Petra4. 6. 2020

Dobry den,pane primari. Mam dotaz 22.5. 2020 mi byla pro karcinom odebrana leva ledvina. Dle histologie dva kulovite utvary 7 a 8 cm,oba tumory omezeny na ledvinu,bez prorustani do pouzdra ci tukove tkane. Oba nadory dle Fuhrmannove G2. Dg C64,pT2a(m). V zari me ceka PET CT, na zjisteni pripadnych metastaz. Muzete mi,prosim,vysvetlit zaver nalezunke kteremu dosli? Je potreba jeste dalsi lecba…

Dobrý den, Petro, nemám k dispozici další zobrazovací vyšetření, která byla, předpokládám, před operací provedena. Ale dle Vámi uvedených údajů to vypadá, že léčba chirurgická by mohla být dostatečná, pokud se na doplněném PET/CT vyšetření neobjeví žádné známky podezření na aktivní nádorová ložiska. Genetické testování dědičné dispozice je hrazeno pojišťovnou pouze v případě, že existuje v rodině…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Marie29. 5. 2020

Dobrý den po provedení sona břicha na který chodím každého půl roku mi lékař objevil hypoechogenní útvar o průměru 2,9 cm na děl. krčku potažmo čípku. Na gynekologii chodím každý rok poslední 2.2020 kromě klasického vyšetření i gynekol. UZ i stěr na cytologii vše v pořádku v únoru jsem byla i na CT břicha a malé pánve je ten útvar velký a co dál ? jsem 2 roky po nefrektomii ledviny pro TU…

Dobrý večer, Marie. V tomto případě doporučuji po 3-4 měsících opět navštívit svého gynekologa, aby zopakoval gynekologický UZ a opět vyšetřil čípek se znalostí nálezu na UZ břicha, zvláště, pokud byl útvar patrný v únoru i na CT. Případně je možné doplnit další vyšetření, například PET/CT i dle uvážení Vašeho onkologa. Držím Vám palce!

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Katerina29. 5. 2020

Dobry den. Jsem po operaci ca.prsu, probiha radioterapie a zacinam uzivat Tamoxifen. Je soucasne vhodne uzivani potravinoveho doplňku Vilcacora? A jaky je vas nazor na podavani vitaminu C v infuzi?

Dobrý den, Kateřino, proti užívání Vilcacory nemám námitek. Infúzní terapii vitamínem C ve vysokých dávkách nedoporučujeme. Věřím, že radioterapii zvládnete dobře i bez něj. Přeji Vám hodně zdraví!

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Michaela27. 4. 2020

V květnu 2019, jsem dokončila onko léčbu (33 ozářek a 1 chemo, mělo jich být 6, ale kvůli problémům s ledvinami byly ukončené), která zastřešila chir. odstranění uzlinových metastáz v oblasti krku, ale bez nalezení prim. nádoru (PET CT před tímto zákrokem proběhl). Po dokončení léčby jsem byla odeslána zpět do péče onkol. ORL por. do UVN v Praze. V únoru proběhla MR ORL oblasti a RTG plic +srdce.…

Dobrý den, Michaelo, sice nemám úplné informace o Vaši diagnóze, ale ano, obtíže mohou být způsobeny následky léčby. Nelze ale ani úplně vyloučit případnou recidivu onemocnění, základní vyšetření jste měla provedena (MR krku i RTG plic), jsou zcela standardní, při podezření je možné provést i další, určitě není problém doplnit laboratorní vyšetření krve, záleží na úsudku ošetřujícího lékaře. Máte…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Pavlina Nohackova25. 4. 2020

Dobrý den jsem po operaci karcinomu prsa nyní již fáze ozařování a hormonální léčba tamoxifen ale začalo mě bolet na druhé straně prso v podpaží je možné že za to může ta hormonální léčba žádnou bulku ani jyny tvar jsem si nenašla děkuji Pavlina

Dobrý den, Pavlíno. Ano, je to možné, vliv hormální léčby nelze vyloučit. Při nejbližší vizitě při ozařování upozorněte svého onkologa. Věřím, že se nejedná o nic závažného. Přeji Vám krásný víkend.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Pavlina7. 4. 2020

Dobrý den chtěla jsem se optat chodím týden na ozařování právě prso a začínám mít problém z kašlem a hutě se mi i dýchá, vím mám alergii a teď je zrovna období všechno kvete musím mít i inhalátor, může mít ozařování i vliv na můj problém mám strach abych neměla něco na plicích. Děkuji

Dobrý den, Pavlíno, zvláště v současné epidemiologické situaci je velmi důležité, aby se na Vás podíval onkolog a vyšetřll si Vás. Ano, radioterapie může mít vliv na část plic, které jsou ozářeny společně s prsem a hrudní stěnou. .

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Pavlina25. 3. 2020

Dobrý den jsem onko pacient beru tamoxifen a čeká mě ozařování ten mám po viroze a dost chraptim jen se chci optat zda můžu k léků si vzít Ascin aspoň mi to doktor taky doporučil dekuji

Dobrý den, Pavlíno, v této kombinaci by neměl být problém, nicméně, pokud jste těsně po viroze, tak se poraďte se svým onkologem, zda při současné zhoršené epidemiologické situaci je vhodné ozařování začínat.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Pavlina15. 3. 2020

Děkuji a navazuji na můj dotaz po operaci užívám tamoxifen a nyní mě čeká následně ozařování ale asi jsem se špatně vyjádřila zajímalo mě kdy ozařování musí nejdéle proběhnout po operaci aby bylo účinné. Moc děkuji

Obvykle do šesti měsíců od operace. Rádo se stalo :).

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Pavlina15. 3. 2020

Dobrý den prosím mám dotaz jsem 21 ledna podstoupila operaci karcinomu v prsu za jak dlouhou dobu musí proběhnout ozarovani je zde nějaký odstup. Děkuji

Dobrý den, ozařování je možné zahájit po zhojení jizvy, ale je otázka, jestli nejdříve nemáte podstoupit systémovou léčbu (chemoterapii). Pak by se s ozařováním začalo až po jejím skončení. Pokud jste z našeho regionu a byla jste operována v našem Komplexním onkologickém centru, máme standardní postup přijetí pacientky do péče již před operací. Samozřejmě Vám můžeme poskytnout radioterapii i…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Pavlina5. 3. 2020

Dobrý den jsem měsíc a půl po operaci carcinoma mammae I. DX T1 N0M0 lymfatická uzlina s mírnou histicitocytozou splavu metastaze nepokazany zatím se léčím Tamoxifenem a čeká mě ozařování a můj dotaz se týká menšího otoků paže i podpaží a pak i vlastně bolesti ramene a mravenceni v ruce. Vše jsem konzultovala s chirurgii a bylo mi řečeno že se to stává a vzhledem k mým problémům VÁS páteře a…

Dobrý den, Pavlíno, ano Vaše obtíže (bolest ramene a otok horní končetiny na operované straně) mohou být spojené s chirurgickým výkonem na prsu a v podpaží. Obtíže mohou s odstupem času odeznít, pokud budou přetrvávat, je do budoucna možné podstoupit léčbu lymfedému, poraďte se s ošetřujícím onkologem.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Nováková23. 2. 2020

Dobrý den,kamarádka 62 let,tumorózní masa v oblasti jater prokázaná na CT vyšetření,nyní už po třetí provedena punkční histologie jater,stále bez určení druhu nádoru,udajně samé nekrotické buňky,nemůže bez výsledku nastoupit žádnou onkologickou léčbu,co dál?Jinak je bez větších potíží,na PET/MR byla,bez metastáz a jiných nádorech v těle.Čeká už 3 měsíce na konečnou diagnozu.Čas běží.Děkuji za…

