blízkém okolí to nikdo nemá, tak nevím, co si z toho mám vyvodit. Děkuji moc předem za odpověď.

Dobrý den, bez klinického vyšetření se nelze k tomuto vyjádřit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Stáňa20. 11. 2021

Dobrý den, dnes jsem objednaná na očkování covid-19. Mám periodu první den a vzala jsem si ibalgin na bolesti. Můžu i přesto jít na očkování? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano, na očkování jít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Vendula19. 11. 2021

Dobrý den, přítel před lety prodělal oboustranný chemicky zapal plic. Hrozila mu i transplantace, naštěstí se uzdravil, ale zůstaly mu zjizvené plíce. Může mu očkování proti covidu spíše uškodit, než pomoct k lepšímu průběhu při případné nákaze... ? Díky

Dobrý den, očkování bych určitě doporučila. Pokud by se do takto již patologicky změněného terénu dostal Coronavirus, jistě by mohl napáchat velké škody, které by se projevily dušností a dalším poškozením plicní tkáně dříve, než u lidí se zdravých. Například právě pacienti po transplantaci plic byli mezi prvními naočkovanými kvůli jejich vysokému ohrožení při případné infekci Covidem. S…

Tomas19. 11. 2021

Dobry den. Byl jsem dnes na očkováni. Vecer jsem šel k dermatologu a byl mi odstraněn molusk. Pani doktorka pak mi napsala recept na antibiotika Framykoin. Nevedel jsem ze to jsou ATB tak me nenapadlo rict o vakcinaci. Muzu si ten ATB použit ted nebo nesmím? Pani doktorka uz neni v praci. Dekuji

Dobrý den, jedná se pouze o antibiotikum s lokálním působením, používat ho normálně můžete i při a po vakcinaci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana19. 11. 2021

Dobrý den.Po očkování SARS Cov 2 druhé dávky která byla 17.6.2021 jsem si včera zašla na protilátky.Dnes výsledek IgG 317 Au /ml Pozitivní vysoká hladina.Covid jsem neměla. Myslela jsem si ,že když už to bude skoro půl roku od očkování,že nebudu mít protilátky. 15 let beru kortikoidy Entocort na crohnovu chorobu.Myslíte že mám ještě s třetí dávkou vyčkat nebo si ji mohu dát.Nebo si ještě dát…

Dobrý den, ve vašem případě bych doporučovala absolvovat 3. dávku, jakmile to půjde. Hladina protilátek je jen orientační a v současných podmínkách stanovení nemá významnou předpovědní hodnotu, navíc u vás není přílliš vysoká, někteří lidé mají i po 6 měsících tisícové hodnoty. Vzhledem k chronické terapii kortikoidy patříte mezi pacienty, kteří mají slabší odezvu imunity a potřebují podporu…

Eva19. 11. 2021

Dobrý den, zítra mám jít na očkování 3 dávkou proti covid. V domácnosti jsou 3 pozitivní. Já jsem si dělala antigenní test ten mám negativní. Mám očkování absolvovat nebo raději odložit. Já se cítím zdravá.

Dobrý den, to je otázka vašeho rozhodnutí, u třetí dávky se předpokládá nástup účinku v řádu dní, ale nikdo neví, jak se budete cítit třeba zítra.. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zuzana19. 11. 2021

Dobrý deň, moja otázka sa týka radiačnej záťaže. Informovala som sa všemožnými cestami (SÚJB, CSFM), ale mám veľké úzkosti z budúcich účinkov na moje zdravie. Mám 33 rokov a bola som hospitalizovaná na pohotovosti kvôli prudkej bolesti hlavy, miernej poruchy vizu a reči. Spravili mi Ct mozgu + CTA intrakran. tepien. Nález bol v poriadku, pravdepodobne sa jednalo o migrénu s aurou. Vyžiadala som…

Dobrý den, nemusíte mít strach, jedno vyšetření s kontrastní látkou vám neudělá žádnou významnou radiční zátěž. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petr19. 11. 2021

Dobrý den, rád bych se zeptal jestli mohu na očkování proti covidu. V dotazníku jsou totiž otázky na autoimunitní nemoci a podobně. Léčím se s Crohnovou chorobou a ulcerozni kolitidou a na vysoký tlak. Také mě již delší dobu bolí a pálí nohy a objevují se mi na nich takové červené skvrny. Zatím se na nic nepřišlo ale jednou mi vyšly pozitivně protilátky lupus antikoagulants, pak už ne. Také mi…

Dobrý den, vzhledem k tomu, že máte mnohočetné autoimunitní postižení, patříte mezi pacienty s rizikovým průběhem Covidu. Očkování bych vám doporučila, pomůže vaší imunitě lépe se ochránit před případnou infekcí, vzhledem k možnosti i cévního poškození, bych preferovala mRNA vakcínu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva Sodomková19. 11. 2021

Dobrý den, 1. února mi v práci bylo uděleno, že jsem covid pozitivní. 11.2. mě odvezla rychlá a prodělala jsem oboustranný zápal plic a masivní plicní embolii. Můžu se i přesto dát očkovat? Děkuji Eva

Dobrý den, ano, naočkovat se můžete, budet mít jistotu, že budete chráněna před reinfekcí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Daniel18. 11. 2021

Zdravím,potrebuju poradit,mužů se naočkovat proti covid-19 když mám IGE přez 2000? Covid sem prodělal minuly rok před Vánocemi a průběh byl jen stráta čichu,bolest hlavy a očí(cca3-5dnů) díky za odpověď .

Dobrý den, naočkovat se můžete. S pozdravem MUDr. J.Ziková

katerina18. 11. 2021

Vazena pani doktorko, 8.11. jsem byla ockovana vakcinou Janssen. Druhy den mi zacaly slabe brnet nohy a ruce a tento stav pretrvava do ted. Ruku mam takovou mene citlivou a neohrabanou. Kazdodenne provadim jogovou praxi a vsimla jsem si, ze je pro me velice tezke udrzet pri nekterych pozicich rovnovahu tela. Mohu nad temito vedeljsimi ucinky ockovani, mavnout rukou, ze samovolne odezni? Jine…

Dobrý den, asi bude záležet na dalším vývoji, pokud budete tyto obtíže sledovat dlouho, týdny... tak můžete navštívit neurologa. Vakcíny jsou nová záležitost a jejich případné nežádoucí účinky jsou stále předmětem zkoumání. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Michaela Georgiadisová18. 11. 2021

Dobrý den, maminka je silný alergik na Parafenylendiamin a chtěla by se nechat očkovat proti Covidu ale má obavy z reakce očkování. Děkuji za odpověď

Dobrý den, známá alergická reakce na léky není kontraindikací očkování, v našem očkovacím centru jsme naočkovali mnoho pacientů se známou alergií, ale žádnou závažnou reakci jsme nezaznamenali. Nicméně určitě bude vhodné před očkováním na alergii upozornit, aby byl pacient ohlídán a popřípadě včas zaléčen. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tonda18. 11. 2021

Dobrý den, chtěl bych se zeptat mám vrozenou aortální stenózu, a nevím jestli bych se měl nechat naočkovat na covid 19. Děkuji

Dobrý den, to není kontraindikace očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Adéla18. 11. 2021

Dobrý den, zítra mám jít na očkování na covid, ale v sobotu (13.11.) jsem měla zvýšenou teplotu a mám rýmu. Teplotu už od soboty nemám. V úterý (16.11.) jsem byla na PCR testu a byl negativní. Mohu tedy jít i tak na očkování, když mám rýmu a před 6. dny jsem měla teplotu? Děkuji.

Dobrý den, příznaky lehkého nachlazení nejsou kontrandikací očkování. S pozdravem MUDr. J.Ziková

Martina18. 11. 2021

Dobrý den, mám odstraněnou půlku štítné žlázy, na zbylé půlce se mi asi před 5 lety udělaly cysty, které se každý rok zvětšují o milimetry. Mohu užívat Indonal, který velmi dobře pomáhá např. při gynekologických cystách ? Děkuji.

Dobrý den, tento potravinový doplněk se používá na podporu hormonů pohlavních žlaz. Stran cyst v oblasti štítné žlázy dodržujte léčbu, kterou doporučuje váš endokrinolog. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Simona18. 11. 2021

Dobrý den, nechala jsem se před 2 dny očkovat vakcinou Phizer a od té doby mi neustále tepe v dolní končetině. Je to něco čeho bych se měla obávat?

Dobrý den, v souvislosti s očkováním se nedá vyloučit velmi vzácný vedlejší účinek jako je trombosa hlubokých žil, pulsace v končetině není projevem trombosy. V tomto případě je třeba dát si pozor na jednostrannou bolest končetiny, často spojenou s pnutím či otokem, která se stále zhoršuje a vzniká do 3 týdnů po očkování. Ve světě byl popsán vznik trombos v souvislosti s aplikací vektorových…

Marcela18. 11. 2021

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli se můžu očkovat proti covid. Mám leiden F-V a F-XII. F-XII mám 53%. Děkuji Marcela

Dobrý den, na očkování jít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

martin18. 11. 2021

Dobrý den, CHtěl byc hse zeptat na jednu věc. Byl jsem na očkování vakcinou pfizer a po očkování jsem si vzal paralen. CHci se zeptat jestli to může mít nějaké špatné vlivy na protilátky?

Dobrý den, Paralen si vzít kllidně můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tomas Ondic17. 11. 2021

Dobrý večer, chci se nechat očkovat proti Covid-19 ,ale užívám léky Trittico , nevím zda se mohu nechat očkovat

Dobrý den, očkovat se samozřejmě nechat můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika17. 11. 2021

Dobrý den, v pátek jsem absolvovala 3. dávku Pfizer proti covidu, v neděli jsem měla zduřelé uzliny v podpaží a cca v úterý se u mne objevil suchý kašel, který zatím přetrvává. Může jít o nežádoucí účinky po očkování? Děkuji

Dobrý den, přechodné zduření uzlin bývá po očkování časté, spontánně ustoupí. Suchý kašel může být také a měl by také spontánně ustoupit, pokud ne, bude se jednat o souběh nějaké jiné virosy. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva17. 11. 2021

Dobrý den chtěla bych se zeptat před 2 měsíci jsem ležela v nemocnicí ze slinivkou břišní do toho zároveň cukrovku mám mohla bych jít na očkování proti covidu

Dobrý den, ano na očkování jít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marcela Trachtová17. 11. 2021

Dobrý den, mám diagnozu autoimunitní tyreoiditis. Může očkování proti Covid zhoršit nebo rozšířit toto autoimunitní onemocnění? Děkuji.

