Robert8. 8. 2025

Dobrý den, matka 86 let je diabetik, má nyní po operaci žlučníku a zároveň prodělala slabou mrtvičku .. Prosím co může jíst, jaké jídlo připravovat při této kombinaci nemocí. Na co se hlavně zaměřit .. děkuji za odpověď

Dobrý den, dieta po operaci žlučníku je určena zejména časovým odstupem od operace, v prvních dnech je to spíše tekutá a kašovitá strava. Cca po měsíci může maminka přejít na normální stravu, ale neměla by mít tučná, smažená, výrazně kořeněná jídla, preferovat spíše dušená, vařená a nemastná pečená jídla, nedoporučují se příliš nadýmavá jídla ( luštěniny či čerstvé kynulé pečivo). Jako diabetik by neměla mít větší příjem jednoduchých cukrů, ale to už jste určitě poučeni od vašeho diabetologa či praktika. Co se týká stavu po mrtvici, tam je nejdůležitější v prevenci další případné ataky, dodržovat především nasazenou farmakogerapii. S pozdravem MUDr. J. Ziková