Dobrý den, těžko se vyjádřit bez znalosti kompletní histologie a dalších, např. laboratorních vyšetření. Je ale možné léčit nádorové onemocnění systémovou léčbou i bez znalosti místa primárního tumoru.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Pavlina19. 2. 2020

Dobrý den užívám tamoxifen 20 a chci se zeptat zda nevadí když k tomu užívám rostlině přípravky fytofem, ostropestřec silymarin a hlivu forte dekuji

Dobrý den, kombinace v tamoxfenem nevadí, ale poraďte se se svým lékárníkem, zda součástí Fytofemu nejsou tzv. fytoestrogeny, které u pacientek s karcinomem prsu nejsou doporučovány.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Martina Holienčinová8. 2. 2020

Dobrý den, chtěla bys se zeptat jestli v Berounské nemocnici se dělá ozařování. V Hořovicích to nedělají a tatínek musí denně jezdit na ozařování do Prahy a pro nás je dost časově náročné. Děkuji za odpověď

Dobrý den, v Rehabilitační nemocnici Beroun se ozařování neprovádí. Součástí naší zdravotnické skupiny je ale i Onkologické centrum Multiscan, kde máme špičkovou radioterapii. Ale sídlíme v Pardubicích.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Kristýna Nevřalová29. 1. 2020

Dobrý den, nevím jestli jsem svůj dotaz dobře položila. Byla jsem na vyšetření PET CT. Nález : Na tomografických řezech celé vyšetřované oblasti nacházíme fyziologickou distribuci 18F-FDg bez známek patologické akumulace. Patol.změněné LU ve vyšetřovaném rozsahu neprokazujeme. Játra homogené bez ložisek. Pankreas, ledviny a nadledviny s přiměřeným nálezem. V hnědém tuku ve střevěch, v dutém…

Dobrý den, Kristýno, jak jsem odpověděl u předchozího Vašeho dotazu. Hypodenzita ve slezině by mohla být například cystou, nádor není přiliš pravděpodobný. Patologická akumulace glukozy znamená podezření na nádorové změny, což ve výsledku Vašeho vyšetření není a proto je z tohoto pohledu v pořádku.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Kristýna Nevřalová29. 1. 2020

Dobrý den mám dotaz, byla jsem na vyšetření pet ct a ve zprávě. Chtěla bych se zeptat Dobrý den, chtěla bych se zeptat Byla jsem na PET CT /VYŠETŘENÍ Opíši vám sem část zprávy. Drobná hypondezita ve slezině velikost do do 5mm. Můžu se zeptat co by to mohlo být? Závěr zprávy je: Neprokazujeme ložisko hypermetabolizmu glukózy svědčící pro přítomnost viabilní nádorové tkáně.Děkuji za názor,…

Dobrý den, Kristýno, hypodenzita může být například cysta, neměla by mít souvislost s nádorovým onemocněním, pokud Vám z tohoto důvodu bylo toto vyšetření provedeno. Jinak se obraťte na lékaře, který Vám vyšetření indikoval.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Pavla13. 1. 2020

Dobry den, rada bych se zeptala na objasneni stavu. Zjistena u tchana rakovina plic, posleze operace( odebran lalok) a zjistene metastaze na nadledvine. Pote doktori rekli, ze je zdravy, ale za 2 mesice vysetreni Pet a vysledek: hypermetaboliamus glukozy mnohocentnych loziscich jater, uzlinach retroperitonea,fokalne v prave lopatce,v nekterych loziscich v prave plice svedci pro pritomnost viabíni…

Dobrý den Pavlo, bohužel, je to velmi vážné. Měla by následovat systémová léčba dle imunofenotypu nádoru, samozřejmě s ohledem na celkový stav, věk a vedlejší onemocnění Vašeho tchána.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Jiří9. 1. 2020

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, mám stolici do žlutá někdy světle hnědá. Trochu páchne kyselé. Za tři měsíce jsem zhubl asi 5 kg. Byl jsem na vyšetření krve na slinivku bylo v normě crp také v normě . Sono břicha steatoza jater, slinivka normální velikosti bez nálezu. Lehce zvýšená echogenita pankretu. Pak jsem byl na gastro žaludek v pořádku a koloskopie také v pořádku. V noci mám špatný spánek…

Dobrý den, Jiří, diagnóza nádoru slinivky může být velmi obtížná. Popsané typické příznaky onemocnění s velkými bolestmi pásového typu, žloutenka a významný úbytek na váze nás mohou vést k podezření. Nemocný se stabilní hmotností, nechutenstvím a neurčitým dyskomfortem v břiše se často dostává k důkladnému vyšetření později než by bylo třeba. Vy jste vyšetřen byl. Pokud budou Vaše obtíže trvat,…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Šárka29. 12. 2019

Dobry den, na webovych strankach jsem si nasla vasi kliniku a mam dotaz, zda je mozne se u Vas objednat a lecit, jestlize jsme z jineho kraje nez pardubickeho. Jedna se onkologicky nemocneho pacienta s dg tumor rekta.. Dekuji predem za opoved. Sarka

Dobrý den, Šárko, ano, bydliště v jiném kraji není problém. Zavolejte na tel. 466 019 535, více se dozvíte na našem webu www.multiscan.cz. Hezký den.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Radek Masin26. 12. 2019

Dobrý den mám zájem o vyšetření hodkinguv lymfom a burkittův lymfom je To možné jako samoplatce

Dobrý den, specializujeme se na léčbu solidních nádorů, Vámi udávaná onemocnění patří do kompetence Hematoonkologických klinik. Diagnostika a léčba těchto onemocnění spadá do veřejného zdravotního pojištění, není nutné být samoplátcem. Nicméně pokud jde o vyšetření zobrazovacími metodami, ty poskytujeme, odkázal bych Vás pak na diagnostickou část našeho Onkologického a radiologického centra.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Marcel16. 12. 2019

Dobrý de byli mi po pet.ct nalezeny metestáze v ve 3 uzlinách na krku. Předtím 7týdnů mi byl odstraněn nádor zevnitr tváre označen g2 matastáze přítomny nebyli. Teď už jsou. Musím čekat měsic než se dostanu k onkologovi uzlina pod čelistí bolí víc a víc. Bojím se že se to rošíří. Můžu něco udělat.

Dobrý den Marceli, riziko dalšího šíření zde bohužel během měsíce je. Nevím odkud jste, ale doporučuji tedy zkusit vyhledat jiné onkologické pracoviště, kde čekací doba bude kratší, i když chápu, že momentálně do toho měsíce zasahuji prosincové svátky. Věřím, že s léčbou začnete co nejdříve.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Petr13. 12. 2019

Dobrý den, rád bych se zeptal zda-li je možné ještě před výsledky biopsie zahájit podpůrnou přípravu na chemoterapii v podobě podávání doplňků stravy jako je reishi, vilcacora, ženšen, biopron a infuzní podání vitaminu C. Děkuji mnohokrát P.