Dobrý den, tato diagnosa není kontraindikací očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jaroslav17. 11. 2021

Dobrý den, v červenci jsem dostal 1. dávku vakciny Pfizer. Na druhou dávku jsem se nedostavil. Pokud bych si teď nechal aplikovat druhou dávku, bude mi to uznáno jako dokončené očkování? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, další dávku určitě absolvujte, uznána bude. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jarka17. 11. 2021

Beru 2. den Medoxin 500mg kvůli ráně na noze. Jsem diabetik. Kdy mohu na 3. dávku očkování proti covidu. Děkuji za odpověd.

Dobrý den, ideálně doporučujeme očkovat 14 dní od ukončené ATB léčby. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka didova16. 11. 2021

Dobrý večer chtěla bych se zeptat , bolí mě práva a levá strany bokou a prava ledvina

Dobrý den, pokud máte stále bolesti, musíte se dostavit na komplexní vyšetření, ideálně u svého registrujícího pediatra. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lena16. 11. 2021

Dobrý den,chtěla jsem se optat,kdy mohu jít na 3.dávku očkování?Přišla mi již zvací SMS,ale v současné době jsem pozitivní,bez příznaků.Děkuji.

Dobrý den, v případě prokázané pozitivity na očkování již nechoďte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marcela16. 11. 2021

Dobrý den mám dotaz na neurologii sem byla tam sou změny ale prý ne velké takže doktorka neví.. ale mám problém Bolí mě strašně kříž pořádně kýchnout zakašlat nejde ..bedra půlka hýždě, třísla a mravenčí mě konečník a přirození v pochvě divný tlak a křeče v břiše ..opravdu se za to stydím uniká mi moč..vystřeluje mě to do nohy až po prsty .. Snad mi poradíte vy .. děkuji předem

Hezký den, váš neurolog by vám měl nález vysvětlit a ve spolupráci s vámi stanovit další postup. Já bohužel neznám ani neurologický objektivní nález ani výsledky pomocných vyšetření (RTG, CT, MR, EMG, laboratoř...), byla-li provedena. Nemám tedy co radit neznaje výše uvedené. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
Zobrazit celý dotaz
Markéta16. 11. 2021

Dobrý den, je nutné se objednat na odběry cukrovky v těhotenství? Popřípadě kdy, kde jak. Děkuji

Dobrý den, na zátěžový test na cukrovku není nutné se v laboratoři naší nemocnice objednávat, provádí se kromě pondělí každý všední den, dostavit je nutné nejpozději v 7.30 hod S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Ema16. 11. 2021

Dobrý den.Asi tak před rokem jsem si všimla,výsevu mnohačetného,nafialovělého a červeného tečkování na kůži břicha a podbřišku.Na kožním mi bylo řečeno,že jsou to stařecké skvrny.?Bojím se,že jde o závažnější problém.Výsev dále pokračuje už i na obě prsa kde přibývají stále nové tečky.Mimo toho trpím dlouhodobě nevysvětlitelnou únavou.Děkuji

Dobrý den, nález těžko posoudím, můžete přinejmenším zkusit jiného kožního lékaře. Ve vašem věku by jistě nebylo od věci celkové interní vyšetření s laboratorními odběry. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina15. 11. 2021

Gynekologička mi predpisala tetracyklinove ATB na 20 dni (dovod: ureoplasma). Este som ich nezacala brat, chcela som ist na 3.davku ockovania proti covid. Ak by som isla najprv na ockovanie, s akym odstupom mozem zacat uzivat ATB, aby som si neoslabila, nenarusila tvorbu protilatok? Alebo mam radsej najprv vybrat ATB a po dobrati ist o 14 dni na ockovanie? Dakujem.

Dobrý den, nevím jak moc je akutní vaše gynekologické onemocnění, vzhledem k rychle postupující vlně Covidu a možnosti infekce, kterou můžete chytit i po dvou dávkách očkování, bych spíše volila možnost první. Po 3. dávce, u které by měl účinek nastoupit dříve než po první, by stačil odstup od ATB terapie cca týden. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jan Vojta15. 11. 2021

Dobrý den za poslední rok se mi dost často taková divná věc vše mi připadá strašně daleko od mé osoby dále to přestoupí do fáze ze je vše rychlejší zvuk pohyb tluktot srdce nevím jestli se to děje jenom me děje se to max 20 min a pak to zas přestane nevím předem díky

Dobrý den, obávám se, že v internetové poradně to asi nevyřešíme, oslovte nejprve svého praktického lékaře, který vás případně odešle na nějaké jiné specializované vyšetření ( neurolog, psychiatr...) S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zdena15. 11. 2021

Dobrý den, jsem po 3. dávce očkování a natekli mi uzliny v podpaží a na krku. Bolest již není taková, ale stále se otok nepatrně zvětšuje od prvního dne očkování. Dnes 4. den se mi začala dělat i flek. Co s tím? Děkuji.

Dobrý den, i tato reakce se může vyskytnout, můžete zkusit symptomatické léky, například Aulin či Ibuprofen, otok a bolest uzlin odezní spontánně. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra15. 11. 2021

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: jsme s přítelem po první dávce očkování a mě se udělala na rameni reakce po očkování ( zarudlé kolečko ) a příteli nic. Teď dostal teploty 38,5 , zimnice, bolesti hlavy, kloubů a celkově je hodně oslabený... A u mě nic. Mohla bych vědět proč se to neprojevilo i u mě? Děkuji :)

Dobrý den, reakce imunitního systému na očkování je naprosto individuální. Rozdílné typy reakce mohou být i po jednotlivých dávkách u toho samého jedince. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marek15. 11. 2021

Dobrý den 22.10. Jsem absolvoval první dávku očkování na covid od 10.11.jsem covid pozitivní a mám potíže s dýcháním můžu užívat prednison?

Dobrý den, pokud máte potíže s dýcháním navštivte lékaře, je třeba vás vyšetřit, poté rozhodnout o další léčbě. Pokud jste dušný, můžete zavolat RZP. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kateřina14. 11. 2021

Dobrý den, poslední dobou mám nějaké zvláštní problémy. Často se mi stává, například při chůzi, že se mi začne točit hlava a mám pocit na omdlení, tento pocit provází i dušnost, kolikrát až lapu po dechu, taky skoro každý den trpím velkými bolestmi hlavy nejčastěji na levé straně (levý spanek, levé oko) a aby toho nebylo málo, tak mám velké bolesti břicha a krvácím mimo mensturaci. Nedávno jsem…

Dobrý den, zánět v těle je možno odhalit laboratorními odběry, oslovte svého praktika. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Sandra14. 11. 2021

Dobrý den, 12.11 jsem byla na druhé dávce očkováni Gardasil 9 (HPV) a ráda bych se nechala naočkovat proti onemocnění Covid-19, je nějaký časový rozestup který bych měla dodržet? A druhý dotaz, beru lék Vertimed na Tinnitus, je třeba lék vysadit před ockovanim proti Covidu? Děkuji za odpověď. Hezký den

Dobrý den, rozestup mezi aplikací vakcíny na Covid a jinými vakcínami má být minimálně 14 dní. S pozdravem MUDr. J. Ziková

anonym14. 11. 2021

Dobrý den, zítra mám jít na očkování, a chtěla bych se zeptat zda je možné tam jít pokud mám rýmu. V pátek (12.11.) jsem byla na PCR testu a byl negativní, a teplotu nemám, ani zvýšenou, jiné obtíže také ne. Děkuji za odpověď:)

Dobrý den, pokud máte pouze rýmu, bez dalších celkových projevů, na očkování jít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavel14. 11. 2021

Dobrý den, mám diagnostikován gilbertův syndrom, který se projevuje jen mírným zažloutnutím očí. Jinak jsem zdravý. Mohu jít na očkování proti covid 19?

Dobrý den, ano na očkování jít můžete, jedná se o benigní onemocnění, spíše syndrom. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marie14. 11. 2021

Dobrý večer,mám dotaz ohledně žlučoveho kámene..Trapi mě už delši dobou ,a zvysledku Lékářu a vysledku..je mám 2.1.Kámen má 5cm a ten 2.2cm..Problem je vtom, že se Bojim Narkozy a uspani..mužete mi prosim poradit jak postupovát abych se vyhla pravě te Narkozy....je možnost abych byla při vědomi..Nebo jde to ijinym spusobem odtranit? Pokuť ano,tak jakym Děkujii za odpověť spozdravem M.

Vážená Marie, jak jsem již psal v minulé odpovědi na Váš dotaz, operace žlučníku, tedy jeho odstranění, nelze provést jinak než v celkové anestezii. S pozdravem M. Rychlý

MUDr. Matěj Rychlý
Zobrazit celý dotaz
Ivana13. 11. 2021

Dobrý večer, můžu se nechat očkovat proti covid 19..když mám RS?

Dobrý den, předpokládám, že se léčíte v centru pro RS a proto by bylo vhodnější poradit se s vaším ošetřujícím lékařem, který zná váš klinický stav a předepisuje vám chronickou medikaci. Obecně lze říci, že pokud dostanete Covid, budete mít, i vzhledem k věku, již horší a zcela nepředvídatelný průběh onemocnění. Jedinou prevencí proti tomu je pouze očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Miki Čuri13. 11. 2021

Když mé žeňe teče ze spodku krev špinavá +torchu čisté ( a je v 2 tydu těhotenství ale nemá bolesti ..jen mírné křeče udělala si test vyšli ji 2 plné čárky silné/( udělala po druhý test vyšel ji z jednou čarou a silnou po 10 dnech si de dělat ještě jeden ... a má mírnou menstruaci

Dobrý den, vaše musí kontaktovat svého ošetřujícího gynekologa. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Blanka13. 11. 2021

Mohu ke Klacid 500mg a Erdomedu si vzit na bolest hlavy Novalgin 500mg?

Dobrý den, ano Novalgin si vzít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Sabina13. 11. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na otázku ohledně očkování. Od 30.10 do 3. 11. jsem brala ant cefzil na zánět močáku a kašle a bolesti v krku a 9.11 jsem měla jít na druhou dávku pfizer. Ještě mám kašel suchý a trochu škrabe v krku, občas malinko vykašlávám jen ráno. CRP mi vyšlo dobře na plicním jsem byla a vše v pořádku. Myslíte, že bych měla čekat nebo bych se už mohla doočkovat? Moc děkuji…

Dobrý den, na očkování už jít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tatiana13. 11. 2021

Dobrý den, před 2 měsíci jsem byla na 2.dávce očkování proti Covidu a dnes mi začala zničehonic bolet ruka. Kůže kolem místa vpichu je červená. Prosím o radu, co to mohlo způsobit a zda s tím mám něco dělat? Děkuji!

