Michaela13. 10. 2019

Dobrý den, prosim o radu. V lednu mi byl zjištěna po gastroskopickem vyšetření refluxní esofagitida (grade A dle L.A. klasifikace). Celý závěr zní Schatzikoho prstenec (naznak), lehká inkompetence hiátu bránice, biliarni duodenogastricky rexlux. Jinak přiměřený nález při horní endoskopii. Byl mi nasazen Omeprazol (Helicid), který užívám do teď. Reflux se projevuje narazove, tlak v krku, u pouze u…

Dobrý den, daný problém spadá do kompetence gastroenterologa, každopádně, bylo by jistě vhodné si doplnit i ORL vyšetření k posouzení ORL nálezu. Omeprazol, nebo Helicid, je možné užívat dlouhodobě, nicméně, je potřeba se vyhýbat jídlům, u kterých víte, že vám způsobují potíže, nebo vám váznou v krku, a je potřeba sousta zapíjet vodou k ulehčení polykání. Dále bych se spíše obrátila na…

Jana Vavrekova9. 10. 2019

Dobry den, neviem ci moj problem spada do vasej kompetencie, ale skusim. Pred dvoma rokmi mi vytrhli mrtvy zub sestku , hned vedla vytrhnuteho zubu na 7 som mala kaz , ktory mi urobili. Zacala som citit zvlastnu bolest v mieste ako je zub vytrhnuty skor v mieste sedmicky, dasno je stale opuchnute. Bola som u zubarky a nic tam nevidi, robili mi opg rtg a ze je v poriadku. Mam strach ci to…

Dobrý den, dostavte sa ku mne na ORL ambulanciu, aby sme mohli zrealizovat kompletné ORL vyšetrenie a CT dutin, a na základe toho mohli posúdit nález, a rozhodnut o dalšom postupe. S pozdravom MUDr. D. Olšavová

Radek3. 10. 2019

Dobrý večer. Mám dotaz. Už skoro půl roku mám zalehlé ucho a do toho mi ještě v tom uchu píská. Žádné kapky mi zatím nezabírají. Můžete mi prosím poradit?

Dobrý den, ano, doporučuji vám dostavit se do ORL ambulance k vyšetření. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Pavlína30. 9. 2019

Dobry den chtěla bych se zeptat co znamenaji tyto potize. Mam zvlastni stsvy jazyka jako by me neposlouchal jak ma.Nekdy je tuhej a kdyz potrebuju rozkousat jidlo tak se mu nechce polknout proste to nejde a nekdy zase by polykal a ja nemam jeste nerozkousane jidlo a kvuli tomu se i zakuckavam a jist je pro me stresujici a zdlouhavi a diky tomu jsem i zhubla na 42 kg. Taky jako by se nekdy jazyk…

Dobrý den, pokud je ORL nález zcela v pořádku, doporučuji se s tímto problémem dostavit na neurologické vyšetření, jelikož potíže, které popisujete, mi připadají spíše jako neurologická záležitost. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Adam25. 9. 2019

Dobrý den, jsem nachlazený, měl jsem zalehlé ucho, tak jsem použil takvý trik, takže jsme si zacpal nos a tlačil do něj vzduch, jenže se mi neulevilo, ale zhoršilo se to, stalo se mi to před 2 dny a teď už vážně nevím, co s tím, mohu vás poprosit o radu? děkuji

Dobrý den, použil jste dobrý trik, každopádně, pokud se Vám neulevilo, doporučuji se dostavit do ORL ambulance k vyšetření a doporučení dalšího postupu dle nálezu. Prozatím doporučuji si do nosu kapat nosní kapky, například Nasivin, nebo Otrivin. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Matyáš23. 9. 2019

Dobrý den. Může se vzadu běžně na krku objevovat 1 cm velká boulička, pohyblivá, nebolestivá, je tu asi 3 a více měsíců. Nijak se nezvětšuje. Je vzadu na krku skoro u vlasů, jedna je také ve vlasech - méně pohyblivá, 1 cm velká, nebolestivá. Může se o něco jednat? Třeba i rakovinu? Na krku je jich také více, ale ty jsou spíše ve tvaru žíly a mírně bolestivé, to ale asi souvisí s bolestí v krku…

Dobrý den, doporučuji se dostavit do ORL ambulance k vyšetření a posouzení nálezu. Může se jednat o lymfatickou uzlinu, tukový útvar, nebo cokoliv jiného, ale bez řádného vyšetření se nelze vyjádřit. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