Dobrý den, Petře, užívání výše uvedených doplňků stravy není nezbytně nutné, stejně tak jako infuzní podávání vitamínu C. Pokud myslíte, že je třeba doplnit vitamíny a minerály, podívejte se např. na následující brožuru. Ale hlavně Vám přeji, aby byl výsledek Vaší biopsie negativní! https://www.linkos.cz/files/brozury/MOU-vitaminy.pdf

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Matyáš9. 12. 2019

Dobrý den. Může být v 16 letech ještě růstová bolest holenní kosti? Bolí občas jen levá holenní kost, občas obě. Může jít i o projev rakoviny?

Dobrý den, Matyáši, typický věk pro výskyt růstových bolestí je 3 až 12 let, ale může se vyskytovat i u dětí mladších nebo starších. Zřejmě nejvyšší četnost bolestí bývá v období 3–5 let, druhý vrchol je mezi 8 a 12 lety. Do dospělosti ustávají. K vyloučení nádoru je třeba podrobbější vyšetření, navštivte svého pediatra nebo ortopeda.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Josef Danihel29. 11. 2019

Dobrý den je mi 36 a mám divny pocit na plicích žádný kašel nemám a ani žádný jiný problém . Bojím se ze je to rakovina plic protože kourim.

Dobrý den, navštivte svého praktického lékaře. Ten Vás vyšetří a může Vás poslat na rentgenový snímek plic. Dále doporučuji přestat kouřit. Pokud to nedokážete svojí vlastní vůlí, pomohou Vám v Poradně pro odvykání kouření, která by měla být dostupná v každém větším městě.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
F27. 11. 2019

Dobrý den. Může něco znamenat zápach z úst po ránu a občas i přes den? Může to být od Refluxní choroba, Infekce, Selhávání jater a ledvin, Žaludeční vřed, cukrovka? I rakovinu? Děje se to už déle.

Dobrý den, pokud je to u Vás nová věc, doporučuji navštívit svého pediatra. Příčinou může být více, např.: kouření, suchost v ústech, vliv jídla, špatná hygiena dutiny ústní, infekční choroba, refluxní choroba, porucha vyprazdňování žaludku, selhávání jater, selhávání jater i nádory.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Jitka Benešová27. 11. 2019

Dobrý den, nedávno jsem se zde psala, že můj manžel má genitální bradavice v okolí konečníku. Už minimálně deset let, nikdy to neřešil a ony se samy vyprázdnily a zůstaly pouze prázdné váčky. Můj dotaz zní, jestli to znamená, že už se tím pádem virů HPV zbavil a nebo u něj infekce HPV stále probíhá? Jak to zjistit? A druhá otázka, jestli má tedy vyšší riziko vzniku rakoviny anu a měl by se tedy…

Dobrý den, Jitko, infekci HPV nelze léčit, lze pouze odstranit její projevy. Kolem 60 % případů análního otvoru je způsobeno infekcí HPV. Riziko zvyšuje anální styk. Počet případů HPV karcinomů v oblastí anu celosvětově stoupá. Tzv. Anal intraepithelial neoplasia (AIN) může být předchůdcem rakoviny anu a lze ji odhalit při vyšetření konečníku. Doporučuji navštívit praktického lékaře, který Vás…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Tomáš25. 11. 2019

Dobrý den chtěl bych se zeptat před rokem jsem si nahmatal náký utvar (bulku) za krč. Mandlema o velikosti cca 4-6cm na dotek to občas bolí ale někdy to bolí jak čert přes den že se to nedá vydržet po cca půl roce jsem si nahmatal druhou bulku na druhé straně která byla cca 1 cm velká po 7 měsíech se zvětšila o 2-3cm tež to bolí jak čert ale jak kdy někdy to nebolí vůbec někdy hodně za poslední…

Dobrý den Tomáši, tento dotaz spíše patří do ORL sekce. Diagnostika krčního uzlinového syndromu má svá pravidla. Součásti je ORL vyšetření, odběry hematologické i biochemické, zobrazovací metody, ev. biopsie či exstirpace uzliny. Pokud bolest po ATB ustoupila a uzliny se zmenšily, pravděpodobně se jednalo o zánět. Pokud máte nateklé příušní žlázy, navštivte ORL lékaře znovu. Hezký den.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
F23. 11. 2019

Dobrý den. V tříslech vedle varlat je už asi půl roku, možná déle, jakýsi bílý pupínek - mírně tvrdší, bílý, nebolestivý. Nijak se nezvětšuje, je tak 0,3 cm x 0,3 cm velký. Může o něco jít nebo je neškodný? Mockrát děkuji za odpověď. Může jít o rakovinu?

Dobrý den, podle popisu to nebude nic závažného, může jít např. o atherom. Případně pupínek ukažte svému pediatrovi. Přeji hezkou neděli.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
F22. 11. 2019

Dobrý den. O co se může jednat? Na levé straně krku nejspíše mezi Levator scapulae muscle a scales muscle middle - které jsou jakoby hmatné na obou stranách krku (nebo možná to jsou nějaké úpony, protože vedou odspod krku nahoru). Tak mezi nimi se v této oblasti nachází malá, tvrdší, pohyblivá, cca 0,8cm malá boulička, je tu už asi měsíc, nijak nebolí. Může to být běžná fyziologická uzlinka? …

Dobrý den, ano, opravdu by se mohlo jednat o fyziologickou uzlinu, případně lipom. Pozorujte ji, v případě, že by měnila charakter nebo se zvětšovala, navštivte svého pediatra.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
michaela21. 11. 2019

Dobry den chtela bych se zeptat zda mam mit obavy,byla jsem na neurologickem vysetreni kde mi brali krev a pani doktorka me posila na hematologicke odbery z duvodu ze mam nizke hodnoty vit.b12 mam 96ng/l a elfo zni v oblasti gamaglobulinu byly nalezeny stiny atypickeho gradiendu dop.vysetrit imunofixaci pro vylouceni paraproteinu. Mam se prosim znepokojovat znamena to nejake vazne onemocneni…

Dobrý večer, Michaelo, případná paraproteinemie je charakteristická pro tyto lymfoproliferační syndromy: mnohočetný myelom, Waldenströmova makroglobulinemie, primární amyloidóza, onemocnění těžkých řetězců a MGUS (monoklonální gamapatie nejisté závažnosti), čili závažná, ale i méně závažná onemocnění. Předpokládám, že v případě pozitivity budete nasměrována na klinického hematologa, já jsem…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Filip19. 11. 2019

Dobrý den. Mohlo by se jednat o benigní familiární lipomatozu? Pár bouliček (cca dohromady 7) v obou prsech - tvrdé, cca 1,5 cm velké, pohyblivé bouličky spíše ve tvaru trubice, jsou zde už dlouho. Také 1 boulička v předloktí - cca 1 cm tvrdá pohyblivá. 4 bouličky ve tváři - také podobné předešlým. Mohlo by se o jednat o toto onemocnění, nebo to spíše bude něco jiného. Je toto onemocnění nějak…

Dobrý den, Filipe, benigní lipomatózní choroby představují soubor onemocnění charakterizovaných abnormálním ukládáním a růstem tukové tkáně. Některé formy mohou být nebezpečné, ale to bohužel nelze jen dle Vašeho popisu posoudit. Doporučuji navštívit svého pediatra.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Filip19. 11. 2019

Dobrý den. Projevuje se benigní familiární lipomatoza jako nespočet (přes 100) malinkatých bouliček různě po těle? (podkoží břicha, stehen, beder, předloktí, žeber atd.) U tohoto onemocnění se ale jedná o lipomy, ne? Ty by ale byli vidět na pohled, je tomu tak? Může se jednat o důsledek obezity? Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den, Filipe. Pod názvem benigní familiární lipomatoza označujeme choroby charakterizované abnormálním ukládáním a růstem tukové tkáně. Jednou z nemocí jsou opravdu i mnohočetné lipomy. Navštivte prosím svého pediatra. Hezký den.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Matyáš17. 11. 2019