Dobrý den, je to poměrně dlouhá doba, ukažte nález na kožní ambulanci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana13. 11. 2021

Dobrý den. Ve středu 10.11. jsem byla na 3.dávce očkování. Mám přes noc horečky, ale i bolesti v podpaží, které vystřelují až do prsa. Ty bolesti přetrvávají pořád. Opravdu jsou v prsu nesnesitelné. Při prvních dvou jsem byla bez reakce. Ani jsem nevěděla že mi byla dána. Teď už při v pichu byla bolest. Beru paralen, chladím-bolesti v podpaží a prsu nemizí, dnes třetí den. Mám ještě vydržet, či…

Dobrý den, zkuste změnu léku, můžete zkusit Ibalgin, obtíže by měly brzy vymizet. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Nikola12. 11. 2021

Dobrý den, chtěla jsem zeptat, jsem týden po očkování 1. dávky na Covid. Celý týden u mě přetrvává silná bolest hlavy. Může se stále jednat o následek očkování? Případně, jak dlouho je normální, aby bolest přetrvávala? Děkuju.

Dobrý den, souvislost s očkování je v tomto případě dost pravděpodobná. Délku obtíží predikovat neumím, případné symptomy jsou velmi individuální, jak v projevu, tak v délce trvání. Užívejte volně dostupné léky - paralen, Ibalgin, Novalgin. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Bianka Hoorová12. 11. 2021

Dobrý den,dceři je 44 let,před deseti lety se léčila na rakovinu štítné žlázy a ikdyž s léky, zřejmě doživotně,je nyní v pořádku.Má jít na třetí injekci proti covidu,ale bojí se aby se rakovina nevrátila.Prosím,jak se má rozhodnout,všude slyšíme něco jiného.Děkuji .

Dobrý den, je rozumné, že se dcera nechala naočkovat, třetí dávku jí bude plně chránit proti případné infekci, mohu jen doporučit. S pozdravem MUDr J. Ziková

Marie Šmolcnopova12. 11. 2021

Dobrý den chtěla bych se zeptat zda podáváte monoklonální infuze a za jakých podmínek onemocnění: hypertenze, onko nefrologie revmatologie

Dobrý den, monoklonální protilátky zatím podáváme. Ano, existují jasně stanovená kritéria k podání, daná věkem, přídatnými onemocněními a délkou trvání a charakterem příznaků. Indikaci a případné objednání by měl provést praktický lékař. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Martina12. 11. 2021

Dobrý den, od března se léčím se sníženou funkcí štítné žlázy. Poslední odběry jsem měla v září, přičemž TSH bylo v normě (3,20), a tak mi prášky zůstaly stejně. Nyní ale asi poslední 3 týdny už opět pociťuji velkou únavu, bolívají mě svaly, klouby, často se mi točí hlava, mám nízký tlak, celkově si připadám velmi zpomalená a také se mi opět začal opožďovat menzes. Nicméně lékař stále trvá na…

Dobrý den, pokud máte nastavenou terapii a normální kontrolní hodnoty TSH, je málo pravděpodobné, že by se jednalo o problémy spojené s nedostatečnou funkci štítné žlázy, třeba procházíte nějakou virosou. Zkuste kontaktovat svého praktického lékaře, který může udělat základní lab. odběry a klinicky vás vyšetřit. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Mirka12. 11. 2021

Dobry den. V pondeli 8.11. jsem byla na ockovani 1. davka Phizer. Od utery tlak v hlave (ne bolest), sumeni v uchu, malatnost. Priznaky stale trvaji. Je mozne, ze to prejde? Pokud po 7 dnech toto neprestane mam volat sveho doktora? Predem dekuju za odpoved.

Dobrý den, pokud se jedná pouze o příznaky po očkování, stav by měl přejít spontánně, pokud jste náhodou ještě před očkováním chytila nějakou virozu, včetně Covidu, tak se budou příznaky spíše stupňovat, včetně nástupu febrilií, poté po poradě se svým praktikem zvažte odběry na PCR. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kateřina12. 11. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné absolvovat 2. dávku očkování proti covidu vakcínou Pfizer souběžně s užíváním antibiotik ENTIZOL a krému DALACIN na vaginální infekci. Atb Entizol dostal i partner a oba máme již stanovený termín druhé dávky očkování. Případně pokud nelze zkombinovat, tak jaký je minimální rozestup mezi dobráním atb a očkováním, případně mezi očkováním a začátkem…

Dobrý den, ideálně doporučujeme odstup 14 dní od ukončené ATB léčby, ale pokud se jedná o zánět spíše lokálního charakteru a v případě vašeho partnera o preventivní podávání ATB, očkování bych neodkládala. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana12. 11. 2021

Dobrý den, včera jsem byla na první dávce očkování proti covid 19 a chtěla jsem se zeptat jestli si mohu vzít brufen na bolest zad? Děkuji

Dobrý den, ano Brufen si vzít můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Markéta12. 11. 2021

Dobrý den, mám poruchu srazlivosti krve (protrombin f2) a kojím dvou měsíční dítě. Je bezpečné se nechat očkovat? Dá se s touto poruchou získat kontraindikace? Děkuji

Dobrý den, ne to není kontraindikace očkování, ani málo významný protrombofilní stav ani kojení. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zeman Daniel12. 11. 2021

Dobrý den byl jsem 15.10 na vyndani stentu a ledvinoveho kamene Ale teď poslední 2 dny mě začal bolet pravý bok a hlavně na pravém boku dole u plotýnky. Byl jsem u ob. Lékaře a ten mi zdělil že je vše v pořádku a napsal mi novalgin. A mám strach jestli to není ledvina nebo plotýnky. Poprosil bych o radu co dělat nechci být za hipochondra

Dobrý den, pokud vás bude v pravém boku stále bolet, objednejte se na kontrolu na urologickou ambulanci, kde jste řešil i zavedení stentu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka11. 11. 2021

Dobrý den, mezi papíry jsem dnes našla doklad co jsem měla zaplatit 90,- za ošetření dcery, nejspíš jsme na to zapomněli, ošetření proběhlo v srpnu a splatnost měl do 6.9. Mohu zaplatit poplatek ještě dnes? Nechci aby tam vznikal nějaký dluh. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, můžete se zastavit za paní na pokladně a domluvit se s ní, že byste poplatek doplatili. Pokud máte směnku, můžete ji zaplatit i po splatnosti přes internet. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
Zobrazit celý dotaz
Kristýna Buchtelikova11. 11. 2021

Dobrý večer,potrebovala bych poradit,od včerejší noci,mě trápí bolest v levém uchu,není to časté bolení,jen po několika minutách.Cítím jak to bolí.Když polykám,neboli to.Nechce se mi ale na pohotovost.Zkousela jsem nosní kapky,prý by měli trochu pomoc,jestli se to k uším dostane,nevím.Budu moc ráda,za odpověď a radu.Děkuju mnohokrát.

Dobrý den, pokud bolest uší přetrvává, doporučuji absolvovat ORL vyšetření k posouzení nálezu a případnému doporučení řešení S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Miloš11. 11. 2021

Dobrý den, 13.9.2021 jsem prodělal akutní infarkt a chci se zeptat jestli je bezpečné se očkovat vakcínou Pfizer. Předem děkuji

Dobrý den, očkování můžete samozřejmě absolvovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Iva11. 11. 2021

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Měla jsem v práci v po a v út kontakt s pozitivní osobou. Žádné příznaky nemám a mám obě dávky očkování. Byla jsem i na pcr testu, ale výsledky budou nejdříve zítra. Manžel má jít zítra na 3.dávku. Má to raději odložit? Nebo může? Děkuji

Dobrý den, ať manžel 3. dávku raději absolvuje. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Nikol11. 11. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. V sprnu 2021 sem byla na očkování proti tetanu. Tři dny poté mi začala lehce otekat podkolenni jamka na pravé noze. Po nějakém čase zacla i levá noha ve stejném místě, skoro každý den cítím mírný otok, pálení, brnění. Po nějaké době zacla i levá ruka v lokti. Bolest, pálení. Obehala sem spoustu vyšetření, krevní obraz, ultrazvuk, rentgen, ortopedie, neurologie,…

Dobrý den, obávám se, že ani já nic nového nevymyslím. Důležité je, že byla zřejmě vyloučena závažná onemocnění, opravdu nezbývá než počkat a udělat třeba s odstupem kontrolní vyšetření - neurologické, laboratorní, se zaměřením např. na autoimunitní onemocnění. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ondra11. 11. 2021

Dobrý den. Kamarádka podle všeho prodělala covid, první příznaky měla 11 dní zpět, poté se zhoršily, suchý kašel, bolest na hrudi, bolest hlavy, ztráta čichu i chuti. Domácí samotesty jí vyšly pozitivní, nicméně oficiální test, který si nechávala dělat tuto sobotu vyšel negativní. Má cenu chodit nyní na test znovu, když už jí je relativně dobře, aby měla potvrzení o prodělání covidu, nebo už je…

Dobrý den, pokud měla kamarádka negativní PCR test, je malá pravděpodobnost, že opakovaně bude pozitivní. Stran potvrzení nemoci by se měla domluvit se svým praktickým lékařem. S pozdravem MUDr J. Ziková

Olga10. 11. 2021

Dobrý den, chci se zeptat, mám trvale nízkou hladinu IgA protilátek v krvi, hodnota 0.01-0.03. 2x ročne mám Luivac, který to zvedne na 0.05-0.07, ale vyšší hodnota nebyla. IgG protilátky pak trvalá hodnota 20-30, víc nikdy. Mužů podstoupit očkování proti covidu? Je možné, aby tenhle nízký stav protilátek způsobil fakt, že očkování obejde můj imunitní systém a způsobí přímo infekci potažmo pak…

Dobrý den, toto je otázka spíše pro vašeho imunologa. V případě očkování asi hrozí jen to, že se u vás nevyvine tak silná obrana, ale určitě bych se nebála, že očkování váš imunitní systém obejde, nějaké protilátky si vytvoříte a proti případné infekci chráněná budete, minimálně proti jejímu těžkému průběhu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Zdeněk Maier10. 11. 2021

Dobrý den, poskytuje případně hořovická Nemocnice podání infuze monoklonální protilátky proti Sars-Cov-2 (na žádanku praktického lékaře)? Děkuji za zodpovězení.