M24. 8. 2019

obrý den, chtěl jsem se Vás zeptat, zda se ve vnějším zvukovodu (zrhuba 1-2cm hluboko) běžně vyskytují tvrdší bouličky, které na zatlačení malinko bolí. V jednom uchu se tato ''překážka'' vyskytuje blíže a je velikostí na výšku asi do půlky otvoru zvukovodu a v druhém je trochu dále a na výšku je trochu větší než v levém. Může se jednat například o kožní výrůstky (exostózy) nebo se tyto '…

Dobrý den, dle Vašeho popisu se nejspíše bude jednat právě o exostozy, kostní výrustky ve zvukovodu, které nejsou nijak nebezpečené, tudíž není čeho se obávat, pokud nemáte žádné potíže, není to potřeba nijak řešit. Každopádně doporučuji navštívit ORL ambulanci k vyloučení jiné patologie ve zvukovodu. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Pavlína23. 8. 2019

Dobrý den.Ráda bych se zeptala na EER reflux u skoro pětileté dcery.Tento reflux nám byl diagnostikován cca před rokem, dcera neustále zadní rýma,chrapot,imuno a alergo vyšetření v normě.Na ORL byl nasazen Zullbex 1x ráno a 1x večer.Stravování jsme dle možností upravili, ale občas se chrapot na pár dní vyskytne a pak zase zmizí.Co mě poslední dobou trápí je to,že při polknutí sousta / patrně…

Dobrý den, dle Vašeho popisu se nejspíše bude jednat o křeče v jícnu při polknutí většího nebo tužšího sousta. Bohužel tato křeč je spojená s bolestí, a přejde až po povolení spazmu/křeče v jícnu. Tudíž určitě doporučuji jíst malé sousta jídla, a ty zapíjet vodou, nebo tužší jídlo už předem namočit do vody (čaje), aby došlo k změkčení a ulehčení polknutí, toto je efektivní a jednoduchá prevence…

Jana Vavrekova15. 8. 2019

Dobry den, mala som zapal ucha, zrejme od vody, lebo chodievam do bazenu. Lekarka mi predpisala uniclophen. Na letaku je napisane, ze je na oci. Nemohla sa pomylit?, dakujem

Dobrý den, lékařka se nezmýlila, na záněty uší se používají stejné kapky jako při zánětu očí, takže se nemáte čeho obávat. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Tereza12. 8. 2019

Dobrý den, provádíte u vás v nemocnici odstranění krčních mandlí? Jak zákrok probíhá a jaká je rekonvalescence po tomto zákroku? A také jaká je u vás čekací lhůta pro tento zákrok? Děkuji.

Dobrý den, operaci krčních mandlí u nás neprovádíme S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Pavla11. 8. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Bratr je po myringoplastice ušního bubínku bohužel ho čeká reoperace. Z ucha mu často teče. Druhé ucho se tomu do budoucna také nejspíš nevyhne. On by chtěl ale letět na dovolenou, let trvá cca 4 hodiny. Může vůbec letět? Mohou nastat komplikace nebo nedoporucujete letět letadlem? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud mu ucho pořád "teče", je jistě vhodné dostavit se na ORL vyšetření k posouzení nálezu a případnému nasazení léčby. Letět letadlem určitě může, každopádně by se mněl vyhýbat vniknutí vody do "nemocného" ucha. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Petr8. 8. 2019

Dobrý den, jsem již třetím rokem na přetlakovém přístroji (apnoe). K zástavě dechu již nedochází. Protože však nadále ve spánku chrápu, uvažuji o další léčbě např. radiofrekvenční uvuloplastice. Dají se tyto dvě léčby zkombinovat?

Dobrý den, doporučuji se objednat do naší specializované ORL ambulance na lince 9842 nebo 9822, kde se komplexně věnujeme problematice chrápání a spánkového apnoe. S pozdravem MUDr. D. Olšavová

Markéta30. 7. 2019

Dobrý den, již delší dobu mám bolesti v pravém uchu. Bolest mění charakter i intenzitu. Někdy je to bolest pulzující, někdy bodavá, někdy pocit jako při zánětu, někdy tupá. Večer, když spím na pravé straně probudí mě bolest. Jako při překrvení. Musím se lehounce otočit na druhou stranu. Někdy v noci mám pocit jakoby tekutiny v uchu, ale ne vody, spíše krve. Poté, když ráno vstanu mám takový silný…

Dobrý den, Pokud byl ORL nález v pořádku, dle popsaných příznaků se s největší pravděpodobností bude jednat o neuralgickou bolest trojklanného nervu, při které jsou příznaky identické s těmi, co popisujete, typická noční bolest s vystřelováním do čelisti a spánku, až celá polovina hlavy. Doporučuji určitě doplnit neurologické vyšetření a jejich léčbu. S pozdravem MUDr. Olšavová