Dobrý den. Může se jednat o nádor? Mohlo by se prosím o něco jednat? (16 let - puberta) Už asi rok jsou prsní dvorce jakési ''nafouklé'' mají cca 2,5 x 2 cm. Pan doktor pediatr to neviděl ani o tom neví, protože se vždy zcvrknou a není to vidět - prsní dvorce byly ale vyšetřeny. Také bylo po dobu 4 let vyšetřována funkce štítné žlázy na endokrinologii, kde se ale nic neprokázalo a žádná porucha…

Dobrý den, Matyáši, ve Vašem věku je zhoubný nádor prsu značně nepravděpodobný, doporučuji Vám kontrolu u svého pediatra, ev. UZ vyšetření prsů. Hezký den.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Filip15. 11. 2019

Dobré den. Občas cítím zespod levé ruky jakési ''pulzy'' - jako by pod kůží něco kopalo nahoru, ale nebolí. Např. se to stane 2x a pak už nic. Stane se to občas. Pod kůží v tomto místě jsou také asi 2-3 bouličky, ale jsou také po celém těle, takže to asi není ta příčina? Děje se tohle? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý večer, Filipe.Těžko říci bez vyšetření, co by mohlo být příčinou. Doporučuji navštívit svého pediatra, případně specialistu - ortopeda.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Jitka Benešová14. 11. 2019

Dobrý den, můj manžel má bradavice v okolí konečníku. Má je tam už několik let, nikdy to neřešil až nedávno byl na kožním. Paní doktorka říkala, že už jsou takové vyprázdněné. Ošetřila je tekutým dusíkem a měl to mazat bepanthenem. Jako by prázdné váčky tam ale stejně zůstaly. Vadí to něčemu? Jsou bradavice i v této fázi infekční? Nevím, jestli ho hnát na kožní znovu nebo to můžeme nechat takto…

Dobrý den, Jitko. Souhrnné informace o HPV infekci u mužů najdete například na níže uvedeném odkazu, kde najdete i odpovědi na Vaše otázky. Přeji Vám hezký den. https://www.hpv-college.cz/hpv-a-muzi

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Matyáš12. 11. 2019

Dobrý den. Může se na šlachách, konkrétně na šlaše u zápěstí, tak zda na ní může být jaksi ostrý provázel či nějaký hrbolek, který na předjíždění nehtem je ostrý? Spíše takový malinkatý hrbolek. Je to běžné že šlachy nejsou úplně hladké, ale může tam být toto? Je to tam uz 2-3 měsíce a nijak se to nemění, nebolí. Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den, Matyáši, už je to Váš několikátý podobný dotaz na podobné téma. Tento dotaz je vhodné spíše směřovat na ortopeda. Navštivte Vašeho pediatra. Je kompetentní k tomu, aby rozhodl, zda se jedná o věc, která si vyžádá další vyšetření u specialisty nebo ne. Přeji Vám hezký den.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Matyáš10. 11. 2019

Dobrý den. Je běžné že se vyskytují na klíční kosti pohyblivé malé, hodně tvrdé (Do 2 cm) bouličky? Cca 20 na každé klíční kosti, nebolí a ani nejsou vidět, nevadí. Mohlo by se jednat o něco vážného, co by se mělo řešit nebo se to řešit nemusí, jsou tam už hodně dlouho (cca 6 měsíců, možná že tam byli vždy). Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne.

Dobrý den, Matyáši, už je to Váš několikátý podobný dotaz na stejné téma. Určitě bude vhodné, aby se na Vás znovu podíval a vyšetřil Vás Váš pediatr. Je kompetentní k tomu, aby rozhodl, zda se jedná o věc, která si vyžádá další vyšetření u specialisty nebo ne. Mějte hezký den.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Christa10. 11. 2019

Dobrý den, při sono břicha mi lékař objevil útvar na játrech, CT výsledek zní "jeví se jako adenom, doporučujeme Mr a odběr na onkomarkery". Onkomarkery jsou negativní, jak moc se mám obávat výsledku MR? A proč na něj ještě musím? Děkuji

Dobrý den, Christo, každá vyšetřovací zobrazovací metoda má své limity a pokud byl na UZ nalezen útvar, který není s velkou jistotou nezhoubný, tak je dovyšetření magnetickou rezonancí vhodné. Při vyšetření MR je navíc možné použít i hepatospecifické kontrastní látky k odlišení jednotlivých útvarů, které se mohou v játrech nacházet. Doufám, že vše dobře dopadne.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Filip10. 11. 2019

Dobrý den. Nachází se běžně pod klíční kostí uprostřed hrudníku po obou stranách na úplně stejném místě na každé straně 1 hodně tvrdá, trochu pohyblivá boule, tvrdá jako kost, obě cca 1-1,5 cm velká? Jsou opravdu stejně velké a na obou stranách stejné. Jde o běžnou záležitost? Moc děkuji. Hezký den.

Dobrý den, Filipe, těžko říci bez bližšího vyšetření. Doporučuji návštěvu u svého pediatra. Mohlo by se jednat o o zcela anatomické skloubeni klíčních kostí a kosti hrudní. Hezký den.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Matyáš10. 11. 2019

Dobrý den. Je běžné že se v období puberty u chlapců (16 let) vyskytují různě velké boule v prsech? Cca 2-3cm? Bylo to zkontrolováno pediatrem, ale asi ne úplně pořádně, spíše kontroloval bradavky a ne prsa, proto se ptám, zda-li je to běžné. Také zda je pod bradavkami jakási plochá boule a na ní pár bouliček? Moc děkuji. Hezký den.

Dobrý den, Matyáši, úplně běžné to není. Na druhou stranu nepředpokládám, že by to mělo být něco závažného, pokud tak neshledal při svém vyšetření pediatr. Může se jednat např. o tukové útvary. Případně navštivte znovu svého pediatra. Přeji hezký den.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Matyáš7. 11. 2019

Dobrý den. Obracím se na Vás s tímto dotazem. Má vzadu na krku blízko vlasů jakousi hodně tvrdou bouličku o rozměru cca 1,2 cm x 0,5 cm. Je tam už asi 4 měsíce, nijak nebolí, mírně pohyblivá. Také bouličku tvrdou za uchem (cca 0,8 cm x 0,3 cm). Je nebolestivá a mám jí asi 2 týdny. Také mezi úpony na krku (na takových těch válečcích) tak mezi nimi jakousi tvrdou ''bouličky'' ve tvaru žilky,…

Dobrý den, Matyáši, podle popisu nevypadá, že by se mělo jednat o něco akutního, proto vyčkejte na pravidelnou kontrolu. V případě zvětšování "bouliček" navštivte svého lékaře ihned. Pokud jste ho dosud neměl, je ke zvážení provedení vyšetření UZ krku.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Matyáš5. 11. 2019

Dobrý den. Mohl bych se prosím zeptat, zda to co se píše v tomto článku o chronickém zánětu je pravdivé? : "Nadměrně stimulovaný imunitní systém vede k vážným nemocím a někdy i ke smrti; příliš slabá obranná odezva imunitního systému s mírným zánětem může snížit ochranu proti poškození infekcí a vést k vážnému stavu, rakovině a smrti." Je možné že chronický zánět souvisí i tvrdší bulkou na krku…