Dobrý den, ano, monoklonální protilátky podáváme, podání má jasná kriteria. Vyšetření by měl indikovat váš praktický lékař, který by měl interní oddělení kontaktovat a objednat vás. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Katerina10. 11. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli byste doporučili očkování člověku,, který má středně těžké astma, uceliozni kolitidu s aktuálním probíhajícím zánětem tlustého střeva, bechterev chorobu, spondyloartritidu, bere biolog léčbu dekuji

Dobrý den, očkování je u takového člověka poměrně zásadní, v případě infekce Covidem ( pokud ho neprodělal a není očkovaný je tato velmi reálná), zabrání velmi komplikovanému průběhu s nepředvídatelnými komplikacemi. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tomáš10. 11. 2021

Dobrý den. Beru antibiotika Ospen 1500 a chtěl bych se zeptat po jak dlouhé době můžu jít na očkování proti Covidu?

Dobrý den, ideálně doporučujeme odstup cca 14 dní od ukončené ATB léčby. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kateřina K10. 11. 2021

Dobrý den, už tak 2 měsíce mě trápí tlak v horním víčku jednoho oka, někdy i takové pnutí kolem oka, je to každý den, ale neni to stálé. Na očním mi potvrdili oko v pořádku, ale to kolem už není jejich práce, zatím jsem jinde nebyla. Z jakých důvodů se to může dít? Děkuji

Dobrý den, co stojí za jednostranným otokem horního víčka opravdu nevím. Zprvu byste měla kontaktovat vašeho praktického lékaře, který vám může zhotovit základní laboratorní odběry a odešle vás dle klin. nálezu k ostatním odborníkům ( alergolog, ORL lékař ..) S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika9. 11. 2021

Dobrý den, synovi asi ve dvanácti zjistili blokaci pravého raménka. Teď je mu 28 let, má ale proto obavy z očkování proti kovidu, píše se o zánětech srdce z očkování. Je to prosím v tomto případě riziko?

Dobrý den, blokáda pravého raménka není kontraindikací očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ondra9. 11. 2021

Dobrý den přemýšlím o očkování proti covid 19 ale mám jistý obavy. Odmalička sem trpěl na zápal plic mám hyperventilaci a jsem alergik. Tak se chci zeptat zda-li nebudu mít nějaký potíže nebo příznaky po očkování

Dobrý den, neměl byste mít větší obtíže než ostatní populace. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra9. 11. 2021

Dobrý den, před 14 dny jsem prodělala covid, od prvního dne mi byl nasazen anopyrin 400 z důvodu mé trombofilie (heterozygot). Jak dlouhou musím, byste mi prosím doporučila jej užívat, z preventivních důvodů, aby nedošlo ke krevní sraženině, děkuji.

Dobrý den, v tomto případě se poraďte s lékařem, který vám Anopyrin naordinoval. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka9. 11. 2021

Dobrý den, Mám problém s rukama, pracuju v kuchyni a je to velmi fyzicky náročná práce. 3 týdny mě opakovaně chytají křeče do dlaní. Stává se mi to hlavně v noci kdy mám ruce v klidu, najednou mě začnou bolet a sami se mi sevřou v pěsti. Takto mě ztuhnou a když se ráno probudím, nemohu s nima hýbat minimálně 30 minut. Používám různé masti na svaly, jím horčík a vitamíny ale nepomáhá to. Můžete…

Dobrý den, nabízí se, že obtíže máte v souvislosti s nadměrnou opakovanou námahou. Můžete se objednat na vyšetření k neurologovi. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika9. 11. 2021

Dobrý den, zítra mám jít na první dávku očkování proti Covidu - 19. Dnes jsem ale byla u zubaře, prorože mě trápil váček na dásni. Paní zubařka váček ošetřila s tím, že bude třeba resekce zubního kořene. Když jsem se ptala, zda se můžu jít zítra naočkovat, řekla že není problém - že mi nebude ani dávat antb, protože pusa není oteklá, horečky nebyly, zimnice také ne... Co na to říkáte prosím vy?…

Dobrý den, souhlasím s vaší lékařkou. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Karel Novotný9. 11. 2021

Dobrý den, přemýšlím o očkování, ale bojím se, protože jsem před rokem a půl prodělal po antibiotikách na střevní potíže autoimunitní onemocnění Miller Fischerův syndrom a ještě jsem se z toho úplně nedostal. Je pravda, že běžně nemocný nejsem a ani nevím, že bych prodělal Covid, nebo jiné respirační onemocnění v posledních min. šesti letech. Nicméně už mě ničí ta diskriminace neočkovaných, ale…

Dobrý den, pokud jste infekci neprodělal a nejste očkovaný, je reálné, že se jí nevyhnete. Infekce Covidem mimo jiné může nepříjemně postihnout i trávicí systém, včetně zánětu střev spojeného s úpornými průjmy a zvracením. Je jen na vás jakou cestu si zvolíte, já bych doporučila očkování než si projít onemocněním s nepředvídatelným průběhem. Navíc v případě jiných viroz, jako je například chřipka…

Dada9. 11. 2021

Dobrý deň , včera 8.11. som dostalaobstrek ramena a predtým cez víkend som užila 2 dni silne tabletky od bolesti s zápalu - obsahovali sodnu soľ diklofensku , názov už neviem , douzivala som posledné a bolesť sa objavila ráno zase tak som šla na ortopédiu a dali mi obstrek . Otázka znie , kedy po obstreku a tabletkách môžem ísť na3. Vakcínu covid ?

Dobrý den, na třetí vakcínu proti Covidu byste měla jít až budete mít případný zánět v oblasti ramene přeléčený. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Iva9. 11. 2021

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat v pátek 12.11 mám jít na očkování proti covidu. Začala mě bolet spodní levá osmička. Myslíte že by byl problém kdybych v pondělí jela k zubaři na extrakci, bohužel se obávám antibiotik uskodi to vakcíně? Díky za odpověď

Dobrý den, pokud by jste dostala antibiotika, tak spíše preventivně, třeba jen jedinou dávku, takže očkování bych absolvovala. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hana Mikulková Skalická9. 11. 2021

Dobrý den! Jsem 5 měsíců po 2. dávce vakcíny Pfizer. Zajímalo mne, jak vysokou mám hladinu protilátek, laboratorni test ukázal 1333,4. Tato hodnota mi připadá po 5 měsících (věk 66) hodně vysoká. Koncem září jsem se asi týden necítila dobře (silná rýma, kašel, bolest v krku, ale bez teploty), přisuzovala jsem to (vzhledem k očkování) běžné viróze. Pro jistotu jsem si udělala antigenni samotest,…

Dobrý den, to zjistit bohužel nelze, stanovení protilátek je pouze orientační a neukáže nám zdali se vytvořily po infekci či očkování. Vzhledem k tomu, že začíná růst počet infekcí po dokončeném očkování u seniorů, doporučila bych vám 3. dávkou absolvovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva9. 11. 2021

Dobrý den, v krevním rozboru mám normoblasty 0,2. Prosím co to znamená? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, normoblasty jsou nezralé formy bílé krevní řady, které většinou nepatří do periferního krevního obrazu. Za určitých okolností tam být mohou - infekce, apod. Více posuzovat nelze, záleží také na dalších okolnostech - další hodnoty krevního obrazu, váš klinický stav - to vše musí posoudit a naplánovat kontrolní odběry váš ošetřující lékař. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Silvie8. 11. 2021

Dobrý den, jsem 3 roky po nehodě a kontuzy mozku se ztrátou čichu, co se týče krve jsem i lehce anemická a mám silnou a bolestivou periodu. Není pro mě rizikové očkování proti covidu z hlediska krevních sraženin a silného krvácení, které je u vakcín také prokázáno? Děkuji

Dobrý den, očkování proti Covidu u vás není více rizikové než u ostatní populace. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Andrea8. 11. 2021

Dobrý den, po 2 dávce očkování Pfizer jsem se složila.. Bohužel mam od tej doby slabost, unavu, bolesti hlavy a vznikla uzkost. Teď je to cca 3 mesic a stale žádná změna. Na bolesti žádné prášky nezabírají. Je tedy pravda, že vakcína cca pul roku ma 100 % účinek a postupem času klesa imunita? Samozřejmě vysledky a vyšetření mam v pořádku.

Dobrý den, to co popisujete jsou obtíže spíše psychosomatického rázu. Nejsem si jistá, že souvisí s vakcínou, možná by vám pomohla konsultace psychologa či psychiatra. Ano, je popsáno, že vytvořená imunita po půl roce může klesat, ale je to velmi individuální, klesá spíše u lidí staršího věku, s chronickými chorobami a léčenými léky, které obecně imunitu oslabují, takže ve vašem věku bych se…

Bohumila8. 11. 2021

Dobrý den, ráda bych se zeptala na věc ohledně očkování. Příští pondělí 15.11 mám jít na druhé očkování proti covidu, covid jsem prodělala v květnu letošního roku. Pracuji ve školství, ve škole dnes prokázáno docela velké množství nakažených...nemůže mě druhé očkování nějak ohrozit, pokud bych náhodou znovu prodělávala covid bez příznaků? ( antigeny mi vycházejí negativní). Mám raději před druhou…

Dobrý den, testem PCR nic nezkazíte, ale pokud se cítíte zcela zdráva, vaše nákaza bude málo pravděpodobná. Navíc druhá dávka očkování už vaši vytvářející se imunitu spíše posílí, takže by boj s případnou infekcí měl být snazší. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Blanka8. 11. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na svého přítele 23let, 5.11. Pátek jsme byli na očkování Johnson, od neděle se mi stěžuje je neslyší na pravé ucho, a na levé slyší tak z půlky. Nevíte co máme dělat?

Dobrý den, v tomto případě by bylo vhodné navštívit ORL lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Monika8. 11. 2021

Dobrý den, v srpnu jsem byla na druhé dávce vakcíny pfizer.. od včera večer mě bolí celá ruka, nevíte co by na to pomohlo? Děkuji s pozdravem Monika

Dobrý den, souvislost s očkováním bych tu spíše neviděla. Pokud bude ruka stále bolet, měla byste absolvovat klinické vyšetření. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika Obrová7. 11. 2021

Dobrý den, Potřebuji kopii dokumentu k operačnímu zákroku který jsem u Vás podstoupila před cca 9 lety na gynekologickém oddělení. Bohužel ho už nemám a několikrát jsem měnila gynekologa. Potřebuji ho nutně jelikož se mi vrátil zdravotní problém opakovaně pro specialistu který se tím zabývá děkuji za radu S pozdravem Veronika Obrová

Dobrý den, musíte se tedy obrátit na vedení se žádostí o kopii zdravotnické dokumentace. S pozdravem MUDr. T. Ježková

Petra7. 11. 2021

Dobrý den, manžel je po operaci plíce 4 měsíce , je dobre se dat očkovat na covid nebo ne , je mu 60 let. Děkuji Petra

Dobrý den, pokud váš manžel ještě nebyl očkován, tak by se samozřejmě naočkovat měl. Nevím z jakého důvodu měl plicní operaci, ale jistě to musela být vážná diagnosa, v jeho případě se musí co nejvíce vyhnout onemocněním, která postihují plíce - pneumokok, Covid, chřipka, v tomto terénu mu hrozí další vážné poškození plic. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Tereza7. 11. 2021

Dobrý den, jaký je, prosím, váš názor na očkování proti covidu látkou Janssen, když se aktuálně léčím po operaci otevřené zlomeniny berce (lytkova i holenni kost), která proběhla před měsícem, z hlediska možné tvorby krevních srazenin jako nežádoucích účinků? Rehabilitace zatím nemám napsané a na nohu nemůžu doslaplnout, pohyb je tedy velmi omezený. Injekce na ředění krve jsem si přestala píchat…

Dobrý den, v tomto případě bych vyčkala až do plné hybnosti končetiny. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Aneta M.7. 11. 2021

Dobrý den, ráda bych se dotázala, zda je pro osobu s prodělanou idiopatickou trombocytopenickou purpurou a trombofilními mutacemi MTHFR homozygot a faktor II protrombin s prodělanou infekcí Covid vhodné nějaké opatření při očkování proti Covid (jako léky na ředění krve apod.).

Dobrý den, jasně danná opatření v těchto případech nejsou, předpokládám, že jste dispenzarizována na hematologické ambulanci, otázku směrujte lékaři, který zná vaši anamnesu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

helena čermáková7. 11. 2021

Dobrý den, maminku (87) let čeká 3. dávka covid očkování a prý v Hořovicích zrušili očkovací centrum? Kam má jít?

Dobrý den, zaregistrujte se například do očkovacího centra v Rehabilitační Nemocnici Beroun. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana H.7. 11. 2021

Dobrý den, maminka je onko pacient (rakovina prsu - vyléčená před 5 lety), při operaci ji vzali část uzlin v podpaží levé ruky. Letos na jaře do levého ramene dostala první dávku očkování proti covid (phizer). Druhou již do pravého. Zhruba za měsíc se jí na levém rameni a paží začaly objevovat boule. Nyní s větším časovým odstupem se objevila i na pravé. Nemáte prosím zkušenost co by to mohlo…

Dobrý den, pokud by to byly boule v oblasti podpaží, prsu či klíčku, mohlo by se jednat o zvětšené reagující lymfatické uzliny. Pokud jsou boule na zevní straně ramene či paží, nedokážu odhadnout o co se jedná. V každém případě by měla vaše maminka kontaktovat vašeho praktického lékaře, aby jí poslal třeba na ultrazvuk nebo rovnou k chirurgovi, který by posoudit třeba možnost probatorní excise. S…

Eva6. 11. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda můžu absolvovat očkování na koronavirus, když mám už týden zánět zvukovodu (bez teplot) a bolí mě v krku (částečně i kvůli aftům). Měla bych ho absolvovat za 5 dnů. Těmito obtížemi trpím často od té doby, co jsem prodělala koronavirus a k doktorovi jsem se s bolestí ucha a krku dostala až poté, co mi skončila karanténa /cca za 3 týdny/. Očkování jsem už…

Dobrý den, pokud máte klinické obtíže, afty, vypadá to, že máte imunitu aktuálně dost oslabenou, do toho bych očkování nedávala. Bylo by vhodné ještě počkat, minimálně do odeznění příznaků, podpořte imunitu, absolvujte léčbu od ORL lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Barbora6. 11. 2021

Dobrý den, dva týdny zpět jsem absolvovala 1. dávku očkování proti Covidu - pfizer. Tři dny byla viditelná reakce (bolest ruky, první noc teplota,..) od té doby párkrát pocit svalových křečí, únavy svalů bezdůvodně - v návalech. Především bicepsy popř. nohy. Žádné jiné onemocnění nemám, jsem zdravá, imunita silná. Na druhou dávku jdu za necelé dva týdny. Odezní časem tyto příznaky? Předem díky.

Dobrý den, příznaky určitě odezní. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana6. 11. 2021

Dobrý den, před 14 měsíci jsem byla covid pozitivní, příznaky téměř žádné. Očkovaná nejsem. Po půl roce jsem si nechala změřit z žilní krve protilátky, hodnota byla 60. Po dalším měsíci byla hodnota 70. Minulý týden jsem si nechala změřit protilátky znovu a hodnota je 150. Co z toho plyne? Mám se nechat očkovat? Děkuji.

Dobrý den, výše vašich protilátek je spodní hranici, hrubě orientačně to vypadá, že jste si moc velkou imunitu nevytvořila. Jste poměrně reálně ohrožena reinfekcí, která může mít bohužel i vážnější průběh než infekce první. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Renata6. 11. 2021

Dobrý den, za jak dlouho můžeme nechat naočkovat proti onemocnění Covid 19 dceru/13let po očkování proti rakovině děložního čípku? Předem děkuji za odpověď. Hezký den, Renata.

Dobrý den, nejdříve za 14 dní od posledního očkování . S pozdravem MUDr. J. Ziková

Miroslav Gebauer5. 11. 2021

Dobrý den, prosím o radu. Má dcera17 má Gilbertův syndrom. Je vhodné se očkovat na covid, nebo by mohla dostat výjimku? Děkuji za odpověď

Dobrý den, Gilbertův syndrom není důvodem neočkovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Irena5. 11. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na stránkách nemocnice jsem se nikde nedočetla, jestli mám při vstupu do nemocnice předkládat AG nebo PCR test pokud budu provázet manžela na plánovaný výkon (jde na lumbální punkci, takže budu v nemocnici s ním po celou dobu). Platí i pro mne, jakožto plně očkovanou osobu, že musím mít u sebe k předložení výsledek testu? Děkuji za dotaz.

Dobrý den, doprovázející osoba musí předložit certifikát o proběhlé vakcinaci. Negativní test nevyžadujeme. S pozdravem P. Horáková

Petra Horáková
Zobrazit celý dotaz
Ivana5. 11. 2021

Dobry den, jsem v 33tt a zvazuji, jestli je lepsi ockovani ted nebo po porodu. Otazka hlavne je, kdybych se nechala ockovat kdyz budu plne kojit, jestli mnozstvi protilatek, ktere budou prochazet MM na miminko, nebude pro nej prilis vysoke? Dekuji a hezky den preji, Ivana

Dobrý den, očkování proti COVID 19 v graviditě a po porodu, během kojení, je - jak již zde mnohokrát v minulosti v této poradně zaznělo- osobní a individuální volbou. Očkování je dnes považováno za bezpečné a účinné v jakékoli fázi těhotenství. Kojení u žen plánujících očkování je doporučeno nepřerušovat. Vzhledem k těmto poznatkům z odborných kruhů, lze vyvodit závěr, že kojení očkovanou ženou…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Vlasta5. 11. 2021

Dobrý den, V únoru jsem prodělala velmi těžký Covid, byla jsem na ARU na přístrojích Až do července jsem byla v nemocnici, pak mě pustili domů Měla jsem tracheostomii až do září, měla jsem stenózu V září byla operace Teď je vše v pořádku, jen mě hrozně bolí všechny klouby, hlavně kotníky, kolena, ramena a ruce-prsty Říkala jsem to pí doktorce, prý je to po tom Covidu Teď mám jít na očkování…

Dobrý den, vaše praktická lékařka vás chce uchránit před dalším rizikem těžkého průběhu virových onemocnění. Myslím, že očkování proti Covidu již zvládnete, budete vědět, že jste udělala vše pro to, aby jste zabránila případné reinfekci. Na základě posledních studií to vypadá, že nejlépe budou chráněni lidé s tzv. hybridní imunitou - nemocí prošli a zároveň byli očkování. S pozdravem MUDr. J.…

Hanka5. 11. 2021

Dobry den, chtela jsem se zeptat, zda je pro mne vhodne ockovani proti Covid. Mam vrozenou arytmogenni kardiomyopatii v dusledku ktere u mne nastala nahla srdecni smrt, jsem po KPRC. Pred 2ma lety u mne z doposud nevysvetlenych duvodu doslo opakovane k chronickemu subduralnimu hematomu (5x ), trpim idiopatickou hypokalemii. Nazory lekaru z meho nejblizsiho okoli se ruzni, proto bych se rada…

Dobrý den, vzhledem k tomu, že se Covid nevyhýbá neočkovaným čtyřicátníkům, radila bych vám se nechat očkovat. Případné onemocnění u vás může mít naprosto nevyzpytatelný průběh. Covid působí i ve stěnách cév, z větší části může způsobovat poruchy srážení ve smyslu trombotizace či embolizace, ale u menšího procenta lidí jsme zaznamenali opačné obtíže, ve smyslu větší krvácivosti. S pozdravem MUDr…

Válek4. 11. 2021

Dobrý den, užívám Predison 5mg 2x denně. Můžu se nechat naočkovat proti Covid 19 ? Děkuji

Dobrý den, jistě, co se týká Covidu, máte rizikový věk i rizikovou léčbu. S očkováním neváhejte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Pavlina Krivackova4. 11. 2021

Dobrý den, dcera 16 bere antibiotika, zítra má termín 1 očkování covid, může na očkování, ant má na zánět močových cest, cití se již dobre dekuji

Dobrý den, většinou doporučujeme přeléčit zánět a teprve poté naočkovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jaroslava4. 11. 2021

Dobrý den, jsem po operaci šedého zákalu. Mám antibiotika(kapky). Kdy mohu na 3 dávku očkováni? Děkuji

Dobrý den, lokální terapie antibiotiky nevadí, dávku absolvujte co nejrychleji, vzhledem k současné epidemiologické situaci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marcela Zalska4. 11. 2021

Dobrý den, prosím o radu. Obtíže bederní páteře iradiace do hýždí v autodermu l5. DX skolioza lsp, degenerace disku l5/s1, posevna porucha stadynamiky, polytragie na podkladě degenerativní H změn, jedná se o středně těžké funkční postižení. Bulding plotenky l3/4 na 3 mm, širší potruze disku l4/5 potruze a ostechondroza l5/s1 oboustranné foraminostenozy l3-s1 si skloubení nemohu dlouho chodit…

Dobrý den, to otázka na neurologa, který vám všechna tato vyšetření indikoval a léčí vás. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Anna3. 11. 2021

Dobrý den, v březnu jsem prodělala covid, velmi těžký průběh, byla jsem měsíc na ARU, moje praktická lékařka mi řekla, že očkování je zbytečné (hodnota na IgG je 2080)...dostává se ke mne už tolik ,,svědectví" o tom, jak kamarádi kamarádů měli vysoké hodnoty a bojovali po očkování o život, že mám strach... Mám prát na protilátky ohled? Je očkování vhodné? Děkuji.