Dobrý den, Matyáši, ano některá nádorová onemocnění mohou vznikat na podkladě chronického zánětu, jako například tlustého střeva, slinivky nebo jater. Co se týká bulky na krku, příčin může být více: 1) reaktivní zduření uzlin - při jiném zánětu v ORL oblasti (viróze, angíně, rýmě) – trvá několik dnů,. 2) Nenádorové zduření – většinou vrozené nebo získané anomálie – cysty krku. Bývají nebolestivé,…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Jana4. 11. 2019

Dobry den, mam podstoupit cytologickou punkci uzliny na krku (20x15x6mm), kde mam take zvetsene uzliny (10x3x5 nejvetsi). Rada bych se zeptala, zda je punkce bezpecna z hlediska rozsireni bunek (v pripade, ze by byla uzlina maligni), zda neni lepsi uzliny rovnou odebrat cele. Mam obavy, kdyz se uzlina napichne, aby se obsah nedostal dal do tela. Dekuji

Dobrý den, Jano, biopsie tenkou jehlou/FNAB s následným cytologickým vyšetřením (eventuálně i kultivačním vyšetřením) je zcela běžně používaným diagnostickým výkonem nejen v ORL oblasti. Jehla je tenká a neměl bych obavu z případného rozšíření buněk do těla. Diagnostická exstirpace uzliny je indikována při podezření na nádorové onemocnění či nejasné etiologii (obvykle přetrvávající několik týdnů)…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Matyáš2. 11. 2019

Dobrý den. Mám na šourku asi pihu o velikosti 0,2 cm - je normálně ohraničená, není nijak rozlezlá, má všude stejnou barvu a je opravdu malá. Je to spíš jako skvrna. Nijak se nezvětšuje, nebolí ani nic jiného, pouze se v poslední době možná mírně ztmavila (ale asi to je jen pocit). Je taková černo-hnědá. Mohlo by se o něco jednat nebo není nebezpečná? Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, Matyáši, spíše to podle Vašeho popisu nebezpečné nebude. Pro laiky je u mateřských znamének možné použít tzv. ABCDE test: „A“ znamená asymetrii - Je-li piha nesymetrická, její jedna polovina je větší nebo nerovnější, měl by ji vidět kožní lékař. „B“ – z anglického „border“ – znamená „ohraničení“ - V případě obyčejné, „zdravé“ pihy by mělo být zřetelné a ostré. „C“ je první písmeno ze…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Tereza Klausová24. 10. 2019

Dobrý den. V podbrisku (tukova cast vulvy) se mi udelal cca 3 cm dlouhy utvar. Tlaci, po cviceni je trochu tvrdsi. Neni videt je ulozen jakoby v tom tuku. Byla jsem u dvou chirurgu i na gyn. Rekli mi at to necham byt. Po dvou mesicich jsem prisla znovu, protoze vvtom obcas boda. Neni to nijak extra bolest. Ale tahne to do bricha a obcas ke kycli s pateri. Vsechny lekarky utvar nahmatali. Poslali…

Dobrý den Terezo, dle našeho radiodiagnostika je nepravděpodobné, že by byl na CT přehlédnut nádor, který je v tukové tkáni. Ta vytváří kontrast k ostatním měkotkáňovým útvarům, takže jsou velmi dobře patrné. Například by se mohlo jednat o nějaké přetížení úponu lig. teres uteri nebo žilní trombózu. To by na CT nemuselo být patrné. Pokud obtíže budou přetrvávat nebo se stupňovat, neváhejte lékaře…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Ivana24. 10. 2019

Dobrý den, mamince bude 81 let a byl jí zjištěn nádor v prsu. Chtějí jí tedy celé prso odebrat. Je to nutné v tomto věku, když jí to nepřináší jiné zdravotní obtíže? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den Ivano, je to asi nejjednodušší řešení, aby maminka následně po odstranění nádoru z prsu nemusela podstoupit ozařování prsu. Variantou by sice mohla být samostatná radioterapie nebo hormonoterapie (pokud je nádor prsu tzv. hormonálně dependentní), nebo obě tyto metody, ale odstranění nádoru dává větší šanci na vyléčení. Vždy se musí vzít ohled na celkový stav pacientky a biologické…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Lukáš9. 10. 2019

Dobrý den. Již asi 3-5 měsíců mám v prsou i v podkoží u žeber jakési malinké pohyblivé tvrdé bouličky. Na zatlačení mírně bolestivé, je jich mnoho (25 a více). Nijak mi nevadí, nepřijde mi že by se zvětšovali. Boličky v prsu vyšetřeny dětským doktorem, který konstatoval, že o nic nejde, že se v pubertě objevují. Podobné jsou i v podkoží u žeber akorát menší. Mohlo by se o něco jednat? Je to i…

Dobrý den, Lukáši, bez vyšetření pohledem či pohmatem lze těžko blíže diagnostikovat o jaké onemocnění se jedná, variant může být více. Doporučuji opakované vyšetření pediatrem, případně kožním lékařem či ortopedem, který může rozhodnout o nějakém dalším došetření, abyste byl klidnější. Že by to byl projev rakoviny není příliš pravděpodobné.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Jožko23. 9. 2019

Prosím Vás, moje hodnoty markerov CEA - 1.63 a CA 19.9 - 14.6. Sú tieto hodnoty v norme? Ďakujem a prajem pekný deň.

Dobrý den Jožko, ano, hodnoty těchto nádorových markerů jsou v normě. I já Vám přeji hezký den!

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Iveta20. 9. 2019

Dobrý den.Maminka leží na LDN,ošetřujícímu lékaři jsem řekla že je maminka zmatená,tak změnil medikaci,,ale i přesto mi řekl že se nedá vyloučit že už má maminka metastázei na mozku.Dalším vyšetřením by jí prý jen zbytečně zatěžovali.Je prý i možné,že se metastáze rozšířili i do kostí,proto se jí prý nehojí ani zlomenina pánve.Přitom po rentgenu řekli že se to nehojí z důvodu že už je starší.Tak…

Dobrý den, Iveto, těžko na dálku posuzovat celkový stav Vaší maminky a posuzovat zda má nebo nemá smysl provádět zobrazovací vyšetření mozku, to je v kompetenci ošetřujícího lékaře na lůžku následné péče či ošetřujícího onkologa. Při takto pokročilém onemocnění je možné, že jsou přítomné i metastázy v kostech.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Iveta20. 9. 2019

Dobrý den.Chci se zeptat jak rychle mohou postupovat metastázy z jater dál do těla.Diagnóza je rakovina moč.měchýře s metastázemi do jater,ještě má .mamka zlomený pánevní kruh.Po měsíci byla na kontrolním rentgenu a ještě to nemá zhojené,takže za další čtyři týdny znovu rentgen.Mamka se za týden rapidně zhoršila,je zmatená,Může to být prášky na bolest nebo postoupili metastázy už do mozku?Nechce…

Dobrý den, Iveto, pokud je nádorové onemocnění močového měchýře již rozšířené do jater, nelze vyloučit, že může maminka mít metastázy i v mozku. Ale jistě, zmatenost může být způsobená i silnými léky proti bolesti. Sdělte to prosím ošetřujícímu onkologovi či urologovi.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Matyáš18. 9. 2019