Dobrý den, neznám nikoho, kdo by po očkování bojoval o život, naopak znám mnoho lidí, kteří o život bojovali, protože nebyli očkovaní, vy sama o tom jistě víte své. Po prodělání Covidu jistě protilátky máte, ale nikdo vám nezodpoví dotaz, jak dlouho vám vydrží a zdali bude vaše imunita odolná také proti dalším variantám viru. Protilátky tak jak se u nás stanovují, pouze vypovídají o interakci…

Veronika3. 11. 2021

Dobrý den, v pátek mám jít na druhou dávku očkování Covid-19. Nyní mám zánět nosních dutin. Jak dlouho po nemoci se mohu nechat očkovat? Dekuji za odpověď Veronika

Dobrý den, většinou se doporučuje cca 14 denní odstup od přeléčení antibiotiky, záleží také na vašem klinickém nálezu, který posoudí ORL lékař, který vás léčí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Leona3. 11. 2021

Dobrý den, dělali mi test z moči, a vyšla pozitivní hodnota na drogu THC- nikdy jsem marihuanu nezkoušela v žádné formě. Beru skoro celoročne prášky na alergii, claritine, zodac… je možné aby ovlivnily léky testy? Moč má jít na kompletní rozbor, který bude trvat několik týdnů, a já jsem z toho nervózní a v šoku. Děkuji předem za Vaše rady.

Dobrý den, v tomto případě bude jistě důležité přesnější dovyšetření, lékové interakce bývají různé... Snad nedošlo k výměně zkumavky s někým jiným ... S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alena3. 11. 2021

Dobrý den, hodnota protilátek mi vyšla 2500. Je nutné se očkovat nebo mám počkat až klesnou protilátky. V případě očkování nebudu mít silnou reakci ?? Děkuji

Dobrý den, výše protilátek není důvodem k tomu, aby člověk odložil očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka3. 11. 2021

Dobry den, 1.11 som dostala vakcinu proti tetanu, za jak dlouho muzu ist na 1 davku ockovani proti covidu? Dekuju a hezkej den.

Dobrý den, na očkování proti Covidu se můžete dostavit nejdříve za 14 dní. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Eva2. 11. 2021

mám diagnostikované autoimunní systémové onemocnění projevující se IBD, revmatol. problémy, vaskulitodou. Nyní jsem rozvyšetřovaná na všechny tyto problémy a nasazen Prednison a Plaquenil. Je vhodné nechat si nyní naočkovat 3. dávku očkování na covit? 2.dávka mě vyprovokovala vaskulitidu na DK. Odpovědi v různých ordinacích jsou různé. Děkuji

Dobrý den, vzhledem k vašim chronickým onemocněním a imunosupresivní léčbě patříte do kategorie pacientů, kteří potřebují podpořit imunitu třetí dávkou, neboť z důvodů imunosuprese je jejich protilátkové odpověd slabší než u ostatní populace a zároveň patříte do kategorie pacientů u kterých lze bohužel předpokládat i těžší průběh infekce Covid. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Inka2. 11. 2021

Dobrý den, měla jsem zánět v zubu, mám ho otevřený, na další kontrolu jdu za týden, ode dneška již zub prakticky nebolí otok zmizel, měla bych jít za 2-3 dny na očkování proti chřipce, je to vhodné?

Dobrý den, pokud nemáte projevy celkové infekce - zvýšené teploty, zimnice a lokální nález je v pořádku, očkování bych absolvovala, záležitost se zubem bude asi trvat delší dobu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Nikola2. 11. 2021

Dobrý den měla bych prosbu už 3 den mi není dobře a dnes se to trošku z horšího mám pocit na omdleni pocení v rukou sucho v puse a okolo pusy cítím se být taková oslabená mohly by jste mi poradit předem děkuji Russmannova

Dobrý den, bez klinického vyšetření vám asi poradit nedokážu. V dalším čase uvidíte, zdali se jedná jen o přechodnou záležitost, způsobenou třeba nějakou nadměrnou zátěží nebo se z toho vyklube třeba počínající virosa. Rady tedy obecně platné, odpočinek, dostatek tekutin, vitaminů. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Aneta2. 11. 2021

Dobrý den dne 25.listopadu půjdu na poslední dávku na žloutenku kdy se mohu nechat naočkovat na covid 19? Děkuji za odpověď

Dobrý den, v doporučeních je minim. 14 denní odstup mezi jednotlivými vakcínami. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alena Laštovková2. 11. 2021

Mám se nechat očkovat 3. dávkou na Covid, když test protilátek IgG vykazuje hodnotu 68,08?

Dobrý den, to velmi malá hodnota, která vás nejspíš neochrání, na třetí dávku jděte co nejrychleji. V populaci je nyní bohužel vysoké procento nakažených lidí -seniorů, kteří jsou po 2 dávkách očkování, proto je velmi důležité podpořit imunitu dávkou posilovací, zvlášť u pacientů, kteří Covid neprodělali. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra K.2. 11. 2021

Dobrý den, chci se prosím Vás zeptat.Chystam se na očkování proti Covid, konkrétně vakcínou Johnson.Jsem Astmatik, a zajímalo by mne, zda mohu po vakcine pouzit Symbicort?A dále, slyšela jsem,že se doporučuje pár dní po ockovani si dát 1/4 Aspirinu.Mam obavy z vedlejších ucinku, jelikož mám malou nedomykavost srdeční chlopně.Dekuji Vám za odpověď a přeji pěkný den.

Dobrý den, Symbicort můžete užívat bez omezení, tak jak jste zvyklá. Použití aspirinu není součástí žádných oficiálních doporučení, ale jistě vám jednorázově tableta Acylpirinu neuškodí. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marie2. 11. 2021

Dobrý den, mám dotaz ohledně 3. dávky vakcíny proti Covid 19. Byla jsem očkovaná Modernou před 7 měsíci. Očkovali mě v místě bydliště na obci. Chtěla bych 3 dávku, ale nevím jestli nevadí přeočkování Pfizerem? Objednala bych se v očkovacím centru. Děkuji Marie.

Dobrý den, přeočkování Pfizerem nevadí, jedná se o typ vakcíny, která je má podobný mechanismus účinku. S pozdravem MUDr. J.Ziková

Hana2. 11. 2021

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ,kdy se mohu nechat očkovat proti covidu, když jsem nedávno podstoupila očkování žloutenky (očkování proběhlo 12.10.2021), děkuji za odpověď.

Dobrý den, je doporučen minimálně 14 denní odstup mezi jednotlivými typy očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Milena Lišková2. 11. 2021

Dobrý den. Mám erythematodes, je žádoucí očkování proti covidu ?

Dobrý den, očkování proti Covidu je pro vaší věkovou skupinu žádoucí již od začátku tohoto roku, pokud máte ještě chronické systémové onemocnění, patříte mezi vysoce rizikové pacienty u kterých by nyní byla ideální 3. posilovací dávka. Pokud budete neočkovaná, případná infekce tímto onemocněním může probíhat velmi těžce. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Václav2. 11. 2021

Mám jít zítra na 3. očkování - mám rýmu a pokašlávám- rád bych šel, ale? Mohu? V.V.

Dobrý den, pokud se cítíte celkově dobře, nemáte celkové příznaky probíhající virozy ( horečka, schvácenost, průjem) , na očkování jít můžete. V opačné případě očkování odložte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lada Kuncova2. 11. 2021

Jsem zdravá, léčená jen pro hypothyreózu. Nyní jsem prodělala TIA. Je mozne,ze je to po 1.davce ockovani po 13 dnech? Na 2.davku bych mela jit za tyden. Mam termin odlozit a na jak dlouho?

Dobrý den, v tomto případě bych očkování odložila a dále konsultovala s vaším ošetřujícím neurologem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lenka1. 11. 2021

Dobrý den, v sobotu jsem byla na 1. dávce Pfizer a v následujícím týdnu v pátek jsem měla teplotu a vyšel mi pozitivní covid test. Je to hodně velký nápor na mé tělo a kdy a zda vůbec mám jít na druhou dávku?

Dobrý den, bohužel máte smůlu, že infekce předběhla tvorbu protilátek, která se vytvoří po očkování, první tvorba protilátek je popisována cca 10-14 dni po očkování. V tuto chvíli patříte mezi nemocné Covidem a další dávku můžete absolvovat nejméně 90 dnů od ukončení nemoci. Nyní se snažte o zajištění dostatku vitaminů, včetně vit. skupiny D, dostatečné hydrataci a případně symptomatických léků…

Adela1. 11. 2021

Dobrý den má už několik dní problémy s bolením v krku a kašlu chrapťivě že vždy pocítí bolest na plicích, a husté sliny.

Dobrý den, v této době probíhá mnoho respiračních viroz, dostavte se na vyšetření k vašemu dětskému lékaři. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alex1. 11. 2021

Zdravím, mám dva dotazy,ktere mě dost štvou a rád bych věděl o co se jedná 1. občas se mi stává jedna věc, která mě celkem dost trápí a stává se mi celkem často. Obvykle když jedu autobusem, tak je mi nevolno. Ale není to normální nevolnost z jízdy. Začne mi být pokaždé strašné horko, brni mi ruce a je mi na zvracení. Někdy se mi stane, že mě dokonce i natáhne. S těma rouskama to bývá ještě…

Dobrý den, vypadá to, že popisujete příznaky tzv. sociální fobie, měl byste navštívit psychiatra, oslovte nejdříve svého pediatra, který by vám s tím měl pomoci. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Milada Kuchynková1. 11. 2021

Dobrý den , píšu za maminku, je objednaná na 3davku očkování ,ale je nachlazená, trochu rýmu,teplotu nemá,je jí 84roku

Dobrý den, záleží na celkovém stavu, v případě 3. dávky bych raději počkala až po nachlazení. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alena1. 11. 2021

Dobrý den, v listopadu r. 2020 jsme prodělala Covid, nyní mám hodnotu protilátek 2490. Je bezpečné se nechat naočkovat, nebude nějaká silná reakce po očkování. Myslíte, že se mohu nechat naočkovat vakcínou Jonsson, nebo raději Pfizer? Děkuji

Dobrý den, vzhledem k tomu, že jste prodělala Covid již skoro před rokem, není vyloučené postupné oslabení vaší imunity vůči této nemoci, zejména proti jejím dalším variantám. Hodnoty protilátek, tak jak se u nás stanovují, nemají příliš velký prognostický význam, doporučuji vám očkování. Podle posledních studií to vypadá, že nejlépe budou chráněni lidé s tzv. hybridní imunitou - úspěšně…

Lukáš Schwan31. 10. 2021

Dobrý den, zítra jdu na očkování proti covidu. Můžu si předtím dát ibuprofen na snížení bolesti? Nebo až po očkování?

Dobrý den, pokus se bojíte, že vás bude něco bolet po očkování, vezměte si Ibuprofen až po očkování. Nejčastěji bývá lokální bolestivost v oblasti očkované končetiny, ale netrvá dlouho a u někoho ani není. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Robert31. 10. 2021

Dobrý den mám chronicky zánět jater HbSAg , dále zánět slinivky a můj dotaz zní zda se mohu nechat očkovat na covid dekuji

Dobrý den, chronická onemocnění jsou naopak důvodem očkovat, protože lidé trpící chronickými chorobami mají větší pravděpodobnost závažného průběhu Covid 19. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Kveta31. 10. 2021

Dobrý den paní doktorka předepsala dcerce vytamin d3 má ho nedostatek bere denně 4 kapky objednala sem ji na očkování proti covid nevím jestli to má vynechat když půjde na vakcínu děkuji

Dobrý den, vitamin může užívat dle předpisu bez ohledu na očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lukáš30. 10. 2021

Dobrý den, asi týden po aplikací druhé dávky očkování na COVID 19 se mi v podpaží na levé straně (spíše na prsním svalu), kde byla vakcína podávána, objevila nebolestivá zduřelá uzlina. Zvětšení trvá již 2 měsíce. Po odběru krve u praktického lékaře se mi objevili 2 bulky na hřbetní straně ruky v místě zápěstí, jsou pohyblivé, při stisknutí ruky v pěst se pohybují dopředu a dozadu. Všude čtu, že…

Dobrý den, ano, v souvislosti s očkováním se u někoho vyskytne i mírně bolestivé zduření uzlin, které by mělo spontánně vymizet. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petr30. 10. 2021

Dobrý den chci se zeptat jestli na tyhle léky mohu užít ibalgin nebo paralen proti bolesti hlavy mám Betaloc ZOC, Lyrica, Asentra 100 mohu na tyhle prášky si vzít prášek na bolest hlavy třeba Ibalgin ?

Dobrý den, při této terapii si můžete občas vzít Ibalgin či Paralen. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra30. 10. 2021

Dobrý den, dnes jsou to 3 týdny od 1.davky proti onemocnění covid 19. Dnes na procházce v lese okolo nás prochazela paní (poté zjištěno že je covid-pozitivní) nyni jsem v 8 měsíci těhotenství a znepokojuje mě daná situace jaká je šance přenosu? (rozestup mohl být cca 3m) za 2 dny mám jit na 2 dávku. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, v tomto případě je možnost riziko minimální, pokud se budete cítit dobře, můžete klidně absolvovat druhou dávku očkování. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ladislav28. 10. 2021

Před měsícem se mi udělali bércové vředy,a specialista mi předepsal pouze mazání (tmavě hnědá?),a bandáže,a žádné jiné léky (antibiotika,atd )!3 týdny,a žádné zlepšení,a stále bolesti..! Myslím si, že mě léčí neodborně!! Prosím o radu, jak a čím bude má léčba efektivní? Děkuji

Dobrý den, léčba bércového vředu je náročná, dlouhodobá a je při ní potřeba spolupráce několika specialistů zejména dermatologa a chirurga, který se specializuje na ošetření chronických ran. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hana28. 10. 2021

Mohu mít otok ruky a prstů po větším množství paracetamolovy ch tablet?

Dobrý den, to je spíše nepravděpodobné. Alergická reakce se například může projevovat otoky, ale spíše symetrickými, spíše v oblasti krku a hlavy, bude se jednat spíš o jiný problém. Nicméně u paracetamolu se člověk může předávkovat poměrně rychle, denní dávka by neměla být vyšší než 4 tablety, předávkování větším množstvím léků by se poté projevilo poškozením jater a celkovými projevy otravy. S…

Antonia28. 10. 2021

Dobrý den, zítra mám očkování na Covid19. Chci se zeptat zda-li je to bezpečné když mám slabé srdce a jsem po operaci štítné žlázy (celkové odebrání). Děkuji

Dobrý den, na očkování mohou jít všichni, kromě těch, kteří mají v anamnese závažnou alergickou reakci ( anafylaxi) na složku vakcíny, nebo ti, kteří právě prodělávají krátkodobý akutní infekt. Pokud je vaše slabost srdce chronického rázu a jste ve fázi kompenzace onemocnění, můžete samozřejmě na očkování jít. Pokud jste kardiak, může vakcína ve vašem případě zabránit těžkému průběhu Covid. S…

marlina28. 10. 2021

Prosím o vysvětlení krevního obrazu.LKC(B)-EOS: 0,012 1 (0...0,05).děkuji

Dobrý den, jedná se o počet jednoho druhu bílých krvinek v rámci tzv. diferenciálního rozpočtu, je to normální nález. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Katka28. 10. 2021

Dobrý den prosím chtěla jsem se zeptat jsem naočkována 2 dávkami proti covidu. Před 3 tydny se mi rozjel bechterev. Již je to lepší. Dostala jsem zvací SMS na posilovací 3 dávku. Raději jsem si nechala udělat odběry , vše je v normě včetně CRP. Jen CIK 94 a trombokrit 0.041. Chtěla jsem se zeptat zda se mohu nechat naočkovat . Děkuji K.D

Dobrý den, vzhledem k epidemiologické situaci je ve vašem případě být dobré co nejvíce chráněná, protože určitá část očkovaných lidí může znovu onemocnět, zvlášť když například užívají z důvodů chronického onemocnění léky tlumící imunitu. Nevím, co ve vašem případě znamená, že se vám rozjel Bechtěrev, tuto konkrétní situaci s načasováním očkování byste měla probrat se svým revmatologem. S…

Sasa198428. 10. 2021

Dobry den,dne 22.10 2021 jsem podstoupila ockovani jednodavkovou vakcinou firmy jansen v ockovacim centru jesenik.Cca 10min.po vpichu se u me objevila silna reakce..buseni srdce,ztuhnuti celisti,brneni rtu,jazyka,tres celeho tela,vysoky tlak 150/100,zmodrala jsem,zhorsene videni a mluva.Bylo mi podano magnesium,stav se zlepsoval.Doktor mi rekl,ze to neni anafilakticky sok,ale podle toho co jsem…

Dobrý den, podobnou reakci jsme u několika jedinců / spíše mladších žen/ zaznamenali, dostavila se asi do 10min po podání látky, byla spojená s bušením srdce, vyšším krevním tlakem, přechodnou slabostí, brněním rtů, které mělo ráz jakoby panické ataky, stav spontánně odezněl během 30-40min. Podle vašeho popisu se o klasickou alergickou reakci opravdu nejedná, a už vůbec ne o anafylaxi - což je…

Jana Dolejšová27. 10. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli se můžu dát očkovat proti covid 19 když mám kožní autoimunitní onemocnění penfigus vegetans? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano, očkování můžete absolvovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

verča26. 10. 2021

Dobrý den, ráda bych věděla, jak vysoká hladina protilátek IgG je dostačující. Resp. jakou hodnotu protilátek IgG berete za mezní a doporučujete tedy 3.dávku očkování proti Covidu. Děkuji.

Dobrý den, pokud patříte do skupiny, pro kterou je určena 3. dávka očkování proti Covid, nechte se naočkovat. Problematika určení hladiny protilátek, které by mohly přesně určovat dostatečnost vaší imunity, tzv. neutralizačních protilátek, je komplikovaná a není ještě standardizovaná ani v rámci EU. Testy, které se provádějí ve většině našich laboratoří jsou tzv. celkové protilátky, které dávají…

Pavel Novák26. 10. 2021

Poskytují Hořovice 3 dávku očkování proti covid 19.

Dobrý den, od 1.9. 2021 jsou v očkovacím centru v Nemocnici Hořovice podávány pouze vakcíny pro věkovou skupinu od 12 - 15 let. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Veronika25. 10. 2021

Dobrý den, mohu se vzít před očkováním na Covid prášek Neurol?

Dobrý den, ano můžete. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ilona25. 10. 2021

Dobry den, chci se jen zeptat, chci se nechat ockovat proti covidu, ale co kdyz nevim, ze nemoc zrovna u me probiha nebo probehla tesne pred vakcinaci? Muze to byt nejaky problem? Dekuji

Dobrý den, pokud se aktuálně cítíte zdráva, očkování absolvujte. Pokud jste již třeba onemocnění prodělala a ani jste to nevěděla, mohl to být jen velmi lehký /asymptomatický / průběh a není jisté, zdali by vás vaše imunita ochránila před reinfekcí. Dle současné situace to vypadá, že nejlépe budou chráněni lidé, kteří nemoc prodělali a jsou ještě naočkováni. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ladislav Kopec25. 10. 2021

Dobrý den, je možné se objednat na krevní testy na stanovení množství protilátek na Covid 19 ? Děkuji

Dobrý den, na tento test musíte mít žádanku od lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Marcela24. 10. 2021

Dobrý den, mohu poprosit o kontakt na někoho, s kým mohu konzultovat úpravu horních očních víček?

Dobrý den, ohledně plastiky horních očních víček nás kontaktujte na telef. čísle: 311559842

Helena Gultová24. 10. 2021

Mám už týden hroznou rýmu a kašel. Nevím zda se mohu příští týden nechat očkovat 3.dávkou na Covid, když mám teď oslabenou imunitu.