Dobrý den. Je běžné, že se na žebrech (v jejich okolí) ne přímo na nich vyskytují různé bouličky? Jsou zde už dlouho, někdy zmizí a objeví se nové, bolestivé na pohmat, neviditelné, nijak nepřekáží, je jich hodně, od 0,5 cm - 2 cm. Podobné jsou i v prsu - v prsu prohlédlé praktickým doktorem s normálním nálezem. Může se v pubertě jednat o něco podobného? Projevuje se takto i rakovina? Děkuji za…

Dobrý večer, Matyáši, běžné to není, bez vyšetření pohledem či pohmateml lze těžko blíže diagnostikovat o jaké onemocnění se jedná, variant může být více. Doporučuji opakované vyšetření pediatrem, případně kožním lékařem.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Filip17. 9. 2019

Dobrý den. Je běžné že se ve tváři nacházejí dvě pohyblivé cca 3 cm veliké boule? Nijak neboli, nevadí, jsou tu cca 4 měsíce a více, v obou tvářích přibližně stejné, nachází se v blízkosti kosti ve tváři, je jich tu více, některé jsou o na kosti - nepohyblivé. Mohlo by se o něco jednat, např. O rakovinu? Jsou tu dlouho a zda se mi že se největšili, ba naopak možná mírně zmenšili. Vtipné je, že…

Dobrý den, Filipe, běžné to není, ale těžko říci, co to je. Určitě navštivte svého pediatra, který případně doporučí vyšetření u specialisty ORL. Nebo můžete navštívit svého stomatologa.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Michal13. 9. 2019

Dobrý den, asi týden jsem nemocný, bolest klouby/svaly, mírná bolest v krku, rýma/ucpaný nos, kašel ani horečku jsem neměl, všiml jsem si, že mám asi mírně nateklé mandle, nateklé/zvětšené, nedokážu to přesněji popsat. Když normálně otevřu pusu, nic není vidět, pouze, když jakoby udělám dávivý pohyb, takže je "vystrčím". Polykání úplně nebolí a navíc ne vždy, jen občas, když mě zrovna bolí v krku…

Dobrý den, pokud obtíže do několika dní nepřestanou, navštivte praktického lékaře. Přeji hezký večer.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Iveta14. 8. 2019

Dobrý den.Prosím vás chtěla jsem se zeptat jestli se dají nějak zastavit metastáze. Celková diagnoza je rakovina moč.měchýře s metastázemi do jater,4.stadium,funguje jen jedna ledvina.Jak dlouho člověku zbývá?Vím,že se to nedá určit přesně na den.Moc děkuji za odpověd.Iveta

Dobrý den, Iveto. Vámi uvedené stadium onemocnění rakoviny močového měchýře bohužel nemá dobrou prognózu. Určitě si ale netroufám napsat konkrétní délku přežití bez znalosti stavu pacienta a podrobnějších vyšetření a i tak lze pouze vycházet ze statistických údajů. Obecně lze napsat, že lze postup onemocnění zastavit paliativní systémovou chemoterapií dle celkového stavu pacienta. Možno též…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Nikola14. 8. 2019

Dobrý den, tetě je 41 let a lečí se od dětství s diabetem 1.typu, lupenkou, nemocí krve a také se štítnou žlázou. Smrt maminky nesla velmi zle a po nějaké době se zjistilo, že má rakovinu prsou. Odstranilo se 22 pažních uzlin a bradavka na jednom prsu. Nějakou chvíli bylo vše v pořádku, ale bohužel ne na dlouho. Prokázalo se podle výsledků metastáze jater (netuším jaký stupeň). Proběhla…

Dobrý den, Nikolo, nezlobte se, ale bohužel touto formou nelze stanovovat délku přežití Vaší tety. Mohu bohužel než jen napsat, že prognóza onemocnění je závažná. Blíže se informujte u ošetřujícího onkologa, který má tetu v péči.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Ondřej4. 8. 2019

Dobrý den, máš na Vas dotaz. Byl jsem na kolonoskopii a dle lékařské zprávy mám tento nalez: povrchové části středně diferencovaneho kolorektalniho adenokarcinomu tlustého střeva s rysy serrated karcinonu(délka max 2mm v několika vzorcích),s desmoplazií stromatu a s povrchovou ulceraci. Hloubka nádorové invaze není v rozsahu vyšetření hodnotit. Doporučeno operační řešení. Otázka zní jestli je…

Vá dotaz dorazil do Onkologického centra Multiscan v Pardubicích. Pokud byste měl zájem o operaci v Pardubicích, domluvil bych Vám ji na s námi spolupracující chirurgické klinice Pardubické nemocnice (http://pardubice.nempk.cz/chirurgie). Pokud máte zájem o operaci v naší nemocnici v Hořovicích (https://www.nemocnice-horovice.cz/oddeleni/chirurgicke-oddeleni), přesměroval bych Váš dotaz tam.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Franta29. 7. 2019

Dobrý den, 30 let jsem kouřil, polovinu z této doby 40 cigaret denně. Nyní už půl roku nekouřím. Vím, že mám vysoké riziko rakoviny plic. Chci se zeptat, jak často bych měl chodit na RTG hrudníku, aby se případný průšvih zjistil v době, kdy je možno ještě něco dělat? Popř. zda existuje nějaká studie, kam bych mohl být zařazen, kde se provádí screening rakoviny plic?

Dobrý den, Františku. Především bych Vám chtěl poblahopřát, že již půl roku nekouříte. To je první krok ke snížení rizika vzniku rakoviny plic, ale i dalších nádorových onemocnění, kde je kouření rizikovým faktorem (jako jsou mj. nádory hlavy a krku). Bohužel však vzhledem k tomu, jak dlouho jste kouřil a jak velké množství cigaret jste vykouřil, bude u Vás mnoho let trvat zvýšené riziko vzniku…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Dan.22. 7. 2019

Dobrý den, bratrovi 44 let, diagnostikovali rakovinu plic, malobunecny nádor v levé plici, druhy na žebru , nasadili chemoterapii a léky. Stačí to k léčbě? Bylo by vhodné i ozařování nebo operace? Jaká je šance na vyléčení? Nebo délka na přežití? Děkuju

Vážená paní Danielo, z Vašich informací vyplývá, že bratr má generalizovaný zhoubný nádor plic, u kterého opravdu léčbou první volby je systémová chemoterapie. Do budoucna je možné zvažovat i radioterapii. Operaci v tomto případě nevidím jako vhodnou. K šancím na vyléčení je bez znalostí podrobností těžké se vyjadřovat a tuto formu nevidím ani jako vhodnou. Omluvte odpověď s jednodenním zpožděním…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Reny1. 7. 2019

Dobrý den, před 4 lety se mi na krku objevila boule, nijak to nebolelo, nezvětšovalo se to, nyní 2 měsíce po porodu my byly uzliny chirurgicky odstraněny a odeslány na histologii se závěrem: Nález je suspektní z lymfoproliferativního nádorového onemocnění. Na další testy teprve čekám, ale mám se obávat už jen z těchto výsledků rakoviny? Děkuji za Vaši odpověď

Dobrý den, ano, tento předběžný závěr svědčí pro podezření z nádorového onemocnění lymfatického aparátu. Škála těchto onemocnění je ale pomerně široká s různými variantami léčby i prognózy. Koordinace léčby je v gesci hematoonkologa. Seznam center najdete například zde: https://www.vzp.cz/pojistenci/zdravotnicka-zarizeni-a-specializovana-centra/specializovana-pracoviste/hematoonkologicka-centra