Dobrý den, pokud máte akutní infekt, raději očkování odložte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Rostislav Pajma24. 10. 2021

Dobrý den mám dotaz,prodělal jsem oboustranný zápal plic,fialový mi rty a zadýchávám se testy na covid 19 nemoc neprokazaly.Ekg a rentgen plic jsou v pořádku,co to může znamenat

Dobrý den, neznám okolnosti vašeho zápalu plic ( příčinu, zdali jste byl hospitalizován, léčbu), každopádně pokud se zadýcháváte a máte fialové rty, měl byste navštívit ideálně plicního lékaře, který váš stav posoudí a doporučí další postup. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alena Náhlovska23. 10. 2021

Dobrý den.Chtela bych se zeptat jestli je vhodné očkování pro mého syna.Je mu 18.Je malinko rizikový pacient.Ted během roku a půl prodělal dvakrát akutní myokarditidu.Po prvé mu to způsobili adenoviry a teď se domnívají že to byli plicni chlamydie a do teď je má pořád aktivní testy jsou pořád pozitivní.Je sledován na hematologii pro krevní mutace je náchylný na trombózy a embolie.Dalsi anamnezu…

Dobrý den, to je opravdu těžká otázka, konečné rozhodnutí bych nechala na lékařích specialistech, kteří syna sledují, hematolog či kardiolog. Bohužel myokarditidu může vyvolat i samotné onemocnění Covidem, takže bych volila spíše vakcínu, ne dříve než za 6 měsíců po poslední myokarditidě. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Hana Ševčíková23. 10. 2021

Dobrý den, dne 11.10 vakcínou Johnson jsem byla na očkování, a dnes 23.10 mě stále bolí ruka kolem vpichu, to je zarudlé, a mám horkou ruku, hlavně kolem vpichu, nemůžu skoro ani ruku zvednout. Dekuji

Dobrý den, tato reakce se občas u někoho vyskytne, měla by zmizet spontánně. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Ivana23. 10. 2021

Můžu se nechat očkovat 3. dávkou proti Covidu den po dobrání Duomoxu? Děkuji

Dobrý den, bylo by ideální ponechat odstup, ale nevím u jaké indikace vám byl Doumox podán. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana22. 10. 2021

Dobrý den. Trpím trombocytopenií trombocyty mezi 37-50, je vhodné se nechat očkovat proti Covidu? A když ano, jakou vakcínou. Děkuji Jana

Dobrý den, ve vašem případě je vhodná konzultace s vaším dispenzarizujícím hematologem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

zdena22. 10. 2021

DOBRÝ DEN PRED PUL ROKEM JSEM MĚLA ABCES JATER MOHU SE NECHAT OCKOVAT NA COVID -19 DÉKUJI

Dobrý den, neznám vaši anamnesu a vývoj vašeho jaterního onemocnění, pokud jste již vyléčena očkování se bát nemusíte. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Andrea22. 10. 2021

Dobrý den nedostavila jsem se na druhou davku ockovani pfizer. Uz je to pul roku. Muzou me na očkovat oznova nebo je moznost jeste jen te druhé davky i po tak dlouhe dobe? Diky za informaci.

Dobrý den, ideální to není, ale určitě se zaregistrujte na druhou dávku, aby jste měla dokončený očkovací proces a byla dodatečně chráněna dostatečnou hladinou protilátek. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alena21. 10. 2021

Dobrý den, v úterý bych chtěla jít na očkování Covid, 4 dny poté jdu na trhání "osmičky" - lokální anestezii. Mohl by být v tomto problém?

Dobrý den, to by neměl být problém. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Baru21. 10. 2021

Dobrý den, před rokem mi byla diagnostikována borelióza, antibiotika nezabraly a krevní testy potvrdily přítomnost borelií i po dobrání antibiotik. Je vhodné se i přes to nechat očkovat na covid?

Dobrý den, pokud nemáte akutní boreliosu na očkování jít můžete, pokud se jedná o přítomnost protilátky po prodělané infekci, ty mohou přetrvávat dlouho. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jaromír21. 10. 2021

Mohu absolvovat 3. dávku proti covidu po dvou týdnech po prvnim očkování proti žloutence typu B? Děkuji za odpověď a dodatečně pozdravuji a přejí úspěšný den.

Dobrý den, ano, 14 dní je doporučený minimální odstup mezi očkováním proti covidu a jinými onemocněními . S pozdravem MUDr. J. Ziková

Radka18. 10. 2021

Dobry den, 2 tydny po 1.davce Pfizer me boli v krizi, brni lytka, tuhnou kolena. Jak dlouho nezadouci ucinky obvykle trvaji? A mohu s nimi absolvovat 2.davku? Mam jit za tyden. Uzivam Analergin denne + Euthyrox 100mg denne. Jine leky neuzivam. Ted jsem zkusila pul Acylpyrinu, se zamerem podporit prokrveni lytek, prip. zamezit tromboze. Diky za radu predem, R. Červenkova

Dobrý den, jedná se o běžné příznaky " jako chřipka ", které by měly spontánně vymizet, druhou dávku můžete absolvovat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Květuše17. 10. 2021

Dobrý den. Již před třemi měsíci jsem byla na druhe dávce očkování proti Covid 19. Od té doby mě stále bolí ruka, jako kdybych byla na očkování včera. Po užívání léku Ketonal forte bolest na pár dnů ustoupila, ale nyní paže opět bolí. Myslite si, že je i takto dlouhá doba možná a že bolest ustoupí? Děkuji. KL

Dobrý den, je to opravdu dlouhá doba, je možné, že se jedná o nějakou jinou příčinu obtíží, zkuste navštívit ortopeda. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Yvons15. 10. 2021

Dobrý den,chci se optat mojí maminku odvezli se selhání ledvin.. poté v nemocnici zjistily že má rakovinu jater metastaze ve střevech.. Chci se vás zeptat když nám řekli že leva ledvina odešla úplně a maminka moc nepije musí být na těch vyvodech s ledvin a nějakých kamackach nevím co přesně ji podávají aby nebila asi dehydrovana nevím asi jsem moc skomolila ale má otázka zní.. jaké je řešení …

Dobrý den, mohu jen spekulovat, ale vypadá to, že prognosa vaší maminky je opravdu velmi vážná. Další dotazy musíte směrovat na její ošetřující lékaře. Jaká přichází v úvahu ještě léčba, k tomu by se měl vyjádřit onkolog a zdali je maminka na tom tak, že může domů, nebo co je potřeba k tomů aby domů mohla. A kdo se jí ujme ( i ambulantně) poté dále - onkolog ?, paliativní lékař ? Na tyto dotazy…

Iveta15. 10. 2021

Dobrý den mohu se zeptat už asi 5 let mám bolesti krční páteře teď už se k tomu přidali bolesti nohou a žeber a tomu bolesti úplně dole na zádech . Dávají mi injekce a analgetika přitom bolesti se stupňují .Sama cvičím protože veškeré masáže a všechno co k tomu patří už mi dělali pomohlo to na chvíli nebo to bylo ještě horší . Děkuji za odpověď .

Dobrý den, vertebrogenní obtíže jsou chronickou záležitostí a s věkem se bohužel spíše zhoršují, je to tzv. běh na dlouhou trať. Najděte si neurologa, popř. rehabilitačního lékaře, kterému budete věřit a pracujte na sobě, injekce a analgetika nejsou dlouhodobým řešením. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petra15. 10. 2021

Dobrý den, je možné se u Vás nechat očkovat na žloutenku AB, břišní tyfus a žlutou zimnici i jako dospělý. Předem děkuji Petra E

Dobrý den, na očkování se domluvte se svým praktickým lékařem. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Rostislav Pajma14. 10. 2021

Dobrý den mám dotaz,prodělal jsem oboustranný zápal plic,fialový mi rty a zadychavam se. Ekg a rentgen plic jsou v pořádku co to může znamenat.

Dobrý den, pokud se necítíte dobře, znovu vyhledejte lékaře, nejlépe plicního specialistu, který může doplnit funkční vyšetření plic a posoudit váš stav nejlépe. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petr14. 10. 2021

Dobrý den přeji. Chtěl bych se zeptat. Mám ukončené očkování na covid-Pfizerem,už od Června. Od té doby pociťují Zvětšené uzliny na krku pod lícní kosti na levé straně,dostal jsem též oba vpichy do levého ramene. Byl jsem s tím i u obvod.lekare. krevní testy mám v pořádku a kontrolní ster z krku také. Tak nevím zda ta nesouvisí s tím ockovanim? Popřípadě jak dlouho to trvá než to odezní? Ukončené…

Dobrý den, neznám vaši anamnesu, pokud jste jinak celkově zdráv, je pravděpodobné, že se jedná o reakci na očkování. Na dotaz kdy uzliny zmizí vám odpovědět nedokážu, je to bohužel naprosto individuální. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Petr13. 10. 2021

Dobrý den, jsem 16 dni po očkováni druhé dávky od firmy pfizer. Od té doby mám studeny pot lehkou únavu a polévá mě horko. Teploty nemám. V době očkováni sem byl lehce nachlazený bez teplot. Chci se zeptat zda tyto projevy mohou souviset s zmíněným ockovanim i po tak dlouhé době. Díky

Dobrý den, vzhledem k době vzniku obtíží je souvislost s očkováním méně pravděpodobná. Pokud nebudete mít další obtíže, jako je námahová dušnost, píchání na prsou či nižší tolerance námahy, nemusí se jednat o nic vážného, v opačném případě raději kontaktujte svého praktického lékaře.

Martin12. 10. 2021

Pekný dobrý deň prajem, Rád by som sa opýtal jednu otázku ohľadom očkovania. Po druhej dávke (16.augusta) som si o pár dní na to nameral zvýšený krvný tlak, ktorého hodnoty pri niektorých meraniach išli pri systolickom tlaku až ku 150. Po dvoch týždňoch tieto príznaky odzneli a myslel som, že už to mám za sebou. Asi pred týždňom (cca začiatkom řijna) mi opäť tlak vyskočil z normálnych hodnôt,…

Dobrý den, nedá se zcela vyloučit, že se může jednat o reakci na očkování. Neznám vaši anamnesu, včetně rodinné anamnesy, nedá se proto také vyloučit, že se jedná o onemocnění spojené s vysokým tlakem , i když by to bylo ve vašem věku spíše vzácné. Zatím nijak nezoufejte, pokud máte k dispozici tlakoměr, zkuste si cca 3x denně změřit krevní tlak po několik dnů. Pokud budete mít tlak do 140/90 je…