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Lena10. 6. 2019

Dobrý den, už asi 2měsíce mám zvětšenou slinnou žlázu na právé straně krku (pod bradou). Mám celou dobu pocit, že mi žláza tlačí na krk a je to pro mě težší dýchat. Žláza také tak tupě bolí. Byla jsem na ORL a brali mi krev. Vysledky nic neukazali a muj ORL lekar mi rekl ze to nic neni. Ja jsem vsak trochu brouzdala po netu a našla jsem moznost Rakoviny Lymfatickych uzlin, která se v mém věku…

Dobrý den Leno, "rakovina" mízních uzlin se dá diagnostikovat na 100% pouze histologií, tzn. odběrem (případně biopsií) příslušné mízní uzliny a mikroskopickým vyšetřením. Na ORL z krve spíše zjišťovali známky zánětu. V lumbální punkci nemusejí být nádorové buňky přítomně, ani kdybyste rakovinu mízních uzlin měla, na MR by mohl být vidět patologický útvar i v měkkých tkáních, ale to vyšetření…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Kateřina16. 5. 2019

Dobrý den, potřebovala bych prosím poradit. Babičce řekli že má metastáze v kosti a že se to dá léčit jen nějakýma injekcema.. Ale co mě zaráží že prý je to z rakoviny prsu krerou měla před 12lety je možné že celou tu dobu bylo vše v pořádku a najednou tohle? Na kontroly chodí každých půl roku. Nevěřím tomu a hlavně té doktorce. Řikala že výsledky jsou vždy v pořádku a pořád psala babiče nějaké…

Vážení paní Kateřino, těžko se vyjádřit komplexně k léčbě karcinomu prsu u Vaší babičky, pokud nemám k dispozici kompletní průběh a fenotyp jejího onemocnění. Ale ano, opravdu je možné, že se po dvanácti letech onemocnění vrátilo v podobě metastáz do kostí. Mrzí mě Vaše nedůvěra k současné ošetřující lékařce, ale odhalit počínající postižení kostí není jenoduché a většinou se to podaří až při…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Dana7. 5. 2019

Dobrý den, prosím jsou u pána 73 let hodnoty natolik v normě, že se dále nemusejí řešit? Hodnota S_PSA 16,720 ug/l (meze 0,000-4,400) hodnota S_poměr PSA 8,31 (meze 25,00-100,00) Předem Vám moc děkuji za Váš čas a odpověď .

Dobrý den, paní Dano. Hladina PSA narůstá v průběhu života, ale samotná hodnota PSA nemusí nutně souviset s rakovinou – příčinou zvýšení PSA může být tzv. benigní hyperplazie prostaty, tj. s věkem související zvětšení objemu prostaty, zánět prostaty, stav po masáži prostaty, provedení cystoskopie či jiné vyšetření přes močovou trubici a řada dalších. Potvrzení nebo vyloučení nádoru prostaty lze…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Romana14. 4. 2019

Dobrý den, a jaké jsou čekací doby na radioterapii v Motole?

Dobrý den, paní Romano. Děkujeme za dotaz, na který Vám nicméně nejsem schopen odpovědět, protože naše Onkologické centrum poskytuje péči v Pardubicích. Obraťte se prosím přímo na Onkologickou kliniku FN Motol: http://www.fnmotol.cz/kliniky-a-oddeleni/cast-pro-dospele/radioterapeuticko-onkologicke-oddeleni/kontakt/

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Romana10. 4. 2019

Za jak dlouho po operaci/15.1.2019/ by mělo být provedeno ozáření?

Vážená paní Romano, záleží na tom, o jakou diagnózu se jedná. Například u karcinomu prsu je možné provést radioterapii až 6 měsíců od operace, pokud pacientka podstupuje po operaci chemoterapii.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Agnes9. 4. 2019

Dobrý den pane doktore. Matka má od září m. roku diagnostikovanou rakovinu konečníku. Nechce se léčit. Jaká je doba přežití. Jedná se o osmdes.letou ženu. Děkuji.

Dobrý den, Agnes! Záleží na mnoha faktorech, netroufám i odhadnout dobu přežití maminky, pokud neznám její biologický stav, rozsah choroby, histologický typ nádoru, vedlejší nemoci apod.. Chápu obavy maminky z onkologické léčby v jejích pokročilém věku, ale onkologie může nabídnout i léčbu, která je šetrná a alespoň pomůže ve zmírnění projevů onemocnění, pokud nějaké již jsou.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Magdalena5. 4. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na nález svého tatínka. Má dlouhodobé bolesti v levém podžebří, je stále unavený a dělají se mu modřiny. Na ultrazvuku mu našli v játrech něco, co podle lékaře vypadá jako "difuzní léze" a také vykazují zvýšenou echogenitu. Lékař na sonografii doporučil k dovyšetření také CT, praktická lékařka však řekla, že podobný problém má každý druhý člověk a není třeba…

Dobrý den, paní Magdaleno, pokud diagnostik - sonografista doporučil provedení CT a navíc má tatínek obtíže, i já bych doporučoval CT provést. Jinak ale difúzní jaterní léze nemusí ještě znamenat nic závažného, může se jednat pouze o "ztučnění" jater. Vzhledem k obtížím je vhodné jistě i další dovyšetření, například laboratorní.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Markéta26. 3. 2019

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co následuje po potvrzení diagnozy karcinom prsu? Následuje okamžitě vyšetření celého těla na metastázy nebo se na ně čeká dny a týdny?Jak dlouho se obvykle čeká na tyto výsledky? Jsou k dispozici ihned po vyšetření? Pokud jsou přítomny metastázy,má to vůbec smysl podstoupit chemo? Máte zkušenost,že by i celkem mladí pacienti v případě metastáz odmítli léčbu?…

Vážená paní Markéto, děkuji za Váš dotaz, těch otázek je opravdu poměrně hodně, vyžadují si spíše osobní pohovor než jen pár vět v této webové poradně. Po potvrzení diagnózy karcinomu prsu obvykle následují základní vyšetření k vyloučení metastáz v těle. Pokud je nález v prsu malý, mohou se tato vyšetření doplnit až po operaci, aby nedocházelo k jejímu odkladu. Výsledky z těchto vyšetření jsou…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Petra26. 3. 2019

Dobrý den mohla bych se zeptat můj táta 57 let ma rakovinu prostaty s metastazemi v kostech byl na operaci v únoru na kastraci před operací měl psa 17 Teď ma psa 0.31 ale.bohuzel trpí na bolest kyčle ma náplastí léky cipky kapky ale bohužel nic nepomáhá můžete nám prosím pomoc

Vážená paní Orolinová, objednejte prosím tatínka do naší ambulance k nastavení optimální analgetické léčby. Další variantou je návštěva nejbližší ambulance bolesti, případně analgetická radioterapie.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Michal18. 3. 2019

Dobrý den, mám podstoupit v Pardubicích ozařování v oblasti paty (úpon achilovky/patní ostruha), tzn. nenádorovou terapii. Jsem aktivní sportovec - výkonnostní běžec, proto bych se chtěl zeptat zda se po ozařování může noha zatěžovat, tzn. normálně trénovat nebo je potřeba dodržet nějaký klidový režim. Předem děkuji za odpověď ...

Dobrý den, než Vám obtíže odezní, doporučuji dodržovat spíše klidový režim, před i po ozařování.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Anna15. 2. 2019

Dobrý den, velice se předem omlouvám, že zatěžuji toto oddělení tímto dotazem, ale jsem jiz zcela bezradná. Před dvěma dny mi přes noc velmi bolestivě zduřel krk a toto zduření se stále zvětšuje. Mám již nateklou celou polovinu krku. Na pohled mi krk na jedné straně splývá s hlavou. Co mě však děsí je to, že je zduřenina poměrně tvrdá, připadá mi, jako by to byla obrovská boule. Navstivila jsem…

Dobrý den, Aničko, pokud jsou příznaky takhle akutní, doporučuji rovnou navštívít ORL ambulanci nejlépe v nějaké nejbližší nemocnici. Věřím, že Vás vyšetří i bez doporučení Vašeho pediatra. Takhle na dálku lze těžko učit diagnozu. Držím palce, aby to nebylo nic závažného.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Ivana6. 2. 2019

Pěkný večer , prosím vás mám dotaz snad mi budete umět odpovědět . Tatinek 57 let loni v květnu mu přišli na zhoubný nádor tlustého střeva.Byla zahájena lecba chemoterapii jenže se v průběhu objevily metastáze na játrech tu mu v říjnu odoperovaly a pak začal chodit na ozarky na tlusté střevo že by jej měli taky operovat měsíc před operací CT vyšetření opět objevilo metastáze na jatrech takže…

Dobrý večer, paní Skybová. Cílem komplexní léčby metastáz je radikální resekce a (nebo) ablace všech makroskopicky patrných metastatických ložisek se zachováním dobré funkce resekovaných orgánů. Díky dlouhodobému podávání chemoterapie ev. v kombimaci s cílenou (tzv. biologickou) léčbou se v posledních letech podařilo významně prodloužit přežití pacientů s generalizovaným kolorektálním karcinomem.…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Romana28. 1. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně maminky, která podstoupila operaci prsu,prs byl zachován.pouze odebrány vzorky na vyšetření.Reoperace prý nebude nutná.Nyní je objednaná na onkologii v Hořovicích.Chtěla bych se zeptat, zda je možné současné objednání do protonového centra v Praze, chceme pro ni udělat vše,co bude možné. Děkuji

Vážená paní Romano, bez podrobnějších znalostí o histologii a dalších vyšetřeních Vaší maminky se lze těžko vyjádřit k dalšímu postupu. Jistě Vám erudovaně odpoví lékař v naší onkologické ambulanci v Hořovicích. Objednání do protonového centra nevidím v tuto chvíli jako nezbytně nutné.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Karolína20. 1. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na nejasnost ohledně CT vyšetření. Ve štítné žláze si na obou stranách nahmatám docela velké tuhé zduřeniny (odhadem cca 2x1 cm). Cca před dvěma lety mi bylo mi provedeno CT vyšetření, přičemž nedošlo k nálezu žádných útvarů i přestože si je dokážu nahmatat. Je možné, že CT tyto útvary nezachytilo? Docela dost se obávám rakoviny, měla bych si nechat tento problém…

Dobrý den, slečno Karolíno, štítná žláza je žláza s vnitřní sekrecí, je umístěna před hrtanem a tvoří ji 2 laloky spojené můstkem. Lékaři vyšetřují štítnou žlázou buď preventivně při celkových prohlídkách, nebo u pacientů, u kterých je podezření na onemocnění štítné žlázy. Hlavní funkcí štítné žlázy je tvorba hormonů tyroxinu a trijodtyroninu. Tyto hormony významně ovlivňují metabolismus člověka.…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Anna2. 1. 2019

Dobrý den , chtěla bych poradit ohledně manžela.Během roku mu bylo odstraněno kolonoskopií postupně několik polypů, histologie v pořádku, po poslední kolonoskopii výsledky: polypy v 30cm, tkánové fragmenty od 3 do 15 mm.mikro:maligně zvrhlý tubulovilosní ademon/ademokarciom v tubulovilosním ademonu/ jehož žlázy vystýlá chaoticky stratifikovaný nezralý, cylindrický epitel se slabě eosinofilní…

Vážená paní Anno, poskytla jste v dotazu poměrně podrobné znění histologie z odstraněného polypu, přesto bych nechal rozhodnutí o dalším postupu na ošetřujícím onkologovi ve spolupráci s gastroenterologem - endoskopistou. Oni musí zhodnotit rizikové faktory - grading nádoru a těsné resekční okraje 0,15 mm, druh polypu (přisedlý nebo stopkatý) a říci, zda je možné sledování (jako pravděpodobně v…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Elenora19. 12. 2018

Dobry den chtela bych se zeptat na tatku byl na ct mozku a zjistili mu masivni otok na mozku a tumorozni expanzivni léze 2,2 chci se zeptat bude to s nim spatne?

Dobrý den paní Eleonoro, je předčasné sdělovat nějaké prognózy dalšího vývoje onemocnění u Vašeho tatínka podle této stručné informace. Předpokládám, že lékař, který otce odeslal na CT to bude dále řešit. Z mého pohledu by bylo vhodné neurologické, neurochirurgické vyšetření a odebrání vzorku z tumorozní expanze.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Martina14. 12. 2018

Dobrý den, moje maminka půjde na chemoterapii, chtěla jsem se zeptat, jestli je vhodné před i při chemoterapii užívat Ovosan (https://www.prozdravi.cz/ovosan-90-kapsli.html) nebo jestli doporučujete jiný přípravek? Děkuji za informaci.

Dobrý den, Ovosan je potravinový doplněk, nikoliv lék, který by měl význam v léčbě nádorových onemocnění či nežádoucích účinků léčby dle evidence based medicine. O léčbě se poraďte s ošetřujícím onkologem maminky.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Marie6. 12. 2018

Dobrý den,moje mamka je hospitalizovaná v KOC v Pze. Dovezla jsem ji ve stavu, kdy chodila,obsloužila se. Má C64+meta na 8.žebru. K hospitalizaci šla s medikací, při které i tak trpěla bolestí.Po 3dnech hospitalizace ji odsoudili k pomalému umírání. Po vyšetření krve měla špatné hodnoty iontů - ty již doplnili, zrovna tak kalcium. Neustále říkají : není v kondici,léčba žádná nebude. Hledejte…

Dobrý den, mrzí mě, že Vaše maminka není v tak dobrém stavu, aby mohla podstoupit systémovou cílenou léčbu I. linie. Bohužel i tato léčba je provázena řadou nežádoucích účinků a proto je hrazena u pacientů ve velmi dobrém výkonnostním stavu ECOG 0-1 (viz https://www.linkos.cz/slovnicek/performance-status-ps-ecog-ps-karnofski-karnofskeho-index/). Doporučuji se po dohodě s ošetřujícím lékařem…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Petra3. 3. 2016

Jak je možné že lékaři u mé matky,která začala kouřit před 10lety něco mezi 10-20cigaretami denně 5let,v té době nepila jiný alkohol než víno,neměla sice dostatečnou výživu ani vitaminy,stresy kvůli partnerovi kterého pak zavřeli a ona odešla k rodičů kde žije dodnes a tam kouřila už jen v práci pár cigaret denně,o víkendech si dala skleničku alkoholu nebo jen příležitostně a ted již nekouří a…

Dobrý den, alkohol a kouření nejsou bohužel jedinými možnými příčinami rozvoje karcinomu hrtanu, těch existuje celá řada. A co se týče diagnostiky takovéhoto onemocnění, tak ta není zdaleka tak jednoduchá, jak by se na první pohled mohlo zdát. Nejsou mi známy bližší okolnosti ani nemám dostatečné zdravotní informace o Vaší matce, nemohu tedy udělat žádný závěr. Pokud byste měla pochybnosti,…

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz